De handigste robot-hulpjes in het huishouden

© PXimport

De handigste robot-hulpjes in het huishouden

Computer accessoires

Geplaatst: 22 juli 2017 - 04:03

Aangepast: 14 december 2022 - 11:40

Redactie

Drukdrukdruk. Heb je meer me-time nodig? Misschien moet je dan een robotstofzuiger of grasmaaierrobot aanschaffen. In ruil voor de investering krijg je extra tijd die je aan leukere dingen kunt spenderen. In dit artikel zetten we alle robot-hulpjes voor je op een rijtje zodat je een beredeneerde keuze kunt maken.

Tip 01: Budget bepalen

Wil je een robotstofzuiger aanschaffen? Goed idee! Het aanbod is echter zo uitgebreid dat het niet eenvoudig is om een keuze te maken. In eerste instantie raden we je aan om voor een A-merk te gaan. Onder andere Neato, iRobot, LG, Philips, Samsung, Miele, Hoover en Dirt Devil zijn betrouwbare fabrikanten met meerdere modellen. Ook het budget is niet onbelangrijk. Je hebt toestellen van honderd euro, maar ook van negenhonderd euro. Uiteraard is er ook een verschil in kwaliteit. De premium robotstofzuigers zuigen niet enkel krachtiger maar hebben ook stevigere borstels, een grotere ‘zelfredzaamheid’, een hepa-filter, meer programmeermogelijkheden of extra sensoren. Instapmodellen zijn vaak iets luidruchtiger, komen minder goed in de hoeken en zijn minder geschikt als je een huisdier hebt. Houd er bovendien rekening mee dat je ook nog altijd een gewone stofzuiger nodig hebt. Een robot is niet geschikt voor de bank, trappen, radiatoren of je auto. Beschouw een robotstofzuiger dus eerder als een handigheid om extra tijd te winnen.

© PXimport

Tip 02: Welke ondergrond?

Robotstofzuigers houden het meest van een droge, gladde, harde ondergrond, zoals een tegel- of gietvloer, parket of laminaat bijvoorbeeld. Heb je een vast tapijt of vloerkleed? Kies dan een exemplaar met een hogere zuigkracht én de juiste borstel. Bepaalde robotstofzuigers lopen immers vast op een hoogpolig tapijt. Laat je de robot los op de bovenverdieping en komt hij in de buurt van een trap? De meeste robots hebben sensoren aan de onderzijde waardoor je stofzuiger niet naar beneden valt, maar netjes terugdraait. Let wel, het is nog altijd nodig grondig op te ruimen. Houd ook rekening met rondslingerend speelgoed, losse kabels of hindernissen zoals stoelen of bijzettafeltjes. Wil je dat de robotstofzuiger onder je kasten of sofa rijdt? Dan moet je ook rekening houden met de hoogte.

© PXimport

Tip 03: Verboden gebied?

Met uitzondering van de allergoedkoopste robotstofzuigers krijg je bij de meeste toestellen een dockingstation. Via deze basis kan de stofzuiger zijn accu opladen na een stofzuigbeurt. De ideale positie van zo’n laadstation is uit het zicht, maar vlak bij een stopcontact. De meeste stofzuigers vinden – zodra de accu bijna leeg is – hun weg naar het laadstation erg eenvoudig terug. Een geavanceerde robot rijdt na het opladen zelfs terug naar de plek waar hij voor het laatst gestofzuigd heeft om het proces vanaf daar te hervatten. Wil je een bepaald gebied afbakenen? Dan heb je een klein toestelletje nodig dat een zogenoemde virtuele muur creëert. Dat is vooral handig als je grote open ruimtes hebt en niet wilt dat je stofzuiger door de Lego- of Playmobil-creaties van zoon- of dochterlief rijdt. Bij bepaalde robotstofzuigers krijg je standaard één of meerdere virtuele muren meegeleverd, bij andere kun je ze apart aanschaffen.

© PXimport

Scherm plekken waar de stofzuigrobot niet mag komen af met een virtuele muur

-

Tip 04: Onderhoud

Een robotstofzuiger heeft geen stofzuigerzak, maar een compact opvangbakje. Maak er een gewoonte van om dat na elke stofzuigbeurt te legen. Je doet er goed aan om het bakje af en toe eens met een sopje te reinigen. Zorg er wel voor dat het helemaal droog is voor je het weer terug in de stofzuiger zet. Daarnaast is het verstandig om pakweg om de drie maanden het stoffilter te vervangen. Op die manier is de uitblaaslucht schoner en dat is vooral een must voor mensen met allergieën. Om de levensduur van je toestel te verlengen, ontdoe je bij voorkeur ook de borstels regelmatig van haren en pluizen. Bepaalde fabrikanten leveren hier een speciaal accessoire voor mee. Is een roterend borsteltje echt versleten? Dan kun je het eenvoudig vervangen.

© PXimport

Tip 05: Slimme toestellen

Een instapmodel start zodra jij op de startknop duwt. Een ietwat geavanceerdere robotstofzuiger kun je programmeren, zodat hij dagelijks of wekelijks op een bepaald tijdstip uitrijdt. Soms krijg je er zelfs een afstandsbediening bij zodat je ‘t toestel vanuit je luie stoel kunt starten. Mag het nog wat meer? Er zijn ook slimme toestellen die je met je smartphone kunt verbinden. Via een bepaalde app kun je ze vervolgens erg eenvoudig programmeren en van een afstand bedienen. Echte toptoestellen laten je via de app zelfs zien waar ze allemaal geweest zijn. Sommige robots – de LG Hom-Bot Turbo+ en Dyson 360 Eye – zijn zelfs uitgerust met camera’s.

© PXimport

Tip 06: Dweilen

Ben je meer op zoek naar een robot die kan dweilen? Dat kan ook – al schept het woord ‘dweilrobot’ misschien verkeerde verwachtingen. Het toestel heeft een compact waterreservoir waardoor de microvezeldoek aan de onderkant automatisch bevochtigd wordt. Het is dus eerder nat afnemen dan echt dweilen. Een dergelijke robot is erg stil en uiterst geschikt voor badkamers en keukens. Dankzij de beperkte hoogte kunnen de meeste dweilrobots ook goed onder kasten, bedden of stoelen komen. Ook handig is dat je vaak kunt kiezen tussen droog of nat vegen. Het aanbod van dweilrobots is momenteel nog wel nog beperkt. De iRobot Braava- en Scooba-reeksen zijn behoorlijk populair. Net zoals een robotstofzuiger, keert ‘ie na de dweilbeurt automatisch terug naar het laaddock.

© PXimport

Ook voor nat vegen bestaan handige hulpjes: de zogenoemde dweilrobots

-

Tip 07: Ramen lappen

Niks zo vervelend als vuile ramen. Gelukkig bestaat ook daar een huishoudrobot voor: een automatische ramenwasser lapt je ramen binnen én buiten. Tegelijkertijd! Let wel, deze investering is enkel interessant als je een huis met erg grote ramen hebt. Bovendien moet je erg veel geduld hebben, want een volledige schoonmaakbeurt duurt een tijd. Marktleider van dienst is Ecovacs met de Winbot-serie. Het prijskaartje? Reken al snel op zo’n driehonderd euro.

© PXimport

Tip 08: Mobiele stomerij

Mag het nog wat gekker? Schrijf dan de FoldiMate maar op je verlanglijstje. Dit uit de kluiten gewassen apparaat – vergelijk het met een wasmachine – stoomt je hemden, T-shirts of andere kledingstukken in minder dan één minuut kreukvrij en vouwt ze vervolgens ook op. Het enige wat jij moet doen, is het kledingstuk aan één van de vijftien speciale haken bevestigen. Let wel, het toestel komt op zijn vroegst in 2018 op de markt en zou zo’n 700 tot 850 dollar moeten gaan kosten. De LG Syler valt eveneens in de categorie ‘vreemde huishoudrobots’. Deze kledingcabine stoomt en ontkreukt je kostuum, hemd of blouse om het vervolgens ook op te frissen en te desinfecteren. Vandaag lachen we er nog een beetje om, binnen tien jaar kunnen we misschien niet meer zonder.

© PXimport

Tip 09: Groot of klein?

Voor je verschillende merken gaat vergelijken, is het belangrijk om te weten hoe groot je gazon precies is. Een tuin van zo’n tweehonderd vierkante meter vereist namelijk een andere maaier dan een van achthonderd of tweeduizend. Het draait simpelweg om de kracht van de motor. Ook de complexiteit van je tuin speelt mee. De ene maaier kan beter overweg met hellingsgraden dan de andere. Heb je zowel een voor- als achtertuin? Of onderbreekt een uitgestrekt terras je tuin? Dan is het belangrijk om een toestel te kiezen dat verschillende zones aankan.

© PXimport

Een beetje robotmaaier heeft tegenwoordig een kinderslot, antidiefstalbeveiliging en app

-

Tip 10: Meer dan maaien

De prijzen van de grasmaaierrobots variëren sterk, van pakweg zeshonderd euro tot een paar duizend euro. De populairste merken? Robomow, Husqvarna, Viking en Ambrogio. Het verschil zit ‘m niet enkel in de capaciteit, maar ook in het gebruiksgemak, de maaibreedte en kwaliteit. Hoe meer toeters en bellen, hoe hoger het prijskaartje. Wil je niet meer met een kantenmaaier aan de slag? Kies dan voor een toestel dat uitblinkt op het gebied van randmaaien. Een antidiefstalfunctie kunnen we je ten zeerste aanraden. Hierdoor geeft je maaier een alarm wanneer iemand hem optilt. Sterker nog, een maaier met antidiefstalbeveiliging werkt ook met een pincode waardoor een gestolen exemplaar simpelweg niet bruikbaar is. Geavanceerde toestellen zijn zelfs voorzien van een gps-tracker. Een andere meerwaarde is een maaier met app. Op die manier is het veel eenvoudiger om de robot te programmeren. Dat gaat uiteraard ook via het display op de maaier zelf, maar dat is toch iets omslachtiger. Heb je kinderen of een huisdier? Dan is een maaier met kinderslot een must. Tenslotte vinden we het ook een goed idee om te kiezen voor een toestel met bredere wielen. Dat vergemakkelijkt het oprijden van hellingen. Bovendien verklein je op die manier de kans op vastrijden. De meeste merken bieden optioneel wielen met betere grip aan.

© PXimport

Tip 11: Installatie

De installatie van een robotmaaier vergt wel wat tijd. Begin er dus niet aan als je gehaast bent. Moeilijk is de klus niet: de meeste fabrikanten leveren duidelijke handleidingen in boekvorm en vaak ook in de vorm van filmfragmenten op dvd. In eerste instantie moet je bepalen waar je je dock gaat plaatsen. Dat kan op een verharding, maar dat is geen must. Je hebt wel een stopcontact in de buurt nodig. Vervolgens moet je de perimeterdraad plaatsen. Dat is een begrenzingskabel waarmee je het maaigebied van je gazon aangeeft. Bij oudere modellen was het nodig om de draad in te graven, bij de hedendaagse robotmaaiers volstaat het om de draad met de bijgeleverde krammen op de grond te bevestigen. Na verloop van tijd trekken ze vanzelf in de grond. Heb je hier of daar een boom, bloemenborder of struik? Plaats er dan eilandjes van draad omheen. Na de installatie van de perimeterdraad kun je een testrit doen en hier en daar eventueel wat bijstellen. Zodra de draad juist zit, kun je echt beginnen relaxen. De robotmaaier zal kriskras over je gazon rijden en zich omdraaien als hij een draad nadert.

© PXimport

Tip 12: Onderhoud

Het onderhoud van een grasmaaierrobot valt erg mee, zeker in vergelijking met een maaier met een benzinemotor. Nat gras kan soms wat aankoeken. Het is raadzaam om je robot daarom af en toe te controleren en eventuele grasresten uit de behuizing onderaan te verwijderen. In principe volstaat het om jaarlijks het mes (of de messen) te vervangen. Dat is bij de meeste maaiers kinderspel en neemt amper drie minuten tijd in beslag. Na verloop van tijd kan het ook zijn dat je de batterij moet vervangen. Ook dit kun je zelf, maar het is eveneens mogelijk om het door een vakman uit het tuincenter te laten uitvoeren. Zodra het maaiseizoen voltooid is – meestal rond oktober – maak je de maaier goed schoon en zet je hem binnen in je tuinberging of garage zodat-ie niet te kampen krijgt met vrieskou. Dat is immers niet goed voor je accu.

© PXimport

Kooptips

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000