7 dingen die je moet weten over Bitcoin
ACHTERGROND - Er wordt veel gespeculeerd over de virtuele valuta Bitcoin. Maar ondanks al het rumoer rondom dit verzonnen geld, hebben veel mensen moeite om te begrijpen wat Bitcoins precies zijn, hoe ze werken, wat de mogelijkheden zijn en welke gevaren er loeren. Tijd voor verheldering dus.
Het is niet per se een slecht idee om je eigen bitcoin wallet te beginnen. Bitcoins zijn niet gebonden aan het wel en wee van de economie van één enkele natie. Ze zijn gemakkelijk in te ruilen, en ze zijn niet aan transactiekosten onderworpen. Maar er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten voordat je je geld in de Bitcoin-markt stopt. Je moet begrijpen hoe het Bitcoin-systeem werkt en wat de sterke en zwakke kanten ervan zijn.
Bitcoins worden door het volk gecreëerd, verhandeld, en gecontroleerd
Simpel gezegd, een Bitcoin is een op een algoritme gebaseerde wiskundige constructie - een maateenheid die uitgevonden is om waarde te kwantificeren. Het lijkt in die zin een beetje op de dollar - maar in tegenstelling tot de dollar (of enige andere vorm van fiduciair geld) zijn Bitcoins gedecentraliseerd. Het oorspronkelijke Bitcoin-algoritme is gecreëerd door een ontwikkelaar met het pseudoniem Satoshi Nakamoto, maar de munteenheid zelf wordt gecreëerd, verhandeld, en gecontroleerd door Bitcoin-gebruikers, in plaats van een centrale autoriteit zoals een bank of overheid. Bitcoins zijn ook volledig digitaal: Je zult nooit een fysieke Bitcoin in handen krijgen.
©PXimport
Er is ook een beperkte hoeveelheid van de valuta, die beperkt wordt door het ontwerp. Het algoritme dat het Bitcoin-netwerk bevoorraadt is ontworpen om 21 miljoen Bitcoins te genereren, en het systeem reguleert zichzelf automatisch om ervoor te zorgen dat de voorraad Bitcoins in een vlot, gelijkmatig tempo groeit. Tegen 2140 zouden alle 21 miljoen Bitcoins gegenereerd moeten zijn. En omdat het Bitcoin-netwerk elke Bitcoin-transactie volgt en registreert, kun je precies zien hoeveel Bitcoins er op enig moment gecreëerd zijn op Blockchain.info, een website die het Bitcoin-netwerk volgt en Bitcoin wallets host, de containers die eigenaren gebruiken om hun digitale rijkdom in op te slaan.
Een Bitcoin zeepbel
Bitcoin is momenteel groot, waarschijnlijk groter dan goed voor hem is. Aangezien een Bitcoin geen waarde heeft behalve dan wat iemand bereid is ervoor te betalen, verandert de prijs van Bitcoins doorgaans erg snel. Op een bepaald moment was de waarde van één enkele Bitcoin 15 dollar, terwijl een Bitcoin enige tijd later 260 dollar waard was, waardoor mensen die ze op het juiste moment gekocht en verkocht hebben succesvolle beleggers zijn geweest.
De populariteit van de valuta (en daardoor de prijs) neemt toe op internationale markten die instabiel zijn geworden - wanneer bijvoorbeeld een overheid haar burgers bedreigt met kapitaalcontroles en valutarestricties, zoals Cyprus dat heeft gedaan.
"Bitcoin is een enorm volatiel actief, en de recente ontwikkelingen in de prijs van Bitcoins hebben een aantal van de eigenschappen van een economische zeepbel," zegt Professor Magnus Thor Torfason, Assistent Professor Business Administration bij de Harvard Business School.
Torfason is voorzichtig optimistisch over de toekomst van Bitcoin, maar hij zegt dat het moeilijk is om de munteenheid aan te bevelen aan de gemiddelde pc-gebruiker. "Zelfs wanneer we aan zouden nemen dat Bitcoins uiteindelijk tien keer zoveel waard zouden worden als nu, kunnen ze binnen nu en dat moment naar een tiende van hun huidige waarde zakken," zegt Torfason. "We hebben niet echt goede methodes om waarde toe te kennen aan een munteenheid als deze, dus je moet elke investering in Bitcoins beschouwen als een uiterst risicovolle investering."
Je kunt Bitcoins delven, maar de goudkoorts is voorbij
Je hoeft je eigen geld niet op het spel te zetten als je de Bitcoin markt op wilt gaan. In plaats daarvan kun je Bitcoins "delven" door je pc aan het werk te zetten om code op het Bitcoin-netwerk te verwerken. Als je geluk hebt kun je maar liefst 25 Bitcoins verdienen.
Het werkt als volgt: Er worden batches Bitcoins aan Bitcoin-delvers toegekend - mensen die zich aanmelden om een Bitcoin-client op hun pc te installeren en draaien. De client gebruikt CPU en GPU rekenkracht om uiterst complexe wiskundige problemen op te lossen, en deelt deze oplossingen met het hele netwerk. De problemen zijn ontzettend moeilijk op te lossen, en ze bevatten logs van transacties op het Bitcoin-netwerk. Daardoor volgen en verifiëren delvers Bitcoin-betalingen terwijl ze aan de gang zijn.
De eerste client die een blok transacties oplost krijgt een vast aantal Bitcoins - toen Bitcoin begon waren dat er 50 - zodra het werk geverifieerd is door andere clients op het netwerk. Dat vaste aantal wordt elke vier jaar gehalveerd, totdat er op een gegeven moment geen nieuwe Bitcoins meer gecreëerd zullen worden.
De algoritmen die te maken hebben met de productie van Bitcoins zijn veel te ingewikkeld voor de meeste non-cryptonerds om te begrijpen, en daarom gebruiken de meeste mensen de term Bitcoin mining, of Bitcoin delving. Het is vergelijkbaar met het zoeken naar goud in moeilijke omstandigheden. En net als met goud is er slechts een beperkt aanbod van Bitcoins.
Maar in tegenstelling tot goud, komen Bitcoins de wereld binnen in een tempo met zeer weinig variatie. De Bitcoin-algoritmen veranderen dynamisch van moeilijkheid, afhankelijk van hoe vaak er Bitcoins toegekend worden, en dit zorgt voor een vlotte, stabiele stroom van de virtuele munteenheid in het netwerk. Als het delven vermindert zullen Bitcoins eenvoudiger te delven zijn. Als het delven zeer concurrerend wordt - zoals wanneer Bitcoin-delvers investeren in high-end pc's en serverfarms als onderdeel van een rekenkrachtwedloop - wordt het moeilijker om Bitcoins te delven.
"Op een dergelijk moment is het helemaal geen goed idee om Bitcoins te gaan delven," zegt Vitalik Buterin, hoofdauteur bij Bitcoin Magazine. "Je krijgt in principe helemaal niets. De beste manier om dan aan Bitcoins te komen is ze op een beurs te kopen."
Mijn onderzoek lijkt erop te wijzen dat Buterin gelijk heeft: Je verdient op zo'n moment waarschijnlijk niet veel Bitcoins via delving tenzij je deel uitmaakt van een delvingsgroep - een groep gebruikers die hun processorbronnen combineren om sneller oplossingen te vinden en te controleren waardoor ze meer Bitcoins verdienen. Er bestaan talloze delvingsgroepen, elk met hun eigen methodes en regels voor het verspreiden van Bitcoin beloningen. Als je in delving geïnteresseerd bent, kies dan een veelbelovende groep uit deze korte lijst met grote Bitcoin delvingsgroepen en neem contact op met de operator van de groep.
De meeste winkeliers accepteren geen Bitcoins
Als je besluit om de sprong te wagen en een aantal Bitcoins op een beurs als Mt. Gox te kopen, dan zul je ze ergens moeten kunnen spenderen. Bitcoin is nog jong, maar de lijst met handelaars die Bitcoins accepteren groeit gestaag naarmate de munteenheid vanwege media aandacht tractie begint te krijgen. Het leeuwendeel van het Bitcoin gebeuren vindt nog altijd online plaats, zoals dat hoort bij een virtuele munteenheid - je kunt Bitcoins uitgeven op Reddit, WordPress, Mega, en WikiLeaks, bijvoorbeeld. Maar bakstenen bedrijven - vooral cafés en buurtwinkels met connecties met voorstanders van Bitcoin - beginnen de munteenheid geleidelijk ook aan te nemen.
©PXimport
Je zult een veel grotere lijst met websites waar je je hard verdiende Bitcoins kunt spenderen op de Bitcoin wiki, en een groeiende lijst met bedrijven die in de echte wereld Bitcoins accepteren.
Bitcoins worden door niemand beschermd of verzekerd
Bitcoin-transacties zijn onomkeerbaar. Zodra een Bitcoin-transactie naar het netwerk wordt verzoden kan deze niet meer worden ingetrokken. Dus een hacker die toegang krijgt tot de pc waarop je Bitcoin wallet staat opgeslagen kan je volledige Bitcoin-fortuin naar een andere wallet sturen - en daar kun je niets aan doen.
Als de pc die je Bitcoin wallet opslaat in bezit is van een derde partij die het tegen diefstal verzekert - bijvoorbeeld een respectabele Bitcoin wallet hostingdienst - kun je misschien de waarde van (een deel van) je gestolen valuta terugkrijgen. Bijvoorbeeld, de gehackte Bitcoin wallet hostingdienst Instawallet heeft haar deuren gesloten in de nasleep van de verwoestende hackaanval, en gebruikers die 50 BTC of minder verloren hadden terugbetaald.
Niemand weet wie Bitcoin echt gecreëerd heeft
De schepper van Bitcoin was een programmeur en liefhebber van cryptografie die op de cryptografie mailinglist communiceerde onder de naam Satoshi Nakamoto. Nakamoto heeft het netwerk ontworpen en Bitcoin gelanceerd in juni 2009, waarbij hij de eerste 50 Bitcoins dolf die iets wat nu het "genesis blok" genoemd wordt gevormd hebben.
Nakamoto is kort daarna verdwenen. Veel journalisten hebben - zonder succes - geprobeerd Nakamoto's echte identiteit te achterhalen, maar tot nog toe blijft het een raadsel wie de stamvader is van de meest succesvolle virtuele munteenheid ooit.
Bitcoins zijn niet de eerste virtuele munteenheid, en ze zullen ook niet de laatste zijn
Bitcoin lijkt de meest succesvolle virtuele munteenheid ooit te zijn, maar het is niet de eerste. Van e-gold tot Beenz tot Facebook Credits hebben mensen meer dan tien jaar lang geprobeerd om levensvatbare virtuele munteenheden te bouwen.
Deze oude virtuele munteenheden zijn om verschillende redenen mislukt. Sommige werden door de overheid tegengehouden vanwege beschuldigingen van het witwassen van geld. Sommige werden door hun eigenaren gestaakt vanwege uitgebreide oplichting. En sommige zijn uitgedoofd toen mensen ze niet langer kochten. Omdat Bitcoin gedecentraliseerd is kan het door niemand worden stilgelegd. Ja, individuele Bitcoin uitwisselingen kunnen door financiële toezichthouders worden tegengehouden - maar omdat niemand Bitcoin runt, kan het alleen maar vanwege gebrek aan belangstelling uitdoven.
Een hacker zou in theorie het Bitcoin-netwerk kunnen vernietigen door met de code te knoeien. Maar in de jaren sinds de oprichting is de Bitcoin code onaangetast gebleven. Individuele gebruikers en beurzen kunnen gehackt zijn, maar de Bitcoins zelf zijn tot nog toe onaantastbaar gebleken.
Daarom staan er een aantal Bitcoin-klonen klaar om de markt te betreden. Van TerraCoin tot Ripple tot PPCoin, er staan genoeg virtuele munteenheden gebaseerd op de open source Bitcoin-code te springen om met elkaar te concurreren voor je echte geld. Tot nog toe is het waarschijnlijk een goed idee voor de meeste consumenten om op veilige afstand te blijven van virtuele valuta: De hevige schommelingen in waarde die Bitcoins zo interessant on te bestuderen maken zouden je de ene dag miljonair kunnen maken en de volgende dag een bedelaar.
Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regiogebonden zijn.