ID.nl logo
De grootste uitdagingen omtrent thuiswerken
© PXimport
Huis

De grootste uitdagingen omtrent thuiswerken

Het begrip thuiskantoor is al vele jaren bekend, maar is nooit echt mainstream geworden. Althans, tot de komst van Covid-19: de pandemie zorgde in één klap voor een enorme boost van online vergaderingen en meer in algemeen van het werken van huis uit. De verwachting is dat het thuiskantoor een steeds grotere rol krijgt. Is dat goed nieuws?

Officiële en recente statistieken die aangeven hoeveel bedrijven thuiswerken promoten of verplichten en hoeveel werknemers daar precies bij betrokken zijn, zijn vooralsnog erg schaars. Wel heeft het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) via de database StatLine enkele cijfers gepubliceerd over thuiswerken, en ook het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) heeft een interessante en uitvoerige studie uitgevoerd: ‘Thuiswerken en de coronacrisis’.

De meeste informatie is doorgaans gebaseerd op enquêtes en blijkt vooral afkomstig van privébedrijven, zoals Samsung (via de businessblog Evolve) en Telewerken.be. Daaruit valt in ieder geval af te leiden dat het aantal werknemers dat in de loop van 2020 twee à drie van de vijf dagen thuis is gaan werken meer dan verdubbeld is ten opzichte van 2019. Fulltime (vier à vijf dagen) vanuit huis werken is zelfs verviervoudigd.

Een opvallende vaststelling is verder dat thuiswerk in Nederland al veel meer is ingeburgerd dan in België: gemiddeld werkt in Nederland meer dan 30% van de werknemers thuis, terwijl dat in België rond de 17% schommelt. In Europa blijkt het thuiswerken vooral in Nederland en enkele Scandinavische landen als Finland en Denemarken stevig ingebed.

RSI-klachten

Thuiswerken heeft dus een enorme vlucht genomen, hoewel dat niet zo vanzelfsprekend is. De kans is namelijk klein dat je thuiskantoor even goed is uitgerust als de ruimte op het bedrijf. Voor velen is het zelfs een hele opgave een rustige werkplek te vinden met voldoende ventilatie en daglicht. Daarnaast komen RSI (Repetitive Strain Injury) en oogklachten als asthenopie door het langdurig werken voor een beeldscherm steeds vaker voor.

Je zult dus de nodige zelfdiscipline moeten hebben om zulke fysieke kwalen te voorkomen. Gelukkig is er software die je daarbij kan helpen.

Zo herinnert Workrave je er op een meer of minder dwingende manier aan pauzes te nemen. Tijdens die pauzes verschijnen allerlei suggesties voor fysieke oefeningen. Een min of meer vergelijkbare tool is EasyFWD

Ook is er veel pauzesoftware beschikbaar die geënt is op de timemanagementtechniek Pomodoro. Verder zijn er tools als EyeLeo die via doordachte pauzes het fenomeen ‘computerogen’ willen tegengaan, en kun je tegenwoordig in nagenoeg alle besturingssystemen het (schadelijke) blauwe licht op het omgevingslicht laten afstemmen.

Lees hier nog veel meer anti-RSI-tips.

©PXimport

Veilig werken

Comfort en gezondheid zijn dus belangrijke elementen om je om te bekommeren als je veel vanuit huis werkt. Maar ook het veiligheidsaspect mag je niet uit het oog verliezen. Immers, de kans is groot dat je eigenlijk continu online bent en met allerlei privacygevoelige data werkt.

Voor een optimale beveiliging moet je je dus bewust zijn van de bedreigingen die vanuit het internet op je thuisnetwerk kunnen afkomen. De grootste gevaren zijn ongetwijfeld hackers en malware, maar dat veelomvattende paraplutermen. Een alfabetische lijst met de meer specifieke bedreigingen vind je bijvoorbeeld hier. Om er enkele te noemen: botnets, (D)DoS, ransomware, rootkits, spoofing, SQL-injectie en WPA2 handshake exploits. 

We voegen er ‘graag’ nog een paar ontbrekende en acute bedreigingen aan toe, zoals APT (Advanced Persistent Threats) en zero-day-attacks. De beschrijvingen op die website zijn vrij summier, maar ze geven je wel een beter inzicht in de mogelijke aanvalsvectoren en -methodes, zodat je gerichter kunt detecteren en beveiligen. 

Aangezien bedreigingen zich voortdurend ontwikkelen, doe je er in ieder geval goed aan op de hoogte te blijven van die ontwikkelingen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld https://seclists.org/fulldisclosure, www.exploit-db.com (inclusief de Google Hacking Database) en https://cve.mitre.org/cve gebruiken.

Controle van werkgevers

Je comfort, gezondheid, privacy en veiligheid bewaken is al een flinke opgave, maar er kleven nog wel meer uitdagingen aan het thuiswerken, zoals tot slot de controle vanuit de werkgevers. Zo zijn er op het vlak van MDM (Mobile Device Management) wel al heel wat technische oplossingen voorhanden, zoals Microsoft Intune of Hexnode Unified Endpoint Management, maar het is de vraag of, en tot in hoeverre, gebruikers bereid zijn hun apparaat te laten monitoren wanneer ze dat ook voortdurend privé gebruiken. 

Een vergelijkbaar scenario vinden we bij digitale samenwerking, oftewel collaboratie. Ook hier zijn uitstekende tools voorhanden (zoals Nextcloud Hub), maar uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat velen dit uiteindelijk maar een pover surrogaat vinden voor het ‘echte’ contact. Hebben we dan naast securityconsultants en paramedici binnenkort ook psychologen nodig om ons comfortabel in ons eigen thuiskantoor te kunnen voelen?

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.