ID.nl logo
Slimme tips voor slimme apparaten
© CIDimport
Huis

Slimme tips voor slimme apparaten

Bij de voordeur, in de keuken, woonkamer en de slaapkamer, in een modern huishouden kom je op allerlei plaatsen slimme apparaten tegen. Slimme apparaten helpen om het leven makkelijker en prettiger te maken. Maar sta je wel eens stil bij de risico’s die je met deze apparaten in huis haalt?

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Slimme apparaten

Slimme apparaten zijn apparaten met een internetverbinding. We zien die steeds meer, zoals bijvoorbeeld een slimme deurbel, een slimme televisie, een slim deurslot of zelfs een slimme koelkast of slimme wasmachine. Camera’s zijn ook vaak slim, denk aan ip-camera’s, bewakingscamera’s met wifi. Ook de robotstofzuiger, slimme thermostaat, slimme verlichting en slimme speakers vallen hieronder.

De router, soms modem of internetrouter genoemd, is een slim apparaat, maar wel een bijzondere. Via dit apparaat komt het internet je huis in, het verzorgt je wifi netwerk en is direct verbonden met alle slimme apparaten, je smartphone, tablet en computer.

Overheidscampagne

Slimme apparaten brengen risico’s met zich mee. De overheid schenkt hier veel aandacht aan. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een wetswijziging die verkopers verplicht om updates te blijven leveren die het apparaat veilig houden. De overheid voert daarnaast een publiekscampagne met de naam “doe je updates”. De campagne roept je op om slimme apparaten in huis meteen te updaten en geeft daarover tips via https://www.doejeupdates.nl.

©PXimport

Risico’s

Cybercriminelen zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om via het internet in te breken. Slimme apparaten staan in verbinding met het internet en vormen dus een doelwit. Lukt om in te breken in een slim apparaat, dan heeft de inbreker meteen ook toegang tot je thuisnetwerk. De inbreker gaat –zonder dat je daar iets van merkt– op zoek naar alle aangesloten apparaten. Op die manier kan de inbreker bijvoorbeeld meekijken via de slimme deurbel en de camera’s in je netwerk.

De inbreker kan er voor kiezen eerst een tijdje onopgemerkt te blijven en je gewoontes in kaart brengen, bijhouden wanneer je thuis bent, of de camera’s gebruiken om bij jou in huis filmpjes van de gezinsleden te maken.

Vanuit je thuisnetwerk heeft de inbreker veel makkelijker toegang tot je smartphone, tablet, laptop en computer. Deze worden vaak gebruikt voor digitale aankopen of online bankieren. Een inbraak op deze apparaten is veel gevaarlijker. Daarmee ontstaat het risico dat de crimineel op jouw kosten aankopen doet of je bankrekening plundert. Het is belangrijk dat je ook op je telefoon en tablet een beveiligingssoftware installeert.

Lukt het niet om je bankrekening te plunderen, dan probeert de crimineel misschien ransomware (gijzelsoftware) op je telefoon, tablet of computer te installeren. Je bent dan al je bestanden kwijt en het apparaat werkt niet meer.

Updates

Slimme apparaten bevatten ingebouwde computertjes. Net als voor gewone computers komen daar regelmatig updates voor uit. Elke dag worden nieuwe beveiligingslekken in software ontdekt. Een apparaat dat gisteren nog veilig was kan daardoor vandaag opeens kwetsbaar zijn. De updates verbeteren niet alleen de werking van het apparaat, maar verhelpen ook deze kwetsbaarheden. Daarom moet de installatie van de update steeds zo snel mogelijk plaats vinden.

Bij het ontwerp van het apparaat bepaalt de fabrikant hoe makkelijk of moeilijk je de updates kunt installeren. Soms regelt de fabrikant hier helemaal niets voor, dat is straks door de wetswijziging verboden. Het blijft belangrijk dat je aandacht besteed aan de updates. Veel slimme apparaten doen de updates niet automatisch. Soms moet je deze optie eerst activeren, of ontbreekt zelfs de mogelijkheid voor automatische updates.

©PXimport

Doe je updates

De updates verlagen de kans op inbraak in je apparaat en moeten zo snel mogelijk zijn uitgevoerd. Helaas geven de meeste apparaten geen bericht wanneer een update klaar staat. Zoek daarom eerst naar de automatisch update mogelijkheid van het apparaat. Lukt dat niet, kijk dan of je zelf de update kan installeren. Soms moet je eerst nog uitzoeken of nieuwe updates beschikbaar zijn. Heb je een update gevonden, controleer dan grondig of die echt hoort bij jouw apparaat. Ga naar de website https://www.doejeupdates.nl en volg de tips.

Bedenk dat je router extra kritisch is. De router is de voordeur van je thuisnetwerk en moet goed op slot. Je internetprovider zorgt dat je router up to date blijft, maar alleen wanneer je de router van die provider gebruikt. Sta hier uitgebreid bij stil, voordat je voor een andere router kiest.

Smartphone, tablet en computer

Op je smartphone, tablet, laptop en computer krijg je steeds een bericht wanneer er updates zijn. Installeer deze altijd zo snel mogelijk. Zorg dat criminelen geen kans hebben om op deze apparaten in te breken en te misbruiken. Installeer daarom altijd een geavanceerde beveiligingssoftware. Bijvoorbeeld die van Bitdefender Total Security, die biedt ook bescherming tegen phishing en ransomware en zorgt dat je veilig online kunt shoppen en internetbankieren.

Doe regelmatig je updates. Zo beleef je veilig en vertrouwd nog lang plezier van je slimme apparaten. 

Beveilig je apparaten met BitdefenderBekijken

▼ Volgende artikel
Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel

De Eufycam S3 Pro is een discrete beveiligingscamera die in beelden in hoge resolutie opneemt – of dat nu overdag of 's nachts is. De camera's gebruiken hiervoor geen schijnwerper of infraroodlampjes, waardoor je in de avond niet ziet dat er gefilmd wordt.

Fantastisch
Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Zonnepanelen
  • Geen abonnement
  • Lange accuduur
  • Zo geïnstalleerd
  • Toegankelijke app
  • Prijs

Voor deze recensie testen we een compleet pakket van de Eufycam 3S Pro. Die bundel bestaat uit twee camera's en een basisstation (variant S380), en kost 649 euro. Je kunt de camera's echter ook los kopen voor 279 euro per stuk. Dat is niet mals, laten we dat vooropstellen. Maar wat je ervoor terugkrijgt, is behoorlijk veel. Bovendien is het genoemde pakket compleet genoeg voor de meeste huishoudens, waardoor je later waarschijnlijk geen kosten meer hebt.

©Wesley Akkerman

Camera's koppelen aan basisstation

Beide camera's zijn in staat in de 4K-resolutie op te nemen, zowel overdag als in de avond. De beelden die ze opnemen, worden vervolgens opgeslagen op de genoemde Homebase. Standaard levert Eufy (onderdeel van Anker) 16 GB aan interne opslagruimte. Dat is niet heel veel gezien de videokwaliteit, maar gelukkig kun je zelf een ssd in het station parkeren. En anders ben je in staat een harde schijf via een usb-kabel aan te sluiten, voor extra opslagmogelijkheden.

Als je veel beelden wilt opslaan en bewaren, dan kan het zijn dat je nog een kleine investering moet doen. Maar dat gebeurt dan slechts éénmalig. Je zit niet vast aan een of ander (opslag)abonnement als je daar geen behoefte aan hebt. Verder is het zo dat Eufy alle kabels en ophangmogelijkheden meelevert. Ook goed om te weten: het basisstation ondersteunt tevens andere camera's van het merk, evenals deurbellen. Je kunt tot zestien producten koppelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Kwaliteit van de camera's

De camera's stralen op twee punten kwaliteit uit: zowel aan de buitenkant als de binnenkant. De behuizing is gemaakt van stevig kunststof, dat in ons geval een val van twee hoog naar beneden overleefde. Tijdens het ophangen van de camera liet ik hem vallen; de camera landde weliswaar op een zacht grasveld, maar dan nog had het fout kunnen aflopen. Verder zijn de producten beschermd tegen regen en stof dankzij het IP67-certificaat.

Waar het natuurlijk meer om te doen is, is de beeldkwaliteit. Met dit systeem neem je beelden op in 4K, waardoor alles er haarscherp uitziet. Je kunt bovendien behoorlijk ver inzoomen, maar dan loopt die kwaliteit logischerwijs wat klappen op. Op de screenshots is dan nog steeds goed te zien wat je vastlegt, gelukkig. Om accuduur en opslagruimte te besparen kun je de resolutie naar beneden bijschakelen; dan neem je bijvoorbeeld in 1080p op.

Nachtvisie met kleur

Hoewel meer beveiligingscamera's gewoon nachtvisie met kleur ondersteunen, is dit toch een belangrijke en unieke functie van de Eufycam S3 Pro. De camera's kunnen de beelden namelijk zonder hulp van een extra flitser of schijnwerper opnemen. Ook is er geen infraroodverlichting aanwezig. Er is wel een schijnwerper aanwezig voor het geval het nodig is. Al is het maar voor het afschrikkende effect, op het moment dat een dief de bewegingssensor activeert.

In onze situatie vinden we echter dat de beelden zonder extra verlichting vanuit het systeem er mooier uitzien dan met. Wanneer de lamp niet aangaat, dan ogen de avondbeelden een stuk rustiger en natuurlijk. Staat die wel aan, dan ontstaat er een soort gloed die onprettig oogt. Dat gezegd hebbende, kun je in beide gevallen perfect zien wat er om je huis gebeurt. En zo'n schijnwerper kan een goede back-up zijn als er te weinig licht zou zijn.

Blijven filmen door zonne-energie

Hoewel je de camera's zowel binnen als buiten kunt gebruiken, en op beide plekken perfect kunt filmen, komen ze beter tot hun recht wanneer je ze buiten ophangt. Op de bovenkant zit van elke camera zit namelijk een zonnepaneel waarmee je hem van oneindig veel energie voorziet. Eén uur zon per dag is goed voor 24 uur gebruik. Daarnaast kun je de camera's ook via usb-c opladen. Eufy belooft dat de accu van 1300 mAh, na volledig opladen, het 365 dagen uithoudt.

Het feit dat de camera's op een batterij werken én via de zon opgeladen worden, betekent ook dat je veel vrijheid hebt met betrekking tot het ophangen. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden, is de zon – maar voor de rest ben je vrij om ze overal te installeren waar je wilt. Over de installatie gesproken: dat is binnen enkele minuten gepiept. De app begeleidt je langs alle benodigde stappen; je ben hier binnen een half uurtje wel mee klaar.

©Wesley Akkerman

De Eufycam S3 Pro maakt daarnaast gebruik van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen mensen, dieren en voertuigen, waardoor je heel precies weet wat er precies in de omgeving gebeurt. Het systeem is bovendien in staat een video te monteren van beelden die afkomstig zijn van meerdere camera's. Loopt er dus iemand van camera één naar camera twee, dan krijg je daar een goed overzicht van binnen de overzichtelijke app.

Eufycam S3 Pro kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.


▼ Volgende artikel
Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!
© Cristina - stock.adobe.com
Huis

Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!

Facebook heeft weliswaar aan populariteit verloren, maar toch blijft het een handige bron om op de hoogte te blijven van de verjaardagen van vrienden en kennissen. Nog handiger is het om een overzicht op te vragen van aankomende verjaardagen.

In dit artikel laten we zien hoe je de verjaardagen van je vrienden op Facebook in het oog kunt houden:

  • Open de profielpagina van een vriend en zoek zijn/haar verjaardag op
  • Zoek op mobiel naar 'verjaardagen' of 'birthdays' voor een accurate lijst
  • Laat meldingen sturen wanneer je vrienden jarig zijn

Lees ook: Facebook en Instagram zonder reclames: dit kost het en zo werkt het

Desktop

Om de verjaardag van een specifieke vriend te bekijken, open je zijn/haar profiel, tik je op Info bekijken en zoek je zijn of haar verjaardag onder de Algemene gegevens. Houd er rekening mee dat de verjaardag van een contact niet wordt weergegeven als hij of zij ervoor gekozen heeft om die informatie niet te delen op zijn of haar profiel.

Je kunt de verjaardagskalender van je Facebook-vrienden zowel op de desktop- als mobiele versie van Facebook bekijken. Open de Facebook-website en klik in de linkerzijbalk op Evenementen. Vervolgens kun je in de zijbalk Verjaardagen selecteren. De verjaardagen van je vrienden verschijnen nu op het scherm, te beginnen met de verjaardagen die op de dag van de zoekopdracht vallen, gevolgd door recente en aankomende verjaardagen.

Wanneer je met de muisaanwijzer over een profielfoto gaat, zie je de verjaardag.

Mobiele versie

De manier om de verjaardagskalender te tonen in de mobiele Facebook-app is onlangs veranderd. Er is geen specifieke knop meer om dit op te vragen. Toch kun je een verjaardagskalender op je telefoon of tablet tonen als je op het vergrootglas tikt waarmee je zoekopdrachten invoert. In het zoekvak typ je dan ‘verjaardagen’ of ‘birthdays’. Ook dan verschijnt er een lijst met de verjaardagen van je Facebook-vrienden in dezelfde volgorde als bij de desktopversie van de website.

Bekijk de komende verjaardagen.

Meldingen

Handig is het natuurlijk wanneer je een melding ontvangt over de mensen die vandaag de kaarsjes mogen uitblazen. Standaard is die optie actief, tenzij je deze hebt uitgeschakeld. Schakel de functie in door Facebook te openen, te klikken op je profielfoto en te navigeren naar Instellingen en privacy. Daar open je de Instellingen. Onder het kopje Voorkeuren selecteer je Meldingen. Bij de keuze Welke meldingen je ontvangt activeer je de optie Verjaardagen. Hier bepaal je niet alleen of je de meldingen voor de verjaardagen wilt ontvangen, je kunt ook aangeven hoe je de meldingen wilt ontvangen. Je kan kiezen tussen Pushmeldingen, E-mail en Sms.

Hoe wil je een melding ontvangen van iemands verjaardag?