Altijd gezond met deze gadgets
Meer en meer apparaten maken gebruik van ‘slimme technologie’ en zijn te koppelen aan bijvoorbeeld onze smartphones. Dat gaat van robotstofzuigers tot wasmachines. Ook in de gezondheidssector duiken heel wat intelligente toestellen op. Wat kun je daar nou mee? En wat is de meerwaarde? Daar geven we een antwoord op. We kijken welke verschillende soorten slimme gezondheidsgadgets er zijn en leggen je uit wat ze doen en waarom je er (g)een in huis moet halen.
Tip 01: Bloeddruk
Een eigen bloeddrukmeter in huis? Dat is niet nieuw. Wie last heeft van te hoge of te lage bloeddruk, kan van de huisarts het verzoek krijgen om regelmatig boven- en onderdruk te controleren. Er bestaan al degelijke toestellen vanaf pakweg 50 euro. Je kunt ook investeren in een intelligent exemplaar. De Wireless Blood Pressure Monitor van Withings (130 euro) is een voorbeeld hiervan. Lees ook: De vreemdste gadgets van IFA 2016.
Het apparaat bestaat uit een cilindervormig buisje en een verstelbare band die je rond je bovenarm bevestigt. Eén druk op knop van de bloeddrukmeter volstaat om de boven- en onderdruk en je actuele hartslag te meten. Via de Health Mate-app van Withings (iOS en Android) lees je enkele seconden later de resultaten af. Betrouwbaar? Ja, hoor. Het apparaat is erkend door het strenge Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en mag op medewerking rekenen van verschillende Europese gezondheidsinstanties. Waarom zo’n slimme bloeddrukmeter handig is? Via de app kun je alle resultaten van de afgelopen weken of maanden opnieuw opvragen of zelfs in een grafiek laten gieten. Wil je ook je huisarts op de hoogte brengen? Gebruik dan de knop Met mijn arts delen en voer zijn of haar e-mailadres in. Dat laatste moet je natuurlijk wel eerst even bespreken met je arts.
Een prima alternatief is de QuardioArm. Deze slimme bloeddrukmeter is iets compacter en daardoor eenvoudig mee te nemen. De prijs is identiek. Via beide apps kun je overigens herinneringen instellen om op regelmatige tijdstippen je bloeddruk te meten. Liever een exemplaar voor rond je pols? Dan kun je kiezen voor de Philips-bloeddrukmeter. De resultaten lees je rechtstreeks op het display af, of via de app.
Privacy?
Zodra je een intelligent accessoire gebruikt, worden er flink wat persoonlijke data gecreëerd. Wees je ervan bewust dat deze informatie allemaal in de cloud opgeslagen wordt. Het voordeel is dat je jouw gewichtshistorie, slaappatronen of bloeddrukmetingen gemakkelijk terug kunt zien, maar besef je wel dat deze data in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Op nagenoeg elke website van een fabrikant vind je een privacy policy waarin wordt uitgelegd wat het bedrijf met je gegevens doet en op welke manier de gegevens opgeslagen zijn. Neem dit zeker eens door als je op je privacy gesteld bent. Op de website van Withings staat bijvoorbeeld duidelijk vermeld dat ze de data wel gebruiken om hun producten te verbeteren, maar dat ze de gegevens nooit zullen doorverkopen aan derden. Dat laatste is maar goed ook! Verzekeraars zouden bijvoorbeeld maar wat graag willen weten hoe het met je bloeddruk of BMI gesteld is … om zo de polissen nog net iets duurder te maken als blijkt dat je aan hypertensie of obesitas lijdt. Let ook op of er iets staat over het al dan niet versleutelen van je gegevens. Alleen een gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie is natuurlijk niet de hoogste beveiligingsvorm.
©PXimport
Tip 02: Slaapsensor
Een heldere geest? Dan is voldoende nachtrust een topprioriteit. Hoelang duurt het voordat je ’s avonds inslaapt? En hoe vaak word je ’s nachts wakker? Beddit Smart (150 euro) monitort het allemaal. Hoe? De Beddit Smart is een speciale sensor die je onder je matrasbeschermer stopt. De sensorband is ongeveer 80 cm lang en heeft netstroom nodig. Volgens de makers is Beddit Smart geschikt voor nagenoeg elke matras, met uitzondering van een waterbed of luchtmatras. In de band zitten allerlei sensoren die onder andere je hartslag, ademhaling en beweging registreren. Via de app (iOS en Android) lees je je hoogste, laagste en gemiddelde hartslag af, de tijd die je nodig had om in slaap te vallen, je soorten slaap (wakker, lichte slaap of diepe slaap) enzovoort. Ben je een snurker? Zelfs dat brengt Beddit Smart in kaart. Alle data worden in de cloud opgeslagen. Nadeel: slaap je in een tweepersoonsbed, dan moet je keurig op één 80cm-kantje blijven liggen, anders ben je ‘uit bed’ geweest volgens de sensor.
Een ander voorbeeld van zo’n intelligente slaapmonitor is de Withings Aura Total Sleep System. Het prijskaartje (300 euro) ligt een stuk hoger, maar je krijgt ook wat meer. Naast de sensormat bestaat Withings Aura Total Sleep System ook uit een led-lamp c.q. wekkerradio. Je kunt met rustgevende muziek via Spotify indommelen of ontwaken met aangenaam gekleurd licht. Via de app lees je ook hier weer je nachtelijke resultaten af, met wat extra gegevens, zoals de minimale, maximale en gemiddelde kamertemperatuur, de lichtsterkte, het geluidsniveau en natuurlijk je totale slaapduur, de verschillende slaapcycli (wakker, licht en diep), het aantal keren dat je wakker bent geweest.
In de band zitten sensoren die je hartslag, ademhaling en beweging registreren
-
©PXimport
Tip 03: Weegschaal
Eén van de populairste intelligente gezondheidsaccessoires is ongetwijfeld de slimme weegschaal. Die is door het gunstige prijskaartje en de interessante functionaliteiten al behoorlijk ingeburgerd. Wat zo’n slimme weegschaal precies doet? Het apparaat onthoudt het gewicht van meerdere gezinsleden. In de meeste gevallen lees je ook je vetpercentage, spiermassa, BMI en vochtgehalte af. De prijzen variëren sterk. Medisana heeft verschillende instapmodellen tussen 40 en 80 euro.
Er bestaan uiteraard ook duurdere exemplaren. De Fitbit Aria (105 euro) bijvoorbeeld. Wil je afvallen? Via de Fitbit-app ontvang je motiverende badges als je je doel nadert. De Garmin Index Smart Scale (169 euro) is nog duurder. Dit toestel herkent een gebruiker wanneer ie op de digitale weegschaal gaat staan. Babyweegschalen met een app? Ja, ook die bestaan. Wellicht moet je ietwat overbezorgd zijn als je je baby al te vaak wilt wegen, maar als je het graag wilt kan het, met de Withings Smart Kid Scale (180 euro) bijvoorbeeld. Met deze digitale weegschaal met afneembare babyschaal meet je heel nauwkeurig (tot op 10 gram) hoeveel je kersverse spruit is aangekomen. De app houdt alle schommelingen netjes bij. Zodra je kind kan staan, neem je de schaal weg en doet de Smart Kid Scale simpelweg dienst als gewone kinderweegschaal. Het apparaat kan maximaal 25 kg aan.
©PXimport
Een slimme weegschaal onthoudt de gegevens van meerdere gezinsleden
-
Tip 04: Hartslagmeter
Hoewel we in dit artikel niet willen focussen op sportaccessoires, nemen we toch de bluetooth-hartslagmeters onder de loep. Voor pakweg 50 euro haal je al een borstband in huis. De TICKR X van Wahoo (99 euro) is een vreemde eend in de bijt omdat ie ook voorzien is van een bewegingssensor. De band herkent verschillende soorten oefeningen en is ook compatibel met Apple TV. Waarom Apple TV? Dat is handig als je bijvoorbeeld workouts via een app op het grote scherm volgt, je ziet continu je hartslag en verbrande calorieën op het scherm.
Naast de borstbanden zijn er ook polsbandjes die je hartslag monitoren. De MIO Link (99 euro) bijvoorbeeld. Deze polsbandjes zijn voorzien van led-sensoren die de bloeddoorloop meten. Nog specialer is de QardioCore (prijs nog onbekend), want dit apparaat werkt als een soort mini-ECG. De hartslagmeter meet niet alleen je hartslag maar ook je stressniveau, lichaamstemperatuur en ademhaling. Natuurlijk alleen interessant voor hartpatiënten. Het apparaat zou volgens de makers zeer binnenkort beschikbaar zijn.
©PXimport
Tip 05: Thermometer
Last van koorts? Hoe houd je de gemeten temperaturen bij? Schrijf je ze ergens op? Dankzij een slimme thermometer is dat niet meer nodig. De Kinsa Smart Stick (25 dollar) is voorzien van een minijack-aansluiting zodat je hem in je smartphone kunt pluggen. Via de bijhorende app meet je in maximaal 10 seconden de temperatuur van jezelf of je kind. Je gebruikt de thermometer op dezelfde manier als een traditioneel exemplaar: onder je arm, oraal of rectaal. Via de app houd je de temperaturen bij, en desgewenst ook de symptomen en toegediende medicatie.
Liever een oorthermometer? Dan is er de Kinsa Smart Ear (50 dollar). Deze thermometer meet je lichaamstemperatuur in amper één seconde, is voorzien van een duidelijk scherm en werkt met dezelfde app. Withings heeft zelfs een slimme thermometer op de markt gebracht die in twee seconden je temperatuur via je voorhoofd afleest, al is dit volgens kenners wel minder betrouwbaar. De Thermo (100 euro) werkt via bluetooth en wifi. Via de app maak je profielen voor al je gezinsleden. Is er iemand ziek? Dan houd je de temperaturen en toegediende medicatie nauwkeurig bij. Je kunt zelfs reminders instellen om op regelmatige tijdstippen een nieuwe temperatuurmeting te doen.
Eerlijk is eerlijk: zo’n slimme thermometer is eigenlijk alleen nuttig als iemand regelmatig ziek is en je het ziekteverloop wilt kunnen registreren.
©PXimport
Tip 06: Zuivere lucht
Gezonde lucht? Dat is lucht zonder pollen, geurtjes, bacteriën en andere vuiltjes. Het ultieme wapen? Een luchtreiniger. De Mi Air Purifier van Xiaomi bijvoorbeeld. Bij ons is zo’n toestel nog redelijk onbemind, in Oosterse landen is het big business. Dit toestel kan zo’n 406 kubieke meter lucht per uur schoonmaken en hij filtert 99,99% van de gevaarlijke deeltjes. Goed voor ruimtes tot ongeveer 50 vierkante meter. Via de app lees je af hoe schoon je lucht is en wanneer je het filter moet vervangen. Ideaal voor hooikoortspatiënten, gezinnen met huisdieren, rokers enzovoort. Het apparaat is helaas niet eenvoudig te importeren in Nederland. Via eBay kun je het apparaat aanschaffen voor zo’n slordige 385 euro. Een alternatief is de Dyson Pure Cool Link luchtreiniger (vanaf 499 euro). Dit apparaat haalt 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht en toont de resultaten in de app. Helemaal handig is dat je dit toestel ook kunt gebruiken als ventilator tijdens de zomermaanden.
©PXimport
Tip 07: Oximeter
Atleten sporten niet enkel met een hartslagmeter, ze willen ook weten hoeveel zuurstof ze in hun bloed hebben. Datzelfde geldt voor astma- en chronische longpatiënten. Die waarden meet je met een zogenoemde oximeter. Uiteraard bestaan ook daar vandaag de dag intelligente varianten van, de Wireless Pulse Oximeter (80 euro) van iHealth bijvoorbeeld. Je klemt het doosje rond je vinger en niet veel later ken je je polsslag en het zuurstofgehalte in je bloed. Via de bijhorende app volg je je resultaten wekelijks, maandelijks of jaarlijks op. Delen met je arts? Dat kan eveneens.
©PXimport
Tip 08: Glucosemeter
iHealth laat diabetespatiënten op een erg eenvoudige manier hun bloedsuikerspiegel meten met Align (20 euro). De compacte bloedglucosemeter heeft een minijack-aansluiting en de Gluco Smart-app fungeert als glucosedagboek. In de kit zit een prikpen en 10 teststrips. Extra lancetten en strips koop je natuurlijk gemakkelijk los erbij. De iHealth Gluco (70 euro) is een geavanceerder model met bluetooth en een display. Een vergelijkbare meter is de MediTouch 2 connect (70 euro) van Medisana. Je kunt de waarden rechtstreeks via de meter aflezen, maar ze worden ook automatisch gesynchroniseerd met de VitaDock+-app. Desgewenst houd je hier ook je gewicht, bloeddruk en temperatuur bij.
©PXimport
Eigen bloedlabo
Het lijkt misschien wel toekomstmuziek, maar volgens de makers moet Cor echt een succes worden. Cor is een intelligent en compact bloedlabo van ex-Apple-medewerker Bob Messerschmidt. Dankzij Cor kun je onder andere de hoeveelheid cholesterol, de bloedstolling en de hoeveelheid triglyceriden meten. Aan de hand van deze resultaten weet je bijvoorbeeld of je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziektes. Moet je dan bloed bij jezelf afnemen via bloedafname-naalden? Nee, dat is niet nodig. Cor werkt met behulp van zogenoemde Cor-cartridges die je enkele seconden lang tegen je huid moet houden. Er zit een klein naaldje in zodat de cartridge een druppel bloed kan opvangen. Vervolgens stop je de cartridge in het apparaat en vijf minuten later ken je de resultaten. Aan de hand van kleurencodes merk je onmiddellijk op of je bloedwaarden goed of slecht zijn. Cor heeft ruim 116.000 dollar opgehaald via Indiegogo. De eerste exemplaren zouden eind dit jaar verscheept worden.
Tip 09: Alcoholtester
Ook een alcoholtester kan voor sommigen een handig accessoire zijn. Deze BACtrack Vio (50 dollar) koppel je via bluetooth aan je smartphone. Open de app, blaas enkele seconden in het mondstuk en vervolgens lees je af hoeveel promille alcohol je in je bloed hebt. Desgewenst koop je 10, 20 of 50 mondstukjes extra. De grotere BACtrack Mobile Pro (100 dollar) zou nog sneller en accurater zijn en kan zelfs voorspellen wanneer de alcohol volledig uit je bloedbaan is. Maar we kunnen ons voorstellen dat voor consumenten deze Pro-versie wat veel van het goede is.
©PXimport
Kooptips
Ben je enthousiast over dit soort gezondheidsaccessoires? Deze drie producten vinden wij boven de rest van het aanbod uit springen. Dyson Pure Cool Link****Straatprijs: 579 euro Damp van je deodorant, baklucht, schimmels, haren van huisdieren, pollen, sigarettenrook … er zitten heel wat geurtjes en schadelijke stoffen in huis. Zelfs als je regelmatig ventileert. De Dyson Pure Cool Link ziet er lekker futuristisch uit, en het is best een gaaf apparaat. Het toestel is uitgerust met een filter dat 99,95% van de schadelijke stoffen de baas kan. Via de app krijg je op elk ogenblik een idee van de luchtkwaliteit. Voorts meet het apparaat constant de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. Wil je ‘m in de slaapkamer gebruiken? Dan kies je voor de ultrastille nachtmodus. De app laat je weten wanneer het tijd is om het filter (50 euro) te vervangen. Reken op ongeveer één keer per jaar. Handige extra is dat hij ook dienst kan doen als roterende ventilator. www.dyson.nl Withings Wireless Blood Pressure Monitor****Straatprijs: 130 euro Moet je om één of andere reden regelmatig je bloeddruk meten? Dan raden we je deze draadloze bloeddrukmeter van Withings aan. Het toestel bestaat uit een armband met velcro en een cilindervormige buis. Zodra je op de knop drukt, opent de Withings-app en kun je een nieuwe meting starten. Binnen een minuut lees je de boven- en onderdruk af via de app. Ook je hartslag wordt weergegeven en je kunt desgewenst eigen opmerkingen toevoegen. Vervolgens krijg je een kleurencode te zien die je zegt of de resultaten binnen de normen liggen. Herinneringen instellen, data delen met je huisarts en statistieken opvragen kan eveneens. www.withings.com Polar Balance****Straatprijs: 75 euro Op zoek naar een degelijke en betaalbare slimme weegschaal? De Polar Balance past in elke badkamer, hij is ontzettend snel en accuraat en voorzien van bluetooth. Op het grote display lees je onmiddellijk je gewicht af en via de Polar Flow-app op je smartphone houd je je gewicht nauwgezet in de gaten. Zelf je BMI wordt netjes bijgehouden. Spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte herkent ie helaas niet. Desgewenst krijg je wel persoonlijk advies om je streefgewicht te behalen. Helemaal handig is dat je maar liefst 10 profielen kunt instellen. Welk gezinslid behaalt als eerste zijn streefdoel? De Polar Balance is beschikbaar in het wit en zwart. www.polar.com
©PXimport