Zo doe je dat: iPad en iPhone synchroniseren met je pc

Zo doe je dat: iPad en iPhone synchroniseren met je pc

Computer accessoires

Geplaatst: 22 januari 2013 - 05:49

Aangepast: 16 november 2022 - 10:08

Kees Krick

Gegevens synchroniseren tussen een iPhone en een iPad is erg eenvoudig dankzij de internetdienst iCloud die Apple in het leven heeft geroepen.

Wie een Windows-pc heeft, kan ook het adresboek en de agenda van Outlook bij dit synchronisatieproces betrekken. Zelfs browserfavorieten en foto's kunt u met uw pc synchroniseren.

Synchroniseren via internet

Wie een iPad en een iPhone heeft, kan allerlei gegevens tussen deze apparaten synchroniseren via iCloud. Het is een eenvoudige manier om het adresboek en de agenda consistent te houden, maar bijvoorbeeld ook de Safari-favorieten en foto's die met de mobiele gadgets gemaakt zijn uit te wisselen. Het synchroniseren werkt via internet en kan uiteraard ook met een Mac en zelfs met de iPod touch. Apple heeft zelfs aan de pc-gebruiker gedacht. Met een gratis programma kan een gewone Windows-pc op iCloud aangesloten worden. Deze software heet het iCloud-configuratiescherm (iCloud Control Panel for Windows) en is geschikt voor Windows Visa SP2 en Windows 7. Ga naar http://ct.link.ctw.nl/icc, klik op Download om het bestand iCloudSetup.exe binnen te halen en voer het uit. Zodra u de installatiestappen doorlopen hebt, is het moment aangebroken om aan te geven wat u via iCloud wilt synchroniseren. Dit instellingenscherm verschijnt vanzelf zolang u onderin het welkomstscherm het vinkje bij Configuratiescherm iCloud openen laat aanstaan.

Dankzij een gratis hulpprogramma kunt u een Windows-pc aansluiten op iCloud.

Aanmelden bij iCloud

Allereerst wordt om het Apple ID en wachtwoord gevraagd dat u voor iCloud gebruikt. Meestal is dit hetzelfde account als waarmee u aankopen doet in de App Store. Het juiste account achterhalen kan door op de iPhone of iPad te gaan naar Instellingen / iCloud. Terug op de pc vult u dat Apple ID en het bijbehorende wachtwoord in. Vervolgens wordt contact gelegd met iCloud. Zodra dat gelukt is, verschijnt een scherm waarop u met vinkjes aangeeft wat er gesynchroniseerd moet worden. Zo kunnen de contactgegevens en uw agenda gelijk gehouden worden met Outlook 2007 of 2010. Ook e-mail synchroniseren is mogelijk, maar dat is vaak niet nodig omdat tegenwoordig doorgaans via het imap-protocol gewerkt wordt, waarbij elk apparaat de post gewoon op de mailservers benadert. Uw bladwijzers (favorieten) synchroniseren kan als u met Internet Explorer versie 8 of hoger werkt of als Safari op de pc geïnstalleerd is. Zodra u dit vinkje aanzet, verschijnt een melding dat uw lokale bladwijzers naar iCloud verstuurd worden, om daar te worden samengevoegd met de bladwijzers van uw mobiele gadgets.

Hier kiest u de onderdelen die u met de pc wilt synchroniseren.

3 Gegevens samenvoegen

Vinkt u Fotostream aan, dan verschijnen de foto's die u met uw iPhone of iPad maakt voortaan automatisch op uw pc. Erg handig, want dan hoeft u ze niet meer handmatig over te zetten. Klik op Opties en geef bij Downloadmap aan in welke map de fotobestanden opgeslagen moeten worden. Het leuke is dat u op dezelfde manier foto's van de computer kunt oversturen naar uw mobiele gadgets. Hiertoe geeft u een mapnaam op bij Uploadmap. Foto's die u daar neerzet, verschijnen even later op uw iPhone en/of iPad. Klik tot slot op Toepassen. Voordat het synchroniseren start, moet u nog aangeven welke contacten, afspraken en taken met iCloud samengevoegd mogen worden. Die komen vervolgens in Outlook in een nieuwe agenda en contactlijst onder het kopje iCloud te staan. De gemaakte instellingen zijn later nog aan te passen via het iCloud-pictogram in het systeemvak, of via Start / Configuratiescherm / Netwerk en internet / iCloud. Het is overigens verstandig in Outlook een back-up van contacten en afspraken te maken voordat u synchronisatie inschakelt.

U kunt niet alleen een map aanwijzen om foto's te ontvangen, maar ook om ze te versturen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000