ID.nl logo
Gamen in 2018: de beste games in het nieuwe jaar
© PXimport
Huis

Gamen in 2018: de beste games in het nieuwe jaar

2018 belooft weer een prachtige game-jaar te worden. Onze collega's van Gamer.nl zetten maar liefst 100 games op een rij die in het komende jaar uitkomen. De top-10 vind je hier.

Wil je de hele lijst lezen? Hier vind je het verzamelartikel met de links naar alle delen van de lijst.

10. Anthem

Ontwikkelaar: BioWare – Electronic Arts

Platforms: pc, PS4, Xbox One | Releasedatum: Vierde kwartaal 2018

De makers van Mass Effect en Dragon Age komen in 2018 met een gloednieuwe game: Anthem. Anthem is net als bovengenoemde games een actie-rpg met een open wereld, maar daar houden de gelijkenissen met BioWare’s voorgaande werk wel weer op. Anthem maakt gebruik van een ‘gedeelde’ wereld, waarin maximaal vier spelers als Freelancers opdrachten uitvoeren. Dat kan met elkaar, maar ook alleen.

De grote troef van deze Freelancers is hun exosuits, genaamd Javelins. Deze mechanische pakken geven spelers de krachten van een gemiddelde superheld. Je kunt ermee vliegen, duiken, sneller rennen en bent natuurlijk ook tegen een stootje bestendigd als je in een (vuur)gevecht terecht komt. De pakken zijn volledig aan te passen, zodat spelers dus hun eigen tintje aan hun Freelancer kunnen geven.

Goed om te weten is dat Drew Karpyshyn het verhaal van de game schrijft. Hij schreef eerder het verhaal van games als Mass Effect 1 en 2 en Star Wars: Knights of the Old Republic; niet BioWare’s minste werk dus!

©PXimport

9. Ni No Kuni 2: Revenant Kingdom

Ontwikkelaar: Level-5 – Bandai Namco

Platforms: pc, PS4 | Releasedatum: 23 Maart 2018

Na het betoverend mooie eerste deel, mogen we aankomend jaar opnieuw genieten van een rpg van het Japanse Level-5. Hoewel de studio het dit keer moet doen zonder de hulp van Studio Ghibli, dat zo nadrukkelijk zijn stempel drukte op de eerste Ni No Kuni, lijkt dit tweede deel weinig aan magie te verliezen.

Zo heel gek is dat ook weer niet. Studi Ghibli is dan weliswaar niet betrokken bij dit tweede deel, maar de voormalige character designer van de animatiestudio, Yoshiyuki Momose, en componist Joe Hisaishi werken wél mee aan Ni No Kuni 2 en dat is te merken, zowel in de tekenstijl als in de muziek.

De hoofdrol in Ni No Kuni 2 is voor de jonge Koning Evan, die uit zijn kasteel is geknikkerd en daarom een nieuw koninkrijk opbouwt. Dit doe je vooral door quests te voltooien, maar je beheert ook hoe je je koninkrijk inricht en voert oorlog met naburige koninkrijken.

©PXimport

8. Age of Empires 4

Ontwikkelaar: Relic Entertainment – Microsoft Studios

Platforms: pc | Releasedatum: 2018

Na de sluiting van Ensemble Studios in 2009 leek het er lang op dat er ook geen nieuwe Age of Empires meer in zat. Microsoft Studios heeft echter in Relic Entertainment een nieuwe studio gevonden om de serie voort te zetten. En niet zomaar een studio, want met games als Warhammer 40,000 en Company of Heroes op het cv heeft de studio genoeg ervaring met het maken van strategiespellen.

Inhoudelijk is er echter nog weinig bekend over de terugkeer van de Age of Empires-serie. In de onthullingstrailer, die tijdens de afgelopen Gamescom werd getoond, zien we verschillende rijken opkomen en weer ondergaan, waaronder dat van de Romeinen, de Spanjaarden en strijdende Indianen.

©PXimport

7. Shadow of the Colossus (Remake)

Ontwikkelaar: Bluepoint Games – Sony Interactive Entertainment

Platforms: PS4 | Releasedatum: 2018

Shadow of the Colossus verscheen in 2006 op de PlayStation 2 en die versie werd, in HD-resolutie, in 2011 ook uitgebracht op de PlayStation 3. Op de PlayStation 4 krijgen we echter meer dan alleen een opgevijzelde resolutie; de game is dit keer echt opnieuw gemaakt.

Bluepoint Games, dat al eerder de HD-heruitgave verzorgde, is wel heel dicht bij het origineel gebleven. Door de game echter opnieuw te maken, wordt de kracht van de PS4 beter benut met mooiere assets. Op de PS4 Pro is de game bovendien in 4K met 30 frames per seconden, of met 60 fps op 1080p te spelen. De besturing is daarnaast flink onder handen genomen zodat Shadow of the Colossus meer speelt zoals andere third-person games, al is de klassieke configuratie ook gewoon beschikbaar.

In Shadow of the Colossus reis je als jonge Wanderer met je paard door een verboden land, dat bevolkt wordt door een aantal gigantische wezens. Deze colossi moet je een voor een zien te verslaan om een meisje te redden. Elke colossus is in feite een puzzel op zich, met zwakke plekken die je moet vinden en gebruiken. Daarbij komt het nodige klimwerk kijken. Door zijn opzet, besturing en ambiance was Shadow of the Colossus in 2006 al een unieke game, en het lijkt erop dat het dat straks in 2018 nog steeds is.

©PXimport

6. Far Cry 5

Ontwikkelaar: Ubisoft – Ubisoft

Platforms: pc, PS4, Xbox One | Releasedatum: 27 Maart 2018

Far Cry 5 speelt zich af op een minder exotische, maar daardoor niet minder interessante locatie dan de vorige delen. In het noordwesten van Amerika ligt Hope County, waar de extreemrechtse, religieuze familie die zichzelf Eden’s Gate noemt, de dienst uitmaakt. Aan het hoofd van de familie staat prediker Joseph Seed, die het gebied terroriseert met zijn radicale denkwijze. De speler moet als kersverse sheriff in het gebied in Montana orde op zaken stellen en Joseph Seed voor het gerecht brengen.

Dat is in Far Cry 5 natuurlijk geen kwestie van met een arrestatiebevel op zak aankloppen. Spelers krijgen de beschikking over allerlei voertuigen, waaronder vliegtuigen, om de strijd met Eden’s Gate aan te gaan. Helemaal alleen sta je er niet voor; de gehele campagne kan ook in co-op worden gespeeld.

©PXimport

5. Ori and the Will of the Wisps

Ontwikkelaar: Moon Studios – Microsoft Studios

Platforms: pc, Xbox One | Releasedatum: 2018

Ori, wie werd er niet verliefd op het bijzondere eerste deel? In Ori and the Will of the Wisps gaat het verhaal van de witte beschermgeest Ori verder, als hij de wereld voorbij het bos van Nibel verkent om achter zijn ware bestemming te komen.

Net als Ori and the Blind Forest is het tweede deel een echte Metroidvania, waarin je door nieuwe vaardigheden vrij te spelen ook toegang krijgt tot nieuwe gebieden. Ori and the Will of the Wisps is (op de Xbox One X) in 4K te spelen, zodat de schoonheid van de game nog meer tot zijn recht komt.

©PXimport

4. Spider-Man

Ontwikkelaar: Insomniac – Sony Interactive Entertainent

Platforms: PS4 - Releasedatum: Eerste helft 2018

Insomniac, bekend van Ratchet & Clank en Sunset Overdrive, heeft de eer om aan de slag te gaan met Marvel’s Spider-Man. Het is voor het eerst dat de studio werkt aan een licentie-game, al staat het spel volledig los van de films en comics en geniet Insomniac dus alsnog redelijk wat creatieve vrijheid.

In deze Spider-Man is Peter Parker al ietsje ouder en meer ervaren dan in bijvoorbeeld de meest recente film. Hij rekent af met misdaad in de straten van New York, die je al slingerend, kruipend of rennend verkent. New York wordt recentelijk geteisterd door een groepering genaamd de Inner Demons, dus er is genoeg werk aan de winkel voor Spidey. In de game krijg je overigens ook Peter Parker zonder kostuum onder de knoppen, en ook zijn vriendinnetje Mary Jane Watson is op bepaalde momenten in de game speelbaar.

©PXimport

3. Detroit: Become Human

Ontwikkelaar: Quantic Dream – Sony Interactive Entertainment

Platforms: PS4 | Releasedatum: Eerste helft 2018

Detroit: Become Human is zicht- en voelbaar een spirituele opvolger van Heavy Rain en Beyond: Two Souls. Quantic Dreams typische manier van besturing en verhaalvertelling is niet te missen. Detroit: Become Human is echter de eerste game van de studio op de PlayStation 4, en daar schuilt dan ook de grootste troef in. We gaan dit keer echt op zoek naar de menselijkheid.

In het futuristische Detroit zijn robots gemeengoed geworden, al genieten ze niet hetzelfde aanzien als ‘echte’ mensen. De robots – Androids – zijn het slachtoffer van discriminatie, al is niet alle argwaan even ongegrond als er zo nu en dan een Android door het lint gaat en veel schade berokkent.

In Detroit: Become Human speel je zelf als verschillende Androids in deze wereld, en geniet je veel keuzevrijheid. Niet in wat je doet of waar je gaat en staat, maar wel in hoe je reageert op de wereld om je heen. Wanneer je bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met huiselijk geweld kun je op talloze manieren de confrontatie met de geweldpleger aangaan of juist uit de weg gaan, en als onderhandelaar tijdens een gijzelneming kun je ervoor kiezen om het plaats delict eerst helemaal te onderzoeken om de vergaarde informatie vervolgens te gebruiken bij de onderhandeling, of ga je gelijk het gesprek aan en zie je wel waar het schip strandt.

De manier waarop gespeeld wordt is dan ook bekende kost, maar de grootste vooruitgang wordt geboekt op grafisch gebied. De fraaie graphics en realistische (gezichts)animaties komen zo’n verhalende game als deze natuurlijk flink ten goede. Het is echter nog afwachten hoeveel invloed al jouw acties en keuzes nu echt op het totale verhaal hebben, want juist op dat gebied heeft Quantic Dream geen smetteloze reputatie.

©PXimport

2. God of War

Ontwikkelaar: Santa Monica - Sony Interactive Entertainment

Platforms: PS4 | Releasedatum: Eerste kwartaal 2018

Vergeet alles wat je weet over de Griekse mythologie, want die laten we vernietigd en wel achter ons. God of War is echt een frisse start voor de serie. Kratos is in de Noorse mythologie beland en wordt nu bovendien vergezeld door zijn zoon, Atreus.

Niet alleen qua setting is God of War heel anders dan we gewend zijn, ook qua vechtsysteem. De Blades of Chaos zitten niet meer met kettingen aan Kratos’ polsen vast. Dit keer is Kratos bewapend met een grote bijl, die geladen kan worden met de elementen van de natuur, zoals ijs. Atreus staat Kratos bovendien bij, en schiet bijvoorbeeld pijlen af om zijn vader te helpen. De samenwerking tussen de twee is te vergelijken met die tussen Joel en Ellie in The Last of Us.

Ondanks alle veranderingen zien we wel één bekend gezicht terug bij de ontwikkeling van God of War. Cory Barlog staat namelijk aan het roer van deze soft reboot en dat is goed nieuws. Hij leidde namelijk ook de ontwikkeling van God of War 2, misschien wel het beste deel uit de serie.

©PXimport

1. Red Dead Redemption 2

Ontwikkelaar: Rockstar Studios – Rockstar Games

Platforms: PS4, Xbox One | Releasedatum: Tweede kwartaal 2018

De meest veelbelovende game van 2018 komt wat ons betreft uit de stal van Rockstar Games. Dit jaar geen nieuwe GTA, maar wel een nieuwe Red Dead Redemption en daar lijken gamers misschien nog wel enthousiaster van te worden. Het is immers alweer bijna acht jaar geleden dat we voor het laatst virtueel cowboytje mochten spelen.

Hecht alleen niet teveel waarde aan de nummering. Het is immers al het derde deel in de Red Dead-serie en het is bovendien een prequel op de originele Red Dead Redemption. Veel doet dat er niet toe. In Red Dead Redemption 2 speel je als Arthur Morgan die samen met de Van der Linde-gang het westen wild maakt. Ze roven, plunderen en vechten zich een weg door het gigantische landschap, dat onder andere moerassen, bossen, prairies en besneeuwde bergen beslaat. Saillant detail is trouwens dat gangleider Dutch van der Linde ook al in de eerste Red Dead Redemption zat. We zijn dan ook erg benieuwd of John Marston ook een verschijning maakt.

©PXimport

Naast het singleplayeravontuur met Arthur Morgan, heeft Red Dead Redemption 2 ook een multiplayermodus. Dat kan haast geen verrassing zijn na het succes van Grand Theft Auto Online. Details zijn echter nog niet bekendgemaakt, maar aangezien de release van Red Dead Redemption 2 met rasse schreden nadert, kan dat niet lang meer op zich laten wachten.

Ondanks dat de multiplayer nog in nevelen gehuld is, en we ook van de singleplayer relatief nog weinig gezien hebben, is Red Dead Redemption 2 veelbelovend. Rockstar maakt sowieso al zelden kinderachtige games (zowel letterlijk als figuurlijk), maar hun laatste game, Grand Theft Auto 5, dateert ook al weer van zo’n viereneenhalf jaar terug en werd bovendien nog ontwikkeld voor de vorige generatie spelcomputers. Die game werd later weliswaar ook naar de PS4, Xbox One en pc gebracht, maar pas met Red Dead Redemption 2 zal Rockstar écht hun spierballen op de huidige generatie consoles laten zien. Deze torenhoge anticipatie maakt dat Red Dead Redemption 2 op nummer één staat in de Top 100 van 2018!

©PXimport

De Top 100 van 2018 is samengesteld door de complete Gamer.nl-redactie. De teksten zijn geschreven door Erik Nusselder, Arthur van Vliet, Erwin Vogelaar, Michel Musters en Lars Cornelis.

▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv