Huis digitaal inrichten met Floorplanner
Toe aan een nieuwe keuken of slaapkamer? Hoe richt je deze vertrekken optimaal in? Er zijn interessante tools waarmee je je nieuwe inrichting kunt visualiseren op de computer. Zoals Floorplanner, waarmee een huis digitaal inrichten zo is gepiept.
Voordat je aan de slag gaat met het digitaal inrichten van je woning, zorg je voor een goede voorbereiding. Meet de ruimten die je wilt inrichten nauwkeurig op. Het gaat daarbij om de lengte, breedte en hoogte. Ook is het belangrijk om te weten waar obstakels zich bevinden, bijvoorbeeld muren die je niet kunt verplaatsen. Ditzelfde geldt voor de positie van ramen.
Maak verder notities van bestaande aansluitingen, bijvoorbeeld voor afvoer en elektra. Als je een iPhone hebt, kun je deze slim gebruiken om de maten van objecten op te meten. Je gebruikt hiervoor de ingebouwde app Meten. Deze is minder nauwkeurig dan een meetlint, maar leent zich goed voor het snel in kaart brengen van globale afmetingen.
Surf met die kennis op zak naar de site van Floorplanner. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende abonnementsvormen, waarbij het Basic-account gratis is. Floorplanner werkt met een puntensysteem. Heb je behoefte aan extra functionaliteit, bijvoorbeeld omdat je een extra etage wilt ontwerpen, dan kun je credits kopen waarmee je deze extra functies beschikbaar maakt.
Werken met Floorplanner
Aan de rechterkant van het scherm vind je het canvas, waarop je het ontwerp maakt binnen Floorplanner. Via de knoppen rechtsboven schakel je tussen de verschillende weergaven van het ontwerp. Vooral de knop met het tandwiel is interessant: die geeft toegang tot een overzicht van alle onderdelen van de inrichting, zoals meubels, maar ook schaduwlijnen. Per onderdeel kun je bepalen of het wel of juist niet in het ontwerp moet worden getoond.
©PXimport
Met de knop 3D schakel je van een twee- naar driedimensionale weergave. Zorg er meteen voor dat de eenheden goed zijn ingesteld: klik onderaan de pagina op de knop M, zodat de metrische eenheden actief worden. Linksboven vind je de verschillende etages. Direct hieronder vind je de menubalk waarmee je het eigenlijke ontwerp maakt.
De balk is opgebouwd uit zes onderdelen. Via de bovenste knop maak je per etage een ontwerp. Hier kun je ook de algemene instellingen van het ontwerp aanpassen, bijvoorbeeld door de vorm van een ruimte aan te passen of lichten aan het ontwerp toe te voegen.
©PXimport
©PXimport
De tweede knop, Bouwen, geeft toegang tot de onderdelen waarmee je de ruimte opbouwt. Dit zijn muren, deuren, ramen en vaste obstakels, door Floorplanner structuren genoemd. Tik op een categorie om hiermee aan de slag te gaan en een keuze te maken binnen de sectie. Kies je bijvoorbeeld voor deuren, dan kun je vervolgens aangeven op welke manier de deur moet draaien.
Kies je voor structuren, dan kun je kiezen uit diverse onderdelen, zoals vaste trappen en verwarmingselementen. Via de knop eronder, Info, bepaal je de algemene eigenschappen van de ruimte, zoals de kamersoort.
Om snel een ruimte op te meten, is er het meetlint. Dat blijkt in de praktijk vooral handig om de onderlinge verhoudingen tussen onderdelen te bepalen. Je vindt het meetlint als knop naast de eenhedenknoppen: onderin het ontwerpvenster. Plaats het lint aan het begin van wat je wilt opmeten, houd de muisknop ingedrukt en versleep naar het eindpunt.
Inrichten maar!
Zodra de kamer staat, ga je aan de slag met de daadwerkelijke inrichting. Kies in de lijst voor het type kamer: op basis hiervan verschijnt een selectie met typische meubels voor die ruimte. Laat je hierdoor niet beperken: je kunt ook meubels van andere ruimten en andere categorieën gebruiken.
Om een andere categorie te openen, gebruik je de lijst die onder het overzicht met kamertypen wordt getoond. Selecteer een onderdeel en versleep dit naar de plattegrond rechts in het venster.
Als de ruimte is ingericht, klik je op de knop met de verfroller. Via dit onderdeel bepaalt u de kleuren van de ruimte. Je kunt daarbij uit een kleurenwaaier kiezen, maar het is ook mogelijk om een kleurcode in het vak bovenin op te geven.
Of kies een materiaalsoort, zoals hout of steen. Klik daarvoor op de laatste knop, Materialen, en kies de gewenste materiaalsoort in de lijst. Het is een flinke hoeveelheid, dus de zoekbalk bovenin komt goed van pas.
3D in Floorplanner
©PXimport
Eerder las je al over de mogelijkheid om in Floorplanner te schakelen tussen een twee- en driedimensionale weergave via de knoppen rechtsboven in het ontwerpgedeelte. Daar kijken we tenslotte nog even naar. Klik eerst op 3D. Links verschijnt het vak Camera-instellingen. Gebruik de virtuele camera om de hoogte en hoek aan te passen.
Via het menu erboven schakel je tussen de verschillende camera’s. Om snel te schakelen naar een weergave vanuit de lucht, zodat je de verschillende ruimten in één keer goed ziet, klik je in de rechterbovenhoek op de knop links van het poppetje. Die weergave is handig om snel tussen de verschillende kamers te schakelen.
Klik op de ruimte waarop je wilt inzoomen. Via de knop met het tandwiel vraag je de 3D-instellingen op. Hier bepaal je onder meer of platfonds en schaduwen moeten worden getoond.
We hebben nu globaal de opties van Floorplanner doorlopen. Maak er wat moois van!