ID.nl logo
De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10
© PXimport
Zekerheid & gemak

De belangrijkste sneltoetsen in Windows 10

Windows 10 geeft meer aandacht aan muis- en toetsenbordbediening. Veel gebruikers grijpen namelijk steevast naar hun muis. Lang niet iedereen weet dat Windows efficiënte sneltoetsen heeft ingebouwd. In Windows 10 zitten zelfs nieuwe combinaties. In dit artikel vind je 'geheime' toetscombinaties.

Tip 01: Splitscreen

De ware toetsenbordtovenaar weet al sinds Windows Vista dat je met de combinatie Windows-toets+PijltjeLinks de huidige applicatie op de linkerhelft van je beeldscherm zet. Gebruik je de bekende toetscombinatie Alt+Tab om naar een ander programma te gaan, dan kun je met de Windows-toets+PijltjeRechts die tweede applicatie dan netjes rechts naast het eerste venster zetten. Met Windows-toets+PijltjeOmhoog maximaliseer je de applicatie en met Windows-toets+PijltjeOmlaag minimaliseer je het programma of document.

Windows 10 verfijnt deze sneltoetsen om ook grote(re) schermen of schermen met een hoge resolutie goed te kunnen gebruiken. De toetscombinaties voor het pinnen op de linker- en rechterhelft van het beeld werken nog exact hetzelfde. Daaraan toegevoegd zijn extra opties voor linksboven, rechtsboven, linksonder en rechtsonder. Applicaties zet je linksboven met Windows-toets+PijltjeLinks+PijltjeOmhoog (je blijft de Windows-toets dus ingedrukt houden). Met Windows-toets+PijltjeOmlaag zet je de applicatie weer op de linkerhelft. Druk je nog een keer op de Windows-toets+PijltjeOmlaag dan pin je de applicatie linksonder. Dit werkt ook zo aan de rechterkant. Op deze manier is het eenvoudig om documenten te vergelijken of apps naast elkaar in beeld te zetten.

©PXimport

Tip 01 Gebruik de Windows-toets en de pijltjestoetsen om apps netjes naast elkaar op het scherm te zetten.

Tip 02: Taakoverzicht

De toetscombinatie Alt+Tab is al jaren algemeen bekend. Nieuw in Windows 10 is de mogelijkheid om met Windows-toets+Tab alle openstaande applicaties tegelijk in beeld te zetten. Deze functie heet Taakweergave en laat alles wat open staat, verkleind naast elkaar zien. Dit zijn geen stilstaande plaatjes van hoe de applicatie eruit zag op het moment dat die toetscombinatie werd ingedrukt. Taakweergave toont actieve weergaves, zoals de Live Tiles die Windows Phone allang had. En ook op Macs was een dergelijke functie al een tijd beschikbaar met Mission Control.

©PXimport

Tip 02 Krijg overzicht in alle openstaande apps met de functie Taakweergave.

Tip 03: Virtuele desktops

Windows 10 vervult een langgekoesterde wens van multitaskende Windows-gebruikers; mensen die veel applicaties tegelijk open hebben staan en hun zaken netjes gesorteerd willen hebben. Alt+Tab volstaat voor hen niet meer en zelfs het gebruik van meerdere schermen helpt niet om orde in de chaos te scheppen.

Wat wel werkt, zijn virtuele desktops of virtuele bureaubladen. In Windows 10 kun je heel gemakkelijk een nieuw virtueel bureaublad aanmaken met de combinatie Windows-toets+Ctrl+D. Op dat nieuwe bureaublad kun je aparte applicaties draaien. Zo kun je bij een bepaald project je programma's en documenten open hebben staan die specifiek daarbij horen. Of je maakt een bureaublad waar je programma's als Patience of andere amusementsapps op speelt. Schakelen tussen de virtuele bureaubladen doe je met Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks/Rechts. De bekende Alt+Tab-functie werkt dan per virtueel bureaublad. Het schakelen tussen programma's gebeurt dus binnen een eigen virtueel bureaublad. Let op: het Taakoverzicht (zie tip 2) laat ook in miniatuur zien hoeveel virtuele bureaubladen er zijn.

Virtuele desktops zijn geen vervanger voor de aloude Boss Key, waarmee non-werk te verbergen is voor de blik van je langslopende leidinggevende. Een virtueel bureaublad sluit je met Windows-toets+Ctrl+F4.

©PXimport

Tip 03 Virtuele desktops geven je letterlijk de ruimte, zonder dat je fysieke beeldschermen nodig hebt.

Tip 04: Vergrendelen

Laat onverlaten niet aan je pc komen en zet Windows dus op slot als je even weg bent. Dit kan heel vlot met de toetscombinatie Windows-toets+L. Niemand kan op dat moment meer zien waar je mee bezig bent als je even koffie of thee gaat halen, als je in vergadering gaat of om een andere reden je pc tijdelijk verlaat.

Het op slot zetten van je pc is met Windows 10 belangrijker dan ooit. Microsoft heeft in de nieuwste Windows-versie namelijk veel meer cloudfuncties toegevoegd. Iemand die toegang heeft tot je pc, heeft daarmee ook toegang tot bijvoorbeeld je privéfoto's als je die hebt opgeslagen in Microsofts clouddienst OneDrive. Het gaat dus niet meer alleen om bescherming tegen die flauwe collega of huisgenoot die stiekem de beruchte screensaver Blue Screen of Death installeert.

Overigens is deze toetscombinatie ook handig als je snel van account wilt wisselen op een Windows-pc. Een collega laten inloggen op zijn/haar eigen gebruikersaccount is dan zó gedaan.

©PXimport

Tip 04 Zet je Windows-pc op slot als je even weg bent van je computer.

Tip 05: Actiecentrum

Een van de vernieuwingen in Windows 10 is het Actiecentrum. Hier worden alle notificaties verzameld en weergegeven. Het zijwaarts in beeld schuivende Actiecentrum brengt berichten van contactpersonen en meldingen van apps in beeld. Daarnaast biedt dit venster directe toegang tot instellingen als Tabletmodus, Notitie, VPN en Alle instellingen (voorheen het Configuratiescherm). Het muisicoontje voor het Actiecentrum zit altijd rechtsonder in het systeemvak (direct naast de klok), maar daarvoor moet je wel je muisaanwijzer naar die positie rechts onderin brengen. Voor een snelle blik op het Actiecentrum is de toetscombinatie Windows-toets+A veel handiger.

©PXimport

Tip 05 Het nieuwe Actiecentrum toont al je notificaties in één overzicht.

Tip 06: Hé Cortana!

Veel is er al gezegd over Cortana, de virtuele spraakassistent die is ingebouwd in Windows 10. Apples tegenhangster Siri luistert en spreekt al een tijdje Nederlands, Cortana nog niet. Daarentegen is Cortana al wel beschikbaar op desktops en laptops, terwijl Siri beperkt is tot iPads en iPhones. Het aanroepen van Cortana kan met het (Engelstalige) spraakcommando 'Hé Cortana'. Cortana moet wel aan staan om je te horen, dus ze kan je altijd afluisteren. Als je dat niet prettig vindt, kun je Cortana ook iedere keer inschakelen dat je haar wilt gebruiken. De sneltoets hiervoor is Windows-toets+C.

Let op: doordat Cortana nog niet is ontwikkeld voor het Nederlands, moet je hiervoor je Windows 10-pc omschakelen naar Engels (of Duits, Frans, Chinees, Italiaans of Spaans). Deze omschakeling betreft niet alleen de taal voor het besturingssysteem, maar ook de regio-instelling en natuurlijk de spraakinstelling. Wil je Windows 10 niet in het Engels (of een andere niet-Nederlandse taal) gebruiken? Dan kun je de ingebouwde zoekfunctie waar Cortana op vertrouwt, ook zonder spraak gebruiken met Windows-toets+S.

©PXimport

Tip 06 Gebruik de moderne spraakinterface Cortana via het ouderwetse toetsenbord. Helaas is ze (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.

Tip 07: Alt+Tab op taakbalk

Alt+Tab is handig om te wisselen tussen openstaande applicaties. Windows 10 geeft je ook de mogelijkheid om te wisselen tussen niet-openstaande applicaties, zodat je die snel kunt starten. De toetscombinatie Windows-toets+T laat je langs de snelkoppelingen in je taakbalk lopen. Ben je op het icoontje aangekomen van de applicatie die je wilt starten? Druk dan op de spatiebalk of op Enter en het gekozen programma wordt gestart (of een programma of document dat je eerder op de taakbalk hebt vastgepind, wordt geopend).

Voor de ware Windows-meester kent Windows 10 nog een turbo-optie. Een snelkoppeling op de taakbalk kun je namelijk ook direct starten met een Windows-toets en een numerieke toets (bovenaan je toetsenbord, níet rechts op het nummerieke gedeelte). Zo open je met Windows-toets+1 de eerste applicatie op de taakbalk en met bijvoorbeeld Windows-toets+9 het negende programma of document.

©PXimport

Tip 07 Alt+Tab heeft in Windows 10 meerdere functies.

Tip 08: Samen delen

Delen is in, het is de norm op sociale netwerken. Windows 10 heeft ook hiervoor een sneltoets ingebouwd. Laat vlot zien wat je wilt anderen wilt laten weten door Windows-Toets+H in te drukken. Windows 10 maakt hiermee een schermopname (screenshot) van de applicatie of het venster dat je open hebt staan. Er schuift een keuzevenster in beeld waarmee je kunt bepalen op welk medium je de schermopname wilt delen. In een tweet? Op Facebook? In een notitie in de Microsoft-app OneNote? Of gewoon ouderwets in een e-mail? Het kan allemaal.

©PXimport

Tip 08 Delen doe je direct met deze multifunctionele sneltoets in Windows 10.

Tip 09: Toegankelijkheid

Gaan je ogen achteruit of geeft dat nieuwe scherm een té priegelig beeld? Kleine tekst kan op een klein scherm (met een hoge resolutie) lastig te lezen zijn. Windows heeft al jaren opties ingebouwd om de zogeheten toegankelijkheid te verbeteren. Denk aan het vergrootglas om in te zoomen op een deel van wat er in beeld is, de duidelijk zichtbare blauwe markering van de geselecteerde bedieningsoptie in een app of Windows-venster of de voorleesfunctie voor in beeld zijnde tekstvlakken en het instellen van een hoog contrast.

Al die toegankelijkheidsopties zijn erg handig, maar je moet ze wel eerst activeren. Met Windows-toets+U kom je direct in het Toegankelijkheidscentrum en is de markeringsfunctie al automatisch ingeschakeld. Het kiezen van de juiste toegankelijkheidsopties is met deze sneltoets al een stuk toegankelijker gemaakt.

©PXimport

Tip 09 Maak Windows 10 toegankelijker voor jezelf, of je nu minder goede ogen hebt of een klein scherm.

▼ Volgende artikel
Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?
© ID.nl
Huis

Inbouwvriezer of vrijstaand model: waar moet je voor kiezen?

Bij je zoektocht naar een vriezer zijn er verschillende zaken om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte waar je de vriezer wilt plaatsen – in de keuken of juist ergens anders, zoals de schuur of garage. Welk model past het beste? En wat zijn de technische verschillen tussen een inbouw- en een vrijstaand model?

Sta je op het punt een nieuwe vriezer te kopen? Dan kom je waarschijnlijk al snel voor een keuze te staan: ga je voor een inbouwvriezer of kies je toch liever voor een vrijstaand model? Op het eerste gezicht lijken ze misschien op elkaar, want ze doen in de basis hetzelfde: eten en drinken invriezen en koel bewaren. Toch zijn er flink wat verschillen tussen deze twee soorten, en het is handig om daar even goed naar te kijken voordat je beslist.

Locatie: keuken of ergens anders

Eén van de eerste dingen om over na te denken is waar je de vriezer wil plaatsen. Een inbouwvriezer is bedoeld om netjes weggewerkt te worden in een keukenkast. Je ziet ‘m dus bijna niet, omdat de deur van de vriezer schuilgaat achter een kastdeur. Dat ziet er strak uit, vooral als je keuken een rustige en moderne uitstraling heeft. Wel heb je dan dus een keuken nodig die daar op is voorbereid, met de juiste maten en ruimte om de vriezer in te bouwen.

Een vrijstaande vriezer kun je neerzetten waar je maar wilt, zolang er een stopcontact in de buurt is en het niet te warm of te koud wordt in de ruimte. Denk aan de bijkeuken, schuur of garage. Dit maakt een vrijstaande vriezer wat flexibeler in gebruik.

©ID.nl

De keuken is voor de meesten de meest logische plek voor een vriezer, maar hij kan ook ergens anders staan.

Is er op de plek waar de vrijstaande vriezer komt te staan genoeg ruimte? Dan kun je ook een ander model overwegen, zoals een liggende vriezer. Dat zijn vrieskisten die je van boven opent. Het voordeel van dergelijke vriezers is dat er vaak meer inpast, omdat de opslagruimte groter is en je meerdere lagen kunt vullen.

Installatie

Als je kiest voor een vrijstaande vriezer, is het installeren meestal een fluitje van een cent. Je zet ‘m neer, zorgt dat hij waterpas staat en steekt de stekker in het stopcontact. Bij een inbouwvriezer komt er wat meer bij kijken. Je moet namelijk zorgen dat alles goed past en dat het keukenfront netjes aan de vriezerdeur wordt bevestigd. Soms zijn er ook speciale scharnieren nodig. Wanneer je een keuken laat ontwerpen, kan er alvast rekening worden gehouden met een inbouwvriezer en kunnen de juiste deurelementen daar alvast op worden aangepast.

Hoe zit het met het stroomverbruik?

Vriezers staan dag en nacht aan, dus het stroomverbruik telt flink mee in je energierekening. Zowel inbouw- als vrijstaande modellen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met een zuinige energieklasse, maar vrijstaande vriezers zijn over het algemeen net iets efficiënter. Dat komt doordat ze beter hun warmte kunnen afvoeren, omdat ze immers niet 'opgesloten' zitten. Als je de vriezer vaak gebruikt en er veel in bewaart, kan het op de lange termijn dus schelen in je energiekosten. Bij een inbouwvriezer moet je sowieso goed opletten dat er voldoende koele lucht in de inbouwnis komt en dat de warmte goed kan worden afgevoerd. De achterzijde van een nis waar een inbouwvriezer in wordt gezet is standaard altijd open, maar zorg ook voor voldoende ruimte tussen de muur en de inbouwvriezer, zodat de afgegeven warmte niet blijft hangen en goed kan worden afgevoerd.

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Ook de grootte van de vriezer is iets om rekening mee te houden. Heb je een groot gezin of koop je graag boodschappen in het groot? Dan is een vrijstaande vriezer vaak praktischer, omdat die er in grotere maten zijn en dus meer ruimte bieden. Inbouwvriezers zijn vaak wat kleiner, omdat ze in een standaard keukenkast moeten passen. Voor wie weinig invriest of een kleinere keuken heeft, is dat meestal geen probleem.

©ID.nl

Geluidsproductie

Een vriezer maakt geluid, dat hoort erbij. Dat geluid is niet constant, maar meestal vooral hoorbaar als de compressor aanslaat. Toch kan het verschil maken waar hij staat en welk type je hebt of het geluid dat een vriezer produceert, storend is. Een inbouwvriezer hoor je doorgaans iets minder, omdat het geluid wordt gedempt door de keukenkast eromheen. Een vrijstaande vriezer kan net iets meer opvallen qua geluid, vooral als hij in de keuken staat en niet ergens apart. Benieuwd hoeveel geluid de vriezer naar keuze eigenlijk maakt? Van tevoren kun je op de site van het Europees productregister voor energie-etikettering zien wat de geluidsproductie van de gekozen vriezer in Decibel is.

Op het energielabel dat verplicht is voor alle vriezers en koelkasten, zie je direct wat de geluidsproductie is van het gekozen apparaat.

Schoonmaak en onderhoud

Kijken we naar de schoonmaak en het onderhoud van de vriezer, dan is er eigenlijk weinig verschil in hoe een inbouwvriezer of een gewone vriezer wordt schoongemaakt. Intern zijn beide kasten op dezelfde manier opgebouwd, maar aan de buitenzijde is dat toch anders. Een vrijstaande vriezer kun je bijvoorbeeld aan de achterzijde veel beter schoonmaken omdat je de vriezer makkelijker kunt verplaatsen. Bij een inbouwvriezer kan er na verloop van tijd wel veel meer stofophoping plaatsvinden en is het lastiger om de achterkant schoon te maken: daarvoor zul je toch echt de vriezer uit de nis moeten halen.

Extra functies

Tegenwoordig hebben veel vriezers allerlei handige functies. No Frost is daarbij een bekende, want hiermee hoef je een vriezer nooit meer te ontdooien. Ook handig is een een snelvriesfunctie voor als je net boodschappen hebt gedaan en je spullen snel moet invriezen. Die functies vind je zowel bij inbouw- als vrijstaande modellen. Het aanbod is bij vrijstaande vriezers vaak iets breder, simpelweg omdat er meer soorten van zijn.

©ID.nl

Kostenplaatje

Als je kijkt naar de prijs, zijn vrijstaande vriezers meestal wat goedkoper dan inbouwmodellen met vergelijkbare eigenschappen. Bij een inbouwvriezer betaal je namelijk ook voor het inbouwsysteem en het strakkere ontwerp. Bovendien moet je bij vervanging vaak een model kiezen dat precies in je keukenkast past. Dat maakt de keuze beperkter en soms ook duurder. Verder hangt het ook af van het deursysteem dat je kiest voor een inbouwvriezer. Bij een deur-op-deursysteem waar de deur van de keukenkast direct op de deur van de vriezer wordt gemonteerd, zijn ook andere scharnieren nodig die het extra gewicht van de keukendeur kunnen dragen. Bij een glijsysteem is dat niet het geval, omdat in dat geval de deur van de keukenkast een eigen scharniersysteem heeft.

Past het in je interieur?

Als je keuken er strak en opgeruimd uitziet, dan wil je misschien niet dat er een groot wit apparaat in het zicht staat. In dat geval is een inbouwvriezer een mooie oplossing. Die zit netjes achter een kastdeurtje en valt niet op. Een vrijstaande vriezer zie je wel altijd staan, maar dat hoeft geen probleem te zijn – zeker niet als hij in een bijkeuken of garage komt. Plus: tegenwoordig zijn de designs ook een stuk mooier dan pak 'm beet tien jaar geleden.

Staat je vriezer op een koude plek?

Niet elke vriezer werkt goed bij lage temperaturen. Als je van plan bent om je vriezer in een onverwarmde ruimte te zetten, zoals een schuur of garage, is het belangrijk om eerst na te gaan of het apparaat daar wel tegen kan. Vaak wordt gedacht dat een vriezer het juist beter doet als het buiten koud is, maar dat klopt niet altijd. Een vriezer moet voldoende warmte kunnen afvoeren, en bij te lage omgevingstemperaturen kan de thermostaat in de war raken, waardoor het apparaat minder goed of zelfs helemaal niet meer werkt. De meeste vriezers kunnen tot zo'n 10 graden Celsius als minimum temperatuur aan.

Sommige vriezers kunnen ook prima in een schuur of garage staan, maar alleen als de temperatuurspecificaties dit toelaten.

Om te bepalen of een vriezer geschikt is voor een koude ruimte, kijk je naar de klimaatklasse. Die vind je op het energielabel of in de productspecificaties. Klimaatklassen geven aan binnen welk temperatuurbereik een vriezer goed kan functioneren. De meest voorkomende klassen zijn SN, N, ST en T. Een vriezer met klimaatklasse SN (Subnormal) werkt bijvoorbeeld nog bij temperaturen vanaf 10 graden, terwijl sommige modellen die speciaal ontworpen zijn voor gebruik in onverwarmde ruimtes al functioneren vanaf 5 graden of zelfs lager. Fabrikanten geven dit meestal duidelijk aan.

Op het Europees productregister voor energie-etikettering kun je van alle producten zien wat de klimaatklasse en de minimale en maximale temperatuur is waardoor het apparaat geschikt is.

Vrijstaande vriezers zijn soms speciaal ontworpen voor dit soort omstandigheden, met aanpassingen aan de techniek en isolatie. Er zijn bijvoorbeeld modellen met zogeheten Freezer Guard- of Frost Protect-technologie, die juist wel goed blijven werken in koude omgevingen. Die zijn ideaal als je de vriezer bijvoorbeeld op zolder of in een onverwarmde bijkeuken wilt zetten.

Inbouwvriezers daarentegen zijn vrijwel altijd bedoeld voor gebruik binnenshuis, op plekken waar de temperatuur redelijk constant is, zoals in de keuken. Ze zijn meestal niet getest of ontworpen voor gebruik bij lage omgevingstemperaturen. Zet je zo’n vriezer toch in een koude ruimte, dan is de kans groot dat hij niet goed werkt of dat de levensduur wordt verkort.

©ID.nl

Een vriezer op zolder zetten kan een oplossing zijn bij ruimtegebrek in de keuken, maar vergeet ook niet dat hij ook helemaal naar boven moet worden gezet.

Tot slot is het goed om te bedenken dat ook vocht en vorst in onverwarmde ruimtes een rol kunnen spelen. Als de omgeving te vochtig is of als er bevriezingsgevaar ontstaat, kan dat schade veroorzaken aan de elektronica of het rubber van de deurafdichting. Het is dus altijd slim om niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de algemene omstandigheden van de ruimte te kijken voordat je besluit waar je de vriezer neerzet.

Verhuizing of herinrichting?

Als je nog niet zo lang op één plek woont of van plan bent te verhuizen, is het handig om te bedenken hoe flexibel je wilt zijn. Een vrijstaande vriezer kun je gemakkelijk meenemen of op een andere plek zetten. Een inbouwmodel zit vast in je keuken en is lastiger te verplaatsen of te vervangen. Dat maakt een vrijstaand model soms praktischer, en is een betere keuze als je je (keuken)inrichting regelmatig verandert.

Tot slot

Of je nu kiest voor een inbouw- of een vrijstaande vriezer, het belangrijkste is dat hij goed past bij jouw huishouden en wensen. Denk goed na over waar je hem wilt neerzetten, hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe belangrijk je dingen als energieverbruik of uitstraling vindt. Door even de tijd te nemen en je goed te laten informeren, voorkom je dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop. Zo weet je zeker dat je een vriezer kiest waar je jarenlang plezier van hebt.

▼ Volgende artikel
Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Vakantie en fileleed? Zo gebruik je Google Maps voor live informatie

De vakanties zijn begonnen en als je op weg gaat naar het zuiden, sta je al gauw vast, bijvoorbeeld op de Autoroute du Soleil.De gratis app Google Map sbeschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube