ID.nl logo
6 beeldschermen getest: De beste gaming-monitors
© PXimport
Huis

6 beeldschermen getest: De beste gaming-monitors

Ondanks de populariteit van spelconsoles blijft de pc nog steeds een uitstekende keuze voor gamers. Van casual tot hardcore, van shooters tot real-time strategy: er is voor elke gamer wel wat te vinden. Wij gaan op zoek naar de beste gaming-monitors.

Wil je mee discussiëren over de nieuwste games, hardware of gewoon iets totaal anders? Op onze nieuwe zustersite Inside.Gamer.nl praat je overal over mee!

Hoe kies je een beeldscherm voor je gamesessies? Hogere resoluties stellen hogere eisen aan je grafische kaart (gpu), dus dat is voor gamen meestal niet ideaal. Daarom kozen we in deze test voor full-hd-schermen (1920 x 1080 beeldpunten). Met een gpu die aan de bovenzijde van de middenklasse staat (Nvidia GTX1060 of AMD RX480) haal je dan uitstekende framerates, zelfs in heel wat AAA-games. Met die resolutie heb je genoeg aan een schermformaat van 24 inch. Je kunt voor een 27inch-monitor kiezen, maar op dat formaat zie je makkelijk de losse pixels van een full-hd-resoluitie. Voor 27 inch raden we eerder een resolutie van 2560 x 1440 aan.

Bij het spelen van een spel wil je een zo hoog mogelijke verversingsfrequentie, want dan heb je zo min mogelijk last van bewegingsonscherpte. Snel bewegende voorwerpen hebben dan een minder wazig uiterlijk. Daarnaast wil je ook een snelle reactietijd, zodat je monitor niet te veel na-ijleffecten (ghosting) vertoont. Dus zoeken we naar een 144 Hz monitor met 1 ms reactietijd. Als prijskaartje mikken we tussen de 300 en 400 euro, dat is voldoende voor een goed 24inch-scherm.

Interessante weetjes

Paneel De meeste gamingschermen zijn van het tn-type. Die zijn snel, maar hebben een zeer beperkte kijkhoek waardoor je er zo recht mogelijk voor moet zitten om alles goed te kunnen zien. Een alternatief vind je in va-schermen, die een veel beter contrast hebben en iets betere kijkhoek. Tot slot zijn er ook ips-schermen, met een heel goede kijkhoek maar een zwak contrast. Ergonomie Onderschat het belang van installatie-opties niet. Een monitor die in elk opzicht (roteren, kantelen en hoogte) af te stellen is, is een sterke troef voor de ergonomie. Zeker aangezien gamesessies lang kunnen duren. Ghosting Ghosting is het effect waarbij een bewegend voorwerp een zwak sleepspoor nalaat op het scherm. Hoe korter en gedimder het spoor, hoe beter. Met speciale technieken kan een scherm dat verminderen, maar in veel gevallen leidt overmatig gebruik ervan tot corona’s, waarbij je een helder sleepspoor ziet. Aansluiten Je sluit de monitor het best aan via displayport. Daarmee ben je zeker van de hoogste resfreshrate en van eventuele ondersteuning van AMD FreeSync. In sommige gevallen kan dit ook via hdmi. Vergeet ook niet na te kijken of je beeldscherm wel echt is ingesteld op 144 Hz. Hiervoor rechtsklik je op je bureaublad, ga naar en ga naar Beeldscherminstellingen / Geavanceerde beeldscherminstellingen / Eigenschappen van beeldschermadapter en tot slot het tabblad Beeldscherm.

©PXimport

FreeSync en G-Sync

Is een 144 Hz een absolute garantie voor perfect beeld? Nee, helaas niet. Voor optimaal resultaat moet je grafische kaart ook 144 frames per seconde (fps) leveren. Dat is geen eenvoudige taak, zeker niet als je de kwaliteit van het spel graag zo hoog mogelijk zet. Zakt de fps van je gpu onder de 144 en is V-Sync geactiveerd, dan zal je gestotter (stutter) zien. Immers wanneer een frame niet op tijd gerenderd is, toont de het scherm het vorige frame opnieuw. Kies je ervoor om V-Sync te deactiveren, dan toont het scherm een beeld zodra de gpu dat kan aanleveren. Maar als het scherm en de gpu niet gesynchroniseerd zijn, verandert het beeld terwijl de monitor het toont, wat een horizontale ‘scheur’ in het beeld (tearing) veroorzaakt. De oplossing is een monitor die zijn refreshrate aanpast aan het tempo waarmee de gpu de frames aanlevert. Daarvoor bestaan twee oplossingen: AMD FreeSync en Nvidia G-Sync. De refreshrate is dan niet meer stabiel, maar je hebt geen gestotter en geen scheuren meer. Je verliest mogelijk wel iets aan bewegingsscherpte van je 144Hz-monitor als de gpu beduidend minder dan 100 fps aanlevert. Maar de afwezigheid van gestotter en scheuren zorgt toch voor een veel vloeiendere ervaring. In de gekozen prijscategorie vinden we geen G-Sync-monitoren, die zijn over het algemeen veel duurder. AMD FreeSync past wel in ons budget. Helaas zijn de twee systemen niet compatibel, dus wil je van FreeSync genieten, dan moet je een AMD-gpu gebruiken.

©PXimport

Testmethode

Elk beeldscherm zetten we terug naar de fabrieksinstellingen voor we de test beginnen. We sluiten bij voorkeur aan via displayport en installeren drivers en software. We laten de monitor een uurtje opwarmen terwijl we wat met onze favoriete shooter The Division spelen en een level Doom uitspelen. Dat geeft ons een goede indruk van de algemene prestaties van het beeldscherm. De monitor wordt vervolgens ingesteld op een sRGB-kleurpreset of een preset die daar zo dicht mogelijk bij zit. Daarna meten we de monitor uit met SpectraCal CalMAN Ultimate, een X-rite i1Pro spectrofotometer en een SpectraCal C6 colorimeter. We kijken de tracking van de grijsschaal na, die bepaalt of het hele bereik van licht tot donker dezelfde tint heeft. Met de kleurtemperatuur meten we of wit (en bij uitbreiding de algemene kleurweergave) neutraal is. De gewenste kleurtemperatuur is 6500 K, te lage waardes duiden op een rode tint in beeld, te hoge waardes duiden op een blauwe tint.

De EOTF-curve (gamma) bepaalt of het verloop van donker naar licht correct is, we mikken op een gamma-waarde van 2,2. Te hoge waardes maken het beeld donkerder, te lage maken het lichter. Kleurbereik, saturatieverloop van de kleuren en een algemene kleurtest bepalen hoe goed het scherm kleur weergeeft. Tot slot meten we de uniformiteit van het scherm en het ANSI-contrast. We meten ook de zwartwaarde wanneer het scherm ingesteld staat op 150 cd/m² witwaarde, en in die opstelling meten we ook het stroomverbruik van het beeldscherm met een Plugwise-stekker. Met een lag-meter kijken we de input-lag na (op een hdmi-ingang).

BenQ XL2411

De donkergrijze behuizing van deze gaming-monitor is wat saai, maar hij biedt volledige installatie-opties. Navigeren in de menu’s gebeurt via toetsen aan de onderzijde rechts. Dat is niet de meest gebruiksvriendelijke optie, ook al verschijnen de functies van de toetsen er netjes boven. De bijgeleverde Display Pilot-software laat je toe een deel van de instellingen met de muis aan te passen, maar crashte soms.

De monitor is uitgerust met dvi-d en hdmi, en enkel via dvi-d bereik je de 144Hz-verversingssnelheid. Blur Reduction reduceert de ghosting-effecten aanzienlijk, maar halveert je lichtopbrengst wel. Met zijn hoge helderheid is dat nog steeds aanvaardbaar. Verder kan je met behulp van de AMA-instelling nog meer ghosting wegwerken. Blijf wel bij de high-setting, de premium-setting veroorzaakt corona-effecten. Laat je Blur Reduction uit, dan kun je overwegen om ook AMA uit te schakelen, je offert dan wat detail op maar ziet geen corona-effecten.

De BenQ levert slechts een matige kalibratie in de sRGB-stand. De gamma-waarde is te laag, waardoor je iets te helder beeld hebt. Het contrast is wel erg goed, zodat het beeld toch niet te gebleekt lijkt. De kleurtemperatuur is te koel, wat een licht blauwe zweem veroorzaakt. Het kleurbereik en de algemene kleurweergave zijn wel voldoende. Met de Black Equalizer maak je de donkere tinten lichter. Handig om in hoekjes te speuren, maar overmatig gebruik is een ramp voor de sfeer: alles verliest diepte en lijkt gebleekt.

©PXimport

BenQ XL2411

Prijs
€ 319,-
Website
www.benq.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Zeer scherp dankzij Blur Reduction

  • Degelijke kleuren

  • Contrast

  • Minpunten

  • Gebruiksgemak

  • Geen displayport

  • Grijsschaal

AOC G2460PF

Een rode strip aan de onderkant van het zwarte kader geeft dit AOC-scherm een leuk uiterlijk. Deze G2460PF is rijk uitgerust: je krijgt volledige flexibiliteit bij de opstelling, hij beschikt over ingebouwde luidsprekers, een volledige set aansluitingen en een usb-hub. Het gebruiksgemak is een zwak punt. De bedieningstoetsen zitten rechts aan de onderkant van het scherm, maar de functie van de toetsen is niet verlicht, wat lastig is in het donker. Ook de menu-opbouw laat te wensen over: de i-menu-software laat slechts beperkte controle toe.

Displayport en dvi-d zijn de aansluitingen waarop je 144 Hz haalt. De AOC levert beelden met betrekkelijk weinig ghosting en wat er zichtbaar is kan je met de Overdrive-instelling vrij goed wegwerken. De medium-setting gaf de beste resultaten, strong bracht een deel van de ghosting terug. De monitor ondersteunt AMD FreeSync en dat maakt hem nog wat aantrekkelijker.

We selecteerden de standaard-beeldinstelling en die leverde erg goede resultaten. De grijsschaal is iets te koel, maar wel mooi neutraal. De gammacurve is prima (gamma1). Je kunt voor een iets lichtere (gamma2) of donkerdere (gamma3) versie kiezen. De functie Shadow Control maakt de beelden ook lichter of donkerder, maar doet dat in zeer grote stappen wat het eigenlijk onbruikbaar maakt. Het contrast is degelijk, maar hij moet in dit opzicht verscheidene concurrenten voorlaten. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn uitstekend, waardoor dit scherm prima geschikt is om ook films te kijken. Het wordt geleverd met alle kabels.

©PXimport

AOC G2460PF

Prijs
€ 299,-
Website
aoc-europe.com8Score80

  • Pluspunten

  • Rijk uitgerust

  • Uitstekende beeldkwaliteit

  • FreeSync (dp)

  • Alle kabels bijgeleverd

  • Minpunten

  • Gebruiksgemak

  • Matig contrast

Iiyama GB2488HSU-B3

Het zwarte kader van deze Iiyama oogt gewoontjes, maar de zilverkleurige voetsteun is een leuk accent. Hij is instelbaar in alle richtingen en voelt solide aan. Hij is ruim voorzien van aansluitingen, wordt geleverd met de belangrijkste kabels en biedt zelfs een usb3.0-hub. De menu’s bedien je via tiptoetsen rechtsonder op de voorzijde. Dat bedient handiger dan druktoetsen onder op de schermrand, maar voor optimaal comfort hadden we ze graag verlicht gezien. De menu-opbouw is degelijk.

Je haalt de 144 Hz via displayport of dvi-d, maar via hdmi kun je nog wel 120 Hz halen. AMD FreeSync is beschikbaar via displayport. Het scherm heeft op zich weinig last van ghosting. De verbetering die je krijgt via de overdrive-instelling is zichtbaar, maar leek ons eerder klein. We zagen geen echte nadelen om voor de hoogste stand te kiezen. De X-res Technology-instelling maakt beelden scherper, maar dat leidt al snel tot valse contouren, dus beperk je tot de laagste instelling. Het scherm liet een redelijke input-lag van 27,6 ms zien. Dat lijkt vrij hoog maar is in praktijk nog steeds niet merkbaar, tenzij je een e-sports-topspeler bent.

De Iiyama levert uitstekende beeldprestaties. Het scherm scoort uitstekend voor uniformiteit, heeft in de standaard-beeldpreset een mooie, neutrale grijsschaal en prima kleurtemperatuur. Het contrast is goed en de gamma-curve toont netjes alle gradaties. Het kleurbereik en kleurweergave zijn zelfs voorbeeldig te noemen. Met de Black Tuner kun je zelf bepalen hoeveel je het schaduwdetail lichter of donkerder wilt maken.

©PXimport

Iiyama GB2488HSU-B3

Prijs
€ 289,-
Website
iiyama.com9Score90

  • Pluspunten

  • Top beeldkwaliteit

  • Rijk uitgerust

  • FreeSync (dp)

  • Minpunten

  • Ietwat hoge inputlag

  • Gebruiksgemak

ASUS MG248Q

Houd je van wat uiterlijk vertoon, dan is deze ASUS een prima keuze. De voet, standaard en rug van het scherm kregen een mooi, futuristisch patroon mee. De schermrand is vrij smal en het kader steekt nauwelijks uit ten opzichte van het scherm. Het scherm gebruikt een externe voeding. Ergonomisch zijn alle features aanwezig. Ook de bediening is goed, daarvoor is er een kleine joystick achteraan, waarmee je moeiteloos door de menu’s gaat. Of je installeert de ASUS DisplayWidget waarmee je eenvoudig vanaf je desktop alle instellingen aanpast. Met behulp van GamePlus haal je nog wat extra troeven in huis, zoals een timer op het scherm om je gametijd binnen de perken te houden en een instelbaar draadkruis.

De ASUS kan 144 Hz aan via dvi-d en displayport, en via die laatste kun je AMD FreeSync gebruiken. Het scherm levert de beste prestaties als het over bewegingsscherpte gaat. Met behulp van de Trace Free-instelling kun je dat nog verbeteren, maar we raden aan om die instelling maximaal op 40 te zetten, of zelfs maar op 20. Bij een te hoge instelling worden er duidelijk corona’s zichtbaar.

Bij de algemene beeldprestaties zijn de resultaten in de sRGB-stand uiteenlopend. Het contrast ligt verrassend laag, dat is hoofdzakelijk te wijten aan een zeer zwakke zwartwaarde. De grijsschaal toont een uitstekende gammacurve, maar de kleurtemperatuur is ietsje te hoog. Dat resulteert in een lichte blauwe zweem over het scherm. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn degelijk, maar niet voldoende om een plaats in de top te verwerven.

©PXimport

ASUS MG248Q

Prijs
€ 349,-
Website
www.asus.com8Score80

  • Pluspunten

  • Mooi design

  • Gebruiksgemak

  • FreeSync (dp)

  • Bewegingsscherpte

  • Minpunten

  • Contrast

Samsung C24FG70FQU

Dit curved beeldscherm van Samsung scoort met zijn opvallende design. De buisvormige stand heeft een scharnierpunt om het scherm de nodige beweeglijkheid te geven. Daardoor neemt het in de diepte meer plaats in dan de concurrenten. We geven het goede punten voor gebruiksgemak: de menu’s zijn duidelijk en overzichtelijk, en je bedient ze met de joystick op de achterzijde van het scherm. Met de drie sneltoetsen onderaan kies je snel een andere beeldmodus.

Het scherm is alleen uitgerust met hdmi en displayport, maar je kunt op beide een hoge refreshrate en AMD FreeSync activeren. Het scherm scoort goed in bewegingsscherpte, maar de ‘Response Time’-instelling heeft zeer weinig impact. Je kunt die veilig op de hoogste stand zetten. Er waren zeer flauwe corona’s zichtbaar, maar die storen niet echt. Het scherm gaf een input-lag van 29,7 ms, ietwat aan de hoge kant in deze test, maar nog steeds aanvaardbaar.

Deze Samsung is voorzien van een va-scherm. Dat levert een zeer goede zwartwaarde, en dus zeer sterk contrast, zolang je recht voor het scherm zit. Met een kleine kijkhoek neemt het contrast al sterk af, maar het is nog steeds beter dan de tn-varianten. De achtergrondverlichting is voorzien van een quantum-dot-film, waardoor het kleurbereik aanzienlijk groter is. Helaas levert het beeldscherm daardoor wel een te warme grijsschaal en zijn de kleuren (vooral alles met rood en groen) wat te intens. We vonden ook geen optie om dat te beperken. Kijk je ook graag films? Dat is op deze monitor een plezier, vooral dankzij het uitstekend contrast – zolang je niet tilt aan de wat te intense kleuren.

©PXimport

Samsung C24FG70FQU

Prijs
€ 399,-
Website
www.samsung.com8Score80

  • Pluspunten

  • Va-scherm (uitstekend contrast)

  • FreeSync (dp en hdmi)

  • Gebruiksgemak

  • Design

  • Minpunten

  • Kleuren iets te intens

  • Iets hogere inputlag

  • Uniformiteit

LG 24GM79G

Dit LG-scherm oogt erg hoekig, vooral door zijn bijna vierkante voetplaat. Door een slim mechanisme draait de voetplaat mee als je de monitor naar links of rechts draait. Achteraan – en dus helaas voor velen uit het zicht – zitten twee mooie rode kleuraccenten. Naast twee hdmi-aansluitingen en een displayport-aansluiting is er ook een usb3.0-hub. De bediening is erg handig, die gebeurt met een kleine joystick onderaan in het midden. De menu’s zijn duidelijk en navigeren gemakkelijk. Vijf grote toetsen in het midden onderaan laten je toe snel van beeldmodus te veranderen.

Je haalt 144 Hz via zowel hdmi als via displayport, en via die laatste kun je ook AMD FreeSync gebruiken. De bewegingsscherpte van het scherm is, ondanks de specificatie van een reactietijd van 5 ms, uitstekend. En met behulp van 1 ms Blur Reduction kun je de ghosting-effecten bijna volledig wegwerken, dat gaat wel ten koste van flink wat beeldhelderheid. De ‘Response Time’-instelling laat je het best op normaal staan. In de fast-stand creëert het duidelijke corona’s.

De LG heeft een uitstekende uniformiteit. Wet meten het uit in de Cinema-preset, maar ook de Custom-preset levert goede resultaten. Een goed contrast en prima zwartwaarde zorgen voor levendige beelden. De kalibratie is uitstekend. De grijsschaal is een tikje te rood, maar dat merk je eigenlijk niet. De gamma-curve is uitstekend in het donkere deel van de schaal, maar de helderste tinten zijn iets te donker. Op vlak van kleurweergave nestelt dit beeldscherm zich moeiteloos in de top van onze scherm. Het is een uitstekende keuze, zeker als je ook af en toe een filmpje meepikt.

©PXimport

LG 24GM79G

Prijs
€ 349,-
Website
www.lge.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Zeer scherp, dankzij Blur Reduction

  • Gebruiksgemak

  • Kleurweergave

  • Freesync (dp)

  • Minpunten

  • Heel gewoon design

Conclusie

Gaming-schermen bieden wel degelijk iets extra voor de die-hard pc-gamer. De lage reactietijd en de 144Hz-refreshrate leveren een merkbaar vloeiender en duidelijker beeld, zeker als je die koppelt aan AMD FreeSync of Nvidia G-Sync. Alle schermen in de test leverden degelijke tot goede resultaten, en er is uiteindelijk voor iedereen wat wils.

De testwinnaar is de LG 24GM79G. Dit scherm combineert prima bewegingsscherpte met goede beeldkwaliteit en een rijke uitrusting. Het verschil met de Iiyama GB2488HSU-B3 is erg klein is, terwijl die een significant lagere prijs heeft. Daarom is de Iiyama onze redactietip.

Klik op de tabel (.pdf) hieronder voor een uitgebreid overzicht van de testresultaten.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING