ID.nl logo
Waar voor je geld: 5 handzame Chromebooks van max 300 euro
© Yuri Arcurs peopleimages.com
Huis

Waar voor je geld: 5 handzame Chromebooks van max 300 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een betaalbare Chromebook dat je makkelijk kunt meenemen? Vandaag hebben we vijf interessante modellen gespot met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de Chromebooks bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 300 euro. De prijzen kunnen schommelen.

HP Chromebook 14a-na0178nd

ChromeOS stelt veel lagere eisen dan Windows of macOS. Het voordeel daarvan is dat je dit besturingssysteem prima op een wat goedkopere laptop kunt gebruiken. Voor een snelle werking heb je namelijk geen vliegensvlugge processor nodig. Met de betaalbare HP 14a-na0178nd kun je moeiteloos surfen, webwinkelen, internetbankieren, foto’s beheren en documenten bewerken. Bovendien is het 14inch-scherm van 1920 × 1080 pixels uitermate geschikt voor videostreaming. Naast een scherp beeld toont het ips-paneel realistische kleuren en duidelijke contrasten. Mooi meegenomen zijn de geïntegreerde Bang & Olufsen-speakers. HP werkt voor de geluidsweergave nauw samen met dit Deense audiomerk.

De rekenprestaties zijn voor Chromebook-begrippen eveneens dik in orde, want de Intel Pentium Silver N5030-processor stuurt dit systeem aan. Deze chipset bevat vier rekenkernen die in turbomodus presteren op een kloksnelheid van 3,1 GHz. Daarnaast heeft deze laptop 4 GB werkgeheugen. ChromeOS is op een interne opslagdrager van 64 GB voorgeïnstalleerd. Dat lijkt misschien krap, maar Google heeft zijn besturingssysteem geoptimaliseerd om zoveel mogelijk in de cloud te werken. Bovendien breid je de opslagcapaciteit dankzij drie usb-poorten en de microSD-kaartlezer makkelijk uit.

HP Chromebook 14a-na0900nd

De HP 14a-na0900nd is momenteel zeer goedkoop! Deze Chromebook lijkt erg op het hierboven besproken model. Zo heeft dit systeem ook een scherp 14 inch-scherm van 1920 × 1080 pixels. Verder zijn er aan weerszijden van het toetsenbord Bang & Olufsen-speakers ingebouwd. Het belangrijkste verschil is de aanwezige processor. De Intel Celeron N4120 is namelijk een fractie trager. Bij dit exemplaar zijn er vier rekenkernen afgeregeld op een kloksnelheid van hoogstens 2,6 GHz. Voor alledaagse taken als internetten, e-mailen en webwinkelen voldoet deze processor prima. Verder bevat het systeem 4 GB werkgeheugen en 64 GB interne opslag.

Gunstig is dat je behoorlijk wat randapparaten en/of opslagdragers kunt aansluiten. In de zijkanten vind je een microSD-kaartlezer, een reguliere usb-aansluiting en twee usb-c-poorten. Laatstgenoemde aansluitingen ondersteunen overigens DisplayPort, zodat je één of twee losse pc-schermen kunt koppelen. Als laatste is de lichte behuizing van amper anderhalve kilo een groot pluspunt. Je neemt de 14a-na0900nd dus makkelijk mee naar school of kantoor!

Acer Chromebook 314 CB314-1H-C5DC

Deze goedkope Chromebook van Acer gebruik je met gemak op meerdere locaties. Volgens de fabrikant ondersteunt de accu een werktijd tot zo’n 12,5 uur. Je kunt dus ruim een werkdag zonder netvoeding, terwijl je op de terugweg in de trein nog wat laatste zaken afrondt. Het 14inch-scherm heeft een prettig formaat om onder andere webpagina’s te lezen en documenten te bewerken. Verder kun je ook videostreams in Full-HD-kwaliteit afspelen. Kortom, profiteer zo volop van een Netflix- of Disney+-abonnement.

Een dualcore-processor van Intel is verantwoordelijk voor de rekenprestaties. In combinatie met 4 GB werkgeheugen verricht je probleemloos alledaagse computertaken. Denk onder meer aan het bezoeken van websites in Chrome, versturen van e-mails in Gmail en beheren van persoonlijke bestanden in Google Drive. Deze Chromebook heeft van zichzelf 64 GB opslagcapaciteit. Als je meer eigen data lokaal wilt opslaan, sluit je hiervoor een externe opslagdrager aan. Het systeem telt maar liefst vier usb-poorten. Je leest hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Lenovo IdeaPad 3 CB 14M836 (82KN002LMH)

De Lenovo IdeaPad 3 14M836 biedt net wat betere specificaties ten opzichte van veel andere Chromebooks in deze prijsklasse. Dankzij 128 GB interne opslag kun je naast het besturingssysteem en meerdere apps ook wat eigen bestanden opslaan. Bovendien bevat de laptop een riant werkgeheugen van 8 GB. Hierdoor doe je zonder morren verschillende taken tegelijk. Open bijvoorbeeld een tiental tabbladen in Chrome, werk ondertussen aan een tekst in Google Documenten en zet een vrolijk muziekje op. Meerdere computertaken leiden dus niet tot hinderlijke vertragingen.

Op rekengebied koos Lenovo voor de MediaTek MT8183-processor. Acht rekenkernen presteren op een kloksnelheid van maximaal 2 GHz. Het Full-HD-scherm van 14 inch heeft goede kijkhoeken en een levendige kleurenweergave. Het is namelijk een hoogwaardig ips-paneel. Dankzij het touchscreen kun je apps eventueel met je vingers bedienen. Verder valt het schuifje voor de webcam op. Hierdoor kunnen digitale inbrekers jou niet bespioneren. Deze krachtige Chromebook heeft een bescheiden formaat en laag gewicht. Hij weegt maar 1,3 kilo!

ASUS Chromebook CX1400CKA-EK0212

Wie een betaalbare en mooie Chromebook zoekt, kan dit afgeprijsde exemplaar van ASUS overwegen. De slanke constructie en zilver-zwarte kleurstelling ogen erg stijlvol. De behuizing is met een gewicht van 1,47 kilo nogal licht, zodat scholieren, studenten en kantoorwerkers het apparaat makkelijk meenemen. Het 14inch-scherm ondersteunt een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Voor liefhebbers van Netflix, Videoland en andere streamingdiensten voldoet dat uitstekend.

De Intel Celeron N4500-processor stuurt dit systeem aan. Met een kloksnelheid van 2,8 GHz in turbomodus voer je soepel alledaagse taken uit. Verder bevat de laptop 4 GB werkgeheugen en 128 GB interne opslag. Een voordeel is dat je met behulp van twee reguliere usb-aansluitingen en evenzoveel usb-c-poorten heel wat (opslag-)apparaten kunt aansluiten. De zijkant heeft ook nog een microSD-kaartslot. Tot slot is de aanwezige wifi 6-adapter vermeldingswaardig. Hiermee profiteer je van een snelle en stabiele draadloze netwerkverbinding.

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv

▼ Volgende artikel
Efficiënter klussen met een compressor
Huis

Efficiënter klussen met een compressor

Lang werden compressors vooral gebruikt in garages, de industrie en de bouw. Moderne compressors zijn echter zo compact en goedkoop geworden, waardoor ze prima inzetbaar zijn voor doe-het-zelvers en hobbyisten. Ben je een volbloed klusser, dan kom je al snel op een punt dat je tijdens het werk echt geniet van een compressor.

Een compressor is het pièce de résistance voor de klusser. Hierdoor beschik je over kracht om ontzettend lichte gereedschappen te gebruiken.

Ook interessant om te lezen: Keuzehulp: zo vind je jouw ideale powerstation

Perslucht

Een compressor is een apparaat dat perslucht produceert. Met die lucht onder druk kun je verschillende werkzaamheden uitvoeren, zoals banden oppompen, oppervlakken en objecten schoonblazen, voorwerpen zandstralen, verf spuiten, en spijkers en brads schieten. Brads zijn ultrafijne spijkertjes – een soort naaldspijkers – die je onder druk in het hout schiet en die je nauwelijks ziet zitten.

Als je dus een fietsband wilt opblazen en daarna de bekleding van een stoel wilt vastnieten, dan verwissel je gewoon het pneumatische gereedschap dat aangesloten is op dezelfde compressor. Dat verwisselen gaat trouwens ontzettend snel dankzij een speciale snelkoppeling. Een belangrijk voordeel van het werken met perslucht is dat al die gereedschappen licht van gewicht zijn terwijl ze toch een enorme kracht hebben.

©Adisorn

Drukvat

Een compressor zuigt lucht aan uit de omgeving, perst die samen en stuwt de samengeperste lucht via een luchtslang naar het aangesloten luchtgereedschap. De ketel of het drukvat van een compressor doet dienst als opslagplaats van lucht die zo goed als mogelijk op een constante druk wordt gehouden. Wanneer de druk door het gebruik daalt, zal de compressor aanslaan en nieuwe lucht aanzuigen en samenpersen. Hoe meer lucht er beschikbaar is, hoe langer het gereedschap kan worden gebruikt, maar ook hoe meer ruimte er nodig is om de lucht op te slaan. Een nadeel van een groot drukvat is dat het langer duurt voordat de luchtdruk opnieuw op bedrijfsniveau is. 

Oliegesmeerd of olievrij

Er zijn verschillende soorten compressors. Er zijn lichte draagbare en minicompressors, maar als doe-het-zelver koop je beter een stevig model dat voldoende druk kan produceren. Op die manier kom je later niet tot de vaststelling dat het toestel niet krachtig genoeg is voor het gereedschap dat je op het oog hebt.

Ruwweg verdeelt men compressors in oliegesmeerde en olievrije typen. Een oliegesmeerde uitvoering is over het algemeen stiller, maar vergt wel iets meer onderhoud. De oliegesmeerde compressor is goedkoper dan zijn olievrije tegenhanger, maar je moet er wel op letten dat je regelmatig het oliepeil checkt en de olie ververst. Een nadeel is dat je oliegesmeerde toestellen beter niet kunt inzetten als het kouder is dan 5°C. De olie kan door de kou verdikken, en dat is kwalijk voor een goede werking van het apparaat. 

©Natallia

Waar op letten?

Je hoeft niet per se naar een speciaalzaak te stappen om een compressor aan te schaffen. In elke doe-het-zelfzaak zie je verschillende modellen. Toch zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Allereerst is er het aanzuigvermogen, dat aangeeft hoe snel het drukvat zich vult en hoe vlug de benodigde luchtdruk op peil is.

Heel belangrijk is het aantal bar. Dat is de kracht waarmee de lucht naar buiten wordt geblazen. Bij al het luchtgereedschap dat in de schappen ligt, lees je hoeveel bar het nodig heeft. Als je een spijkerpistool koopt dat 8 bar nodig heeft, moet de compressor deze druk dus wel kunnen produceren. De grootte van de tank bepaalt hoelang je de beschikking hebt over een constante druk. Hoe groter de tank, hoe langer je van dezelfde druk kunt genieten. Dat is vooral belangrijk voor wie verf gelijkmatig wil spuiten.

©navintar

Prijzen

Als je een compressor aanschaft, zitten daar meestal een paar tools bij waarmee je typische basisklussen met perslucht kunt uitvoeren. Anders moet je die hulpmiddelen afzonderlijk kopen. Een compressor voor de doe-het-zelver kost om en nabij de 150 euro. Een bandenpomp met spanningsmeter heb je voor 23 euro, een brad-tacker kost 90 euro, een blaaspistool 9 euro en een zandstraalpistool 35 euro.

Onderhoud

Zo'n compressor heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je het restvocht dat zich in de buffertank ophoopt af en toe laat weglopen via een aftapkraantje. Dat vocht komt vrij doordat de warme lucht in het apparaat afkoelt en er dus condens ontstaat. Door de hogere druk zal de temperatuur in de tank immers toenemen. Controleer zoals eerder gezegd ook het oliepeil bij oliegesmeerde uitvoeringen.