Volumio op Raspberry Pi installeren voor muziek streaming
Volumio is een zeer populair softwarepakket voor het streamen van muziek. Met de software bouw je een Raspberry Pi eenvoudig om tot zeer complete netwerkspeler, met een mooie webinterface en talloze uitbreidingen. We combineren deze met een goede maar betaalbare dac. We leggen hoe uit Volumio op een Raspberry Pi installeren werkt
Voor een goede streamingoplossing voor muziek hoef je niet ver te zoeken. In deze workshop kijken we naar Volumio, dat één van de bekendste en mooiste opties is. We gaan voor een budgetoptie, door het op een Raspberry Pi 3B te installeren waarop we een PiFi DAC+ v2.0 klikken. Die dac vind je in Chinese webshops voor ongeveer 17 euro. Dat prijskaartje maakt het tot een voordelige optie waar je evengoed een goede geluidskwaliteit mee behaalt.
Voor de installatie van Volumio hoef je geen monitor en toetsenbord aan te sluiten: dit lukt via een browser. Zelfs een netwerkkabel is niet vereist, maar mag natuurlijk wel. Hier kiezen we wifi, zodat het geheel straks flexibeler te plaatsen is. Voor je begint, raden we je aan eerst ons eerdere artikel te lezen over muziek streamen met Raspberry Pi.
Volumio downloaden en installeren
Via de website van Volumio kun je een kant-en-klare image voor de Raspberry Pi downloaden. Je vindt daar ook images voor onder meer de Ordroid C1 en C2 en Asus Tinkerboard. Zelfs installatie op een pc is mogelijk. Om een micro-sd-kaartje te prepareren, gebruiken we balenaEtcher.
Geef de Pi na het plaatsen van het kaartje wat tijd om op te starten. Er wordt automatisch een hotspot opgezet met de naam Volumio waar je rechtstreeks mee kunt verbinden vanaf een mobiel apparaat om de configuratie af te handelen. Veel hoeven we nog niet te doen. De configuratiewizard heeft de aangesloten dac al herkend als HiFiBerry DAC Plus. We selecteren het gewenste wifi-netwerk en kunnen aan de slag.
Vanaf het moment dat de Pi in je eigen netwerk hangt kun je de webinterface van Volumio benaderen vanaf elk apparaat in het netwerk, door met de browser het toegekende ip-adres te bezoeken. De webinterface schaalt goed mee met het schermformaat en ziet er op elk apparaat goed uit.
Eventueel kun je onder Instellingen / Uiterlijk nog wat verfijningen aanbrengen met bijvoorbeeld een andere achtergrond. Ook kun je de gebruikersinterface wijzigen van Eigentijds naar Klassiek. Volumio heeft eventueel een (betaalde) app voor het bedienen van de muziekspeler. Een alternatief is een willekeurige mpd-client, zoals MPDroid (Android). Volumio werkt namelijk standaard als Music Player Daemon-server.
©PXimport
AirPlay wordt al direct ondersteund, zodat je vanaf een iPhone of iPad naar je Pi kunt streamen, waarbij je ook de volumeregeling van dat toestel kunt gebruiken. Voor een snelle start kun je onder Webradiostations / Lokale radiostations enkele radiozenders toevoegen. Bovendien herkent Volumio direct upnp/dlna-servers in het netwerk zonder verdere configuratie. Je vindt ze onder Media Servers. Dat kan bijvoorbeeld een Synology-nas met mediaserver-toepassing zijn, maar ook Subsonic of Plex Media Server.
Muziek op de nas kun je ook als netwerkschijf koppelen, onder Instellingen / Bronnen. Kies onder het kopje Netwerkschijven voor Voeg nieuwe schijf toe. Geef een naam, ip-adres en het pad (zoals /music) op. Tik op Geavanceerde opties weergeven om ook andere vereisten, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven. Het scannen van muziek kost vervolgens best wat tijd, maar het gebeurt op de achtergrond en staat het gebruik van Volumio niet in de weg.
Streamingdiensten integreren
Wil je muziek van Qobuz of Tidal streamen, dan is bij Volumio een upgrade naar Premium (vanaf 2,99 euro per maand) nodig. Dit heet MyVolumio en biedt nog enkele andere extra’s. Voor Spotify is dit abonnement niet nodig, al moet je wel een Premium-lidmaatschap bij Spotify hebben. Je kunt eenvoudig de gelijknamige plug-in installeren in het onderdeel Plugins / Music Services.
Ga na de installatie naar het tabje Geïnstalleerde plug-ins. Zet de plug-in aan en klik op Instellingen. In enkele eenvoudige stappen kun je inloggen bij Spotify en een autorisatie uitvoeren om de toegang toe te staan. Hierna verschijnt Spotify als extra optie in het menu. Het toevoegen van Spotify Connect is nog gemakkelijker, namelijk met de plug-in Volumio Spotify Connect2. Het is een kwestie van installeren en inschakelen. Vanaf een Spotify-app kun je nu direct Volumio als afspeelapparaat kiezen.
Gebruik je al zoiets als Subsonic voor je eigen muziekverzameling, dan heb je Volumio misschien niet eens nodig. Integratie is evengoed een optie dankzij de plug-in Volusonic. Die werkt ook in combinatie met Airsonic, een nette vervanger voor Subsonic. Het wordt actiever ontwikkeld en is gewoon compatibel met plug-ins voor Subsonic.
Voor sommigen gaat zelfs de ontwikkeling van Airsonic nog niet snel genoeg. Daarom is er ook een fork genaamd Airsonic-Advanced met diverse modernisaties en betere prestaties. Hier houden we het nog even bij de ‘gewone’ Airsonic. Na installatie van de plug-in zijn een paar instellingen nodig: de link naar je Subsonic- of Airsonic-server en je gebruikersnaam en wachtwoord.
©PXimport
Verder met uitbreiden
Je kunt Volumio op allerlei manieren uitbreiden, bijvoorbeeld met een touchscreen, zoals het originele 7inch-model voor de Raspberry Pi. Volumio heeft hier al een plug-in voor. Of je voegt enkele toetsen toe om bijvoorbeeld naar het vorige of volgende nummer te gaan of het volume te regelen. Ook hier is reeds een plug-in voor. Daarin kun je gpio-pinnummers invullen voor verschillende acties. Let er wel op dat je pinnen kiest die niet al door de dac worden gebruikt.
Nog een aardige toevoeging is bijvoorbeeld een afstandsbediening, al is het maar om de Pi op afstand aan of uit te kunnen zetten. De dac die we bij dit artikel hebben gebruikt, heeft een ingebouwde ir-ontvanger waardoor je alleen nog lirc hoeft te installeren en configureren. Om het af te maken kun je alles in een mooie behuizing inbouwen!