Optimaliseer je taakbalk in 19 stappen

© PXimport

Optimaliseer je taakbalk in 19 stappen

Computer accessoires

Geplaatst: 12 september 2014 - 04:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:04

Robbin Ooijevaar

Hoewel we de horizontale werkbalk aan de onderkant van ons beeldscherm dagelijks gebruiken, wordt het belang van de taakbalk onderschat. In deze workshop behandelen we slimme trucs om nog beter te werken met je computer door optimaal gebruik te maken van je taakbalk.

01 Indeling

De taakbalk van Windows 7 heeft vier onderdelen. Allereerst is er de knop om je startmenu mee te openen. Daarnaast vind je snelkoppelingen naar je favoriete programma's en ook geopende programma's krijgen een icoontje op je taakbalk. Aan de rechterzijde staat het bekende Windows-klokje en links hiervan vind je het systeemvak. In het systeemvak staan kleine iconen van achtergrondprogramma's. Bekende zijn hier de virusscanner, Dropbox en bijvoorbeeld je printer. De eerste stap naar een optimale taakbalk begint met ruimte maken en alle overbodige items opruimen.

© PXimport

02 Opschonen

Als je de taakbalk gaat optimaliseren, is het goed om alle programma's af te sluiten. Zo houd je aan de linkerzijde alleen je snelkoppelingen over die zijn vastgemaakt aan de taakbalk. Hier horen alleen programma's te staan die je dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld je browser, iTunes, de Windows Verkenner en Microsoft Word. Verwijder alles wat je niet regelmatig gebruikt. Je kunt de programma's altijd opstarten via je startmenu of met een snelkoppeling op je bureaublad. Klik met de rechtermuisknop op een snelkoppeling die je wilt verwijderen en kies Dit programma losmaken van de taakbalk.

© PXimport

03 Kleine iconen

Als je alle overbodige pictogrammen van je taakbalk hebt opgeruimd, kun je nog een trucje uithalen om meer ruimte te creëren: de iconen verkleinen. Klik met de rechtermuisknop op je taakbalk en kies Eigenschappen. Plaats een vinkje bij Kleine taakbalkknoppen gebruiken en bekijk het eindresultaat met de knop Toepassen. Zijn de iconen nog steeds goed zichtbaar? Bevestig met OK. Als je de pictogrammen nu te klein vindt, maak dan de aanpassing weer ongedaan door het vinkje te verwijderen bij Kleine taakbalkknoppen gebruiken.

© PXimport

04 Systeemvak

Het systeemvak toont icoontjes van programma's die op de achtergrond draaien. Sommige hiervan zijn standaard verborgen en zie je alleen als je op het pijltje klikt naast je systeemvak. Welke onderdelen standaard zichtbaar zijn in het systeemvak, is eenvoudig aan te passen. Rechtsklik op je taakbalk en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Taakbalk bij Systeemvak op Aanpassen en geef per programma aan of je het altijd wilt zien. Door onderin een vinkje te plaatsen bij Altijd alle pictogrammen en meldingen op de taakbalk weergeven zijn alle icoontjes altijd zichtbaar.

© PXimport

05 Vastmaken

Het is eenvoudig om programma's toe te voegen aan je taakbalk. Dit kan bijvoorbeeld vanuit je startmenu of vanaf een snelkoppeling op je bureaublad. Sleep het icoontje met de linkermuisknop naar je taakbalk. Er verschijnt een ballontip met de melding Vastmaken aan taakbalk. Laat de muisknop los en je programma staat erbij! De volgorde van de programma's kun je aanpassen door de pictogrammen te verslepen met de linkermuisknop ingedrukt. Zet bijvoorbeeld Word en Excel bij elkaar doe hetzelfde voor je internetprogramma's.

© PXimport

06 Tweede verdieping

Kom je ruimte tekort op je taakbalk? Dan kun je de taakbalk uitbreiden met een 'tweede verdieping'. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en zorg er voor dat Taakbalk vergrendelen geen vinkje heeft. Plaats je muisaanwijzer nu aan de bovenkant van je taakbalk totdat hij verandert in een dubbel pijltje. Klik nu met de linkermuisknop, houd deze ingedrukt en beweeg de muis omhoog. Je taakbalk wordt twee keer zo hoog en je hebt extra ruimte. Plaats opnieuw een vinkje bij Taakbalk vergrendelen.

© PXimport

07 Werkbalken

Een minder bekende functie van de taakbalk is de mogelijkheid om allerlei werkbalken te tonen. Klik maar eens met de rechtermuisknop op de taakbalk en kijk bij Werkbalken. Met de werkbalk Adres kun je bijvoorbeeld direct vanuit de taakbalk een webadres intypen, en met Bureaublad krijg je een lijst snelkoppelingen naar dingen die op je bureaublad staan. Gebruik je de extra werkbalken niet en nemen ze ongewenst ruimte in op je taakbalk, verwijderd dan het vinkje voor elke werkbalk om de ruimte terug te claimen.

© PXimport

08 Gecombineerd

Als je een programma opent, toont Windows hiervan het pictogram op je taakbalk. Als je hetzelfde programma meerdere keren opent, toont Windows hiervan nog steeds één icoontje. Dit principe wordt ook wel combineren genoemd. Heb je bijvoorbeeld twee Word-documenten open, dan zie je één icoontje in je taakbalk. Wanneer je hierop klikt, kun je overschakelen naar een ander document. Dit geldt ook voor de Windows Verkenner, dus als je vensters open hebt met de C-schijf, Deze Computer en Mijn Documenten, zal je toch één gecombineerd icoon zien.

© PXimport

09 Geopende programma's

Om het combineren van vensters in één icoon te wijzigen, vraag je de eigenschappen van je taakbalk op. Bij Taakbalk knoppen zie je de instelling staan op Combineren, labels verbergen. Wil je geen gecombineerde programma's, dan kies je het beste voor Combineren als taakbalk vol is. Alle vensters krijgen een eigen vermelding, en er worden labels getoond. Probeer deze aanpassing een paar dagen uit, voor sommige mensen werkt het uitermate prettig. De screenshots in dit artikel gaan uit van de standaardinstelling Combineren, labels verbergen.

© PXimport

10 Lege ruimte

Wil je veel programma's standaard op je taakbalk hebben staan, dan raakt het overzicht wellicht zoekt. Je kunt de iconen in de juiste volgorde zetten, maar een vrije ruime tussen groepjes iconen zou nog beter zijn. Helaas is dit alleen omslachtig voor elkaar te krijgen door lege icoontjes op je taakbalk te zetten. Hiervoor is enige voorbereiding vereist. Maak ergens een map aan, wij noemen deze 'Blanke icoontjes'. Download het ico-bestand van een leeg icoontje en bewaar dit in de map. Het bestand heet Blank.ico.

© PXimport

11 Snelkoppeling maken

Open de map Blanke icoontjes met de verkenner. Klik met de rechtermuisknop in de map en kies Nieuw / Tekstdocument. Het bestand Nieuw tekstdocument.txt wordt aangemaakt. Als het bestand de naam Nieuw tekstdocument heeft in plaats van Nieuw tekstdocument.txt, voer dan nu de stappen uit in het kader 'Bekende bestandstypen'. Klik rechts op het bestand Nieuw tekstdocument.txt, kies Naam wijzigen en geef het bestand de naam blanco1.exe. Bevestig de waarschuwing van Windows. Klik met de rechtermuisknop op blanco1.exe en kies Snelkoppeling maken.

© PXimport

12 Blanco snelkoppeling

Vraag met de rechtermuisknop de eigenschappen op van blanco1.exe - Snelkoppeling en klik op Ander pictogram. Bevestig de foutmelding met OK, klik op Bladeren en wijs het bestand Blank.ico aan. Hiermee krijgt de snelkoppeling een 'leeg' icoontje. Voeg de snelkoppeling nu toe aan je taakbalk (tip 5) en je hebt één scheidingsruimte aangemaakt. Sleep de lege ruimte op de gewenste plek op je taakbalk. Herhaal de vorige tip en deze tip als je meer scheidingsruimte nodig hebt. Maak steeds nieuwe bestanden aan, blanco2.exe, blanco3.exe enzovoort.

© PXimport

Bekende bestandstypen

Bij tip 11 is het nodig dat je bestandsextensies ziet. Dit houdt in dat de Windows Verkenner het bestand mijnscriptie.docx toont als mijnscriptie.docx in plaats van alleen de naam mijnscriptie. Ga naar Configuratiescherm / Vormgeving en persoonlijke instellingen. Open Mapopties en vervolgens het tabblad Weergave. Verwijder het vinkje bij Extensies voor bekende bestandstypen verwijderen. Na het uitvoeren van de tips kun je het vinkje eventueel opnieuw plaatsen om in het vervolg de extensies niet meer te zien.

© PXimport

13 Icoontjes aanpassen (1)

De programma's die je op de taakbalk zet, krijgen het standaardicoon mee van het betreffende programma. Wist je dat je de icoontjes kunt aanpassen en personaliseren? Dit gaat via een omweg, je moet er iets voor over hebben! Maak met de verkenner ergens een map aan, wij noemen deze NieuweTaakbalkIcoonjes. We gaan in dit voorbeeld het pictogram van de Chrome-browser aanpassen. Je vindt op www.iconspedia.com prachtige icoontjes, ook van bekende programma's. Met de zoekterm chrome is een alternatief icoon snel gevonden. Download het .ico-bestand en sla het op in de map NieuweTaakbalkIcoonjes.

© PXimport

14 Icoontjes aanpassen (2)

Open de map %appdata%/Microsoft/Internet Explorer/Quick Launch/User Pinned/Taskbar. Knip de snelkoppeling die je wilt aanpassen en plak deze in de map NieuweTaakbalkIcoonjes (in dit voorbeeld heet de snelkoppeling Google Chrome). Vraag de eigenschappen op van de snelkoppeling en klik op Ander pictogram. Wijs met Bladeren het gedownloade icoontje aan (Chrome.ico in dit voorbeeld). Klik met de rechtermuisknop op het programma in je taakbalk waarvan je het icoontje gaat vervangen en kies Losmaken van taakbalk. Sleep de snelkoppeling vanuit de map NieuweTaakbalkIcoonjes opnieuw naar je taakbalk zodat deze wordt vastgemaakt aan de taakbalk.

© PXimport

15 Favorieten op taakbalk

Je kunt favoriete locaties op je computer toevoegen aan je taakbalk. Zo open je direct vanaf je taakbalk bijvoorbeeld Mijn Afbeeldingen of de map waar je mp3's of downloads staan. We gaan dit dynamisch inrichten zodat je achteraf de locaties eenvoudig kunt toevoegen of verwijderen. Maak een map aan genaamd Fav, bijvoorbeeld in Mijn Documenten. Plaats in de map Fav de snelkoppelingen naar je favoriete locaties. Klik bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op Mijn Afbeeldingen en kies Snelkoppeling maken. Verplaats deze snelkoppeling vervolgens naar de map Fav. Herhaal dit voor al je favoriete locaties.

© PXimport

16 Korte namen favorieten

Je kunt in principe alles in de map Fav plaatsen, dus ook snelkoppelingen naar programma's of websites. Een korte naam heeft de voorkeur omdat je die sneller terugvindt. Bij het tonen van grote pictogrammen is het helemaal verstandig om een korte naam te gebruiken. Open de map Fav, rechtsklik op een snelkoppeling en kies Naam wijzigen. Noem een snelkoppeling naar www.facebook.com bijvoorbeeld niet Facebook, maar FB. Verwijder snelkoppelingen die je niet gebruikt uit de map Fav: niet alleen om ruimte vrij te maken, maar vooral om een goed overzicht te houden.

© PXimport

17 Favorieten toevoegen

We gaan de inhoud van de map Fav zichtbaar maken op onze taakbalk. Maak eerst de taakbalk dubbel zo hoog (zie tip 6). Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Werkbalken / Nieuwe werkbalk. Klik de map Fav aan en bevestig met Map selecteren. De inhoud van Fav wordt zichtbaar als onderdeel van je taakbalk. Het is raadzaam om je onderdelen van je taakbalk opnieuw te schikken in de gewenste volgorde (let op, dit kan wat houterig werken), bijvoorbeeld je programma's in het onderste deel en inhoud van de map Fav in het bovenste deel.

© PXimport

7+ Taskbar Tweaker (1)

Stap 1

Ons favoriete programma om nog meer uit de taakbalk te halen is 7+ Taskbar Tweaker. Download en installeer het programma. Alle aanpassingen die je met 7+ Taskbar Tweaker kunt doen, staan één scherm en zijn direct actief als je iets verandert. Het is aan te raden om de korte instructievideo te kijken op de website van de makers. Deze leidt je in vogelvlucht door alle opties.

© PXimport

Stap 2

We lichten enkele handige functies van het programma toe. Plaats een vinkje bij Verwijder extra ruimte tussen items om iets meer ruimte te krijgen. Activeer je bij Middel muisklik de optie Sluiten, dan sluit je vanaf nu programma's af met een klik op het muiswieltje op het programma in je taakbalk. De mogelijkheden van Groeperen zijn een aanvulling op tip 9.

© PXimport

Stap 3

7+ Taskbar Tweaker kan ook aanpassingen doen die standaard niet mogelijk zijn in Windows. Bijvoorbeeld Dubbele muisklik op lege ruimte. Kies je hier voor Ctrl+Alt+Tab, dan schakel je in het vervolg snel tussen geopende toepassingen. Zelfs aan je muiswieltje is gedacht. Met de optie Volumecontrole bij muis erover / Op taakbalk te activeren kun je je volume bedienen door aan je muiswieltje te draaien als je muis boven je taakbalk hangt.

© PXimport

18 Aan/uit-knop

Wil je nog sneller toegang tot het afsluiten van je computer? Plaats dan met Classic Shutdown een aan/uit-keuzeknop op je taakbalk! Haal het programma binnen. Bewaar het bestand ClassicShutdown.exe in een willekeurige map. Klik met de rechtermuisknop op ClassicShutdown.exe, kies Snelkoppeling maken en sleep deze snelkoppeling naar je taakbalk. Een klik op Classic Shutdown schakelt je systeem niet direct uit. Het programma toont een keuzescherm waarmee je je computer uitschakelt, opnieuw opstart of in stand-by plaatst.

© PXimport

19 Tot slot

In deze workshop proberen we niet compleet te zijn, maar je wel enthousiast te maken om de mogelijkheden van je taakbalk een goed onder de loep te nemen. Gebruik alleen de instellingen die jij handig vindt: overdaad schaadt! Bij sommige aanpassingen moet je de tijd nemen voordat de voordelen doorklinken in je dagelijkse routine. Wil je niet alleen je taakbalk onder handen nemen, maar je hele besturingssysteem personaliseren, dan kun je hier meer over lezen op onze website.

© PXimport

Windows 8.1

Deze workshop is gebaseerd op Windows 7. De meeste tips kun je met enig creatief lezen ook toepassen in eerdere Windows-versies en zelfs in Windows 8.1. Open daarvoor eerst met de toetscombinatie Windows-toets+D het bureaublad.

Als je Windows 8.1 hebt, kun je bij de taakbalkinstellingen ook nog extra opties kiezen. Vraag de eigenschappen op van je taakbalk en open het tabblad Navigatie. De instellingen hebben slechts zijdelings met je taakbalk te maken, maar zijn wel handig. Zo kun je bijvoorbeeld het automatisch activeren van de Charms-balk uitschakelen. Ook kun je kiezen om je startscherm over te slaan en direct de bureaubladweergave met taakbalk te tonen. Activeer hiervoor de optie Wanneer ik mij aanmeld (...).

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000