ID.nl logo
De grootste uitdagingen omtrent thuiswerken
© PXimport
Huis

De grootste uitdagingen omtrent thuiswerken

Het begrip thuiskantoor is al vele jaren bekend, maar is nooit echt mainstream geworden. Althans, tot de komst van Covid-19: de pandemie zorgde in één klap voor een enorme boost van online vergaderingen en meer in algemeen van het werken van huis uit. De verwachting is dat het thuiskantoor een steeds grotere rol krijgt. Is dat goed nieuws?

Officiële en recente statistieken die aangeven hoeveel bedrijven thuiswerken promoten of verplichten en hoeveel werknemers daar precies bij betrokken zijn, zijn vooralsnog erg schaars. Wel heeft het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) via de database StatLine enkele cijfers gepubliceerd over thuiswerken, en ook het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) heeft een interessante en uitvoerige studie uitgevoerd: ‘Thuiswerken en de coronacrisis’.

De meeste informatie is doorgaans gebaseerd op enquêtes en blijkt vooral afkomstig van privébedrijven, zoals Samsung (via de businessblog Evolve) en Telewerken.be. Daaruit valt in ieder geval af te leiden dat het aantal werknemers dat in de loop van 2020 twee à drie van de vijf dagen thuis is gaan werken meer dan verdubbeld is ten opzichte van 2019. Fulltime (vier à vijf dagen) vanuit huis werken is zelfs verviervoudigd.

Een opvallende vaststelling is verder dat thuiswerk in Nederland al veel meer is ingeburgerd dan in België: gemiddeld werkt in Nederland meer dan 30% van de werknemers thuis, terwijl dat in België rond de 17% schommelt. In Europa blijkt het thuiswerken vooral in Nederland en enkele Scandinavische landen als Finland en Denemarken stevig ingebed.

RSI-klachten

Thuiswerken heeft dus een enorme vlucht genomen, hoewel dat niet zo vanzelfsprekend is. De kans is namelijk klein dat je thuiskantoor even goed is uitgerust als de ruimte op het bedrijf. Voor velen is het zelfs een hele opgave een rustige werkplek te vinden met voldoende ventilatie en daglicht. Daarnaast komen RSI (Repetitive Strain Injury) en oogklachten als asthenopie door het langdurig werken voor een beeldscherm steeds vaker voor.

Je zult dus de nodige zelfdiscipline moeten hebben om zulke fysieke kwalen te voorkomen. Gelukkig is er software die je daarbij kan helpen.

Zo herinnert Workrave je er op een meer of minder dwingende manier aan pauzes te nemen. Tijdens die pauzes verschijnen allerlei suggesties voor fysieke oefeningen. Een min of meer vergelijkbare tool is EasyFWD

Ook is er veel pauzesoftware beschikbaar die geënt is op de timemanagementtechniek Pomodoro. Verder zijn er tools als EyeLeo die via doordachte pauzes het fenomeen ‘computerogen’ willen tegengaan, en kun je tegenwoordig in nagenoeg alle besturingssystemen het (schadelijke) blauwe licht op het omgevingslicht laten afstemmen.

Lees hier nog veel meer anti-RSI-tips.

©PXimport

Veilig werken

Comfort en gezondheid zijn dus belangrijke elementen om je om te bekommeren als je veel vanuit huis werkt. Maar ook het veiligheidsaspect mag je niet uit het oog verliezen. Immers, de kans is groot dat je eigenlijk continu online bent en met allerlei privacygevoelige data werkt.

Voor een optimale beveiliging moet je je dus bewust zijn van de bedreigingen die vanuit het internet op je thuisnetwerk kunnen afkomen. De grootste gevaren zijn ongetwijfeld hackers en malware, maar dat veelomvattende paraplutermen. Een alfabetische lijst met de meer specifieke bedreigingen vind je bijvoorbeeld hier. Om er enkele te noemen: botnets, (D)DoS, ransomware, rootkits, spoofing, SQL-injectie en WPA2 handshake exploits. 

We voegen er ‘graag’ nog een paar ontbrekende en acute bedreigingen aan toe, zoals APT (Advanced Persistent Threats) en zero-day-attacks. De beschrijvingen op die website zijn vrij summier, maar ze geven je wel een beter inzicht in de mogelijke aanvalsvectoren en -methodes, zodat je gerichter kunt detecteren en beveiligen. 

Aangezien bedreigingen zich voortdurend ontwikkelen, doe je er in ieder geval goed aan op de hoogte te blijven van die ontwikkelingen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld https://seclists.org/fulldisclosure, www.exploit-db.com (inclusief de Google Hacking Database) en https://cve.mitre.org/cve gebruiken.

Controle van werkgevers

Je comfort, gezondheid, privacy en veiligheid bewaken is al een flinke opgave, maar er kleven nog wel meer uitdagingen aan het thuiswerken, zoals tot slot de controle vanuit de werkgevers. Zo zijn er op het vlak van MDM (Mobile Device Management) wel al heel wat technische oplossingen voorhanden, zoals Microsoft Intune of Hexnode Unified Endpoint Management, maar het is de vraag of, en tot in hoeverre, gebruikers bereid zijn hun apparaat te laten monitoren wanneer ze dat ook voortdurend privé gebruiken. 

Een vergelijkbaar scenario vinden we bij digitale samenwerking, oftewel collaboratie. Ook hier zijn uitstekende tools voorhanden (zoals Nextcloud Hub), maar uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat velen dit uiteindelijk maar een pover surrogaat vinden voor het ‘echte’ contact. Hebben we dan naast securityconsultants en paramedici binnenkort ook psychologen nodig om ons comfortabel in ons eigen thuiskantoor te kunnen voelen?

▼ Volgende artikel
Regendouches en sunshowers: wellness in je eigen badkamer
© HOOG.design
Huis

Regendouches en sunshowers: wellness in je eigen badkamer

Wil je écht ontspannen thuis? Met een regendouche of sunshower maak je van je badkamer een plek om even helemaal tot jezelf te komen. Een zachte, brede waterstraal of verwarmend infraroodlicht geeft je het gevoel van een spa, gewoon in je eigen huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met HOOG.design


HOOG.design biedt volop inspiratie om van je badkamer een plek te maken waar comfort en rust samenkomen. Hieronder lees je meer over regendouches, sunshowers en stoomcabines: alles voor de ultieme wellnessbadkamer.


Regendouches: ontstressen onder een waterval

De brede waterstraal van een regendouche doet denken aan een warme zomerse regenbui. Het ontspannen gevoel dat je hiervan krijgt maakt een regendouche ideaal om de dag stressvrij te beginnen of juist in alle rust af te sluiten.

Regendouches zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, van plafondgemonteerde modellen tot wandvarianten. Wie nog iets meer luxe wil, kan kiezen voor regendouches met LED-verlichting, geïntegreerde aromatherapie of de mogelijkheid om meerdere straalstanden in te stellen, zodat je je douchebeleving kunt afstemmen op je persoonlijke voorkeur of stemming. Tip: Combineer je regendouche met een ingebouwde thermostaatkraan. Daarmee is je douche altijd meteen op jouw favoriete temperatuur. Comfortabel én slim: want zo wordt er geen water verspild terwijl de douche op temperatuur komt.

Sunshowers: ontspannen en opladen tegelijk

Een sunshower combineert infrarood- en UV-licht om je de voordelen van een sauna en een zonnebank te bieden, zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. Het infraroodlicht ontspant je spieren en bevordert de doorbloeding, terwijl het UV-licht zorgt voor een subtiele, natuurlijke teint.

Ideaal om te ontspannen dus – maar sunshowers zijn daarnaast ook goed voor je gezondheid. Het infraroodlicht kan spierpijn en stijfheid verminderen, terwijl UV-licht helpt bij de aanmaak van vitamine D.

Deze combinatie maakt een sunshower interessant voor wie comfort wil koppelen aan een gezonde levensstijl. Het systeem past naadloos in een moderne badkamer en kan worden geïntegreerd in de douchewand of als losstaand element worden geplaatst.

Stoomcabines: een complete spa-ervaring

Wil je echt alles uit je badkamer halen, dan is een stoomcabine het overwegen waard. Een stoomcabine biedt de weldadige warmte van een sauna maar dan in een compact formaat. De vochtige warmte helpt om spieren te ontspannen, poriën te reinigen en spanning los te laten.

Veel stoomcabines hebben prettige extra's zoals ingebouwde zitjes, aromatherapie en zelfs muziek. Hierdoor kun je jouw ideale wellnesservaring creëren. Wil je je badkamer een ruimtelijk en modern gevoel geven? Kies dan voor een stoomcabine met een glazen ontwerp.

Wellness die helemaal bij jou past: kies en combineer

Waarom kiezen tussen een regendouche, sunshower of stoomcabine als je ze kunt combineren? Moderne badkamerontwerpen bieden volop ruimte om meerdere wellness-elementen samen te brengen. Denk aan een regendouche met ingebouwde LED-verlichting en een sunshower, of een stoomcabine met aromatherapie en een geïntegreerd audiosysteem.

Met slimme bediening via een app of touchpad heb je de volledige controle over je wellnessmoment. Temperatuur, verlichting en geluid stel je af op wat jij op dat moment nodig hebt. Zo creëer je elke dag een moment van pure ontspanning in je eigen huis.

Laat je inspireren door HOOG.design

Bij het samenstellen van een wellnessbadkamer draait alles om comfort, functionaliteit en luxe. Met de juiste elementen, zoals regendouches, sunshowers en stoomcabines, kun je van je badkamer een ruimte maken die niet alleen functioneel is, maar vooral ook een plek waar je volledig tot rust komt. Laat je inspireren door de vele voorbeelden van badkamer-inspiratie op HOOG.design en ontdek hoe je jouw badkamer kunt transformeren tot een persoonlijke spa.

▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens