ID.nl logo
Thuiskantoor inrichten: Heb je al op deze zaken gelet?
© PXimport
Huis

Thuiskantoor inrichten: Heb je al op deze zaken gelet?

De laatste maanden werken heel veel mensen thuis en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar toe gaat nemen. Daarom is het van belang dat je investeert in een goede werkplek voor in huis. Waar moet je aan denken als je je thuiskantoor inrichten gaat?

Of je nu net begint aan een onderneming vanuit huis, gedwongen wordt om thuis te werken, zo nu en dan thuis taken oppakt of reeds jaren thuiswerkt, het kan geen kwaad je kantoor te optimaliseren voor productiviteit.

Eén manier om je eigen productiviteit in je thuiskantoor te verhogen, is door je eigen stijl te implementeren in je opstelling of werkomgeving. Natuurlijk moet je beeldscherm goed staan en heb je allerlei apparaten nodig die het werk mogelijk maken. Maar het is net zo belangrijk dat je die omgeving persoonlijk maakt.

Koop een bureau in de stijl die je elders ook in huis hanteert, hang een mooi schilderij op of zet kleine spullen neer die je aan leuke tijden doen denken. Wat het ook is: als het persoonlijk is, dan helpt het. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Exeter. De participanten lieten zien tot 32 procent productiever te zijn dan voorheen, toen de persoonlijke touch er nog niet was.

Groen en opgeruimd

Doe ook meer met de kleur groen. Die kleur staat voor groei en besluitvaardigheid, en geeft je een kalm gevoel mee gedurende de dag. Verder blijkt uit een onderzoek van de universiteit van München dat de kleur groen creativiteit opwekt. Je kunt dit gemakkelijk bewerkstelligen door hier en daar een plant neer te zetten of door (delen van) de muur groen te schilderen.

In het verlengde van groen en natuur in je thuiskantoor, is het ook belangrijk dat je voldoende natuurlijk licht ziet. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat als je veel daglicht en natuurlijk licht opneemt, dit de productiviteit bevordert en ervoor zorgt dat informatie sneller verwerkt kan worden.

©PXimport

Verder doe je er goed aan echt een aparte kamer voor je thuiskantoor te gebruiken, zodat de werkenergie ook daadwerkelijk in die kamer blijft en bijvoorbeeld niet de huiskamer verstoort. Daarnaast is het van belang dat je je werkomgeving schoonhoudt en vrijhoudt van troep her en der. Een opgeruimde kamer zorgt veelal voor een opgeruimd hoofd.

Met een standing desk in je kantoor wissel je gemakkelijk en snel van werkhouding. Door zo nu en dan tien tot vijftien minuten staand te werken, zorg je voor een goede bloedcirculatie en blijf je ook later op de dag nog scherp en actief.

Waar moet goede thuiswerkmonitor aan voldoen?

Een goede monitor is niet alleen belangrijk voor het werk, maar ook voor je werkhouding. Een goed model helpt pijn in de nek of aan de ogen te voorkomen. Maar dan moet zo’n monitor wel aan een aantal eisen voldoen. Zo is het belangrijk dat je de stand snel kunt aanpassen en zou het ook goed zijn als je het scherm kunt verhogen of verlagen. Al kun je dat laatste ook oplossen door er iets stevigs onder te plaatsen of juist weg te halen, zoals een aantal boeken.

Combineer je een goede monitor met een standing desk en een ferme bureaustoel, dan minimaliseer je het risico op een stijve nek of last van je onderrug. Mocht je ondanks alle voorbereidingen nog steeds last hebben van je onderrug, dan kan een voetenbankje overigens ook helpen, eventueel in de vorm van een stevig kussen.

Heeft een monitor geen verstelbare poot of is die poot niet toereikend, dan kun je denken aan een arm voor aan de muur. Of je nu zit of staat te werken, het scherm beweegt dan gewoon met je mee. Ook kun je de monitor heel gemakkelijk draaien. Bovendien maakt zo’n muurbeugel weer wat plaats vrij op je bureau, zodat je ruimte overhoudt voor andere dingen.

Wat voor type monitor je nodig hebt, hangt helemaal af van het werk dat je doet. Veel bedrijven werken met budgetten, dus dan is het zaak dat je weet waar je naar op zoek bent.

Voor regulier werk kom je al gauw uit bij een monitor van 24 tot 27 inch. Je hebt dan genoeg ruimte voor één programma in beeld. Merk je dat je veel vensters naast elkaar opent, dan kun je beter gaan voor een 34inch-variant (of groter). Die extra schermruimte maakt het mogelijk dat je twee vensters op een overzichtelijke manier naast elkaar kunt openen, zonder dat je inlevert op kwaliteit of comfort.

©PXimport

In beide gevallen is het belangrijk dat je de aansluitingen controleert. Hoeveel zijn het er en welke zijn het? Ook hierbij hangt de juiste keuze van je werk af, maar ook van hoeveel apparaten je aan wilt sluiten. Als je één laptop of desktop-pc wilt gebruiken, heb je in veel gevallen aan één HDMI-aansluiting genoeg.

Sommige monitoren ondersteunen een weergavemodus als PbP of PiP. PbP staat voor picture by picture en stelt je in staat het signaal van twee bronnen naast elkaar weer te geven op een scherm. Je hebt dan natuurlijk meerdere aansluitingen nodig. PiP staat voor picture in picture. Dit is vergelijkbaar met PbP, met als grote verschil dat het tweede signaal in een kleiner venster op het display gepresenteerd wordt. Deze functies zijn niet standaard, dus je moet er specifiek naar op zoek gaan.

Naast de HDMI-poort is ook de DisplayPort een belangrijke aansluiting voor monitors. Beide aansluitingen kunnen gebruikt worden voor het overbrengen van het signaal uit een computer of laptop. Daarnaast zijn usb-poorten handig. Daarmee kun je apparaten opladen, maar soms ook het beeld van een extern apparaat op het scherm weergeven. Werk je ook in de avonduren, dan kan een blauwlichtfilter een handige monitorfunctie zijn om naar uit te kijken. Zo’n filter helpt vermoeide ogen te voorkomen.

Waar je ook op dient te letten, is het type paneel dat in het scherm zit. De meest voorkomende panelen zijn ips, va en tn. Ips is in dat rijtje de beste optie, omdat die kleuren accuraat weergeeft en een brede kijkhoek biedt. Steeds vaker komt ook het oledpaneel langs. Dit zijn veelal duurdere monitors die heel fijn omgaan met kleuren en contrast. Voor de gemiddelde werknemer is een goed ips-paneel nog altijd de meest prijsvriendelijke optie.

Ergonomische toetsenborden en muizen

Onderdeel van een goede werkhouding is de rustpositie van je polsen en handen. Een ergonomisch toetsenbord kan daarbij helpen. Bij dergelijke toetsenborden drukken je handen in een neutralere positie op de toetsen dan bij een recht keyboard.

Er zijn drie soorten ergonomische toetsenborden. Zo heb je toetsenborden met knoppen die in een soort golfvorm zijn geplaatst. Zodoende kun je je armen in een natuurlijke positie op je armleuningen laten rusten, terwijl je niets inlevert aan typgemak. Het is wel even wennen aan de schuine plaatsing van de toetsen, maar na enkele dagen werken merk je al snel dat je weinig tot geen last krijgt van je polsen.

Het gespleten toetsenbord is een andere optie. Dit is een toetsenbord dat bestaat uit twee onderdelen, vaak in de vorm van twee vierkanten. Omdat je de toetsen precies kunt positioneren, kunnen je polsen in een neutrale positie op je bureau leunen. Vanwege het design van deze keyboards kan het zijn dat sommige knoppen op een andere plek zitten dan normaal, maar ook dit is een kwestie van wennen.

De derde optie zijn toetsenborden met een specifieke opwaartse hoek. Omdat de onderkant lager is dan de bovenkant, hoeven de polsen niet zo actief te zijn in vergelijking met plattere toetsenborden. Ook dit houdt in dat je flink wat rust geeft aan je polsen, al is dit misschien de minst effectieve optie van de drie.

©PXimport

Dergelijke toetsenborden zijn heel handig om te voorkomen dat je een carpaletunnelsyndroom oploopt. Datzelfde geldt natuurlijk voor een goede ergonomische muis. Er zijn muizen die minimale spanning op je pols uitoefenen en die hebben meestal een vorm die afwijkt van de kleine standaardmuis. Dergelijke muizen zijn vaak wat hoger en hebben een rustplek voor je duim. Daaraan gekoppeld heb je muismatten met een rustplek voor je pols, voor een optimaal comfort.

Verder helpen ergonomische toetsenborden en muizen bij het onderhouden van een goede werkhouding. Met de juiste tools voorkom je dat je onderuitgezakt gaat werken. Dat is goed voor je rug, benen, nek, pols en armen. Daarom is het zo belangrijk dat je een goede stoel combineert met een bureau dat op jouw lengte gemaakt is, en de eerder genoemde accessoires. Met een goede standing desk kun je overigens de hoogte aanpassen voor je werkhouding tijdens het zitten; je gebruikt hem dus niet alleen tijdens het staan!

Lees bij onze Computer!Totaal-collega's meer over het voorkomen van RSI.

Overige accessoires en smart apparatuur

We hebben in dit artikel al een aantal zaken genoemd die niet mogen ontbreken in je thuiskantoor, zoals een goed en betaalbaar beeldscherm, een standing desk, een goede stoel, een ergonomisch toetsenbord en dito muis. Daarnaast zijn er nog veel meer handige apparaten en accessoires te bedenken die kunnen bijdragen aan je productiviteit.

Zo kun je aan een deskpad denken. Dit is een grote mat waar je al je computerspullen op kunt laten rusten, zoals het beeldscherm, de computer of laptop (eventueel in een houder), een toetsenbord en de muis. Heb je een losse camera of microfoon nodig, dan kun je die er ook op plaatsen. Dergelijke matten zorgen ervoor dat je spullen geen krassen maken in de tafel of het bureau. Ook voorkomt de ondergrond dat je spullen wegschuiven. Dit is een accessoire dat je bijvoorbeeld groen kunt maken, om maar een voorbeeld te geven.

De laptophouder is een ware aanbeveling voor iedereen die thuiswerkt met een laptop. Bij werken op een notebook neem je vaak noodgedwongen een slechte werkhouding aan om de letters op het scherm goed te kunnen zien. De kans is groot dat je dan voorovergebogen zit. Door de laptop in een houder te plaatsen, komt het scherm wat hoger te staan. 

Gebruik je ook een extern scherm, dan kun je beide schermen op gelijke hoogte plaatsen. Het handigst is om zo’n laptophouder te combineren met een draadloze toetsenbord en muis, want het toetsenbord en de trackpad op de laptop kun je beter niet gebruiken voor het thuiswerken.

©PXimport

Andere handige gadgets voor in je thuiskantoor zijn slimme speakers en smart displays. Slimme speakers kun je niet alleen gebruiken voor achtergrondmuziek (verschillende muziekstreamingdiensten bieden speciale afspeellijsten aan voor tijdens het werk), ook kun je heel snel geheugensteuntjes en agenda-items toevoegen en opvragen. In Nederland ligt de Google Assistent het meest voor de hand. Die stemassistent spreekt Nederlands en is, in vergelijking met Siri, heel uitgebreid.

Een smart display heeft veelal dezelfde functies als een slimme speaker, maar kan ondertussen ook worden gebruikt als een digitale fotolijst. Handig voor kiekjes van de kids, bijvoorbeeld.

Verder denken we nog aan een goede bureaulamp. Het liefst een ledlamp die je van kleur kunt laten veranderen, eventueel via een app. Overdag heb je namelijk een andere lichtbehoefte dan in de avond. Een wisselende kleurtemperatuur kan veel helpen bij het concentreren. Overdag mag de lamp wat koeler ingesteld worden, terwijl je in de avond profijt hebt van warmere tinten.

Er bestaan ook slimme lampen die op basis van het tijdstip de temperatuur en helderheid aanpassen, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen. En je zou ook kunnen investeren in een (slimme) airco of ventilator, handig voor de nodige luchtcirculatie en voor verkoeling in de zomer. Bovendien bestaan er slimme ventilatortorens die ook warme lucht kunnen afgeven. Die komen dan weer van pas voor de koudere wintermaanden.

Tot slot

Tot slot doe je er goed aan te investeren in een goede camera en microfoon, zodat mensen je tijdens online meetings goed kunnen zien en verstaan. De ingebouwde opties van een computer of laptop zijn niet verkeerd, maar met een kleine investering van vaak een paar tientjes haal je al snel een goed alternatief in huis.

Lees hier meer over webcams voor thuiswerkers.

Mocht je overigens klachten krijgen over de muziek die je afspeelt tijdens het werken, dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking. Niet alleen blokkeer je daarmee alle geluiden van buitenaf, waardoor je je goed kunt concentreren, ook je omgeving heeft geen last van de repetitieve muziek waar je doorgaans goed op werkt.

Om het pakket echt compleet te maken, heb je ook een externe harde schijf nodig voor de nodige back-ups. En druk je geregeld documenten af voor je werk, dan is ook een printer geen overbodige luxe.

Je ziet: je kunt je hardop afvragen wat voor soort apparaten, accessoires en andere dingen je nodig hebt voor een fijn thuiskantoor. Ook moet je antwoord geven op vragen als: wanneer werk ik; waar werk ik; en hoe zorg ik voor een goede balans tussen werk en privé? Allemaal zaken waar je niet mee te maken krijgt wanneer je normaliter op kantoor werkt, maar voor thuiswerkers zijn dit prangende vraagstukken. Hopelijk heb je iets aan de tips in dit artikel!

▼ Volgende artikel
Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai
© Rens Blom
Huis

Review Samsung Galaxy S25 – Goed, maar saai

De Samsung Galaxy S25 is een smartphone die we velen kunnen aanraden, want hij werkt als een trein en doet alles wat je wilt. Maar het is ook een smartphone die al heel snel vertrouwd aanvoelt, want serieuze innovaties ontbreken. Daar kan Samsungs nadruk op gave AI-functies geen verandering in brengen.

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.

Plus- en minpunten
  • Relatief handzaam
  • Complete, premium gebruikerservaring
  • Lang updatebeleid
  • Basisvariant heeft slechts 128 GB opslag
  • Mogelijk per 2026 betalen voor ingebouwde AI-functies
  • Weinig innovatie t.o.v. de Galaxy S24

De Galaxy S25-serie bestaat op moment van schrijven uit drie modellen: de S25, S25 Plus en S25 Ultra. De S25 is het kleinste en goedkoopste model en komt in deze review aan bod. Lees hier onze review van de S25 Plus of hier onze review van de S25 Ultra.

©Rens Blom

Krappe basisvariant, lang updates

De S25 lijkt qua ontwerp veel op zijn grotere en duurdere broers, maar doet ook erg veel denken aan zijn voorganger: de S24. Die blijft voorlopig ook gewoon te koop, en is met zijn lagere prijs een interessant alternatief voor wie de S25 aan de dure kant vindt. De S25 draagt een adviesprijs van 849 euro voor het model met 128 GB opslagcapaciteit. Die variant raden we weinig mensen aan, want je kunt minder dan die 128 GB gebruiken. En als je jaren met de smartphone wilt doen, raakt de opslagcapaciteit door je foto's, video's, apps snel vol. Helemaal omdat elke update die de telefoon veiliger en beter maakt, ook ruimte inneemt. En je kunt heel wat updates verwachten, want Samsung belooft zeven jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates. Een uitstekend updatebeleid dat vergelijkbaar is met Apple (iPhone) en Google (Pixel). Om daadwerkelijk jaren te kunnen doen met de S25, raden we je daarom niet de 128GB-variant maar de 256GB-versie aan. Die is eenmalig wat duurder, maar verzekert je op de lange termijn van meer opslagcapaciteit.

©Rens Blom

Drie goede camera's

Sowieso is de Galaxy S25 een smartphone waar je – als het goed is – jaren mee vooruit kunt. Het toestel heeft een degelijke behuizing van glas en aluminium, is waterdicht en stofbestendig en beschikt over krachtige, toekomstbestendige hardware. We noemen een razendsnelle Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor, maar liefst 12 GB werkgeheugen en ondersteuning voor technieken als wifi 7. De smartphone is erg snel in gebruik, doet alles wat je wilt en gaat een lange dag mee op een accubeurt. Opladen kan via de usb-c-poort of – langzamer – draadloos. Tel er drie goede camera's bij op en je hebt een complete telefoon waar je elke dag op kunt vertrouwen.

©Rens Blom

Van boven naar onder: hoofdcamera, groothoekcamera en drie keer zoom via de telelens.

©Rens Blom

Verschillende cameramodi op de S25, waaronder de maximale zoomfunctie (onderaan).

Lijkt erg veel op de S24

Bij dat laatste wringt de schoen echter ook. De Samsung Galaxy S25 is namelijk een hele typische Samsung-smartphone, en doet ons wel héél erg veel denken aan de S24 en de modellen ervoor. Het toestel oogt dusdanig herkenbaar dat niemand in onze omgeving doorhad dat we een nieuwe smartphone gebruikten. Ook qua scherm, accucapaciteit en oplaadsnelheid verschilt het nauwelijks van de S24. De camera's presteren íets beter, maar dat merk je eigenlijk alleen als je nu een (Samsung)smartphone van een paar jaar geleden gebruikt. Begrijp ons niet verkeerd: de Samsung Galaxy S25 is een hele fijne smartphone die we aan heel veel mensen kunnen aanraden als je een relatief handzame, nieuwe topsmartphone zoekt. Maar we moeten er ook bij zeggen dat de kans groot is dat je binnen een paar dagen vergeten bent dát je een nieuwe topsmartphone in je handen hebt.

©Rens Blom

De S25 is een fijne smartphone, maar de nieuwigheid is er al heel snel af.

De S25 is vertrouwd goed, zonder op te vallen. Hij gaat niet uitzonderlijk lang mee op een accubeurt, blaast je niet omver met zijn camera's, laadt de accu niet razendsnel op en heeft ook geen ontwerp dat de aandacht trekt. Dat is niet erg, maar maakt de S25 ook een beperkte upgrade ten opzichte van de S24. De S24 is weliswaar technisch íets minder goed en de softwareondersteuning stopt een jaar eerder, maar het actuele prijsverschil van circa 200 euro kan terecht een doorslaggevende factor zijn om voor het toestel van vorig jaar te gaan.  

Mogelijk betalen voor AI-functies

Samsung weet zelf natuurlijk ook dat de S24 en S25 veel op elkaar lijken. Het bedrijf zet in op kunstmatige intelligentie (AI) om de S25 meer te onderscheiden van zijn voorganger. Die had al wat AI-functies om je telefoonervaring slimmer en efficiënter te maken, en de S25 zet die trend voort. In de S25-software zijn meer handige foefjes gebouwd om de gebruikerservaring te verbeteren. Ons advies: verwacht daar niet te veel van. Sommige functies zijn handig, maar werken ook al op de S24 of komen via een software-update alsnog beschikbaar voor dit toestel. Andere AI-functies op de S25 werken nog niet in het Nederlands of voegen naar onze mening weinig toe.

©Rens Blom

Samsung houdt de deur open om zijn AI-functies per 2026 achter een betaalmuur te zetten.

Daar komt nog bij dat Samsung aangeeft dat zijn AI-functies ten minste tot eind 2025 gratis te gebruiken zijn. Of dat daarna zo blijft, laat het merk in het midden. Mogelijk moet je vanaf 2026 dus betalen om gebruik te kunnen (blijven) maken van geadverteerde AI-functies, nadat je al betaald hebt voor de smartphone. Samsung is er vooralsnog vaag over, wat naar ons idee geen verkoopargument is voor de AI-functies.

Conclusie: Samsung Galaxy S25 kopen?

De Samsung Galaxy S25 is een erg prettige en complete smartphone waar je jaren plezier van kunt hebben. De prijs vinden we dan ook gerechtvaardigd. Maar daar moeten we meteen bij zeggen dat het ook kan lonen om de S24 van het jaar ervoor te nemen, aangezien die op veel punten vergelijkbaar presteert en circa 200 euro goedkoper is dan de S25.  

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.