Je iPhone als mobiel kantoor gebruiken

Wie denkt aan mobiel werken, ziet waarschijnlijk al snel het beeld voor zich van iemand die in de trein stukken op zijn notebook tikt. Toch is een net- of notebook daar geen noodzakelijk hulpmiddel meer voor. Met je iPhone en de limietloze internetverbinding die erbij hoort heb je altijd een compleet kantoor op zak, mits je een aantal trucjes toepast.

Je iPhone als mobiel kantoor gebruiken.

Wie denkt aan mobiel werken, ziet waarschijnlijk al snel het beeld voor zich van

iemand die in de trein stukken op zijn notebook tikt.

Toch is een net- of notebook daar geen noodzakelijk hulpmiddel meer voor. Met je iPhone en de limietloze internetverbinding die erbij hoort heb je altijd een compleet kantoor op zak, mits je een aantal trucjes toepast.

De iPhone biedt standaard ondersteuning voor een aantal bestandsindelingen. Zo is het mogelijk om Word-bestanden, Excel-bestanden, tekstbestanden en pdf-bestanden te downloaden en te bekijken op. Dat is handig als je een reeks documenten moet doorlezen of bestanden wilt bekijken waar je niets aan hoeft te veranderen. Mede omdat de iPhone niet is bedoeld als opslagmedium voor andere bestanden dan foto’s, video’s en muziek, wordt het bewerken van tekst niet ondersteund. Je kunt teksten immers nergens opslaan, maar gelukkig zijn er genoeg slimme oplossingen voor dit probleem.

Google Agenda.

Je iPhone inzetten als mobiel kantoor gaat natuurlijk wel iets verder dan alleen het bewerken van Word-documenten. Want hoe zit het met je afspraken? Uiteraard kun je gebruikmaken van de ingebouwde kalender in de iPhone, maar wil je deze gelijk laten lopen met dezelfde kalender op de Mac, dan dien je te synchroniseren of gebruik te maken van MobileMe (wat niet gratis is). Als kosteloos alternatief kun je ook Google Agenda gebruiken. Net als Google Docs biedt Google Agenda ondersteuning voor de iPhone. Je surft hiervoor naar www.google.com/calendar. Je kunt ook de Google-app downloaden, met snelkoppelingen naar alle iPhone-diensten van Google. Je hoeft dan niet steeds opnieuw in te loggen. De werking van de agenda is kinderlijk eenvoudig. Je bladert door Volgende en Vorige om je afspraken te bekijken, en als je een afspraak wilt toevoegen druk je op het plusteken. Omdat de agenda niet lokaal wordt bewaard maar op de servers van Google zie je de afspraak ook direct als je via een andere computer inlogt op Google Agenda. Het enige grote nadeel is dat je niet de notificatie krijgt die de ingebouwde agendafunctie geeft wanneer een geplande afspraak zich aandient.

Google Docs.

De eerste oplossing wordt geboden door Google. De zoekgigant biedt al jaren een dienst aan waarmee je online tekstdocumenten en spreadsheets kunt bewerken, zonder dat je daar dure software voor nodig hebt. Je surft simpelweg naar http://docs.google.com, logt in en kunt aan de slag. Volledige ondersteuning voor de iPhone kent Google Docs nog lang niet. Zo kun je Word-documenten alleen maar lezen en dus niet bewerken. Voor spreadsheets heeft Google echter wel iPhone-ondersteuning toegevoegd. Via slimme snelkoppelingen kun je cellen toevoegen en verwijderen en bestaande waarden veranderen. In de toekomst biedt Google ongetwijfeld ook ondersteuning voor andere pakketten, maar met een beetje creativiteit tik je hele lappen tekst in een Google Spreadsheet, om ze - als je eenmaal op je locatie bent aangekomen - in een Word-document te plakken.

QuickOffice.

Ben je bereid om geld neer te tellen voor het mobiel bewerken van Word-documenten, dan is de app QuickOffice een aanrader. Met een prijs van rond de tien euro is het zeker niet de goedkoopste app die je aan kunt schaffen. Blijkbaar was de ontwikkeling ervan een aardig complexe zaak. Dat laatste kan althans worden afgeleid uit het feit dat er maar weinig apps zijn waarmee je Word-documenten kunt bewerken. Voordat je overgaat tot de aankoop van QuickOffice is het belangrijk dat je verwachtingen realistisch zijn. Je moet niet rekenen op een uitgebreid Office-pakket met alle opmaakfuncties die daarbij horen. Wat je krijgt is software die je in staat stelt om documenten op afstand te openen, weer op te slaan en de inhoud ervan te bewerken. Een gouden regel bij dergelijke software is ‘Onderweg inkloppen, op locatie opmaken’.

Wanneer je het programma opent, krijg je verschillende opties in beeld. Je kunt ervoor kiezen om een nieuw document aan te maken of een eerder opgeslagen document te openen. Het mooie van QuickOffice is dat het programma je in staat stelt om bestanden op te slaan op de iPhone en, nog veel handiger, om bestanden weg te schrijven naar je MobileMe-account, zodat je ze altijd en overal kunt benaderen.

Door enkele beperkingen van de iPhone is het niet mogelijk om bijlagen van e-mails te openen in QuickOffice. Ze worden automatisch in de viewer van de iPhone geopend. Dat betekent dat je eerst een document moet hebben opgeslagen op je MobileMe-account, om het vervolgens te kunnen openen met QuickOffice. Een alternatieve manier is het opgeven van het e-mailadres dat je gebruikt, waarna er gescand wordt naar bijlagen. Maar ook dit is wat omslachtig. Zelf een nieuw document aanmaken op de iPhone (en het opslaan op je MobileMe-account), of vanaf de pc een document opslaan op MobileMe en dit openen op de iPhone, zijn de snelste manieren om Word-documenten op de iPhone te krijgen. Vervolgens kunnen die documenten eenvoudig worden uitgewisseld met andere computers.

Notitieblok.

Uiteraard willen we altijd het mooiste en het beste, maar in onze zoektocht naar perfectie vergeten we vaak waar het écht gaat. Zoals eerder gezegd: teksten opmaken op de iPhone is niet de meest efficiënte bezigheid. De echte tijdswinst kun je boeken op momenten waarop je bijvoorbeeld in de trein zit en normaliter niets zou doen. Als je dan een rapportje kunt tikken of notulen kunt uitwerken, is elke minuut in de trein (of als bijrijder in de auto) meegenomen. Eenmaal thuis of op kantoor gearriveerd kun je simpelweg de tekst openen in een ‘echte’ tekstverwerker en het geheel van een opmaaksausje voorzien. De vraag is dus: wil je geld uitgeven voor een pakket dat je de illusie geeft dat je professioneel aan het tekstverwerken bent? Of neem je genoegen met Notities - of gebruik je zelfs het mailprogramma om lange lappen tekst naar jezelf te versturen? In beide gevallen zorgt één druk op de knop ervoor dat je de teksten kunt openen op een pc met zware tekstverwerkingssoftware. Een notitie maken en verzenden is overigens erg eenvoudig. Druk op Notities en vervolgens op het plusje aan de rechterkant. Typ de tekst die je nodig hebt en druk vervolgens op het envelopje om de tekst automatisch in een e-mail te plakken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000