Livestreamen met OBS doe je zo

© PXimport

Livestreamen met OBS doe je zo

Geplaatst: 12 juli 2019 - 13:37

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Steeds meer mensen streamen live video’s op Facebook. De meeste mensen zetten gewoon hun telefooncamera aan en gaan van start, maar soms zien je ook een video voorbijkomen die oogt alsof er een compleet productieteam achter zit. In werkelijkheid maken deze mensen vaak gebruik van OBS, een gratis programma waarmee je eenvoudig kunt livestreamen, op Facebook en andere platformen.

Tip 01: Wat is OBS?

OBS staat voor Open Broadcasting System. Het is een opensource-programma, dat bedoeld is als gratis alternatief voor de peperdure software die je normaliter nodig hebt om professioneel te kunnen streamen. Bij gratis denken we al dat het minder krachtig of minder professioneel is, maar dat is absoluut niet het geval. Denk aan GIMP, het opensource-alternatief voor Photoshop, waarvoor je ook geen cent betaalt, maar dat bijna net zo veelzijdig is als de betaalde software van Adobe (zij het dat de interface wel wat te wensen overlaat). OBS is beschikbaar voor diverse platformen, waaronder Windows en macOS. Je kunt er video’s mee te streamen naar de meest populaire platformen, zoals YouTube, Facebook, Twitch enzovoort. In dit artikel richten we op ons het streamen van video’s via Facebook Live met behulp van OBS.

© PXimport

Tip 02: Waarom OBS?

Facebook heeft het livestreamen van video’s via de smartphone kinderlijk eenvoudig gemaakt. Waarom zou je het dan ingewikkelder maken met een programma als OBS? Daar zijn verschillende redenen voor, waarvan de stabiliteit van de draadloze verbinding er eentje is (zie tip 12). Een andere reden is dat OBS het mogelijk maakt om veel meer dan één videobron te gebruiken. Denk aan de programma’s die je op televisie ziet, waarbij ze een praatje houden en vervolgens overschakelen naar een vooraf opgenomen video. Dat is met een live video via je smartphone niet mogelijk. OBS maakt het mogelijk om vrijwel alle inhoud van je computer, van webcam tot programmavensters, onderdeel te maken van je live video. Je kunt daarnaast ook vooraf opgenomen video’s toevoegen, zodat je daarnaar kunt overschakelen tijdens je video. Die video’s lenen zich ook uitstekend voor het uitzenden van een leader als intro voordat de echte video begint. Zo maak je het allemaal een stuk professioneler, terwijl het je geen cent kost.

© PXimport

Tip 03: Benodigdheden

Voordat je aan de slag kunt met het livestreamen van video’s met behulp van deze software, is het belangrijk om te zorgen dat je alles hebt wat je nodig hebt. Ten eerste heb je natuurlijk de software zelf nodig, deze download je gratis via www.obsproject.com. Als je video’s wilt maken waarin je zelf te zien bent, dan heb je ook een videobron nodig, waarbij een webcam de goedkoopste oplossing is. Dat hoeft geen hypermoderne webcam te zijn. Als je nog een webcam in je kast hebt liggen, werkt die ook gewoon, al hebben oudere webcams natuurlijk wel een lagere resolutie. Optioneel kun je ook kiezen voor een externe microfoon. Ook dit hoeft geen peperduur apparaat te zijn. OBS is ontwikkeld om je geld te besparen, niet om je op kosten te jagen. Tot slot heb je een Facebook-pagina en een streamingsleutel van Facebook nodig. Wat dit precies is leggen we je uit in tip 9. Streamen via OBS op een persoonlijk profiel kan in principe ook, maar is een stuk ingewikkelder en we achten de kans kleiner dat iemand die geen Facebook-pagina heeft, zeer professionele video’s wil gaan uitzenden.

© PXimport

De interface lijkt heel ingewikkeld, maar je kunt het meeste negeren

-

Tip 04: Interface

Wanneer je OBS hebt gedownload en gestart, krijg je een interface te zien vol met opties en knoppen. Schrik daar niet van, het lijkt heel veel, maar de interface is echt heel eenvoudig en een deel van de opties zul je nooit gebruiken. Je ziet twee grote zwarte vlakken in beeld. Dit zijn de monitors waarop je kunt zien wat je gaat uitzenden. Het vlak aan de linkerkant is de omgeving waarin je alles voorbereidt. Wat je hier ook toont, het zal niet te zien zijn in je live video. De inhoud die (straks) wordt weergegeven in het zwarte vlak aan de rechterkant, is de inhoud die daadwerkelijk wordt getoond in je live video. Met de knop Overgang in het midden van deze twee vlakken, zorgt ervoor dat je de inhoud van het linkervenster, naar het rechtervenster stuurt, oftewel, zodra je hierop drukt zeg je: ik wil uitzenden wat ik hier in het linkervenster heb gemaakt. Vervolgens zie je onderin nog een aantal deelvensters met koppen, die we in de tips hierna gaan behandelen.

© PXimport

Tip 05: Bronnen en scenes

In OBS maken we onderscheid tussen scènes en bronnen. De makkelijkste manier om dit uit te leggen is door het programma te vergelijken met een boek, waarin scénes de hoofdstukken zijn en bronnen de pagina’s in dat hoofdstuk. Een project heeft altijd ten minste één scène (anders kun je nergens in werken). Binnen die scène kun je bronnen aanmaken. Een bron is simpelweg iets wat getoond kan worden. Zo kan je webcam een bron zijn, evenals een videobestand, een mp3 enzovoort. Bronnen voeg je toe via het plusteken onderin, waarbij het belangrijk is om te weten dat ze gestapeld zijn. Oftewel: wanneer je twee afbeeldingen instelt als bron, dan kan het zijn dat de bovenste afbeelding de afbeelding daaronder volledig bedekt, waardoor deze niet zichtbaar is. Je kunt bronnen schalen en verplaatsen, oftewel, je kunt dus ook drie plaatjes inladen en deze naast elkaar slepen om ze naast elkaar weer te geven. Je kunt bronnen dus stapelen en ordenen zoals je wilt. Wanneer je ineens compleet iets anders wilt tonen, dan gebruik je daarvoor een andere scène. Zo kun je dus heel eenvoudig scènes bouwen vol interessante inhoud, waartussen je met een muisklik kunt schakelen.

© PXimport

Tip 06: Webcam toevoegen

Een live video kan uit allerlei dingen bestaan, maar meestal zul je iets willen vertellen. In dat geval zul je een webcam moeten toevoegen. We gaan er in dit artikel van uit dat de webcam al is geïnstalleerd op je computer en werkend is (zo niet, dan moet je dat eerst doen). Om deze webcam toe te voegen, klik je eerst op de scène waarin je de webcam wilt gebruiken. Vervolgens klik je op het plusteken onder het kopje Bronnen en selecteer je Video opname-apparaat. Geef de bron een naam en klik op OK. Er verschijnt een venster waarin je webcam hoogstwaarschijnlijk al geselecteerd staat. Heb je meerdere videobronnen, selecteer dan in dit geval de bron die je wilt gebruiken. Maak je niet druk om alle instellingen, deze staan doorgaans prima. Klik op OK. Je webcam is nu toegevoegd als bron. Eventueel kun je ook iets anders toevoegen, zoals een introvideo of een afbeelding die je wilt tonen voordat je daadwerkelijk overschakelt op de livefeed.

© PXimport

Tip 07: Overgangen

De video die je zojuist hebt toegevoegd, heeft mogelijk niet het juiste formaat. Dat is geen probleem, je kunt deze eenvoudig verplaatsen en schalen naar het juiste formaat. De inhoud van dit beeld zul je, zoals omschreven, alleen in het linkervenster zien. Pas als je klikt op Overgang zal deze naar je livefeed worden gezet. Klik er maar eens op, dit kan nu nog geen kwaad, want we hebben nog geen streamsleutel ingevuld. Je ziet je bron ook aan de rechterkant verschijnen, met een overgangseffect. Standaard is dit het effect Vervagen. Onder het kopje Scène-overgangen rechts onderin kun je aangeven welke overgangen je wilt gebruiken (met het plusteken voeg je nieuwe toe) en hoelang deze overgangen duren. Zo heb je dus volledige controle over hoe het ene beeld overgaat in het andere en dat maakt je video direct een stuk professioneler.

© PXimport

Tip 08: Instellingen

Nu je de basis weet met betrekking tot de interface, scènes, overgangen en bronnen, gaan we OBS vertellen op wat voor platform we precies willen streamen en hoe. Dit doen we via de knop Instellingen rechtsonder. Wanneer je hierop klikt, kom je in een zeer uitgebreid menu terecht en wederom willen we benadrukken: schrik hier niet van. Negeer de opties die we hier niet bespreken, je zult ze waarschijnlijk niet gebruiken. Klik op het tabblad Stream aan de linkerkant en selecteer Facebook Live in het uitklapmenu. Je ziet hier ook alle andere opties. Het voordeel van dit voorkeuzemenu, is dat de instellingen voor de geselecteerde dienst direct goed zijn ingesteld, je hoeft verder zelf geen waarden in te vullen bij server, enzovoort. In dit menu zie je ook een optie, genaamd Stream key. Deze sleutel heeft OBS nodig om te communiceren met je Facebookpagina, zodat er een connectie kan worden gemaakt tussen je live video en OBS. Die sleutel vraag je aan via Facebook zelf en dit bespreken we in de volgende tip.

© PXimport

Tip 09: Streamsleutel pagina

Een streamsleutel aanvragen lijkt heel ingewikkeld, maar is vrij eenvoudig als je wederom alle mogelijkheden negeert en alleen kijkt naar de opties die we hier bespreken. Open Facebook op je pc en navigeer naar de pagina waarop je de live video wilt gaan uitzenden. Klik op de knop Live in het veld waarin je een nieuw bericht kunt maken en op Verbinden bovenin. Typ de tekst die je bij je live video wilt plaatsen en voeg een titel toe. In het linkergedeelte zie je onderin het kopje Streamsleutel met daarin een sleutel en een knop Kopiëren. Klik op deze knop en plak de sleutel in het veld Stream key in OBS. In Facebook klik je onderin op Plannen om aan te geven wanneer je wilt starten met uitzenden (het voordeel hiervan is dat je een video lang van tevoren kunt aankondigen, zonder dat je direct live bent). Er wordt een bericht op je pagina geplaatst waarin je live video wordt aangekondigd, maar de video zelf is nog niet te zien.

© PXimport

Tip 10: Streamen!

Je bent klaar om te starten. Je kunt op dit moment nog rommelen wat je wilt, er zal op Facebook niets te zien zijn, zélfs niet als de video is gestart. Het is tijd om je video voor te bereiden. Maak scènes aan met alle onderdelen die je in je video wilt tonen. Denk dus aan afbeeldingen die je voorbij wilt laten komen, video’s die je wilt tonen, eventueel een intro … je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Oefen met het ‘regisseren’ van je video. Kijk hoe het programma reageert wanneer je op scènes klikt, bronnen versleept enzovoort. Zet het geluid op je pc aan, om te controleren welke geluiden hoorbaar zijn (dit kun je zien in de mixer). Sleep het volume van Desktop audio in het veld Mixer omlaag als je niet wilt dat systeemgeluiden (zoals ontvangen mails) ook hoorbaar zijn. Heb je geoefend en ben je klaar om te streamen? Klik dan op Stream starten. Zodra je dit hebt gedaan, zal de inhoud van het rechterdeelvenster zichtbaar zijn op Facebook (maar uiteraard alleen als het geplande bericht op Facebook ook echt live is). Je bent nu live aan het streamen via OBS!

© PXimport

Tip 11: Smartphone-camera?

In dit artikel gebruiken we een webcam om video’s te streamen via Facebook. Je vraagt je wellicht af of dat niet ontzettend ouderwets is in een wereld van smartphones met superieure camera’s? We begrijpen de vraag, maar in alle eerlijkheid is de smartphone tegenwoordig zo veelzijdig, dat het zeer onpraktisch is om deze onderdeel te maken van je streaming-setup. Ten eerste omdat je waarschijnlijk wilt dat het beeld dat je streamt altijd ongeveer dezelfde compositie heeft en wanneer je elke keer je smartphone opnieuw moet positioneren, ziet je ‘set’ er elke keer anders uit. Daarnaast is het een hele opgave, hoewel niet onmogelijk, om je smartphone te laten samenwerken met OBS, zeker als je ook nog een externe microfoon gebruikt. De laatste reden is dat het je geheid een keer de stiltemodus vergeet te activeren op je smartphone, waardoor je gebeld wordt tijdens een live video en het signaal wordt onderbroken. Livestreamen met je smartphone is fantastisch, maar adviseren we vooral voor wanneer je onderweg bent en even uit de losse pols wilt streamen. Voor je geplande video’s is een vaste opstelling veel praktischer.

© PXimport

Tip 12: Beter bedraad

Een van de redenen dat we streamen via OBS zo’n krachtige oplossing vinden, is dat het mogelijk is om te streamen via je computer en dus via een ethernetverbinding. We hebben totaal niets tegen wifi, maar we zien bij live video’s die op smartphones worden geschoten toch behoorlijk vaak de verbinding wegvallen of de kwaliteit plotseling verslechteren als gevolg van een verbinding die niet optimaal is. Streamen via je pc kan natuurlijk nog steeds draadloos, maar we raden je echt aan om het te doen via een ethernetkabel als je die mogelijkheid hebt. Bij normaal internetgebruik is het helemaal niet zo erg als het draadloos internet eventjes hapert, maar wanneer het om live video’s heeft elke hapering effect op wat je kijkers te zien krijgen. Dat wil overigens niet zeggen dat je met een ethernetverbinding nooit een hapering zult ervaren, maar in onze ervaring (en de ervaring van tienduizenden OBS-gebruikers) is het streamen via een ethernetverbinding simpelweg stabieler.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000