ID.nl logo
Zo maak je een flyer in Word
© PXimport
Huis

Zo maak je een flyer in Word

Photoshop koop je niet aan als je enkel een flyer wilt maken voor een rommelmarkt. Gelukkig hoeft dat ook niet, je kunt gemakkelijk een flyer in Word maken. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

Tip 01: Sjabloon

We gaan in dit artikel een flyer maken voor een feestje en dat doen we helemaal vanaf het begin, zodat je elementen van zo’n grafisch ontwerp in Word leert kennen. Heb je echter meer haast, dan is het ook goed om te weten dat je zo’n flyer ook heel eenvoudig kunt maken met behulp van een sjabloon. In dat geval heeft Microsoft het werk al voor je gedaan. Je hoeft alleen nog maar de informatie in te vullen en optioneel wat afbeeldingen te vervangen, en je bent klaar met je flyer. Daar leer je natuurlijk niet van ontwerpen, maar het kan wel je redding zijn als je binnen een half uur iets nodig hebt. 

Je vindt de sjablonen door in Word te klikken op Bestand / Nieuw en vervolgens flyer in te typen in het zoekveld (je kunt uiteraard zoeken op wat je wilt, uitnodiging of menukaart kan ook). In de stappen hierna gaan we zelf een flyer maken, waarbij we er wel vanuit gaan dat je de informatie die je erin wilt verwerken al in je hoofd hebt.

Binnen Word vind je al duizenden sjablonen, maar Microsoft heeft nog veel meer templates, die je op deze website vindt. Op de website vind je niet alleen sjablonen voor flyers, maar bijvoorbeeld ook voor kaarten, kalenders, menu's, nieuwsbrieven en nog veel meer. Klik op een template die je wil hebben en vervolgens op Downloaden. Open het gedownloade bestand en je hebt direct de flyer voor je. 

Er zijn ook Premium-sjablonen. Dit zijn sjablonen die je enkel kunt downloaden als je een Office-abonnement hebt afgesloten. Abonnementen beginnen vanaf 7 euro per maand en je krijgt dan toegang tot meer dan 1000 sjablonen. 

©PXimport

Tip 02: Formaat en stand

Voor we daadwerkelijk gaan beginnen met het ontwerpen van onze flyer, is het belangrijk dat we weten hoe groot de flyer moet worden en wat de verhoudingen zijn (liggend of staand). Het is niet zoals Photoshop dat je letterlijk een documentgrootte specificeert, maar door in het lint te klikken op Indeling / Formaat kun je wel aangeven welke papiergrootte je document moet hebben (die zijn vooraf gedefinieerde formaten). Dit betekent niet dat je ook dit formaat papier in je printer moet hebben zitten, maar je weet hierdoor wel hoe groot je ontwerp straks op het papier komt te staan. Onder het kopje Indeling vind je de optie Afdrukstand, waarmee je kunt aangeven of het document staand of liggend is.

©PXimport

Denk aan de marges als je op een volledige pagina afdrukt

-

Tip 03: Marges

Het zou natuurlijk ontzettend jammer zijn wanneer je een prachtige flyer ontwerpt en een deel valt er vanaf tijdens het printen omdat je tekst te dicht bij de rand hebt geplaatst. Of dat de afstand van de rand juist zo groot is dat er onnodig veel ruimte verloren gaat. Kijk in dat geval eens naar de marges. Standaard heeft een Word-document een flinke marge ingesteld, maar dat kun je heel eenvoudig aanpassen. 

Klik in het lint op Indeling en vervolgens op Marges. Daar geef je precies aan hoe ver de inhoud van je document van de rand moet staan. Overigens is dit vooral relevant wanneer je op een volledige pagina gaat printen. Als je een flyer van A6-formaat print op een vel A4, dan maken de marges niet zoveel uit.

©PXimport

Tip 04: Tabel invoegen

Je kunt je flyer nu grofweg op twee manieren indelen: met tekstvakken en met tabellen. Het voordeel van een tabel is dat je met behulp van rijen en kolommen heel precies alles gelijkmatig kunt uitlijnen. Het nadeel is dat de kolommen minder flexibiliteit bieden. Om een tabel in te voegen, bepaal je eerst hoeveel rijen en kolommen je wilt hebben. 

In dit voorbeeld gaan we voor twee kolommen en drie rijen. Klik op Invoegen in het lint en vervolgens op Tabel. Beweeg je muis over het raster tot je de gewenste tabelindeling hebt, en klik met links. Je kunt nu de lijn in het midden verslepen om de verhoudingen tussen de kolommen te wijzigen. Op dezelfde manier versleep je de lijnen tussen de rijen om de rijen hoger of lager te maken. Zo bepaal je precies waar welk element van je flyer komt. 

Je kunt eventueel ook cellen samenvoegen, door deze te selecteren, te rechtsklikken en te kiezen voor Cellen samenvoegen. Wanneer je met rechts klikt op de linkerbovenhoek van de tabel, en vervolgens op Celeigenschappen, kun je eigenschappen wijzigen, zoals wel of geen rand, achtergrondkleur, celmarges etc.

Je kunt tabellen ook gebruiken als afscheurstrookjes, bijvoorbeeld als je flyer bedoeld is om je verloren huisdier op te sporen. Typ de tekst voor je afscheurstrookje in de eerste cel van je tabel. Selecteer de tekst die je getypt hebt, bijvoorbeeld je telefoonnummer, klik in het lint op Indeling en klik op de knop Tekstrichting om de tekstrichting te veranderen. 

Sleep nu de onderrand van de tabel naar beneden om je strookjes langer te maken. Klik in het lint op Start en verander de uitlijning naar gecentreerd (kopje Alinea) om de tekst mooi te centreren in je strookje. Selecteer de tekst en kopieer deze naar je andere strookjes. Print je de flyer straks uit, dan knip je de strookjes in, zodat ze eenvoudig afgescheurd kunnen worden.

©PXimport

Tip 05: Tekstvak invoegen

Wanneer je tekstvakken gebruikt in plaats van een tabel, moet je veel meer opletten dat alle vakken uitlijnen, maar je bent wel véél flexibeler in waar je elementen plaatst. Ook heeft Word een aantal handige opmaakopties ingebouwd, en om die reden kiezen we in de rest van dit artikel voor tekstvakken. 

Een tekstvak voeg je in door te klikken op Invoegen / Tekstvak. Je kunt kiezen voor een eenvoudig tekstvak, dat je vervolgens precies op de juiste plek kunt slepen, kunt draaien etc. Wanneer je op een tekstvak klikt en vervolgens op het pictogram met het halve cirkeltje dat ernaast verschijnt, kun je aangeven hoe de tekstterugloop moet zijn (daarmee bepaal je of tekst die je in de flyer typt om dit vak heen loopt, of dat dit vak er gewoon overheen ligt en geen invloed heeft op de tekst. Klik je met rechts op het vak, dan zie je naast een uitklapmenu drie knoppen voor het aanpassen van de stijl, opvulling en contour.

Voor deze flyer slaan we in één klap een slag door een speciaal tekstvak in te voegen via Invoegen / Tekstvak / Facet sidebar rechts. Er wordt direct een fraaie zijbalk ingevoegd met een grafisch element, dat ziet er direct gelikt uit.

©PXimport

Met de functie Tekstteruggloop geef je aan hoe de tekst om de ingevoegde afbeelding moet lopen

-

Tip 06: Afbeelding invoegen

Een afbeelding invoegen, werkt eigenlijk precies zoals het invoegen van een tekstvak: je kunt precies bepalen waar de afbeelding komt en hoe de tekst daarop reageert. Om een afbeelding in te voegen, klik je op Invoegen / Afbeeldingen om een afbeelding van je harde schijf te uploaden. Of klik op Online afbeeldingen om een afbeelding rechtstreeks uit de zoekmachine van Microsoft te plukken.

Wanneer je de afbeelding hebt ingevoegd, dan kun je deze nog niet zomaar verslepen, eerst moet je daarvoor aangeven dat de afbeelding vrijstaand is. Klik hiervoor op de afbeelding en op het pictogram met de halve cirkel. Kies voor een optie onder het kopje Met tekstteruggloop en experimenteer even wat het effect is van de opties op je overige elementen. Je kunt de afbeelding nu vrij verplaatsen en schalen. 

Je hebt nu alle elementen die je nodig hebt om je flyer te ontwerpen. Wanneer je teksten invoert, zorg dat je bijvoorbeeld kopteksten wel de juiste stijl toekent (Kop 1, Kop 2, Titel etc.) via het tabblad Start / Stijlen.

©PXimport

Tip 07: Kleurenschema kiezen

Wanneer je de afbeelding(en) op de juiste plek hebt gezet en de teksten hebt ingevuld die je wilt gebruiken, vraag je je misschien af of de kleuren die je gebruikt hebt (als je dat al hebt gedaan) wel goed bij elkaar passen. Daar hoef je je totaal niet druk om te maken, Word biedt je namelijk standaard een aantal kleurenschema’s die perfect bij elkaar passen. 

Klik op Ontwerpen en vervolgens op de knop Kleuren. Je ziet een groot aantal kleurenschema’s en wanneer je hier met je muis overheen beweegt, krijg je een voorbeeldweergave van hoe het kleurenschema er in jouw document uit zal gaan zien. 

Dit is ook één van de redenen dat het belangrijk is om opmaakstijlen toe te kennen aan je teksten, zoals aangegeven in de vorige stap. Doe je dat namelijk niet, dan is alle tekst voor Word hetzelfde en zullen kleurenschema’s (en ook de ontwerpen uit de volgende stap) nagenoeg geen effect hebben.

©PXimport

Tip 08: Ontwerp kiezen

Tot slot kun je nog een extra professioneel effect aan je flyer toevoegen door de ontwerpstijlen van Word toe te passen. Hiermee verandert er niets aan het kleurschema dat je zojuist hebt gekozen, maar speelt Word met zaken als regelafstand, lettergrootte, maar ook bijvoorbeeld lijnen tussen de betreffende tekstelementen (die lijnen hebben dan wel een kleur die afkomstig is uit het door jou gekozen kleurenschema) enzovoort. 

Op die manier kun je met slechts een paar muisklikken een tekst die er vrij gewoontjes uitziet, ineens een zeer professionele uitstraling geven. Je doet dit door te klikken op Ontwerpen en vervolgens op een stijl boven het kopje Documentopmaak. Ook nu kun je weer spieken hoe de stijl eruit ziet door je muis eroverheen te bewegen voor je een keuze maakt. Let op: de stijl wordt toegepast op het gehele document niet op het tekstvak of de tekst die je hebt geselecteerd.

Wanneer je de gewenste stijl gekozen heb, is je flyer klaar om af te drukken. Eventueel kun je de flyer via Bestand / Opslaan als ook opslaan als pdf-document, zodat je het naar een copyshop of digitale printshop kunt sturen om af te laten drukken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Dit is waarom de Google Home-widget zo handig is
© Stockwerk-Fotodesign
Huis

Dit is waarom de Google Home-widget zo handig is

De Google Home-app is een prima beginpunt voor gebruikers die nog niet zo bekend zijn met (het idee van) een smarthome. Maar wist je dat de app ook een goede widget heeft? In dit artikel nemen we die onder de loep.

De Google Home-widget kan smarthomebeheer toegankelijker maken. Maar:

1. Hoe activeer en beheer je de widget?

2. En wat zijn de beperkingen?

Misschien ook interessant voor jou: Google Home versus Apple HomeKit: welk smarthomeplatform is beter voor jou?

Voordat je aan de slag kunt met de Google Home-app of -widget is het handig om je eerst even kort in te lezen. In een eerder gepubliceerd artikel leggen we precies uit wat dit voor applicatie is, hoe je verschillende apparaten toevoegt en of er nog dingen zijn waar je wellicht niet aan gedacht hebt. Daarna kun je pas eigenlijk de widget inzetten. Je moet eerst dus minimaal één apparaat toegevoegd hebben aan de app. In het kort: dat doe je door een ondersteunend product te installeren via de tab Apparaten en de knop Toevoegen (rechts onderin).

Google Home-widget toevoegen

Als je zover bent, dan kunnen we kijken naar hoe we de widget kunnen toevoegen. Je hebt hier minimaal Android 12 voor nodig op je smartphone. Ook dien je natuurlijk de meest recente versie van de app te hebben. Voldoe je aan de eisen, zoek dan een leeg plekje op je thuisscherm op. Houd die plek kort ingedrukt en selecteer daarna de optie Widgets in het contextuele menu. Scrol door de lijst totdat je Home ziet staan en tik daarop. Houd de widget kort ingedrukt en versleep hem naar het vorige scherm; laat hem los op de plek die je prettig vindt.

Je krijgt nu twee opties voorgeschoteld: je favorieten of aangepast. Als je voor de eerste optie kiest, dan presenteert de widget alleen de apparaten die je aangemerkt hebt als favoriet (in ons geval is dat de lamp in de slaapkamer). Als je de widget nu oppakt en naar de bovenkant van het scherm sleept, dan kun je Widgetinstellingen selecteren. Je laat hem dan op die knop vallen. Vervolgens kun je allerlei zaken aanpassen. Zo kun je een ander huis kiezen of je favorieten bijwerken. En anders kun je de aard van de widget aanpassen, via de tweede optie.

Kies je voor de tweede mogelijkheid (aan het begin of via Widgetinstellingen), dan heb je veel meer opties. Hier kun je, via Aanpassen, precies de onderdelen toevoegen die je wilt. Selecteer de producten die je wilt en druk daarna op Opslaan. De widget wordt dan direct geüpdatet. Je kunt hem eventueel groter maken als je nog een knop mist, of kleiner als je denkt dat alles er dan nog steeds op past. Dat doe je door de widget in te drukken en dan via de bolletjes de grootte aan te passen. Pak het bolletje vast en versleept het totdat je het formaat hebt dat je wilt.

De beperkingen van de Google Home-widget

Als je hiermee aan de slag wilt gaan, dan is het wel handig om je bewust te zijn van enkele beperkingen van de Google Home-widget.

  • Je kunt alleen apparaten bedienen die werken met een schakelaar; voor camera's en dergelijke moet je de app openen.

  • Google Home biedt slechts één widget voor alle apparaten aan.

  • De widget ververst zijn informatie elke dertig minuten, waardoor sommige acties niet meteen zichtbaar zijn.

  • Je kunt helaas niet direct de volgorde van de knoppen bepalen.

Maar ondanks de beperkingen kan de widget toch een handige toevoeging zijn. De digitale omgeving voorkomt wellicht onnodig appgebruik en biedt direct toegang tot enkele veelgebruikte apparaten in huis. Bovendien kan dit in sommige gevallen sneller werken dan stembediening en het maakt het beheer van een smarthome toegankelijker dan ooit.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen
© Georgy Dzyura
Huis

Stofzuiger verstopt? Dit kun je doen

Een verstopte stofzuiger werkt niet goed, of zelfs helemaal niet. Als je merkt dat er stof en vuil blijft liggen als je er met de stofzuiger langs gaat, is het een goed idee om even te checken of er geen vuil in het apparaat zit opgehoopt. Dit kun je doen als je stofzuiger verstopt zit.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat je stofzuiger verstopt zit
  • Waarom dat een probleem is
  • Hoe je het zelf oplost

Lees ook: Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Traditionele stofzuiger

Bij een traditionele stofzuiger, een met een karretje, een slang, een steel en een mondstuk, zijn er verschillende plekken waar een eventuele verstopping kan zitten. In dat geval is het een kwestie van een voor een de onderdelen losmaken en kijken waar het probleem zit. 

Begin bij het mondstuk, en check of de stofzuiger wel goed werkt als je alleen de steel gebruikt. Doet hij het nog steeds niet goed, haal dan de steel los en probeer het opnieuw. Ook de slang kun je losmaken: het kan prima zijn dat er iets in zit waardoor de zuigkracht afneemt. Het kan ook nog aan de ingang van de stofzuigerzak liggen. 

Met een lange staaf kun je in principe overal bij. Wees creatief: een tentstok, een meetlat, een stevige kabel of een trekveer voor je waterleidingen, het werkt allemaal prima. 

Nog geen trekveer in huis?

Bestel hem gewoon

Steelstofzuiger

Bij een steelstofzuiger is de kans groot dat het probleem in de borstel zit. Daar hoopt zich na verloop van tijd vuil, stof en haar op, waardoor de zuigkracht afneemt, of de stofzuiger helemaal niet meer werkt. Die borstel kun je zelf losmaken en uit de zuigmond halen, zodat je hem makkelijk kunt schoonmaken. 

Natuurlijk kan het probleem ook in de steel zitten. Dan geldt hetzelfde als bij een traditionele stofzuiger: maak hem los, pak een lange stok of trekveer en haal het opgehoopte vuil eruit. 

Ook de filters in de steelstofzuiger kunnen verstopt raken. Die filters kun je ook gewoon losmaken en uitkloppen boven de vuilnisbak. Maak ze maandelijks schoon, en het loont de moeite ze één keer per jaar helemaal te vervangen. Wasbare filters kun je zelfs schoonmaken onder de kraan, dus check vooral even of jouw stofzuiger die heeft. 

©Redpixel

Robotstofzuiger

Heb je een robotstofzuiger? Ook die kan natuurlijk verstopt raken. Als je merkt dat er stof blijft liggen, is het een goed idee om even te checken of dat het geval is. Zorg wel dat de robotstofzuiger uit staat voor je ermee begint. 

De opvangbak van een robotstofzuiger is een stuk kleiner dan bij een gewone of steelstofzuiger, dus dikke kans dat hij gewoon vol zit. Leeg de bak, en hij doet gewoon weer wat hij moet doen. 

Kijk ook of het mondstuk aan de onderzijde niet vol zit met stof en haren. Dat kun je makkelijk lostrekken en in de prullenbak doen. Verder zijn er weinig andere mogelijkheden, dus als je robotstofzuiger na een kleine schoonmaak nog steeds niet doet wat-ie moet doen, is er misschien iets anders aan de hand. 

Conclusie

Een niet goed werkende stofzuiger hoeft helemaal niet te betekenen dat hij kapot is. Sterker nog, de kans is veel groter dat er gewoon een kleine verstopping ergens in het apparaat zit, waardoor de zuigkracht afneemt. Haal alle onderdelen een voor een los en test of het apparaat dan wel goed werkt. Met een lange stok of trekveer kun je opgehoopt vuil ook uit de steel of slang halen. 

Onderhoud is natuurlijk ook belangrijk: zorg ervoor dat je de filters regelmatig schoonmaakt en af en toe vervangt, stop er regelmatig een nieuwe zak in, en leeg de opvangbak als dat nodig is. Het zijn klusjes van niks, en je stofzuiger blijft er een stuk beter door werken.