ID.nl logo
Huis

Je iPhone als mobiel kantoor gebruiken

Wie denkt aan mobiel werken, ziet waarschijnlijk al snel het beeld voor zich van iemand die in de trein stukken op zijn notebook tikt. Toch is een net- of notebook daar geen noodzakelijk hulpmiddel meer voor. Met je iPhone en de limietloze internetverbinding die erbij hoort heb je altijd een compleet kantoor op zak, mits je een aantal trucjes toepast.

Je iPhone als mobiel kantoor gebruiken.

Wie denkt aan mobiel werken, ziet waarschijnlijk al snel het beeld voor zich van

iemand die in de trein stukken op zijn notebook tikt.

Toch is een net- of notebook daar geen noodzakelijk hulpmiddel meer voor. Met je iPhone en de limietloze internetverbinding die erbij hoort heb je altijd een compleet kantoor op zak, mits je een aantal trucjes toepast.

De iPhone biedt standaard ondersteuning voor een aantal bestandsindelingen. Zo is het mogelijk om Word-bestanden, Excel-bestanden, tekstbestanden en pdf-bestanden te downloaden en te bekijken op. Dat is handig als je een reeks documenten moet doorlezen of bestanden wilt bekijken waar je niets aan hoeft te veranderen. Mede omdat de iPhone niet is bedoeld als opslagmedium voor andere bestanden dan foto’s, video’s en muziek, wordt het bewerken van tekst niet ondersteund. Je kunt teksten immers nergens opslaan, maar gelukkig zijn er genoeg slimme oplossingen voor dit probleem.

Google Agenda.

Je iPhone inzetten als mobiel kantoor gaat natuurlijk wel iets verder dan alleen het bewerken van Word-documenten. Want hoe zit het met je afspraken? Uiteraard kun je gebruikmaken van de ingebouwde kalender in de iPhone, maar wil je deze gelijk laten lopen met dezelfde kalender op de Mac, dan dien je te synchroniseren of gebruik te maken van MobileMe (wat niet gratis is). Als kosteloos alternatief kun je ook Google Agenda gebruiken. Net als Google Docs biedt Google Agenda ondersteuning voor de iPhone. Je surft hiervoor naar www.google.com/calendar. Je kunt ook de Google-app downloaden, met snelkoppelingen naar alle iPhone-diensten van Google. Je hoeft dan niet steeds opnieuw in te loggen. De werking van de agenda is kinderlijk eenvoudig. Je bladert door Volgende en Vorige om je afspraken te bekijken, en als je een afspraak wilt toevoegen druk je op het plusteken. Omdat de agenda niet lokaal wordt bewaard maar op de servers van Google zie je de afspraak ook direct als je via een andere computer inlogt op Google Agenda. Het enige grote nadeel is dat je niet de notificatie krijgt die de ingebouwde agendafunctie geeft wanneer een geplande afspraak zich aandient.

Google Docs.

De eerste oplossing wordt geboden door Google. De zoekgigant biedt al jaren een dienst aan waarmee je online tekstdocumenten en spreadsheets kunt bewerken, zonder dat je daar dure software voor nodig hebt. Je surft simpelweg naar http://docs.google.com, logt in en kunt aan de slag. Volledige ondersteuning voor de iPhone kent Google Docs nog lang niet. Zo kun je Word-documenten alleen maar lezen en dus niet bewerken. Voor spreadsheets heeft Google echter wel iPhone-ondersteuning toegevoegd. Via slimme snelkoppelingen kun je cellen toevoegen en verwijderen en bestaande waarden veranderen. In de toekomst biedt Google ongetwijfeld ook ondersteuning voor andere pakketten, maar met een beetje creativiteit tik je hele lappen tekst in een Google Spreadsheet, om ze - als je eenmaal op je locatie bent aangekomen - in een Word-document te plakken.

QuickOffice.

Ben je bereid om geld neer te tellen voor het mobiel bewerken van Word-documenten, dan is de app QuickOffice een aanrader. Met een prijs van rond de tien euro is het zeker niet de goedkoopste app die je aan kunt schaffen. Blijkbaar was de ontwikkeling ervan een aardig complexe zaak. Dat laatste kan althans worden afgeleid uit het feit dat er maar weinig apps zijn waarmee je Word-documenten kunt bewerken. Voordat je overgaat tot de aankoop van QuickOffice is het belangrijk dat je verwachtingen realistisch zijn. Je moet niet rekenen op een uitgebreid Office-pakket met alle opmaakfuncties die daarbij horen. Wat je krijgt is software die je in staat stelt om documenten op afstand te openen, weer op te slaan en de inhoud ervan te bewerken. Een gouden regel bij dergelijke software is ‘Onderweg inkloppen, op locatie opmaken’.

Wanneer je het programma opent, krijg je verschillende opties in beeld. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw document aan te maken of een eerder opgeslagen document te openen. Het mooie van QuickOffice is dat het programma je in staat stelt om bestanden op te slaan op de iPhone en, nog veel handiger, om bestanden weg te schrijven naar je MobileMe-account, zodat je ze altijd en overal kunt benaderen.

Door enkele beperkingen van de iPhone is het niet mogelijk om bijlagen van e-mails te openen in QuickOffice. Ze worden automatisch in de viewer van de iPhone geopend. Dat betekent dat je eerst een document moet hebben opgeslagen op je MobileMe-account, om het vervolgens te kunnen openen met QuickOffice. Een alternatieve manier is het opgeven van het e-mailadres dat je gebruikt, waarna er gescand wordt naar bijlagen. Maar ook dit is wat omslachtig. Zelf een nieuw document aanmaken op de iPhone (en het opslaan op je MobileMe-account), of vanaf de pc een document opslaan op MobileMe en dit openen op de iPhone, zijn de snelste manieren om Word-documenten op de iPhone te krijgen. Vervolgens kunnen die documenten eenvoudig worden uitgewisseld met andere computers.

Notitieblok.

Uiteraard willen we altijd het mooiste en het beste, maar in onze zoektocht naar perfectie vergeten we vaak waar het écht gaat. Zoals eerder gezegd: teksten opmaken op de iPhone is niet de meest efficiënte bezigheid. De echte tijdswinst kun je boeken op momenten waarop je bijvoorbeeld in de trein zit en normaliter niets zou doen. Als je dan een rapportje kunt tikken of notulen kunt uitwerken, is elke minuut in de trein (of als bijrijder in de auto) meegenomen. Eenmaal thuis of op kantoor gearriveerd kun je simpelweg de tekst openen in een ‘echte’ tekstverwerker en het geheel van een opmaaksausje voorzien. De vraag is dus: wil je geld uitgeven voor een pakket dat je de illusie geeft dat je professioneel aan het tekstverwerken bent? Of neem je genoegen met Notities - of gebruik je zelfs het mailprogramma om lange lappen tekst naar jezelf te versturen? In beide gevallen zorgt één druk op de knop ervoor dat je de teksten kunt openen op een pc met zware tekstverwerkingssoftware. Een notitie maken en verzenden is overigens erg eenvoudig. Druk op Notities en vervolgens op het plusje aan de rechterkant. Typ de tekst die je nodig hebt en druk vervolgens op het envelopje om de tekst automatisch in een e-mail te plakken.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies
© Samsung
Huis

Nieuw van Samsung: ultradunne Galaxy S25 Edge met 200 MP-camera en slimme AI-functies

Samsung voegt met de Galaxy S25 Edge een nieuw toestel toe aan de S-serie. Opvallend is vooral het ontwerp: de smartphone is met 5,8 mm extreem dun en weegt slechts 163 gram. Toch heeft het toestel een stevige titanium behuizing, een krachtige processor en een 200 MP-camera. De S25 Edge verschijnt op 30 mei in de Benelux.

Slank ontwerp, stevig frame

De Galaxy S25 Edge is dunner dan andere modellen in de serie, maar blijft stevig dankzij een titanium frame en het nieuwe Gorilla Glass Ceramic 2. Daarmee is het toestel goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Ondanks het compacte formaat blijft het herkenbaar een Galaxy S, met afgeronde hoeken en een uniform ontwerp.

Camera met hoge resolutie en slimme functies

De hoofdcamera heeft 200 megapixel en is gericht op scherpte, ook bij weinig licht. Een 12 MP groothoeklens met autofocus zorgt voor extra detail bij close-ups. Samsung's AI-functies, zoals Audio Eraser en Drawing Assist, zijn ook aanwezig. De ProVisual Engine zorgt bovendien voor natuurgetrouwe kleuren en scherpe details in portretten.

©Samsung

Snelle chip en efficiënte koeling

De S25 Edge is voorzien van dezelfde Snapdragon 8 Elite-chip als de overige modellen in de S25-serie. Samsung past een aangepaste dampkamer toe om het toestel koel te houden, ondanks het slanke ontwerp. AI-verwerking gebeurt deels op het toestel zelf, met ondersteuning van onder andere ProScaler en mDNIe voor verbeterde beeldweergave.

Zo werkt een dampkamer Bij intensief gebruik, zoals gamen of filmen in hoge resolutie, kan een smartphone flink warm worden. Een dampkamer (ook wel vapor chamber genoemd) helpt om die warmte snel en gelijkmatig af te voeren. In de dampkamer zit een kleine hoeveelheid vloeistof die verdampt zodra het toestel opwarmt. De damp verspreidt zich over de kamer, koelt af en condenseert weer tot vloeistof. Zo ontstaat een constante circulatie die de hitte verdeelt en voorkomt dat één onderdeel oververhit raakt.

AI-ondersteuning in apps en dagelijks gebruik

Galaxy AI is aanwezig op systeemniveau en werkt samen met apps en routines. Nieuw zijn functies als Now Brief en Now Bar, die contextuele hulp bieden tijdens dagelijkse bezigheden. Via integratie met Google Gemini kun je bijvoorbeeld schermen delen tijdens gesprekken of aanwijzingen geven via de camera.

©Samsung

Beschikbaarheid & adviesprijzen

De Samsung Galaxy S25 Edge is vanaf 30 mei 2025 verkrijgbaar in de Benelux. Wie het toestel tussen 13 mei en 1 juni 2025 bestelt, krijgt bij aankoop van de 256 GB-versie een gratis upgrade naar 512 GB.

Adviesprijs 256 GB: 1.249 euro

Adviesprijs 512 GB: 1.369 euro

Kleuren: Titanium Silver, Titanium Jetblack en Titanium Icyblue

Bekijk meer Samsung smartphones op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen
© ZHURAVLEV ANDREY
Huis

Van scherm naar papier: de beste manier om webpagina’s te printen

Webpagina’s bekijken op een computer, tablet of telefoon gaat meestal prima, maar zodra je een pagina wilt afdrukken, kan dat lastiger zijn. Vaak komen er advertenties, vreemde lay-outs of overbodige elementen mee. Met deze tips sla je webpagina’s netjes op als pdf en print je ze zonder rommel, zodat je alleen de essentie overhoudt.

In dit artikel laten we zien hoe je webpagina’s kunt afdrukken zonder advertenties en onnodige elementen:

  • Gebruik de ingebouwde pdf-afdrukfunctie in je browser
  • Activeer de leesmodus om alleen de essentiële tekst te behouden
  • Maak een scrolbare schermafdruk
  • Gebruik PrintFriendly om advertenties en overbodige content te verwijderen

Lees ook: Mobiel printen vanaf je smartphone of tablet: zo werkt het

Webpagina’s per definitie gemaakt om op computerschermen te bekijken. De tekst is verdeeld in allerlei frames en er staan op veel plekken ook nog eens reclame. Heb je een printje nodig, dan zijn er verschillende oplossingen om de inhoud papier- en inktzuinig af te drukken. Je kunt de tekst uiteraard kopiëren en plakken in een tekstverwerker, maar deze tussenstap is omslachtig. Helaas voorzien slechts weinig websitebouwers hun webpagina’s van een knop waarmee er een printvriendelijke weergave mogelijk is. En ook zijn er sites die hun inhoud zelfs beschermen en het heel lastig maken om content over te nemen, laat staan dat je die kunt afdrukken. In dit artikel bieden we hier oplossingen voor.

Print to pdf

Op elk besturingssysteem heeft de browser tegenwoordig een ingebouwde pdf-afdrukfunctie. Selecteer de optie Afdrukken in het menu van de browser en kies Opslaan als PDF. Op de moderne versies van Windows is het sowieso mogelijk om af te drukken naar pdf vanuit iedere applicatie met een virtuele printer. Geef de opdracht Afdrukken en daarna selecteer je als printapparaat de optie Microsoft Print to pdf. Net als bij elke gewone printer geef je in deze virtuele printer de pagina’s aan die je wilt vastleggen. Ook kun je kiezen of je de pdf in kleur of zwart-wit wilt afdrukken/opslaan.

Bepaal of je een pdf-afdruk in kleur of zwart-wit wilt.

Leesmodus

Wanneer je een webpagina afdrukt, staan de advertenties, afbeeldingen, banners en soms zelfs filmpjes in de weg. Probeer in dat geval de Readermodus of Leesmodus. Dit geldt zowel voor een afdruk op papier als een afdruk naar pdf. Deze weergave stript de webpagina van alles wat de inhoud verstoort.

Deze Leesmodus activeer je eenvoudig in Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Brave, Safari en vele andere browsers. In Edge klik je bijvoorbeeld op de documentvormige knop die aan de rechterkant van de adresbalk verschijnt wanneer je een online artikel leest.

Google Chrome maakt het iets lastiger. Daar moet je rechtsboven op de drie puntjes klikken, dat is de menuknop. Daarna kies je Meer hulpprogramma’s / Leesmodus. Deze leesweergave verschijnt in een zijbalk en daar kun je de achtergrond, de regelafstand en zelfs het lettertype en lettergrootte aanpassen. Als je rechtstreeks vanuit de leesmodus in Chrome wilt afdrukken, dan heb je de extensie Reader View uit de Chrome Webstore nodig. Wanneer je deze activeert als je een webpagina bekijkt, verschijnt er een schoongemaakte tekst met een verticale knoppenbalk waar ook de afdrukknop bij staat.

Met de Reader View-extensie pas je het lettertype, de lettergrootte en de achtergrondkleur aan.

Scrolbare schermafdrukken

Zo’n afdruk vanuit de leesmodus is een prima oplossing als het je alleen om de tekst te doen is. Je kunt ook een afbeelding van de webpagina opslaan die er precies uitziet zoals in de browser. Hiervoor druk je op Windows-toets+Shift+S of op de PrintScreen-toets. Het is zelfs mogelijk een schermafdruk te maken van de volledige pagina, inclusief het gedeelte dat je niet kunt zien op je scherm. We noemen dit een scrolbare afbeelding.

In Edge druk je hiervoor op Ctrl+Shift+S, waarmee een overlay verschijnt met enkele screenshotopties. Kies voor Volledige pagina vastleggen. Daarmee krijg je een nieuw scrolvenster dat de volledige pagina omvat. Bovenaan staan enkele tools om zaken op de afbeelding te markeren.

In Firefox moet je de knop nog aan de knoppenbalk toevoegen. Klik rechtsboven op de drieregelige menupictogram en kies Meer hulpmiddelen en dan Werkbalk aanpassen.

Zoek in de beschikbare knoppen het pictogram Schermafbeelding en sleep dit naar de Firefox-werkbalk. Als je op deze knop klikt, heb je de keuze tussen Volledige pagina opslaan en Zichtbaar gebied opslaan.

In Google Chrome klik je op het menu met de drie stippen rechtsboven en kies je voor Meer hulpprogramma’s / Hulpprogramma’s voor ontwikkelaars. Klik in de console op de drie stippen naast het tandwieltje en selecteer in de vervolgkeuzelijst Run command. Typ het woord Screenshot in de regel bovenaan in de console. Dan verschijnen er vier opties; kies voor Capture full size screenshot.

In Edge heb je de keuze tussen Gebied vastleggen en Volledige pagina vastleggen .

PrintFriendly

Websitestripper

Een uitstekende websitestripper is PrintFriendly. Je spreekt deze tool aan via een website of via een browserextensie. Op de eerste manier kopieer je het internetadres van de webpagina die je op papier wil hebben. Daarna bezoek je www.printfriendly.com. Daar plak je het adres in het witte adresvak. Je kunt ook een pdf-bestand in het upload-vak slepen. Vervolgens klik je op Preview. Je zult zien dat de online tool de webpagina optimaliseert om af te drukken. Advertenties en banners worden automatisch verwijderd.

Je kunt het geoptimaliseerde document nog verder afslanken. Wanneer je met de muisaanwijzer over een alinea of een afbeelding gaat, wordt dit onderdeel automatisch geselecteerd en verschijnt een knop in de vorm vuilnisbakje. Als je op dit pictogram klikt, verdwijnt de selectie. Bovenaan de voorvertoning staat ook nog de knop Undo. Daarmee kun je steeds een aantal stappen terug. Op deze manier beslis je zelf welke inhoud je wilt overhouden. Met enkele knoppen druk je het resultaat af, bewaar je het als pdf, of verstuur je het als bijlage in een mail.

Met PrintFriendly kun je zowel afbeeldingen als alinea’s verwijderen. 

Veel te printen?

Vergeet het printpapier niet!

Installeren

Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op www.printfriendly.com onder het menu Website Tools de extensie die je kunt installeren in Chrome , Firefox en Edge. Voor Safari, de browser van Apple, is er een bookmarklet die deze browser snel naar de webpagina van deze dienst brengt. In de drie andere browsers voeg je de PrintFriendly-knop toe aan de werkbalk. Wanneer je erop klikt, opent er een nieuw venster waarin je kunt aangeven welke onderdelen verwijderd mogen worden, zodat alleen de gewenste inhoud overblijft voor het afdrukken.

Op de website van PrintFriendly vind je de extensies om in browsers te installeren.

Geen kop- en voettekst meer

Bij het afdrukken van webpagina’s wordt in de kop- en voettekst allerlei informatie geplaatst, zoals de titel van de pagina, de url, de datum en de tijd. Deze gegevens maken de afdruk rommelig. Je kunt er ook voor zorgen dat deze informatie niet meer in je afdrukken verschijnt.

In Edge en Chrome klik je hiervoor op de knop met de drie puntjes rechtsboven. Kies dan voor Afdrukken, of gebruik de toetscombinatie Ctrl+P. Onderaan het dialoogvenster Afdrukken kies je de optie Meer instellingen en daarna scrol je naar beneden waar je het vinkje bij Kop- en voetteksten weghaalt.

In Firefox druk je eerst de Alt-toets in, zodat het menu bovenaan in beeld komt. Dan kies je voor Bestand / Afdrukken. In de zijbalk Afdrukken scrol je helemaal naar beneden. Daar zet je bij de Opties de Kop- en voetteksten uit.

In Safari op de Mac kies je voor Archief / Druk af. Dan zie je de optie Druk kop- en voetteksten af in het printdialoogvenster staan. Deze kun je uitschakelen.

Je kunt de kop- en voetteksten weglaten in de afdruk.

Beschermde webpagina’s

Je wilt een plan schrijven en daarvoor gebruik je uiteraard webbronnen. Helaas staat het artikel dat je nodig hebt op een beveiligde website. Je kunt de tekst niet afdrukken en ook niet kopiëren. Toch zijn er drie manieren waarmee je deze beveiliging kunt omzeilen.

De eerste: Je schakelt JavaScript uit. De beveiliging is namelijk meestal ingesteld met behulp van JavaScript. We leggen uit hoe je dit doet in Chrome, in andere browsers is de methode vergelijkbaar.

Ga via de drie puntjes rechtsboven naar Instellingen / Privacy en beveiliging. Kies dan voor Site-instellingen aan de rechterkant. Scrol naar beneden op deze pagina en klik op JavaScript. Bij Geen toestemming om JavaScript te gebruiken, klik je op de knop Toevoegen om het gebruik van JavaScript door de website te blokkeren. In het pop-upvenster typ je de url van de website waarvan je JavaScript wilt uitschakelen en bevestig je met de knop Toevoegen. Ga nu terug naar de website waarvan je de tekst wilt kopiëren en vernieuw de pagina. Probeer de tekst opnieuw te kopiëren. Nu kun je de inhoud in een tekstverwerker plakken.

De tweede manier: Je activeert de leesmodus van de webpagina, zodat je alleen de tekst ziet. Meestal kun je daar de tekst toch kopiëren om die daarna te plakken en af te drukken.

Tot slot is er nog een derde manier: Je typt of plakt het internetadres in de html-to-text-converter, zoals https://txtify.it. Je klikt vervolgens op Convert. De broncode van de website wordt omgezet tot alleen maar tekst die je gemakkelijk kunt kopiëren en afdrukken.

Voeg de websites toe waarvoor JavaScript moet worden uitgeschakeld.