Canary: spelen met insider-versies van Chrome en Edge
Waarschijnlijk gebruik je je browser voornamelijk voor alledaagse dingen? Helemaal prima ... maar als je iets dieper in de mogelijkheden wilt duiken, dan bestaan er ontwikkelaarsversies van de bekende browsers. Niet de meest stabiele versies, maar stiekem wel de leukste. Zo werken de Canary-versies van Chrome en Edge.
In dit artikel lees je:
- Wat is een Canary-versie van browsers?
- Waar komt de term Canary vandaan
- Wat heb jij een aan Canary-versie?
- Waar je de Canary-versies downloadt
- Extra tips
Lees ook: Mullvad Browser: voor iedereen die waarde hecht aan online privacy
Chrome en Edge zijn de meestgebruikte desktopbrowsers in Nederland: bij elkaar staan ze in 80% van de gevallen als standaard ingesteld. Dat geldt niet voor de Canary-versies van die browsers, maar dat is niet zo gek: ze zijn namelijk speciaal gebouwd voor ontwikkelaars. Dat betekent echter niet dat je er niet zelf mee aan de slag kunt.
Wat is een Canary-versie?
Canary-versies werken in de basis hetzelfde als de stabiele evenknieën: de menu’s zijn ongeveer hetzelfde, je vindt de veelgebruikte functies nog steeds op dezelfde plek en in principe werkt alles zoals het zou moeten. Onder de motorkap kunnen dingen wel anders zijn: Google en Microsoft zijn dagelijks bezig de code van de browser aan te passen, om de boel klaar te stomen voor toekomstige functies of om bugs op te lossen. Ontwikkelaars kunnen deze vroege versies gebruiken om te controleren of hun websites, apps en API’s in toekomstige browserversies nog wel gaan werken.
De term Canary De term Canary, Engels voor kanarie, komt uit de mijnbouw waar vroeger kanaries werden gebruikt om koolmonoxide te detecteren voordat de lucht te giftig werd. Als de kanarie van z’n stokje ging, wisten de mijnbouwers dat ze moesten maken dat ze wegkwamen. Met een beetje fantasie werken de Canary-browsers hetzelfde: mocht er iets faliekant misgaan in de Canary-versie, dan is er nog genoeg tijd om te zorgen dat een nieuwe functie geen impact heeft op de stabiele versie .
Wat heb jij een aan Canary-versie?
Nu kunnen we ons voorstellen dat jij niet elke dag een nieuwe website lanceert of een API bouwt. Toch kan een Canary-versie ook voor jou hartstikke handig zijn. Zowel Chrome als Edge werken namelijk met zogenoemde flags. Dat zijn experimentele functies die je in je browser kunt testen - ook in de stabiele versie. Het probleem is dat die flags zélf niet altijd even stabiel zijn en een combinatie van die flags zouden zelfs je browser om de zeep kunnen helpen. Die wetenschap zou je ervan kunnen weerhouden om ermee te experimenteren, maar dat is eigenlijk zonde: neem bijvoorbeeld de flag voor het QUIC-protocol, waarmee je snellere VPN-verbindingen kunt maken.
Flags vind je door chrome://flags of edge://flags in je adresbalk te tikken. Veel van deze functies doen niet al te veel, maar er zijn erbij die een flinke invloed kunnen hebben op de snelheid of veiligheid van je browser. In een Canary-versie van je browser kun je ze veilig testen, zonder dat je daarbij de stabiele versie van je browser in gevaar brengt.
Daarnaast kun je alvast wennen aan functies die normaal gesproken pas maanden later in de officiële browsers terechtkomen. Zo is er bijvoorbeeld de functie voor het automatisch invullen van formulieren: deze is inmiddels gemeengoed in de stabiele versies, maar is eerst uitvoerig getest in de Canary-versie. Een ander voorbeeld is de manier waarop Chrome en Edge tegenwoordig omgaan met openstaande, maar niet-actieve tabbladen. Ook kun je testen of je favoriete extensies in de toekomst nog wel werken met je browser of je kunt nieuwe extensies uitproberen.
Canary-versie downloaden
Download je Chrome alleen als je browser zegt dat er een update klaar staat, dan gebruik je de gewone, stabiele versie (ook wel build genoemd), zoals verreweg de meeste gebruikers. Ontwikkelaars kunnen kiezen voor de Beta- en Dev-versies, die sneller updates krijgen, maar minder goed worden ondersteund. De Canary-versies zijn de laatste in dat rijtje: het programma wordt elke nacht geüpdatet met de nieuwste functies en probeersels.
De Canary-versie van Chrome download je via de website van Chrome. En omdat Microsoft Edge ook op het Chromium-platform is gebaseerd, werkt die browser met dezelfde ontwikkelaarsversies en is er dus ook een Edge Canary-versie beschikbaar.
Extra tips
Maak een extra Google- of Microsoft-account aan, zodat je niet hoeft in te loggen met je eigen gegevens.
Vind je een Canary-versie wat te veel van het goede? De Dev- en Beta-versies bieden respectievelijk wekelijkse en maandelijks updates, en zijn een stukje stabieler.
Canary-versies zijn ook beschikbaar op Android-telefoons, zowel de Chrome- als de Edge-versie. iPhone-bezitters kunnen zich inschrijven voor het Testflight-programma.