Concept B 200 USB
Teufel is nog geen bekende in Nederland. De Duitse luidsprekerbouwer heeft echter al dertig jaar ervaring met het ontwerpen en bouwen van weergevers. Nu het bedrijf op eigen grond een degelijke positite heeft verworven, is het de beurt aan de Benelux en het Verenigd Koninkrijk.
Weten de producten van onze oosterbuur de reputatie van ‘Duitse degelijkheid’ waar te maken?
Hoe de luidsprekerbouwer aan de naam Teufel (Duits voor duivel) is gekomen, blijft een beetje een mysterie. De mooiste variant op de naamsgeschiedenis komt van een van de productontwikkelaars bij Teufel. In basis vertelt het verhaal dat de oprichter samen met een vriend bier aan het drinken was. Op het bierviltje staat een leuk duiveltje. Naarmate de avond vordert en het bier rijkelijk vloeit, komen er steeds wildere plannen en verhalen op tafel. Het komt erop neer dat de naam Teufel goed bij de toenmalige bedrijfsfilosofie paste. Maar zoals dat vaak gaat met verhalen van dertig jaar en ouder: ze worden mooier en mooier.
Degelijke aanpak
We hebben van Teufel de Concept B 200 USB ter test gekregen. Dit 2.0-systeem bestaat uit een tweetal forse luidsprekers – 31 cm hoog en 22 cm diep – en controle-eenheid met usb connectie en daarin vier klasse-D versterkers. Aan de achterzijde vinden we een stereo auxilary ingang, een minijack-ingang en twee usb-poorten. Voorop prijkt nog een usb-poort, microfooningang, hoofdtelefoonuitgang, regeling voor volume, bas en treble en natuurlijk de power-knop en een druktoets voor ingangskeuze. Het is een behoorlijk compleet pakket. Het enige wat we zouden kunnen missen is een spdif-ingang.
In de behuizing schuilen dus vier versterkers. Dat lijkt wellicht vreemd, maar in de hogere hifikringen komt bi-amping meer voor. Bij bi-amping krijgt elke luidspreker twee versterkers ter beschikking: in dit geval één voor de hoge frequenties en één voor de midden en lage frequenties. Het voordeel voor bi-amping mag duidelijk zijn: betere scheiding van frequenties, meer vermogen en dus een schonere presentatie van de muziek. Vermogen is er overigens in overvloed: de vier klasse-D versterkers leveren 30 watt per stuk; 120 watt rms in totaal. Dat moet ruim voldoende zijn om een flinke kamer te vullen.
Als we de Teufel-set aansluiten, zien we dat de set herkent wordt als een C-Media USB headphone set. Welk type precies, staat niet vermeld, maar we vermoeden dat er een CM6300 op de printplaat zit. Dit is geen verkeerde chip, maar wie over een goede geluidskaart beschikt, kan nog winst boeken door de analoge AUX-ingang te gebruiken en de C-Media usb-geluidskaart te laten voor wat hij is.
Muzikaal wondertje
We hebben zowel de C-Media gebruikt als onze Creative X-Fi Fatal1ty Champion Series gebruikt. In beide gevallen zijn we simpelweg erg onder de indruk van de prestaties van deze Teufel 2.0-set. De presentatie is erg compleet: het hoog is sprankelend, het midden is mooi open en de lage frequenties zijn strak en gaan diep genoeg: de set pikt op bij 80 Hertz en gaat door tot 20 KHz. Nu zullen fanaten van lage tonen (terecht) inbrengen dat een 2.1-set dieper kan gaan. Wat zij echter vergeten, is dat deze in veel gevallen minder coherent weergeven dan deze Teufel-set. Het laaggebied sluit bij een 2.1-set namelijk (bijna) nooit perfect aan op de middentonen. Daar heeft deze Teufel geen last van. En dat merken we goed tijdens het spelen van muziek en films: we horen eigenlijk geen overgang van het laag naar sub-middengebied.PluspuntenMinpuntenConclusie
Erg krachtige en muzikale presentatie
Mooi gemaakt
Bi-amping
Breed inzetbaar
Geen spdif-ingang
Deze Teufel set maakt indruk. Een goede indruk. De Duitse Duivel heeft gekozen voor een zeer degelijk ontwerp met een prima chip als basis en vier krachtige klasse-D verstekers om het ontwerp te complementeren. En mede door de bi-amp configuratie klinkt de set schoon en krachtig met een overvloed aan detaillering. Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan zo’n hifiwaardig ontwerp. Echter, €200 is deze luidsprekerset absoluut waard. Het is namelijk één van de beste, zo niet de beste 2.0-set die we in het lab hebben gehoord.