ID.nl logo
De beste all-in-one-pc's voor je thuiskantoor vergeleken
© PXimport
Huis

De beste all-in-one-pc's voor je thuiskantoor vergeleken

Een all-in-one pc is een ideaal apparaat voor de serieuze thuiswerker met vaste werkplek. Ruimte wordt optimaal benut, doordat er geen gedoe is met een losse pc-kast en een apart beeldscherm. Laten we eens kijken naar de beste all-in-one-pc's van het moment, die (bijna allemaal) op Windows draaien.

Het afgelopen jaar heeft het thuiswerken noodgedwongen een enorme vlucht genomen. Niet iedereen is in de luxe positie dat er een kamer over is waar een kantoor kan worden ingericht. Ruimte is soms schaars en dan is het zaak om keuzes te maken. Een laptop geeft veel vrijheid, maar erg ergonomisch is het niet. Een aparte pc-kast met daarbij een beeldscherm neemt te veel plek in op een provisorisch ingericht bureautje. En dus brengt de all-in-one-pc uitkomst. 

Door een pc te nemen waarvan de hardware verwerkt is in een verder plat beeldscherm van behoorlijk formaat, bespaar je enorm veel ruimte en creëer je een werkomgeving waar je nek en rug na een lange werkdag ook tevreden over zijn. Qua functionaliteit doet een all-in-one-pc niet onder voor zijn grote broer, de desktop-pc. 

Ook de serieuze beeldbewerker of fanatieke gamer die zware applicaties draaien en het uiterste vergen van hun hardware, kunnen met een gerust hart kiezen voor deze ruimtebesparende oplossing. Zeker als je ziet dat sommige van deze apparaten stijlvolle aanwinsten zijn voor je interieur. Er is genoeg keuze uit vorm, materialen en kleuren. Dus als je in de markt bent voor een upgrade van je huidige systeem, neem eens een kijkje bij onderstaande tien AIO’ers.

We behandelen in dit artikel enkel Windows-pc's - en een ChromeOS-apparaat. Werk je liever met macOS, lees dan onze Apple iMac 24 inch (2021) review.

Microsoft Surface Studio 2 - Dure Apple-concurrent

©PXimport

Apple heeft met de iMac dan wel de standaard gezet voor standalone-pc’s, maar grote concurrent Microsoft keek eens goed naar die standaard en is daar met de Surface Studio 2 aan voorbijgesneld. Voor 4149 euro krijg je een zeer stijlvol apparaat, met een aluminium behuizing en een haarscherp 28inch-beeldscherm met 4K. 

Binnen in de voet doet de Intel Core i7-processor samen met de GeForce GTX 1060-videokaart het zware werk en zorgen die twee voor probleemloos multitasken, intensieve beeldbewerking en lekker gamen. Maar de Surface Studio 2 kan nog zoveel meer. Door het touchscreen krijgt deze pc een extra dimensie. Eentje die volledig tot zijn recht komt door de fantastische scharnier die het scherm moeiteloos laat kantelen. 

Leg het beeldscherm plat en je kunt het gebruiken als een tekentablet in samenwerking met de bijgeleverde Surface-pen (die aan de zijkant van het scherm zit). Ideaal voor iedereen die aan beeldbewerking doet in bijvoorbeeld Photoshop. En als je dan toch bezig bent, investeer dan ook in de Surface Dial, een draaiknop die je direct op het scherm of je bureau kunt zetten om zo makkelijk bij verschillende opties te komen. Serieus hebbeding!

Lenovo IdeaCentre 3 22ADA05 - Goedkoopste optie

©PXimport

De goedkoopste all-in-one in deze lijst is deze Lenovo IdeaCentre 3, die voor net geen 500 euro aangeschaft kan worden. Die bescheiden prijs is de reden waarom Lenovo moeite had om te voldoen aan de grote vraag naar het apparaat. We hebben het dan wel over de basisversie, die met een AMD-processor en 8 GB werkgeheugen ook vrij bescheiden is in de prestaties. 

Multitasken is mogelijk, maar dan tussen niet al te zware programma’s. Mailtjes checken en muziek draaien gaan prima, Adobe Premiere en After Effects is een no-go. Toch is deze pc een prima investering voor een thuiswerker die zich vooral met kantoorwerk bezighoudt. 

Het 22inch-IPS-paneel heeft een full-HD-resolutie en een anti glare coating tegen de ergste spiegelingen. De bijgeleverde muis en toetsenbord zijn beide bedraad, waardoor je wel wat moet wegwerken. Door de verrassend elegante standaard is er alleen niet veel ruimte om ze erachter te verstoppen. Misschien een goed idee om te investeren in draadloze randapparatuur.

MSI Pro 24X 10M-015EU

©PXimport

Het Taiwanese MSI kruist een hoop vakjes aan op de checklist met deze Pro 24X. Het is een stijlvol apparaat met een grotendeels ultradun scherm (denk de dikte van een balpen), gevangen in een behuizing van geborsteld metaal. Deze AIO is er in verschillende configuraties, voor een breed scala aan mogelijkheden. Kies uit de Intel i3-, i5- of i7-processor, waarbij je rond 1149 euro betaalt voor laatstgenoemde. 

De standaard komt in de vorm van een V en kan desgewenst losgekoppeld worden van de achterkant van het scherm. Dankzij de aanwezige VESA-standaard-bevestigingsoptie is het mogelijk om het apparaat met een beugel aan de muur te hangen, waardoor je nog meer ruimte creëert op je bureau. De wijde kijkhoek van 178 graden geeft extra vrijheid voor de plaatsing.

Een handig klepje aan de achterkant biedt direct toegang tot de uitneembare interne harde schijf van 2,5 inch en je kunt eenvoudig een tweede scherm aansluiten met de HDMI-uitgang. Zijn dat genoeg aangevinkte vakjes?

HP Pavilion 27-d0650nd

©PXimport

Laten we eerlijk zijn, het oog wil ook wat. De HP Pavilion 27-d0650nd geeft dat ouwe suffe bureautje meteen wat cachet, met een opvallende witte behuizing (pardon, ‘Snowflake White’) en bijpassende draadloze muis en toetsenbord. 

Maar het oor wil ook wat en laat dat nu eens goed uitkomen! HP heeft al jaren een samenwerking met B&O (je weet wel, dat dure Deense hifi-bedrijf) en dat is te horen en zien op dit model. het onderste gedeelte van het frame is gereserveerd voor een opvallend vak met twee speakers, compleet met een wit wollen cover. Je kunt de boxen ook gebruiken voor muziek die je vanaf je mobiel streamt. 

Qua looks zit je dus geramd met deze AIO, maar hoe zit het met de rest? Voor 1300 euro koop je een Intel 8 core i7-processor met 8 GB werkgeheugen, een ssd van 128 GB, een harde schijf van 1 TB en een NVIDIA GeForce MX 350. Daarmee kun je best wel werk verzetten, ook van het zwaardere soort. Deze HP is geen goedkope, maar wel goede keuze.

Acer Aspire C22-820

©PXimport

Een mooie budgetoplossing is de Acer Aspire C22, waarbij die 22 natuurlijk staat voor het aantal inch van de beelddiagonaal (eigenlijk is het 21,5 inch, maar dat is ons geheimpje). Dat is ongeveer 55 centimeter in een logischer maatsysteem. 

Voor 599 euro levert Acer een gedegen apparaat voor de niet al te veeleisende thuiswerker die de pc voornamelijk gebruikt voor mail, presentaties en veelgebruikte Office-programma’s. Dat wil niet zeggen dat er niks ander op kan, want de Intel Pentium Silver-processor kan prima foto’s en (streaming)video aan. Gooi alleen niet teveel zware programma’s tegelijkertijd naast elkaar open. 

Het Full-HD-beeldscherm is een tft-scherm dat als voordeel heeft dat het energiezuinig is, maar als groot nadeel heeft dat het een kleine kijkhoek heeft en je er dus zoveel mogelijk recht voor moet zitten voor het beste resultaat. Met een gewicht van drie kilo is het overigens geen probleem om hem te verplaatsen als dat nodig is. Prima apparaat voor het gezin.

HP ENVY 32

©PXimport

Je weet dat ze hun best hebben gedaan bij HP op het ontwerpen van deze AIO als ze het omschrijven met de volgende poëtische termen: ‘Van het prachtige glazen display van rand tot rand dat rust op een massieve aluminium standaard tot de matte Nightfall Black-afwerking, geaccentueerd met Dark Ash-houtnerf en een grijze, heidegekleurde akoestische doek’. 

Is dat de marketingafdeling in overdrive, of hebben we misschien met een echt mooi apparaat van doen? De Envy 32 is strak vormgegeven, maar straalt niet echt uit dat je er bijna 4000 euro voor neertelt. Als je verder kijkt dan alleen de buitenkant, begrijp je wel waar dat geld voor nodig is. Dit is een werkbeest van de eerste orde. Beeldbewerkers en video-editors krijgen tranen in hun ogen en kramp in hun vingers van zoveel rauwe power. 

Met specificaties als een Intel Core i9-processor (met tien cores), 32 GB intern geheugen, GeForce RTX 2080-videokaart en een ssd van 1 TB, is dit voor de komende jaren de pc waarop je moeiteloos kunt knallen. Trrouwens, achter dat ‘heidegekleurde akoestische doek’ zit een B&O-sound system.

Medion Akoya E27401

©PXimport

Onder de naam Akoya biedt Medion een hele reeks AIO’s aan waarmee ze bijna iedereen bedienen. Aan de buitenkant kan je het niet zien, want de goedkope modellen zien er hetzelfde uit als de duurdere broeders. Een scherm met opvallend dunne schermranden aan de zijkant en vrij bescheiden randen boven en onder, uitgevoerd in een licht grijs. 

De budgetversie is 499 euro en is met een beelddiagonaal van 24 inch de kleinste. Binnenin doen een AMD Athlon-processor en een Radeon Vega-videokaart het niet al te zware werk. Dit is voor het tikken van mailtjes. 100 euro meer geeft je dezelfde afmeting, maar dan snort er een i3 onder de motorkap en krijg je een dubbel zoveel ssd-opslag (512 GB). 

Nog eens 150 euro daar bovenop en er zit een AMD Ryzen 3500U-processor in een 27inch-behuizing. Daar weer 150 euro erbij en je hebt een i5 aan het werk, met 16 GB intern geheugen en een 1TB-ssd. Ten slotte hebben we voor 1099 euro het vlaggenschip met een i7. Kies maar uit.

Dell Inspiron 27 7000

©PXimport

Kunnen we het even hebben over het uiterlijk van de Dell Inspiron 27 7000? Dit is een apparaat dat je zonder problemen op de keukentafel kan laten staan, ook al komen er gasten over de vloer. Misschien zet je hem daar zelfs expres neer om te showen. 

Met zijn subtiele witte afwerking aan de voorkant en zilverkleurige achterkant is de Inspiron al prettig om naar te kijken, maar het zilverkleurige rooster onder het scherm waar de boxen in hangen, geeft ‘m dat beetje extra. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de standaard die komt als twee driehoeken links- en rechtsonder óf een driehoek die evenredig aan het scherm loopt. Beide van metaal, beide breed genoeg om het toetsenbord tussen op te bergen. 

De duurste en best uitgeruste versie in deze serie is bijna 1200 euro, het goedkoopste en daarmee het kleinste en minst krachtige model is 700 euro. Maar beide hebben dat opvallend fraaie uiterlijk. En maak je geen zorgen, de Inspiron is ook goed in al dat computergedoe.

Asus Zen AiO 24

©PXimport

Een mooi design helpt dus heel erg bij het uitzoeken van een AIO die een prominente plek inneemt in je huiskamer. En wat dat betreft doet de Asus Zen een hele hoop dingen goed, maar heeft het ook een groot potentieel struikelblok. 

Eerst de dingen die goed zijn. Het scherm is prachtig, met dunne bezels links en rechts en bovenop een geïntegreerde webcam. De Zen heeft een scherm-behuizingsratio van maar liefst 93 procent. Aan de onderkant is er ruimte voor een strakke strook audiotextiel waar een Harmon Kardon-speakerset achter schuilgaat. Maar dan komen we bij wat vermoedelijk het geesteskind van de ontwerpafdeling is: de voet. Asus noemt het een ‘off-centre standaard’. Mensen die van symmetrie houden, noemen het waarschijnlijk: scheef. 

De standaard heeft zelfs een afwijkende kleur gekregen (goudkleurig), zodat de opvallende feature ook daadwerkelijk opvalt. De Zen komt in verschillende uitvoeringen, met een zwarte of een witte behuizing en zelfs een optie tot touchscreen. Een prachtig apparaat, als je er tegen kunt.

Acer Chromebase 24I2

©PXimport

De noodgedwongen thuiswerkrevolutie die vorig jaar en dit jaar door corona is aangewakkerd, drijft volledig op interactie via het internet. Mailen, chatten en vooral online meetings vormen de ruggengraat van succesvol werken aan de keukentafel. Voor een goede videomeeting heb je niet per se Windows nodig, ook een op Chrome OS draaiend apparaat is natuurlijk geschikt (net als vele andere alternatieven). 

Acer zet deze Chromebase nadrukkelijk in de markt als een handige, zakelijke machine voor online vergaderen. En waarom ook niet? De ingebouwde HD-webcam en microfoon voldoen prima. Het Full-HD-tft-scherm heeft aanraakfunctionaliteit, wat heel handig is bij een besturingssysteem met Android-app-support. Alle mogelijke online vergaderprogramma’s worden ondersteund door Chrome OS. 

Is het niet via een browser plug-in, dan wel via een Android-app. Natuurlijk mist de Chromebase enige functionaliteit die een Windows-pc wel heeft, maar de meeste taken die we tegenwoordig uitvoeren op de pc zijn toch online. Je legt uiteraard wel je hele hebben en houwen in de handen van Google.

Conclusie

Hoewel all-in-one-pc’s niet zo alom vertegenwoordigd zijn als de losse pc-kast plus apart beeldscherm, is de concurrentie onderling groot. Veel fabrikanten brengen met name in het middensegment verschillende variaties van een bepaald model uit, om zo de kansen te spreiden en zoveel mogelijk potentiële kopers te trekken.

Zo is er bijvoorbeeld bij een bepaald model de keuze tussen een i3-, i5- of i7-processor. Idem voor de grafische kaart, het interne geheugen en opslag. Dat is natuurlijk niks nieuws in de pc-business, maar daardoor verwatert de keus ook wat. Koop je een pc met een bepaald budget of met een bepaald verwachtingspatroon? Bedenk van tevoren goed waar je de pc voor wilt gebruiken. En voor hoelang.

Verandert in de komende jaren wellicht iets aan het pc-gebruik, bijvoorbeeld door opgroeiende kinderen? Of krijgt de pc juist een steeds minder prominente rol in het dagelijks leven? De all-in-one-pc is een goede ruimtebesparende optie voor zowel casual gebruikers als doorgewinterde professionals. Nu alleen nog de juiste versie kiezen.

Tekst: Eric Bartelson

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING