ID.nl logo
MSI Modern AM241P review: Veelzijdige all-in-one-pc
© PXimport
Huis

MSI Modern AM241P review: Veelzijdige all-in-one-pc

We testten de MSI Modern AM241P, een all-in-one-pc in de vorm van een slanke 23,8inch-Full-HD-monitor, voorzien van Intel Core-processors van de elfde generatie. Je kunt de monitor ook als (tweede) computerscherm gebruiken en er bijvoorbeeld je laptop aan koppelen. Maar hoe goed presteert het computergedeelte? Lees het in deze MSI Modern AM241P review.

De MSI Modern AM241P oogt als een slanke 23,8inch-monitor met smalle schermranden, gemonteerd op een stevige, kantelbare en in de hoogte verstelbare voet. Deze alles-in-één-pc (aio) is verkrijgbaar in zwart of wit. De achterkant verraadt dat dit meer is dan een gewoon beeldscherm. De onderste schermhelft is enkele centimeters dikker dan de bovenste en bevat alle computeronderdelen. Je zou kunnen stellen dat MSI een soort laptop verborgen heeft in de achterkant van een slank desktopscherm.

De hardware-uitrusting is trouwens vergelijkbaar met die van een recente laptop. De Modern AM241P gebruikt bijvoorbeeld 10 nm mobiele Intel-SoC’s van de elfde Tiger Lake-generatie. Je hebt de keuze tussen dualcore Intel Pentium Gold 7505 en Core i3-1115G4 SoC’s met UHD-graphics of quadcore Core i5-1135G7 en Core i7-1165G7 processors met Iris Xe Graphics. Het werkgeheugen, vervat in twee RAM-sleuven, is maximaal uit te breiden tot 64 GB, al zijn de geheugensleuven niet eenvoudig extern te bereiken. Hetzelfde geldt voor de M.2-NVMe-ssd die voor de nodige opslag zorgt.

Lees ook: De beste all-in-one-pc's voor je thuiskantoor vergeleken

De opslagruimte zelf verder uitbreiden kan wél zonder het scherm te openen. Rechtsachter is er een klep met een verwisselbare aluminium storageslede waarin een zelf te monteren 2,5inch-ssd of hdd passen. MSI noemt dit het Storage Rapid Upgrade Design en wat ons betreft is dit een bijzonder handige voorziening. Een extra schijf monteren of verwisselen gaat snel: de Parker-schroef van de beschermklep losmaken, de aluminium schijfslede uit de behuizing nemen, een 2,5inch-PCIe-schijf monteren (schroefjes zorg je zelf voor), alles erin steken, de klep sluiten, weer vastschroeven en klaar.

©PXimport

Op processor, geheugen en opslagruimte na zijn alle versies van de MSI Modern AM241P hetzelfde. Wij testten een van de duurdere uitvoeringen met Intel Core i7-processor, 16 GB RAM en ssd van 512 GB. De Core i5-variant is ongeveer honderd euro goedkoper dan de door ons geteste versie. De gebruikte onderdelen zijn van goede kwaliteit. De RAM-latjes in ons testexemplaar zijn bijvoorbeeld afkomstig van Samsung, terwijl de gebruikte schijf een WD PC SN530 NVMe-ssd-latje blijkt.

Waar we minder een fan van zijn is dat MSI de opslagruimte standaard in twee partities opdeelt: 215 GB vrije ruimte op de C:-partitie met het Windows Home besturingssysteem (Windows Pro is ook een optie, maar kost zo’n 80 euro méér) en 169 GB grote, volledig lege D:-partitie. Natuurlijk wijzig je dit achteraf vrij eenvoudig zelf, maar we zien toch liever standaard één C:-partitie.

Over het scherm, audio en aansluitingen

Wij testten de versie met niet-aanraakgevoelig scherm; de varianten met aanraakscherm hebben de typeaanduiding AM241TP. De kwaliteit van het 16:9 Full-HD-ips-scherm beoordelen we als goed, met natuurgetrouwe kleuren, redelijk diepe zwarttinten en een voldoende brede kijkhoek. De schermhelderheid vinden we matig; standaard staat die helderheid trouwens op de hoogst mogelijke waarde ingesteld. Ons testexemplaar vertoonde geen enkele kapotte pixel.

Achteraan vind je zowel hdmi in- als uitgangen. Via de HDMI-uitgang koppel je eenvoudig een tweede scherm aan de AM241P, dat je via de gebruikelijke Windows-instellingen uitbreidt, dupliceert of als nieuw hoofscherm configureert. Omgekeerde gebruik je deze aio-pc via de HDMI-ingang als normale monitor, waaraan je bijvoorbeeld een laptop of andere pc koppelt. Schakelen tussen de scherminvoer gebeurt met behulp van de vijfweg-mini-joystick rechts onderaan aan de achterkant. Als de pc uitgeschakeld is, werkt hij direct als gewone computermonitor: een bron aansluiten volstaat om de HDMI-ingang te activeren.

©PXimport

Met de gemakkelijk te bedienen OSD Navigator-joystick en het on-screen-menu, dat overigens niet in het Nederlands beschikbaar is, regel je alle andere scherminstellingen. De joystick achteraan werkt in elk geval een stuk comfortabeler dan de bij de meeste monitoren gebruikelijke druktoetsen aan de onderkant. Zo selecteer je bijvoorbeeld de verschillende weergavemodussen: Cinema, Designer, sRGB en Reader. Of je definieert je eigen User-instellingen voor helderheid, contrast, scherpte, kleurtemperatuur en schermverhouding. Hier schakel je ook de Eye Saver in, die de hoeveelheid blauw licht beperkt.

De 2 × 3 watt stereoluidsprekers zijn adequaat voor het gewone computerwerk, maar ze spelen niet erg hard en klinken metaalachtig. Wil je met deze pc ook video’s bekijken of audio beluisteren, dan investeer je het best in kwalitatievere externe luidsprekers. De goed bereikbare analoge audiopoort van 3,5 mm aan de linkerzijde heeft een dubbele functie. Je kunt er een koptelefoon of een microfoon aan koppelen.

Behalve de HDMI- en audio-aansluitingen heeft de AM241P nog een heleboel usb-poorten, zeven in totaal, waarvan vier snellere usb3.2-poorten van de tweede generatie (twee van type a en twee van type c). Sommige bevinden zich achteraan bij de HDMI-poorten, andere vind je beter bereikbaar aan de linkerzijde, vlak boven de elektronische tiptoets waarmee je de pc in- en uitschakelt. Een veiligheidsslot (Kensington-type) is eveneens van de partij. Een geheugenkaartlezer ontbreekt helaas.

Inclusief webcam

MSI levert een losse 2.1mp-Full-HD-usb-webcam (1080p@30fps) mee. Die klem je vast op de bovenkant van het scherm en vervolgens steek je de kabel in de daarvoor bestemde usb-a-poort halverwege de dikke rand van het pc-gedeelte aan de achterkant van het scherm. Aan de voorkant zie je niets van die kabel. De webcam heeft geen elektronische sluiter, maar een plastic schuifje kan de lens wel fysiek bedekken.

Zeer privacygevoelige gebruikers kunnen de webcam natuurlijk ook gewoon uittrekken wanneer ze hem niet nodig hebben. Dat is volgens MSI het voordeel van een losse webcam, maar het is natuurlijk ook zo dat de schermrand van deze pc gewoon te smal is om er de lens van een webcam vast in te monteren. 

Het plastic klemvoetje van de meegeleverde webcam overlapt trouwens een beetje met het scherm, wat sommige gebruikers storend kunnen vinden. Maar je plaatst de camera desgewenst naast of onder het scherm, of je monteert het apparaatje op een statief via de daartoe voorziene aansluiting aan de onderkant.

©PXimport

Verbindingen en montage

Eveneens achteraan vinden we nog een gigabit-ethernet-poort, maar deze alles-in-één-pc is ook voorzien van een Intel AX201 wifi-kaartje waarmee onder ideale omstandigheden draadloze gigabit-netwerksnelheden haalbaar zijn. 

Wij voerden alle tests uit via de wifi-verbinding en het installeren van de benchmarks verliep via die weg vrijwel even snel. De pc stond bij ons wel vlak bij een wifi6-router opgesteld. Het Intel-kaartje verzorgt ook de bluetooth-connectie, eventueel bruikbaar voor het koppelen van een draadloos toetsenbord en dito muis die standaard niet worden meegeleverd. Er zijn ook voldoende usb-poorten voor een optionele kabelde console.

Achteraan de MSI Modern AM241P zit in het midden van de dikkere rand een standaard 75 × 75 mm VESA-montageaansluiting. Je kunt deze aio op elke VESA-plaat of -voet bevestigen. MSI levert een verstelbare voet met VESA-koppeling en vier stevige schroeven mee. Die monteer je in principe zelf, tenzij je deze pc vooraf gemonteerd bij een dealer koopt. 

Zelf monteren is gelukkig een erg eenvoudige klus. Het scherm is niet al te zwaar: één persoon kan alles gemakkelijk uitpakken en in elkaar zetten. Alles past maar op één manier, dus er kan haast niks fout gaan. Het enige werktuig dat je tijdens deze klus nodig hebt, is een Parker-schroevendraaier.

©PXimport

De externe Chicony-voeding van 120 watt (6,15 A bij 19,5 V) heeft ongeveer dezelfde grootte als een traditionele laptopvoeding. De vast gemonteerde stroomkabel van de stroomadapter zelf is 1,80 meter lang, ruim voldoende om hem ergens onderaan een werkplek uit het zicht te verbergen. De voet heeft ook de nodige uitsparingen voor kabelbeheer. Aan de andere zijde heeft de voeding een standaard driepunts laptop-voedingskabelaansluiting. MSI levert uiteraard een geschikte voedingskabel mee, maar desnoods kun je zelf een langer exemplaar gebruiken.

Voorgeïnstalleerde software

Een bundel multimediasoftware van Cyberlink wordt standaard geïnstalleerd. Het betreft MSI-specifieke versies van AudioDirector 7-audiobewerkingssoftware, ColorDirector 5- en PowerDirector 17- videobewerkingssoftware en PhotoDirector 10 Essential-fotobewerkingssoftware. Geen van deze pakketten werkt in het Nederlands. Je kunt enkele van deze pakketten daarnaast pas gebruiken nadat je een Cyberlink-account creëert of inlogt bij een bestaande Cyberlink-account.

Op onze test-pc was ook een exemplaar van Magix Music Maker Jam-muzieksoftware geïnstalleerd, maar dat programma weigerde te starten (zonder enige foutmelding). Ook een probeerversie van NortonLifeLock Security die zestig dagen geldig is, is vooraf geïnstalleerd. Software die je niet nodig hebt, kun je uiteraard zelf verwijderen om meer ruimte vrij te maken op de C:-partitie (waarop alles geïnstalleerd is).

©PXimport

Prestaties

Aan de hand van de UL Futuremark PCMark 10-benchmarkscores mogen we concluderen dat de MSI Modern AM241P krachtig genoeg is voor kantoortaken en vrij intensief multimediawerk, zoals foto- en videobewerking of het creëren van digitale inhoud. De algemene prestaties zijn beter dan 50 procent van alle historische PCMark 10-resultaten in de UL Futuremark-database. De WD-ssd presteert ook goed, met een gemiddelde bandbreedte van 201 MB/s in de UL Futuremark Full System Drive Benchmark.

Niet al te intensieve gaming is mogelijk met deze pc, voor zover je een van de varianten met Intel Iris Xe Graphics kiest. Op basis van de UL Futuremark 3DMark Professional-benchmarkresultaten schatten we de gemiddelde frame rates bij 3D-games die je speelt met de maximale resolutie van het scherm (1080p) op iets meer dan 30 fps in Battelfield V, iets minder dan 30 fps in Apex Legends en GTA V en minder dan 20 fps in Fortnite. De DirectX 12 grafische prestaties zijn beter dan 31 procent van alle historische 3DMark-resultaten in de UL Futuremark-database.

Zelfs bij hoge belasting doet de AM241P zijn werk fluisterstil. MSI zelf beweert dat het speciaal ontwikkelde Silent Pro Cooling System, met stille ventilatoren en een koelingsvin die ook in servers wordt gebruikt, een fluisterstille werking garandeert van 32,5 dBA bij maximale belasting en 23,8 dBA wanneer de pc in ruststand is. Zelf maten we tijdens de UL Futuremark 3DMark Professional-stresstesten nooit meer dan een nog steeds fluisterstille 37,9 dBA.

Conclusie

De MSI Modern AM241P is een slanke, stille, goed presterende alles-in-één desktopcomputer voor een schappelijke prijs. Extra positief zijn de in de hoogte verstelbare en kantelbare voet, waardoor je het scherm altijd in de beste ergonomische positie kunt plaatsen, de handige OSD Navigator, de mogelijkheid om de pc als gewoon computerscherm te gebruiken en de extra schijfbaai, waardoor je eenvoudig zelf de opslagruimte uitbreidt met een 2,5inch-schijf. Wat ons betreft had het scherm wel iets helderder mogen zijn.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Slank ontwerp
  • Ergonomisch verstelbare voet
  • Veel poorten
  • Helderheid scherm kan beter
  • Geen geheugenkaartlezer
▼ Volgende artikel
Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!
© andrey
Huis

Zelf je elektrische kookplaat aansluiten? Zo doe je dat slim en veilig!

Hoewel koken op gas voorlopig nog mag, is duidelijk dat de toekomst elektrisch is. Veel mensen stappen nu al over op elektrisch koken – vaak in combinatie met inductie. Ben jij toe aan een nieuwe kookplaat of wil je van het gas af? Dan is het goed om te weten hoe je zo’n elektrische kookplaat aansluit, waar je op moet letten en wanneer je beter een professional kunt inschakelen.

Na het lezen van dit artikel weet je:
  • Dat er 1-, 2- en 3-fase-aansluitingen en -kookplaten zijn
  • Hoe je met de multimeter bepaalt wat voor aansluiting jij hebt
  • Hoe je de elektrische kookplaat aansluit

Dit vind je vast ook interessant: Wat voor soort kookplaten zijn er?

Eén, twee of drie fasen: wat betekent dat?

In tegenstelling tot een gaskookplaat, die je simpelweg aan een gasaansluiting koppelt, is een elektrische kookplaat net iets technischer. Zo'n kookplaat kan worden aangesloten op één, twee of drie elektrische fasen. Welke van de drie je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je kookplaat én van de aansluiting in je keuken.

Een 1-fase kookplaat is het eenvoudigst. Die werkt op een gewone stekker met twee pinnen, precies zoals je gewend bent van andere apparaten in huis. Deze modellen hebben een beperkt vermogen – maximaal 3680 watt – maar zijn vaak krachtig genoeg voor wie niet al te fanatiek kookt. Aansluiten is simpel: stekker erin en je kunt aan de slag.

Voor een 2-fase kookplaat heb je een zogenoemde perilex-stekker nodig, met vijf pinnen. Die zie je vooral bij iets krachtigere inductiekookplaten. Meestal worden dit soort kookplaten zonder stekker geleverd, en is het slim om een elektricien in te schakelen voor de installatie. Het benodigde vermogen ligt tussen de 3681 en 7360 watt.

Een 3-fase kookplaat vraagt nog meer stroom en werkt op krachtstroom. Ook hier gebruik je een perilex-stekker met vijf pinnen, maar je moet wel eerst controleren of je meterkast daar op is voorbereid. De aansluitwaarde ligt boven de 7360 watt en het is belangrijk dat de aansluiting klopt – anders werkt de kookplaat niet of loop je zelfs risico op overbelasting. Laat dit daarom bij voorkeur aan een vakman over.

©vectorizer88 - stock.adobe.com

Een kookplaat voor 1- en 2-fase

Je kunt ook kiezen voor een kookplaat met powermanagement. Dat is een kookplaat die je op een normaal stopcontact of op een perilex-stopcontact aansluit. Deze kookplaat kun je in de toekomst uitbreiden, als je dat wilt, maar hiervoor hoef je nu nog niet meteen de aanpassingen in de meterkast en aansluiting door te voeren. Als je wel de aanpassingen in de meterkast laat doen, heb je profijt van de kracht van een 2-fase kookplaat.

Hoe weet je welke kookplaat bij je keuken past?

Wat je kunt aansluiten, hangt af van het type stopcontact in je keuken. Heb je een standaard wandcontactdoos met twee gaten? Dan past daar alleen een 1-fase kookplaat op. Die worden meestal geleverd met stekker en snoer, zodat je hem meteen kunt gebruiken.

Zie je een perilex-stopcontact (met vijf gaten)? Dan is je keuken in principe geschikt voor een 2- of 3-fase kookplaat. Alleen weet je dan nog niet of je meterkast daadwerkelijk drie fasen aankan. Dat kun je op twee manieren controleren: met een multimeter of door in je meterkast te kijken.

Zo check je de aansluiting met een multimeter

Heb je een multimeter in huis? Dan kun je precies meten hoeveel fasen je aansluiting ondersteunt. Teken op een papier het patroon van het perilex-stopcontact en noteer per gat wat je meet. Prik met één pin in het middelste gat (de aarde) en meet met de andere pin de overige vier. Krijg je twee keer 230 volt en twee keer 0? Dan heb je een 2-fase aansluiting. Meet je drie keer 230 volt en één keer 0? Dan is het een 3-fase aansluiting. Label de gaten met ‘L’ voor stroom en ‘N’ voor nul, zodat je straks precies weet wat waar hoort.

©Dmitriy

Voordat je een kookplaat aanschaft, check je eerst de nismaat van je aanrechtblad. Meet met een rolmaat eerst de nis op in het aanrechtblad. Doe dit voor de breedte, de diepte en de hoogte. Komen de afmetingen niet overeen met de kookplaat die je graag wilt? Kijk dan of je het aanrechtblad kunt aanpassen.

Geen multimeter? Kijk in de meterkast

Heb je geen meetapparatuur? Dan kun je in de meterkast zien hoeveel fasen er beschikbaar zijn. Bij een 2-fase aansluiting zie je twee gekoppelde groepen met een hendel ertussen. Zie je vier gekoppelde groepen? Dan is er krachtstroom aanwezig en kun je dus ook een 3-fase kookplaat aansluiten – mits het stopcontact daar geschikt voor is.

©auremar

Zelf een kookplaat aansluiten

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk dat je weet wat je doet. Elektriciteit is geen speelgoed, dus bij twijfel: bel een vakman. Heb je een 1-fase kookplaat met powermanagement die je op een normaal stopcontact wilt aansluiten? Dan moet je deze eerst correct instellen.

Leg om te beginnen een stuk piepschuim onder de kookplaat, zodat je hem veilig kunt omdraaien zonder krassen of barsten. Plak daarna de afdichtband rondom het apparaat, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de glasrand. Begin aan de achterkant, zodat de naad niet in het zicht valt.

Open het aansluitcompartiment onder de kookplaat en controleer het aansluitschema dat daar staat. Gebruik de bijgeleverde bruggetjes om de juiste verbindingen te maken. Sluit het snoer aan: bruin op L, blauw op N en geelgroen op aarde. Zet het snoer vast met trekontlasting en sluit het klepje.

Draai nu de kookplaat weer om en steek de stekker in het stopcontact. Leg de kookplaat op z’n plek in het aanrechtblad. Houd de pauzeknop vijf seconden ingedrukt om het menu te openen. Zoek via de plusknop naar het onderdeel ‘PO’ (power) en stel het vermogen in op 3.7 in plaats van 7.4. Bevestig dit door de pauzeknop nog eens vijf seconden ingedrukt te houden. Je kookplaat is nu geschikt voor een standaard aansluiting.

Houd de stekker op de juiste positie tijdens het meten met de multimeter. Kijk hoe je de stekker in het getekende stopcontact zou steken, zodat je de juiste kleuren van de draden noteert op je tekening.

Een 2-fase kookplaat aansluiten: zo werkt het

Heb je een 2-fase kookplaat? Dan moet je eerst bepalen welke kleur draad bij welk contact hoort. Meet het snoer door met een multimeter, op de piepstand of op de Ohm-stand. Noteer welke draad bij welke stekkerpin hoort en gebruik die info bij het aansluiten.

Open vervolgens het aansluitvak onder de kookplaat en kijk welk aansluitschema je moet gebruiken. L1 en L2 koppel je aan de juiste stroomdraden, 01 en 02 aan de juiste nuldraad. Maak de trekontlasting los, sluit de draden aan zoals je eerder hebt gemeten, en zet alles weer stevig vast.

Steek daarna de stekker in het stopcontact en plaats de kookplaat netjes in het blad. Dankzij de afdichtband blijft alles goed op z'n plek. Zet vervolgens de kookplaat aan en test of alle kookzones werken. Krijg je een foutmelding? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan bij het aansluiten. Geen foutmelding? Dan is je kookplaat klaar voor gebruik.

©S.Engels

Het is gebruikelijk dat de pannen een licht tikkend of zoemend geluid maken tijdens het koken. Dit heeft te maken met het magnetisch veld van de kookplaat. Ruik je een vreemde geur na het installeren van de kookplaat? Dit is ook gebruikelijk en de geur trekt uiteindelijk weg.

▼ Volgende artikel
⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping
© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Huis

⛈️ Wat te doen bij onweer: thuis, buiten en op de camping

Vooral in de zomer is het vaak raak: code geel of code oranje wegens onweer. Weet jij wat je wél en juist níet moet doen als er een onweersbui nadert? Thuis kun je veel risico's beperken, maar juist buitenshuis – en zeker op de camping – is het opletten geblazen. In dit artikel lees je hoe je jezelf en anderen beschermt, of je nu binnen, buiten of aan het kamperen bent.


In het kort:

⚡ Onweer & thuis ⚡ Onweer & buiten ⚡ Onweer en kamperen: 🏕️ Tent 🚐 Caravan

Lees ook: Regen, regen en nog eens regen … zo voorkom je wateroverlast

Thuis tijdens onweer: veilig, maar niet zonder risico's

In huis ben je relatief goed beschermd tegen blikseminslag, zeker als het gebouw voorzien is van een goede bliksemafleider. Toch zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je serieus moet nemen. Gebruik bij onweer liever geen apparaten die verbonden zijn met het stroomnet of met leidingen. Denk aan de wasmachine, een vaste telefoon of een bedrade computer. Bliksem kiest daarbij meestal de makkelijkste route naar de grond, en dat zijn vaak metalen onderdelen in huis zoals koperdraden of waterleidingen.

Trek bij voorkeur de stekkers uit het stopcontact van kwetsbare apparatuur zoals computers, tv's of de router. Een stekkerdoos met overspanningsbeveiliging biedt wel wat bescherming, maar niet bij een directe inslag. Ga liever ook niet douchen of in bad, want waterleidingen kunnen de elektrische spanning van een blikseminslag geleiden.

Ramen kun je gewoon dicht houden, en als je wilt kijken naar het natuurgeweld, doe dat dan vanaf een veilige plek binnenshuis. Zorg dat huisdieren binnen zijn en zet het alarmsysteem even uit als dat storingsgevoelig is bij blikseminslag.

Buiten bij onweer: voorkom dat je zelf bliksemafleider bent

Ben je onderweg of buiten als het begint te donderen, dan is het zaak om snel te handelen.

Onthoud: als je de bliksem ziet en binnen 10 seconden de donder hoort, zit je binnen de gevarenzone. Zoek dan zo snel mogelijk een veilige schuilplek.

De veiligste plek is een gebouw met muren en een dak – bijvoorbeeld een winkel, huis of station. Een auto met metalen carrosserie is ook een prima optie. Die werkt als een kooi van Faraday en geleidt de stroom om je heen in plaats van door je heen.

Vermijd tijdens onweer open velden zoals weilanden of sportterreinen, want daar ben je letterlijk het hoogste punt. Ook hooggelegen plekken zoals duinen of heuveltoppen vormen een risico. Zoek geen beschutting onder een boom die in z'n eentje op een veld staat – dat is juist een bliksemmagneet. Blijf verder uit de buurt van metalen objecten zoals hekken, masten of fietsen, en houd afstand van water – of dat nu een meer, sloot of zwembad is.

Kun je nergens heen? Maak jezelf dan zo klein mogelijk: hurk neer op je voetzolen, houd je voeten tegen elkaar en wikkel je armen om je knieën. Ga niet liggen; zo vergroot je je contactoppervlak met de grond, wat het risico op aardstroom vergroot.

©ID.nl

Kamperen met onweer: extra opletten in tent of caravan

Kamperen geeft een gevoel van vrijheid, maar bij onweer ben je juist extra kwetsbaar. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen bliksem, hoe stevig het doek ook is. Het metalen frame vergroot het risico juist, vooral als je op een open veld kampeert of vlak bij een losse boom staat.

Als er onweer op komst is, zoek dan zo snel mogelijk een veilig onderkomen. Een stenen sanitairgebouw, de receptie of je auto bieden veel meer bescherming dan een tent. Zit je in een camper of caravan met een metalen buitenkant? Dan ben je redelijk veilig, mits je ramen en deuren gesloten houdt en geen contact maakt met metalen delen. Stacaravans met een houten of kunststof omhulsel bieden die bescherming niet: het klopt dat ze geen stroom geleiden, maar ze voeren die ook niet af. Daardoor kan een blikseminslag via leidingen of metalen onderdelen binnen alsnog gevaarlijk uitpakken. Tijdens onweer blijf je dus beter uit de buurt van dat soort constructies.

Laat ook je elektronische spullen niet in de tent of aan opladers zitten. Berg ze los op, zonder kabels of contact met de grond.

Staan er bomen op de camping? Zorg dat je tent daar niet direct onder staat. Bij inslag kunnen takken afbreken of kan de bliksem via de wortels naar de grond doorslaan. Ook op campings in de bergen of aan open water is het risico op blikseminslag extra hoog – check bij aankomst wat de aanbevolen schuilplaatsen zijn.

En hoe zit het met de tentstokken?

Metalen tentstokken zijn niet per definitie gevaarlijk, maar ze kunnen wel extra risico opleveren bij onweer. Omdat tenten vrijwel altijd met metalen haringen in de grond staan, is er al snel sprake van een geleidende verbinding met de bodem. Bij een blikseminslag kan de stroom zich dan via het frame en de haringen verspreiden, met risico voor wie zich in de tent bevindt. Daarom blijft het advies: verlaat bij onweer de tent en zoek een écht veilige plek op.

Tot slot: een goede voorbereiding helpt

Kijk altijd naar de weersvoorspelling voordat je op pad gaat. Veel weerapps geven een melding bij onweerskansen, vaak met een tijdsindicatie en locatie. Op de camping is het handig om bij aankomst al te weten waar je naartoe kunt bij slecht weer.

Zorg ook dat je zaklamp, powerbank en radio of noodaccu paraat hebt als je kampeert, voor het geval de stroom uitvalt. En vooral: blijf rustig. Onweer is gevaarlijk, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen voorkom je ongelukken.

🔦 Voor als de stroom uitvalt

Licht in de duisternis!