ID.nl logo
The Quarry - sfeervol horroravondje
© PXimport
Huis

The Quarry - sfeervol horroravondje

Een zomerkamp, hormonale tieners en net zo veel gevaren als mysteries: bereid je voor op The Quarry. Speel als de negen kampbegeleiders van zomerkamp Hackett’s Quarry en beleef in één laatste avond genoeg kippenvelmomenten voor de hele zomer. The Quarry is meer dan een eenmalige horrorervaring, maar echt veel nieuws biedt het niet ten opzichte van eerdere games van de ontwikkelaar.

The Quarry, het nieuwe horrorspel van Supermassive Games, voelt niet niet echt aan als een kloon van Until Dawn, maar inmiddels kunnen we wel stellen dat het veel wegheeft van een spirituele opvolger. Beide games hebben een soortgelijke sfeer, grotendeels vergelijkbare personages en ze dienen ook allebei als een creature feature. Toch zijn er gelukkig ook een aantal verschillen, de een wat positiever dan de ander.

The Quarry speelt als een filmische horrorgame waarin jouw keuzes de loop van het verhaal bepalen, evenals het aantal bewijsstukken dat je verzamelt. Er is een sterrencast aanwezig bestaande uit David Arquette (Scream), Lin Shaye (A Nightmare on Elmstreet, Insidious), Ted Raimi (Spider-Man), Brenda Song (Secret Obsession) en Ariel Winter (Modern Family). 

De personages zijn zoals we gewend zijn van voorgaande Supermassive-games tot leven gebracht met motion capture. Soms pakt dit minder goed uit en kijken ze scheel of trekken ze een gekke bek. Het verpest de sfeer echter niet: deze kampeer-slasher creature feature heeft genoeg spannende scènes en cruciale keuzes om meerdere horroravonden mee te vullen. 

©PXimport

Een ode aan horror uit de jaren 80

Hoewel het verhaal zich afspeelt in 2021 Upstate New York, zijn de knipogen naar horrorklassiekers uit de jaren 80, zoals Friday the 13th of Sleepaway Camp, merkbaar. Dat is slechts het slasher-gedeelte van het spel, want al gauw verschuift de focus van de game naar de mysterieuze, bovennatuurlijke kant van het verhaal – dit doet tot zekere mate meer denken aan horrorfilms als Pet Sematary of Predator. Deze ode aan horrorfilms uit de jaren 80 is niet per se subtiel, want een van de personages vergelijkt de benarde situatie waarin hij zit letterlijk met Evil Dead.

Als een typische kampeer-slasher uit die tijd volgt The Quarry een aantal hormonale en soms ronduit ongemakkelijke tieners op hun laatste dag als kampbegeleiders van zomerkamp Hackett’s Quarry. De proloog start met koppel Laura en Max, die een dag te vroeg op weg naar Hackett’s Quarry zijn terwijl de mist laag hangt en de volle maan de enige lichtbron op de weg vormt. De spannende sfeer is gezet, maar valt na de proloog bijna meteen weg in een montage waarin de kampeerbegeleiders voorgesteld worden. The Quarry bestaat naast dit proloog uit tien hoofdstukken van elk ongeveer dertig tot negentig minuten, wat onze totale speeltijd laat uitkomen op iets meer dan acht uur.

In de eerste paar uur leer je zoals gezegd de tieners en hun karakteristieke persoonlijkheden kennen, die gelukkig gaandeweg meer gelaagdheid krijgen. Abigail is het introverte kunstmeisje, Jacob de impulsieve grappenmaker, Ryan de gecompliceerde einzelgänger, Dylan de extroverte radiomaker, Kaitlyn de zelfverzekerde doe-het-zelver, Emma de wannabe influencer en Nick de Australische casanova. Speel roekeloos en asociaal of compassievol en loyaal om te zien wie de nacht overleeft.

©PXimport

Slordige start

Ondanks dat de pc waarop The Quarry werd gespeeld ver boven de minimale systeemvereisten van de game zat, had The Quarry grafisch en audiovisueel gezien een erg rommelige start. Haperende beelden, inspringende details en vertraagde audio ruïneren helaas de spannende sfeer die de proloog wil neerzetten. Let dus aan het begin van de game op welke settings het best aansluiten op het platform waarop je The Quarry speelt voor de beste ervaring.

Voornamelijk richting het einde van het spel is soepele gameplay wel nodig om in leven te blijven, maar vrees niet: The Quarry biedt je drie levens waarmee je een dood kunt terugdraaien. Deze zogenoemde ‘Death Rewind’ is nadat je het spel een keer volledig hebt uitgespeeld altijd toepasbaar.

Dat is maar goed ook, want dat geeft ons des te meer reden om de andere modi van The Quarry uit te proberen nu we het verhaal hebben uitgespeeld. De online multiplayermodus laat nog even op zich wachten, maar de Movie Night- en co-up-modus zijn al wel beschikbaar. Movie Night is een filmmodus waarin je een aantal factoren kunt vaststellen, waarna de game in feite zichzelf speelt. Dat is ideaal voor de degenen die lekker willen snacken tijdens een horroravond en geen zin hebben om daadwerkelijk de game te spelen. In de co-op-modus kun je samen met zeven andere vrienden een griezelavond op de bank organiseren, waarbij jullie elk je eigen kampbegeleider uitkiezen en elkaar kunnen helpen of tegenzitten.

©PXimport

Verbonden mysteries

The Quarry heeft drie hoofdmysteries waar je bewijzen voor moet verzamelen: de geschiedenis van de Hackett-familie, de geschiedenis van zomerkamp Hackett’s Quarry en de afgebrande freakshow in de bossen. Deze laatste heeft een direct verband met Eliza, een personage dat vergelijkbaar is met The Curator uit The Dark Pictures Anthology-games of The Analyst in Until Dawn. In dit spel vind je verschillende tarotkaarten die je aan het einde van het hoofdstuk bespreekt in Eliza’s hutje. Zij geeft jou dan ook de verfrissende kans om een vage beschrijving van de toekomst ter harte te nemen, of deze mogelijke toekomst ook daadwerkelijk te zien in haar glazen bol.

Hoewel al deze gebeurtenissen veroorzaakt worden door dom tienergedrag, lukt het de game om je mee te laten leven met het clubje kampbegeleiders. Het is echter niet de romantiek die in de lucht hangt, maar het mysterie. Er zijn onvergeeflijke jagers in het bos rondom het kamp, maar op wie – of wat – jagen ze? Waarvoor hebben zij al die eigenaardige vallen klaargezet? En wat voor een wezen stalkt en bedreigt de angstige tieners zo genadeloos? Het is een vermakelijk mysterie om op te lossen, al doet het weinig echt nieuws ten opzichte van eerdere games van de ontwikkelaar.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Oude gebreken 

Toch durft Supermassive Games hier en daar wel te experimenteren met nieuw gameplaydesign, maar het neemt ook wat oude imperfecties en frustraties mee. Het toevoegen van de interruptie-knop is een goede keus. Hiermee kun je een gebeurtenis die op het punt staat om zich af te spelen verstoren met een andere handeling, bijvoorbeeld de keus om vuil in het gezicht van een bedreigende jager te smijten. Maar je hoeft niet per se dit moment te onderbreken, wat in dit voorbeeld betekent dat je meewerkt met de jager en je gedeisd houdt.

Ook is het menu een stuk stijlvoller gemaakt, zodat het goed aansluit op het jaren 80-gevoel dat de game teweeg wil brengen. Bewijsstukken worden weergegeven als oude polaroidfoto’s en plotwendingen worden bijgehouden als klassieke videotapes, inclusief jaren 80 filmcoverdesign. Samen met het toevoegen van een plattegrond en de optie om de toekomst niet helemaal voorgekauwd te krijgen, is het te merken dat de makers veel geëxperimenteerd hebben om dit een frisse toevoeging aan hun horrorgame-bibliotheek te maken.

©PXimport

Daarom is het zo teleurstellend dat The Quarry toch last heeft van een paar frustrerende clichés en gameplayelementen. De grootste ergernis is iets dat voorgaande Supermassive-horrorgames tot zekere mate ook delen: de interactiepunten. Deze zien er allemaal hetzelfde uit, maar dienen niet dezelfde functie. Het is niet duidelijk of je de interactie aangaat met een bewijsstuk, iets dat dient als achtergrondcontext of het verlaten van je huidige gebied. Die laatste zorgde voor de meeste problemen, omdat je hierdoor onbedoeld je onderzoeksgebied verlaat zonder overal rond te hebben gekeken, terwijl bewijzen verzamelen juist een cruciaal onderdeel is van de gameplay.

Domme keuzes

Het kritiekpunt met betrekking op horrorclichés is een welbekende, maar het blijft her en der storend. Personages maken domme keuzes of houden zichzelf expres voor de domme in potentieel gevaarlijke situaties. Natuurlijk hoort dat bij het horrorgenre, maar wanneer de tieners zelf refereren naar horrorfilms, betekent het dus ze beschikken over uitgebreide horrorfilmkennis en slimmer zouden moeten zijn. Het lijkt daarom ongeloofwaardig wanneer ze expres roekeloos of naïef doen, terwijl een horrorgame met rationele tieners met overlevingsinstinct misschien uitdagender is om te maken, maar waarschijnlijk leuker is om te spelen.

The Quarry heeft de meeste goedkope jumpscares gelukkig al ingeruild voor ijzingwekkende subtiele narigheden en gefluister, dus hopelijk zet deze verschuiving naar verfrissende horror door in de volgende Supermassive-horrorgame.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Ontwerpdesign
  • Interessante mysteries
  • Waardevolle sterrencast
  • Spannende achtervolgingen
  • Sfeervol
  • Bijpassende muziek en audiodesign
  • Brute moorden (die je terug kunt draaien)
  • Houterige gameplay
  • Af en toe gedateerde graphics
  • Minder uitdagende QTE’s
  • Horrorclichés
  • Geen onderscheid tussen verschillende interactiepunten
▼ Volgende artikel
Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone
© iDoPixBox - stock.adobe.com
Huis

Verminder je telefoongebruik: zo automatiseer je taken op je smartphone

Nederlanders besteden elke dag gemiddeld bijna 3,5 uur aan hun telefoon. Daarmee kun je gerust stellen dat smartphones een heel belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven. Door meer taken te automatiseren kun je jezelf mogelijk wat tijd besparen.

In dit artikel laten we zien hoe je veelgebruikte handelingen op je smartphone automatiseert, zodat je tijd en moeite bespaart:

  • Gebruik Google Assistent-routines om meerdere acties met één commando uit te voeren
  • Automatiseer taken op specifieke locaties of tijden met Google Pixel-regels of Bixby-routines
  • Stel Snelle instellingen en focusmodi in voor directe toegang en minder afleiding
  • Automatiseer handelingen op iPhone met de Opdrachten-app en eigen workflows
  • Stel meldingen, herinneringen of acties in met triggers zoals spraak, locatie of netwerken

Lees ook: Snak je naar een smartphonevrij leven? Deze tips helpen!

Als je merkt dat je veel tijd op je telefoon doorbrengt en minder afhankelijk wilt zijn, kun je schermtijd beperken, pushmeldingen verminderen en bewust telefoonvrije momenten in je routine inplannen. Gratis apps als StayFree kunnen je hierbij ondersteunen. In dit artikel focussen we op een andere aanpak: het automatiseren van taken met ingebouwde functies en tools, zodat je daar minder tijd aan kwijt bent. We bekijken de belangrijkste mogelijkheden binnen Android en iOS (iPhone).

Google Assistent instellen

In afwachting van het moment waarop Google Gemini alle functies van Google Assistent overneemt, laten we zien hoe je met Google Assistent meerdere acties kunt koppelen en deze met een stemcommando of op een bepaald tijdstip activeert. Google Assistent is beschikbaar voor Android en iOS en apparaten als Google Nest (Hub).

Open de app (de eerste keer) en spreek Assistent instellingen in, of ga naar Instellingen / Apps / Assistent. Bij Voice Match kun je de app trainen op je stem en de functie Hey Google inschakelen, zodat de app reageert zodra je Hey Google zegt. Bij Languages kun je meerdere talen selecteren die assistent moet ondersteunen. Met Lock Screen zorg je dat de app ook bij een vergrendeld scherm reageert op je stem. Je kunt bij deze instellingen trouwens ook altijd schakelen tussen Gemini en Google Assistent. Test de werking met instructies als Welk weer wordt het morgen, Speel mijn afspeellijst op Spotify of Wat staat er op mijn agenda.

Ga na of alle opties van Google Assistent optimaal zijn ingesteld.

Specifieke apparaten

Afhankelijk van het merk en model van je Android-telefoon zijn er vaak extra automatiseringsopties beschikbaar. Op de meeste Samsung Galaxy-modellen vind je Bixby-routines (via Instellingen / Geavanceerde functies). Hiermee kun je triggers koppelen aan locatie, tijd of apparaatstatus, zodat bijvoorbeeld Spotify automatisch start zodra je telefoon via bluetooth aan de autoradio is gekoppeld. Op Google Pixel-toestellen kun je instellingen aanpassen op basis van locatie of een wifi-netwerk (via Instellingen / Systeem / Regels). Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je telefoon stil wordt zodra je verbinding maakt met het wifi-netwerk van kantoor.

Google Pixel bevat een eigen functie voor het instellen van regels.

Krachtige routines

Een krachtige functie van Google Assistent zijn routines, waarmee je met één gesproken instructie meerdere acties achter elkaar kunt activeren. Open de app, ga naar Instellingen en kies Routines. Hier vind je suggesties om direct uit te proberen. Wil je een eigen routine maken, tik dan op +Nieuw en selecteer Persoonlijk (alleen jij kunt details beheren) of Huishouden (gezinsleden kunnen details bekijken en aanpassen). Kies Huishouden bijvoorbeeld voor acties waar ook huisgenoten mee te maken hebben, zoals het inschakelen van de lamp bij de voordeur bij beweging of het aanpassen van de helderheid en kleur van smartlampen wanneer de televisie aangaat. Geef daarna je routine een naam, bijvoorbeeld Thuiskomen.

Geef je nieuwe routine een zinvolle naam.

Start … en actie

Tik op +Starter toevoegen en kies uit vier opties: Als ik het de Google Assistent vraag, Op een specifieke tijd, Bij zonsopkomst of zonsondergang, of Als ik aankom op een locatie of deze verlaat. Voor dit voorbeeld selecteren we de laatste optie. Je moet hierbij de voorgestelde machtigingen aan de Google-app geven, zoals Locatie: Altijd toestaan en Exacte locatie gebruiken. We beantwoorden de vraag Wil je een Hele dag-routine plannen met Ja. Tik vervolgens op Selecteer een locatie en kies een bestaande locatie uit Mijn plaatsen of voeg er een toe via +Nieuwe plaats toevoegen. Stel de Straal in (in meters) en bevestig met Starter toevoegen.

Ga daarna naar het tweede deel: +Actie toevoegen. Kies uit opties zoals Informatie en herinneringen, Media afspelen en bedienen, Telefooninstellingen aanpassen, Smarthome-apparaten beheren (zoals lampen, stekkers, thermostaten of Google Chromecast) en Je eigen opdrachten uitvoeren. Voeg één of meerdere acties toe, bevestig met Klaar en vervolgens Opslaan. De routine verschijnt nu bij Je routines, waar je deze kunt (de)activeren en bewerken. Let op dat routines beperkt kunnen worden door Digitaal welzijn, bijvoorbeeld via filters of via de functie Time-out of Niet storen.

Je kunt ook slimme apparaten aansturen met een Google Assistent-routine.

Andere automatiseringen

Android biedt nog wel enkele standaardfuncties om taken te automatiseren of minstens te versnellen. Zo kun je via Instellingen / Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht (Android 15) specifieke apps blokkeren binnen bepaalde tijdstippen. Selecteer Focusmodus, kies de storende apps die je wilt verbergen en tik op +Een schema instellen om de modus automatisch te starten en te stoppen.

Via Snelle instellingen (veeg naar beneden en tik op het potloodicoon) kun je tegels voor specifieke acties toevoegen en positioneren voor directe toegang. Voorbeelden zijn Zaklamp, Niet storen, QR-code scannen, Batterijbesparing en andere circa vijftig opties.

Een kleine greep uit het beschikbare arsenaal aan snelle tegels in Android.

Externe apps

Zoek je krachtiger automatiseringsopties, dan is een dienst als IFTTT geschikt (te vinden in de officiële appstores voor Android en iOS). We geven een eenvoudig voorbeeld in Android: je wilt een melding ontvangen zodra je apparaat verbinding maakt met een specifiek wifi-netwerk.

Meld je aan via de app. Tik op de plusknop Create en kies Add bij If this. Selecteer Android Device en Connects to a specific WiFi network. Vul de exacte Network name in en tik op Continue. Tik daarna op Add bij Then That, kies Notifications en selecteer Send a notification from the IFTTT app. Vul bij Message bijvoorbeeld Verbonden met {{SSID}} in. Bevestig met Continue (2x) en Finish. Verleen de nodige toestemmingen en zorg dat Verbonden is ingeschakeld.

Voor Android kun je ook de app Tasker gebruiken. Hiermee kun je uiteenlopende, complexere taken automatiseren, al vereisen sommige acties wel extra machtigingen.

Ook met IFTTT kun je (met behulp van je smartphone) heel wat taken automatiseren.

Voorbeelden van opdrachten

Vanaf iOS 12, iPadOS 13, macOS Monterey en watchOS 7 is de app Opdrachten (Shortcuts) beschikbaar. Hiermee kun je meerdere stappen in één taak automatiseren, vergelijkbaar met Google Assistent Routines. De app is standaard geïnstalleerd, maar indien nodig te downloaden via de App Store.

Bij het opstarten vind je al enkele voorbeeldopdrachten. Tik op de drie puntjes bij een voorbeeld om de onderliggende taakopbouw te bekijken. Elke opdracht bestaat namelijk uit een of meer taken. Zo bestaat de opdracht Stuur laatste afbeelding als tekstbericht uit: Haal nieuwste [1 foto] op, Inclusief schermafbeeldingen, Stuur [Laatste foto] naar [Ontvangers] en Toon bij Uitvoeren (om de ontvangers direct in te voeren).

De opdracht Neem een pauze is complexer. Deze vraagt invoer van een getal voor de minuten dat de niet-storen-functie actief moet blijven. Een als-dan-regel controleert of het getal kleiner is dan één. In dat geval vraagt de app opnieuw om invoer. Deze kennis komt wellicht goed van pas bij het maken van je eigen opdrachten.

De logica achter de standaardopdracht ‘Neem een pauze’, inclusief een voorwaardelijke actie.

Nieuwe opdrachten

Stel, je wilt een ingegeven tekst opslaan als herinnering en tevens naar jezelf sturen als bericht, bijvoorbeeld om een taak of idee niet te vergeten. Open de app Opdrachten en tik op het plusteken bij Starteropdrachten. Typ Vraag om invoer in de zoekbalk Zoek taken en selecteer deze actie. Tik op instructie en typ een tekst als Wat wil je opslaan en versturen? Het onderdeel Tekst kun je laten staan, omdat je geen specifiek type invoer nodig hebt, zoals getal, url, datum of tijd.

Zoek vervolgens Herinneringen in Zoek taken en kies Voeg nieuwe herinnering toe. Tik op Herinnering en veeg de optiebalk boven het toetsenbord naar links tot je Vraag om invoer ziet. Selecteer deze en tik op Gereed. Via het pijlknopje bij de taak kun je nog extra opties instellen, zoals de Prioriteit of een Vlag.

Typ daarna Berichten in de zoekbalk Zoek taken en kies Verstuur bericht. Pas indien nodig de inhoud aan door Vraag om invoer te selecteren. Tik op Ontvangers en zoek naar je eigen telefoonnummer of een andere gewenste ontvanger. Tik op Gereed en vervolgens op het pijlknopje bij deze taak. Schakel desgewenst Toon bij uitvoeren uit.

Tik op Gereed om de opdracht af te ronden. Wil je de taak hernoemen, tik dan op de drie puntjes, gevolgd door het pijlknopje naast de opdrachtnaam. Kies in het menu Wijzig naam of selecteer (ook) andere opties, zoals Kies symbool of Zet op beginscherm. Je kunt de opdracht ook starten via Siri door de naam uit te spreken, bijvoorbeeld: Hé Siri, onthoud dit!

Controleer de logica achter je opdrachten.

Focus-modi

Net als Android biedt Apple een flexibele focusfunctie. Ga naar Instellingen en open Focus. Kies een bestaande focus, zoals Werk, of tik op de plusknop om een eigen modus te maken. Bij een aangepaste focus kun je aangeven waarop je wilt focussen, zoals Lezen of Gamen, en deze een naam en kleur geven.

Stel vervolgens de focus naar wens in. Bepaal bijvoorbeeld van welke personen of apps je geen meldingen wilt ontvangen, hoe je toegangsscherm of beginscherm eruit moet zien en hoe specifieke apps of je systeem zich moeten gedragen. Zo kun je instellen welke inkomende mails je wilt zien in Mail, of je de energiebesparingsmodus wilt activeren enzovoort. Tot slot kun je een tijdsschema instellen voor automatische activering van de focusmodus.

Je kunt diverse focusfilters inschakelen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen
© NASIR
Energie

Zo werkt een aircooler en dít zijn de voor- en nadelen

Toe aan wat frisse lucht in huis, maar vind je een airco te duur en een ventilator niet effectief genoeg? Misschien is een aircooler wat voor je. Een aircooler koelt de lucht met water in plaats van een koelvloeistof. Dat heeft een aantal fijne voordelen, maar een aircooler kent ook wat beperkingen. 

In het kort: Aircoolers zijn simpele maar effectieve verkoelingsapparaten die de gevoelstemperatuur in een ruimte een stuk aangenamer kunnen maken. In tegenstelling tot airco's werken aircoolers niet op een zware compressor, waardoor ze stil en energiezuinig zijn. Ze zijn ook veel goedkoper dan airconditioners. Toch zijn aircoolers niet voor iedere woning geschikt. Dit artikel legt uit wat aircoolers zijn, hoe ze precies werken, wat de voordelen zijn ten opzichte van traditionele airconditioners én wanneer je toch beter een airco in huis kunt halen.

Lees ook: Ventilator of mobiele airco?

Aircoolers zijn (nog) niet erg populair. Dat komt omdat aircoolers een stuk minder krachtig zijn dan airconditioners. Airco's zijn in staat om de kamertemperatuur flink te laten dalen, terwijl het effect van een aircooler meer lijkt op dat van een ventilator. Een aircooler zuigt warme lucht aan en haalt dit langs een koelelement met water, waarna de gekoelde lucht weer naar buiten komt. Zo ontstaat er een frisse luchtstroom in de buurt van het apparaat. Zet je het apparaat uit, dan verdwijnt het verkoelende effect snel. 

Voordelen

Hoewel aircoolers geen grote invloed kunnen uitoefenen op de daadwerkelijke temperatuur in een kamer, kunnen ze wél de gevoelstemperatuur aanzienlijk verbeteren. Daarin zijn ze vaak beter dan ventilators, die niet meer doen dan een luchtstroom creëren met de al aanwezige (warme) lucht. Omdat een aircooler warme lucht actief verkoelt met behulp van waterdamp, voelt de luchtstroom uit dit type apparaat extra fris en verkoelend aan. Vooral in kleinere ruimtes zul je dit effect merken.

Een ander voordeel van een aircooler is dat dit apparaat door de afwezigheid van een compressor een stuk stiller is dan een airco. Daardoor kun je een aircooler gerust neerzetten in ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in je werk- of slaapkamer. Je hebt voor een aircooler ook geen passende raamafdichting nodig: je kunt hem neerzetten waar je wilt. Vaak zitten er ook nog wieltjes onder waarmee je het apparaat makkelijk van de ene naar de andere ruimte verplaatst. 

Dan is er nog het financiële aspect: een aircooler is over het algemeen veel goedkoper dan een airco. Je hebt immers niet te maken met hoge installatiekosten en ook je energiekosten vallen door het energiezuinige verkoelingssysteem van een aircooler goedkoper uit. Ook de aanschafprijs ligt een stuk lager. Waar je voor een mobiele airco al snel honderden euro's neerlegt, heb je voor een paar tientjes al een goede aircooler. Sommige aircoolers zijn uitgerust met een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en schimmels uit de omgeving haalt: daar leg je uiteraard wat meer geld voor neer. 

©Sekai

Nadelen 

Het voornaamste nadeel van aircoolers is dat ze minder goed zijn in het verkoelen van een ruimte dan airconditioners. Dat komt door het verschil in werking tussen beide apparaten. Een airco onttrekt warme lucht aan een ruimte en voert die via een afvoerslang naar buiten. Tegelijkertijd blaast het apparaat koude lucht van buiten via een compressor met koelvloeistof de ruimte in. Door die dubbele werking kan een airco de temperatuur in een ruimte met wel tien graden verlagen. Een aircooler verlaagt de omgevingstemperatuur met maximaal drie graden. Je kunt op een aircooler dan ook geen gewenste temperatuur instellen; op een airco kan dat meestal wel. 

Een aircooler is daarnaast niet voor elke ruimte even geschikt. Het apparaat maakt de lucht in een ruimte namelijk vochtiger, wat bij warm weer niet altijd gewenst is. Het wordt dan ook aangeraden om het raam open te zetten wanneer een aircooler zijn werk doet, met name in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dat het apparaat op basis van vocht werkt, heeft ook als nadeel dat het regelmatig geleegd en schoongemaakt moet worden. Anders kan de boel gaan schimmelen, en dan is de lucht die het apparaat uitblaast lang niet zo fris meer.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer kies je voor een aircooler? 

Een aircooler past bij jou als je geen honderden euro's wilt uitgeven aan een airconditioner, maar wel een apparaat in huis wilt dat een frisse luchtstroom creëert (zonder de daadwerkelijke temperatuur te verlagen). Ook als je een stil apparaat zoekt dat weinig energie verbruikt, is een aircooler een goede keuze.

Wanneer kies je beter geen aircooler? 

Een aircooler is minder geschikt als je grotere ruimtes wilt verkoelen en op zoek bent naar een apparaat dat de temperatuur in huis significant omlaag kan brengen. Ook als de luchtvochtigheid in je woning al hoog is, kies je beter voor een traditionele airco.








Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: