ID.nl logo
Forza Horizon 5 geeft vol gas
© PXimport
Huis

Forza Horizon 5 geeft vol gas

Forza Horizon 5 kleurt in alle opzichten binnen de lijntjes. Het is eigenlijk simpelweg een veredelde Horizon 4, wat een opgevijzelde Horizon 3 is. Maar aan kwaliteit heeft de serie nog steeds helemaal niets ingeboet.

Kijk je kritisch naar arcaderacers, dan zie je vaak dat de ontwikkelaars voor een specifieke niche kiezen. Dirt richt zich op rally en gymkana, FlatOut en Wreckfest rijgen botsingen aan elkaar en Need for Speed richt zich (vaak) op straatraces en het opvoeren van importauto’s. Vrijwel iedere ambitieuze poging om hieraan voorbij te gaan redt het niet bij deze welomlijnde titels. De nieuwste telgen van The Crew en Grid maakten bijvoorbeeld niet ontzettend veel indruk.

Ontwikkelaar Playground Games springt in dat gat en probeert met Forza Horizon de verschillende aspecten uit de autocultuur met elkaar te verbinden. Wonder boven wonder slaagt het daar keer op keer in. 

©PXimport

Zorg voor autocultuur

De veelzijdigheid aan beschikbare bolides is net als in vorige delen in de serie ontzettend indrukwekkend. Vrijwel alle betekenisvolle automerken zitten vol glorie in de game, van het Amerikaanse Dodge tot Ferrari, Volkswagen en Honda. Het oog voor detail is verbluffend en benadert het niveau van Gran Turismo: games van dit kaliber zijn net zozeer een naslagwerk over de geschiedenis van de autocultuur als dat het games zijn. Aan alles merk je dat Playground zorg draagt voor de verschillende facetten van deze rijke cultuur.

Het mooie is dat de karakteristieke eigenschappen van alle beschikbare auto’s ten volste benut is. Sterker nog, je kunt elke auto van binnen en buiten bekijken, om er vervolgens in een handomdraai zo’n lekker sissende 1.6 liter-motor in te leggen of juist een nieuw likje verf op je velgen te gooien. Natuurlijk gaat het hier om een arcaderacer, maar zeker met een stuur en een goed stel pedalen voel je het gelijk wanneer je een bredere band onder je Honda Civic knalt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Forza Horizon 5 is ook qua race-ervaring vrijwel volledig naar je hand te zetten. Wil je tussen neus en lippen door de 300 kph aantikken, dan hoef je in principe alleen maar in een Lamborghini te springen en het gaspedaal in te houden. Wil je de nuances van een familiewagen aanvoelen, dan zet je alle hulpmiddelen uit en heb je opeens te maken met een verrassend diepgaande representatie. Misschien is dit ook de reden waarom een YouTube-kanaal als

zoveel video’s maakt over Forza Horizon: om te kunnen genieten van de karakteristieke wegligging, geluiden en aanblik van alle beschikbare wagens.

Hallo Mexico!

De grote vraag is dus vooral: hoe zit het met de races en de omgeving? In Horizon 4 stond Groot-Brittannië centraal, in deeltje vijf reizen we af naar Mexico – gevuld met indrukwekkende ecosystemen, archeologische pareltjes en aantrekkelijke autoroutes.

De veelzijdigheid aan beschikbare bolides is net als in vorige delen in de serie ontzettend indrukwekkend 

-

Waar Horizon 4 vooral draaide om kleine, spannende paadjes door prachtige steden en net zo indrukwekkende natuurgebieden, gaat het in Horizon 5 vooral om de verscheidenheid aan Mexicaanse flora en fauna. Of je nu langs of over het strand scheurt, een actieve vulkaan beklimt of een dichtbebost regio onveilig maakt: aan ecologische diversiteit is geen gebrek. Playground Games heeft bovendien samengewerkt met een antropologisch instituut om recht te doen aan verschillende archeologische vondsten. Zo kun je Ek’ Balam bezoeken, maar ook de Stad van de Goden Teotihuacán. 

©PXimport

Waar de ruïnes alle aandacht hebben gekregen die ze verdienen, gaat dat niet op voor niet-materiële cultuur. Dat resulteert in stereotypes, generalisaties en ongemakkelijke uitspraken over ‘de Mexicaanse cultuur’. In tussenfilmpjes en dialogen gaat het vrijwel alleen maar over het belang van familie, alsof dat een volledige cultuur definieert.

Dat is zonde, juist omdat Playground wel degelijk een kritische houding probeert aan te nemen. Dat uit zich niet alleen in de samenwerking met een antropologisch instituut, maar ook in bijvoorbeeld de mogelijkheid om genderneutrale voornaamwoorden te kiezen.

Van sprintraces tot een spectaculaire duurloop

Over het algemeen is de spelopbouw van Forza Horzon 5 uitstekend. De fictieve representatie van Mexico leent zich uitstekend voor talloze verschillende races, van drag en drifting tot touren en rally. Vaak gaat het om vrij korte races die je in een minuut of drie tot een goed einde kunt brengen. Maar eens in de zoveel tijd komt er een groter evenement voorbij, waar je toch al gauw een kwartier of soms een halfuur mee bezig bent. Deze evenementen loodsen je door de volledige spelwereld en zijn vaak spannend en spectaculair. 

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De keerzijde van deze insteek is dat het enigszins voelt alsof de spelwereld uit verschillende levels is opgebouwd, in plaats van dat het een dynamisch geheel vormt. De overgang tussen regenwoud en woestijn is rigide, wat ten koste gaat van de illusie van een levende wereld. Bovendien krijg je soms het gevoel dat je allerlei korte, soms minder interessante races moet doorlopen om een groter, mooier en leuker evenement vrij te spelen.

Dit doet gelukkig nauwelijks afbreuk aan de verder waanzinnige race-ervaring. Forza Horizon 5 is wederom prachtig, gelaagd, veelzijdig en eigen. 

Forza Horizon 5 is vanaf 9 november verkrijgbaar voor pc, Xbox Series X en S en Xbox One. De Premium-editie van het spel geeft op 5 november al toegang. Voor deze review is de game op Xbox Series X getest.

Uitstekend
Conclusie

Forza Horizon 5 is een prachtige, gelaagde en omvangrijke representatie van de globale autocultuur. Of je nu wilt driften in een opgevoerde Supra of de supersnelle elektrische Porsche Taycan op z’n staart wilt trappen, Forza Horizon 5 doet het met verve.

Plus- en minpunten
  • Fantastische representatie van de globale autocultuur, oog voor detail
  • Horizon 5 ≈ 4 ≈ 3, de spelwereld kan als losse flarden aanvoelen
▼ Volgende artikel
Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast. Veel mensen hebben het navigatiesysteem van hun auto verruild voor de gratis app Google Maps. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi Redmi Pad 2 – Acceptabel alternatief

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een Android-tablet met een prijskaartje variërend van 199,90 tot 249,90 euro. Het verschil zit hem niet alleen in de grootte van het werkgeheugen en de hoeveelheid opslagruimte, maar ook of je hem met of zonder 4G-verbinding koopt. In de basis haal je echter dezelfde tablet in huis, met hetzelfde design en dezelfde chipset.

Goed
Conclusie

De Xiaomi Redmi Pad 2 is een prima budgettablet met een strak design, groot scherm en lange accuduur. Hij is snel genoeg voor dagelijks gebruik en lichte games, al zijn de camera’s en accessoires beperkt. Voor wie vooral wil streamen of browsen, is dit een uitstekende koop vanaf zo'n 200 euro.

Plus- en minpunten
  • Prima scherm
  • Capabele processor
  • Lange accuduur
  • Premium uitstraling
  • Kan nog weleens stotteren
  • Matig updatebeleid
  • Camera's zijn basic
  • Geen splitscreen

Welke variant je ook in huis haalt, de Xiaomi Redmi Pad 2 kenmerkt zich door een strak en minimalistisch ontwerp. De metalen unibody-behuizing voelt zowel robuust als hoogwaardig aan. Dankzij de materialen en beschikbare kleuren (Graphite Gray en Mint Green) heeft de budgettablet een onverwachte premium uitstraling. Met een gewicht van ongeveer 475 gram en een slank formaat houd je de tablet bovendien comfortabel vast. De platte zijkanten en de subtiel afgeronde hoeken dragen bij aan een moderne uitstraling en verbeteren de grip.

Het 11inch-scherm is een van de hoogtepunten van de Redmi Pad 2. Het lcd-display levert scherpe beelden en levendige kleuren, wat ideaal is voor het kijken van films en series. De 90Hz-verversingssnelheid zorgt daarnaast voor vloeiende scrolbewegingen. De helderheid is niet super, maar prima voor binnenshuis. Verder heeft de tablet een forse accu van 9000 mAh die het lang volhoudt en vier luidsprekers. Onder de motorkap zit de MediaTek Helio G100-Ultra, die op papier net even minder scoort dan de high-end Snapdragon 865 uit 2019.

©Wesley Akkerman

Beter geoptimaliseerd

Die processor is misschien al zes jaar oud, maar hoef je nog niet te onderschatten. De G100-Ultra zelf komt uit 2024 en is de opvolger van de eveneens prima Helio G99-processor. De specificaties van beide processors verschillen amper, maar het nieuwe model is wel iets beter geoptimaliseerd. Voor dagelijkse taken presteert het systeem dan ook meer dan prima, al kan het wel zijn dat je hier en daar op wat gestotter stuit (zelfs de duurdere variant met 8 GB werkgeheugen). Het is daarom niet bepaald een gamemachine, maar lichtere en oudere games draaien er acceptabel op.

De software op Xiaomi-apparaten was voorheen soms een struikelblok, maar de overgang naar HyperOS 2, gebaseerd op Android 15, is een hele verbetering. Een handige functie is bijvoorbeeld de vaste taakbalk onderin met favoriete en recente apps. De tablet wordt geleverd met een paar voorgeïnstalleerde apps, waarvan je het gros gelukkig makkelijk verwijdert. Je moet het helaas wel zonder splitscreen-multitasking doen – wat ons betreft een dealbreaker. Verwacht twee jaar OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates, dat weinig maar gebruikelijk is in dit prijssegment.

©Wesley Akkerman

Camera en accessoires

De camera's op de Redmi Pad 2 zijn niet zijn sterkste punt, maar komen soms toch van pas. Xiaomi heeft de betere camera aan de achterkant geplaatst, wat onhandig is voor videobellen (waar je dit soort tablets doorgaans voor gebruikt). De frontcamera is zelfs afgewaardeerd naar 5 megapixel. Hoewel de kwaliteit bij goede belichting voldoende is voor videochats, kun je de verwachtingen het best laag houden. De achtercamera is bruikbaar voor basisfoto's, maar de kwaliteit is vergelijkbaar met die van oudere telefoons. Handig voor documenten inscannen, meer niet.

Tot slot is het goed om te weten dat je de Xiaomi Redmi Pad 2 kunt uitrusten met verschillende accessoires, waaronder een screenprotector, een cover en de Redmi Smart Pen. De stylus is handig voor notities en schetsen, en is drukgevoelig. Helaas is er geen magnetische bevestiging en moet je hem apart opladen via usb-c. De Redmi Pad 2 Cover is een aanrader: die beschermt het scherm en fungeert als standaard. Handig wel, maar ook hier missen we een stylushouder. Ook sluit de cover niet magnetisch, wat minder ideaal is voor onderweg.

©Wesley Akkerman

Xiaomi Redmi Pad 2 kopen?

De Xiaomi Redmi Pad 2, met adviesprijzen tussen 199,90 en 249,90 euro, is een prima budgettablet. Het strakke metalen design, het scherpe 11inch-scherm en de 9000mAh-batterij zijn fijne pluspunten, die de tablet de allure van duurdere modellen geven. Hoewel de MediaTek Helio G100-Ultra-processor niet geschikt is voor de zwaarste taken, presteert hij prima voor dagelijks gebruik, al kunnen er af en toe wat haperingen optreden. Voor gamers is het goed om rekening te houden met beperkingen, maar minder veeleisende titels draaien hier soepel op.

Of je nu gaat voor het goedkoopste of juist het duurste model, dat maakt niet uit. We vinden dat de tablet zijn prijskaartje waard is. De duurste versie heb je gelukkig alleen nodig als je per se de 4G-verbinding wilt hebben. Houd wel rekening met compromissen: de camera's zijn basaal en het ontbreken van splitscreen-multitasking is een gemis. Ook stellen de accessoires weinig voor. Maar als je een betaalbare tablet zoekt voor entertainment en lichte taken, dan is de Redmi Pad 2 een acceptabel alternatief voor de tablets die minimaal het dubbele kosten.