ID.nl logo
11 tips om anoniem online te blijven
© PXimport
Huis

11 tips om anoniem online te blijven

Bij het bezoeken van websites wordt allerlei informatie van je opgeslagen. Er worden logs bewaard met welke acties je uitvoert, gekoppeld aan je IP-adres. Vaak is er ook een tool om te zien waar je vandaan komt en wat je precies doet op de website. Privacy op het web lijkt een sprookje, maar er zijn gelukkig nog een aantal mogelijkheden om anoniem online te gaan.

Tip 01: E-mailadres

Het eerste onderdeel dat je zult moeten beschermen als je anoniem online wilt zijn, is je e-mailadres. Bij bijna elke dienst moet je wel een e-mailadres invullen, waardoor je eenvoudig overal op het web gevolgd kan worden. Maak daarvoor een apart e-mailadres aan, dat losstaat van je huidige e-mailadressen en daar ook niet op lijkt. Afhankelijk van je privacy-eisen kun je simpelweg bij Google of Outlook een nieuw mailaccount aanmaken en het daarbij laten. Lees ook: Zo krijg je meer privacy in Windows 10.

Voor Gmail ga je naar www.gmail.com en klik je op Account maken. Vul de gevraagde gegevens in, als je echt anoniem wilt blijven gebruik je daarvoor natuurlijk niet je echte gegevens. Het invullen van een telefoonnummer is niet verplicht. Je kunt daarna meteen aan de slag met je nieuwe Gmail-account. Maak je liever gebruik van een e-maildienst die wat beter omgaat met je persoonlijke gegevens, dan kom je toch al gauw uit bij betaalde diensten. Echter, als al je persoonlijke gegevens toch nep zijn bij Google, dan maakt Google's privacybeleid verder niet zo veel uit.

©PXimport

Tip 02: Mailinator

Als je je voor een dienst wilt aanmelden en daarvoor een e-mailadres in moet vullen, kan het misschien wat overdreven zijn om daarvoor speciaal een heel nieuw e-mailadres aan te maken. Het is dan beter om een wegwerpadres te gebruiken. Een dienst die dit aanbiedt, is bijvoorbeeld www.mailinator.com. Met Mailinator krijg je een gratis, openbaar e-mailadres. En met openbaar bedoelen we ook echt openbaar: eenieder die dat e-mailadres invult, krijgt direct toegang tot het Postvak IN.

Er is geen authenticatie of bescherming. Dat is prima als je alleen heel even een e-mailadres nodig hebt om op een bevestigingslinkje te klikken en niet je gehele identiteit af wilt geven. Dat betekent dus ook dat je je e-mail deelt met andere mensen en daarom is het een handige privacytool, omdat dus niet meer te herleiden is wie de e-mail heeft gelezen voor wie die bedoeld was. Sommige websites blokkeren Mailinator, maar daarvoor is een oplossing: je kunt ook andere domeinen gebruiken dan @mailinator.com. Op de website van Mailinator vind je een lijst met een selectie van domeinen die je kunt gebruiken, maar er zijn er nog meer.

©PXimport

Tip 03: Nepidentiteit

Bij het aanmaken van je e-mailadres is het vaak al nodig: je moet een voor- en achternaam opgeven. Regelmatig is het bovendien nodig om een adres op te geven en soms ook een telefoonnummer en meer. Als je regelmatig dezelfde neppe online-identiteit gebruikt, kan deze alsnog worden gekoppeld aan je echte identiteit door middel van slimme technieken. Het is beter om een compleet anonieme, willekeurige identiteit te genereren. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een dienst als www.fakenamegenerator.com. Zodra je de website bezoekt, staat er direct een nieuwe identiteit voor je klaar, compleet met een eigen en werkend e-mailadres, een leeftijd en geboortedatum, een baan en zelfs een favoriete kleur. Je kunt bovenin nog een aantal opties aanpassen, zoals het geslacht, van welk land de naam afkomstig is en van welke land de identiteit is. Als je klikt op Advanced Options kun je verder nog het leeftijdsinterval instellen en de kans op welk geslacht de willekeurige identiteit wordt, aanpassen.

©PXimport

Met Mailinator krijg je een gratis, openbaar e-mailadres

-

Tip 04: Anoniem betalen

Als je online een betaling moet doen, is dat bijna nooit privé. Contant betalen zoals in de winkel is online bijna onmogelijk en als het wel mogelijk is, is het erg lastig. Toch zijn er wel diensten die dit niveau van privacy proberen na te streven. EntroPay is zo’n dienst, waarmee je een virtuele Visa-kaart krijgt om mee te betalen. Deze kaart is prepaid en wordt bij veel webwinkels geaccepteerd, omdat het Visa is. Het is dan wel nodig om er geld op te zetten, iets waardoor EntroPay je gegevens heeft. De koper waar je het geld uitgeeft, ziet echter alleen een anonieme kaart.

De naam op de kaart kan dan bijvoorbeeld afkomstig zijn van je eerder gegenereerde identiteit, zodat je niet te traceren bent. Als je een alternatief zoekt op EntroPay, dan kom je al snel uit bij de bitcoin. Helaas is het gebruik van bitcoins niet eenvoudig en bovendien accepteren veel webwinkels geen bitcoins. Dat laatste is echter op te lossen met een dienst als e-coin. Je kunt dan een aantal bitcoin kopen en deze naar e-coin sturen, waar vervolgens een anonieme betaalkaart wordt aangemaakt waarmee je op meer plekken kunt betalen. Je kunt deze ook aan PayPal koppelen. Je kunt dan zowel een plastic als een virtuele betaalkaart krijgen.

©PXimport

Tip 05: Op het web

Als je over internet surft, worden er lokaal allerlei data opgeslagen, zoals cookies. Hiermee kunnen adverteerders je identificeren, onafhankelijk van de website waarop je je bevindt. Als je anoniem wilt blijven, is het nodig om nog een aantal add-ons te installeren, zoals Privacy Badger en uBlock Origin of AdBlock Plus. Privacy Badger focust zich specifiek op trackers op het web. Trackers zijn kleine JavaScript-scriptjes met als enige doel om jou te volgen op het web, er een persoonlijk profiel van te maken en dat te verkopen aan bedrijven waar je nog nooit van hebt gehoord. En dat allemaal alleen maar voor gerichtere advertenties.

Als browser kun je het beste Mozilla Firefox gebruiken. De broncode van deze browser is opensource, in tegenstelling tot veel andere browsers. Google Chrome heeft weliswaar een opensourcevariant, namelijk Chromium, maar Google voegt daar nog allerlei functies aan toe en die functies zijn niet openbaar, waarmee dus alles zonder je medeweten doorgestuurd kunt worden naar Google.

Tip 06: NoScript

NoScript blokkeert op onbekende websites JavaScript, waardoor deze scriptbestanden niet zomaar willekeurige code kunnen uitvoeren. Naast JavaScript blokkeert NoScript ook Java en Flash. Dat verhoogt niet alleen de veiligheid, maar ook je privacy omdat het helpt tegen bijvoorbeeld ‘browserfingerprinting’ (zie tip 12). De add-on NoScript is beschikbaar voor Mozilla Firefox en Google Chrome en een must voor iedereen die anoniem online wil zijn. Voor Mozilla Firefox download je deze add-on hier. Klik op Toevoegen aan Firefox en daarna op Installeren. Herstart even de browser om de add-on actief te maken. Daarna wordt het introscherm van NoScript getoond. Het icoon rechtsboven verandert automatisch op basis van wat er op de pagina aanwezig is. Als je een S ziet met een rode streep erdoorheen, dan betekent dat dat scripts en plug-ins actief worden geblokkeerd. Zie je een kleine, rode streep, dan betekent dat dat alleen van de website scripts zijn toegestaan, maar niet van andere subdomeinen. Als je bij het bezoeken van een website klikt op het NoScript-logo, kun je zien welke inhoud er allemaal geblokkeerd is. Je kunt dan eventueel individuele items nog toestaan.

©PXimport

Een van de meest gebruikte gegevens om jou online te identificeren, is je IP-adres

-

Tip 07: IP-adres

Een van de meest gebruikte gegevens om jou online te identificeren, is je IP-adres. Daarmee kunnen je acties gekoppeld worden aan een unieke gebruiker. Om je IP-adres te verbergen, is het verstandig om een VPN-dienst te gebruiken. Een VPN is een virtueel privénetwerk, waarmee je via een beveiligde internetverbinding kunt surfen. Je IP-adres wordt dan verborgen en lijkt afkomstig uit het land van de VPN-dienst waarmee je verbonden bent. Bij de meeste VPN-aanbieders kun je hierbij uit verschillende landen kiezen. Omdat veel anderen ook met die VPN verbonden zijn en daarmee dus de verbinding delen, zijn acties van dat IP niet terug te leiden tot een persoon en dan heb je dus meer privacy. Daar zit wel een voorwaarde aan: de VPN-aanbieder moet geen logs bijhouden. Indien wel logs bijgehouden worden, dan is het natuurlijk wel gewoon mogelijk om het IP-adres te koppelen aan jou. Diensten die geen logs claimen bij te houden, zijn onder andere IPVanish, PIA en ExpressVPN. Wees voorzichtig: er zijn zaken bekend van aangeklaagde VPN-providers die claimden geen logs bij te houden en in de rechtbank toch opeens logs overhandigden.

IPVanish

Private Internet Access

ExpressVPN

©PXimport

Tip 08: Tor

Tor staat voor The Onion Router, en is een manier om je anoniem op het internet te maken. Het verschil met VPN is dat Tor heel lastig is om offline te halen. Om een VPN-dienst plat te gooien, kan de overheid simpelweg de VPN-provider blokkeren. Met Tor is dat niet mogelijk, want dit systeem is gedistribueerd. Tor werkt namelijk als volgt: elke keer als je een website bezoekt, wordt je verzoek door een aantal ‘Tor-routers’ geleid – zodanig veel dat je verzoek niet getraceerd kan worden. Dat heeft als gevolg dat het zeer lastig plat te leggen is, maar ook dat de snelheid erg laag is. Daarnaast wordt Tor in veel landen actief tegengewerkt.

Voordeel van Tor is dat het gratis beschikbaar is en dat het erg eenvoudig is om verbinding te maken via Tor: je downloadt simpelweg de Tor-browserbundel en kunt direct aan de slag. Daar vind je ook instructies hoe je deze browser installeert en hoe je er vervolgens mee aan de slag kunt gaan, maar die instructies stellen niet zo veel voor. Voor de beste resultaten gebruik je Tor samen met VPN. Het voordeel daarvan is dat je provider niet ziet dat je Tor gebruikt, alleen je VPN-provider.

©PXimport

Tor is zeer lastig plat te leggen, maar is ook zeer traag

-

Tip 09: Sms

Tegenwoordig vragen veel diensten om een telefoonnummer, voor als je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten. Het is met online diensten mogelijk om sms’jes te ontvangen op een willekeurig nummer. Zo’n dienst is bijvoorbeeld Receive SMS Online. Daar krijg je zes openbare nummers, waarbij alle sms’jes verstuurd naar die nummers live op de website verschijnen. Dat is handig als je even snel een wegwerptelefoonnummer nodig hebt. Een alternatief is om een prepaid-simkaart aan te schaffen, hoewel de vraag is hoelang je dat nog anoniem kunt doen gezien de wetgeving in onze buurlanden. Bij de grote providers kun je er dan zes maanden gebruik van maken, daarna moet je je tegoed opwaarderen, anders vervalt je simkaart. Ook kan het zijn dat je eens per aantal maanden een sms’je moet sturen of even moet bellen. Bij de virtuele providers moet je vaak na een jaar je tegoed opwaarderen.

©CIDimport

Tip 10: Chatten

Als je wilt chatten zonder dat de inhoud onversleuteld op straat ligt, dan is Signal een goede oplossing. Signal versleutelt je gesprekken, waarbij alleen jij en degene met wie je chat de berichten kunnen lezen. Hoewel WhatsApp en iMessage inmiddels ook complete gesprekken versleutelen, zijn deze diensten niet opensource, gaat WhatsApp slecht om met metadata en zijn cloudback-ups van WhatsApp funest voor je privacy. Een goed alternatief voor Signal is ChatSecure, waarmee je eveneens anoniem kunt chatten. ChatSecure stelt je in staat om bijvoorbeeld via Google te chatten, met het veilige OTR-protocol waardoor Google niet mee kan lezen. Het is daarnaast mogelijk om met openbare chatservers via XMPP verbinding te maken. Je kunt op de website van XMPP een lijst inzien van openbare servers waarmee je kunt verbinden. Met OTR en eventueel met Tor blijven je gesprekken veilig privé. Het is ook mogelijk om zelf een eigen chatserver, oftewel XMPP-server, op te zetten en daarmee verbinding te maken. Dan houd je alle chats in eigen beheer.

Tip 11: Vingerafdruk

Als je al deze maatregelen hebt genomen, ben je erg anoniem online. Er blijft echter nog één risicofactor over: je browser. Je hebt weliswaar al je browser beschermd met NoScript, een ad-blocker en andere add-ons, maar inherent aan je browser zijn de eigenschappen die je browser openbaar maakt. Denk dan aan je schermresolutie, de geïnstalleerde plug-ins, welk besturingssysteem je gebruikt, welke taal je browser is ingesteld, in welke tijdzone je je bevindt, welke lettertypes aanwezig zijn of je een touchscreen hebt en of je cookies toelaat.

©CIDimport

Op basis van deze gegevens kan een ‘vingerafdruk’ worden gemaakt, waardoor je, zelfs na alle maatregelen uit dit artikel, alsnóg geïdentificeerd kunt worden. De beste verdediging: gebruik een standaard Windows-systeem met een standaard webbrowser met standaardinstellingen. Daarnaast helpt ook NoScript. Je kunt testen hoe ‘uniek’ jouw browserconfiguratie is door middel van de website van de Electronic Frontier Foundation. Klik op Test Me om je browser te testen. Na korte tijd zie je de resultaten en zie je onderaan in de tabel of je browser een unieke vingerafdruk heeft. Je kunt klikken op Show full results for fingerprinting om te zien met welke eigenschappen je geïdentificeerd kunt worden.

▼ Volgende artikel
Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator
© africa-studio.com
Energie

Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator

Op echt hete dagen doet een ventilator niet veel meer dan warme lucht blazen. Niet heel helpend, als je vanuit huis werkt of de slaap probeert te vatten. Gelukkig hoef je geen dure airco aan te schaffen voor een verkoelend briesje. Zo bereik je met een ventilator hetzelfde effect.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat een ventilator op hete dagen niet of nauwelijks verkoelt
  • Waarom je het op tropische dagen zelfs warmer kunt krijgen van een ventilator
  • Wat je kunt doen om van je ventilator een mini-airco te maken
  • Hoe je je slaapkamer extra verkoelt met een ventilator

Lees ook: Zo overleef je een plaknacht

Met de steeds hetere zomers in Nederland is een ventilator onmisbaar in huis. Hoewel een ventilator de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt (hij verplaatst enkel lucht) kan hij wél de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer maken. Maar dat geldt helaas niet altijd. Is het tropisch warm, dan zul je weinig meer merken van het verkoelende effect van een ventilator. Je kunt het zelfs warmer krijgen, omdat je door de luchtstroom meer zweet verdampt zonder dat je daadwerkelijk afkoelt – en zweten is essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. Maar geen zorgen: met een paar eenvoudige hacks tover je je ventilator in een handomdraai om tot een mini-airco, zowel in de slaap- als werkkamer en in andere ruimtes. 

Tips voor elke ruimte

Een ventilator trekt continu lucht aan en blaast deze vervolgens met een krachtige ronddraaiende beweging weer de ruimte in, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Als de lucht die aangetrokken wordt erg warm is, zal het effect van die circulerende beweging minimaal zijn. Het is dus belangrijk dat er koele lucht beschikbaar is. Dat krijg je voor elkaar door je ventilator vlak voor een open raam te zetten: koele lucht van buiten wordt dan naar binnen getrokken. Maar let op: dit werkt alleen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als het erg heet is buiten, is de kans groot dat het binnen wat koeler is. Wat je dan kunt proberen, is de ventilator zó plaatsen dat-ie warme lucht de kamer uitblaast, bijvoorbeeld richting een raam of deuropening. 

Een andere bekende truc is flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. De lucht komt dan eerst langs de koude flessen, waardoor de luchtstroom koeler wordt. Nadeel is dat ijs op warme dagen erg snel smelt en je dus maar kort van het verkoelende effect kunt genieten. Een alternatief is de flessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. Omdat een ventilator lucht aantrekt, zal de lucht ook op deze manier extra koelen. Het effect is weliswaar minder sterk, maar het water in de flessen ontdooit wel minder snel dan wanneer je de flessen voor de ventilator zet. Handig als je langdurige verkoeling zoekt, bijvoorbeeld tijdens een thuiswerkdag of als je snakt naar een goede nachtrust. 

©Mariola Gutiérrez

Denk er bij het vullen van je flessen water wel aan dat je de flessen niet volledig vult, want water zet uit als het bevriest. En plaats de flessen water in een bakje voor je ze voor de ventilator zet, zodat er geen plasje water achterblijft.

Heb je nu verkoeling nodig maar heb je geen flessen bevroren water paraat? Zet dan een kom met koud water en ijsblokjes voor je ventilator. Een vochtige handdoek over het rooster van je ventilator hangen kan ook nog weleens helpen. 

Tips voor de slaapkamer

Slapen tijdens een warme nacht kan een uitdaging zijn, vooral als je ventilator niet meer doet wat-ie moet doen. Bovenstaande tips werken allemaal prima voor de slaapkamer, maar er zijn nog wat trucjes voor 's nachts die het proberen waard zijn. Zet bijvoorbeeld een raam open en plaats de ventilator in de deuropening richting de gang of overloop: hij blaast dan warme lucht de ruimte uit, terwijl koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Of zet hem omgekeerd aan het voeteneinde van je bed; zo blaast hij overtollige lichaamswarmte weg.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Je kunt ook vochtige sokken aantrekken voor je naar bed gaat (leg er eventueel een handdoekje onder) en de ventilator in lage stand op je voeten laten blazen. Klinkt misschien gek, maar lichaamswarmte wordt op die manier nóg sneller afgevoerd, waardoor het tijdens een plakkerige nacht een stuk aangenamer voor je wordt. Heb je een plafondventilator in de slaapkamer? Laat hem dan tegen de klok in draaien: dit zorgt voor een verkoelende luchtstroom naar beneden. In de winter laat je hem juist met de klok meedraaien om warmte te behouden.  

Om je slaapkamer koel te houden, kun je overigens het beste overdag al maatregelen nemen. Dan werkt je ventilator 's nachts ook beter. Sluit overdag ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden en zet ze weer open zodra de zon onder is. Kies voor luchtig en ademend beddengoed, bijvoorbeeld van linnen of katoen. Planten kunnen je slaapkamer ook verkoelen: goede én stijlvolle keuzes zijn bijvoorbeeld de sanseveria, lepelplant en goudpalm. 

Linnen dekbedhoezen

Lekker koel!

▼ Volgende artikel
Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen

De Philips HomeRun 5000 is een dweilende robotstofzuiger met een aantal fijne kwaliteiten. Met een adviesprijs van 549 euro is de robot niet goedkoop, maar wel relatief betaalbaar. De vraag is dan: wat haal je daar precies voor in huis?

Goed
Conclusie

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.

Plus- en minpunten
  • Twee dweilpads
  • Flink wat zuigkracht (10.000 Pa)
  • Redelijke navigatie
  • Werkt met (eigen) zeep
  • Beter dan de 7000
  • Soms te voorzichtig
  • Slaat dan (grote) delen over
  • Waterbak zelf legen en vullen
  • Dweilpads zelf schoonmaken en drogen

Je zou misschien verwachten dat de Philips HomeRun 5000 een stap lager is dan de eerder geteste Philips HomeRun 7000 (waar we helaas niet zo tevreden over zijn). Hoewel die laatstgenoemde robotstofzuiger duurder is, zijn we veel meer te spreken over het 5000-model. Die scoort op vrijwel alle vlakken beter: zo is de waterbak groter, de accu gaat langer mee (ondanks de lagere capaciteit) en de zuigkracht is twee keer zo hoog. Ook 'mag' je dit keer een reiniger gebruiken tijdens het dweilen – dat werd bij de 7000 nog afgeraden.

Daarnaast wordt de Philips HomeRun 5000 geleverd met een eigen flesje zeep (Philips raadt aan geen andere middelen te gebruiken) en dit keer geen vieze dweillap, maar twee roterende dweilpads. In de doos tref je nog eens twee extra dweilen aan, waardoor je het ene setje kunt wassen en het andere kunt gebruiken. Verder is er dit keer tapijtdetectie, waardoor de 5000 daar automatisch rekening mee houdt tijdens het schoonmaken. De borstel heeft wederom een antiklitfunctie en de basis is vrij basaal: je zult de pads dus zelf moeten drogen na gebruik.

©Wesley Akkerman

Best nauwkeurig, maar niet heel slim

Via de gratis HomeRun-app kun je best nauwkeurig instellen wat je precies gedaan wilt krijgen. Wil je alleen stofzuigen en niet dweilen, dan moet je zelf nog wel even de pads verwijderen. Verder is het mogelijk de hoeveelheid water en de zuigkracht in te stellen. Je kunt virtuele muren instellen en niet-dweil-zones aanmaken. En via het kopje Onderhoud zie je precies welk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Je kunt alleen niet zien hoe het met het zeepniveau zit, maar dat is niet gek gezien de prijs. Dit is immers geen premium robotstofzuiger.

Maar dat betekent niet dat het een slechte robotstofzuiger is. Dankzij de lasernavigatie vindt de Philips HomeRun redelijk goed zijn weg in huis. Het LDS-systeem – een soort LiDAR, maar dan met een enkele laser – houdt rekening met allerlei meubels en objecten en kan behoorlijk soepel om randen en hoeken rijden. Het systeem is alleen niet zo slim om af en toe even achteruit te rijden om overgeslagen plekjes alsnog mee te pakken. Dat geldt voor zowel het dweilen als het stofzuigen, waardoor het kan zijn dat er in sommige hoeken en rond stoel- of tafelpoten wat viezigheid blijft liggen.

©Wesley Akkerman

Veel te voorzichtig

Daarnaast merken we dat de Philips HomeRun 5000 lastige situaties minder goed trotseert dan bijvoorbeeld de robotstofzuigers van Dreame. De HomeRun 5000 heeft heel erg de neiging echt nergens tegenaan te willen rijden. Ook wil hij tapijten ontzien wanneer hij aan het dweilen is. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat het apparaat daardoor een groot deel van je huiskamer kan overslaan. De 5000 is zó voorzichtig dat hij liever niet over dat ene hoekje van het kleed rijdt om de klus aan de zijkant van dat kleed te klaren en dat vinden we toch wel echt een kwalijke zaak.

Daardoor kunnen we er – eigenlijk wederom – niet van uitgaan dat de Philips-robotstofzuiger heel het huis netjes schoonmaakt. We willen nog best snappen dat bepaalde situaties, zeker voor een wat goedkoper model, lastig kunnen zijn voor een robot; maar de beschikbare ruimte om ergens langs of onderdoor te rijden ís er gewoon. We hebben het andere robots keer op keer zien doen.

Dat wat de 5000 schoonmaakt, ruikt en oogt fris. Dus als je geen kleed of veel obstakels in huis hebt hebt, dan kan deze robot goed dienstdoen. Maar anders kun je beter even verder kijken.

Tot slot is het goed om je te realiseren dat de thuisbasis alleen het droge vuil (stof, kruimels enzovoorts) uit de robot verwijdert. Alles met betrekking tot water moet je voor eigen rekening nemen. Je moet dus niet alleen zelf de dweilpads onderhouden, ook moet je het schone water handmatig bijvullen en het vieze water zelf weggooien. Niet de grootste problemen op de wereld, maar wel vermeldenswaardig.

Ook goed om te weten: je kunt hem aansturen met Google Home of Amazon Alexa, maar verder is er geen smarthome-integratie. En de app heeft verder dezelfde kuren als bij het 7000-model.

Philips HomeRun 5000 kopen?

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.