ID.nl logo
MSI Modern AM241P review: Veelzijdige all-in-one-pc
© PXimport
Huis

MSI Modern AM241P review: Veelzijdige all-in-one-pc

We testten de MSI Modern AM241P, een all-in-one-pc in de vorm van een slanke 23,8inch-Full-HD-monitor, voorzien van Intel Core-processors van de elfde generatie. Je kunt de monitor ook als (tweede) computerscherm gebruiken en er bijvoorbeeld je laptop aan koppelen. Maar hoe goed presteert het computergedeelte? Lees het in deze MSI Modern AM241P review.

De MSI Modern AM241P oogt als een slanke 23,8inch-monitor met smalle schermranden, gemonteerd op een stevige, kantelbare en in de hoogte verstelbare voet. Deze alles-in-één-pc (aio) is verkrijgbaar in zwart of wit. De achterkant verraadt dat dit meer is dan een gewoon beeldscherm. De onderste schermhelft is enkele centimeters dikker dan de bovenste en bevat alle computeronderdelen. Je zou kunnen stellen dat MSI een soort laptop verborgen heeft in de achterkant van een slank desktopscherm.

De hardware-uitrusting is trouwens vergelijkbaar met die van een recente laptop. De Modern AM241P gebruikt bijvoorbeeld 10 nm mobiele Intel-SoC’s van de elfde Tiger Lake-generatie. Je hebt de keuze tussen dualcore Intel Pentium Gold 7505 en Core i3-1115G4 SoC’s met UHD-graphics of quadcore Core i5-1135G7 en Core i7-1165G7 processors met Iris Xe Graphics. Het werkgeheugen, vervat in twee RAM-sleuven, is maximaal uit te breiden tot 64 GB, al zijn de geheugensleuven niet eenvoudig extern te bereiken. Hetzelfde geldt voor de M.2-NVMe-ssd die voor de nodige opslag zorgt.

Lees ook: De beste all-in-one-pc's voor je thuiskantoor vergeleken

De opslagruimte zelf verder uitbreiden kan wél zonder het scherm te openen. Rechtsachter is er een klep met een verwisselbare aluminium storageslede waarin een zelf te monteren 2,5inch-ssd of hdd passen. MSI noemt dit het Storage Rapid Upgrade Design en wat ons betreft is dit een bijzonder handige voorziening. Een extra schijf monteren of verwisselen gaat snel: de Parker-schroef van de beschermklep losmaken, de aluminium schijfslede uit de behuizing nemen, een 2,5inch-PCIe-schijf monteren (schroefjes zorg je zelf voor), alles erin steken, de klep sluiten, weer vastschroeven en klaar.

©PXimport

Op processor, geheugen en opslagruimte na zijn alle versies van de MSI Modern AM241P hetzelfde. Wij testten een van de duurdere uitvoeringen met Intel Core i7-processor, 16 GB RAM en ssd van 512 GB. De Core i5-variant is ongeveer honderd euro goedkoper dan de door ons geteste versie. De gebruikte onderdelen zijn van goede kwaliteit. De RAM-latjes in ons testexemplaar zijn bijvoorbeeld afkomstig van Samsung, terwijl de gebruikte schijf een WD PC SN530 NVMe-ssd-latje blijkt.

Waar we minder een fan van zijn is dat MSI de opslagruimte standaard in twee partities opdeelt: 215 GB vrije ruimte op de C:-partitie met het Windows Home besturingssysteem (Windows Pro is ook een optie, maar kost zo’n 80 euro méér) en 169 GB grote, volledig lege D:-partitie. Natuurlijk wijzig je dit achteraf vrij eenvoudig zelf, maar we zien toch liever standaard één C:-partitie.

Over het scherm, audio en aansluitingen

Wij testten de versie met niet-aanraakgevoelig scherm; de varianten met aanraakscherm hebben de typeaanduiding AM241TP. De kwaliteit van het 16:9 Full-HD-ips-scherm beoordelen we als goed, met natuurgetrouwe kleuren, redelijk diepe zwarttinten en een voldoende brede kijkhoek. De schermhelderheid vinden we matig; standaard staat die helderheid trouwens op de hoogst mogelijke waarde ingesteld. Ons testexemplaar vertoonde geen enkele kapotte pixel.

Achteraan vind je zowel hdmi in- als uitgangen. Via de HDMI-uitgang koppel je eenvoudig een tweede scherm aan de AM241P, dat je via de gebruikelijke Windows-instellingen uitbreidt, dupliceert of als nieuw hoofscherm configureert. Omgekeerde gebruik je deze aio-pc via de HDMI-ingang als normale monitor, waaraan je bijvoorbeeld een laptop of andere pc koppelt. Schakelen tussen de scherminvoer gebeurt met behulp van de vijfweg-mini-joystick rechts onderaan aan de achterkant. Als de pc uitgeschakeld is, werkt hij direct als gewone computermonitor: een bron aansluiten volstaat om de HDMI-ingang te activeren.

©PXimport

Met de gemakkelijk te bedienen OSD Navigator-joystick en het on-screen-menu, dat overigens niet in het Nederlands beschikbaar is, regel je alle andere scherminstellingen. De joystick achteraan werkt in elk geval een stuk comfortabeler dan de bij de meeste monitoren gebruikelijke druktoetsen aan de onderkant. Zo selecteer je bijvoorbeeld de verschillende weergavemodussen: Cinema, Designer, sRGB en Reader. Of je definieert je eigen User-instellingen voor helderheid, contrast, scherpte, kleurtemperatuur en schermverhouding. Hier schakel je ook de Eye Saver in, die de hoeveelheid blauw licht beperkt.

De 2 × 3 watt stereoluidsprekers zijn adequaat voor het gewone computerwerk, maar ze spelen niet erg hard en klinken metaalachtig. Wil je met deze pc ook video’s bekijken of audio beluisteren, dan investeer je het best in kwalitatievere externe luidsprekers. De goed bereikbare analoge audiopoort van 3,5 mm aan de linkerzijde heeft een dubbele functie. Je kunt er een koptelefoon of een microfoon aan koppelen.

Behalve de HDMI- en audio-aansluitingen heeft de AM241P nog een heleboel usb-poorten, zeven in totaal, waarvan vier snellere usb3.2-poorten van de tweede generatie (twee van type a en twee van type c). Sommige bevinden zich achteraan bij de HDMI-poorten, andere vind je beter bereikbaar aan de linkerzijde, vlak boven de elektronische tiptoets waarmee je de pc in- en uitschakelt. Een veiligheidsslot (Kensington-type) is eveneens van de partij. Een geheugenkaartlezer ontbreekt helaas.

Inclusief webcam

MSI levert een losse 2.1mp-Full-HD-usb-webcam (1080p@30fps) mee. Die klem je vast op de bovenkant van het scherm en vervolgens steek je de kabel in de daarvoor bestemde usb-a-poort halverwege de dikke rand van het pc-gedeelte aan de achterkant van het scherm. Aan de voorkant zie je niets van die kabel. De webcam heeft geen elektronische sluiter, maar een plastic schuifje kan de lens wel fysiek bedekken.

Zeer privacygevoelige gebruikers kunnen de webcam natuurlijk ook gewoon uittrekken wanneer ze hem niet nodig hebben. Dat is volgens MSI het voordeel van een losse webcam, maar het is natuurlijk ook zo dat de schermrand van deze pc gewoon te smal is om er de lens van een webcam vast in te monteren. 

Het plastic klemvoetje van de meegeleverde webcam overlapt trouwens een beetje met het scherm, wat sommige gebruikers storend kunnen vinden. Maar je plaatst de camera desgewenst naast of onder het scherm, of je monteert het apparaatje op een statief via de daartoe voorziene aansluiting aan de onderkant.

©PXimport

Verbindingen en montage

Eveneens achteraan vinden we nog een gigabit-ethernet-poort, maar deze alles-in-één-pc is ook voorzien van een Intel AX201 wifi-kaartje waarmee onder ideale omstandigheden draadloze gigabit-netwerksnelheden haalbaar zijn. 

Wij voerden alle tests uit via de wifi-verbinding en het installeren van de benchmarks verliep via die weg vrijwel even snel. De pc stond bij ons wel vlak bij een wifi6-router opgesteld. Het Intel-kaartje verzorgt ook de bluetooth-connectie, eventueel bruikbaar voor het koppelen van een draadloos toetsenbord en dito muis die standaard niet worden meegeleverd. Er zijn ook voldoende usb-poorten voor een optionele kabelde console.

Achteraan de MSI Modern AM241P zit in het midden van de dikkere rand een standaard 75 × 75 mm VESA-montageaansluiting. Je kunt deze aio op elke VESA-plaat of -voet bevestigen. MSI levert een verstelbare voet met VESA-koppeling en vier stevige schroeven mee. Die monteer je in principe zelf, tenzij je deze pc vooraf gemonteerd bij een dealer koopt. 

Zelf monteren is gelukkig een erg eenvoudige klus. Het scherm is niet al te zwaar: één persoon kan alles gemakkelijk uitpakken en in elkaar zetten. Alles past maar op één manier, dus er kan haast niks fout gaan. Het enige werktuig dat je tijdens deze klus nodig hebt, is een Parker-schroevendraaier.

©PXimport

De externe Chicony-voeding van 120 watt (6,15 A bij 19,5 V) heeft ongeveer dezelfde grootte als een traditionele laptopvoeding. De vast gemonteerde stroomkabel van de stroomadapter zelf is 1,80 meter lang, ruim voldoende om hem ergens onderaan een werkplek uit het zicht te verbergen. De voet heeft ook de nodige uitsparingen voor kabelbeheer. Aan de andere zijde heeft de voeding een standaard driepunts laptop-voedingskabelaansluiting. MSI levert uiteraard een geschikte voedingskabel mee, maar desnoods kun je zelf een langer exemplaar gebruiken.

Voorgeïnstalleerde software

Een bundel multimediasoftware van Cyberlink wordt standaard geïnstalleerd. Het betreft MSI-specifieke versies van AudioDirector 7-audiobewerkingssoftware, ColorDirector 5- en PowerDirector 17- videobewerkingssoftware en PhotoDirector 10 Essential-fotobewerkingssoftware. Geen van deze pakketten werkt in het Nederlands. Je kunt enkele van deze pakketten daarnaast pas gebruiken nadat je een Cyberlink-account creëert of inlogt bij een bestaande Cyberlink-account.

Op onze test-pc was ook een exemplaar van Magix Music Maker Jam-muzieksoftware geïnstalleerd, maar dat programma weigerde te starten (zonder enige foutmelding). Ook een probeerversie van NortonLifeLock Security die zestig dagen geldig is, is vooraf geïnstalleerd. Software die je niet nodig hebt, kun je uiteraard zelf verwijderen om meer ruimte vrij te maken op de C:-partitie (waarop alles geïnstalleerd is).

©PXimport

Prestaties

Aan de hand van de UL Futuremark PCMark 10-benchmarkscores mogen we concluderen dat de MSI Modern AM241P krachtig genoeg is voor kantoortaken en vrij intensief multimediawerk, zoals foto- en videobewerking of het creëren van digitale inhoud. De algemene prestaties zijn beter dan 50 procent van alle historische PCMark 10-resultaten in de UL Futuremark-database. De WD-ssd presteert ook goed, met een gemiddelde bandbreedte van 201 MB/s in de UL Futuremark Full System Drive Benchmark.

Niet al te intensieve gaming is mogelijk met deze pc, voor zover je een van de varianten met Intel Iris Xe Graphics kiest. Op basis van de UL Futuremark 3DMark Professional-benchmarkresultaten schatten we de gemiddelde frame rates bij 3D-games die je speelt met de maximale resolutie van het scherm (1080p) op iets meer dan 30 fps in Battelfield V, iets minder dan 30 fps in Apex Legends en GTA V en minder dan 20 fps in Fortnite. De DirectX 12 grafische prestaties zijn beter dan 31 procent van alle historische 3DMark-resultaten in de UL Futuremark-database.

Zelfs bij hoge belasting doet de AM241P zijn werk fluisterstil. MSI zelf beweert dat het speciaal ontwikkelde Silent Pro Cooling System, met stille ventilatoren en een koelingsvin die ook in servers wordt gebruikt, een fluisterstille werking garandeert van 32,5 dBA bij maximale belasting en 23,8 dBA wanneer de pc in ruststand is. Zelf maten we tijdens de UL Futuremark 3DMark Professional-stresstesten nooit meer dan een nog steeds fluisterstille 37,9 dBA.

Conclusie

De MSI Modern AM241P is een slanke, stille, goed presterende alles-in-één desktopcomputer voor een schappelijke prijs. Extra positief zijn de in de hoogte verstelbare en kantelbare voet, waardoor je het scherm altijd in de beste ergonomische positie kunt plaatsen, de handige OSD Navigator, de mogelijkheid om de pc als gewoon computerscherm te gebruiken en de extra schijfbaai, waardoor je eenvoudig zelf de opslagruimte uitbreidt met een 2,5inch-schijf. Wat ons betreft had het scherm wel iets helderder mogen zijn.

Uitstekend
Conclusie

Plus- en minpunten
  • Slank ontwerp
  • Ergonomisch verstelbare voet
  • Veel poorten
  • Helderheid scherm kan beter
  • Geen geheugenkaartlezer
▼ Volgende artikel
Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje
© Rens Blom
Huis

Review Oppo A5 Pro 5G – Kan tegen een stootje

Hartstikke leuk als je betaalbare smartphone er prachtig uitziet en heel veel kan, maar je hebt er weinig meer aan als hij (te) snel beschadigd raakt door een val of water. Oppo ziet een gat in de markt van budgettoestellen: de 279 euro kostende Oppo A5 Pro 5G kan tegen een stootje en is waterdicht. In deze review lees je hoe de telefoon bevalt.

Uitstekend
Conclusie

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

Plus- en minpunten
  • Extra stevig ontwerp in normale behuizing
  • Erg lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Minder scherp HD-scherm
  • Erg drukke software

De propositie van de Oppo A5 Pro is interessant. Robuuste, waterdichte smartphones zijn doorgaans óf prijzig óf komen lomp over. De A5 Pro is geen van beide. Het toestel oogt en voelt als een reguliere betaalbare smartphone en weegt met 194 gram ook niet bovengemiddeld zwaar. Sterker nog, het gewicht valt alleszins mee als je weet dat de A5 Pro een accucapaciteit heeft die groter is dan gebruikelijk. Waar veel toestellen over een 5000 mAh-accu beschikken, zit er in dit Oppo-toestel een 5800 mAh-accu. Waarover zo meteen meer.

De behuizing van de A5 Pro is IP66-, IP68- en IP69-gecertificeerd. Dat wil zeggen dat het toestel geen schade oploopt als je hem onderdompelt of onder een waterstraal houdt. Stof vormt ook geen probleem. Extra prettig is dat het toestel geen klepje nodig heeft voor zijn usb-c-poort. Oppo schermt ook met extra stevig glas, al merken we dat niet direct. Volgens de fabrikant kan de A5 Pro ook overweg met extreme temperaturen, wat in Nederland lastig te testen is maar een fijne gedachte kan zijn als je naar een heel warm land op vakantie gaat.

©Rens Blom

Beter te testen is Oppo's belofte dat het scherm te bedienen is met natte handen, vette vingers en de meeste (motor)handschoenen. Dat lukt alle drie inderdaad. De techniek van Oppo herkennen we uit verschillende OnePlus-smartphones. Oppo en OnePlus zijn dan ook zusterbedrijven.

De valbestendigheid testen is altijd wat spannend met een door de fabrikant uitgeleende smartphone, maar gelet op Oppo's claims hebben we de A5 Pro dan maar een paar keer expres vanaf borsthoogte laten vallen op een houten vloer en vlonderplanken op het dakterras. Dat leverde geen zichtbare schade op. Volgens Oppo is de smartphone zo ontwikkeld dat de binnenkant – voor ons onzichtbaar – ook minder schadegevoelig is dan andere smartphones.

©Rens Blom

De Oppo A5 Pro is valbestendig.

Prima specificaties

De stevige behuizing maakt de Oppo A5 Pro interessant voor wie onhandig is (of genoemd wordt) of veel buiten ontspant of werkt. Maar in al die gevallen wil je niet alleen een robuuste telefoon, maar ook een fijne telefoon. Dat is de Oppo A5 Pro op veel vlakken. Bijster snel is 'ie niet, maar gelet op de prijs kunnen we niet klagen over de prestaties. Het grote werkgeheugen (8 GB) zal helpen. Complimenten aan Oppo voor de ruime opslagcapaciteit van 256 GB; dat zien we nog niet vaak in dit prijssegment.

De 50 megapixel-camera is prima, maar niet bijzonder. De tweede camera is een portretsensor waar je niet veel aan hebt. Het 6,67inch-LCD-scherm is buiten goed afleesbaar, maar oogt met zijn resolutie van 1604 bij 720 pixels minder scherp dan we graag zien. Veel andere toestellen hebben een Full-HD-scherm.

©Rens Blom

Het scherm van de Oppo A5 Pro 5G kan lekker fel, maar oogt niet zo scherp.

Lange accuduur

Door de lagere schermresolutie verbruikt de Oppo A5 Pro wel minder stroom dan concurrerende smartphones. Dat gegeven plus de grotere accucapaciteit resulteert in een uitstekende accuduur. Wij kunnen de Oppo-telefoon bijna twee volle dagen gebruiken. Accustress hebben we daarom niet ervaren. Opladen kan het toestel lekker snel, namelijk met maximaal 45 watt. Je dient wel zelf de juiste adapter te kopen, want in de doos zit alleen een usb-c-kabel.

Zes jaar updates

De tijd dat een betaalbare smartphone maar heel kort updates kreeg, is gelukkig voorbij. Ook Oppo hanteert een prima updatebeleid. De A5 Pro kan rekenen op drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. De Oppo-software oogt wat druk en promoot wel heel graag commerciële apps en games, maar er valt mee te werken.

©Rens Blom

Oppo stopt de software vol commerciële apps en games.

Conclusie: Oppo A5 Pro kopen?

De Oppo A5 Pro is een vreemde eend in de bijt, maar op een positieve manier. Voor een sympathieke prijs koop je een smartphone die tegen een stootje én tegen water kan en erg lang meegaat op een accuduur. Op de specificaties ligt minder nadruk, maar ook die zijn – los van de schermresolutie – prima. Een lang updatebeleid maakt de prettige gebruikerservaring compleet.

▼ Volgende artikel
Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen
© AK~AI | ID.nl
Huis

Plastic nat uit de vaatwasser? Dit kun je doen

Je borden, bekers, bestek, zelfs je houten spatels zijn kurkdroog als de vaatwasser zijn programma heeft afgewerkt. Alleen dat vermaledijde plastic bakje is nog helemaal nat. Lastig, helemaal als je het even bent vergeten en een flinke plens waswater over de onderste lade kiepert. Waarom blijft plastic altijd zo lang nat in de vaatwasser, en wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je:

  • Waarom plastic zo lang nat blijft in de vaatwasser
  • Wat je ertegen kunt doen
  • Waarom dat toch niet altijd perfect werkt

Lees ook: Hoe maakt een vaatwasser de vaat eigenlijk droog? Alle technieken uitgelegd

Waarom droogt plastic zo slecht? 

Dat plastic zo slecht droogt, heeft alles te maken met temperatuur. Kunststof is bijzonder slecht in het vasthouden van warmte. Dat is handig als je je prakje snel wilt invriezen, maar een stuk minder als je het aan de lucht wilt laten drogen. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat glazen en borden nog een hele tijd warm blijven nadat de deur van de vaatwasser open gaat. Dat helpt bij het verdampen van het overtollige water. Plastic is binnen een mum van tijd weer op kamertemperatuur, dus dat warmte-effect is er vrijwel niet. 

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het probleem iets kleiner te maken. 

Zet de deur open

De meeste vaatwassers zetten de deur automatisch op een klein kiertje als ze klaar zijn. Binnenin blijft het nog een hele tijd warm (dat is goed) en vochtig (dat is niet goed), waardoor het water op het plastic nog steeds niet goed droogt. Gooi de deur meteen lekker ver open, zodat de warme, vochtige lucht uit de vaatwasser kan ontsnappen en het water op het plastic sneller verdampt.

©Miele

Gooi die deur lekker open als het programma klaar is.

Extra dry

Nee, we hebben het niet per se over je gin-glazen: veel vaatwassers hebben een Extra Dry-programma, of iets met een soortgelijke naam. Bij die programma's wordt het drooggedeelte van het programma verlengd. Dat geeft het plastic de kans wat langer warm te blijven en meer water aan de lucht af te geven, zodat het droger is als de deur eenmaal open gaat. 

Zeoliet

Sommige moderne vaatwassers gebruiken zeolietkorrels. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Het klinkt een beetje als een marketingbabbel, maar het zeoliet onttrekt continu vocht uit de lucht, waardoor er juist warme, droge lucht overblijft – een beetje zoals in je wasdroger. Het gevolg: plastic komt er een stuk droger uit. Vaatwassers die zeoliet gebruiken zijn doorgaans wel een stukje duurder. 

Glansspoelen

Glansspoelmiddel zorgt er niet alleen voor dat je glazen en kopjes er mooi uitzien, het helpt ook bij het drogen. Het laat het water makkelijker van het servies aflopen, waardoor er minder achterblijft. Gebruik je los glansspoelmiddel? Controleer dan regelmatig of het reservoir nog gevuld is. En als je merkt dat plastic toch slecht droogt, probeer dan eens een ander merk — het effect kan per middel verschillen.

©photopixel

Glansspoelmiddel is niet alleen handig voor glazen, het helpt ook tegen nat plastic.

Theedoek

Hoe fijn een vaatwasser ook is, soms gaat er niets boven de goede oude theedoek. Vooral plastic met een vreemde vorm, zoals diepe bakjes, deksels met clips of aparte drinkflessen, kan lang vocht vasthouden. Neem die er eerst even uit als je langs de vaatwasser loopt en haal de theedoek er even langs, dat scheelt je bij het uitruimen van de vaatwasser een hoop irritatie. 

Conclusie

Het is nooit lekker om de bovenste lade van de vaatwasser open te trekken en een hele plons water over je schone, droge vaat te zien stromen, alleen omdat er een plastic dekseltje nog vol water stond. Dat plastic snel afkoelt en water daardoor niet zo makkelijk verdampt is nu eenmaal zo, maar met een extra lang droogprogramma, genoeg tijd en voldoende glansspoelmiddel zorg je er wel voor dat kunststof zo snel mogelijk droogt. En anders zijn er altijd nog vaatwassers met zeolietkorrels – en theedoeken, natuurlijk.