Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader
Lezen is een heerlijk tijdverdrijf, maar je hebt vast niet altijd zin om zo’n dikke, zware pil vast te houden of mee te nemen. En dan komt de e-reader om de hoek kijken. Enkele voordelen: lekker licht, je kunt heel veel boeken in één keer meenemen, je hebt geen extra licht nodig en de e-reader gaat wekenlang mee op één acculading.
Tip 01: Technologie
Een e-reader heeft een scherm van e-ink, oftewel elektronische inkt. Andere benamingen zijn elektronisch papier of digitale inkt, met alle begrippen wordt hetzelfde bedoeld. In tegenstelling tot een lcd-scherm verbruikt elektronisch papier veel minder stroom en reflecteert het het licht vrijwel net zo als normaal papier. Hierdoor kun je ook in zonlicht prima een boek op je e-reader lezen. Er bestaan veel verschillende e-ink-technologieën, maar in de meeste e-readers wordt gebruikgemaakt van electroforetische displays. Dit houdt in dat pixels op het scherm individueel aan- en uitgezet kunnen worden door middel van kleine elektrische stroompjes. Dit zie je als je in een e-book de pagina omslaat, de pixels veranderen als het ware van zichtbaar naar onzichtbaar. Doordat dit vrij traag gaat, is elektronisch papier niet geschikt voor snel wisselende beelden en is het vooralsnog alleen mogelijk bij zwart-wittoepassingen. Maar het is daarmee wel prima om een digitaal boek te lezen.
©PXimport
Kleur
Wil je niet alleen boeken maar ook bijvoorbeeld comics of manga lezen? Er zijn technologieën waarmee dit mogelijk is, bijvoorbeeld ACeP (Advanced Color ePaper), E Ink Triton en E Ink Spectra en CLEARink. Deze technieken worden voornamelijk gebruikt bij elektronische prijskaartjes in winkels en warenhuizen. Bij de meeste technieken gaat het dan om schermpjes met drie of vier kleuren, maar de ontwikkeling gaat snel en binnen een paar jaar komen er waarschijnlijk e-readers op de markt die meerdere kleuren kunnen tonen.
©PXimport
Een Kindle moet je bestellen bij Amazon en is niet in een Nederlandse (web)winkel verkrijgbaar
-
Tip 02: Kindle
Er is een aantal merken die e-readers produceren. Wel zijn er tegenwoordig een stuk minder spelers dan een aantal jaar geleden. Het gros van de markt is tegenwoordig verdeeld over de twee grootste merken: Kobo en Amazon Kindle. Beide fabrikanten verkopen e-readers in verschillende formaten en prijsklassen.
Het is belangrijk om te weten dat je een Kindle moet bestellen bij Amazon, en dus niet in een Nederlandse (web)winkel kunt kopen. Ook gebruikt Amazon met de Kindle een ander bestandsformaat dan Kobo, PocketBook en Denver. Om boeken te downloaden, kun je terecht bij Amazons eigen e-bookdienst. Het nadeel van Amazon Kindle is dat je de boeken die via Amazon hebt gekocht of gehuurd niet zomaar op een andere e-reader kunt lezen. Wel is er een Kindle-app voor Android en iOS, waardoor je de gekochte boeken ook op deze apparaten gemakkelijk kunt lezen. Je vordering wordt bijgehouden, en bij een actieve internetverbinding gesynchroniseerd naar andere Kindle-apparaten of andere apparaten met de Kindle-app.
©PXimport
Tip 03: Bestandsformaten
Een open formaat voor e-books is epub. Dit formaat wordt gebruikt door Nederlandse bibliotheken en aanbieders, zoals Kobo, Bruna en Bol.com. Doordat dit een open en veelgebruikt formaat is, zijn er ontzettend veel boeken in epub-indeling beschikbaar.
Op vrijwel alle e-readers kun je overigens pdf-bestanden lezen en de meeste modellen ondersteunen ook Word- en html-bestanden. Neem voordat je een e-reader aanschaft even een kijkje bij de verschillende aanbieders om te zien of jouw favoriete boeken voor dat type apparaat beschikbaar zijn.
©PXimport
Toch epub op Kindle?
Er is een manier om epub-boeken op een Kindle te kunnen lezen. Dit doe je door het epub-bestand te converteren met het programma Calibre. Dit programma is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en vind je hier.
©PXimport
Abonnementen
E-books schaf je aan in een online winkel als de Kindle Store, Google Play Store, Bruna of Bol.com of door ze te lenen van de bibliotheek. Als je naar www.onlinebibliotheek.nl gaat, kun je voor 42 euro per jaar lid worden. Je kunt dan iedere drie weken maximaal tien e-books lenen uit de duizenden boeken in de database van de online bibliotheek. Voor iets meer geld kun je een abonnement op zowel de online als de lokale bibliotheek nemen. De prijzen en voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Veel e-bookaanbieders bieden ook abonnementen aan, Amazon heeft bijvoorbeeld Amazon Unlimited en Kobo heeft Kobo Plus.
©PXimport
Tip 04: Display
Heb je een e-readermerk op het oog, dan kun je gaan kijken naar je hardware-voorkeuren. Belangrijk daarbij is de grootte en de resolutie van het scherm. Wil je een klein en licht apparaat dat je gemakkelijk in je tas kunt stoppen en mee kunt nemen? Ga dan voor een e-reader met een beeldschermdiagonaal van maximaal 6 inch. Dit formaat zit tussen een normale smartphone en een kleine tablet in. Apparaten van dit formaat wegen vaak nog geen 200 gram, een stuk minder dan een normaal boek dus. De resolutie van een e-inkscherm wordt in ppi weergegeven, wat staat voor pixels per inch. Een budget-e-reader beschikt vaak over zo’n 150 ppi, een duurdere e-reader heeft vaak een pixel-dichtheid van 300 ppi. Zo’n hogere resolutie betekent dat de letters scherper zijn waardoor het aangenamer is om te lezen.
©PXimport
Wil je ’s avonds kunnen lezen, kies dan voor een e-reader met geïntegreerde verlichting
-
Tip 05: Meer eigenschappen
Denk er ook van tevoren over na of in het donker wilt kunnen lezen. Je kunt een lampje op je e-reader bevestigen, maar er zijn ook e-readers met geïntegreerde verlichting zodat het scherm oplicht in het donker. Belangrijk daarbij is ook hoe zwak de verlichting ingesteld kan worden. Wil je ’s avonds in het donker lezen, dan is een scherm al snel te fel verlicht. Dit kom je niet tegen in de specificaties, maar zul je vooral moeten ontdekken door reviews op fora te lezen.
Alle recente e-readers werken met een touchscreen. Je slaat je pagina’s om door op een zijde van het scherm te tikken of te vegen. De duurste e-readers van Kindle en Kobo hebben hiervoor zowel een touchscreen als knoppen naast/onder het scherm.
©PXimport
Tip 06: Verbindingen
Vrijwel elke e-reader heeft een wifi-verbinding zodat je gemakkelijk e-books uit een online winkel kunt downloaden. Op sommige apparaten kun je die wifi-verbinding ook gebruiken om ermee op internet te surfen. Verwacht hier niet te veel van, want bewegende elementen of afbeeldingen worden in principe niet goed weergegeven op je e-reader (zie tip 1). Mocht je geen beschikking hebben over wifi, dan bevatten de e-readers veelal ook een usb-poort waarmee je boeken van je pc naar het apparaat kunt kopiëren. Ben je veel onderweg, en wil je a la minute boeken kunnen downloaden, dan kun je kiezen voor een e-reader met 3G of 4G. Maar je kunt het dan ook slimmer aanpakken: download eerst op je smartphone (via 3G/4G) het boek dat je wilt lezen. Zet dan een wifi-hotspot op je smartphone op en verzend het boek naar je e-reader.
©PXimport
Tip 07: Andere functies
Heb je de belangrijkste zaken op een rijtje gezet, dan kun je de specifieke functies van de e-readers bekijken. Sommige dingen kunnen namelijk best handig of waardevol voor je zijn. Amazon laat in zijn Kindle-producten bijvoorbeeld zien hoelang het nog duurt voordat een hoofdstuk of boek uit is. Dit past de e-reader constant aan jouw leessnelheid aan, zodat je weet of je nog nét even het hoofdstuk uit kunt lezen of dat je het voor een volgend moment moet bewaren. Verder hebben vrijwel alle e-readers een woordenboek ingebouwd. Als je een woord niet kent, kun je erop tikken zodat je de betekenis ervan kunt opzoeken. Bij sommige e-readers kun zelfs een persoonlijke woordenlijsten aanleggen en jezelf overhoren. Elke e-reader kan bovendien de lettergrootte aanpassen en bij veel apparaten heb je ook nog keus uit een aantal lettertypes.
©PXimport
Neem je je e-reader mee op vakantie, ga dan voor een model dat tegen zon, zee en strand kan
-
Tip 08: Waterdicht
Als je een e-reader mee wilt nemen op vakantie, dan is het handig om een robuust model te kiezen die tegen zon, zee en strand kan. Sommige e-readers zijn spatwaterbestendig, andere e-readers kun je zelfs in het (zwem)bad lezen. De mate van waterdichtheid wordt aangeduid met een code. Dit begint altijd met IP, dit staat voor International Protection (Rating). Na de IP-letters komen één, twee of drie cijfers. Het eerste cijfer bepaalt hoe een apparaat tegen inslag en aanraking is beschermd, 0 betekent totaal geen bescherming, 6 betekent dat de behuizing van een apparaat dichtgetimmerd is en er dus zelfs geen stofdeeltjes binnen kunnen dringen. Het tweede cijfer gaat over de waterdichtheid, 0 betekent geen bescherming, 9 is vochtdicht en betekent dat een apparaat te gebruiken is bij een vochtigheidsgraad van 90%. Bij de IP-code staat vaak geschreven hoe lang en hoe diep je het apparaat in het water kunt gebruiken. Het derde cijfer gaat over mechanische krachten, maar wordt bij veel apparaten niet genoemd. Als er een x staat op de plek van een cijfer, dan betekent dit dat de fabrikant hier geen mededeling over doet of dat het niet van toepassing is.
©PXimport
Bladmuziek
Een e-reader kun je zelfs gebruiken om bladmuziek weer te geven, zeker als die bladmuziek in pdf is opgeslagen. Pdf’jes kun je tenslotte op iedere e-reader lezen. De PadMu2 is een e-reader die speciaal voor muzikanten is ontwikkeld. De e-reader is beschikbaar in een enkele en dubbele variant, de enkele versie heeft het formaat van één A4’tje, de dubbele versie is twee keer zo groot. Om de bladen om te slaan, kun je een AirTurn-voetpedaal gebruiken. Je moet wel diep in de buidel tasten, de enkele versie kost 799 euro, de dubbele versie 1.499 euro.
©PXimport
Kooptips
Uiteraard hebben we weer drie kooptips voor je geselecteerd. Je hebt al een goede e-reader voor een paar tientjes, al kun je ook meer dan tweehonderd euro aan je e-reader uitgeven, als je van alle gemakken voorzien wilt zijn.
Amazon Kindle
Prijs: € 69,99 De Amazon Kindle is een goedkope keus als je niet zo veel toeters en bellen nodig hebt. Het 6-inchscherm is genoeg om boeken goed te kunnen lezen en het apparaat weegt nog geen 200 gram. Boeken koop je in de Kindle Store, hier zijn ook een aantal Nederlandse boeken uit te downloaden. Wil je een Kindle met verlichting, dan kun je kiezen voor de Kindle Paperwhite voor 119,99 euro.
©PXimport
Kobo Aura H2O (Edition 2)
Prijs: € 179,- De naam geeft het al aan, de Aura H2O kun je prima gebruiken tijdens het badderen of op het strand. Het apparaat heeft 8 gigabyte opslagruimte, een 6,8-inch verlicht display en met de Kobo Aura kun je de lettergrootte en het lettertype aanpassen. Omdat Kobo boeken met het open formaat epub kan lezen, hoef je niet per se bij één aanbieder je boeken aan te schaffen.
PocketBook Inkpad 3
Prijs: € 229,- De PocketBook Inkpad 3 is de grootste e-reader van onze kooptips, het heeft een schermdiagonaal van 7,8-inch met achtergrondverlichting. Het kan boeken in alle bekende open formaten lezen, speelt mp3-bestanden af en heeft een geïntegreerde browser. Het display is schitterend en heeft een resolutie van 1872 bij 1404 pixels. De opslagcapaciteit is 8 gigabyte, maar kun je uitbreiden naar 32 gigabyte.
©PXimport