Beste budgetlaptop: Vier betaalbare notebooks getest

© PXimport

Beste budgetlaptop: Vier betaalbare notebooks getest

Geplaatst: 12 augustus 2020 - 07:00

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Redactie ID.nl

We testen vier betaalbare Windows 10-laptops die krachtig genoeg zijn voor normaal computerwerk. Zijn ze krachtig genoeg om er vlot mee te surfen, Office te gebruiken of Netflix te kijken? Is de accu potent genoeg om het een volledige school- of werkdag uit te houden? Zoek je debeste budgetlaptop van 2020, dan zit hier wellicht iets voor je tussen.

Capabele Windows-laptops voor minder dan 500 euro zijn er niet zo veel. Wil je niet meer uitgeven, dan heb je de keuze tussen een tweedehandsexemplaar of een Chromebook, maar daarop draait de vertrouwde Windows-software uiteraard niet. Tussen de 500 en 700 euro is het aanbod aan Windows-laptops al iets uitgebreider. In dit segment vind je vooral laptops die wat groter en zwaarder zijn, met full-hd-schermen van 15,6 of 17 inch, een behuizing van kunststof, vaak met AMD- in plaats van Intel-processors, met maximaal 8 GB werkgeheugen en schijven met tussen de 128 GB en 256 GB opslagruimte. Daarbij is 128 GB overigens zeer krap; Windows 10 en de in de fabriek geïnstalleerde software nemen algauw de helft van die opslagruimte in beslag. Vind je toch een exemplaar met een Intel-cpu, dan is dat meestal een ouder Pentium- of Celeron-type.

Voor internet en tekstverwerken, studie en werk, lichte fotobewerking en films kijken in full hd volstaat dat. Gaming, videobewerking of veel programma’s tegelijk uitvoeren is echter te hoog gegrepen.

Toch bestaan er wel degelijk betaalbare Windows-laptops met nét iets meer. In deze groepstest vind je vier voorbeelden van draagbare computers die voor relatief weinig geld veel te bieden hebben. Al deze laptops presteren prima voor gewoon computerwerk. Misschien belangrijker is dat de accu’s een volledige werkdag meegaan. Klassieke laptop, dekstopvervanger of ultradraagbare laptop: deze groepstest bewijst dat die ook te vinden zijn in het goedkopere marktsegment.

 

© PXimport

Acer Aspire 5 A514-52

 

© PXimport

Acers Aspire-reeks bestaat uit standaard budget- en mid-range laptops en is verdeeld in Aspire 1 voor netbooks, Aspire 3 voor budget-multimedialaptops, Aspire 5 voor mid-range multimedialaptops en Aspire 7 voor betaalbare gaming-laptops. De Acer Aspire 5 A514-52 is zelf ook in verschillende varianten verkrijgbaar, die zowel online als in fysieke winkels worden verkocht. Design en algemene uitrusting van de modellen in deze productreeks zijn identiek. Maar er is wel keuze tussen verschillende Intel Core-cpu’s, 8 of 16 GB ram (in slechts één geheugensleuf) en van 256 GB tot 1 TB ssd-opslagruimte. De modellen met een ‘G’ achter de productnaam hebben een extra Nvidia GeForce MX250 grafische chip, terwijl de versies zonder ‘G’ alleen de geïntegreerde Intel-graphics van de cpu gebruiken.

Wij testen een van de goedkopere modellen in de Aspire 5-serie met een 14 inch groot full-hd-scherm, een tiende-generatie quad-core Intel Core i5-cpu en een Kingston 512GB-ssd, waarop nog 425 GB vrij is na de eerste ingebruikname.

Het toetsenbord is niet verlicht, maar de chicklet-stijl toetsen zijn voldoende groot en stevig om er vlot met tien vingers op te typen. De hd-webcam in de bovenste schermrand heeft twee microfoons voor een betere verstaanbaarheid, maar geen privacyfunctie. Handig is de stroomtoets rechts boven het toetsenbord en dus en niet aan de zijkant van de laptop, zoals vaak het geval is. De zilverkleurige behuizing is van stevig kunststof vervaardigd, en dus niet van aluminium, zoals bij de duurdere Acer Swift-modellen. De schermklep bestaat wel uit aluminium. Toch wiebelt het scherm (dat je 180 graden plat kunt duwen) behoorlijk veel wanneer je het bij de randen vastpakt.

In de batterijtests noteerden wij een autonomie van bijna twaalf uur tijdens kantoorwerk, iets meer dan twaalf uur bij het bekijken van video’s en twee uur tijdens het spelen van games. De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de aanwezige hardware.

Acer Aspire 5 A514-52

8Score80

  • Pluspunten

  • Wifi 6

  • Gigabit-ethernetpoort

  • Zeer betaalbaar

  • Minpunten

  • Geen kaartlezer

  • Usb-c niet bruikbaar voor voeding

Dynabook Satellite Pro L50

 

© PXimport

Dynabook, onderdeel van de Sharp Group, is het nieuwe merk van de vroegere Toshiba-laptops, maar de oude modelnamen als Satellite Pro bleven intact. In de Satellite Pro-serie heeft Dynabook laptops met een schermgrootte van 13,3 tot 15,6 inch. De Dynabook Satellite Pro L50 is een full-hd-laptop van 15,6 inch met een volwaardig toetsenbord (compleet met apart numeriek deel) die toch niet meer dan 1,7 kg weegt en dus overal gemakkelijk mee naartoe te nemen is. Omwille van het volwaardige toetsenbord is deze laptop wel iets groter dan de 14inch-laptops, maar hij blijft al met al toch zeer draagbaar.

De verschillende modellen van de Satellite Pro L50 gebruiken allemaal tiende-generatie Intel Core-processors, hebben 8 of 16 GB ram en van 128 GB tot 1 TB opslagruimte, sommige met nvme-ssd’s (pci-e), andere met sshd’s (solid-state hybrid drive, oftewel harde schijven met een stukje flashgeheugen). Alle overige kenmerken van de verschillende varianten zijn identiek. Wij testen een betaalbaar model: de Satellite Pro L50-G-13Q met een Intel Core i3 en een 256 GB grote nvme-ssd (pci-e, van Toshiba zelf) met nog 187 vrije ruimte na de eerste ingebruikname.

Het toetsenbord met chicklet-stijl toetsen typt vlot, al is de Enter-toets naar onze smaak wat klein. De stroomtoets bevindt zich links boven het toetsenbord en niet aan de zijkant. De behuizing is gemaakt van zwarte, matte kunststof die ietwat goedkoop aanvoelt, waarmee overigens niets is gezegd over de stevigheid. Die lijkt meer dan in orde, al wiebelt het scherm een beetje als je het bij de randen vastpakt. De hd-webcam in de bovenste schermrand kun je met een schuifje afdekken. Ook heeft deze laptop twee microfoons voor een betere verstaanbaarheid. De ventilator hoor je alleen bij zware belasting en dan nog valt het lawaai erg mee.

In de Futuremark PCMark 10-batterijtests noteerden wij een autonomie van iets meer dan acht uur tijdens kantoorwerk, bijna negen uur bij het bekijken van video’s en nipt een uur tijdens het spelen van games. Dat is behoorlijk lang, maar niet zo lang als Dynabook zelf aangeeft. Bij normaal gebruik zul je met een volle accu gerust een achturige werkdag doorkomen. De overige prestaties zijn normaal voor het uitrustingsniveau. De Toshiba-ssd presteert opvallend goed voor een laptop van dit prijsniveau.

Dynabook Satellite Pro L50-G-13Q

7Score70

  • Pluspunten

  • Apart numeriek deel

  • Snelle ssd

  • Webcam met privacysluiter

  • Minpunten

  • Saai design

  • Iets groter door volwaardig toetsenbord

Huawei Matebook D 14

 

© PXimport

De Huawei MateBook D 14 is voor zijn prijskaartje opvallend slank en licht. Compacte laptops zijn vaak prijzig vanwege de doorgedreven miniaturisering. De relatief lage prijs is mede te danken aan de gebruikte processor: geen Intel Core, maar een AMD Ryzen 5 3500U met Radeon RX Vega 8 graphics (Picasso APU-generatie). Er is wereldwijd ook maar één model van deze laptop, die daarom in een grote oplage kan worden gefabriceerd, veronderstellen we.

De aluminium behuizing oogt bijzonder stijlvol. Het gewone 14inch-scherm (full hd) heeft aan drie kanten dunne randen van slechts 4,8 mm, wat het slanke uiterlijk nog eens versterkt. De 720p-webcam bevindt zich niet in de schermrand, maar is een pop-upmodel, onzichtbaar verborgen in de bovenste rij functietoetsen. De camera springt naar boven als je erop drukt en is pas dan actief. Nog een handig snufje is de plaatsing van de vingerafdruksensor: die is geïntegreerd in de ronde stroomknop die zich rechtsboven naast het toetsenbord bevindt. Op die manier kun je met één toets de laptop inschakelen en veilig inloggen.

Bezitters van een Huawei-smartphone krijgen een extra functie: een nfc-sensor in de polssteun naast het touchpad detecteert automatisch wanneer je er een Huawei- of Honor-smartphone met EMUI10 of hoger tegenaan houdt en daarmee activeer je de Huawei Multischermfunctie. Daarmee bedien je de telefoon vanaf de laptop. Het toetsenbord is niet verlicht, maar de chicklet-stijl toetsen zijn groot genoeg om er vlot met tien vingers op te typen. De ‘Shark Fin 2.0’-ventilator is bij hogere systeembelasting hoorbaar, maar niet overdreven luid.

De accu houdt het in de ‘Modern Office’-batterijtests 8,5 uur, in de videotests bijna negen uur en in de gaming-tests twee uur uit. Een volledige werkdag zul je met deze laptop wel doorkomen, maar de accu is toch een van de zwakkere, op die van de nog veel kleinere Microsoft Surface Go 2 na. De prestaties zijn daarentegen goed, ook grafisch.

Huawei Matebook D 14 (2020)

7Score70

  • Pluspunten

  • Slank

  • Webcam met privacyfunctie

  • Scherm delen met Huawei/Honor-smartphones

  • Minpunten

  • Geen geheugenkaartlezer

  • Ssd is iets trager

Microsoft Surface Go 2 Model 1926 m3 + Go Type Cover

 

© PXimport

De Microsoft Surface Go 2 speelt mee in dezelfde productcategorie als de Apple iPad Air (macOS) en Samsung Galaxy Tab S6 (Android), namelijk een kleine tablet die je door toevoeging van een toetsenbord omtovert in een compacte laptop. Wil je liever Windows als besturingssysteem, dan is dit momenteel je enige tabletkeuze. De goedkoopste versie van deze Windows 10-tablet start bij 459 euro. Maar dan is de hardware-uitrusting eigenlijk te beperkt om er volop Windows 10-applicaties mee te gebruiken. Je kunt er wel vlot mee op internet surfen, video’s bekijken en eenvoudige applicaties draaien. Dankzij Windows 10 Home in S-modus gebeurt dat op een veilige, virusvrije manier.

Wil je de flexibiliteit om deze tablet ook als kleine laptop te gebruiken, dan ben je aangewezen op de duurdere Intel Core M3-versie, en dan het liefst die met 8 GB ram en 128GB-ssd. Ook de apart verkochte Go Type Cover is dan een noodzakelijke investering. Koop je de tablet en toetsenbordcover als bundel, dan krijg je gelukkig korting. Niettemin vind je voor hetzelfde geld ook een klassieke middenklasse Windows-laptop. Maar die is natuurlijk wel veel groter en zwaarder. Miniaturisatie heeft nu eenmaal zijn prijs.

De Surface Go 2 mag je omschrijven als een ingekrompen versie van de Surface Pro. Het design is identiek, maar dan in een kleinere en lichtere verpakking. De platinumkleurige aluminium behuizing, die uit één stuk is vervaardigd, voelt even stevig aan als die van zijn grotere broer. Op de achterkant zit dezelfde kickstand die je tot 135 graden kunt uitklappen. Het 10,5inch-aanraakscherm (full hd) heeft een pixeldichtheid van 220 ppi. De schermkwaliteit is uitstekend. Windows 10 is perfect bruikbaar op dit kleine, maar kleurrijke en scherpe scherm, dat trouwens beschermd is met Corning Gorilla Glass 3.

Volgens Microsoft houdt de Surface Go 2 het tien uur uit op een volle accu. In de kantoor-batterijtest noteerden we 9,5 uur, dus dat kan kloppen. In de videobenchmark heeft de Surface Go 2 een autonomie van iets meer dan 8,5 uur. De andere prestaties zijn wat je bij deze hardware mag verwachten.

Microsoft Surface Go 2

7Score70

  • Pluspunten

  • Licht en compact

  • Veel opties

  • Windows Hello-authenticatie

  • Minpunten

  • Slechts één usb-c-poort

  • Beperkte opslagruimte

  • Kleine toetsen

Conclusie

Deze betaalbare laptops presteren in de benchmarks grotendeels op vergelijkbaar niveau. Voor normaal computergebruik zijn ze allemaal geschikt. De twee gewone laptops van Acer en Huawei verschillen niet zoveel, al presteert de Acer Aspire 5 net iets beter. Deze laptop verdient het keurmerk Best Getest. De Huawai Matebook D 14 is een stijlvolle winnaar van het keurmerk Slimme Koop.

Zoek je een laptop met een groter scherm en een apart numeriek blok, dan is de Dynabook Satellite Pro een wat saaie, maar voldoende presterende kandidaat. Houd je het liever klein, dan kom je vanzelf terecht bij de stevige Surface Go 2 van Microsoft. Als je die uitbreidt met allerlei al dan niet noodzakelijke opties, dan stijgt het prijskaartje wel boven het niveau uit van wat we nog betaalbaar zouden noemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten