ID.nl logo
Huis

Altijd gezond met deze gadgets

Meer en meer apparaten maken gebruik van ‘slimme technologie’ en zijn te koppelen aan bijvoorbeeld onze smartphones. Dat gaat van robotstofzuigers tot wasmachines. Ook in de gezondheidssector duiken heel wat intelligente toestellen op. Wat kun je daar nou mee? En wat is de meerwaarde? Daar geven we een antwoord op. We kijken welke verschillende soorten slimme gezondheidsgadgets er zijn en leggen je uit wat ze doen en waarom je er (g)een in huis moet halen.

Tip 01: Bloeddruk

Een eigen bloeddrukmeter in huis? Dat is niet nieuw. Wie last heeft van te hoge of te lage bloeddruk, kan van de huisarts het verzoek krijgen om regelmatig boven- en onderdruk te controleren. Er bestaan al degelijke toestellen vanaf pakweg 50 euro. Je kunt ook investeren in een intelligent exemplaar. De Wireless Blood Pressure Monitor van Withings (130 euro) is een voorbeeld hiervan. Lees ook: De vreemdste gadgets van IFA 2016.

Het apparaat bestaat uit een cilindervormig buisje en een verstelbare band die je rond je bovenarm bevestigt. Eén druk op knop van de bloeddrukmeter volstaat om de boven- en onderdruk en je actuele hartslag te meten. Via de Health Mate-app van Withings (iOS en Android) lees je enkele seconden later de resultaten af. Betrouwbaar? Ja, hoor. Het apparaat is erkend door het strenge Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en mag op medewerking rekenen van verschillende Europese gezondheidsinstanties. Waarom zo’n slimme bloeddrukmeter handig is? Via de app kun je alle resultaten van de afgelopen weken of maanden opnieuw opvragen of zelfs in een grafiek laten gieten. Wil je ook je huisarts op de hoogte brengen? Gebruik dan de knop Met mijn arts delen en voer zijn of haar e-mailadres in. Dat laatste moet je natuurlijk wel eerst even bespreken met je arts.

Een prima alternatief is de QuardioArm. Deze slimme bloeddrukmeter is iets compacter en daardoor eenvoudig mee te nemen. De prijs is identiek. Via beide apps kun je overigens herinneringen instellen om op regelmatige tijdstippen je bloeddruk te meten. Liever een exemplaar voor rond je pols? Dan kun je kiezen voor de Philips-bloeddrukmeter. De resultaten lees je rechtstreeks op het display af, of via de app.

Privacy?

Zodra je een intelligent accessoire gebruikt, worden er flink wat persoonlijke data gecreëerd. Wees je ervan bewust dat deze informatie allemaal in de cloud opgeslagen wordt. Het voordeel is dat je jouw gewichtshistorie, slaappatronen of bloeddrukmetingen gemakkelijk terug kunt zien, maar besef je wel dat deze data in verkeerde handen zouden kunnen vallen. Op nagenoeg elke website van een fabrikant vind je een privacy policy waarin wordt uitgelegd wat het bedrijf met je gegevens doet en op welke manier de gegevens opgeslagen zijn. Neem dit zeker eens door als je op je privacy gesteld bent. Op de website van Withings staat bijvoorbeeld duidelijk vermeld dat ze de data wel gebruiken om hun producten te verbeteren, maar dat ze de gegevens nooit zullen doorverkopen aan derden. Dat laatste is maar goed ook! Verzekeraars zouden bijvoorbeeld maar wat graag willen weten hoe het met je bloeddruk of BMI gesteld is … om zo de polissen nog net iets duurder te maken als blijkt dat je aan hypertensie of obesitas lijdt. Let ook op of er iets staat over het al dan niet versleutelen van je gegevens. Alleen een gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie is natuurlijk niet de hoogste beveiligingsvorm.

©PXimport

Tip 02: Slaapsensor

Een heldere geest? Dan is voldoende nachtrust een topprioriteit. Hoelang duurt het voordat je ’s avonds inslaapt? En hoe vaak word je ’s nachts wakker? Beddit Smart (150 euro) monitort het allemaal. Hoe? De Beddit Smart is een speciale sensor die je onder je matrasbeschermer stopt. De sensorband is ongeveer 80 cm lang en heeft netstroom nodig. Volgens de makers is Beddit Smart geschikt voor nagenoeg elke matras, met uitzondering van een waterbed of luchtmatras. In de band zitten allerlei sensoren die onder andere je hartslag, ademhaling en beweging registreren. Via de app (iOS en Android) lees je je hoogste, laagste en gemiddelde hartslag af, de tijd die je nodig had om in slaap te vallen, je soorten slaap (wakker, lichte slaap of diepe slaap) enzovoort. Ben je een snurker? Zelfs dat brengt Beddit Smart in kaart. Alle data worden in de cloud opgeslagen. Nadeel: slaap je in een tweepersoonsbed, dan moet je keurig op één 80cm-kantje blijven liggen, anders ben je ‘uit bed’ geweest volgens de sensor.

Een ander voorbeeld van zo’n intelligente slaapmonitor is de Withings Aura Total Sleep System. Het prijskaartje (300 euro) ligt een stuk hoger, maar je krijgt ook wat meer. Naast de sensormat bestaat Withings Aura Total Sleep System ook uit een led-lamp c.q. wekkerradio. Je kunt met rustgevende muziek via Spotify indommelen of ontwaken met aangenaam gekleurd licht. Via de app lees je ook hier weer je nachtelijke resultaten af, met wat extra gegevens, zoals de minimale, maximale en gemiddelde kamertemperatuur, de lichtsterkte, het geluidsniveau en natuurlijk je totale slaapduur, de verschillende slaapcycli (wakker, licht en diep), het aantal keren dat je wakker bent geweest.

In de band zitten sensoren die je hartslag, ademhaling en beweging registreren

-

©PXimport

Tip 03: Weegschaal

Eén van de populairste intelligente gezondheidsaccessoires is ongetwijfeld de slimme weegschaal. Die is door het gunstige prijskaartje en de interessante functionaliteiten al behoorlijk ingeburgerd. Wat zo’n slimme weegschaal precies doet? Het apparaat onthoudt het gewicht van meerdere gezinsleden. In de meeste gevallen lees je ook je vetpercentage, spiermassa, BMI en vochtgehalte af. De prijzen variëren sterk. Medisana heeft verschillende instapmodellen tussen 40 en 80 euro.

Er bestaan uiteraard ook duurdere exemplaren. De Fitbit Aria (105 euro) bijvoorbeeld. Wil je afvallen? Via de Fitbit-app ontvang je motiverende badges als je je doel nadert. De Garmin Index Smart Scale (169 euro) is nog duurder. Dit toestel herkent een gebruiker wanneer ie op de digitale weegschaal gaat staan. Babyweegschalen met een app? Ja, ook die bestaan. Wellicht moet je ietwat overbezorgd zijn als je je baby al te vaak wilt wegen, maar als je het graag wilt kan het, met de Withings Smart Kid Scale (180 euro) bijvoorbeeld. Met deze digitale weegschaal met afneembare babyschaal meet je heel nauwkeurig (tot op 10 gram) hoeveel je kersverse spruit is aangekomen. De app houdt alle schommelingen netjes bij. Zodra je kind kan staan, neem je de schaal weg en doet de Smart Kid Scale simpelweg dienst als gewone kinderweegschaal. Het apparaat kan maximaal 25 kg aan.

©PXimport

Een slimme weegschaal onthoudt de gegevens van meerdere gezinsleden

-

Tip 04: Hartslagmeter

Hoewel we in dit artikel niet willen focussen op sportaccessoires, nemen we toch de bluetooth-hartslagmeters onder de loep. Voor pakweg 50 euro haal je al een borstband in huis. De TICKR X van Wahoo (99 euro) is een vreemde eend in de bijt omdat ie ook voorzien is van een bewegingssensor. De band herkent verschillende soorten oefeningen en is ook compatibel met Apple TV. Waarom Apple TV? Dat is handig als je bijvoorbeeld workouts via een app op het grote scherm volgt, je ziet continu je hartslag en verbrande calorieën op het scherm.

Naast de borstbanden zijn er ook polsbandjes die je hartslag monitoren. De MIO Link (99 euro) bijvoorbeeld. Deze polsbandjes zijn voorzien van led-sensoren die de bloeddoorloop meten. Nog specialer is de QardioCore (prijs nog onbekend), want dit apparaat werkt als een soort mini-ECG. De hartslagmeter meet niet alleen je hartslag maar ook je stressniveau, lichaamstemperatuur en ademhaling. Natuurlijk alleen interessant voor hartpatiënten. Het apparaat zou volgens de makers zeer binnenkort beschikbaar zijn.

©PXimport

Tip 05: Thermometer

Last van koorts? Hoe houd je de gemeten temperaturen bij? Schrijf je ze ergens op? Dankzij een slimme thermometer is dat niet meer nodig. De Kinsa Smart Stick (25 dollar) is voorzien van een minijack-aansluiting zodat je hem in je smartphone kunt pluggen. Via de bijhorende app meet je in maximaal 10 seconden de temperatuur van jezelf of je kind. Je gebruikt de thermometer op dezelfde manier als een traditioneel exemplaar: onder je arm, oraal of rectaal. Via de app houd je de temperaturen bij, en desgewenst ook de symptomen en toegediende medicatie.

Liever een oorthermometer? Dan is er de Kinsa Smart Ear (50 dollar). Deze thermometer meet je lichaamstemperatuur in amper één seconde, is voorzien van een duidelijk scherm en werkt met dezelfde app. Withings heeft zelfs een slimme thermometer op de markt gebracht die in twee seconden je temperatuur via je voorhoofd afleest, al is dit volgens kenners wel minder betrouwbaar. De Thermo (100 euro) werkt via bluetooth en wifi. Via de app maak je profielen voor al je gezinsleden. Is er iemand ziek? Dan houd je de temperaturen en toegediende medicatie nauwkeurig bij. Je kunt zelfs reminders instellen om op regelmatige tijdstippen een nieuwe temperatuurmeting te doen.

Eerlijk is eerlijk: zo’n slimme thermometer is eigenlijk alleen nuttig als iemand regelmatig ziek is en je het ziekteverloop wilt kunnen registreren.

©PXimport

Tip 06: Zuivere lucht

Gezonde lucht? Dat is lucht zonder pollen, geurtjes, bacteriën en andere vuiltjes. Het ultieme wapen? Een luchtreiniger. De Mi Air Purifier van Xiaomi bijvoorbeeld. Bij ons is zo’n toestel nog redelijk onbemind, in Oosterse landen is het big business. Dit toestel kan zo’n 406 kubieke meter lucht per uur schoonmaken en hij filtert 99,99% van de gevaarlijke deeltjes. Goed voor ruimtes tot ongeveer 50 vierkante meter. Via de app lees je af hoe schoon je lucht is en wanneer je het filter moet vervangen. Ideaal voor hooikoortspatiënten, gezinnen met huisdieren, rokers enzovoort. Het apparaat is helaas niet eenvoudig te importeren in Nederland. Via eBay kun je het apparaat aanschaffen voor zo’n slordige 385 euro. Een alternatief is de Dyson Pure Cool Link luchtreiniger (vanaf 499 euro). Dit apparaat haalt 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht en toont de resultaten in de app. Helemaal handig is dat je dit toestel ook kunt gebruiken als ventilator tijdens de zomermaanden.

©PXimport

Tip 07: Oximeter

Atleten sporten niet enkel met een hartslagmeter, ze willen ook weten hoeveel zuurstof ze in hun bloed hebben. Datzelfde geldt voor astma- en chronische longpatiënten. Die waarden meet je met een zogenoemde oximeter. Uiteraard bestaan ook daar vandaag de dag intelligente varianten van, de Wireless Pulse Oximeter (80 euro) van iHealth bijvoorbeeld. Je klemt het doosje rond je vinger en niet veel later ken je je polsslag en het zuurstofgehalte in je bloed. Via de bijhorende app volg je je resultaten wekelijks, maandelijks of jaarlijks op. Delen met je arts? Dat kan eveneens.

©PXimport

Tip 08: Glucosemeter

iHealth laat diabetespatiënten op een erg eenvoudige manier hun bloedsuikerspiegel meten met Align (20 euro). De compacte bloedglucosemeter heeft een minijack-aansluiting en de Gluco Smart-app fungeert als glucosedagboek. In de kit zit een prikpen en 10 teststrips. Extra lancetten en strips koop je natuurlijk gemakkelijk los erbij. De iHealth Gluco (70 euro) is een geavanceerder model met bluetooth en een display. Een vergelijkbare meter is de MediTouch 2 connect (70 euro) van Medisana. Je kunt de waarden rechtstreeks via de meter aflezen, maar ze worden ook automatisch gesynchroniseerd met de VitaDock+-app. Desgewenst houd je hier ook je gewicht, bloeddruk en temperatuur bij.

©PXimport

Eigen bloedlabo

Het lijkt misschien wel toekomstmuziek, maar volgens de makers moet Cor echt een succes worden. Cor is een intelligent en compact bloedlabo van ex-Apple-medewerker Bob Messerschmidt. Dankzij Cor kun je onder andere de hoeveelheid cholesterol, de bloedstolling en de hoeveelheid triglyceriden meten. Aan de hand van deze resultaten weet je bijvoorbeeld of je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziektes. Moet je dan bloed bij jezelf afnemen via bloedafname-naalden? Nee, dat is niet nodig. Cor werkt met behulp van zogenoemde Cor-cartridges die je enkele seconden lang tegen je huid moet houden. Er zit een klein naaldje in zodat de cartridge een druppel bloed kan opvangen. Vervolgens stop je de cartridge in het apparaat en vijf minuten later ken je de resultaten. Aan de hand van kleurencodes merk je onmiddellijk op of je bloedwaarden goed of slecht zijn. Cor heeft ruim 116.000 dollar opgehaald via Indiegogo. De eerste exemplaren zouden eind dit jaar verscheept worden.

Tip 09: Alcoholtester

Ook een alcoholtester kan voor sommigen een handig accessoire zijn. Deze BACtrack Vio (50 dollar) koppel je via bluetooth aan je smartphone. Open de app, blaas enkele seconden in het mondstuk en vervolgens lees je af hoeveel promille alcohol je in je bloed hebt. Desgewenst koop je 10, 20 of 50 mondstukjes extra. De grotere BACtrack Mobile Pro (100 dollar) zou nog sneller en accurater zijn en kan zelfs voorspellen wanneer de alcohol volledig uit je bloedbaan is. Maar we kunnen ons voorstellen dat voor consumenten deze Pro-versie wat veel van het goede is.

©PXimport

Kooptips

Ben je enthousiast over dit soort gezondheidsaccessoires? Deze drie producten vinden wij boven de rest van het aanbod uit springen. Dyson Pure Cool Link****Straatprijs: 579 euro Damp van je deodorant, baklucht, schimmels, haren van huisdieren, pollen, sigarettenrook … er zitten heel wat geurtjes en schadelijke stoffen in huis. Zelfs als je regelmatig ventileert. De Dyson Pure Cool Link ziet er lekker futuristisch uit, en het is best een gaaf apparaat. Het toestel is uitgerust met een filter dat 99,95% van de schadelijke stoffen de baas kan. Via de app krijg je op elk ogenblik een idee van de luchtkwaliteit. Voorts meet het apparaat constant de kamertemperatuur en luchtvochtigheid. Wil je ‘m in de slaapkamer gebruiken? Dan kies je voor de ultrastille nachtmodus. De app laat je weten wanneer het tijd is om het filter (50 euro) te vervangen. Reken op ongeveer één keer per jaar. Handige extra is dat hij ook dienst kan doen als roterende ventilator. www.dyson.nl Withings Wireless Blood Pressure Monitor****Straatprijs: 130 euro Moet je om één of andere reden regelmatig je bloeddruk meten? Dan raden we je deze draadloze bloeddrukmeter van Withings aan. Het toestel bestaat uit een armband met velcro en een cilindervormige buis. Zodra je op de knop drukt, opent de Withings-app en kun je een nieuwe meting starten. Binnen een minuut lees je de boven- en onderdruk af via de app. Ook je hartslag wordt weergegeven en je kunt desgewenst eigen opmerkingen toevoegen. Vervolgens krijg je een kleurencode te zien die je zegt of de resultaten binnen de normen liggen. Herinneringen instellen, data delen met je huisarts en statistieken opvragen kan eveneens. www.withings.com Polar Balance****Straatprijs: 75 euro Op zoek naar een degelijke en betaalbare slimme weegschaal? De Polar Balance past in elke badkamer, hij is ontzettend snel en accuraat en voorzien van bluetooth. Op het grote display lees je onmiddellijk je gewicht af en via de Polar Flow-app op je smartphone houd je je gewicht nauwgezet in de gaten. Zelf je BMI wordt netjes bijgehouden. Spiermassa, vetpercentage en vochtgehalte herkent ie helaas niet. Desgewenst krijg je wel persoonlijk advies om je streefgewicht te behalen. Helemaal handig is dat je maar liefst 10 profielen kunt instellen. Welk gezinslid behaalt als eerste zijn streefdoel? De Polar Balance is beschikbaar in het wit en zwart. www.polar.com

©PXimport

Conclusie

▼ Volgende artikel
Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste
© Sutthisak
Huis

Airfryer voor 3 personen nodig? Zo vind je de beste

Heb je een klein gezin of zijn jij en je partner grote eters? Dan is de capaciteit van een instapmodel airfryer vaak niet genoeg. Je wilt een formaat waarin je genoeg friet of kip past voor drie borden, zonder alles in etappes te moeten bakken. Tegelijk hoeft het geen enorm apparaat te zijn dat je aanrecht domineert. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een airfryer voor drie personen zoekt.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf van een airfryer voor drie personen.

  • Waarom een airfryer een goede keus is
  • Waarop je moet letten bij een airfryer voor drie personen

Lees ook: Zo komt je eten superkrokant uit de airfryer

Hierom is een airfryer een goede keus

Een airfryer heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van zowel de traditionele friteuse als de oven. Dat weet je waarschijnlijk allang – ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit veel keukens. Maar voor de enkeling die het nog niet weet: een airfryer gebruikt hete lucht in plaats van olie om eten te garen. Daardoor zijn de gerechten minder vet en bevatten ze minder calorieën dan bij frituren. Tegelijk zorgt die circulerende lucht voor een knapperige textuur, waardoor veel mensen het net zo lekker of zelfs lekkerder vinden dan klassiek gefrituurd eten.

Vergeleken met een oven is een airfryer vaak net wat praktischer én zuiniger. Omdat hij compacter is, warmt hij sneller op en verbruikt hij minder energie. Ideaal als je snel een maaltijd of snack op tafel wilt zetten. Ook het schoonmaken gaat meestal een stuk makkelijker dan bij een oven of friteuse.

©narokzaad

Waar moet je op letten bij een airfryer voor drie personen?

Bij het kiezen van een airfryer voor drie personen let je vooral op de capaciteit, het vermogen en een paar slimme extra's. Voor een huishouden van drie is een inhoud van rond de 3 liter meestal precies goed. Daarmee bak je in één keer zo'n 600 gram diepvriesfriet of drie kipfilets – zonder dat je hoeft te stapelen of in rondes werkt.

Let ook op het vermogen. Kies bij voorkeur een model van minstens 1500 watt. Dat zorgt voor snelle opwarming en een goede luchtcirculatie, zodat alles gelijkmatig gaart. Extra's zoals een antiaanbaklaag, automatische uitschakeling en voorgeprogrammeerde programma's maken het gebruik net wat makkelijker. Kijk ook naar bijpassende accessoires waarmee je de mogelijkheden van je airfryer nog verder uitbreidt.

Mand of lade?

Airfryers zijn er grofweg in twee uitvoeringen: met een mand of met een uitschuifbare lade. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een lade is vaak net wat makkelijker in gebruik, zeker als je tussendoor wilt schudden of iets wilt toevoegen. Een mand daarentegen is vaak wat dieper, waardoor je iets meer kwijt kunt, maar het is lastiger om de inhoud gelijkmatig te garen als je te veel tegelijk bakt. Kijk dus niet alleen naar het aantal liters, maar ook naar de vorm en indeling van de binnenruimte.

Dubbele zones: handig of overdreven?

Voor drie personen is een airfryer met dubbele bakzone misschien niet per se nodig, maar het kan wel handig zijn. Je kunt bijvoorbeeld friet en snacks tegelijk bakken, of kip en groenten apart houden. Sommige modellen hebben zelfs verschillende temperaturen per zone, wat handig is als je twee gerechten met verschillende bereidingstijden wilt combineren. Nadeel is dat deze airfryers vaak groter en duurder zijn. Gebruik je die tweede zone maar zelden, dan ben je waarschijnlijk beter af met een enkelvoudig model met iets meer inhoud.

Met deze punten in je achterhoofd vind je sneller een airfryer die past bij jullie eetmomenten. Een model dat niet te groot of duur is, maar wel genoeg aankan. Want eerlijk is eerlijk: niemand wil ruzie om die laatste kipnugget!

Ook interessant: Van airfryer-groentje naar airfryer-pro in 9 stappen

▼ Volgende artikel
Slimme tips om energie te besparen op je smartphone
Huis

Slimme tips om energie te besparen op je smartphone

Als er iets is waarmee je vaak onderweg bent, dan is het wel je telefoon en/of tablet. Uiteraard wil je voorkomen dat je zonder batterij komt te zitten. Hoe haal je het meeste én langste plezier uit de accu van je mobiele apparaten? Ontdek het met dit stappenplan.

In dit artikel laten we zien hoe je het energieverbruik van je smartphone en tablet kunt beperken:

  • Activeer de energiebesparingsmodus of spaarstand
  • Gebruik batterijbescherming om laden tot 80% te beperken
  • Schakel pushnotificaties en achtergrondverversing van apps uit
  • Beperk energieverslindende functies
  • Verlaag de schermhelderheid en verkort de time-out
  • Schakel Always On Display en snelle oplaadopties uit

Of koop een telefoon met een goede accuduur, zoals de Apple iPhone 16e.

In het artikel Laat je laptop langer leven kun je lezen over slimme manieren om het maximale uit de accu van je laptop te halen. Ook met je telefoon en tablet wil je uiteraard zo lang mogelijk kunnen doorwerken. Fabrikanten bedenken gelukkig steeds handigere instellingen om je daarbij te helpen. Denk aan een spaarstand die automatisch wordt geactiveerd bij een bepaald batterijniveau en energieslurpers op de achtergrond in hun verbruik beperkt.

Voor iPhone, iPad en Android

Dit artikel richt zich op de iPhone, iPad en Android-toestellen. De stappen zijn gebaseerd op iOS (en iPadOS) versie 18.2 en Android versie 14. Houd er rekening mee dat er verschillende Android-versies en launchers (gebruikersinterfaces) in omloop zijn. Dit betekent dat de aanwezigheid en locatie van genoemde functies sterk kunnen verschillen. Gebruik de zoekfunctie van Android om opties te vinden.

Energiebesparingsmodus

In iOS en iPadOS vinden we een energiebesparingsmodus. Die wordt actief zodra de batterij bijna leeg is. Je iPhone of iPad wordt automatisch op een energiedieet gezet. Activiteiten op de achtergrond, zoals het downloaden van bestanden of het downloaden van e-mail, worden teruggeschroefd. Deze activiteiten worden hervat zodra de batterij een niveau van 80 procent heeft bereikt. Wil je dat de activiteiten eerder worden hersteld? Schakel dan de energiebesparingsmodus uit.

Hoe zet je de energiebesparingsmodus aan? In het instellingenvenster tik je op de optie Batterij. Je zet de schuif op Aan bij Energiebesparingsmodus. Wil je snel toegang tot de modus, dan voeg je deze toe aan het bedieningsvenster waar je ook andere opties vindt, zoals het volume en de schermhelderheid. Je opent dit onderdeel door vanaf de rechterbovenhoek van het scherm omlaag te vegen. Open het bedieningsvenster en tik op een leeg gedeelte totdat de bewerkingsmodus is geactiveerd. Tik op Voeg een regelaar toe en kies bij Diensten voor Energiebesparingsmodus.

Voeg de energiebesparingsmodus toe aan het bedieningsvenster van je iPhone of iPad.

Spaarstand

Hoe zit het met de slimme spaarstand op een Android-toestel? Open hiervoor het Android-instellingenvenster en kies voor de optie Batterij. Activeer vervolgens Spaarstand. Je hoeft overigens geen genoegen te nemen met de standaardinstellingen. Tik op Spaarstand om te zien welke acties er mogelijk zijn. Standaard beperkt de spaarstand het netwerkgebruik op de achtergrond en worden locatiefuncties geminimaliseerd. Heb je een telefoon met een geavanceerd scherm, dan wordt er teruggeschakeld naar 60 Hz. Een functie zoals Super HDR wordt daarbij uitgeschakeld.

Je kunt met de spaarstand nog meer optimalisaties uitvoeren. Deze vind je bij Opties energiebesparing. Wil je het scherm volledig uitschakelen, dan activeer je de optie Always On Display uitschakelen. Je kunt ook de snelheid van de processor terugdraaien en daarmee energie besparen: kies voor CPU-snelheid beperken tot 70%. Daarnaast kun je nog kiezen voor Helderheid verminderen met 10%. Ook dat zorgt ervoor dat je langer met je batterij doet.

Tot slot is er de functie Apps beperken en Startscherm. Deze staat standaard uitgeschakeld. Als je deze functie aanzet, wordt nagenoeg alle achtergrondactiviteit uitgeschakeld en een donker thema ingeschakeld. Je kunt de spaarstand snel activeren via het onderdeel Snelle instellingen, dat verschijnt bij een veeg omlaag vanaf de bovenkant van het scherm.

De spaarstand van Android beperkt onder meer de activiteiten op de achtergrond.

Bescherm je batterij

Afgezien van specifieke batterijmodellen zijn de meeste experts het erover eens: je zorgt het beste voor de batterij van je telefoon en tablet als je het niveau tussen de 20 procent en 80 procent probeert te houden. Het volledig ontladen van een accu komt de levensduur niet ten goede, maar het dagelijks volledig opladen van de accu ook niet.

Afhankelijk van het toestel biedt Android batterijbescherming. Hierbij wordt de batterij automatisch tot maximaal 80 procent opgeladen. In het instellingenvenster activeer je de optie Batterijbescherming (in de sectie Batterij). Je kunt de optie nog verder naar je hand zetten. Tik erop om het detailscherm te openen. Kies voor Basis om de batterij op te laden tot 100 procent en het opladen daarna te stoppen. Zodra het batterijniveau 95 procent bereikt, begint het opladen opnieuw. Kies Maximum om het opladen automatisch te stoppen bij een percentage van 80 procent. Voor meer flexibiliteit kies je voor Aanpasbaar. Hierbij wordt de modus Maximum gebruikt tijdens de nachtelijke uren en wordt vlak voor het wakker worden overgeschakeld naar de Basis-modus. Android bepaalt op basis van je gebruik wanneer de overschakeling plaatsvindt.

Ook Apples apparaten hebben een ingebouwde batterijbescherming. Om de optie te activeren, kies je vanaf iPhone 15 achtereenvolgens voor Instellingen / Batterij en Opladen.

De energiebesparingsmodus activeert zodra de batterij bijna leeg is.

Geen stopcontact in de buurt?

Een powerbank voorziet je smartphone of tablet snel van wat energie

Grafieken

Wil je zien hoe de batterij zich gedurende de dag gedraagt? Bij Android vind je in de sectie Batterij een grafiek die het huidige batterijniveau aangeeft. Ook zie je hier de geschatte levensduur van de batterij, wanneer de batterij oplaadt en of deze in de spaarstand is geschakeld. Tik op Vandaag en kies voor Sinds laatste keer opladen om de geschiedenis sinds de laatste oplaadsessie te zien. Het overzicht onder de grafiek toont je het energieverbruik per app.

Tik op een app om de details te bekijken. Hier zie je bijvoorbeeld hoeveel minuten de app gebruik heeft gemaakt van de accu en draadloze verbindingen, maar ook hoelang het op de achtergrond actief is geweest. Via het detailvenster kun je de app limiteren op de achtergrond, een optie waarover je verderop leest bij de paragraaf ‘Achtergrondgebruik’.

Bij een iPhone en iPad worden de batterijprestaties ook in een grafiek getoond. Tik in het instellingenvenster op Batterij om de grafiek te zien. Schakel tussen Afgelopen 24 uur en Afgelopen 10 dagen om de informatie te bekijken. Onder de grafiek vind je een lijst met het batterijgebruik per app. Tik op een app om te zien hoelang de app wordt gebruikt en of dat op het scherm of op de achtergrond plaatsvindt.

Je kunt zien hoe de batterij zich de afgelopen periode heeft gedragen.

Zuinig op je batterij

Ondersteunt je Android-telefoon snel opladen of snel draadloos opladen, maar maak je hiervan liever geen gebruik? Afhankelijk van het type toestel kun je deze oplaadmodi verbieden. In de sectie Batterij tik je op Oplaadinstellingen. Schakel de opties uit via Snel opladen en Snel draadloos opladen.

In hetzelfde scherm vind je ook de optie Oplaadinformatie weergeven. Die toont de geschatte laadtijd en laadmodus zodra je de stekker aansluit. Schakel de optie uit als je hieraan geen behoefte hebt.

Pushnotificaties

Pushberichten van apps zorgen ervoor dat je telefoonscherm wordt geactiveerd en energie verbruikt. Beperk het aantal apps dat pushnotificaties kan geven. In het instellingenvenster van Android kies je voor Meldingen / App-meldingen. Tik op de knop met de drie puntjes rechts bovenin en kies Systeem-apps weergeven. De lijst is nu compleet. Zet de schuif op Uit bij de apps die geen meldingen mogen sturen.

Gebruik je een iPhone of iPad? Tik dan in het instellingenmenu op Meldingen. In de sectie Meldingsstijl zie je alle apps. Tik op een app en zet de schuif op Uit bij Sta meldingen toe. Dit herhaal je bij alle apps die je geen bericht meer mogen sturen.

Zorg voor meer controle over het aantal pushberichten dat je telefoon activeert.

Op zwart

Het scherm behoort tot de grootste energieverslinders van mobiele apparaten. Niet erg natuurlijk, maar we zorgen er wel voor dat het scherm niet langer is ingeschakeld dan strikt noodzakelijk. Voor iPhone en iPad maak je hiervoor gebruik van de functie Automatisch slot. Hiermee wordt je apparaat automatisch vergrendeld nadat je het hebt gebruikt, het scherm schakelt dus automatisch uit.

In het instellingenvenster kies je voor Scherm en helderheid / Automatisch slot. Kies de gewenste tijd, bijvoorbeeld 2 minuten. In Android kies je in het instellingenscherm voor Display / Time-out scherm. Hier kun je het scherm al na 15 seconden uitschakelen. Bij sommige Android-toestellen, waaronder die van Samsung, vind je ook de optie Scherm aan tijdens weergeven. Hiermee voorkom je dat het scherm wordt uitgeschakeld, terwijl je ernaar kijkt. De telefoon maakt hiervoor slim gebruik van de camera aan de voorzijde.

Het automatisch slot van iOS en iPadOS schakelt het scherm automatisch uit wanneer je apparaat inactief is.

Snelle bespaartips

Je kunt nog veel meer energie besparen. We geven je nog drie tips. De eerste: Maak bij voorkeur gebruik van wifi. Daarmee verbruikt je apparaat minder energie dan bij een mobiele dataverbinding. De tweede: Schakel de vliegtuigmodus in om tijdelijk alle energieslurpers te pauzeren. En de laatste: Kies op een telefoon met een amoledscherm voor de donkere modus, waarin dus veel zwart voorkomt.

Helderheid

Hoe feller het scherm, hoe hoger het energieverbruik. Voor meer controle hierover schakel je de automatische helderheid uit. Voor iPhone of iPad kies je in het instellingenscherm voor Toegankelijkheid / Weergave en tekstgrootte. Schakel de optie uit Pas automatisch aan.

Maak je gebruik van een Android-toestel? Open het onderdeel Snelle instellingen (door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen). Tik op de drie puntjes naast de helderheidsbalk en schakel de functie uit Aanpasbare helderheid.

Alle details

Benieuwd naar de status en het type batterij dat je Android-toestel gebruikt? Onder Batterij tik je op Batterijgegevens. Hier zie je de batterijstatus, het batterijniveau en de capaciteit van het model.

Appsverbruik Android

In Android kun je de batterij slim sparen door het energieverbruik van apps aan banden te leggen. Hierbij kun je apps die je niet gebruikt automatisch in een sluimerstand zetten. Ga naar Batterij en tik op Limieten achtergrondverbruik. Kies vervolgens voor Ongebruikte apps laten sluimeren. Je kunt eventueel aangeven voor welke apps die niet moet gelden. Tik hiervoor op Nooit autom. sluimerende apps en voeg de apps toe via het plusteken rechtsboven. Via Sluimerende apps zie je een overzicht van apps die momenteel in de sluimerstand staan.

Android kent ook de modus Ultieme sluimerstand. Daarmee worden de apps nooit op de achtergrond uitgevoerd. Ze krijgen ook geen updates of meldingen, ze zijn alleen actief als je de app opent. Benieuwd om welke apps het gaat? Tik voor een overzicht op Apps in ultieme sluimerstand. Via het plusteken rechtsboven voeg je daar apps aan toe. Wil je controleren welke apps mogelijk in aanmerking komen voor de ultieme sluimerstand, dan kun je tikken op Controleren.

Ongebruikte apps kun je binnen Android laten sluimeren.

Appcontrole iPhone en iPad

Op de iPhone en iPad kun je eveneens controle uitoefenen op het gedrag van apps op de achtergrond. Zo kunnen apps standaard op de achtergrond hun inhoud verversen, zoals e-mail, nieuwe weersvoorspellingen en andere gegevens. Hoe minder dit gebeurt, hoe langer de accu meegaat.

In het instellingenscherm tik je op Algemeen / Ververs op achtergrond. Wil je dat er niets meer op de achtergrond wordt ververst, tik op Ververs op achtergrond en kies Uit. In dezelfde sectie kun je kiezen om het verversen alleen maar toe te staan op een draadloos netwerk (kies Wifi) en zo het minder zuinige mobiele netwerk te omzeilen. Je kunt ook minder rigoureus te werk gaan en specifiek aangeven welke apps alsnog hun data mogen verversen. Zet de schuifjes op Uit bij de apps die niet op de achtergrond mogen verversen.

Bepaal of apps op je iPhone of iPad hun data op de achtergrond mogen verversen.

Widgets

Een kritische blik op je widgets helpt je ook met het verder in toom houden van het energieverbruik. Widgets halen namelijk op de achtergrondinformatie op en zijn zo voortdurend actief. Verwijder de widgets die je niet nodig hebt. In iOS tik je op de widget en houd je deze ingedrukt. Kies hierna voor Verwijder widget en bevestig via Verwijder. Voor Android: tik op de widget en houd deze ingedrukt. Kies vervolgens voor Wissen.

Dynamische achtergronden

Bewegende (dynamische) achtergronden zijn een tijdje leuk, maar ze kunnen aardig wat energie kosten. Maak je gebruik van zulke achtergronden, overweeg dan om ze uit te schakelen. Een vaste achtergrond is de vriendelijkste optie voor je accu.

Op de iPhone of iPad open je het instellingenvenster en kies je Achtergrond. Tik op Voeg nieuwe achtergrond toe. Selecteer een statische achtergrond in plaats van een dynamische versie. Maak je gebruik van een dynamisch vergrendelingsscherm, overweeg dan ook om dit scherm naar een statisch scherm te veranderen.

Gebruik je Android? In het instellingenvenster kies je voor Achtergrond en stijl / Achtergronden wijzigen. Vermijd ook hier het gebruik van dynamische elementen.

Kies bij voorkeur voor een energievriendelijke achtergrond.

Watch on YouTube