Review MSI Prestige Evo 13 A13M – Compacte en lichte reisgenoot
MSI zet de Prestige 13 Evo A13M in de markt als zakelijke én als productiviteitslaptop. Daarbij denkt MSI vooral aan roadwarriors, want de compacte Prestige 13 Evo A13M weegt nog geen kilogram. Wij hebben de lichte laptop getest om te kijken of je er ook lekker op kunt werken.
De MSI Prestige 13 Evo A13M is net een slag lichter en compacter dan de tegenwoordig populaire 14inch-laptop, en dat is erg prettig als je veel onderweg bent. Zeker omdat je daar dankzij de 16:10-beeldverhouding eigenlijk niet zo heel veel van merkt. De laptop is degelijk gebouwd en presteert ook nog eens prima. De toetsenbordindeling had wat netter gekund en de schermresolutie is niet heel indrukwekkend. De prijs is op het moment van testen zo’n 1249 euro. Niet goedkoop, maar je zult voor dat geld weinig andere laptops vinden die nog geen kilogram wegen en makkelijk een dag op de accu meegaan.
- Lekker licht
- Stevige behuizing
- Vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning
- Lange accuduur
- Rommelige toetsenbordindeling
- Slechts Full HD-scherm
De behuizing van de Prestige Evo 13 is gemaakt van een magnesiumlegering en voelt stevig aan. Wel is de behuizing wat vingerafdrukgevoelig. Af en toe zul je de Prestige dus even moeten schoonpoetsen. De laptop voelt opvallend licht aan en weegt dan ook nog geen kilogram. Kwetsbaar is de MSI Prestige Evo 13 A13M dan weer niet: de behuizing is solide gebouwd.
©Jeroen Boer - ID.nl
Aansluitingen
De belangrijkste aansluitingen vind je links in de vorm van tweemaal Thunderbolt 4, HDMI en een 3,5mm-headsetaansluiting. Je vind links ook een aparte laadconnector, maar MSI levert toch een usb-c-lader mee en de laptop laat zich dan ook netjes opladen via usb-c.
Wat ons betreft prima, want een usb-c-lader kun je tegenwoordig voor van alles gebruiken en laat zich ook aansluiten op veel usb-c-dockingstations. Je kunt er in de praktijk dus meer mee, terwijl je bijna nooit meer dan twee usb-c-poorten tegelijkertijd zult gebruiken.
©Jeroen Boer - ID.nl
Aan de rechterkant vind je een normale usb-poort, een microSD-kaartlezer en een Kensington-slot voor een veiligheidskabel.
©Jeroen Boer - ID.nl
Specificaties
Wij hebben de uitvoering MSI Prestige Evo 13 A13M-059NL getest die op het moment van testen 1249 euro kost. De processor is een Intel Core i7-1360P, een chip met 12 cores waarvan 4 snelle cores. In combinatie met 16 GB RAM en een snelle 1TB-ssd zou de MSI een snelle laptop voor alledaagse (kantoor)werkzaamheden moeten zijn. Dezelfde laptop is voor 50 euro meer ook leverbaar met Windows 11 Pro onder typenummer A13M-093NL.
Binnenin blijkt dat alleen de ssd eventueel te vervangen is; de rest van de componenten is op het moederbord gesoldeerd. Om de laptop te openen moet je wel een garantiezegel verbreken.
©Jeroen Boer - ID.nl
Scherm in 16:10-verhouding
Het 13,3inch-scherm heeft een beeldverhouding van 16:10 en is ongeveer net zo hoog als een 16:9-scherm in 14inch-formaat. Hierdoor heb je niet het idee dat je met een klein scherm te maken hebt. De schermresolutie van 1920 x 1200 pixels is voor een dure laptop niet heel indrukwekkend, maar er is prima mee te werken. De inkijkhoeken en helderheid van het ips-paneel zijn goed.
Boven het scherm vind je een Full HD-camera met een beeldkwaliteit die goed genoeg is voor videogesprekken. De camera is bovendien geschikt voor gezichtsherkenning om in te loggen met Windows Hello en heeft ook nog een privacyschuifje.
Rommelig toetsenbord
Het toetsenbord heeft een prettige aanslag met een duidelijke klik en is voorzien van verlichting in drie helderheidsstanden. De aan-uitschakelaar is ondergebracht in de rij met functietoetsen, maar zit gelukkig niet helemaal rechts. Hierdoor heb je er weinig last van tijdens het typen. Bovendien is het een wat minder hoge toets, waardoor het risico op mistikken nog lager wordt.
Enigszins apart is dat de rechter Ctrl-toets op half formaat is, omdat tussen Alt en Ctrl nog een backslash is gepropt. Die toets heb je uiteraard nodig, maar voor blindtikken is dit een vreemde plek en de toets is bovendien óók gewoon op een logische plek boven de Enter-toets geplaatst.
De cursortoetsen zijn allemaal op half formaat, waarbij MSI ook Page Up en Page Down in het cursoreiland heeft verwerkt. Handig als je die toetsen vaak gebruikt, maar anders is het niet echt fraai. De onderste rij toetsen oogt kortom een beetje rommelig.
De aan-uitschakelaar is voorzien van een vingerafdrukscanner, zodat je snel kunt inloggen via Windows Hello. Op biometrisch gebied biedt MSI daarnaast zoals eerder vermeld ook gezichtsherkenning. Je kunt dus kiezen en dat zien we niet vaak.
©Jeroen Boer - ID.nl
Prestaties
De MSI Prestige Evo 13 is in de praktijk een vlotte laptop en scoort een prima 5586 punten in PCMark 10. De krachtige cores kunnen goed meekomen met andere moderne processors: een single-core-score van 1814 punten in Cinebench R23 is gewoon goed. Ook op multi-core-gebied doet de Core i7-1360P goede zaken met een score van 10.944 punten. Er is bovendien weinig verval als je de benchmark langdurig draait, al gaat de koeling van de laptop dan wel hoorbaar blazen.
De ssd van Micron presteert uitstekend en behoort met een snelheid van 433,24 MB/s in de Quick System Drive Benchmark van PCMark tot de snellere ssd’s die we in een laptop zagen. Een maximale lees- en schrijfsnelheid van 6657,40 en 49.998,34 laat zien dat we inderdaad met een snelle ssd te maken hebben.
De laptop presteert dus uitstekend en houdt dat ook lekker lang vol, want een accutijd van 14 uur en 4 minuten in een test die kantoorwerkzaamheden simuleert betekent dat je een werkdag zonder lader kunt overleven. In combinatie met het lage gewicht is dit dus een prima laptop voor wie veel onderweg is.
©Jeroen Boer - ID.nl
Conclusie
De Prestige 13 Evo is net een slag lichter en compacter dan de tegenwoordig populaire 14inch-laptop, en dat is erg prettig als je veel onderweg bent. Zeker omdat je daar dankzij de 16:10-beeldverhouding eigenlijk niet zo heel veel van merkt. De laptop is degelijk gebouwd en presteert ook nog eens prima. De toetsenbordindeling had wat netter gekund en de schermresolutie is niet heel indrukwekkend. De prijs is op het moment van testen zo’n 1249 euro. Niet goedkoop, maar je zult voor dat geld weinig andere laptops vinden die nog geen kilo wegen en makkelijk een dag op de accu meegaan.