Help! Waarom is de accu van mijn MacBook zo snel leeg?

© Farknot Architect

Help! Waarom is de accu van mijn MacBook zo snel leeg?

Geplaatst: 10 maart 2024 - 11:32

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:34

Daan Doedens

Een flinke dag werken zou normaal gesproken geen probleem moeten zijn voor een MacBook, helemaal niet als hij nog relatief nieuw is. Toch kan het gebeuren dat je tegen het einde toch stroom nodig hebt. Hoe komt dat en hoe zorg je dat de batterij van je MacBook niet zo snel leegloopt?

Hoe goed ze ook in elkaar zitten, zelfs MacBooks hebben niet het eeuwige leven. En het eerste waar je dat doorgaans aan merkt, is de accu. Batterijen zijn nu eenmaal aan slijtage onderhevig, dat geldt zowel voor de ouwe trouwe AA-batterij als voor de accu in een elektrische auto – en dus ook voor die in je laptop.

Dat kun je overigens wel iets rekken. Zorg ervoor dat je de accu in elk geval niet te vaak onnodig oplaadt. Als je de stroomkabel achterwege kan laten, doe dat dan vooral.

Veel werk

Hoe harder je MacBook moet werken, des te sneller loopt de accu leeg. Nu is dat voor een uurtje niet zo’n punt, maar als je de hele dag onderweg bent, kan dat wel het verschil maken tussen lekker doorwerken of je afvragen of je het eind van de dag gaat halen.

Check regelmatig welke programma’s je allemaal hebt openstaan. Vooral ongebruikte browservensters kunnen flink wat energie opslurpen, al is dat tegenwoordig gelukkig een stuk minder. Programma’s die continu of om de zoveel tijd verversen, zoals je e-mail of communicatietool, verbruiken flink wat stroom. Zet ze uit als je ze niet gebruikt, waardoor je een stuk langer kunt doorwerken.

0

Powered by

logo

Help! Waarom is de accu van mijn MacBook zo snel leeg?-QRyyuMM8S2KoGC4tw0zYIQ

In de app Activiteitenweergave zie je precies welke apps de meeste energie verbruiken.

Randapparatuur

Externe apparaten hebben ook invloed op de accuduur van je Mac. Muizen, externe ssd’s, speakers en andere hardware verbruiken energie als ze met een kabel aan je laptop vastzitten, maar een actieve bluetooth-verbinding zelf kost ook stroom. Zet je draadloze koptelefoon dus uit als je hem niet gebruikt, want anders zit je straks met niet één, maar twee lege apparaten in de trein.

0

Powered by

logo

Helderheid

Een van de hardware-onderdelen die veel stroom gebruiken, is je scherm. Daar zit namelijk een lamp achter en dat nu eenmaal energie. Hoe feller het scherm, des te sneller je batterij leegloopt. Zet je scherm dus niet onnodig fel, dat kan een hoop schelen op een werkdag.

Onder het kopje Beeldschermen van de Systeeminstellingen vind je nog enkele handige instellingen. Zorg in elk geval dat je de slider bij Pas helderheid automatisch aan aan hebt staan. Onder Geavanceerd vind je nog de optie om de helderheid van je scherm automatisch wat te dimmen bij het gebruik van de batterij.

Via het tabblad Batterij kun je verder aangeven onder welke omstandigheden de batterijbesparing gestart moet worden. Daaronder zie je ook of je accu nog werkt zoals-ie moet werken.

Help! Waarom is de accu van mijn MacBook zo snel leeg?-HK0rGEtjQxu880v8JIjrLw

Check af en toe even of je batterij nog werkt zoals-ie moet werken.

Ook interessant: Hot corners: zo werk je met interactieve hoeken op je Mac

Andere zaken

Details zijn belangrijk. Deze dingen kunnen er ook voor zorgen dat je accu wat sneller leegloopt dan normaal:

• Lage temperaturen
• Verouderde software
• Vastlopende apps of processen
• Ledjes in je toetsenbord
• Een hikkende internetverbinding

Kom je aan het eind van de dag toch nog tekort? Dan is het tijd voor een externe batterij of powerbank. Stop er een in je tas. Zo weet je zeker dat je ook de laatste uurtjes van de werk- of schooldag probleemloos doorkomt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten