ID.nl logo
Sea of Thieves - Schatzoeken op de zeven zeeën
© PXimport
Huis

Sea of Thieves - Schatzoeken op de zeven zeeën

We zagen de bui al hangen. Sea of Thieves is een prachtige, vrolijk vormgegeven game met wonderschone vergezichten. Elke activiteit is zo gepolijst dat je jouw eigen reflectie er in kunt bewonderen, maar er is verschrikkelijk weinig om te doen. De game, waarin je met enkele medepiraten de zee onveilig maakt, is als een regenplas waar een kleuter enthousiast in springt om daarna glunderend door te lopen.

Sea of Thieves is gestructureerd rond drie Trading Companies, die je met hun Voyages het ruime sop opsturen om iets terug te brengen. De Gold Hoarders geven je schatkaarten mee en eisen dat je de gevonden schatten inlevert, om ze met een speciale sleutel te openen en de buit te delen. De Order of Souls betalen grof geld voor de schedels van skeletkapiteins. De Merchant Alliance vraagt je om eilanden af te speuren naar goederen als een kist vol bananen of een paar kippen. Ongeacht het smaakje, elke opdracht betekent een reis van A naar B en weer terug. Met de verdiende goudstukken en reputatie kun je cosmetische zaken ontgrendelen, zoals een vrolijk gekleurde concertina of een glinsterend boegbeeld.

©PXimport

Frivole franjes

Bovenstaande alinea beschrijft bijna alles wat er in de game te doen valt. Naarmate je stijgt in reputatie bij elke Trading Company, neemt de complexiteit van elke opdracht toe. Maar dat komt er vooral op neer dat je naar meer dan één eiland moet varen om de queeste te voltooien. Het enige waar je naartoe kunt werken zijn die cosmetische franjes. De twee schepen in de game – een sloep voor 1 à 2 spelers en een galjoen voor 3 à 4 spelers – zijn niet functioneel aan te passen. Op de lange termijn mogen de meest volhardende spelers zichzelf een Pirate Legend noemen en ontvangen ze een eigen piratenhol.

Om het plezier van Sea of Thieves te vinden, moet je tussen de spelregels lezen.

-

Sea of Thieves leunt zwaar op de interactie die ontstaat wanneer piraten elkaar tegenkomen. De game bevat meer dan genoeg manieren om te communiceren met je schipmaten: een ingebouwde voice chat, voorgebakken tekstuele berichten en gebaren. Dit is maar goed ook, want een goed samenwerkende bemanning kan de hele wereld aan. Een sloep met twee op elkaar ingespeelde piraten kan met één hand een galjoen met vier langs elkaar heen werkende flierefluiters tot zinken brengen.

Die noodzaak tot communicatie maakt het vinden van gelijkgestemde zeerovers cruciaal en de huidige middelen zijn simpelweg ontoereikend. Sea of Thieves probeert met zijn menustructuur en interface zo min mogelijk in de weg van de ervaring te zitten, maar de ondersteunende functies van de game zijn momenteel erg karig. We kunnen niet selecteren op taal tijdens de matchmaking, er zijn geen Guilds – stel je eens voor dat je aan de vlag zou kunnen zien of je te maken hebt met vriend of vijand, en dat je dan met andermans vlag een vloot kunt infiltreren – en de trage en onoverzichtelijke Xbox-app verdient het niet om in de schaduw te staan van Steam als sociale dienst.

©PXimport

1 + 1 = 3

Ondanks dat Sea of Thieves leeg aanvoelt, kunnen we niet wachten om verder te spelen. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop ontwikkelaar Rare de game heeft ontworpen. De repetitieve Voyages zijn niet het punt van de game, net zo min als dat het kopen van een paar gekleurde zeilen het einddoel is. Om het plezier van Sea of Thieves te vinden, moet je tussen de spelregels lezen. Het zeilen zelf is bijvoorbeeld niet heel uitdagend. Hijs de zeilen, draai het doek om zo veel mogelijk wind te pakken en je komt er wel. Het wordt een heel andere ervaring als je met acht schatkisten en piratenschedels in het ruim op de vlucht moet voor een galjoen. Dan vecht je voor elk zuchtje wind en tuur je met het angstzweet op je voorhoofd door de verrekijker. Je krimpt ineen als je dan de vijandelijke kapitein naar je ziet wijzen, maar juicht het uit wanneer de kluns een uit het water stekende rots over het hoofd ziet.

Elke handeling is op zichzelf kinderlijk eenvoudig – schade aan je schip repareer je door een houten plank tegen een gat aan te timmeren – maar elke handeling komt op uitgekookte wijze samen als een som die groter is dan de delen. De emmer gebruik je bijvoorbeeld om water te hozen, maar met behulp van wat rum maak je er een wapen van. Naast dat je in dronken toestand over het dek heen zwalkt en je alleen maar valse noten produceert met je draailier, vliegt je maaginhoud alle kanten op. Als je vervolgens de groene derrie opvangt met een emmer en in het gezicht gooit van een onvriendelijke zeerover, is deze voor de rest van zijn korte leven blind. Veel elementen in Sea of Thieves die in eerste instantie slechts ter versiering lijken te dienen, kunnen zo op onverwachte en vaak hilarische wijze nuttig zijn.

©PXimport

Verhalenmachine

Sea of Thieves is op zijn best als je de grind negeert, want de game slaagt uitstekend als verhalenmachine. We gaan nooit vergeten hoe de schrik ons om het hart sloeg toen, tijdens het plunderen van een skelettenfort, we een galjoen recht op ons af zagen varen. Na een verbeten schermutseling met donderbussen, haaien en een goed geplaatst vat buskruit wisten we te ontsnappen, maar niet voor lang. Met onze rivaal in het kielzog zetten we een uur lang alle zeilen bij en voeren we langs elk piratennest op de kaart om lachend stukje bij beetje onze buit in te leveren bij de Trading Companies. Zo beperkt als Sea of Thieves is, lokt de game voortdurend deze fantastische situaties uit.

Als de sterren goed staan en de wind gunstig is, betovert Sea of Thieves ons met de grappigste en spannendste multiplayerervaring die we ons kunnen heugen. De gameplay-elementen interacteren op geniale wijze met elkaar en als je het geluk hebt om een goede bemanning te vinden, staat de game garant voor onvergetelijke ervaringen. Sea of Thieves stelt echter in gelijke mate teleur in hoe weinig diepgang de game verder kent. Ondanks alle pijnpunten – we kunnen die Xbox-app wel kielhalen – blijft Sea of Thieves dankzij zijn charme en memorabele momenten nog net drijven.

Sea of Thieves is nu beschikbaar voor Windows en Xbox One. De review is op basis van de pc-versie.

Oké
Conclusie

**Ontwikkelaar:** Rare Ltd. **Prijs:** €59,99 **Genre:**Action-adventure **Platform:**Xbox One, pc **Website:**[seaofthieves.com](https://www.seaofthieves.com/)

Plus- en minpunten
  • Heerlijke vormgeving
  • Slimme interactie tussen gameplay-elementen
  • Lokt hilarische en onvergetelijke situaties uit
  • Vrijwel niets om naartoe te werken
  • Gebrekkige en ontbrekende sociale functies
  • Repetitieve queesten
▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv