ID.nl logo
De beste lichte laptops van 2021 getest en vergeleken
© PXimport
Huis

De beste lichte laptops van 2021 getest en vergeleken

We testten vijf lichte laptops van rond een kilo met schermen van 12,6 tot 14 inch. Ondanks hun slanke uiterlijk en lage gewicht zijn ze krachtig genoeg voor normaal Windows-gebruik. Bovendien gaan hun accu’s minstens een werkdag mee. Zoek je de beste lichte laptops van 2021? Wellicht zit hier wat voor je tussen.

In deze groepstest vergelijken we vijf lichte laptops die tussen de 907 gram en 1,11 kilo wegen, en die dankzij hun schermen van 12,6 tot 14 inch en volwaardige toetsenborden perfect bruikbaar zijn als dagelijkse computer.

Hoe kleiner, hoe duurder geldt op laptopgebied nog steeds. Maar het prijsverschil met iets grotere en zwaardere laptops die vergelijkbaar zijn uitgerust, krimpt met de dag. Bovendien zijn deze lichte laptops dankzij hun stevige behuizingen van verschillende metaallegeringen robuust genoeg voor dagelijks gebruik.

Vier van de vijf in deze groepstest besproken laptops (die van Acer, Asus, Dynabook en Lenovo) voldoen aan de vereisten van het Intel Evo-platform. De kleine laptop van Microsoft gebruikt tiendegeneratie Intel-processors en is daarom geen Evo-laptop. Evo vereist immers Core i5- of i7-processors van de elfde generatie (Tiger Lake) met Iris Xe-gpu.

Andere vereisten zijn wifi 6 (alle geteste laptops gebruiken een Intel AX201-chip waarmee onder ideale omstandigheden draadloze doorvoersnelheden op gigabit-ethernetniveau haalbaar zijn); Thunderbolt 4 met een bandbreedte van 40 GB/s via een gewone usb-c-verbinding; minimaal negen uur accuduur bij gebruik van een Full-HD-scherm; en een veertig procent verbeterde responsiviteit in vergelijking met twee jaar oude laptops. Een Evo-laptop dient verder in minder dan een seconde wakker te worden uit de slaap- of sluimerstand van Windows 10.

Voor zakelijk gebruik is er het Intel Evo vPro-platform, met hardwarematige beveiligingsopties en functies voor veilig beheer op afstand. De geteste laptops voldoen hier niet aan, maar zijn bij enkele fabrikanten tegen een meerprijs wel verkrijgbaar met deze zakelijke optie.

We hanteren al meerdere jaren dezelfde testmethode (weliswaar met hier en daar een bijgewerkte benchmark) en kunnen de prestaties door de jaren heen dus min of meer vergelijken. De vier Evo-laptops presteren gemiddeld minstens veertig procent beter dan een vergelijkbaar uitgeruste laptop van twee jaar oud. Vooral de grafische prestaties zijn een stuk beter.

De gebruikte onderdelen zijn bovendien veel energiezuiniger, waardoor accu’s langer meegaan. De batterij van enkele laptops houdt het bijna anderhalve werkdag uit; die van Asus zelfs nipt meer dan veertien uur. Twee jaar geleden was een laptop waarvan de accu het zes à zeven uur uithield in de benchmarks al een topexemplaar. Dat is nog eens vooruitgang!

Onderstaand in een oogopslag alle testresultaten. Daarna gaan we op iedere individuele notebook in.

©PXimport

Acer Swift 5 SF514-55T-55WL

©PXimport

De lichtgewicht Swift 5-laptops van Acer zijn er in allerlei uitvoeringen. De belangrijkste nieuwigheid is dat Acer in de Swift 5-reeks voortaan ook enkele laptops heeft die voldoen aan de Intel Evo Platform-vereisten. Deze Swift 5 SF514-55T-55WL is er daar een van.

De grijsgroene behuizing van aluminiumlegering en de Corning Gorilla Glass-beschermlaag van het Full-HD 14inch-aanraakscherm kunnen voor een meerprijs behandeld worden met een antimicrobiële oplossing die het aantal bacteriën met 99,9% zou verminderen. De scherm-behuizingverhouding bedraagt negentig procent.

Je kunt het ips-aanraakscherm tot 135 graden naar achteren duwen, waarbij het toetsenbord enkele graden schuin omhoog komt, resulterend in een meer ergonomische positie. Ook krijgen de DTS-getunede stereoluidsprekers aan de achterkant zo meer ruimte. Het schermscharnier heeft overigens een gouden kleur, zodat deze slanke laptop ook in gesloten toestand stijlvol oogt.

Het toetsenbord is van goede kwaliteit, met voldoende grote letter- en cijfertoetsen. Maar de entertoets valt vrij klein uit, terwijl enkele navigatietoetsen zoals Home en End alleen met een Fn-combinatie werken. Er is wel een volledige cursordiamant aan de rechterkant, onder de rechter Shift-toets.

Deze laptop heeft slechts één Thunderbolt 4-compatibele usb-c-aansluiting. De stroomaansluiting is nog een traditioneel type met ronde stekker. Bij normaal gebruik kun je rekenen op een accuduur van zo’n anderhalve werkdag, gecombineerd met prestaties die in overeenstemming zijn met wat je mag verwachten van de gebruikte cpu, gpu en ssd.

Acer Swift 5 SF514-55T-55WL

8Score80

  • Pluspunten

  • Slanke behuizing

  • Betaalbaar

  • Minpunten

  • Geen geheugenkaartlezer

Asus ZenBook 14 Ultralight UX435

©PXimport

De Asus ZenBook 14 UX435 bestaat in twee varianten: met ScreenPad, een mini-aanraakscherm van 5,5 inch op de plaats waar normaliter de touchpad zit, of met NumberPad 2.0, een numeriek klavier geïntegreerd in de touchpad. Wij testten de Ultralight-versie van iets minder dan een kilogram met NumberPad (UX435EAL/UX435EGL).

De cijfers en wiskundige symbolen van een tot dan toe onzichtbaar numeriek klavier lichten wit op als je het rekenmachinepictogram aan de rechterkant van de touchpad een seconde ingedrukt houdt. De touchpad is daarna nog altijd bruikbaar om de muisaanwijzer te besturen.

De helderheid van de symbolen op het virtuele numerieke klavier regel je met een tweede virtuele toets linksboven op de touchpad. Door over die toets van links naar rechts te wrijven, schakel je de Rekenmachine van Windows in en uit. Voor gebruikers die vaak met cijfers werken, is Asus’ NumerberPad een handige extra. Voor Linux-gebruikers is het wel even opletten geblazen: het NumberPad functioneert alleen in Windows.

Het 14inch-ledscherm heeft een ips-paneel met Full-HD-resolutie en een scherm-behuizingverhouding van 92 procent. Bovendien kan het scherm maximaal 135 graden naar achteren worden gekanteld.

Bij die handeling komt het verlichte chiclet-toetsenbord drie graden omhoog (‘ErgoLift’) voor een ergonomische, schuine positionering en comfortabelere werking. Het toetsenbord heeft grote, fijne toetsen, met helemaal rechts een rij zelfstandig werkende navigatietoetsen en rechts onderaan volwaardige pijltjestoetsen.

Bij normaal gebruik mag je rekenen op een accuduur van anderhalve werkdag. De prestaties zijn in overeenstemming met het uitrustingsniveau. De ssd presteert wel opvallend sterk.

Asus ZenBook 14 Ultralight UX435

9Score90

  • Pluspunten

  • Slank en licht

  • NumberPad

  • ErgoLift

  • Minpunten

  • Prijzig

Dynabook Portégé X30W-J-10C

©PXimport

De Dynabook Portégé X30W bestaat in verschillende uitvoeringen die allemaal minder dan een kilo wegen. De Portégé X30W-J-10C is volgens de fabrikant de lichtste convertible laptop met 13,3inch-scherm ter wereld. Het Full-HD-aanraakscherm roteert 360 graden rond twee stevige aluminium scharnieren. Er zijn vier mogelijke gebruiksstanden: laptop, tent, presentatie en Windows 10-tablet.

Het scherm gebruikt een igzo-ips-paneel van Sharp met een hoge helderheid van 470 nits, gecombineerd met een laag energieverbruik. Dergelijke ‘indium gallium zinkoxide’-panelen zijn lichter dan asi-panelen (amorfe siliconen) waarvan tft-schermen meestal gemaakt zijn. Het heldere scherm heeft een goede beeldkwaliteit, met diepe zwarttinten.

Als Windows-tablet is de Dynabook Portégé X30W-J licht genoeg om met één hand vast te houden. Met de andere hand bedien je het scherm, eventueel met behulp van de los verkrijgbare stylus.

Het verlichte chiclet-toetsenbord heeft volwaardige navigatietoetsen (bruikbaar zonder Fn-combinatie), maar ze zijn vrij klein. Ook de belangrijkste toetsen zelf zijn aan de kleine kant en liggen dicht bij elkaar. De functietoetsen in de bovenste rij zijn zelfs piepklein. De kwaliteit is op zichzelf wel goed, met een behoorlijke tactiele terugkoppeling, maar gebruikers met erg dikke vingers zullen mogelijk bij snel typen vaak toetsen dubbel aantikken.

De accu gaat met gemak een flinke werkdag mee. Het Core i5-model van deze laptop houdt het volgens Dynabook ongeveer vijftien procent langer vol op een volle accu dan de door ons geteste Core i7-variant. De overige prestaties zijn wat je van het uitrustingsniveau mag verwachten.

Dynabook Portégé X30W-J-10C

9Score90

  • Pluspunten

  • Convertible

  • Zeer draagbaar

  • Schermkwaliteit

  • Minpunten

  • Zeer prijzig

Lenovo ThinkPad X1 Nano

©PXimport

Lenovo’s ThinkPad X1-serie bevat high-end laptops in verschillende vormen: laptops (Extreme, Carbon, Nano), 2-in-1-systemen (Yoga) en de X1 Fold, ’s wereld eerste opvouwbare pc. Wij testten de ThinkPad X1 Nano Gen1, een lichtgewicht 13inch-laptop met ontspiegeld 2K-scherm met een hoge helderheid. De beeldkwaliteit is uitstekend, met opvallend goede zwartweergave. Je kunt het scherm 180 graden opendraaien.

Deze laptop heeft een uitstekend verlicht ThinkPad-toetsenbord met ruim bemeten, comfortabele chiclet-toetsen. Het is een plezier om op dit toetsenbord snel met tien vingers te typen. Navigatie kan zowel met het door Corning Gorilla Glass beschermde aanraakvlak als met de rode ThinkPad Trackpoint-muisaanwijzer in het toetsenbord. Onder de spatiebalk en boven de touchpad bevinden zich bovendien drie fysieke muistoetsen. Alle navigatietoetsen en de vier aparte pijltjestoetsen zijn direct te gebruiken, dus zonder combinatie met een Fn-toets.

In de bovenste smalle schermrand zit een HD-webcam met Windows Hello-ondersteuning verwerkt. Ernaast zit een kleine schuifschakelaar waarmee je de lens afdekt.

Lenovo levert ook Mirametrix Glance-software mee. Die is bedoeld om je privacy te bewaken, bijvoorbeeld door het scherm automatisch te dimmen voor toevallige passanten wanneer je even niet achter de laptop zit. Glance kan het scherm ook automatisch dimmen of waarschuwen als er iemand over je schouders meekijkt.

Tijdens normaal kantoorwerk houdt de accu het negen uur uit. De meeste prestaties zijn normaal voor het uitrustingsniveau, maar de ssd presteert opvallend sterk.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

9Score90

  • Pluspunten

  • Bouwkwaliteit

  • Zeer draagbaar

  • Uitstekend toetsenbord

  • Minpunten

  • Zeer prijzig

Microsoft Surface Laptop Go

©PXimport

De Surface Laptop Go is de kleinste draagbare computer van Microsoft. Het is ook de zwaarste laptop in deze test, al is dat met een gewicht van 1,11 kg relatief. Dit is de enige laptop in deze test die niet voldoet aan de Intel Evo-platformvereisten.

De goedkoopste variant heeft maar 4 GB geheugen en slechts 64 GB eMMC-opslagruimte, met minder dan 32 GB vrije ruimte voor eigen bestanden. Die hardware-uitrusting is te beperkt om er volop Windows 10-applicaties mee te gebruiken. Je kunt er wel vlot mee op het internet surfen, video’s bekijken en eenvoudige applicaties draaien. Dankzij Windows 10 Home in S-modus gebeurt dit volgens Microsoft op een veilige, virusvrije manier.

Wij testten de middelste variant met Windows 10 Pro, 8 GB geheugen en een 128GB-ssd met nog 74 GB vrije ruimte. Het 12,6inch-aanraakscherm met 3:2-beeldverhouding heeft zeer smalle randen, wat de slanke uitstraling nog maar eens versterkt. De schermkwaliteit is uitstekend, met gestoken kleuren en een goede zwartweergave, maar vrij kleine tekens.

De ‘Fingerprint Power Button’ in de bovenste rij smalle functietoetsen werkt samen met de tpm 2.0-beveiligingschip, die in de firmware geïntegreerd is en niet in een aparte chip, wat veiliger zou zijn. Zakelijke en projectversies, bedoeld voor bedrijven en grotere organisaties, kunnen wel worden besteld met een aparte beveiligingschip (en met maximaal 16 GB werkgeheugen).

Microsoft vermeldt een gemiddelde gebruiksduur tot dertien uur, maar dan is het scherm wel erg donker ingesteld. Met het scherm op halve helderheid haalden wij in de benchmarks toch nog elf en een half uur.

Microsoft Surface Laptop Go

7Score70

  • Pluspunten

  • Slanke behuizing

  • Uitstekend scherm

  • Zeer betaalbaar

  • Minpunten

  • Relatief trage ssd

  • Klein scherm

Conclusie

De tijd dat een slanke, lichte laptop te veel compromissen vergde op het vlak van prestaties, schermgrootte en toetsenbordkwaliteit om comfortabel als dagelijkse computer te gebruiken, is voorbij. De vijf geteste laptops zijn allemaal bruikbaar voor normaal computerwerk onderweg. Sommige presteren zelfs goed genoeg bij niet al te intensieve multimediataken en informele gaming. In alle gevallen gaat de accu minstens een volle werkdag mee op een lading.

Miniaturisatie heeft wel een prijs: je betaalt relatief veel voor deze lichte laptops in vergelijking met goedkopere, grotere exemplaren die op hetzelfde niveau presteren. De Asus ZenBook 14 Ultralight UX435 presteert uitstekend en is goedkoper dan de twee andere toppresteerders van Dynabook en Lenovo. Asus is daarom de verdiende winnaar van het keurmerk Best getest. De Acer Swift 5 SF514-55T-55WL biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding en verdient daarmee het keurmerk Slimme koop.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING