ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Blu-ray op elke mediaspeler

Een blu-ray-dvd staat garant voor de allerbeste kwaliteit, maar is niet met iedere speler af te spelen. Een blu-ray-kopie converteren is gelukkig helemaal niet moeilijk, het kost alleen wat tijd. Door de film om te zetten naar mp4- of mkv-formaat kunt de film prima afspelen. Wij laten u zien hoe u zonder voorkennis eenvoudig een blu-ray-rip omzet naar een uitstekend af te spelen filmbestand.

1. Downloaden of rippen?

Zo'n beetje iedere film is te downloaden in een kant en klaar af te spelen formaat. Er zijn ook volledige blu-ray-images beschikbaar, met een gigantische bestandsomvang van ruim 50 GB of meer. Dan heb u wel de beste kwaliteit. Zelf een blu-ray-disc kopiëren naar de computer is vanwege de beveiliging meestal illegaal. Voor een niet-commerciële onbeveiligde schijf geldt dit vaak niet. Met AnyDVD HD, te downloaden van de AnyDVD HD-website (trialversie), kunt u een blu-ray naar de harde schijf kopiëren. Hebt u al een blu-ray-image (bijvoorbeeld gedownload), ga dan verder bij stap 4.

©PXimport

2. AnyDVD gebruiken

AnyDVD HD is commerciële software die u voor 79 euro aan kunt schaffen. De volledig functionele probeerversie werkt 21 dagen. AnyDVD HD draait in het systeemvak. Een klik op het pictogram brengt u naar het menuscherm. Klik op Video Blu-ray. Zet een vinkje voor Blu-ray ondersteuning inschakelen en eventueel bij het verwijderen van advertenties bij het kopiëren. Sluit af met OK. Zoals gezegd is het rippen van een beveiligde film strafbaar, maar met dit programma is het eventueel ook mogelijk om de regiocode weg te halen van de disc. Dit kan in een enkel geval legaal zijn.

©PXimport

3. Film rippen

Na het instellen van AnyDVD HD plaatst u de blu-ray-disc. AnyDVD herkent de schijf en vertelt u wanneer deze klaar is om gekopieerd te worden. U kunt ook met de rechtermuisknop klikken op het pictogram en kiezen voor Rip video naar harde schijf. Selecteer de blu-ray-speler en kies de doelmap. Bevestig de actie met Kopieer Blu-ray. Dit proces duurt ongeveer twee uur, afhankelijk van de filmlengte. Een klik op Rippen naar Image zorgt voor een totale kopie van de disc. In het vervolgmenu is ook de beveiliging van de blu-ray te behouden: zet daarbij een vinkje wanneer nodig.

©PXimport

4. Converteersoftware

RipBot264 is een klein stuk software waarmee u een film eenvoudig omzet, waarbij u veel zelf kun instellen. Download Ripbot264. Om alle functies werkend te krijgen hebt u tevens de codecs Avisynth, ffdshow tryouts, Haali Media Splitter en minimaal versie 2.0 van Microsofts .NET Framework nodig. Installeer de benodigde programma's en start zo nodig de computer opnieuw op. RipBot is verpakt als 7Z, dit is uit te pakken met 7Zip of WinRar. Pak het uit en start RipBot264.exe.

©PXimport

5. Video importeren

Een video is gemakkelijk in RipBot te importeren. In het hoofdscherm klikt u eerst op Add. Het venster Openen verschijnt. Hierin navigeert u naar de map waarin de blu-ray-film staat, namelijk in de map STREAM van de hoofdmap BDMV. Selecteer de hoofdfilm door op het grootste en langste m2ts-bestand te klikken. Deze heeft een bestandsnaam als 00003.m2ts. RipBot importeert de film en laat de melding 'Please Wait...Gathering information' zien. Dit proces duurt een paar minuten. De video- en audiogegevens zijn nu ingeladen en te zien in het scherm Encoding settings.

©PXimport

6. Instellingen aanpassen

Bedenk eerst hoe goed de kwaliteit van de kopie moet zijn. Standaard zijn er een aantal video- en audio-profielen beschikbaar. Profiel 4 is de standaard blu-ray-instelling en levert dus de beste kwaliteit. Via het puntjesblok naast het profiel is het geheel voor de expert bij te schaven. Kies bij Mode voor CQ (Constant Quality). Een lage CRF (Constant Rate Factor) geeft een betere kwaliteit, maar dus ook een groter bestandsformaat. Denk hierbij aan 2 tot 4 GB per uur film. Via de knop Properties zijn beeldinstellingen te wijzigen om zo bijvoorbeeld zwarte balken weg te knippen uit beeld.

©PXimport

Mappenstructuur van een blu-ray

De mappenstructuur van een blu-ray disc ziet er geheel anders uit dan die van een dvd. Een blu-ray-disc bevat meer informatie omdat de kwaliteit beter is. Ook de techniek die gebruikt wordt is anders dan bij een dvd. Bij het afspelen van een blu-ray ziet u niets van deze mappen. Het is echter wel belangrijk om bekend te worden met de mappenstructuur wanneer u een bepaald bestand zoekt op de disc. Zo is de hoofdfilm ondergebracht in de map BDMV\STREAM. Op de vertrouwde dvd staat de film in de map VIDEO_TS. De overeenkomst is dat de hoofdfilm altijd het grootste bestand is uit de set bestanden!

©PXimport

Beveiliging!

In feite hebt u weinig aan de mappenstructuur wanneer u met een doorsnee blu-ray aan de slag wilt. Bijna alle verkochte films zijn beveiligd met behulp van Digital Rights Management (DRM). Door deze harde beveiliging is het maken van een back-up voor eigen doeleinden onmogelijk, iets wat eigenlijk een doornormale legale actie is. Een beveiliging kraken is echter wel illegaal. Niet iedereen is daarom even blij met deze beveiliging. Om binnen de grenzen van de wet te blijven, is het daarom belangrijk om alleen onbeveiligde, rechtenvrije discs te rippen. Het downloaden van films blijft voorlopig nog legaal, dus neemt u eens een kijkje op internet.

7. Geluidsinstellingen aanpassen

Niet alleen het beeld, maar ook het geluid is enigszins naar uw wens aan te passen. Afhankelijk van de gekozen output wordt een aantal audioprofielen geladen. Kiest u bij Save as voor mp4, dan zijn er wat minder opties dan bij het mkv-formaat. Grofweg kunt u kiezen uit drie (stereo) 2.0- en drie (surround) 5.1-audioprofielen. Ook hierbij geldt: hoe meer details u wilt horen of zien, hoe groter het eind­bestand wordt. Stel ten slotte nog de hoofdtaal van de film in onder Language.

©PXimport

8. Formaat aanpassen

Klik op Properties. Hier vindt u opties om het beeld bij te snijden en de grootte aan te passen. Kies bij Crop voor Automatically als u eventuele balken weg wilt laten halen, met Manually doet u dit zelf. Het gevolg ziet u direct aan de rechterkant in het voorbeeldscherm. Bij Size is de resolutie op te geven, met Custom kunt u zelf een formaat instellen. Om te controleren of de wijzigingen juist zijn, kiest u Preview Script. Een fragment uit de film wordt geladen in de vorm waarin het opgeslagen gaat worden. Alles goed? Sluit dan af met een druk op OK.

©PXimport

9. Ondertiteling meenemen

Met SupRip haalt u de ondertiteling uit de blu-ray-film. Surf naar SupRip en download het programma. Volg de instructies zoals deze staan beschreven op de website om een ondertitelbestand (srt-formaat) te verkrijgen. Dit bestand hebt u nodig in RipBot (stap 10). Deze procedure kost enige tijd en moeite. Neem daarom eens een kijkje op een site als Nlondertitels. Hier vindt u vele ondertitels voor uw film. Kijk wel even of u te maken hebt met een blu-ray- of dvd-ondertiteling. Zie pagina 70 voor meer informatie over ondertitels.

©PXimport

10. Ondertiteling invoegen

U kunt ondertitelins insluiten of losse talen selecteerbaar maken bij het afspelen. Voor het insluiten klikt u in RipBot op Properties, te vinden naast Mode/CRF. Onder Permanent subtitles klikt u op het menupijltje en kiest u Build in picture. In het venster dat opent selecteert u het gewenste taalbestand en kiest u Openen. Sluit af met OK. Voor meerdere optionele talen: ga naar Selectable subtitles in het hoofdmenu en klik op [...]. Druk op het kleine plusje en selecteer de ondertitelbestanden. Een voorbeeld ziet u nu in het previewvenster. Selecteer voor elk bestand de taal bij Language.

©PXimport

11. Omzetten starten

Nu de blu-ray klaar is om omgezet te worden, klikt u op Done. De instellingen worden opgeslagen en de film komt in de wachtrij. Via een klik op Edit komt u weer terug in het menuscherm. Klik op Start om het converteren te laten beginnen. Let op: dit proces duurt een aantal uur. Doe dit bijvoorbeeld 's nachts en zorg dat de slaapstand en schermbeveiliging van uw computer uitgeschakeld zijn. Klik desnoods Shutdown when finished aan, zodat Windows automatisch afsluit als het proces voltooid is.

©PXimport

12. Upmuxen

Werkt RipBot niet zoals beschreven? Het is mogelijk dat u de blu-ray-rip eerst moet 'upmuxen'. Het kan zijn dat niet alle video- en audiogegevens goed meekomen in RipBot. Gebruik voor dit probleem tsMuxeR. Pak de bestanden uit en klik in het hoofdmenu op Add. Kies het grootste m2ts-bestand van de blu-ray-rip en klik op Start muxing. Het geheel wordt nu opgeslagen als ts-bestand. Zo zijn alle streams en gegevens bij elkaar geraapt en herkenbaar voor elk programma. Laad dit bestand in bij RipBot en doorloop de uitvoerstappen opnieuw.

©PXimport

Mp4, mkv of avchd

Het verschil tussen de bestandsformaten of containers (een formaat waarin meerdere gegevens zitten, zoals audio en video) mp4 en mkv zit hem in de mogelijkheden om een optiemenu en ondertitels aan de film toe te voegen. Mp4 kan wel ondertiteling inbouwen, maar dit bestand heeft een afwijkend QuickTime-formaat. Mkv heeft geen moeite met ondertitels. Anders is dat bij een ingebouwd menu. Dit is bij mkv-formaten in ontwikkeling, maar het wordt nog niet officieel gebruikt. Mp4 ondersteunt een menu zoals u dat kent van een dvd'tje wel volledig. RipBot264 kan ook omgaan met avchd, een nieuwer soort HD-formaat. Avchd gaat goed samen met een blu-ray-disc, maar niet alle blu-ray-spelers ondersteunen dit formaat. DivXPlus is een mkv-bestand, maar dan gericht op de commerciële DivX HD-software.

 

©PXimport

Kwaliteit beperken

Met RipBot kunt u meerdere films achter elkaar omzetten. Dit proces neemt wellicht een heel weekend in beslag, maar dergelijke projecten kunt u maar beter direct gedaan hebben. Dat scheelt tijd en frustratie. Als u het niet zo nauw neemt met de kwaliteit van de film en sneller de bestanden omgezet wilt hebben, kunt u er ook over nadenken om de kwaliteit in te perken. Klik bij Edit Job, onder Video, op Profile en selecteer MAIN 3.0 met als doeleind een iPad of draagbare videospeler. Ga vervolgens naar Properties en kies bij Size een lagere resolutie, zoals 640x360 (SD-PC). Schakel de CRF naar een hoger getal, zoals 24, om enkele details uit het beeld te laten.

13. Toch naar dvd

Nu u een blu-ray-kopie hebt omgezet is deze afspeelbaar op de meeste mediaspelers. Maar wat te doen met een normale dvd-speler? Met DVD Flick converteert en brandt u dat grote mkv-bestand gemakkelijk naar een lege dvd, zonder enorm op kwaliteit in te boeten. Download het programma van DVD Flick. De installatie is eenvoudig en bij de laatste stap kunt u DVD Flick direct starten.

©PXimport

14. Dvd instellen

De eerder gemaakte film (in bijvoorbeeld het mkv-formaat) voegt u toe via Add title. De film verschijnt vervolgens in het hoofdmenu. Kies nu Edit title voor meer opties. Op het tabblad General vult u de volledige filmnaam in. Bij Target aspect ratio is het belangrijk dat u het formaat van uw (tv-)scherm invult. Tegenwoordig hebben alle televisies een breedbeeldformaat en dus een ratio van 16:9. Bij Chapters zijn hoofdstukken toe te voegen, mocht het bronbestand deze niet automatisch meenemen. Bij het tabblad Subtitle tracks voegt u via Add een of meer ondertitelbestanden toe aan de film.

©PXimport

15. Schijf opmaken

Klik in het hoofdmenu op Project settings. Standaard staan deze instellingen goed. Bij Title kunt u de schijf een naam geven en naast Target size kunt u aangeven naar welk soort schijf u de film wilt branden. Sluit af met Accept en ga door naar Menu settings. Hier hebt u de keuze uit een aantal standaard dvd-menu's die verschijnen bij het afspelen. Begin het werk met Create DVD. Het programma converteert de video en audio en voegt de ondertiteling toe. Vervolgens schrijft hij het geheel naar de lege schijf en kunt u deze afspelen met uw dvd-speler.

©PXimport

Encoderen met DVD Flick

Het omzetten en samenvoegen van video- en audiobestanden met DVD Flick neemt enkele uren in beslag. U kunt dit ´s nachts doen (aanrader!) of deze tijd vullen met een ouderwets potje Tetris. Zodra u in DVD Flick geklikt hebt op Create DVD, gaat Flick aan de gang met het converteren. Kies nu Entertain me en Tetris gaat direct van start. Omdat de omzetting ook de nodige kracht van de computer vraagt, is het niet aan te raden om een serieus spel op te starten die beroep doet op de rekenkracht van de grafische kaart. Uw spel of omgezette film zal vastlopen en in het ergste geval stopt uw computer er even helemaal mee.

 

©PXimport

16. Alles-in-één alternatief

Er zijn weinig goede softwarepakketten waarmee u een blu-ray-film om kunt zetten naar een uitvoerbestand, inclusief een juist audiospoor en ondertiteling. Een programma dat alle extensies kan binnenhalen en omzetten is AVS Video Converter. Een gratis proefversie (met watermerk in beeld, volledige versie is 50 dollar) is te downloaden van AVS. Selecteer bij Bladeren het juiste filmbestand. U kiest in het hoofdmenu het uitvoerformaat en selecteert vervolgens een kwaliteitsprofiel. Kies Geavanceerd voor beeldformaatinstellingen, of Profiel aanpassen voor meer controle.

©PXimport

17. Effecten in AVS Video Converter

Klik op de knop Bewerken om video- en geluidseffecten aan de film toe te voegen. Normaal gesproken is dit alleen leuk voor thuisvideo's. Toch kan wat extra contrast bijvoorbeeld helpen wanneer u de film op een mobiele telefoon wilt kijken. Onder audio-effecten vindt u opties om het geluid te normaliseren of te verhogen. De gevolgen zijn allemaal te testen in de ingebouwde mediaspeler. Sluit af met OK en ga door naar Menu. Hier is een dvd- of blu-ray-menu te maken om zo ook ondertiteling mee te nemen in de film. Tevreden? Klik op Nu converteren!

©PXimport

18. Tot slot

We hebben besproken hoe u een blu-ray-film kunt binnenhalen, omzetten en wegzetten naar een bestandsformaat van uw keuze. Goede software kost nu eenmaal geld en het is aan u of dergelijke programma's het aanschaf waard zijn. Als u van een kant-en-klare oplossing houdt, zult u bij het downloaden van filmbestanden goed de specificaties van het bestand moeten doornemen. Let hierbij niet alleen op de resolutie en kwaliteit van het beeld en geluid, maar ook op de extensie, zo speelt niet elke mediaspeler mkv-bestanden af.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro
© Paulus N. Rusyanto
Huis

Waar voor je geld: 5 randloze smartphones voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een smartphone met een dunne schermrand was jaren geleden nogal prijzig, tegenwoordig vind je ze voor een schappelijke prijs. Wij hebben vijf randloze telefoons voor minder dan 350 euro voor je weten te vinden.

Ramdloze smartphones, ook wel toestellen met een zogeheten full-screen- of edge-to-edge- display genoemd, winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit – en dat is niet zonder reden. Door het minimaliseren van de schermranden hebben deze telefoons een strak en modern design, waarbij het scherm nagenoeg de volledige voorkant van het toestel beslaat. Dit zorgt voor een luxe uitstraling. Bovendien maken fabrikanten optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, waardoor zelfs compacte toestellen een groter schermoppervlak kunnen bieden. Voor gebruikers betekent dit een betere balans tussen draagbaarheid en functionaliteit. Daarnaast zijn veel randloze smartphones uitgerust met moderne technologieën zoals in-display vingerafdrukscanners en geavanceerde gezichtsscanners.

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G is een middenklasse smartphone met een helder 6,6-inch Super AMOLED-scherm, een 50 MP hoofdcamera en een krachtige Exynos 1380-processor. Het toestel biedt 5G-connectiviteit en een batterijduur die gemakkelijk een dag meegaat. Met Samsung's One UI 6.1 en een strakke ontwerp is dit een uitstekende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en stijlvolle smartphone.

Motorola Edge 40

De Motorola Edge 40 beschikt over een 6,55-inch pOLED-scherm met een verversingssnelheid van 144 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden. Het toestel is uitgerust met een MediaTek Dimensity 8020-processor en een 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie. Dankzij de 68W TurboPower-snellader is de 4400 mAh-batterij snel opgeladen. Het slanke, randloze ontwerp met afgeronde hoeken maakt dit een toestel met een premium uiterlijk.

Nothing Phone (2a)

De Nothing Phone (2a) valt op door zijn unieke, transparante ontwerp en LED-notificatieverlichting en de mogelijkheid om afzonderlijke onderdelen makkelijk te vervangen. Het toestel heeft een 6,7-inch AMOLED-scherm, een MediaTek Dimensity 7200 Pro-processor en een dubbele 50 MP camera-opstelling. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 45W snelladen biedt deze smartphone goede preraties.

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G

De Redmi Note 13 Pro+ 5G van Xiaomi is uitgerust met een 6,67-inch AMOLED-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz en een resolutie van 1,5K. Het toestel beschikt over een 200 MP hoofdcamera, een MediaTek Dimensity 7200-Ultra-processor en een 5000 mAh-batterij die 120W snelladen ondersteunt. Door het randloze ontwerp en de krachtige specificaties is deze telefoon een uitstekende keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Google Pixel 7a

De Google Pixel 7a biedt een prettige Android-ervaring met regelmatige updates en een uitstekende camera. Het toestel heeft een 6,1-inch OLED-scherm, een Google Tensor G2-processor en een 64 MP hoofdcamera. Met functies zoals Real Tone en Night Sight levert de Pixel 7a indrukwekkende foto's, zelfs bij weinig licht. De telefoon heeft vooral aan de bovenzijde een smalle rand en de cameralens zit daarbij mooi in het display verwerkt. De compacte vormfactor maakt dit toestel ideaal voor gebruikers die een handzame smartphone zoeken.

▼ Volgende artikel
Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine
© AK | ID.nl
Huis

Nooit meer te veel wasmiddel: zo werkt automatisch doseren in je wasmachine

Automatisch wasmiddel doseren is een functie die steeds vaker voorkomt op moderne wasmachines. Handig, want je hoeft niet meer zelf af te meten hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Maar hoe werkt het precies, wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?

In dit artikel lees je:

  • Wat automatisch wasmiddel doseren is
  • Hoe goed automatisch doseren werkt
  • Wat de voordelen van automatisch doseren zijn
  • Wat de nadelen van automatisch doseren zijn
  • Hoe vaak je de reservoirs moet bijvullen
  • Welk wasmiddel je het best kunt gebruiken
  • Hoe je het doseersysteem schoon en fris houdt
  • Hoe deze functie bij verschillende merken heet

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Wat is automatisch wasmiddel doseren?

Automatisch doseren betekent dat de wasmachine zelf bepaalt hoeveel wasmiddel en wasverzachter nodig is voor elke wasbeurt. Dit gebeurt met behulp van sensoren die onder meer kijken naar het gewicht van de was, de textielsoort en soms ook hoe vuil het wasgoed is. Je vult de reservoirs één keer met vloeibaar wasmiddel en eventueel wasverzachter. De machine gebruikt bij elke wasbeurt precies de hoeveelheid die nodig is. Je hoeft dus niet meer voor elke wasbeurt te meten of te gokken of met wasmiddel te knoeien.

Hoe goed werkt automatisch doseren?

In de praktijk werkt automatische dosering over het algemeen goed. Vooral bij normaal bevuilde was levert het een schone was op zonder overdosering. De sensoren stemmen de hoeveelheid nauwkeurig af op de lading. Wel zijn er verschillen tussen systemen. Bij sommige merken kun je bijvoorbeeld zelf de dosering nog bijstellen als je merkt dat de was niet fris genoeg wordt of dat er juist zeepresten achterblijven. Bij sterk bevuilde was of speciale stoffen (zoals sportkleding of babykleding) kan het zijn dat je alsnog handmatig wilt doseren of een ander type wasmiddel nodig hebt.

©AEG

AutoDose van AEG.

Voordelen van automatische dosering

Het grootste voordeel is gemak: je vult één keer het reservoir en daarna hoef je er wekenlang niet naar om te kijken. Daarnaast helpt automatische dosering bij het besparen van wasmiddel. Veel mensen gebruiken onbewust te veel, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook zorgt voor zeepresten in kleding en de machine. Verder voorkom je slijtage aan je kleding. Te veel wasmiddel kan stoffen aantasten en zorgt ervoor dat kleding minder lang mooi blijft.

Nadelen van automatische dosering

Niet alles is positief. Automatisch doseren werkt alleen met vloeibaar wasmiddel. Waspoeder of capsules kun je niet gebruiken. Daarnaast moet je erop letten dat je de juiste soort wasmiddel kiest. Sommige systemen werken niet goed met dikkere of schuimende middelen.

Een ander aandachtspunt is geur: omdat je het reservoir lang gebruikt, kan dat na verloop van tijd een muffe geur afgeven. Regelmatig schoonmaken en niet te lang wachten met bijvullen helpt dat voorkomen.

Bij sommige systemen kun je niet zelf bepalen welk vak je voor welk type wasmiddel gebruikt, of kun je geen speciaal wasmiddel apart instellen (bijvoorbeeld voor witte was of wol). Dat maakt je wat beperkter in je mogelijkheden.

©AEG

Hoe vaak moet je bijvullen?

Dat hangt af van de capaciteit van het reservoir en hoe vaak je wast. Gemiddeld gaat een volle tank tussen de 20 en 40 wasbeurten mee. Sommige machines geven een seintje als het wasmiddel bijna op is, bij andere moet je het zelf in de gaten houden.

Welk wasmiddel werkt het best?

Gebruik altijd vloeibaar wasmiddel. Veel fabrikanten raden hun eigen merk aan (zoals bijvoorbeeld Miele UltraPhase). In de praktijk werken veel gangbare A-merken ook goed, zolang ze niet te dik of sterk schuimend zijn. Vermijd ecologische of geconcentreerde wasmiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor handmatige dosering, tenzij het systeem ze aankan. Bij sommige merken slimme wasmachines (zoals Bosch en Siemens) kun je met de app de barcode op je eigen wasmiddelen scannen. De app stuurt dan informatie over de concentratie van je wasmiddel en de waterhardheid automatisch door naar de wasmachine, zodat echt altijd de juiste dosering wordt gebruikt.

Test een wasmiddel een tijdje en kijk hoe de machine reageert: blijft er schuim achter, wordt de was goed schoon, ruikt het fris? Zo ontdek je wat het beste werkt voor jouw situatie.

©Miele

Miele UltraPhase-flacons.

Het automatische doseersysteem schoonmaken Vloeibaar wasmiddel en wasverzachter bevatten stoffen die na verloop van tijd een laagje kunnen achterlaten in het reservoir en de leidingen. Het is dus belangrijk om het automatische doseersysteem regelmatig schoon te maken. De meeste machines hebben reservoirs die je makkelijk kunt uitnemen. Spoel deze ongeveer eens per maand om met warm water. Gebruik eventueel een klein beetje schoonmaakazijn om opgehoopte zeepresten los te weken. Let erop dat je alles goed naspoelt en laat drogen voordat je de reservoirs terugplaatst. Heeft jouw machine vaste tanks die je niet kunt loshalen? Gebruik dan het schoonmaakprogramma (indien aanwezig) of spoel het systeem door; dit doe je door het reservoir te vullen met warm water zonder wasmiddel. Draai vervolgens een wasprogramma zonder was. Controleer ook regelmatig de dopjes, klepjes en slangetjes rondom het doseersysteem. Een tandenborstel kan helpen om lastige randjes schoon te maken.

Van i-DOS tot SmartDosing

In onderstaande tabel zie je wat de benaming voor het automatisch-doseersysteem is bij de grootste wasmachine-merken.

MerkBenamingUitleg
Boschi-DOS 1Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
Boschi-DOS 2Twee reservoirs, een voor wasmiddel en een voor wasverzachter of een ander soort wasmiddel, instelbare dosering, houdt rekening met waterhardheid
AEGAutoDoseVier reservoirs (automatisch en handmatig), appwaarschuwingen, flexibel
SiemensintelligentDosingVergelijkbaar met i-DOS, instelbaar via display/app, kalkherkenning
MieleTwinDosWerkt met UltraPhase-cartridges of hervulbare reservoirs, zeer precies
SamsungAutoDoseTwee reservoirs, instelbaar via display en app, werkt met veel merken
HisenseAutoDoseEenvoudig systeem met één reservoir, basisinstellingen
LGezDispenseTwee grote reservoirs, appkoppeling, slimme sensoren
BekoAutoDoseEenvoudig systeem, vaak één reservoir, geen appkoppeling
Whirlpool6th Sense AutoDoseTwee reservoirs, gekoppeld aan 6th Sense-sensoren, stabiele werking
HaierSmartDosingAutomatische aanpassing aan belading, vaak één groot reservoir, appinstellingen

Conclusie

Automatische dosering maakt wassen makkelijker en voorkomt verspilling van wasmiddel. Vooral bij regelmatig gebruik is het een handige functie die tijd bespaart en je kleding beschermt. De werking hangt af van het merk en type wasmiddel dat je gebruikt. Kies daarom een machine die bij jouw wasgedrag past (tip: bij (web)winkels die wasmachines verkopen kun je modellen makkelijk met elkaar vergelijken) en experimenteer met verschillende vloeibare wasmiddelen om de beste combinatie te vinden.