ID.nl logo
Metal Gear Survive - Verdient een eerlijke kans
© PXimport
Huis

Metal Gear Survive - Verdient een eerlijke kans

Metal Gear Survive werd bij voorbaat al berecht en geëxecuteerd door het grote publiek. Slim heeft Konami het ook allemaal niet aangepakt. Door na de vechtscheiding met Metal Gear’s geestelijk vader Hideo Kojima überhaupt nog iets te doen met de serie, maar ook door de game vooral als een ogenschijnlijk holle multiplayergame te presenteren waarin je op zombies inslaat. Doodzonde, want in de praktijk is dit geen Metal Gear-game en is multiplayer slechts bijzaak. Wél is Metal Gear Survive een hele aardige game.

Om dat te ontdekken moet je niet alleen alle cynisme en verwachtingen opzij zetten, maar ook nog eens over een flinke portie geduld beschikken. Metal Gear Survive begint namelijk bijzonder moeizaam. Het verhaal begint zo kinderlijk eenvoudig dat het riekt naar fanfictie, maar toch presteert Konami het om, misschien in een poging om Metal Gear-tradities hoog te houden, de lijnen met ellenlange filmpjes en statische dialogen uiteen te zetten. Dat terwijl het zich zo gemakkelijk laat samenvatten: nadat Mother Base aan het einde van Ground Zeroes is vernietigd, beland jij als naamloze huurling uit Snake’s privéleger in een andere dimensie waarin zombies – sorry, Wanderers - heersen en jij niets anders kunt doen dan overleven.

©PXimport

Om te kotsen

Overleven leer je met vallen, opstaan en heel veel overgeven. Overleven houdt namelijk niet alleen in dat je op je gezondheidsbalk moet letten, want je krijgt ook honger en dorst. Honger heeft invloed op je maximale aantal levenspunten, dorst is op een vergelijkbare manier verbonden met je stamina. Het is dus verstandig regelmatig te eten en te drinken, maar dan moet je wel iets te eten en te drinken vinden. Daarvoor moet je eerst de map in kaart brengen - letterlijk. Je map wordt namelijk beetje bij beetje ingevuld door ergens daadwerkelijk rond te lopen. Pas als je terugkeert bij je thuisbasis, wordt de door jou zojuist afgelegde route zichtbaar op de kaart en kun je met stempels aangeven waar je bijvoorbeeld een waterbron of dieren hebt gevonden.

In het begin drink je dankbaar vervuild water of eet je rauwe geit, wat er vervolgens weer net zo hard uitkomt. Waarop je vervolgens iedere minuut opnieuw last krijgt van slokdarmweeën totdat je een medicijn hebt gevonden of vanzelf na een tijd bent genezen. Dat klinkt niet alleen bijzonder onsmakelijk, maar is ook gevaarlijk als je net op de hielen wordt gezeten door een horde Wanderers. Metal Gear Survive kent namelijk geen enkele genade. Dood is dood. Had je net éindelijk weer een geit gevonden en geslacht, of materiaal gevonden om een speer mee te fabriceren, maar lukt het je niet om terug te keren naar je basis? Jammer joh, begin maar opnieuw. En de zojuist verkende gebieden op de kaart ben je ook weer kwijt. De game savet alleen op je basis, niet in het veld.

©PXimport

Beklemmende expedities in de Dust

Dat maakt de eerste paar uur van Metal Gear Survive moeizaam en soms ronduit frustrerend, maar ook spannend. Vooral wanneer je de Dust betreedt. Het merendeel van de kaart is namelijk gehuld in mysterieuze nevelen. Hier moet je niet alleen op je honger en dorst letten, maar ook op je zuurstofvoorraad. Bovendien is het zicht hier flink belemmerd. Vaak ben je op niets meer aangewezen dan je kompas, wat lichtbakens aan de horizon en je eigen richtingsgevoel. Missies in de Dust voelen daardoor echt aan als een gevaarlijke expeditie.

Zodra de nadruk meer komt te liggen op het ondernemen van dit soort avonturen, begint duidelijk te worden hoe slim Metal Gear Survive in elkaar steekt. Wanderers reageren bijvoorbeeld op geluid, waardoor sluipen vaak verstandig is. Hurken of kruipen kost echter weer stamina en is bovendien traag. Terwijl je kruipt en je je zuurstofmeter ziet dalen, zie je de honger en dorst toenemen. En met flinke dorst kun je weer niet goed sluipen. Heb je nog genoeg stamina om het op een lopen te zetten? Of móet je eigenlijk wel die Wanderer neersteken, omdat zij Kuban Energy achterlaten waarmee je je zuurstof weer kunt aanvullen? En moet je nog wat eten voordat je de confrontatie opzoekt?

Alle facetten van Metal Gear Survive hangen op zo’n moment samen. Als je zou vluchten zonder dat je nieuwe grondstoffen, blauwdruk voor een sterker wapen of een fast travel-station hebt gevonden, heb je eten en drinken voor niets verbruikt. Maar hoeveel verder durf en kun je nog? De Dust heeft bij ons dan ook voor de nodige panieksituaties gezorgd. Meer dan eens is het voorgekomen dat we op de tast naar een doelwit liepen, om het beoogde doel vervolgens te missen en hopeloos te verdwalen. Als je dan volledig in het duister tast over waar je precies bent en hoe je in vredesnaam ooit nog terugkomt, terwijl je alle metertjes zorgwekkend terug ziet lopen, is Metal Gear Survive bijzonder beklemmend en absoluut op zijn best.

©PXimport

Houdt je scherp

Door dit strenge regime word je bovendien ook geforceerd om te leren hoe je met de Wanderers vecht. Met gestrekt been de confrontatie ingaan leer je snel af. Wanderers zijn sterk, snel en roepen gelijk hun vriendjes om je gezamenlijk in elkaar te slaan. Zelfs al overleef je het, dan is de kans groot dat je flink verwond bent en je overlevingskansen dus aanzienlijk slinken.

Gelukkig zijn de Wanderers niet heel erg slim. Daardoor hangen ze bijvoorbeeld graag koppig in een hek met kippengaas, in plaats van er omheen te lopen. Vervolgens kun jij ze veilig van achter het hek neerprikken met een speer of neerschieten met een pijl en boog. Dom en voorspelbaar? Ja, maar het maakt de game speelbaar. Bovendien werkt deze tactiek de eerste uren feilloos, maar latere Wanderers vergen weer een andere aanpak.

Zo houdt Metal Gear Survive je steeds scherp. Telkens wanneer je denkt dat je het spelletje doorhebt, trapt de game je weer onderuit. Wanneer je gewend bent aan honger en dorst, introduceert de game zuurstof. Wanneer je weet hoe bepaalde Wanderers zich gedragen, krijg je te maken met nieuwe vijanden. En wanneer je eindelijk denkt genoeg eten en drinken te hebben en langzaam een basis begint te bouwen met werkplaatsen om wapens te maken, of zelfs watertanks en plantages, weet de game wel weer op een of andere manier je uit die net gevonden balans te brengen.

©PXimport

Boodschappen doen

Toch is Metal Gear Survive niet perfect. Honger en dorst spelen met name in de eerste uren simpelweg een té grote rol. ‘Boodschappenrondjes’ waarin je puur en alleen eropuit gaat om wat eten of een verdwaalde geit te vinden, zijn daardoor onvermijdelijk, terwijl juist daar geen bal aan is. Ook zijn de missies wel erg repetitief zodra je de spelregels een beetje kent. Hoewel je in sommige missies iemand moet redden of een Memory Board uit een computer moet trekken, ben je in de meeste missies toch vooral bezig om een machine te verdedigen terwijl er golven Wanderers op je af komen. Ook in de co-opmissies is dat eigenlijk het enige dat je doet, al zijn deze missies door simpelweg meer spelers en navenant meer Wanderers een chaotische uitdaging op zich. Maar wanneer je wat verderop in de game zit, over sterkere wapens beschikt en alle trucjes wel onder de knie hebt, vervallen die opdrachten in net zo’n routineklus als de boodschappenrondjes voor een stukje vlees die je in het begin deed.

Metal Gear Survive blijft daardoor niet tot het einde spannend. Grappig genoeg schurkt het verhaal tegen het einde opeens wel nog enigszins onverwachts dichter aan tegen de ‘echte’ Metal Gear Solid-games. Trouwe fans die zover zijn gekomen, krijgen daarmee toch een beetje een pleister op de wonde. Echt Metal Gear is deze game echter niet. Er wordt wel geslopen, maar het is geen tactical espionage action. Wanderers geven zoektochten snel op, er zijn geen alarmfases en nauwelijks eindbazen. Verhalend kent Metal Gear Survive geen emotionele hoogtepunten, maar ook geen onbegrijpelijke plottwists en dialogen. Nou goed dan, misschien op het einde een beetje.

©PXimport

Enkel op de meest spannende momenten, waarin we met een gekneusde enkel en een knorrende maag proberen te overleven in onontdekt gebied, doet Metal Gear Survive denken aan Metal Gear Solid 3. Aangezien dat de favoriete Metal Gear van ondergetekende is, is dat een groot compliment. Desondanks heeft Konami zich met de naam ‘Metal Gear’ vooral veel ellende op de hals gehaald. Een automatische afkeer van iedereen die Kojima op een voetstuk heeft staan, maar ook verkeerde verwachtingen. Waarschijnlijk had Metal Gear Survive het beter gedaan als op zichzelf staande game. Onterecht, want Metal Gear Survive blijkt een prima spel te zijn voor eenieder die voorbij de naam en de ‘Sins of the Father’ kan kijken.

Metal Gear Survive is nu beschikbaar op pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor deze recensie werd de game gespeeld op een PS4 Pro.

Goed
Conclusie

**Ontwikkelaar:** Konami **Prijs:** €39,99 **Genre:**Action-adventure, survival **Platform:**PlayStation 4, Xbox One, pc **Website:**[konami.com](https://www.konami.com/mg/survive/gate/)

Plus- en minpunten
  • Houdt je scherp
  • Veel spanning
  • Mechanieken om te overleven
  • Trage introductie
  • 'Boodschappenrondjes'
  • Wordt routinematig
▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube