Koopgids: de beste slimme sloten
Steeds meer apparaten worden slim. Zo kennen we natuurlijk de smartphone, de slimme thermostaat, de slimme televisie … en kende je het slimme deurslot al? Klinkt misschien wat overdreven, maar het kan wel degelijk voordelen bieden. Wat het is, wat je ermee kunt en hoe je de beste slimme sloten uitkiest, lees je in dit artikel.
Tip 01: Een slim slot?
Worden sloten nu ook al ‘slim’? Een slim slot is simpelweg een slot dat is uitgerust met technologie, zodat het op meer manieren geopend kan worden dan alleen met een traditionele sleutel. Sommige slimme sloten hebben helemaal geen traditionele sleutel meer en kunnen alleen worden geopend met de smartphone, een speciale token (wat wij vaak een druppel noemen) of een code. In principe zijn slimme sloten natuurlijk helemaal niet nieuw … er zijn al jaren bedrijven waar je de deur kunt ontgrendelen met behulp van een pasje of druppel. Het verschil is echter dat die systemen voor consumenten niet te betalen zijn en aangestuurd worden door complexe systemen. De slimme sloten die op dit moment voor consumenten beschikbaar zijn, kun je gewoon aansturen via een smartphone. Ze zijn nog steeds prijzig, maar niet onbetaalbaar.
©PXimport
Tip 02: Waarom zou je?
Maar waarom zou je eigenlijk een slim slot nemen? Is dat niet een beetje overdreven? Ja, misschien wel een beetje, maar er zijn wel verschillende redenen waarom een slim slot handig zou kunnen zijn. Ten eerste is het handig als het gebruik van een sleutel om fysieke redenen niet wenselijk is. Dan is het heel fijn dat het slot gewoon ontgrendeld kan worden met behulp van een code of door met je smartphone in de nabijheid van het slot te zijn. Daarnaast kun je met een slim slot vaak een code aanmaken op afstand. Dus als er iemand voor de deur staat die even naar binnen moet (en mag!), dan kun je die persoon toegang verschaffen zonder een sleutel te geven. Daarnaast kun je tijdslots toekennen aan codes. Dit houdt in dat je een bepaalde code alleen toegang kunt geven op door jou bepaalde tijden. Handig om bijvoorbeeld een schoonmaker binnen te laten als je niet thuis bent, zonder direct een sleutel te hoeven geven. Zo zijn er verschillende redenen te bedenken waarom een slim slot handig zou kunnen zijn. Het is écht niet alleen maar een gadget (al geven we toe dat het ook gewoon erg cool is).
©PXimport
Tip 03: Veiligheid
Nu kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt aan de veiligheid van zo’n slot. Als iemand de code weet, kan hij/zij zo naar binnen, toch? Dat is absoluut waar, maar een sleutel is minstens zo onveilig. Wanneer je een sleutel verliest of iemand laat je sleutel zonder jouw medeweten namaken, dan kan hij of zij zonder problemen je huis in. En een code is vele malen makkelijker te wijzigen dan het deurslot.
Maar hoe zit dat dan met hacken? Ook daar hoef je je voorlopig nog geen zorgen om te maken, om de simpele redenen dat slimme sloten nog niet zo geadopteerd zijn door de massa dat de gemiddelde inbreker daar verstand van heeft. Daarbij geldt ook hier: een normaal slot is eenvoudiger te hacken dan een slim slot. Afhankelijk van wat voor slot je hebt, hebben inbrekers doorgaans weinig moeite om naar binnen te komen. Onderzoek van het AV-TEST Institute uit Duitsland heeft onlangs uitgewezen dat de meeste slimme sloten erg veilig zijn, met uitzondering van Burg-Wächter, maar dat merk hebben we in Nederland niet.
Waar je wel over na kunt denken, is dat je een slot aanschaft dat er niet uitziet als een slim slot. Wanneer namelijk de buitenkant van je huis versierd is met een supergeavanceerd slot, weten inbrekers dat er bij jou waarschijnlijk wat te halen valt. En er zijn uiteraard meer manieren om binnen te komen dan via de deur.
©PXimport
Kijk wel goed uit wat voor slot je koopt, import is niet handig
-
Tip 04: Soorten sloten
We hebben het in dit artikel over ‘het slimme slot’, maar uiteraard is dat een productcategorie en zijn er verschillende soorten slimme sloten. Er zijn slimme sloten die eruitzien als een gewoon slot (zoals de sloten van het merk Invited) en er zijn sloten die er uitzien alsof ze rechtstreeks uit Star Trek zijn komen rollen (zoals de sloten van Nuki). Daarbij is het ook belangrijk om te kijken hoe de sloten moeten worden geïnstalleerd. Een slot importeren vanuit het buitenland is vaak een slecht idee. Bijvoorbeeld Amerikaanse deuren maken vaak gebruik van een zogenaamde ‘deadbolt’, oftewel de manier waarop wij de toiletdeur vaak op slot doen. Daar heb je in Nederland voor je voordeur niks aan.
Verder zijn er sloten die over het bestaande slot kunnen worden gemonteerd en sloten waarbij de cilinder volledig moet worden vervangen. Vrijwel elke fabrikant biedt sloten in diverse categorieën aan. De bediening is ook van belang. Vind je het prima dat het slot z’n eigen app gebruikt? Of wil je het slot kunnen bedienen vanuit bijvoorbeeld de app Woning in iOS. Op het moment van schrijven ondersteunen bijvoorbeeld de sloten van Nuki nog geen HomeKit, maar hier wordt wel aan gewerkt.
Tip 05: Installatie
En dan natuurlijk nog de grote vraag: hoe installeer je een slim slot? Wanneer je dit op internet opzoekt, lijkt het allemaal erg ingewikkeld, maar gelukkig valt het in de praktijk reuze mee. We nemen het slot van Nuki nog maar eens als voorbeeld. Daar krijg je twee plaatjes bij geleverd. Welk plaatje je kiest, hangt af van hoever de cilinder uitsteekt (dat spreekt echt voor zich als je het in je handen hebt). Je plaatst het juiste plaatje over de cilinder, schroeft het vast en daarna klik je eenvoudig de rest van het slot erop. Klinkt niet ingewikkeld toch? Dat komt omdat het dat ook niet is. Ook wanneer je gaat voor de iets complexere methode, bijvoorbeeld met het Nemef Entr-slot, dan werkt het vervangen van de cilinder precies zoals je dat zou doen wanneer je normaal gesproken je slot vervangt. Het enige waar je op moet letten, is dat je bij de aankoop van het slot de juiste afmeting cilinder koopt. Verder is het een kwestie van het slot koppelen aan je smartphone, zodat je de toegang kunt configureren.
©PXimport
Tip 06: Slimme deurbel
Wil je je huis écht helemaal klaar maken voor de toekomst als het om toegang gaat, dan kun je er ook nog een slimme deurbel bij nemen. De gedachte aan een slimme deurbel roept vaak nog meer vragen op dan een slim deurslot, simpelweg omdat veel mensen zich niet voor kunnen stellen wat er nu nog slimmer kan aan een deurbel. Toch zijn er wel degelijk handige opties. Stel er wordt aangebeld en je bent niet thuis, maar je verwacht wel een pakketje. Je kunt dan met je smartphone – via de camera en microfoon in de deurbel – de postbode te woord staan. En als je deurbel en slot met elkaar kunnen communiceren, kun je zélfs eventjes de deur opendoen zodat het pakketje binnengezet kan worden.
Uit ervaring kunnen we je melden dat de tijd misschien nog niet helemaal rijp is voor een slimme deurbel. De technologie werkt fantastisch, maar de mensen die aan je deur komen, begrijpen doorgaans niet dat je niet thuis bent (wat heel logisch is) en begrijpen dus niet waarom je niet gewoon de deur opendoet. Mettertijd zal dat uiteraard beter worden, maar voor nu is het behoorlijk irritant. Wil je toch graag een slimme deurbel, dan kunnen we je de Ring Video Doorbell aanbevelen. Houd er wel rekening mee dat je met de combinatie slim deurbel en slim deurslot eenvoudig tegen de 600 euro kwijt bent.
©PXimport
Slimme sloten zijn veilig, maar houd wel rekening met de risico’s
-
Tip 07: Internet of Things
Dat we steeds meer apparaten uitrusten met intelligente eigenschappen is op zich een prachtig gegeven. Maar er kleeft ook een risico aan. Elk apparaat dat in staat is om verbinding te maken met internet (bijvoorbeeld een slim slot dat op afstand een code moet aanmaken) kan misbruikt worden door hackers. Niet om in te breken in je huis, maar om aanvallen uit te voeren op internetservers. In het verleden zijn er gigantische aanvallen uitgevoerd waarbij IoT-apparaten massaal zijn ingezet. Heel veel kun je daar niet aan doen (behalve zorgen dat je router goed is ingesteld), maar het is wel goed om je ervan bewust te zijn. Bij elk slim apparaat dat je toevoegt, voeg je een deur naar buiten toe.
©PXimport
Tip 08: Frequenties
De slimme deursloten en de apparaten die die deursloten ontgrendelen, werken op een bepaalde frequentie. Maar is het dan ook zo dat als je een druppel, pasje of chip bezit die werkt met dezelfde frequentie, dat je zomaar de deur van een ander zou kunnen openen? Gelukkig is dat niet het geval. Als je een slot kunt openen met een druppel, zijn die twee aan elkaar gekoppeld middels tweewegcommunicatie. Dus wanneer een druppel op dezelfde frequentie communiceert, dan gaat die deur niet zomaar open, want die druppel is bij dat slot niet bekend.
Tip 09: Gevaarlijk
Zoals omschreven zijn slimme sloten niet minder veilig dan gewone sloten, eerder andersom. Wat echter wel belangrijk is om te weten, is dat het vertrouwen op deze technologie wel problemen kan veroorzaken als je er zelf niet secuur mee omgaat. Verschillende sloten werken met geofencing. Dat houdt in dat het slot op slot springt wanneer je een vooraf gedefinieerde zone verlaat, en opengaat als je de zone betreedt. Dat is fantastisch, zolang je het apparaat bij je draagt dat deze gebeurtenis initieert! Wanneer je je telefoon thuis laat liggen en je eraan gewend bent dat de deur automatisch achter je op slot springt, dan loop je waarschijnlijk weg zonder om te kijken. En dát is dan weer niet handig, want die deur is in dit geval dus niet op slot. Oftewel, vertrouwen op de technologie is prima, maar blijf zelf alert.
©PXimport
Kooptips
Ben je overtuigd en wil je je huidige slot vervangen door een slim slot, dan kom je bij je zoektocht diverse merken en sloten tegen. Ieder soort slot heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. We zetten er drie voor je op een rij die wij wel durven te plaatsen. Nuki Smart Lock Prijs: € 229,- De Nuki Smart Lock is één van de goedkopere slimme sloten. Het monteren gaat heel eenvoudig: je plaatst het slimme slot gewoon over je slot heen, met de sleutel erin aan de binnenzijde. Het nadeel hiervan is dat je van buitenaf niet meer met een gewone sleutel naar binnen kunt. Het is daarentegen wel de meest eenvoudige installatie die wij hebben ervaren bij het testen van diverse slimme sloten. Danalock V3 Prijs: € 229,- De Danalock (met hetzelfde prijskaartje als de Nuki) is een stuk compacter. Hij heeft als grote voordeel dat de sleutel niet in het slot hoeft te blijven zitten. Dit betekent wel dat je de gehele cilinder moet vervangen. Dat is een stukje ingewikkelder, maar echt moeilijk is het niet, het werkt hetzelfde als het vervangen van je cilinder na bijvoorbeeld een verhuizing. Een voordeel van de Danalock boven de Nuki is dat je hem echt vastschroeft, waardoor het geheel iets steviger vastzit.
©PXimport
Nemef ENTR Prijs: € 285,- Ook Nemef heeft een slim slot: ENTR. Ietsje duurder dan de andere twee. Hij heeft net als de Danalock een eigen cilinder, dus je moet de huidige cilinder uit je slot verwijderen. Je krijgt drie nieuwe sleutels meegeleverd. De ENTR heeft lekker veel opties, waaronder ontgrendeling met een cijfercode en zelfs met je vingerafdruk (daarvoor moet je wel extra modules aanschaffen). De meegeleverde cilinder is één van de veiligste op de markt.
©PXimport