ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Blu-ray op elke mediaspeler

Een blu-ray-dvd staat garant voor de allerbeste kwaliteit, maar is niet met iedere speler af te spelen. Een blu-ray-kopie converteren is gelukkig helemaal niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. Door de film om te zetten naar mp4- of mkv-formaat kunt de film prima afspelen. Wij laten u zien hoe u zonder voorkennis eenvoudig een blu-ray-rip omzet naar een uitstekend af te spelen filmbestand.

1. Downloaden of rippen?

Zo'n beetje iedere film is te downloaden in een kant en klaar af te spelen formaat. Er zijn ook volledige blu-ray-images beschikbaar, met een gigantische bestandsomvang van ruim 50 GB of meer. Dan heb u wel de beste kwaliteit. Zelf een blu-ray-disc kopiëren naar de computer is vanwege de beveiliging meestal illegaal. Voor een niet-commerciële onbeveiligde schijf geldt dit vaak niet. Met AnyDVD HD, te downloaden van de AnyDVD HD-website (trialversie), kunt u een blu-ray naar de harde schijf kopiëren. Hebt u al een blu-ray-image (bijvoorbeeld gedownload), ga dan verder bij stap 4.

©PXimport

2. AnyDVD gebruiken

AnyDVD HD is commerciële software die u voor 79 euro aan kunt schaffen. De volledig functionele probeerversie werkt 21 dagen. AnyDVD HD draait in het systeemvak. Een klik op het pictogram brengt u naar het menuscherm. Klik op Video Blu-ray. Zet een vinkje voor Blu-ray ondersteuning inschakelen en eventueel bij het verwijderen van advertenties bij het kopiëren. Sluit af met OK. Zoals gezegd is het rippen van een beveiligde film strafbaar, maar met dit programma is het eventueel ook mogelijk om de regiocode weg te halen van de disc. Dit kan in een enkel geval legaal zijn.

©PXimport

3. Film rippen

Na het instellen van AnyDVD HD plaatst u de blu-ray-disc. AnyDVD herkent de schijf en vertelt u wanneer deze klaar is om gekopieerd te worden. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken op het pictogram en kiezen voor Rip video naar harde schijf. Selecteer de blu-ray-speler en kies de doelmap. Bevestig de actie met Kopieer Blu-ray. Dit proces duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van de filmlengte. Een klik op Rippen naar Image zorgt voor een totale kopie van de disc. In het vervolgmenu is ook de beveiliging van de blu-ray te behouden: zet daarbij een vinkje wanneer nodig.

©PXimport

4. Converteersoftware

RipBot264 is een klein stuk software waarmee u een film eenvoudig omzet, waarbij u veel zelf kun instellen. Download Ripbot264. Om alle functies werkend te krijgen hebt u tevens de codecs Avisynth, ffdshow tryouts, Haali Media Splitter en minimaal versie 2.0 van Microsofts .NET Framework nodig. Installeer de benodigde programma's en start zo nodig de computer opnieuw op. RipBot is verpakt als 7Z, dit is uit te pakken met 7Zip of WinRar. Pak het uit en start RipBot264.exe.

©PXimport

5. Video importeren

Een video is gemakkelijk in RipBot te importeren. In het hoofdscherm klikt u eerst op Add. Het venster Openen verschijnt. Hierin navigeert u naar de map waarin de blu-ray-film staat, namelijk in de map STREAM van de hoofdmap BDMV. Selecteer de hoofdfilm door op het grootste en langste m2ts-bestand te klikken. Deze heeft een bestandsnaam als 00003.m2ts. RipBot importeert de film en laat de melding 'Please Wait...Gathering information' zien. Dit proces duurt een paar minuten. De video- en audiogegevens zijn nu ingeladen en te zien in het scherm Encoding settings.

©PXimport

6. Instellingen aanpassen

Bedenk eerst hoe goed de kwaliteit van de kopie moet zijn. Standaard zijn er een aantal video- en audio-profielen beschikbaar. Profiel 4 is de standaard blu-ray-instelling en levert dus de beste kwaliteit. Via het puntjesblok naast het profiel is het geheel voor de expert bij te schaven. Kies bij Mode voor CQ (Constant Quality). Een lage CRF (Constant Rate Factor) geeft een betere kwaliteit, maar dus ook een groter bestandsformaat. Denk hierbij aan 2 tot 4 GB per uur film. Via de knop Properties zijn beeldinstellingen te wijzigen om zo bijvoorbeeld zwarte balken weg te knippen uit beeld.

©PXimport

Mappenstructuur van een blu-ray

De mappenstructuur van een blu-ray disc ziet er geheel anders uit dan die van een dvd. Een blu-ray-disc bevat meer informatie omdat de kwaliteit beter is. Ook de techniek die gebruikt wordt is anders dan bij een dvd. Bij het afspelen van een blu-ray ziet u niets van deze mappen. Het is echter wel belangrijk om bekend te worden met de mappenstructuur wanneer u een bepaald bestand zoekt op de disc. Zo is de hoofdfilm ondergebracht in de map BDMV\STREAM. Op de vertrouwde dvd staat de film in de map VIDEO_TS. De overeenkomst is dat de hoofdfilm altijd het grootste bestand is uit de set bestanden!

©PXimport

Beveiliging!

In feite hebt u weinig aan de mappenstructuur wanneer u met een doorsnee blu-ray aan de slag wilt. Bijna alle verkochte films zijn beveiligd met behulp van Digital Rights Management (DRM). Door deze harde beveiliging is het maken van een back-up voor eigen doeleinden onmogelijk, iets wat eigenlijk een doornormale legale actie is. Een beveiliging kraken is echter wel illegaal. Niet iedereen is daarom even blij met deze beveiliging. Om binnen de grenzen van de wet te blijven, is het daarom belangrijk om alleen onbeveiligde, rechtenvrije discs te rippen. Het downloaden van films blijft voorlopig nog legaal, dus neemt u eens een kijkje op internet.

7. Geluidsinstellingen aanpassen

Niet alleen het beeld, maar ook het geluid is enigszins naar uw wens aan te passen. Afhankelijk van de gekozen output wordt een aantal audioprofielen geladen. Kiest u bij Save as voor mp4, dan zijn er wat minder opties dan bij het mkv-formaat. Grofweg kunt u kiezen uit drie (stereo) 2.0- en drie (surround) 5.1-audioprofielen. Ook hierbij geldt: hoe meer details u wilt horen of zien, hoe groter het eind­bestand wordt. Stel ten slotte nog de hoofdtaal van de film in onder Language.

©PXimport

8. Formaat aanpassen

Klik op Properties. Hier vindt u opties om het beeld bij te snijden en de grootte aan te passen. Kies bij Crop voor Automatically als u eventuele balken weg wilt laten halen, met Manually doet u dit zelf. Het gevolg ziet u direct aan de rechterkant in het voorbeeldscherm. Bij Size is de resolutie op te geven, met Custom kunt u zelf een formaat instellen. Om te controleren of de wijzigingen juist zijn, kiest u Preview Script. Een fragment uit de film wordt geladen in de vorm waarin het opgeslagen gaat worden. Alles goed? Sluit dan af met een druk op OK.

©PXimport

9. Ondertiteling meenemen

Met SupRip haalt u de ondertiteling uit de blu-ray-film. Surf naar SupRip en download het programma. Volg de instructies zoals deze staan beschreven op de website om een ondertitelbestand (srt-formaat) te verkrijgen. Dit bestand hebt u nodig in RipBot (stap 10). Deze procedure kost enige tijd en moeite. Neem daarom eens een kijkje op een site als Nlondertitels. Hier vindt u vele ondertitels voor uw film. Kijk wel even of u te maken hebt met een blu-ray- of dvd-ondertiteling. Zie pagina 70 voor meer informatie over ondertitels.

©PXimport

10. Ondertiteling invoegen

U kunt ondertitelins insluiten of losse talen selecteerbaar maken bij het afspelen. Voor het insluiten klikt u in RipBot op Properties, te vinden naast Mode/CRF. Onder Permanent subtitles klikt u op het menupijltje en kiest u Build in picture. In het venster dat opent selecteert u het gewenste taalbestand en kiest u Openen. Sluit af met OK. Voor meerdere optionele talen: ga naar Selectable subtitles in het hoofdmenu en klik op [...]. Druk op het kleine plusje en selecteer de ondertitelbestanden. Een voorbeeld ziet u nu in het previewvenster. Selecteer voor elk bestand de taal bij Language.

©PXimport

11. Omzetten starten

Nu de blu-ray klaar is om omgezet te worden, klikt u op Done. De instellingen worden opgeslagen en de film komt in de wachtrij. Via een klik op Edit komt u weer terug in het menuscherm. Klik op Start om het converteren te laten beginnen. Let op: dit proces duurt een aantal uur. Doe dit bijvoorbeeld 's nachts en zorg dat de slaapstand en schermbeveiliging van uw computer uitgeschakeld zijn. Klik desnoods Shutdown when finished aan, zodat Windows automatisch afsluit als het proces voltooid is.

©PXimport

12. Upmuxen

Werkt RipBot niet zoals beschreven? Het is mogelijk dat u de blu-ray-rip eerst moet 'upmuxen'. Het kan zijn dat niet alle video- en audiogegevens goed meekomen in RipBot. Gebruik voor dit probleem tsMuxeR. Pak de bestanden uit en klik in het hoofdmenu op Add. Kies het grootste m2ts-bestand van de blu-ray-rip en klik op Start muxing. Het geheel wordt nu opgeslagen als ts-bestand. Zo zijn alle streams en gegevens bij elkaar geraapt en herkenbaar voor elk programma. Laad dit bestand in bij RipBot en doorloop de uitvoerstappen opnieuw.

©PXimport

Mp4, mkv of avchd

Het verschil tussen de bestandsformaten of containers (een formaat waarin meerdere gegevens zitten, zoals audio en video) mp4 en mkv zit hem in de mogelijkheden om een optiemenu en ondertitels aan de film toe te voegen. Mp4 kan wel ondertiteling inbouwen, maar dit bestand heeft een afwijkend QuickTime-formaat. Mkv heeft geen moeite met ondertitels. Anders is dat bij een ingebouwd menu. Dit is bij mkv-formaten in ontwikkeling, maar het wordt nog niet officieel gebruikt. Mp4 ondersteunt een menu zoals u dat kent van een dvd'tje wel volledig. RipBot264 kan ook omgaan met avchd, een nieuwer soort HD-formaat. Avchd gaat goed samen met een blu-ray-disc, maar niet alle blu-ray-spelers ondersteunen dit formaat. DivXPlus is een mkv-bestand, maar dan gericht op de commerciële DivX HD-software.

 

©PXimport

Kwaliteit beperken

Met RipBot kunt u meerdere films achter elkaar omzetten. Dit proces neemt wellicht een heel weekend in beslag, maar dergelijke projecten kunt u maar beter direct gedaan hebben. Dat scheelt tijd en frustratie. Als u het niet zo nauw neemt met de kwaliteit van de film en sneller de bestanden omgezet wilt hebben, kunt u er ook over nadenken om de kwaliteit in te perken. Klik bij Edit Job, onder Video, op Profile en selecteer MAIN 3.0 met als doeleind een iPad of draagbare videospeler. Ga vervolgens naar Properties en kies bij Size een lagere resolutie, zoals 640x360 (SD-PC). Schakel de CRF naar een hoger getal, zoals 24, om enkele details uit het beeld te laten.

13. Toch naar dvd

Nu u een blu-ray-kopie hebt omgezet is deze afspeelbaar op de meeste mediaspelers. Maar wat te doen met een normale dvd-speler? Met DVD Flick converteert en brandt u dat grote mkv-bestand gemakkelijk naar een lege dvd, zonder enorm op kwaliteit in te boeten. Download het programma van DVD Flick. De installatie is eenvoudig en bij de laatste stap kunt u DVD Flick direct starten.

©PXimport

14. Dvd instellen

De eerder gemaakte film (in bijvoorbeeld het mkv-formaat) voegt u toe via Add title. De film verschijnt vervolgens in het hoofdmenu. Kies nu Edit title voor meer opties. Op het tabblad General vult u de volledige filmnaam in. Bij Target aspect ratio is het belangrijk dat u het formaat van uw (tv-)scherm invult. Tegenwoordig hebben alle televisies een breedbeeldformaat en dus een ratio van 16:9. Bij Chapters zijn hoofdstukken toe te voegen, mocht het bronbestand deze niet automatisch meenemen. Bij het tabblad Subtitle tracks voegt u via Add een of meer ondertitelbestanden toe aan de film.

©PXimport

15. Schijf opmaken

Klik in het hoofdmenu op Project settings. Standaard staan deze instellingen goed. Bij Title kunt u de schijf een naam geven en naast Target size kunt u aangeven naar welk soort schijf u de film wilt branden. Sluit af met Accept en ga door naar Menu settings. Hier hebt u de keuze uit een aantal standaard dvd-menu's die verschijnen bij het afspelen. Begin het werk met Create DVD. Het programma converteert de video en audio en voegt de ondertiteling toe. Vervolgens schrijft hij het geheel naar de lege schijf en kunt u deze afspelen met uw dvd-speler.

©PXimport

Encoderen met DVD Flick

Het omzetten en samenvoegen van video- en audiobestanden met DVD Flick neemt enkele uren in beslag. U kunt dit ´s nachts doen (aanrader!) of deze tijd vullen met een ouderwets potje Tetris. Zodra u in DVD Flick geklikt hebt op Create DVD, gaat Flick aan de gang met het converteren. Kies nu Entertain me en Tetris gaat direct van start. Omdat de omzetting ook de nodige kracht van de computer vraagt, is het niet aan te raden om een serieus spel op te starten die beroep doet op de rekenkracht van de grafische kaart. Uw spel of omgezette film zal vastlopen en in het ergste geval stopt uw computer er even helemaal mee.

 

©PXimport

16. Alles-in-één alternatief

Er zijn weinig goede softwarepakketten waarmee u een blu-ray-film om kunt zetten naar een uitvoerbestand, inclusief een juist audiospoor en ondertiteling. Een programma dat alle extensies kan binnenhalen en omzetten is AVS Video Converter. Een gratis proefversie (met watermerk in beeld, volledige versie is 50 dollar) is te downloaden van AVS. Selecteer bij Bladeren het juiste filmbestand. U kiest in het hoofdmenu het uitvoerformaat en selecteert vervolgens een kwaliteitsprofiel. Kies Geavanceerd voor beeldformaatinstellingen, of Profiel aanpassen voor meer controle.

©PXimport

17. Effecten in AVS Video Converter

Klik op de knop Bewerken om video- en geluidseffecten aan de film toe te voegen. Normaal gesproken is dit alleen leuk voor thuisvideo's. Toch kan wat extra contrast bijvoorbeeld helpen wanneer u de film op een mobiele telefoon wilt kijken. Onder audio-effecten vindt u opties om het geluid te normaliseren of te verhogen. De gevolgen zijn allemaal te testen in de ingebouwde mediaspeler. Sluit af met OK en ga door naar Menu. Hier is een dvd- of blu-ray-menu te maken om zo ook ondertiteling mee te nemen in de film. Tevreden? Klik op Nu converteren!

©PXimport

18. Tot slot

We hebben besproken hoe u een blu-ray-film kunt binnenhalen, omzetten en wegzetten naar een bestandsformaat van uw keuze. Goede software kost nu eenmaal geld en het is aan u of dergelijke programma's het aanschaf waard zijn. Als u van een kant-en-klare oplossing houdt, zult u bij het downloaden van filmbestanden goed de specificaties van het bestand moeten doornemen. Let hierbij niet alleen op de resolutie en kwaliteit van het beeld en geluid, maar ook op de extensie, zo speelt niet elke mediaspeler mkv-bestanden af.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: