ID.nl logo
Workshop betalen met PayPal
© PXimport
Huis

Workshop betalen met PayPal

Het wereldwijde internet is het winkelcentrum van de moderne mens. Betalen op buitenlandse websites kon in het verleden nog wel eens lastig zijn, maar sinds er PayPal is, kan iedereen met een bankrekening of creditcard eenvoudig grote en kleine betalingen verrichten. Wij leggen uit hoe het in z'n werk gaat.

1. Binnen- en buitenland

Zolang u binnen Nederland webwinkelt, kunt u eenvoudig betalen met iDeal of een acceptgiro. Gaat u de grens over, dan is een creditcard bijna altijd vereist. Niet iedereen heeft die, of wil creditcardgegevens zomaar bij elke webwinkel achterlaten. PayPal is een prima alternatief. U kunt er wereldwijd mee betalen (dus ook binnen Nederland). Wie een PayPal-account heeft, hoeft niet bij elke betaling een hele riedel aan creditcardgegevens in te tikken. Mailadres en wachtwoord volstaan. Koppelt u een bankrekening aan PayPal, dan kunt u ook zonder creditcard inkopen doen.

©PXimport

2. Openen en koppelen

Om van PayPal te profiteren hoeft u slechts enkele stappen te doorlopen. Allereerst gaat u met een browser naar PayPal om daar een rekening te openen. Vervolgens koppelt u er een bestaande bankrekening of creditcard aan. Wanneer u een creditcard koppelt, is de rekening meteen klaar voor gebruik. Gaat het om een bankrekening, dan zijn enkele extra handelingen nodig, want dan moet de bankrekening eerst door PayPal geverifieerd worden. Dat proces kost doorgaans enkele werkdagen. Het openen van een PayPal-rekening kost overigens niets.

©PXimport

3. PayPal voor consumenten

De eerste stap is dus het openen van een PayPal-rekening. Dit doet u door op de website te klikken op de knop Rekening openen. Dat kan onder andere op het tabblad Home of op het tabblad Particulier gebeuren. Een zakelijke rekening openen is ook mogelijk, maar dat valt buiten het kader van deze workshop. Controleer op het vervolgscherm of als land Nederland is geselecteerd en bij taal Nederlands staat ingevuld. Corrigeer waar nodig. Klik dan in het kader PayPal voor consumenten op de knop Aan de slag.

©PXimport

4. Rekening openen

U krijgt een scherm te zien waarop u allerlei persoonlijke gegevens invult, zoals uw naam, telefoonnummer en adres. Ook geeft u hier een e-mailadres en een wachtwoord op. Die combinatie vormt de toegang tot uw PayPal-rekening. Meer hebt u niet nodig om wereldwijd producten te kopen en betalingen te verrichten. Kies een ijzersterk wachtwoord en zorg dat u het geheimhoudt. Zodra u alles hebt ingevuld en gecontroleerd, klikt u op Rekening openen. In principe is uw rekening nu geopend.

©PXimport

5. Bankrekening koppelen

Betalingen kunt u pas verrichten zodra er een bankrekening of creditcard aan uw PayPal-account is gekoppeld. Dit kunt u meteen regelen in het vervolgscherm. Voor het koppelen van een bankrekening klikt u op Doorgaan in het kader Betalen met mijn bankrekening. Tik op het volgende scherm uw voornaam in zoals die op uw bankpas of rekeningafschrift staat vermeld en vul de gevraagde bankgegevens in. Klik op Doorgaan. U krijgt nu een uitleg over de vervolgstappen. Na enkele dagen kan de bankrekening gebruikt worden, er moet namelijk eerst geverifieerd worden.

©PXimport

6. Verificatie

Hebt u een bankrekening aan uw PayPal-account gekoppeld? Om te controleren of die rekening echt van u is, maakt PayPal twee kleine bedragen naar u over. Dit kan enkele werkdagen duren. Kijk via internetbankieren of op uw bankafschrift wat deze bedragen zijn. Ga vervolgens naar uw PayPal-account en klik op het rekeningoverzicht in het kader Berichten op Bankrekening controleren. Voer de twee bedragen in en klik op Verzenden. Nu weet PayPal dat het inderdaad om uw rekening gaat. Vanaf dat moment kunnen de betalingen via uw bankrekening afgehandeld worden.

©PXimport

7. Limieten opheffen

Uw rekening krijgt eerst de status niet-gecontroleerd en er gelden een aantal rekeninglimieten. Dit is te zien in de regel vlak onder uw naam op het rekeningoverzicht (oftewel het tabblad genaamd Overzicht). De limieten kunt u bekijken met een klik op Limieten weergeven. Pas zodra uw bankrekening bevestigd is met de twee willekeurige bedragen die PayPal heeft overgemaakt, vervallen de limieten en krijgt u de status van gecontroleerd rekeninghouder. Ook als u (alleen) een creditcard gebruikt, kunt u een soortgelijk bevestigingsproces doorlopen, zie stap 10.

©PXimport

8. Creditcard koppelen

Door een creditcard aan PayPal te koppelen, kunt u al meteen winkelen. In dat geval klikt u in het scherm uit stap 5 op Uw creditkaart koppelen en vult u het kaartnummer, de vervaldatum en het kaartcontrolenummer in. Klik op Uw kaart koppelen en u kunt aan de slag. Overigens kan de creditcard ook gekoppeld worden als vervolgstap nadat u een bankrekening gekoppeld hebt. U mag namelijk beide aan uw PayPal-rekening koppelen. In dat geval zal PayPal in afwachting van goedkeuring van uw bankrekening alle betalingen via de creditcard laten lopen.

©PXimport

9. Rekening activeren

PayPal stuurt een bericht waarmee u uw rekening moet activeren. Open de e-mail, klik op Mijn rekening activeren en meld u aan met uw wachtwoord. Aanvullend moet u twee beveiligingsvragen kiezen en beantwoorden. Mocht u een keer uw wachtwoord kwijt zijn, dan worden deze vragen aan u gesteld. Gebruik dus nooit informatie die anderen van u kunnen weten, of die eenvoudig te achterhalen is. Klik daarna op Verzenden. Eventueel kunt u nu alsnog een creditcard koppelen, of klik op Ga naar Mijn rekening. Uw rekening is nu geactiveerd.

©PXimport

10. Bevestigen via creditcard

Klik voor het bevestigen van uw creditcard op het rekeningoverzicht bij Berichten op Mijn creditcard koppelen en bevestigen. U kunt een nieuwe creditcard aan uw PayPal-account koppelen, of een al eerder gekoppelde creditcard gebruiken voor de verificatie. PayPal zal een bedrag van 1,50 euro afschrijven. Zoek in uw creditcardoverzicht bij deze transactie naar vier cijfers. Geef die op door op het rekeningoverzicht te klikken op Berichten / Mijn creditcard bevestigen. De afgeschreven 1,50 euro wordt binnen een etmaal toegevoegd aan uw PayPal-saldo.

©PXimport

11. Betalen met PayPal

Betalen met PayPal is erg eenvoudig. Er zijn wereldwijd ontelbaar veel websites waar u met PayPal terecht kunt. U weet of een website deze betaalwijze aanbiedt als u het logo van PayPal erop tegenkomt. Soms staat dat al meteen op de voorpagina vermeld, andere keren is het te vinden bij de algemene informatie over de website, bijvoorbeeld in een onderdeel dat over betaalmethoden gaat. Alleen in enkele gevallen blijft het een verrassing tot het moment waarop het rijtje betaalmethoden verschijnt zodra u met uw virtuele winkelmandje naar de kassa gaat.

©PXimport

12. Veilige PayPal-website

Zodra u als betaalmethode PayPal kiest, wordt u doorgeleid naar de PayPal-website om de betaling af te ronden. Controleer het webadres, let op of er een beveiligde verbinding actief is (https://www.paypal.com) en meld u dan aan met het e-mailadres en wachtwoord van uw PayPal-account. De betalingsgegevens verschijnen in beeld en nadat u alles op juistheid hebt gecontroleerd klikt u op Nu betalen. Wilt u bij nader inzien van de koop afzien, dan is vlak onder de betaalknop een redelijk onopvallend linkje te vinden waarmee u de koop alsnog kunt afblazen.

©PXimport

13. Betaalmethode kiezen

Aan een PayPal-account kunnen meerdere bankrekeningen en creditcards gekoppeld zijn. Daarnaast kan de PayPal-rekening zelf ook nog een saldo hebben. Een betaling kan daarom op meerdere manieren gebeuren. Op het scherm met de betaalgegevens uit de vorige stap ziet u bij Betaalmethode waar PayPal het geld van plan is af te schrijven. Wilt u liever met een andere rekening of creditcard betalen? Klik dan op Wijzigen en kies de gewenste betaalwijze. Dit kan uiteraard alleen zolang u nog niet op de knop Nu betalen hebt geklikt.

©PXimport

14. Betalen zonder account

Zelfs als u geen PayPal-account hebt, kunt u van de dienst gebruikmaken. In dat geval meldt u zich niet aan, maar kiest u zodra u naar de PayPal-website bent doorgestuurd voor Betalen met creditcard en vult u alle velden netjes in. De betaling met uw creditcard verloopt nu via PayPal en de webwinkel krijgt uw creditcardgegevens niet te zien. Klik helemaal onderaan op Betaling controleren om over te gaan tot betalen. Met Uw gegevens bij PayPal opslaan dat u er vlak boven vindt, kunt u alsnog snel een PayPal-account aanmaken.

©PXimport

15. Transacties en saldo

Het saldo en de meest recente transacties zijn te zien in het rekeningoverzicht van uw PayPal-account. Een uitgebreider overzicht van transacties krijgt u door te kiezen voor Transacties bekijken. Standaard krijgt u de gegevens van maximaal een maand te zien. Vlak boven het overzicht kunt u een andere standaardperiode kiezen, zoals deze week, vorige week, of de afgelopen drie maanden. U mag ook zelf een periode aangeven met een begin- en een einddatum. Details van een transactie zijn in te zien met een klik op Gegevens op de betreffende regel.

©PXimport

PayPal Mobiel

Voor iOS (Apple), Android en BlackBerry is in de betreffende app-winkel een handige app beschikbaar, zodat u ook met uw smartphone van PayPal gebruik kunt maken. We bespreken kort die van de iPhone, die van de andere besturingssystemen werken vergelijkbaar. Op het hoofdscherm bevinden zich pictogrammen, waaronder om geld over te maken, een betaalverzoek te doen en om transactiegegevens te bekijken. Grappig is dat de volgorde van de pictogrammen kan worden aangepast en dit gebeurt op nagenoeg dezelfde wijze als dat u al gewend bent te doen met de apps op de beginschermen van uw iPhone. Omdat het om een mobiel apparaat gaat, is het verstandig de inlogduur niet al te lang in te stellen. Wijzigen kan met het tandwieltje linksboven, kiezen voor Instellingen en dan Inlogduur. Via Pushberichten kunt u aangeven van welke gebeurtenissen u meteen een melding op uw mobiel wilt krijgen.

©PXimport

©PXimport

16. Transacties downloaden

Mocht u gebruikmaken van een online of offline huishoudboekje om de transacties van diverse bankrekeningen bij te houden, kijk dan eens of uw huishoudboekje ook PayPal ondersteunt. Via het transactieoverzicht van uw PayPal-account kunt u heel eenvoudig de gegevens van uw transacties downloaden. Dat kan als een csv-bestand, of in diverse andere bestandsformaten. Ook een pdf-document behoort tot de mogelijkheden. Erg handig om alles eens netjes op een rijtje te zien. Daarnaast kan het getoonde transactieoverzicht worden afgedrukt.

©PXimport

17. Geld overmaken

Via het tabblad Geld overmaken kunt u met de optie Online geld overmaken een bedrag op iemands account storten. U hebt hiervoor het e-mailadres van het PayPal-account van de begunstigde nodig. Vul het bedrag en eventueel de valutasoort in en kies een categorie. Op het vervolgscherm kunt u een berichtje intikken. Is uw creditcard het betaalmiddel, dan ziet u meteen welke kosten er aan de transactie verbonden zijn. Standaard draagt u de kosten. Laat u de ontvanger ervoor opdraaien, dan ontvangt de begunstigde de storting minus de kosten.

©PXimport

18. Geld toevoegen

Een PayPal-rekening kan een saldo hebben. Zodoende kunt u er rechtsreeks betalingen mee doen. Kies om het saldo aan te vullen op tabblad Mijn rekening in de werkbalk eronder voor Geld toevoegen. Aanvullen kan op twee manieren. Allereerst met online bankieren. In dat geval geeft PayPal u exacte instructies hoe u dit via een normale overschrijving via uw eigen bankrekening kunt doen. Als alternatief kunt u PayPal een betaalverzoek naar uw bank laten versturen. Voor deze optie is het wel nodig dat de bankrekening aan uw PayPal-account is gekoppeld.

©PXimport

19. Overboeken naar bankrekening

Het kan ook gebeuren dat u juist geld wilt overboeken van PayPal naar uw bankrekening. Dat kan geld zijn dat u eerder op uw PayPal-rekening hebt gestort, maar ook geld dat u van anderen hebt ontvangen, bijveeld na het verkopen van spullen op Marktplaats. Kies voor het tabblad Mijn rekening / Opnemen en vervolgens Geld overschrijven naar uw bankrekening. Vul het bedrag in, selecteer de juiste rekening en klik op Doorgaan. Het duurt enkele dagen voordat het bedrag op uw bankrekening zichtbaar is.

©PXimport

20. PayPal en Marktplaats

Koopt u wel eens iets op Marktplaats, dan kunt u PayPal gebruiken om te betalen. Een verkoper kan deze mogelijkheid tijdens het maken van de advertentie met een vinkje aanzetten. Hebt u een artikel gekocht en wilt u via PayPal betalen, dan stuurt de verkoper een betaalverzoek naar u. U ontvangt een e-mail met daarin een link. Klik erop en u komt op de advertentiepagina van Marktplaats terecht. Daar klikt u op Betaal nu via PayPal. U meldt zich aan en keert automatisch terug naar Marktplaats om de betaling af te handelen.

©PXimport

21. Persoonlijke gegevens

Via de optie Profiel (wederom onder Mijn rekening) kunt u uw persoonlijke gegevens bijwerken, e-mailadressen aanpassen of toevoegen en uw gekoppelde creditcards en bankrekeningen beheren. Met een klik op de optie Profiel krijgt u een scherm met uitgebreide mogelijkheden te zien, wat vooral handig is als u meerdere acties wilt uitvoeren. Als alternatief kunt u de muis op de keuze Profiel laten zweven. In dat geval verschijnt er eerst een submenu en kunt u meteen naar een bepaald onderdeel springen. Bijvoorbeeld Bankrekening toevoegen of verwijderen.

©PXimport

22. Bijna alles gratis

Veel is bij PayPal gratis, maar niet alles. Een rekening openen en het koppelen van een bankrekening of creditcard kost u in ieder geval geen cent. Ook geld dat u van uw bankrekening naar de PayPal-rekening overschrijft kost niets extra. Verder vraagt PayPal geen geld voor de betalingen die u doet. Maar bij internationale betalingen moet er al snel valuta omgerekend worden en daar zijn wel kosten aan verbonden. Wanneer u moet betalen en wat de precieze kosten zijn, is te zien door onderaan het scherm te klikken op Kosten.

©PXimport

23. Aankoopbescherming

PayPal heeft een Aankoopbescherming die voor extra zekerheid moet zorgen tijdens het winkelen (voorheen Kopersbescherming). Ook op websites zoals Marktplaats en eBay is het van toepassing. Op de PayPal-site vindt u (voordat u zich aanmeldt) op het tabblad Veiligheid informatie en voorwaarden. U vindt er ook nuttige tips over hoe u veilig met uw rekening omgaat en hoe u controleert of u echt met PayPal te maken hebt. Koppelt u een bankrekening, houd er dan rekening mee dat u via PayPal betaalt zonder de extra bescherming van o.a. TAN-codes.

©PXimport

24. Rekening opheffen

Mocht u ooit besluiten om uw PayPal-rekening op te heffen, dan moet u ook op de profielpagina zijn. Klik op Mijn rekening / Profiel, ga naar Rekeninginstellingen en klik achter Rekeningtype op Rekening opheffen. U zult er diverse schermen moeten doorlopen waarop wordt nagegaan of u wel echt wilt stoppen. Als u zich nergens onderweg bedenkt, krijgt u tot slot een bevestiging per e-mail. Het is handig om een eventueel saldo eerst naar uw bankrekening over te maken. Wellicht wilt u ook het transactieoverzicht veiligstellen (zie stap 16).

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro
© Monkey Business Images
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe vrijstaande combimagnetrons van max 450 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede combimagnetron met veel kookopties? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken combimagnetrons bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 450 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Panasonic NN-DF38PB

Voor kleine huishoudens is de Panasonic NN-DF38PB zeer geschikt. Het is namelijk een oven, grill en magnetron ineen. Vanwege het compacte formaat kun je hem vast wel ergens in een hoekje van de keuken kwijt. Houd rekening met een bescheiden inhoud van 23 liter. Met deze keukenhulp maak je gerechten voor enkele personen klaar. Een pluspunt is het maximale magnetronvermogen van duizend watt. Het kost dan ook weinig tijd om maaltijden op te warmen.

Vrijwel elke combimagnetron heeft een bedieningspaneel met pictogrammen, maar dit model bevat daarnaast ook tekstaanduidingen. Handig, want het is zo direct duidelijk welke functie bij welke aanraaktoets hoort. Een interessante optie is de zogenoemde Eco Combi-modus. Het apparaat gebruikt hierbij tegelijk grill- en magnetronvermogen, waardoor je volgens Panasonic tijd en energie bespaart. Je kunt in totaal uit zestien automatische programma's kiezen. Na afloop start je de geïntegreerde schoonmaakcyclus om de boel te reinigen. De fabrikant levert een draadrek en geëmailleerde plaat mee.

Sharp R-971INW

Zoek je een grote vrijstaande combimagnetron? Dit model van Sharp is beslist een goede keuze. Niet voor niks kreeg dit product al eens het Beste Uit De Test-predicaat van de Consumentenbond. Een groot voordeel is de riante inhoud van veertig liter. Kortom, maak gerust een grote pastaschotel, flinke pizza of hele kip klaar. Met de zogenoemde invertertechniek wordt het vermogen geleidelijk op- en afgebouwd. Zeker tijdens het verwarmen en ontdooien voorkom je zo dat het voedsel uitdroogt. Het maximale magnetronvermogen bedraagt 1050 watt, terwijl de oven tot hoogstens 250 graden kan verwarmen.

Het kiezen van de juiste kookinstellingen is een fluitje van een cent. Tik gewoon op de afbeelding van het gerecht dat je wilt klaarmaken. Nadat je het juiste gewicht hebt ingevoerd, kiest de Sharp R-971INW een optimale bereidingstijd. Je kunt in totaal uit 24 programma's kiezen. Vanzelfsprekend staat het je ook vrij om de kookinstellingen handmatig te selecteren. De R-971INW leent zich goed voor het bereiden van eten voor een groot gezelschap. De twee bijgesloten bakplaten en ovenrekken plaats je in deze combimagnetron namelijk op verschillende niveaus.

Samsung MC35R8058CG/EN

Heb je een fraaie (design)keuken, dan zal de stijlvol vormgegeven Samsung MC35R8058CG zeker niet misstaan. Veel modellen hebben alleen een afgewerkte voorkant, maar dit model heeft ook nette zijkanten. Je bedient diverse magnetronfuncties via het gelikte aanraakpaneel. Behalve de hendel is de voorzijde helemaal vlak. Hierdoor kun je deze combimagnetron makkelijk afnemen. De keramische binnenwanden zijn glad en laten zich eveneens eenvoudig reinigen. Bovendien is dit materiaal goed bestand tegen krassen. Met een inhoud van 35 liter is de MC35R8058CG/EN geschikt voor meerpersoonshuishoudens.

Via het bedieningspaneel kies je tussen diverse automatische programma's. Met name de zogeheten AirFry-modus is het vermelden waard. Door de magnetronfunctie, grill en oven te combineren, ontstaat er een soort 'frituurfunctie'. Op deze manier maak je gerechten extra knapperig. Samsung levert hiervoor een speciale crusty-plaat mee. Verder kun je onder andere ook grillen, bakken, ontdooien en stomen. De magnetronfunctie ondersteunt een maximaal vermogen van 900 watt. Gebruik je de oven, dan kies je een temperatuur van hoogstens van 230 graden.

Lees ook: Herontdek je magnetron: je kunt er veel meer mee dan je denkt!

Whirlpool MWSC 833 SX

Deze uitgebreide combimagnetron van Whirlpool heeft een handige crisp- én CrispFry-functie. Maak daarmee bijvoorbeeld ovenfriet, een pizza en bittergarnituur extra knapperig. In combinatie met de bijgesloten crispplaat krijgen de hapjes een krokant laagje. Als je maaltijden graag in de vriezer bewaart, komt de zogenoemde Jet Defrost-functie goed van pas. Daarmee kun je voedsel snel en gelijkmatig ontdooien zonder dat de smaak hierbij verloren gaat. Je kiest op het duidelijke bedieningspaneel tussen maar liefst veertig(!) voorgeprogrammeerde recepten.

De Whirlpool MWSC 833 SX heeft een binnenruimte van 33 liter. Met een magnetronvermogen van maximaal 900 watt kun je alle kanten op. Is na uitgebreid kokerellen de binnenkant nogal vies? Zet dan een glas water in de combimagnetron en activeer het reinigingsprogramma. Dankzij de ontstane stoom laten de vet- en voedingsresten vanzelf los. Je hoeft de wanden daarna alleen maar even af te nemen. Kortom, laat die schoonmaakmiddelen voortaan in de kast staan!

LG MJ3965BIB

De betaalbare LG MJ3965BIB heeft een ruime inhoud van 39 liter. Ideaal voor wie bijvoorbeeld een grote lasagneschotel of flink wat warme kaiserbroodjes wil klaarmaken. Dankzij een gevoelige temperatuurregeling kan deze combimagnetron gelijkmatig verwarmen en ontdooien. Dat komt de smaak van het gerecht ten goede! Een opvallende eigenschap is het houtskool-verwarmingselement. Volgens de fabrikant optimaliseert dit onderdeel de hitteopname, zodat de oorspronkelijke smaak behouden blijft.

Ten opzichte van de meeste andere modellen in deze prijsklasse is het riante maximale magnetronvermogen van 1100 watt een pluspunt. Het eenvoudige bedieningspaneel telt weliswaar slechts enkele toetsen, maar toch kun je tussen allerlei automatische programma's kiezen. Gebruik daarvoor de draaiknop. Nuttig is de felle ledlamp, want hierdoor houd je de voortgang van het gerecht goed in de gaten. De binnenzijde heeft een speciale coating waarop etens- en vetresten zich niet goed kunnen hechten. Het afnemen van de wanden is dan ook voldoende om de volgende kooksessie weer schoon te beginnen.

▼ Volgende artikel
Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig
© MG | ID.nl
Huis

Films en series met Kerst kijken: zo download je ze veilig

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen zijn korter, de kou neemt toe, en er is niets zo gezellig als met een warme chocolademelk op de bank kruipen om een goede (Kerst)film of serie te kijken. De meeste streamingdiensten hebben rond de feestdagen extra aanbod van Kerstgerelateerde films en series. Maar soms is de verleiding groot om films en series op een andere manier binnen te halen, vooral wanneer ze niet direct beschikbaar zijn in jouw land of op jouw favoriete platform. Maar wat zijn eigenlijk de gevaren hiervan?

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Streamingdiensten staan rond de feestdagen vol met aan Kerst gerelateerde content, zowel nieuwe, speciaal voor streamingdiensten gemaakte films als de bekende klassiekers. Maar lang niet al die klassiekers vind je terug op iedere streamingdienst. En om nou voor die paar weken meerdere streamingabonnementen af te sluiten is natuurlijk ook niet voor iedereen een optie, zeker niet nu de abonnementsprijzen steeds vaker worden verhoogd.

Gratis streamen

Heeft jouw streamingdienst niet die klassieke Kerstfilm beschikbaar en heb je zelf ook nergens een dvd'je van zo'n klassieker? Als je geluk hebt - en de filmstudio heeft zijn speurwerk niet goed gedaan, of laat het oogluikend toe - dan kan het soms zo zijn dat je je favoriete film terugvindt op YouTube.

Het probleem is daar vaak dat de kwaliteit relatief laag is, de films soms zelfs in spiegelbeeld is om zo onder de auteursrechten uit te kunnen komen en dat je tijdens het kijken van een film met regelmaat wordt bestookt door reclames. Dat komt het kijkplezier natuurlijk niet ten goede.

Downloaden

Het downloaden van films was jaren geleden een populaire bezigheid en de streamingdiensten hebben dat voor een groot deel weten terug te dringen door het beschikbaar stellen van oudere films in hun uitgebreide database. Toch worden er nog steeds op verschillende plekken films aangeboden, bijvoorbeeld via torrent-sites en in nieuwsgroepen, maar ook gewoon op diverse fora. Je moet er tegenwoordig wel snel bij zijn, want zo'n post of site kan tegenwoordig redelijk snel offline worden gehaald.

Gevaar

Het downloaden van films en series gaat echter gepaard met verschillende gevaren. Dat heeft vooral te maken met de manier waarop deze worden aangeboden. Wat je bijvoorbeeld heel vaak ziet is dat je een archiefbestand in de vorm van een rar- of zip-bestand moet downloaden en deze moet uitpakken. Soms zijn die bestanden beveiligd met een wachtwoord, die je dan terugvindt in het forumbericht waar de film of serie werd aangeboden.

Het feit dat er een wachtwoord op zit, is eigenlijk al een slecht teken. Waarom? Een goed beveiligingspakket scant altijd alle inhoud van archiefbestanden, maar omdat te doen, pakt zo'n pakket op de achtergrond alle bestanden in het archief uit naar een beveiligde locatie, om zo de afzonderlijke bestanden te controleren op de aanwezigheid van malware. Wanneer zo'n zipbestand echter is beveiligd met een wachtwoord, kan een beveiligingsprogramma dat bestand niet uitpakken, omdat het wachtwoord niet bekend is.

Realtime beveiliging

Een malafide uploader kan op deze manier heel makkelijk malware verspreiden, omdat er een extra beveiligingscontrole ontbreekt. Soms zie je ook dat je eerst een exe-bestand moet uitvoeren om 'zogenaamd' een ander bestand weer uit te pakken, maar ook dat is geen goed idee.

Je beschermt je computer en je smartphone - want ook op die manier wordt steeds vaker gedownload - dan ook het beste met een realtime beveiligingspakket. Niet alleen wordt malware direct herkend en tegengehouden, maar ook worden downloads al geblokkeerd voordat ze überhaupt zijn begonnen, puur door de url van de bezochte website te checken.

Bitdefender biedt met Ultimate Security voor iedere gebruiker de beste oplossing als het aankomt op die realtime beveiliging. Je krijgt met deze versie bescherming voor al je apparaten, of het nu Android, Windows, Mac of iOS is. Bovendien krijg je naast de bekende malware- en virusscanner ook extra beveiliging voor al je bankzaken, een uitgebreid spamfilter, VPN-toegang (handig om zo anoniem te kunnen downloaden) en digitale identiteitsbescherming. En het AI-gestuurde Scam Copilot kan je helpen tegen oplichting op internet.