Dit zijn de Malicious Software Removal Tool en Safety Scanner van Microsoft
Windows-computers blijven helaas een gewild doelwit voor allerlei soorten malware, waarvan je soms niet eens doorhebt dat ze je pc hebben besmet. Microsoft ontwikkelde twee tools om kwaadaardige software op te sporen. We behandelen in dit artikel de Malicious Software Removal Tool en de Saftey Scanner.
De Malicious Software Removal Tool (afgekort tot MSRT) is een programma van Microsoft dat vaak geüpdatet wordt en kan worden ingezet voor het verwijderen van schadelijke software op een computer met Windows 10. Het gaat in het bijzonder om bekende bedreigingen, die op een manier invloed kunnen hebben op de prestaties van je pc of laptop.
In de basis klinkt MSRT als een soort antivirusprogramma, maar dat is het niet. Het programma bevat alleen instructies voor het verwijderen van specifieke soorten malware, die op de één of andere manier op je computer terechtgekomen is. Het programma kan niet gebruikt worden voor het verwijderen van programma’s die op dat moment niet actief zijn. Ook is het zo dat de MSRT geen real-time beveiliging aanbiedt. Dit is dus géén vervanging van een antivirusprogramma of een ander programma waarmee je constant je computer controleert op schadelijke software. Je moet dit zien als een aanvulling op een programma als Windows Defender.
Tegenwoordig is het zo dat Microsoft ongeveer elke drie maanden een update uitbrengt voor de MSRT. Dat gebeurt dan op het moment dat er ook een nieuwe Windows Update beschikbaar is. Desondanks is het mogelijk de meest recente versie van het hulpprogramma van de website van Microsoft te downloaden. Volg de onderstaande stappen uit voor het uitvoeren van een check.
©PXimport
Malicious Software Removal Tool gebruiken
Om er zeker van te zijn dat je de meest recente versie van het programma gebruikt, ga je naar deze pagina om de software te downloaden. Wanneer je de Nederlandse pagina bezoekt, dan zie je dat het programma Windows-hulpprogramma voor het verwijderen van schadelijke software genoemd wordt. Kies de taal naar keuze uit en druk op de grote, rode downloadknop rechts.
Na het downloaden kun je het programma openen. Je kunt meteen op de eerste Volgende-knop drukken, zodat je daarna kunt kiezen uit één van de drie scans.
Met de Quick scan, ook wel snelle scan genoemd, controleer je je pc op schadelijke software. Mochten er geen problemen opduiken, dan hoef je ook niets meer te doen. Geeft het programma aan dat er wel iets aan de hand is, dan is het zaak dat je de volledige scan uitvoert. Alleen de volledige scan, of Full scan, verwijdert malware en andere schadelijke programma van je computer (mits het programma wordt herkend, natuurlijk). De laatste optie, Customized scan, stelt je in staat een specifieke map te controleren.
Nadat je een keuze voor een scan gemaakt hebt, klik je wederom op Volgende. Laat het programma je computer even scannen. Daarna kun je een volledig rapport opvragen, mocht je dat interessant of nodig vinden. Ben je klaar met scannen? Klik dan rechts onderin op de knop voor het afronden.
©PXimport
Mocht uit de scan komen dat de malafide software je browserinstellingen aangepast heeft, dan krijg je in beeld stappen te zien waarmee je die aanpassingen ongedaan kunt maken. Het kan overigens zijn dat je bepaalde bestanden of data verliest in dit proces, omdat het programma niet altijd in staat is alle bestanden terug te brengen naar de originele staat, van voor de infectie. Maar dan nog is het beter om een schone pc te hebben, die vrij is van malware en andere rotzooi.
Hoe werkt de Microsoft Safety Scanner op Windows 10?
De Microsoft Safety Scanner is vergelijkbaar met de Malicious Software Removal Tool die Microsoft aanbiedt en werkt ongeveer hetzelfde als gewone antimalwaresoftware. Mocht je al bekend zijn met Microsoft Defender Antivirus, dan is dat goed nieuws: dit programma gebruikt namelijk dezelfde definities en engine als dat programma. De gebruikte termen hoef je dan niet opnieuw te leren.
Het is echter geen vervanging voor je huidige beveiliging op Windows 10. De Microsoft Safety Scanner wordt namelijk niet automatisch geüpdatet en heeft ook geen real-time beveiliging. Je gebruikt dit programma voornamelijk wanneer je het vermoeden hebt dat er iets mis is met je computer en je het idee hebt dat je beveiligingssoftware niet correct werkt.
Tot slot is het goed om te weten dat de Microsoft Safety Scanner goed is voor ongeveer tien dagen. Na tien dagen is het de bedoeling om een nieuwe versie van de scanner te downloaden, zodat je op meer soorten malware kunt scannen. Maar hoe ga je precies te werk?
©PXimport
Download Microsoft Safety Scanner hier. Je kunt kiezen uit twee versies (32- en 64-bit), dus check even welke je nodig hebt. Dat werkt overigens heel simpel. Dat getal heeft namelijk te maken met de architectuur van Windows 10. Je controleert welke architectuur jouw computer heeft door naar Instellingen > Systeem > Info te gaan.
Na het downloaden van het programma, open je het installatiebestand. Waarschijnlijk staat die in je downloadmap, tenzij je een andere locatie opgegeven hebt. Geef aan dat je akkoord gaat met de voorwaarden en druk vervolgens twee keer op de Volgende-knop.
Je krijgt nu de keuze uit drie soorten scans. Met de Snelle scan zorg je ervoor dat je computer gescand wordt. Het programma gaat dan op zoek naar virussen, spyware en ongewenste programma’s. Die dingen worden na het scannen niet verwijderd. Dat doe je door de Volledige scan uit te kiezen. Na het scannen wordt schadelijke software verwijderd. Met de laatste optie is het mogelijk een aangepaste scan uit te voeren. Je kiest dan zelf de mappen uit die je wil scannen.
Na het uitkiezen van de scan, klik je wederom op Volgende. En daarna kun je op Voltooien drukken en is de klus geklaard. Nu je weet dat de Safety Scanner en Malicious Software Removal Tool voor je kunnen betekenen en wat de verschillen zijn, kun je ze hopelijk gericht inzetten voor een opgeschoonde pc!