ID.nl logo
15 tips voor je slimme thermostaat
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 tips voor je slimme thermostaat

De slimme thermostaat staat momenteel volop in de belangstelling. Toch is de ene slimme thermostaat de andere niet. Leer de verschillen in mogelijkheden kennen, zodat je zelf de voor jou beste thermostaat kunt uitkiezen. We bespreken de wat grotere merken slimme thermostaten.

01 Abonnementskosten

Let er bij de aanschaf van een slimme thermostaat op of je abonnementskosten moet betalen voor het gebruik ervan. Bij de meeste slimme thermostaten is dat niet het geval, maar via een energiemaatschappij soms wel. Voor het gebruik van Eneco's Toon betaal je bijvoorbeeld 3,50 euro per maand. Voor Anna van de Nederlandse Energie Maatschappij betaal je 3,99 euro per maand. Overigens geldt dit abonnement niet als je de Anna los aanschaft via fabrikant. Eneco's Toon wordt later dit jaar ook voor niet-klanten van Eneco beschikbaar waarbij een maandelijks abonnement noodzakelijk blijft.

©PXimport

Let er goed op of de slimme thermostaat die je wilt aanschaffen een maandelijks abonnement vereist.

02 Gratis krijgen?

Sommige slimme thermostaten kun je flink goedkoper of zelfs gratis krijgen in combinatie met een (langdurig) energiecontract. Essent geeft bijvoorbeeld de Nest gratis bij een contractduur van vijf jaar, een korting bij een contractduur van drie jaar of hun eigen E-thermostaat gratis bij een contractduur van drie jaar. Eneco geeft een Toon gratis bij een contract van vier jaar. De Anna van de Nederlandse Energiemaatschappij is op de abonnementskosten van 3,99 euro per maand na zelfs gratis. Wel betaal je doorgaans installatiekosten. Je kunt de Anna ook los kopen voor 249 euro, zonder maandelijkse abonnementskosten. De Nest is los te koop voor 219 euro.

©PXimport

Je kunt via energiemaatschappijen een slimme thermostaat vaak gratis of met korting krijgen.

03 Mobiele apps

Vrijwel iedereen heeft een smartphone en een app is volgens ons dan ook onmisbaar voor wat wij een slimme thermostaat noemen. De app maakt een groot deel van de slimme functionaliteit mogelijk. Je kunt de temperatuur overal instellen en controleren. De opbouw van de apps van verschillende fabrikanten lijkt veel op elkaar. Op het hoofdscherm zie je iets dat op de fysieke thermostaat aan je muur lijkt waarmee je de temperatuur kunt bedienen. Daarnaast kun je via de app doorgaans het klokprogramma inzien en aanpassen. De appbediening heeft een belangrijk energiebesparend component: je kunt buitenshuis de verwarming lager zetten als je dat vergeten bent.

04 Aanwezigheidsdetectie

Een groot voordeel van slimme thermostaten is de belofte dat je energieverbruik omlaag gaat. Deze besparing moet komen uit het feit dat de verwarming nooit voor niets aanstaat. Deels kan dit doordat je de verwarming overal via je smartphone kunt bedienen, maar de meeste thermostaten detecteren ook of je thuis bent. Wanneer je niet thuis bent, dan gaat de thermostaat over op een energiezuinig steekprogramma. Essents E-thermostaat, Nest en Anna bevatten een aanwezigheidsssensor. De Nest en Anna gaan ook nog een stapje verder en gebruiken aanwezigheidsdetectie om het klokprogramma zelf samen te stellen en aan te passen.

©PXimport

Op de Essent E-thermostaat is de aanwezigheidssensor duidelijk zichtbaar.

05 Geo-fencing

Aanwezigheidsdetectie kan ook middels geo-fencing. Hierbij worden acties gekoppeld aan een bepaalde fysieke locatie van je smartphone. Zo kun je de verwarming automatisch lager laten zetten als je het huis verlaat en je verwarming juist aan laten gaan als je naar huis gaat. De Anna en Nefit Moduline Easy ondersteunen zelf geo-fencing. De Nest en Honeywell Evohome ondersteunen geen geo-fencing, maar dankzij IFTTT (zie tip 8) kun je toch geo-fencing gebruiken. Tevens biedt Nest ondersteuning voor Google Now, waarbij de verwarming automatisch wordt ingeschakeld als Google Now merkt dat je naar huis gaat. Voor de ThermoSmart is er een optionele app Drebl die die 2,95 euro per maand gaat kosten.

©PXimport

Dankzij geo-fencing weet de thermostaat waar je bent en kan hij daar op anticiperen.

06 Zones

Een thermostaat monitort doorgaans alleen de woonkamer en zal de verwarming alleen stoken als het in de woonkamer te koud wordt. Hierdoor kan het voorkomen dat een slaap- of studeerkamer koud is, terwijl de woonkamer wel warm is. De oplossing is een zoneregeling, waarbij in iedere ruimte een thermostaat hangt. Honeywells EvoHome kun je met een app bedienen en is geschikt voor zoneregeling. Hierdoor kun je de temperatuur per kamer bedienen en zit je dus niet in een koude werkkamer als de woonkamer met thermostaat al op temperatuur is. Je hebt voor iedere zone wel een speciale radiatorknop met ingebouwde thermostaat nodig, deze kost 80 euro per stuk.

©PXimport

Honeywells Evohome is een slimme thermostaat die dankzij speciale radiatorknoppen temperatuurregeling per ruimte mogelijk maakt.

07 Koppelen van Hue

Slimme verlichting is heel eenvoudig met Philips Hue en het is natuurlijk nog leuker als je de verlichting kunt koppelen met je thermostaat. Via Eneco's Toon kun je Hue-verlichting via het aanraakscherm compleet bedienen. Zo heb je Philips eigen lichtknopje, de Hue Tap, niet meer nodig! Ook de Nest kun je koppelen met Hue. Je kunt niet zelf je lampen bedienen via Nest, maar de verlichting wordt gebruikt voor een aanwezigheidssimulatie als je meer dan een dag niet thuis bent. Ook gaan de lampen rood knipperen als een eventuele Nest Protect brand bespeurt. Via IFTTT (zie tip 8) kun je Hue ook op andere manieren koppelen aan Nest- of Honeywell-thermostaten.

©PXimport

Je kunt met de Eneco Toon je Hue-verlichting volledig bedienen.

08 IFTTT

IFTTT (If this, then that) is een dienst die apparaten en webdiensten aan elkaar koppelt om acties te automatiseren. Dat klinkt wat vaag, maar het nut wordt al snel duidelijk als je door de recepten van de ondersteunde thermostaten bladert. Zo kun je de in te stellen temperatuur koppelen aan de zonsondergang, notificaties ontvangen van statusveranderingen en de in te stellen temperatuur koppelen aan de buitentemperatuur. Ook kun je via IFTTT geo-fencing (zie tip 5) instellen, iets dat zowel Nest als Honeywell standaard niet kan. Je kunt naast de al gemaakte recepten ook zelf aan de slag met je eigen ideeën. Naast Nest en Honeywell krijgt ook ThermoSmart ondersteuning voor IFTTT.

©PXimport

Ondersteuning voor IFTTT maakt een hoop leuke dingen mogelijk.

09 API

Een API (Application Programming Interface) maakt het mogelijk om op een relatief eenvoudige manier toegang te krijgen tot de mogelijkheden van een thermostaat. Zo kun je als ontwikkelaar apps maken waarmee de thermostaat te beheren is. Of je kunt de API gebruiken voor een koppeling met een eigen domotica-systeem. Een API is dus vooral voor ontwikkelaars of slimme knutselaars. Toch is het wellicht ook voor normale gebruikers interessant. Door de aanwezigheid van een API is de kans immers hoger dat je thermostaat in de toekomst kan samenwerken met andere apps en producten. Momenteel bieden ThermoSmart, Netatmo en Nest een Api. Eneco is voor Toon bezig met een API.

©PXimport

Via een API kunnen ontwikkelaars op een gestandaardiseerde manier met een slimme thermostaat communiceren.

10 Energieverbruik bijhouden

Energiebesparing is een belangrijk aanschafargument, maar in de praktijk is het energieverbruik van je verwarming lastig te achterhalen. Bij de Eneco Toon wordt er een kabel aangesloten op de slimme meter, of worden er sensoren op oudere meters geplakt. Het scherm van Toon laat hierdoor zien hoeveel gas en elektriciteit je verbruikt en kan dit zelfs 'live' doen. De Nefit Moduline Easy heeft een directe koppeling met de verwarmingsketel en laat precies zien hoeveel gas er voor verwarming en warm water gebruikt is. Andere slimme thermostaten gaan een stuk minder ver. Zo geven de Nest en de Netatmo enkel het aantal branduren weer.

©PXimport

Eneco's Toon maakt door een koppeling met de elektriciteits- en gasmeter je energiegebruik inzichtelijk.

11 Veiligheid

Een slimme thermostaat kan ook de veiligheid verhogen. Het meest concrete voorbeeld is de koppeling tussen de Nest Thermostat en Nests eigen rook/CO-melder Nest Connect. Slim is dat er bij een CO-waarschuwing (een reukloos gas dat bij verbranding vrijkomt) de Nest de warmtevraag zal stoppen. Zo wordt een potentiele bron van CO gestopt. Dankzij IFTTT zijn de Nest Connect-rookmelders ook te koppelen aan Honeywells Evohome en kan ook de Evohome de warmtevraag stoppen als er CO gemeten wordt. Uiteraard kan CO naast de verwarmingsketel ook uit een andere bron komen, maar slim is deze mogelijkheid wel. Eneco heeft aangekondigd dat bij Toon de koppeling met rookmelders ook mogelijk wordt.

©PXimport

De Nest Thermostat is te koppelen met de Nest Protect.

12 Smartwatch

Hoewel de smartwatch nog niet echt is doorgebroken, is het wel een logisch apparaat om je thermostaat mee te bedienen. De eerste stappen zijn voorzichtig gemaakt. De Nest kun je bedienen met een Pebble Smartwatch. Vreemd genoeg is er geen officiële koppeling met Android Wear-smartwatches, terwijl Nest wel samenwerkt met Google Now op een smartphone. Wel zijn er apps van derde partijen. De Pebble Smartwatch is ook te gebruiken in combinatie met de Honeywell Evohome-thermostaat via een app die Honeywell zelf gemaakt heeft. De Nefit Moduline Easy-thermostaat is te gebruiken in combinatie met een Android Wear-smartwatch.

©PXimport

Sommige slimme thermostaten zoals Honeywells Evohome kun je met een smartwatch bedienen.

13 Webinterface

Je zult je slimme thermostaat meestal met je smartphone bedienen, maar het is toch erg handig als er een webinterface of webportal voorhanden is. Als is het alleen maar om de temperatuur aan te passen als je op je pc of laptop aan het werk bent. Een webinterface komt echter het meest van pas als je ingrijpende zaken aan je weekprogramma wilt veranderen. Dat gaat in de praktijk met de muis nog altijd een stuk sneller dan op het aanraakscherm van je smartphone of tablet. De Nest, Netatmo, Eneco Toon, ThermoSmart en Essent E-thermostaat bieden een webinterface of webportal.

©PXimport

Kijk of de slimme thermostaat een webinterface heeft als je hem ook met je laptop of pc wilt bedienen.

14 Weerbericht

Voor veel mensen is het controleren van het weerbericht een vast onderdeel van het ochtendritueel. Natuurlijk heb je al met je smartphone, tablet laptop of zelfs teletekst al een hoop kanalen om aan deze informatie te komen. Toch is het handig als ook je thermostaat je kan voorzien van een weerbericht. De thermostaat hangt op een centrale plaats, waardoor je er waarschijnlijk regelmatig langs loopt. De Nest Thermostat laat een heel simpel weerbericht zien met de huidige buitentemperatuur en een pictogram dat aangeeft of de zon schijnt of dat het juist regent. Ook Eneco's Toon toont op het hoofdscherm een simpel weerbericht, maar kan ook een (regen)voorspelling voor meerdere dagen tonen.

©PXimport

De Nest en Eneco's Toon kun je raadplegen voor een snel weerbericht.

15 Windows Phone

Voor Windows Phone-gebruikers lijkt het erop dat slimme thermostaten aan hun voorbij gaan. De enige uitzondering is Netatmo's Thermostaat, waar een Windows Phone-app voor beschikbaar is. Toch is er genoeg mogelijk. De mobile webinterface van Nest is een prima alternatief voor een echte app. Voor Essents E-thermostaat is er de app E-thermostaat van een derde ontwikkelaar die in de praktijk prima werkt. Voor Honeywells Evohome is er sinds kort de app Evohome Remote waarmee je het systeem kunt bedienen. Eneco's Toon heeft een mobiele webinterface en daarnaast zijn er apps van derde ontwikkelaars. Ook gebruikers van ThermoSmart kunnen terecht bij de webinterface die ook geschikt is voor smartphone.

▼ Volgende artikel
Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur
© Rens Blom
Huis

Review Realme GT 7 Pro – Topsmartphone met uitstekende accuduur

De Realme GT 7 Pro is eind 2024 uitgebracht, maar laat goed zien welke verbeteringen we in topsmartphones van 2025 gaan terugzien. Het toestel heeft de nieuwste processor en een bovengemiddeld grote accu, te danken aan een innovatie uit accu's van elektrische auto's. Lees in deze Realme GT 7 Pro-review meer over de smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

Plus- en minpunten
  • Grotere accu in een normale smartphone
  • Uitstekende accuduur
  • Razendsnelle processor
  • Premium gebruikservaring...
  • ...maar wat ontbrekende functies, zoals draadloos opladen
  • Korter updatebeleid

Realme mag dan in Nederland geen bekend merk zijn, het is zeker geen obscuur bedrijf. Realme is namelijk een zustermerk van Oppo en OnePlus, merken die hier al jaren actief zijn. In de coronajaren bracht Realme voor het eerst producten uit in Nederland, maar vanwege het geringe succes besloot Realme zich op andere Europese landen te richten. Dat gaat goed, stelt het merk. Daarom gaat Realme het nog een keer proberen in Nederland, onder andere met zijn nieuwste topsmartphone: de GT 7 Pro van 999 euro (tot 1 januari 799 euro).

©Rens Blom

Ontwerp en scherm

De Realme GT 7 Pro is te koop in het grijs en oranje/rood – door ons getest. Een prachtige kleur als je het ons vraagt. Het toestel is solide gebouwd, heeft een IP69-certificering zodat je ermee kunt zwemmen in zoet water en beschikt over een uitstekend 6,78inch-oledscherm.

©Rens Blom

Echt een premium smartphone, met een mooie verrassing. De accu gebruikt naast grafiet namelijk ook silicium-koolstof, zodat er meer accucapaciteit in de batterij past zonder dat die groter of zwaarder hoeft te worden. Dat merk je: de Realme GT 7 Pro heeft met 6500 mAh een veel grotere accu dan de concurrentie (circa 5000 mAh). Met 223 gram en een dikte van 8,6 millimeter is de GT 7 Pro echter nauwelijks zwaarder of dikker dan de concurrentie.

©Rens Blom

Heel krachtige hardware

De Realme GT 7 Pro is de eerste smartphone op de markt met een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Deze nieuwe processor ga je in 2025 in veel meer dure telefoons terugzien. In de GT 7 Pro werkt de processor als een trein. De smartphone is vliegensvlug en presteert in zogeheten benchmarktests ook beduidend hoger dan de topsmartphones uit 2024.

Onder de motorkap van de GT 7 Pro vind je een royale 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit. Een gebruikelijke combinatie in een moderne premium smartphone. Realme verkoopt ook een 512GB-exemplaar. Wij ontvingen overigens een 16/256GB-versie, maar die lijkt vooralsnog niet in Nederland te koop.

©Rens Blom

Enorme accu

We noemden het al: de Realme GT 7 Pro beschikt over een bovengemiddeld grote accucapaciteit van 6500 mAh. Dat is een serieus verschil met de 5000 mAh die je in veel andere smartphones vindt. Wat zegt dat in de praktijk? Nou, dat je de GT 7 Pro zonder zorgen een hele lange en drukke dag kunt gebruiken zonder dat je je druk hoeft te maken over een lege accu. In onze tests scoort de Realme GT 7 Pro beduidend beter dan veel Android-smartphones, al merken we dat de energie-efficiënte iPhone 16-modellen – met een veel kleinere accu – weinig onderdoen voor de GT 7 Pro. Dat is een compliment voor Apple.

Je laadt de Realme GT 7 Pro op via de meegeleverde usb-c-oplader. Die oplader heeft een output van 120 watt en kan de mega-accu zo in minder dan veertig minuten volledig opladen, stelt Realme. Wij konden dat helaas niet goed testen omdat Realme onze reviewsmartphone per abuis met een Chinese adapter leverde. Testen van internationale media wijzen uit dat de oplaadclaim van Realme klopt.

©Rens Blom

De Realme GT 7 Pro kan niet draadloos opladen. Een opmerkelijk gemis in dit prijssegment. Heeft het te maken met de bijzondere accu of is het een ordinaire bezuiniging van Realme? We weten het niet.

Camera's

Een Realme-smartphone koop je traditioneel gezien niet omdat zijn camera's beter zijn dan die van andere toestellen. Die constatering doen we ook bij de GT 7 Pro. Het toestel heeft minder goede camera's dan de Google Pixel 9 Pro XL en Apple iPhone 16 Pro Max, maar de camera's staan wél hun mannetje. Met de hoofdcamera schiet je overdag en in het donker scherpe en realistische foto's. De telelens haalt het beeld dichterbij, en met name de 6xzoom-optie bevalt ons goed. Van de 8megapixel-groothoeklens zijn we iets minder gecharmeerd, maar voor veel gebruikers volstaat ook deze camera prima.

©Rens Blom

Software en updates

Op de Realme GT 7 Pro is Android 15 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Eroverheen ligt de Realme UI-softwareschil, die sprekend lijkt op ColorOS van Oppo en OxygenOS van OnePlus. Hier merk je duidelijk dat de drie bedrijven dezelfde eigenaar hebben. Realme UI werkt prima en voegt wat nuttige functies toe, maar bevat ook veel extra apps die je lang niet allemaal nodig hebt.

©Rens Blom

Het updatebeleid van de Realme GT 7 Pro is teleurstellend. De fabrikant belooft drie Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. In dit prijssegment kun je veel telefoons kopen met zes of zeven jaar updates, onder andere van Samsung, Apple en Google. Die telefoons kun je dus langer veilig en compleet gebruiken.

Conclusie: Realme GT 7 Pro kopen?

De Realme GT 7 Pro is een fraaie smartphone met een fantastisch scherm, een uitstekende accuduur en een heel snelle processor. Ook op andere vlakken bevalt het toestel heel goed, al missen we functies als e-sim en draadloos opladen. Vervelender vinden we het korte updatebeleid. Als je daarmee kunt leven, is de 999 euro kostende Realme GT 7 Pro een heel goede keuze.

▼ Volgende artikel
Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen
© ER | ID.nl
Huis

Bang voor vuurwerk? Zo blijft je huisdier kalm tijdens de feestdagen

Vuurwerk met zijn harde knallen en felle flitsen: je huisdier is er niet dol op. Vooral honden en katten zijn er gevoelig voor. En het blijft natuurlijk niet beperkt tot 31 december alleen: ook in de weken ervoor wordt er overal al op los geknald. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen help je je hond of kat veilig en ontspannen het nieuwe jaar in. In dit artikel lees je hoe.

In dit artikel lees je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw huisdieren de overgang naar het nieuwe jaar zo relaxed mogelijk doormaken:

  • Een veilige plekje in huis maken
  • Geluid van buiten zoveel mogelijk isoleren
  • Manieren om stress te verminderen

Ook lees je hoe en wanneer je het beste je hond kunt uitlaten tijdens Oudjaar en wat je kunt doen om je huisdier alvast te laten wennen aan al dat geknal.

Lees ook: Dit zijn de leukste gadgets voor huisdieren

Een veilige plekje in huis

Creëer een rustige, afgesloten plek voor je hond of kat, liefst in een kamer die niet direct aan de straatkant ligt. Leg hier een zachte mand, een vertrouwd dekentje, speeltjes en snacks neer. Laat je huisdier al een paar dagen vóór oudejaarsavond aan deze ruimte wennen, zodat het een vertrouwde plek wordt. Houd op de dag zelf gordijnen dicht om zicht op vuurwerkflitsen te vermijden. Voor katten is het verstandig om vanaf een paar dagen voor oudjaar het kattenluik af te sluiten. Zo blijft je kat veilig binnen.

Maak het stiller in huis

Met wat simpele maatregelen kun je het vuurwerklawaai dempen. Sluit ramen en deuren en leg eventueel een geluiddempend kleed of deken neer. Rustige muziek of de televisie op normaal volume kan ook helpen het geluid te verzachten. Op deze manier voorkom je dat je huisdier schrikt van onverwachte knallen.

©Holy

Verminder stress

Leg voldoende snacks en speeltjes klaar en zorg dat de mand of bench vertrouwd ruikt door er bijvoorbeeld een oud T-shirt van jezelf in te leggen. Speciale feromoonproducten, zoals sprays en diffusers, kunnen eveneens kalmerend werken. Begin hier ruim vóór de jaarwisseling mee voor het beste effect. Ook medicinale druppels met een kalmerende of angstremmende werking kunnen zorgen voor extra ondersteuning. Overleg daarvoor met je dierenarts; hij (of zij natuurlijk) kan deze druppels voorschrijven. Zorg verder voor voldoende afleiding (zoals de al eerder genoemde speeltjes).

🐈 Stress bij katten?

Deze middelen kunnen helpen

Wat zijn feromonen?

Feromonen zijn geurstoffen die dieren afscheiden om met elkaar te communiceren. Ze helpen bijvoorbeeld om hetterritorium aan te geven of om agressie te verminderen. Voor huisdieren zijn er speciale feromonen beschikbaar in de vorm van sprays, wrijfdoekjes, diffusers en halsbanden. Deze geven geruststellende geuren af die lijken op de natuurlijke geurstoffen van een moederhond of -kat. Dit kan huisdieren helpen zich veiliger en meer ontspannen te voelen, wat zeker rond de jaarwisseling helpt om angst en stress te verminderen.

🐕 Stress bij honden?

Ook daar kun je wat aan doen

©Photoboyko

Uitlaten tijdens de jaarwisseling

Ook het uitlaten van je hond kan tijdens Oud en Nieuw voor extra spanning zorgen. Probeer je hond op oudjaarsdag daarom vroeg uit te laten en vermijd momenten waarop het vuurwerklawaai het hevigst is. Kies een rustige route, bijvoorbeeld in een park of een buurt waar minder vuurwerk wordt afgestoken. Houd je hond kort aan de lijn en neem een zakje met lekkere snacks mee om hem onderweg te belonen. Geef tijdens de wandeling veel complimentjes, zodat hij zich prettiger voelt. Probeer rond elf uur ’s avonds weer thuis te zijn, omdat de kans op harde knallen dan toeneemt. Durft je hond écht niet naar buiten? Dan kun je hem misschien in de tuin of op het balkon zijn behoefte laten doen. Mocht hij toch binnen een ongelukje krijgen, is dat met een dweiltje snel opgeruimd.

Vuurwerkvrije vakantiehuisjes

Een andere optie is om met je hond de drukte te ontvluchten door een vuurwerkvrij vakantiehuisje te boeken. In Nederland zijn steeds meer vakantieparken en verhuurlocaties waar vuurwerk verboden is. Dit biedt een rustige en veilige omgeving waarin je samen met je huisdier oud en nieuw kunt doorbrengen. Hoewel je dit soort huisjes vaak wat langer van tevoren moet boeken, zijn er ook last-minute nog wel her en der plekjes beschikbaar.

Train je huisdier op vuurwerkgeluiden

Wat ook kan werken, is je huisdieren geleidelijk aan vuurwerkgeluiden te laten wennen. Doe dit bijvoorbeeld door op een laag volume geluidsfragmenten van knal- en sisvuurwerk af te spelen. Zoek op internet op de termen fireworks noise pets training; je vindt dan verschillende video's die je daarbij kunnen helpen. Combineer dit met lekkers en knuffels zodat je hond of kat wenst aan deze geluiden. Ook kun je de komende dagen bij onverwacht vuurwerk buiten de training voortzetten. Blijf dan rustig, geef een compliment en trakteer op iets lekkers. Door dit consequent vol te houden en de blootstelling aan vuurwerkgeluiden geleidelijk op te voeren, kan de angstreactie in de toekomst afnemen en de jaarwisseling een stuk relaxter verlopen. Het vraagt wel de nodige inspanning en geduld, maar je kunt je huisdier zo stap voor stap minder bang maken voor harde knallen.

Watch on YouTube

Wat als je huisdier toch in paniek raakt?

Raakt je huisdier ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch in paniek, probeer dan zelf rustig te blijven. Vermijd overdreven troosten, omdat dit de angst juist kan versterken. In plaats daarvan kun je proberen je huisdier af te leiden met een speeltje of een favoriete snack. Als hij zich verbergt, laat hem dan veilig op die plek blijven en dwing hem niet naar buiten te komen. Blijf zelf in de buurt zonder veel aandacht te trekken, zodat je huisdier merkt dat jij kalm en ontspannen bent. Herhaal de kalmerende geluiden, zoals muziek of een zacht tv-geluid, en houd het licht aan om plotselinge flitsen van buitenaf te verzachten.

Gelukkig nieuwjaar!

Met deze tips kun je de overgang naar het nieuwe jaar voor je huisdieren minder stressvol maken. Geef ze tijdens de feestdagen extra aandacht en beloning. Zo begint het nieuwe jaar hopelijk in rust, voor jou en je huisdieren.