ID.nl logo
11 tips om anoniem online te blijven
© PXimport
Huis

11 tips om anoniem online te blijven

Bij het bezoeken van websites wordt allerlei informatie van je opgeslagen. Er worden logs bewaard met welke acties je uitvoert, gekoppeld aan je IP-adres. Vaak is er ook een tool om te zien waar je vandaan komt en wat je precies doet op de website. Privacy op het web lijkt een sprookje, maar er zijn gelukkig nog een aantal mogelijkheden om anoniem online te gaan.

Tip 01: E-mailadres

Het eerste onderdeel dat je zult moeten beschermen als je anoniem online wilt zijn, is je e-mailadres. Bij bijna elke dienst moet je wel een e-mailadres invullen, waardoor je eenvoudig overal op het web gevolgd kan worden. Maak daarvoor een apart e-mailadres aan, dat losstaat van je huidige e-mailadressen en daar ook niet op lijkt. Afhankelijk van je privacy-eisen kun je simpelweg bij Google of Outlook een nieuw mailaccount aanmaken en het daarbij laten. Lees ook: Zo krijg je meer privacy in Windows 10.

Voor Gmail ga je naar www.gmail.com en klik je op Account maken. Vul de gevraagde gegevens in, als je echt anoniem wilt blijven gebruik je daarvoor natuurlijk niet je echte gegevens. Het invullen van een telefoonnummer is niet verplicht. Je kunt daarna meteen aan de slag met je nieuwe Gmail-account. Maak je liever gebruik van een e-maildienst die wat beter omgaat met je persoonlijke gegevens, dan kom je toch al gauw uit bij betaalde diensten. Echter, als al je persoonlijke gegevens toch nep zijn bij Google, dan maakt Google's privacybeleid verder niet zo veel uit.

©PXimport

Tip 02: Mailinator

Als je je voor een dienst wilt aanmelden en daarvoor een e-mailadres in moet vullen, kan het misschien wat overdreven zijn om daarvoor speciaal een heel nieuw e-mailadres aan te maken. Het is dan beter om een wegwerpadres te gebruiken. Een dienst die dit aanbiedt, is bijvoorbeeld www.mailinator.com. Met Mailinator krijg je een gratis, openbaar e-mailadres. En met openbaar bedoelen we ook echt openbaar: eenieder die dat e-mailadres invult, krijgt direct toegang tot het Postvak IN.

Er is geen authenticatie of bescherming. Dat is prima als je alleen heel even een e-mailadres nodig hebt om op een bevestigingslinkje te klikken en niet je gehele identiteit af wilt geven. Dat betekent dus ook dat je je e-mail deelt met andere mensen en daarom is het een handige privacytool, omdat dus niet meer te herleiden is wie de e-mail heeft gelezen voor wie die bedoeld was. Sommige websites blokkeren Mailinator, maar daarvoor is een oplossing: je kunt ook andere domeinen gebruiken dan @mailinator.com. Op de website van Mailinator vind je een lijst met een selectie van domeinen die je kunt gebruiken, maar er zijn er nog meer.

©PXimport

Tip 03: Nepidentiteit

Bij het aanmaken van je e-mailadres is het vaak al nodig: je moet een voor- en achternaam opgeven. Regelmatig is het bovendien nodig om een adres op te geven en soms ook een telefoonnummer en meer. Als je regelmatig dezelfde neppe online-identiteit gebruikt, kan deze alsnog worden gekoppeld aan je echte identiteit door middel van slimme technieken. Het is beter om een compleet anonieme, willekeurige identiteit te genereren. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een dienst als www.fakenamegenerator.com. Zodra je de website bezoekt, staat er direct een nieuwe identiteit voor je klaar, compleet met een eigen en werkend e-mailadres, een leeftijd en geboortedatum, een baan en zelfs een favoriete kleur. Je kunt bovenin nog een aantal opties aanpassen, zoals het geslacht, van welk land de naam afkomstig is en van welke land de identiteit is. Als je klikt op Advanced Options kun je verder nog het leeftijdsinterval instellen en de kans op welk geslacht de willekeurige identiteit wordt, aanpassen.

©PXimport

Met Mailinator krijg je een gratis, openbaar e-mailadres

-

Tip 04: Anoniem betalen

Als je online een betaling moet doen, is dat bijna nooit privé. Contant betalen zoals in de winkel is online bijna onmogelijk en als het wel mogelijk is, is het erg lastig. Toch zijn er wel diensten die dit niveau van privacy proberen na te streven. EntroPay is zo’n dienst, waarmee je een virtuele Visa-kaart krijgt om mee te betalen. Deze kaart is prepaid en wordt bij veel webwinkels geaccepteerd, omdat het Visa is. Het is dan wel nodig om er geld op te zetten, iets waardoor EntroPay je gegevens heeft. De koper waar je het geld uitgeeft, ziet echter alleen een anonieme kaart.

De naam op de kaart kan dan bijvoorbeeld afkomstig zijn van je eerder gegenereerde identiteit, zodat je niet te traceren bent. Als je een alternatief zoekt op EntroPay, dan kom je al snel uit bij de bitcoin. Helaas is het gebruik van bitcoins niet eenvoudig en bovendien accepteren veel webwinkels geen bitcoins. Dat laatste is echter op te lossen met een dienst als e-coin. Je kunt dan een aantal bitcoin kopen en deze naar e-coin sturen, waar vervolgens een anonieme betaalkaart wordt aangemaakt waarmee je op meer plekken kunt betalen. Je kunt deze ook aan PayPal koppelen. Je kunt dan zowel een plastic als een virtuele betaalkaart krijgen.

©PXimport

Tip 05: Op het web

Als je over internet surft, worden er lokaal allerlei data opgeslagen, zoals cookies. Hiermee kunnen adverteerders je identificeren, onafhankelijk van de website waarop je je bevindt. Als je anoniem wilt blijven, is het nodig om nog een aantal add-ons te installeren, zoals Privacy Badger en uBlock Origin of AdBlock Plus. Privacy Badger focust zich specifiek op trackers op het web. Trackers zijn kleine JavaScript-scriptjes met als enige doel om jou te volgen op het web, er een persoonlijk profiel van te maken en dat te verkopen aan bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord. En dat allemaal alleen maar voor gerichtere advertenties.

Als browser kun je het beste Mozilla Firefox gebruiken. De broncode van deze browser is opensource, in tegenstelling tot veel andere browsers. Google Chrome heeft weliswaar een opensourcevariant, namelijk Chromium, maar Google voegt daar nog allerlei functies aan toe en die functies zijn niet openbaar, waarmee dus alles zonder je medeweten doorgestuurd kunt worden naar Google.

Tip 06: NoScript

NoScript blokkeert op onbekende websites JavaScript, waardoor deze scriptbestanden niet zomaar willekeurige code kunnen uitvoeren. Naast JavaScript blokkeert NoScript ook Java en Flash. Dat verhoogt niet alleen de veiligheid, maar ook je privacy omdat het helpt tegen bijvoorbeeld ‘browserfingerprinting’ (zie tip 12). De add-on NoScript is beschikbaar voor Mozilla Firefox en Google Chrome en een must voor iedereen die anoniem online wil zijn. Voor Mozilla Firefox download je deze add-on hier. Klik op Toevoegen aan Firefox en daarna op Installeren. Herstart even de browser om de add-on actief te maken. Daarna wordt het introscherm van NoScript getoond. Het icoon rechtsboven verandert automatisch op basis van wat er op de pagina aanwezig is. Als je een S ziet met een rode streep erdoorheen, dan betekent dat dat scripts en plug-ins actief worden geblokkeerd. Zie je een kleine, rode streep, dan betekent dat dat alleen van de website scripts zijn toegestaan, maar niet van andere subdomeinen. Als je bij het bezoeken van een website klikt op het NoScript-logo, kun je zien welke inhoud er allemaal geblokkeerd is. Je kunt dan eventueel individuele items nog toestaan.

©PXimport

Een van de meest gebruikte gegevens om jou online te identificeren, is je IP-adres

-

Tip 07: IP-adres

Een van de meest gebruikte gegevens om jou online te identificeren, is je IP-adres. Daarmee kunnen je acties gekoppeld worden aan een unieke gebruiker. Om je IP-adres te verbergen, is het verstandig om een VPN-dienst te gebruiken. Een VPN is een virtueel privénetwerk, waarmee je via een beveiligde internetverbinding kunt surfen. Je IP-adres wordt dan verborgen en lijkt afkomstig uit het land van de VPN-dienst waarmee je verbonden bent. Bij de meeste VPN-aanbieders kun je hierbij uit verschillende landen kiezen. Omdat veel anderen ook met die VPN verbonden zijn en daarmee dus de verbinding delen, zijn acties van dat IP niet terug te leiden tot een persoon en dan heb je dus meer privacy. Daar zit wel een voorwaarde aan: de VPN-aanbieder moet geen logs bijhouden. Indien wel logs bijgehouden worden, dan is het natuurlijk wel gewoon mogelijk om het IP-adres te koppelen aan jou. Diensten die geen logs claimen bij te houden, zijn onder andere IPVanish, PIA en ExpressVPN. Wees voorzichtig: er zijn zaken bekend van aangeklaagde VPN-providers die claimden geen logs bij te houden en in de rechtbank toch opeens logs overhandigden.

IPVanish

Private Internet Access

ExpressVPN

©PXimport

Tip 08: Tor

Tor staat voor The Onion Router, en is een manier om je anoniem op het internet te maken. Het verschil met VPN is dat Tor heel lastig is om offline te halen. Om een VPN-dienst plat te gooien, kan de overheid simpelweg de VPN-provider blokkeren. Met Tor is dat niet mogelijk, want dit systeem is gedistribueerd. Tor werkt namelijk als volgt: elke keer als je een website bezoekt, wordt je verzoek door een aantal ‘Tor-routers’ geleid – zodanig veel dat je verzoek niet getraceerd kan worden. Dat heeft als gevolg dat het zeer lastig plat te leggen is, maar ook dat de snelheid erg laag is. Daarnaast wordt Tor in veel landen actief tegengewerkt.

Voordeel van Tor is dat het gratis beschikbaar is en dat het erg eenvoudig is om verbinding te maken via Tor: je downloadt simpelweg de Tor-browserbundel en kunt direct aan de slag. Daar vind je ook instructies hoe je deze browser installeert en hoe je er vervolgens mee aan de slag kunt gaan, maar die instructies stellen niet zo veel voor. Voor de beste resultaten gebruik je Tor samen met VPN. Het voordeel daarvan is dat je provider niet ziet dat je Tor gebruikt, alleen je VPN-provider.

©PXimport

Tor is zeer lastig plat te leggen, maar is ook zeer traag

-

Tip 09: Sms

Tegenwoordig vragen veel diensten om een telefoonnummer, voor als je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten. Het is met online diensten mogelijk om sms’jes te ontvangen op een willekeurig nummer. Zo’n dienst is bijvoorbeeld Receive SMS Online. Daar krijg je zes openbare nummers, waarbij alle sms’jes verstuurd naar die nummers live op de website verschijnen. Dat is handig als je even snel een wegwerptelefoonnummer nodig hebt. Een alternatief is om een prepaid-simkaart aan te schaffen, hoewel de vraag is hoelang je dat nog anoniem kunt doen gezien de wetgeving in onze buurlanden. Bij de grote providers kun je er dan zes maanden gebruik van maken, daarna moet je je tegoed opwaarderen, anders vervalt je simkaart. Ook kan het zijn dat je eens per aantal maanden een sms’je moet sturen of even moet bellen. Bij de virtuele providers moet je vaak na een jaar je tegoed opwaarderen.

©CIDimport

Tip 10: Chatten

Als je wilt chatten zonder dat de inhoud onversleuteld op straat ligt, dan is Signal een goede oplossing. Signal versleutelt je gesprekken, waarbij alleen jij en degene met wie je chat de berichten kunnen lezen. Hoewel WhatsApp en iMessage inmiddels ook complete gesprekken versleutelen, zijn deze diensten niet opensource, gaat WhatsApp slecht om met metadata en zijn cloudback-ups van WhatsApp funest voor je privacy. Een goed alternatief voor Signal is ChatSecure, waarmee je eveneens anoniem kunt chatten. ChatSecure stelt je in staat om bijvoorbeeld via Google te chatten, met het veilige OTR-protocol waardoor Google niet mee kan lezen. Het is daarnaast mogelijk om met openbare chatservers via XMPP verbinding te maken. Je kunt op de website van XMPP een lijst inzien van openbare servers waarmee je kunt verbinden. Met OTR en eventueel met Tor blijven je gesprekken veilig privé. Het is ook mogelijk om zelf een eigen chatserver, oftewel XMPP-server, op te zetten en daarmee verbinding te maken. Dan houd je alle chats in eigen beheer.

Tip 11: Vingerafdruk

Als je al deze maatregelen hebt genomen, ben je erg anoniem online. Er blijft echter nog één risicofactor over: je browser. Je hebt weliswaar al je browser beschermd met NoScript, een ad-blocker en andere add-ons, maar inherent aan je browser zijn de eigenschappen die je browser openbaar maakt. Denk dan aan je schermresolutie, de geïnstalleerde plug-ins, welk besturingssysteem je gebruikt, welke taal je browser is ingesteld, in welke tijdzone je je bevindt, welke lettertypes aanwezig zijn of je een touchscreen hebt en of je cookies toelaat.

©CIDimport

Op basis van deze gegevens kan een ‘vingerafdruk’ worden gemaakt, waardoor je, zelfs na alle maatregelen uit dit artikel, alsnóg geïdentificeerd kunt worden. De beste verdediging: gebruik een standaard Windows-systeem met een standaard webbrowser met standaardinstellingen. Daarnaast helpt ook NoScript. Je kunt testen hoe ‘uniek’ jouw browserconfiguratie is door middel van de website van de Electronic Frontier Foundation. Klik op Test Me om je browser te testen. Na korte tijd zie je de resultaten en zie je onderaan in de tabel of je browser een unieke vingerafdruk heeft. Je kunt klikken op Show full results for fingerprinting om te zien met welke eigenschappen je geïdentificeerd kunt worden.

▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips