© CIDimport

Slimme tips voor slimme apparaten

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 17 februari 2022 - 13:18

Aangepast: 17 november 2022 - 10:00

Partnerredactie

Bij de voordeur, in de keuken, woonkamer en de slaapkamer, in een modern huishouden kom je op allerlei plaatsen slimme apparaten tegen. Slimme apparaten helpen om het leven makkelijker en prettiger te maken. Maar sta je wel eens stil bij de risico’s die je met deze apparaten in huis haalt?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Slimme apparaten

Slimme apparaten zijn apparaten met een internetverbinding. We zien die steeds meer, zoals bijvoorbeeld een slimme deurbel, een slimme televisie, een slim deurslot of zelfs een slimme koelkast of slimme wasmachine. Camera’s zijn ook vaak slim, denk aan ip-camera’s, bewakingscamera’s met wifi. Ook de robotstofzuiger, slimme thermostaat, slimme verlichting en slimme speakers vallen hieronder.

De router, soms modem of internetrouter genoemd, is een slim apparaat, maar wel een bijzondere. Via dit apparaat komt het internet je huis in, het verzorgt je wifi netwerk en is direct verbonden met alle slimme apparaten, je smartphone, tablet en computer.

Overheidscampagne

Slimme apparaten brengen risico’s met zich mee. De overheid schenkt hier veel aandacht aan. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetswijziging die verkopers verplicht om updates te blijven leveren die het apparaat veilig houden. De overheid voert daarnaast een publiekscampagne met de naam “doe je updates”. De campagne roept je op om slimme apparaten in huis meteen te updaten en geeft daarover tips via https://www.doejeupdates.nl.

© CIDimport

Risico’s

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om via het internet in te breken. Slimme apparaten staan in verbinding met het internet en vormen dus een doelwit. Lukt om in te breken in een slim apparaat, dan heeft de inbreker meteen ook toegang tot je thuisnetwerk. De inbreker gaat –zonder dat je daar iets van merkt– op zoek naar alle aangesloten apparaten. Op die manier kan de inbreker bijvoorbeeld meekijken via de slimme deurbel en de camera’s in je netwerk.

De inbreker kan er voor kiezen eerst een tijdje onopgemerkt te blijven en je gewoontes in kaart brengen, bijhouden wanneer je thuis bent, of de camera’s gebruiken om bij jou in huis filmpjes van de gezinsleden te maken.

Vanuit je thuisnetwerk heeft de inbreker veel makkelijker toegang tot je smartphone, tablet, laptop en computer. Deze worden vaak gebruikt voor digitale aankopen of online bankieren. Een inbraak op deze apparaten is veel gevaarlijker. Daarmee ontstaat het risico dat de crimineel op jouw kosten aankopen doet of je bankrekening plundert. Het is belangrijk dat je ook op je telefoon en tablet een beveiligingssoftware installeert.

Lukt het niet om je bankrekening te plunderen, dan probeert de crimineel misschien ransomware (gijzelsoftware) op je telefoon, tablet of computer te installeren. Je bent dan al je bestanden kwijt en het apparaat werkt niet meer.

Updates

Slimme apparaten bevatten ingebouwde computertjes. Net als voor gewone computers komen daar regelmatig updates voor uit. Elke dag worden nieuwe beveiligingslekken in software ontdekt. Een apparaat dat gisteren nog veilig was kan daardoor vandaag opeens kwetsbaar zijn. De updates verbeteren niet alleen de werking van het apparaat, maar verhelpen ook deze kwetsbaarheden. Daarom moet de installatie van de update steeds zo snel mogelijk plaats vinden.

Bij het ontwerp van het apparaat bepaalt de fabrikant hoe makkelijk of moeilijk je de updates kunt installeren. Soms regelt de fabrikant hier helemaal niets voor, dat is straks door de wetswijziging verboden. Het blijft belangrijk dat je aandacht besteed aan de updates. Veel slimme apparaten doen de updates niet automatisch. Soms moet je deze optie eerst activeren, of ontbreekt zelfs de mogelijkheid voor automatische updates.

© CIDimport

Doe je updates

De updates verlagen de kans op inbraak in je apparaat en moeten zo snel mogelijk zijn uitgevoerd. Helaas geven de meeste apparaten geen bericht wanneer een update klaar staat. Zoek daarom eerst naar de automatisch update mogelijkheid van het apparaat. Lukt dat niet, kijk dan of je zelf de update kan installeren. Soms moet je eerst nog uitzoeken of nieuwe updates beschikbaar zijn. Heb je een update gevonden, controleer dan grondig of die echt hoort bij jouw apparaat. Ga naar de website https://www.doejeupdates.nl en volg de tips.

Bedenk dat je router extra kritisch is. De router is de voordeur van je thuisnetwerk en moet goed op slot. Je internetprovider zorgt dat je router up to date blijft, maar alleen wanneer je de router van die provider gebruikt. Sta hier uitgebreid bij stil, voordat je voor een andere router kiest.

Smartphone, tablet en computer

Op je smartphone, tablet, laptop en computer krijg je steeds een bericht wanneer er updates zijn. Installeer deze altijd zo snel mogelijk. Zorg dat criminelen geen kans hebben om op deze apparaten in te breken en te misbruiken. Installeer daarom altijd een geavanceerde beveiligingssoftware. Bijvoorbeeld die van Bitdefender Total Security, die biedt ook bescherming tegen phishing en ransomware en zorgt dat je veilig online kunt shoppen en internetbankieren.

Doe regelmatig je updates. Zo beleef je veilig en vertrouwd nog lang plezier van je slimme apparaten. 

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000