ID.nl logo
Dit zijn de beste tv-series gebaseerd op videogames
Huis

Dit zijn de beste tv-series gebaseerd op videogames

Videogames zijn een grote bron van inspiratie voor filmmakers. In het verleden draaiden verfilmingen van spellen nogal eens uit op een grote flop, maar het lukt steeds vaker om een geweldige blockbuster neer te zetten. Wat zijn momenteel de beste tv-series die gebaseerd zijn op videogames? Wij zetten vijf tips op een rijtje.

The Last of Us (HBO)

Genre: Actie/avontuur, drama
Jaar: 2023
Regie/maker: Neil Druckmann en Craig Mazin
Cast: Pedro Pascal, Bella Ramsey en Gabriel Luna
Duur: 9 afleveringen, 50 minuten per aflevering
IMDb-link

The Last of Us volgt het verhaal van de 56-jarige Joel, die de jonge Ellie naar het westen van de Verenigde Staten moet brengen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want van de wereld zoals we die nu kennen is niets meer over, zeker niet nadat een schimmelplaag mensen in de meest afschuwelijke monsters heeft veranderd. Word je gebeten, dan is het einde verhaal. Het overkomt Ellie, alleen verandert zij niet in een geïnfecteerd monster. Haar immuniteit leidt tot het idee dat Ellie misschien weleens het vaccin kan zijn voor deze verschrikkelijke epidemie.

Er is inmiddels al een aantal afleveringen te zien van The Last of Us (er komt wekelijks een aflevering bij), maar de serie is nu al een enorm succes. HBO heeft daarom besloten dat er een tweede seizoen komt. Een aanrader!

Watch on YouTube

The Witcher (Netflix)

Genre: Actie/avontuur, drama
Jaar: 2019 - heden
Regie/maker: Lauren Schmidt
Cast: Henry Cavill, Freya Allan en Anya Chalotra
Duur: 16 afleveringen, 60 minuten per aflevering
IMDb-link

Geralt of Rivia is de monsterjager uit The Witcher. Hij verdient de kost als huurling en jaagt op monsters die nabijgelegen dorpen terroriseren, maar dat gaat natuurlijk niet altijd goed. Bovendien zijn de dorpsbewoners niet bepaald blij met de geboden hulp en zijn ze bang voor monsterjagers, omdat ze bovennatuurlijke trekjes hebben. Zo is Geralt in zijn jeugd onderworpen aan experimenten en mutaties, wat hem een enorm uithoudingsvermogen geeft, naast nachtvisie en een extreem hoge pijngrens. Tijdens zijn jachten ontmoet Geralt bondgenoten als de tovenares Yennefer en de prinses Cirilla, die haar koninkrijk ten onder ziet gaan.

Hoewel The Witcher eigenlijk is gebaseerd op een boekenserie van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski, was de tv-serie er niet geweest zonder het succes van de game The Witcher 3: Wild Hunt. De tv-serie is inmiddels ook een groot succes, waarbij Henry Cavill de rol van Geralt in twee seizoenen perfect vertolkt. Er komen nog minstens twee seizoenen, maar dan zonder Cavill. Liam Hemsworth neemt het stokje van hem over. Of de serie ook zo succesvol blijft zonder Cavill, moet nog blijken.

Watch on YouTube

Cyberpunk: Edgerunners (Netflix)

Genre: Animatie, actie/avontuur
Jaar: 2022
Regie/maker: Rafal Jaki
Cast: Zach Aguilar, Kenichiro Ohashi en Emi Lo
Duur: 10 afleveringen, 25 minuten per aflevering
IMDb-link

Cyberpunk 2077 moest dé game van 2020 worden, maar de Poolse ontwikkelaar CD Projekt RED (toevallig ook bekend van de alom geprezen game The Witcher) maakte er een zooitje van. Het spel ging gebukt onder talloze bugs en CD Projekt moest miljoenen euro’s opzij zetten om klanten terug te betalen.

Toch zagen de makers van Cyberpunk: Edgerunners genoeg reden om een serie te maken, gebaseerd op de game. Want met een verhaal vol cybernetische implantaten en een verveelde straatjongen kun je alle kanten op. Edgerunners is een heftige animeserie geworden met veel geweld, actie en seks. De serie is een regelrechte hit op Netflix, maar zal niet bij iedereen direct in de smaak vallen.

Watch on YouTube

Arcane (Netflix)

Genre: Animatie, actie, avontuur
Jaar: 2021 - heden
Regie/maker: Pascal Charrue en Arnaud Delord
Cast: Hailee Steinfeld, Kevin Alejandro en Jason Spisak
Duur: 10 afleveringen, 40 minuten per aflevering
IMDb-link

Iets toegankelijker dan Edgerunners is Arcane, dat losjes is gebaseerd op het online multiplayerspel League of Legends. In dat spel, dat dagelijks door miljoenen gamers wordt gespeeld, is een strijd gaande tussen de twee futuristische steden Piltover en Zaun. In deze oorlog staan twee zusjes lijnrecht tegenover elkaar, en in Arcane krijgen gamers eindelijk wat meer achtergrond over de twee. Hoe zijn de zusjes in deze strijd verwikkeld geraakt? Arcane doet dus een stapje terug ten opzichte van de (flinterdunne) verhaallijn in League of Legends en geeft gamers wat meer context. Maar om van deze serie te genieten, hoef je het spel niet gespeeld te hebben.

Elk shot lijkt een kunstwerk: de achtergronden en landschappen zijn vaak met de hand geschilderd en er is veel aandacht voor de compositie van de beelden, lichtval en kleuren. Arcane is echter niet alleen een parel om naar te kijken, maar het verhaal trekt vanaf de eerste aflevering de aandacht.

Watch on YouTube

Castlevania (Netflix)

Genre: Animatie, actie, avontuur
Jaar: 2017 - 2022
Regie/maker: Warren Ellis
Cast: Richard Armitage, James Callis en Alejandra Reynoso
Duur: 32 afleveringen, 20 minuten per aflevering
IMDb-link

De allereerste Castlevania-game dateert van 1986, maar nog steeds verschijnen er zo nu en dan nog games binnen deze serie. De afgelopen jaren liep de populariteit van Castlevania wat terug, maar met de gelijknamige tv-serie werd er nieuw leven in de gamereeks geblazen.

In de serie op Netflix probeert vampierjager Trevor Belmont samen met zijn bondgenoten een belegerde stad te redden van bovennatuurlijke beesten die door Dracula zelf worden geleid. De strijd tegen Dracula is uitgesmeerd over vier seizoenen, waarin de kijker bakken met actie, horror en geweld om de oren krijgt. Maar Castlevania biedt meer: een sterk script met goed uitgediepte personages, geweldige voice-acting en een heerlijke tekenstijl.

Watch on YouTube

Maar er is méér!

In dit artikel hebben we een paar animatieseries besproken. Er zijn nu eenmaal niet zo veel (goede) ‘live-action’ series gebaseerd op videogames. Maar daar komt verandering in: er zijn momenteel veel series in ontwikkeling die het verhaal volgen van enkele populaire videogametitels. Zo werkt Netflix aan een adaptatie van Assassin’s Creed en is het Amerikaanse AMC bezig aan een op Twin Peaks geïnspireerde serie, gebaseerd op de game Alan Wake. Begin 2022 werd aangekondigd dat er ook een serie komt rond de apocalyptische wereld van Horizon. Steve Blackman ontwikkelt de serie. Hij is bekend als schrijver en producent van Fargo en The Umbrella Academy. Tot slot is het volgens Sony slechts een kwestie van tijd voordat we God of War op tv kunnen zien. Genoeg om naar uit te kijken dus!

▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens

▼ Volgende artikel
Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates
Huis

Sony in 2025: nieuwe soundbars en tv's, maar minder vaak updates

Tijdens het persevent van Sony op het Europese hoofdkwartier in Weybrigde in het Verenigd Koninkrijk werden de nieuwe soundbars en tv's van 2025 aangekondigd. Het bedrijf zegt het misschien niet met zoveel woorden, maar de boodschap is duidelijk: minder frequente updates van alle modellen, en miniled blijft de technologie voor het topmodel.

 De 2023 A95L qd-oled-tv heeft twee jaar in het aanbod gestaan, ondanks het feit dat er vorig jaar wel degelijk een nieuw paneel beschikbaar was. In 2025 krijgt het model wel een update. De Bravia 8 II - te lezen als Bravia 8 Mark 2 - zal uitgerust zijn met het nieuwste (3e generatie) qd-oled-paneel van Samsung Display. Sony claimt dat dit paneel een 25% hogere piekhelderheid zal leveren ten opzichte van de A95L. Als we kijken naar wat Samsung Display (de panelfabrikant) claimde op CES, dan kan dit paneel tot 4.000 nits piekhelderheid leveren. We vermoeden dat Sony daar onder zal blijven, het merk is over het algemeen wat voorzichtiger en pusht zijn oled-panelen niet tot het uiterste op het gebied van piekhelderheid. Opmerkelijk genoeg vermeldde Sony expliciet dat de Bravia 8 II goedkoper zal zijn dan de A95L, maar concrete prijzen zijn er nog niet. De Bravia 8 II zal beschikbaar zijn in 55 en 65 inch.

©Eric Beeckmans | ID.nl

De Bravia 5 en Bravia 3

Verder naar onder in de line-up worden de Bravia 5 en Bravia 3 aangekondigd, ze vervangen respectievelijk de X90L en de X75WL. De Bravia 5 wordt uitgerust met de XR-processor (ook te vinden op de hogere modellen) en een XR Backlight Master Drive, een miniled-achtergrondverlichting die zes keer meer zones zal gebruiken dan de X90L. Hij zal beschikbaar zijn in 55, 65, 75,85, en 98 inch. De Bravia 3 is een instap 4K-model met direct led-achtergrondverlichting en de X1-processor. Dit model zal beschikbaar zijn in 43, 50, 55, 65, 75, en 85 inch. Beide modellen ondersteunen Dolby Vision en Dolby Atmos.

Demo's van nieuwe modellen

Sony toonde een aantal demonstraties van de nieuwe modellen, in vergelijking met een aantal concurrenten (dat waren uiteraard 2024-modellen). De Bravia 8 II stond opgesteld naast de voorganger de A95L, een Sony referentie studiomonitor, en een LG G4 en Samsung S95D. Zowel in Vivid Mode als de Filmmaker Mode (of vergelijkbaar want Sony gebruikt geen Filmmaker Mode) liet de Bravia 8 II een sterke indruk na. Zijn beelden leunen erg dicht tegen de studioreferentie aan. Kleuren in zeer heldere accenten zijn beter, en donkere gradaties worden nauwkeuriger weergegeven.

De Bravia 5 stond opgesteld naast een X85L (wat overigens een ietwat vreemde vergelijking is, want het toestel vervangt de X90L) en een Samsung QN85D. De XR Backlight Master Drive geeft de Sony flink wat extra helderheid en een duidelijke verbetering in contrast. Sony toonde ook een nieuwe techniek voor ruisonderdrukking bij oude bronnen (SD-content zoals Friends). Dat presteerde in sommige gevallen goed, maar liet in andere gevallen meer ruis zien. Mogelijk verfijnt Sony dit nog voordat het model op de markt komt. Het feit dat de testen in Vivid beeldmode gedaan werden, maakt de vergelijking ook moeilijk, vermits fabrikanten daar vaak veel vrijheid nemen.

Audioverwerking, beeldverwerking en Studio Calibrated

Op het gebied van beeldverwerking liet Sony dit keer geen belangrijke nieuwigheden zien. Ons oordeel over het nieuwe ruisonderdrukkingsalgoritme dat tijdens de Bravia 5 demo getoond werd, laten we nog even achterwege totdat we het zelf kunnen testen. De Bravia 3 heeft een nieuw algoritme voor beeldkwaliteit, maar dat werd alleen in Vivid-mode getoond en dat is een test waaruit weinig op te maken valt.  

©Eric Beeckmans | ID.nl

Sony benadrukte verder nog de aanwezigheid van Voice Zoom 3 op de Bravia 8 II en Bravia 5. Daarmee kan de processor nauwkeurig stem of dialogen isoleren van de rest van de audio. Zo kun je die selectief versterken (voor film kijken ’s avonds) of verzwakken (om de commentator bij sport wat stiller te maken).

De tagline van Sony, ‘Cinema is coming home', wil de fabrikant garanderen met een aantal Studio Calibrated beeldmodes: Netflix Adaptive Calibrated Mode, Prime Video Calibrated Mode en Sony Pictures Core Calibrated Mode. Die modi zijn specifiek in samenwerking met de respectievelijke streamingdienst opgezet. Voor alle andere content is er de ‘Professional’-beeldmode.

Tweejaarlijkse cyclus en miniled als toptechnologie

Net als vorig jaar heeft Sony alleen een deel van line-up vernieuwd. Dat is een aanpak die we toejuichen, want het maakt de verbeteringen die een nieuw model krijgt veel duidelijker. Sony kan daar eventueel nog wel van afwijken, bijvoorbeeld als een model het slecht doet in de markt. Maar we hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt.

De 2024 Bravia 9 - een miniled-model - geldt nog steeds als het topmodel, ondanks de vernieuwde Bravia 8 II QD-OLED. Sterker nog, Sony kondigde voor volgend jaar een RGB-miniled technologie aan die duidelijk voorbestemd is om het nieuwe topmodel te worden.

Wat is een rgb-miniled achtergrondverlichting?

De achtergrondverlichting is het onderdeel van een lcd-tv dat licht produceert. Dat kunnen witte leds zijn, maar een moderne premium lcd-tv gebruikt doorgaans talloze minileds die blauw licht produceren, dat via een quantum dot-folie wordt omgezet naar wit licht. De leds worden onderverdeeld in zones die de processor individueel kan aansturen om het contrast te verbeteren. In donkere zones dimt hij het licht, in heldere zones kan hij de leds sterker aansturen. Om kleur te produceren wordt elke pixel met behulp van een kleurfilter opgedeeld in een rode, groene en blauwe subpixel.

©Sony

RGB-miniled technologie vervangt dit systeem door trio's van rode, groene en blauwe minileds te gebruiken die samen wit licht creëren, waardoor de quantum dot-laag overbodig wordt. Omdat er nog steeds veel minder leds dan pixels zijn, blijft het kleurenfilter nodig om per pixel de juiste kleuren te creëren. Net zoals bij een huidige miniled-tv worden de leds onderverdeeld in zones om het contrast te verbeteren.

©Sony

Maar deze technologie kan nog een stapje verder gaan. Als de processor detecteert dat er in een bepaalde zone enkel groen licht nodig, dan kan hij de rode en blauwe leds uitschakelen. Dat is alvast veel efficiënter dan het overbodige licht weg te filteren.

Wachten tot 2026 voor nog rijkere, helderdere kleuren

Sony claimt dat dit soort achtergrondverlichting een piekhelderheid van 4.000 nits en kleurbereik van 99 % P3 kan bereiken en 90% Rec.2020. Dat is een flinke upgrade ten opzichte van de beste tv’s die momenteel wel 4000 nits halen, maar eerder 95% P3 en 75% Rec.2020 leveren. Concreet kan een rgb-miniled veel helderdere kleuren tonen, die toch erg intens zijn.

©Sony

Daarnaast zijn ook meer nauwkeurige kleurgradaties mogelijk, en dat zowel in heel donkere als heel heldere tinten. Een aangezien meer en meer filmmakers vaak erg donkere scènes gebruiken, zou dat een welkome verbetering zijn. De technologie heeft nog twee extra voordelen. Ze is schaalbaar naar grote tv-maten. En een rgb-miniled tv zou ook een betere kijkhoek hebben, al liet Sony niet weten hoe dat gerealiseerd wordt. Sony zal een eerste model vermoedelijk in 2026 lanceren.

Ook bij audio een beperkt aantal nieuwe modellen

Net als bij de televisies worden ook de audioproducten niet meer elk jaar vernieuwd zo blijkt. Vorig jaar kreeg de top van het aanbod een make-over, dit jaar is de onderste helft aan de beurt. De Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2 soundbar met subwoofer. De Bravia Theatre System 6 is een 5.1 soundbar met bijgeleverde surroundluidsprekers en subwoofer. Beide ondersteunen Dolby Atmos, DTS:X, Voice Zoom 3. We kregen een korte demo van de vernieuwde Bravia Bar 6, die een duidelijk vollere en stevigere klank produceerde dan de voorganger.

©Eric Beeckmans | ID.nl

Daarnaast zijn er ook twee optionele accessoires. De Bravia Theatre Rear 8 bestaat uit één paar draadloze surroundluidsprekers die je kunt gebruiken om de Bar 6 uit te breiden. De Bravia Theatre Sub 7 is een compacte draadloze subwoofer van 100W.

Bekijk andere Sony-tv's op Kieskeurig.nl: