ID.nl logo
Beheer je verzameling in een online database
© PXimport
Huis

Beheer je verzameling in een online database

Menigeen beheert op een zolderkamer een indrukwekkende collectie met modeltreinen, lp’s of stripboeken. Zeker bij omvangrijke verzamelingen is het lastig om te onthouden welke spullen je al in bezit hebt. Leg om die reden een online database aan, zodat je die altijd en overal kunt raadplegen.

Tip 01: Google Spreadsheets

Je kunt het beheren van je verzameling zo professioneel aanpakken als je zelf wilt. We beginnen bij de eenvoudigste variant. Wil je graag een gewone lijst met alle verzamelde items, dan is een online spreadsheet een doeltreffende oplossing. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Bezitters van een Google-account kunnen met de dienst Google Spreadsheets uit de voeten. Surf hiernaartoe. Nadat je het juiste e-mailadres en wachtwoord hebt opgegeven, kom je in het hoofdvenster van Google Spreadsheets terecht. Misschien heb je al eerder documenten online opgeslagen, bijvoorbeeld Excel-bestanden. Google Spreadsheets is namelijk gekoppeld aan de online opslagdienst Google Drive. Voor het maken van een nieuw document klik je rechtsonder op het rode bolletje met het plusteken. Een lege spreadsheet verschijnt op het scherm.

©PXimport

Google Spreadsheets bewaart je document automatisch in het gekoppelde Drive-account

-

Tip 02: Tabel invullen

Een spreadsheet is in feite een tabel die je naar eigen inzicht kunt invullen. Bovenaan zie je de tekst Naamloze spreadsheet staan. Klik daarop en typ zelf een relevante naam. Verdeel de tabel in kolommen en geef in de bovenste regel telkens aan welke gegevens je in de betreffende kolom wilt vermelden, bijvoorbeeld merk, type, jaartal en aanschafprijs. Voor de duidelijkheid maak je de bovenste regel vet of cursief door de opmaakfuncties in de werkbalk te gebruiken. Gunstig is dat Google Spreadsheets het document automatisch bewaart in het gekoppelde Google Drive-account. Het is dus niet nodig om de spreadsheet handmatig op te slaan. Klik linksboven op de groene knop Homepage van Spreadsheets. Het zojuist aangemaakte document bevindt zich bovenaan in het hoofdvenster.

©PXimport

Tabel delen

Als je samen met iemand anders de verzameling beheert, is het slim om de online database te delen. Met Google Spreadsheets krijg je dat simpel voor elkaar. Open je document en klik rechtsboven op Delen. Vul vervolgens één of meerdere e-mailadressen in van personen met wie je de spreadsheet wilt delen. Via het pictogram met het potlood bepaal je welke rechten iemand heeft. Je hebt hiervoor keuze tussen mag bewerken, mag reageren en mag weergeven. Via Gereed verstuur je de uitnodiging. Zodra de genodigde de uitnodiging accepteert, heeft diegene toegang tot de gedeelde spreadsheet.

©PXimport

Tip 03: Spreadsheets-app

Stel dat je op een verzamelbeurs of in een kringloopwinkel een interessant object hebt gevonden. Je wilt die bijzondere lp of modeltrein eigenlijk meenemen, maar je twijfelt of je het bewuste voorwerp al hebt. Een lastige situatie, maar gelukkig vraag je met je smartphone altijd en overal de zelfgemaakte verzameldatabase op. Google Spreadsheets is namelijk ook voor iOS (iPhone en iPad) en Android beschikbaar. Installeer de gelijknamige app vanuit de App Store of Play Store en log vervolgens in met je Google-account. De documenten die je het laatst hebt geopend, verschijnen nu in beeld. Tik op de juiste bestandsnaam om de online database te openen. Staan niet alle gegevens in beeld? Kantel het toestel naar landschapsmodus en merk op dat de app nu meer kolommen laat zien. Je past de inhoud eventueel rechtstreeks op je smartphone aan om je nieuwe aankoop toe te voegen. Handig is dat je het document ook offline kunt bewaren voor als je naar een buitenlandse beurs gaat en je daar geen toegang tot mobiel internet hebt. Tik hiervoor rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes en activeer de schakelaar achter Offline beschikbaar.

Tip 04: Catawiki

Een nadeel van een spreadsheet-document is dat je alles handmatig moet invoeren. Zeker bij grote verzamelingen duurt dat uren, zo niet dagen. Catawiki helpt je om je collectie vlotter te registreren. Niets voor niets is deze website razend populair onder verzamelaars. Bovendien gebruik je de dienst ook om via veilingen ontbrekende verzamelstukken te bemachtigen. Op de website www.catawiki.nl maak je eerst een account aan. Ga hiervoor naar Inloggen en Maak gratis uw account aan. Vul nu een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord in, waarna je bevestigt met Maak account. Vergeet hierbij niet om akkoord te gaan met de voorwaarden. Als alternatief kun je ook inloggen via een Facebook-profiel. In de resterende stappen wil Catawiki wat persoonlijke gegevens van je weten, zoals je naam en adres. Deze informatie heeft de dienst nodig voor als je later mee wilt doen aan veilingen, zie kader ‘Veilingen’. Verder stuurt Catawiki ter verificatie een sms met een viercijferige code naar je mobiele telefoonnummer. Vul deze code in op de website. Wanneer je op de hoogte wilt blijven van nieuwe veilingen, geef je desgewenst aan in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent. Open tot slot je mailbox en klik op de bevestigingslink.

©PXimport

Catawiki is wereldwijd een zeer populaire website onder verzamelaars

-

Veilingen

Catawiki is bij uitstek geschikt om je verzameling te complementeren. Veel leden verkopen namelijk spullen die onder verzamelaars populair zijn. Dat gebeurt na tussenkomst van een veilingmeester, waardoor de veilingen onder notarieel toezicht staan. Volgens de website zijn er iedere week zo’n 35 duizend kavels, dus er valt genoeg te kiezen. Op de beginpagina van Catawiki zie je welke veilingen er spoedig aflopen. Je kunt natuurlijk ook even bij je favoriete categorie kijken. Klik hiervoor op Alle veilingen en open de gewenste categorie. Je doet eventueel een bod. Als je iets heel graag wilt hebben, kun je ook een automatisch bod instellen. Zodra iemand je overbiedt, plaats je dan automatisch een nieuw bod met de kleinst mogelijke biedstap. Uiteraard geef je hierbij zelf aan wat het maximumtarief is. Bedenk overigens wel dat Catawiki negen procent aan veilingkosten rekent, dus dat bedrag komt bovenop je biedbedrag. Je kunt zelf ook spullen ter veiling aanbieden, mits de minimale waarde 75 euro bedraagt.

©PXimport

Tip 05: Spullen toevoegen

Zodra je een Catawiki-account hebt aangemaakt, ga je alle verzamelde spullen toevoegen. De kans is groot dat het merendeel van de objecten uit je collectie al bij deze verzamelwebsite bekend zijn, aangezien de dienst wereldwijd wordt gebruikt. Gunstig, want dat scheelt je een heleboel invoerwerk! Zorg dat je bent ingelogd en scrol helemaal omlaag. Bij het onderdeel Mijn Catawiki kies je voor Mijn verzameling. Je bepaalt vervolgens onder welke categorie je verzameling valt. Je hebt hierbij keuze tussen tientallen categorieën, waaronder Sleutelhangers, Modelauto’s, Munten, Strips en Sigarenbandjes. Je checkt eerst binnen de categorie of een voorwerp al eerder bij Catawiki is geregistreerd. Gebruik hiervoor de rubrieken aan de linkerzijde. Bij de categorie Modelauto’s filter je bijvoorbeeld op merk, automerk, soort en schaal. Je kunt natuurlijk ook de zoekfunctie gebruiken. Heb je het juiste voorwerp eenmaal gevonden, dan open je de bijbehorende itempagina. Vul aan de rechterkant bij Dit item de velden onder Conditie, Aantal en eventueel Notities in. Via Toevoegen registreer je het betreffende voorwerp binnen je Catawiki-account.

©PXimport

Tip 06: Nieuw object

Zeker wanneer je zeldzame objecten verzamelt, bestaat de kans dat Catawiki het bewuste voorwerp nog niet kent. Geen probleem, je kunt dan gewoon de benodigde gegevens zelf invullen. Blader zo nodig terug naar de categoriepagina. Via Voeg item toe aan catalogus opent er een leeg formulier. Vul de gevraagde gegevens zo volledig mogelijk in. In het geval van een modelauto zijn dat onder meer het automerk, de schaal en het productiejaar. Verder vul je ook de geschatte waarde in en voeg je minimaal één afbeelding toe. Voor de afbeelding selecteer je via de knop Bestand kiezen een plaatje op de computer. Vergeet onderaan niet de optie Voeg toe aan mijn verzameling aan te vinken. Bevestig tot slot met Toevoegen.

©PXimport

Tip 07: Verzameling inzien

Vanzelfsprekend wil je de verzameling te allen tijde bij Catawiki kunnen opvragen. Via de website kan dat eenvoudig. Scrol helemaal omlaag en klik onder Mijn Catawiki op Mijn verzameling. Alle toegevoegde objecten zijn netjes geïndexeerd. Via de zoekfunctie kun je zelfs binnen je eigen verzameldatabase speuren. Je bewaart de verzameldatabase eventueel lokaal op je pc. Dat is geen overbodige luxe, want Catawiki is door overbelasting soms onbereikbaar. Klik links op Exporteren en Exporteren naar Excel. Zodra het Excel-bestand is aangemaakt, ontvang je hiervan een e-mail. Klik binnen deze e-mail op de link om het document lokaal op te slaan. Merk op dat de spreadsheet meerdere werkbladen bevat waarin alle gegevens staan vermeld.

©PXimport

Met een mobiele app kun je de zelfgemaakte Catawiki-database altijd en overal inzien

-

Tip 08: Catawiki-app

Van Catawiki bestaan er verschillende mobiele apps. Helaas kun je die niet gebruiken om je eigen verzameling(en) in te zien. Deze apps zijn namelijk bedoeld om veilingen bij te houden en spullen te verkopen. Gelukkig heeft een externe ontwikkelaar een app gemaakt waarmee je alsnog je eigen verzameling op je smartphone raadpleegt. Zoek in de app-store van jouw telefoon maar eens naar CW Verzamel! en installeer deze toepassing op het toestel. Je vult jouw gebruikersnaam en het wachtwoord in, waarna je kiest voor Verzend. De app downloadt de database vervolgens naar jouw toestel. Na even wachten verschijnt er een melding dat de synchronisatie is voltooid. Je kunt de database met grote of kleine afbeeldingen opslaan. Laatstgenoemde optie neemt vanzelfsprekend de minste opslagruimte in op je smartphone. Tik op de categorie om objecten uit de Catawiki-database te bekijken. Als je later weer nieuwe items aan de verzameling hebt toegevoegd via de website, dien je de CW Verzamel!-app handmatig bij te werken. Tik hiervoor op Synchroniseer / Synchroniseer verzameling.

Tip 09: Muziekverzameling

Bezitters van een omvangrijke (fysieke) muziekcollectie doen er goed aan om een online database bij te houden. Zo weet je in een muziekwinkel of je die cd of lp al in bezit hebt. De webdienst Discogs is onder muziekliefhebbers een wereldwijd fenomeen. Op het moment van schrijven telde de catalogus ruim zestien miljoen albums van meer dan vijf miljoen artiesten. Kortom, alle officiële uitgaven vind je er probleemloos terug. Verder is Discogs ook bij uitstek geschikt om tweedehands aankopen te doen. Van ieder album verschijnen meerdere verkopers in beeld, waarna je rechtstreeks zaken doet. Genoeg reden dus om een account aan te maken!

Je opent de website www.discogs.com, waarna je rechtsboven een gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord invult. Ga akkoord met de voorwaarden en kies voor Create Account. Als alternatief kun je ook met een Facebook- of Google-account uit de voeten. Nadat je bent ingelogd, kom je op het zogeheten Dashboard van Discogs terecht.

©PXimport

De catalogus van Discogs telt ruim zestien miljoen muziekalbums van zo’n vijf miljoen artiesten

-

Tip 10: Barcodescanner

Wie honderden of misschien wel duizenden albums heeft liggen, dient behoorlijk wat tijd te reserveren voor het toevoegen van alle muziek. Gelukkig heeft de mobiele app van Discogs een handige barcodescanner. Installeer deze toepassing vanuit de Apple of Play Store en log daarna in met je account. Open in het hoofdmenu het onderdeel Search. Via het invoeren van een artiest of albumtitel spoor je gemakkelijk ieder album op, maar vaak bestaan er meerdere versies van een uitgave. Het is daarom handiger om op barcode te zoeken, zodat je meteen de juiste editie te pakken hebt. Tik achter het zoekveld op het pictogram met de barcode en geef Discogs toestemming om de camera van je smartphone te gebruiken. Je richt de camera vervolgens op de streepjescode van een cd, dvd of lp. Er verschijnt een lijstje met zoekresultaten. Tik op het juiste album en kies voor Add To Collection om het item toe te voegen. Op deze manier voeg je vlot je complete muziekcollectie toe. Houd er rekening mee dat oude lp’s vaak geen streepjescode hebben, dus die moet je handmatig opzoeken.

Tip 11: Muziek kopen

Discogs is wereldwijd de grootste marktplaats voor muziek. Zo zijn er zowel professionele handelaars als hobbyverkopers op dit platform actief. Wanneer je het leuk vindt om je muziekcollectie uit te breiden, doe je hiervoor het best een beroep op de website. Met name de app voor iOS heeft namelijk nogal wat beperkingen. Nadat je op www.discogs.com bent ingelogd, gebruik je de zoekfunctie om naar albums te zoeken. Heb je een mooi exemplaar gevonden, dan open je de bijbehorende albumpagina. Zo’n beetje ieder muziekalbum is via Discogs te koop, al kosten zeldzame exemplaren wel veel geld. Bij interesse klik je onder Marketplace aan de rechterkant op Buy Vinyl of Buy CD. Er verschijnt een lijst met verkopers, waarbij de goedkoopste aanbieders bovenaan staan. Zeker bij lp’s is de kwaliteit erg belangrijk, omdat een grammofoonplaat nogal gevoelig is voor krassen. Controleer dan ook bij Media Condition altijd de kwaliteit. Voor een ongeschonden lp ga je op zoek naar een album met een Mint-status. Verder is het slim om op zoek te gaan naar handelaars uit Nederland, aangezien je daarmee op de verzendkosten bespaart. Als betaalmethode maken de meeste verkopers gebruik van PayPal of een bankoverschrijving. Wil je een album hebben, klik dan achtereenvolgens op Add to Cart en Place Order.

©PXimport

Software voor verzamelaars

Er bestaat ook allerlei software waarmee je fysieke verzamelingen eenvoudig in een database vastlegt. Dat is het overwegen waard wanneer je liever geen online databases als Google Spreadsheets, Catawiki en Discogs gebruikt. Via www.collectorz.com is er specifieke software verkrijgbaar om dvd’s/blu-rays, boeken, muziekalbums, stripboeken en games op te slaan. Geen zin om te betalen? Data Crow is een gratis alternatief. Hiermee kun je iedere denkbare verzameling opslaan, al hebben collecties met boeken, muziek, software en films wel een streepje voor. Hiervan kan deze freeware namelijk extra gegevens bij internetbronnen ophalen.

▼ Volgende artikel
😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen
© Valeriia Lukashova
Huis

😱 Het Blue Screen of Death van Windows gaat voorgoed verdwijnen

Iedereen die met Windows werkt, kent het wel: ineens een blauw scherm, en dan… niets meer. Het beruchte Blue Screen of Death (BSOD) hoort al sinds de jaren 90 bij Windows als pindakaas bij brood. Maar daar komt nu verandering in: het blauwe scherm gaat verdwijnen.

Het Blue Screen of Death bestaat al sinds de jaren 90. In Windows NT verscheen het voor het eerst in zijn bekende vorm: witte foutcodes op een felblauw vlak. De melding verscheen bij serieuze systeemfouten, vaak veroorzaakt door een kapotte driver of instabiele hardware. In latere versies kwamen er ook een verdrietige emoticon :( bij en, sinds 2016, een QR-code die naar een informatiepagina leidde. Hoewel er weinig dingen zo frustrerend zijn als een BSOD, is-ie ook handig: de foutmelding en STOP-code* die erop staan, kunnen je namelijk helpen om te achterhalen wat er precies aan de hand is. Maar nu gaat het dus verdwijnen …
*Scrol naar beneden voor een overzicht met de meest voorkomende foutmeldingen/STOP-codes en hun betekenis.

©PXimport | Reshift Digital BV

Op zwart

Het is gelukkig iets minder dramatisch dan je denkt: Microsoft gaat het blauwe scherm vervangen door een zwarte variant. Het nieuwe ontwerp oogt rustiger, zonder QR-code of icoontjes, en toont direct de foutcode en de driver die mogelijk de oorzaak is. Handig voor wie het probleem wil opzoeken of oplossen.

De nieuwe interface is vanaf later deze zomer beschikbaar op alle computers die draaien op Windows 11 versie 24H2. Naast het zwarte scherm wordt ook het meldingsscherm dat je ziet bij onverwachte herstarts vernieuwd. Dat sluit beter aan op de rest van Windows 11, is overzichtelijker en verdwijnt vaak al binnen een paar seconden.

©Microsoft

Waarom deze verandering?

Volgens Microsoft draait het om duidelijkheid. Het scherm moet beter laten zien of het probleem in Windows zelf zit, of in een externe component. Dat scheelt tijd bij het zoeken naar de oorzaak. Zeker na de wereldwijde CrowdStrike-storing van vorig jaar – waarbij miljoenen computers vastliepen door een fout in beveiligingssoftware – wil Microsoft de foutafhandeling beter en sneller maken.

Quick Machine Recovery

Naast het nieuwe scherm introduceert Microsoft ook Quick Machine Recovery (QMR). Deze functie is bedoeld voor situaties waarin een pc helemaal niet meer opstart. Via de herstelomgeving van Windows kan het systeem dan automatisch reparaties uitvoeren, zonder dat je handmatig iets hoeft te doen of een expert hoeft in te schakelen.

QMR wordt later dit jaar beschikbaar op alle apparaten met Windows 11 versie 24H2. Op Home-edities staat het standaard aan. De functie wordt op dit moment al getest in het Beta Channel van het Windows Insider-programma, zodat Microsoft nog kan bijschaven waar nodig.

Wat merk jij ervan?

Voor de meeste mensen betekent dit vooral dat de foutmelding bij een crash er straks anders uitziet. Maar het belangrijkste verschil zit onder de motorkap: Windows toont duidelijker wat er misgaat en kan zichzelf sneller herstellen. In de volksmond zal er – denken wij – overigens weinig veranderen: Blue of Black, het zal een BSOD blijven.

Foutmeldingen en STOP-codes

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA STOP-code: 0x00000050 Windows probeert een deel van het geheugen te gebruiken dat niet beschikbaar is. Dit kan komen door kapot RAM-geheugen of problemen met de harde schijf.

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x0000000A Een onderdeel van Windows probeerde iets te doen op een moment dat dat niet mocht. Meestal komt dit door foutieve drivers of hardwareproblemen.

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION STOP-code: 0x0000003B Een onderdeel van Windows veroorzaakt een fout tijdens een systeemtaak. Vaak door oude of conflicterende software of drivers.

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL STOP-code: 0x000000D1 Een driver probeert iets te doen met geheugen op het verkeerde moment. Dit wordt vaak veroorzaakt door slechte of onjuiste drivers.

INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE STOP-code: 0x0000007B Windows kan bij het opstarten de schijf met systeembestanden niet bereiken. Oorzaak kan liggen in beschadigde bestanden of instellingen in het BIOS.

BAD_POOL_HEADER STOP-code: 0x00000019 Windows krijgt een fout in het geheugenbeheer. Dit kan komen door een slechte driver, hardwareproblemen of software die in de war raakt.

SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED STOP-code: 0x0000007E Windows krijgt een fout in een systeemonderdeel. De boosdoener is meestal een verouderde of kapotte driver.

WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR STOP-code: 0x00000124 Windows ontdekt een ernstige hardwarefout of probleem met stroom of temperatuur. Ook defecte systeembestanden kunnen dit veroorzaken.

UNMOUNTABLE_BOOT_VOLUME STOP-code: 0x000000ED Windows kan de opstartschijf niet goed lezen. Dit gebeurt meestal tijdens het opstarten van de computer.

▼ Volgende artikel
Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!
© gguy - stock.adobe.com
Huis

Googles AI leest straks mee in WhatsApp – zo houd je de controle!

Vanaf 7 juli krijgt Google Gemini toegang tot apps als WhatsApp, Telefoon en Berichten – zelfs als je dat niet expliciet hebt aangezet. Wat betekent dat voor je privacy? En hoe voorkom je dat de AI méér weet dan jij wilt? Dit moet je weten voordat de verandering ingaat.

In dit artikel lees je:
  • Wat Gemini straks kan doen met apps als WhatsApp en Berichten
  • Waarom Google deze wijziging doorvoert
  • Hoe dit je privacy beïnvloedt (zelfs als je tracking hebt uitgeschakeld)
  • Hoe je zelf de toegang van Gemini kunt beperken
  • Wat deze stap zegt over de toekomst van AI op je telefoon

Googles AI-assistent Gemini wordt komende maand verweven met een aantal nogal essentiële apps op je Android-toestel. Denk aan Telefoon, Berichten en zelfs WhatsApp. Dat blijkt uit een e-mail die Google eind juni verstuurde naar gebruikers van Gemini, meldt de website Android Authority. De toon van die boodschap riep meteen vragen op: helpt Gemini je straks óók als je tracking hebt uitgeschakeld? En wat betekent dat voor je privacy?

Ook interessant: Bezorgd over je privacy? Zo zet je Meta AI uit in je WhatsApp-chats

Nieuwe Android-smartphone nodig?

Bekijk hier de allernieuwste modellen!

Vage communicatie zorgt voor onrust

In de e-mail staat dat Gemini binnenkort ondersteuning biedt bij basisfuncties zoals bellen en berichten versturen, óók als je de zogeheten Gemini Apps Activity uit hebt staan. Op papier klinkt dat als een handige extra, maar in de praktijk leidde het vooral tot verwarring. Want als Gemini kan helpen zonder dat die activiteit is ingeschakeld, betekent dat dan dat de AI toch nog steeds meeleest of gegevens opslaat?

De formulering was vaag, de impact onduidelijk, en aangezien onze privacy in combinatie met AI sowieso al een heet hangijzer is, ging het nieuws als een lopend vuurtje door de techcommunity. Al snel verschenen er bezorgde reacties op sociale media en in forums, waarin gebruikers zich afvroegen of ze straks ongemerkt data afstaan aan een AI-systeem dat ze zelf niet actief gebruiken.

©Andrea

Google stelt gerust, maar nuanceert niet alles

Gelukkig kwam Google snel met verduidelijking. De kernboodschap: al biedt Gemini straks hulp bij je apps, dat betekent níét dat je persoonlijke gegevens automatisch worden verzameld of opgeslagen. Als je Gemini Apps Activity uit hebt staan, worden je gesprekken niet opgeslagen, niet gebruikt om modellen te trainen en verdwijnen ze na korte tijd automatisch. De AI gebruikt die tijdelijke gegevens alleen om je direct te kunnen helpen, bijvoorbeeld als je zegt 'bel mama' of 'stuur een bericht naar Daan'.

Toch blijft er een nuance hangen. De toegang van Gemini tot deze apps wordt standaard ingeschakeld voor iedereen, tenzij je dat zelf dus actief uitschakelt. Dat betekent dat de AI wel degelijk macht krijgt over je telefoonfuncties, tenzij jij ingrijpt. En hoewel de data niet worden opgeslagen, is er technisch gezien wel sprake van toegang tot privé-interactie, al is het kortstondig en geanonimiseerd.

Ook interessant: Spraakberichten in WhatsApp lezen, zo werkt het

Gebruikers kunnen zelf de stekker eruit trekken

Voor wie zich niet prettig voelt bij deze mate van AI-integratie, is er goed nieuws: je kunt de toegang van Gemini tot je apps volledig intrekken. Dat doe je via de instellingen van de Gemini-app binnen Android of via de speciale webpagina gemini.google.com/apps. Daar bepaal je per app of je Gemini toestemming geeft om ermee te werken. Zet je die toegang uit, dan stopt de AI simpelweg met bellen, berichten sturen of andere app-interacties. Je behoudt dus altijd de controle – als je tenminste weet waar je moet kijken.

Wat belangrijk is om te onthouden: deze wijziging betekent niet dat Gemini een spion wordt op je telefoon. Het is eerder een uitbreiding van de Assistent-functie, zoals we die kennen van eerdere AI-integraties binnen Android. Maar doordat AI steeds meer verweven raakt met je dagelijkse digitale handelingen, is het goed om scherp te blijven op wat wel en niet wordt gedeeld.

©WEI ZHENG

Van slimme assistent naar app‑regisseur

De evolutie van Gemini laat zien waar het naartoe gaat met AI in Android: niet langer een slimme praatpaal in de marge, maar een behoorlijk dominante regisseur van je app-gebruik. Vergelijk het met Siri's vernieuwde integratie in iOS 18 of de opkomende app-functies in Android 16 – allemaal gericht op een AI die niet alleen antwoordt, maar ook handelt.

Die verschuiving is logisch, maar dwingt ontwikkelaars én gebruikers om na te denken over de ethiek van assistentie. Want hoe vriendelijk een AI ook oogt, als die steeds meer kan, moet je ook scherper kijken naar wat je precies weggeeft.

Wat betekent dat concreet voor jou?

Als gebruiker hoef je je voorlopig geen zorgen te maken dat Gemini heimelijk je gesprekken opslaat of meeluistert zonder toestemming. Maar het blijft belangrijk om je instellingen te checken, zeker nu de AI standaard meer bevoegdheden krijgt. De tools om die macht te beperken zijn er gelukkig, je moet ze alleen wel even opzoeken.

Wil je dus de voordelen van Gemini benutten zonder je privacy op het spel te zetten? Check dan vóór 7 juli je instellingen en bepaal zelf hoeveel zeggenschap je de AI geeft. Zo houd je het beste van twee werelden: slimme hulp, zonder ongewenste inmenging.

Check dit vóór 7 juli

Vanaf 7 juli activeert Google automatisch nieuwe functies in Gemini. Wil je niet dat de AI toegang krijgt tot apps als WhatsApp of Telefoon? Ga dan naar de instellingen van de Gemini-app of bezoek gemini.google.com/apps. Daar kun je per app zelf aangeven of Gemini ermee mag werken.