ID.nl logo
Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?
© Maryia - stock.adobe.com
Huis

Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?

E-readers zijn gewild bij zowel jong als oud. Logisch, want met digitale boeken bespaar je thuis ruimte en op vakantie neem je zo met gemak het equivalent van een hele stapel leesvoer mee. E-readers zijn alweer zo’n vijftien jaar op brede schaal verkrijgbaar. Er valt inmiddels dan ook veel te kiezen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van e-readers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

📚 In dit artikel kijken we naar acht features en opties van e-readers. Met deze informatie wordt het voor jou makkelijker om de voor jou beste e-ereader te vinden. We behandelen: Elektronische inkt | Schermformaat | Systeemprestaties | Behuizing | Verlichting | Internet | Opslagruimte | Luisterboeken

Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede e-readers

1: Elektronische inkt

E-readers hebben een zogeheten e-inkscherm. Deze afkorting staat voor de Engelse term electronic ink, oftewel elektronische inkt. De eigenschappen van dit scherm komen overeen met die van echt papier. Zo heb je net als bij fysieke boeken niet of nauwelijks te maken met lichtweerkaatsing. Dat geeft je ogen ten opzichte van tablet- en smartphoneschermen meer rust, zodat je langer kunt lezen. Dankzij een hoog contrast kun je zelfs in de volle zon van leesvoer genieten. Mooi meegenomen is dat e-ink weinig energie verbruikt. Je leest op een enkele acculading met gemak meerdere e-books uit. Een e-inkscherm verbruikt alleen energie bij het verversen van beeld. Denk bijvoorbeeld aan het ‘omslaan’ van een pagina. Is een pagina eenmaal geopend, dan vereist dat geen energie van de accu. 

De meeste e-readers tonen alleen zwarte of witte beeldpunten, maar sinds enkele jaren zijn er ook producten met een kleurenscherm op de markt. Met name voor liefhebbers van kinderboeken, stripboeken en tijdschriften is dat interessant, want e-readers met een gekleurd e-inkscherm tonen illustraties in hun volle glorie. Houd wel rekening met een meerprijs ten opzichte van vergelijkbare modellen met een zwart-witscherm. 

De PocketBook Color is een breed verkrijgbare e-reader met een kleurenscherm van 6 inch. 

 

🟢 Tablet of e-reader? Een e-reader en tablet zijn beide mobiele apparaten waarmee je e-books kunt lezen. Twijfel je tussen deze producten? Voor boekenwurmen biedt een e-reader veruit het meeste leescomfort. Vanwege het e-inkscherm lees je op dit apparaat prettiger. Maar omdat lezen de voornaamste functie van de e-reader is, kun je er bijvoorbeeld geen apps op installeren. Open je slechts af en toe een digitaal boek, dan zou je een tablet kunnen overwegen. Het felverlichte scherm is tijdens leessessies weliswaar vermoeiender voor de ogen, maar met dit apparaat kun je natuurlijk veel meer doen. De betere tablets zijn in de regel wel duurder dan e-readers. 

Lees je het liefst uren achtereen op de bank? Gebruik hiervoor bij voorkeur een e-reader.

2: Schermformaat 

E-readers zijn er in allerlei soorten en maten. Een belangrijk onderscheid is het schermformaat. De kleinste modellen hebben een e-inkscherm van 6 inch. Dat is vergelijkbaar met een bladzijde van een pocketbook. Zo’n apparaatje neem je vanzelfsprekend gemakkelijk mee. Bovendien is de behuizing licht, zodat je een e-book met één hand kunt lezen. Wil je liever een exemplaar dat ongeveer overeenkomt met een bladzijde van een gemiddeld leesboek? Dan kom je uit bij een e-reader van 7 of 8 inch. Die is evengoed nog handzaam, zodat je hem bijvoorbeeld eenvoudig in een tas meeneemt. 

Als laatste bestaan er ook e-readers met een scherm van ongeveer 10 inch of zelfs nog groter. Nuttig voor wie graag grotere letters instelt; hiervoor is namelijk voldoende schermruimte. Grote e-readers zijn over het algemeen stevig aan de prijs. Houd bovendien rekening met een hoger gewicht, waardoor je de reader meestal met twee handen dient vast te houden. Naast het schermformaat is ook de resolutie een belangrijke factor. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Gelukkig is bij de huidige generatie e-readers de resolutie doorgaans prima in orde. 

Bepaalde e-readers hebben ongeveer het formaat van een fysiek leesboek, zoals het 8inch-scherm van deze Kobo Sage. 

3: Systeemprestaties 

Net als een tablet bevat een e-reader een processor en werkgeheugen. Neem de specificaties hiervan grondig door, want die zijn cruciaal voor de systeemprestaties. Op e-readers met weinig processorkracht duurt het bijvoorbeeld langer om door het menu te navigeren en e-books te openen. Bovendien starten deze apparaten langzamer op. Tegenwoordig heeft een doorsnee e-reader een processor met een kloksnelheid van 1 GHz en 512 MB werkgeheugen. Dat is voldoende om vlot in het menu en door e-books te navigeren. 

De meeste e-readers zijn tegenwoordig ook geschikt voor allerlei andere taken dan alleen lezen. Denk bijvoorbeeld aan surfen op internet, muziek luisteren, aantekeningen maken en zelfs spelletjes spelen. In dat geval is een beetje extra rekenkracht geen overbodige luxe. Er zijn snelle e-readers met een dualcore- of quadcore-processor verkrijgbaar. Je betaalt daar wel een meerprijs voor. 

Voor aanvullende taken, zoals het maken van aantekeningen, is extra rekenkracht prettig. 

4: Behuizing 

Zodra je een fysiek boek uit hebt, pak je een ander exemplaar. Bij een e-reader gaat dat natuurlijk anders; je hebt gebruikt immers continu hetzelfde apparaat. Het is dan ook heel belangrijk dat de e-reader prettig in de hand ligt. Hebben je vingers voldoende grip en is het apparaat voor lange leessessies niet te zwaar? Van compacte modellen valt het gewicht overigens erg mee. Zo zijn producten met een 6inch-scherm meestal lichter dan 200 gram. E-readers van 7 inch liggen doorgaans net boven deze grens. 

De bekende merken Kobo, Amazon Kindle en PocketBook ontwikkelen diverse leesapparaten met een (spat)waterbestendige behuizing. Zo zijn de breed verkrijgbare producten Kobo Libra 2 en Clara 2E voorzien van een IPx8-gecertificeerde behuizing. Die zijn volledig waterdicht. Handig voor wie graag in bad of bij het zwembad leest. 

©PXimport

Gebruik je een e-reader regelmatig in de buurt van water, dan heb je baat bij een model met een IPx8-gecertificeerde behuizing. 

🟢 Hoesjes voor e-readers  Met een hoesje bescherm je het apparaat beter tegen krassen, stof en valschade. Kobo en PocketBook produceren zelf geschikte hoesjes voor hun e-readers. Je weet dan zeker dat het perfect past. Vaak is er ook een steun geïntegreerd, zodat je de e-reader bijvoorbeeld op een tafel of bureau kunt neerzetten. Vouw je de hoes open, dan gaat het e-inkscherm veelal automatisch aan. Voor het dichtklappen hebben de betere hoezen meestal een magnetische sluiting. De e-reader gaat vervolgens vanzelf uit. Vind je een officiële hoes van de genoemde merken te duur? Geen probleem, want allerlei andere fabrikanten ontwikkelen ook e-readerhoezen; die zijn in de regel een stuk goedkoper. 

Dit hoesje voor de Kobo Libra 2 heeft een geïntegreerde steun en magnetische sluiting. 

5: Verlichting 

Het e-inkscherm bootst de eigenschappen van echt papier zo goed mogelijk na. Lees je in het donker, dan vereist dat normaal gesproken een leeslampje. Tegenwoordig hebben alle nieuwe e-readers schermverlichting. Pas hiervan de helderheid naar eigen wens aan. Sommige luxe exemplaren hebben zelfs een speciale sensor. In dat geval wijzigt de e-reader op basis van het aanwezige omgevingslicht de helderheid van het scherm. Houd er rekening mee dat bij gebruik van schermverlichting de accu sneller leeg raakt. 

Veel mensen lezen voor het slapengaan nog een paar pagina’s of een hoofdstuk. Doe jij dat ook, dan is een e-reader met een blauw-lichtfilter een verstandige keuze. Kobo noemt deze functie ComfortLight Pro. Dit oranjeachtige licht is rustgevender voor je ogen, waardoor je na het lezen makkelijker in slaap valt. Comfortlight Pro toont overdag een kleine hoeveelheid blauw licht. Zodra de avond valt, geeft het scherm steeds minder blauw licht weer. Overigens is het ook mogelijk om deze instellingen handmatig aan te passen. 

©Seventyfour - stock.adobe.com

Dankzij de schermverlichting van e-readers heb je geen leeslampje meer nodig. 

6: Internet 

Alle moderne e-readers ondersteunen wifi. Het voordeel hiervan is dat je rechtstreeks e-books naar het apparaat kunt downloaden. Er is dus geen tussenkomst van een computer nodig, al kan dat uiteraard wel. Verder bevat het menu vaak een browser, zodat je tussen het lezen door bijvoorbeeld iets op internet kunt opzoeken. Vergeleken met een tablet of smartphone werkt een browser op een e-reader wel iets trager. Een e-inkscherm bouwt een nieuw beeld namelijk niet zo snel op als een regulier scherm. Het menu van moderne e-readers bevat verder een functie om online woorden op te zoeken in een woordenboek of encyclopedie. 

De meeste e-readers bevatten een geïntegreerde boekenwinkel. Open op een Kobo-apparaat maar eens de Kobo Store, terwijl je op een toestel van PocketBook eveneens toegang hebt tot een online boekenwinkel. Met name de Kobo Store is erg uitgebreid. Deze winkel is gekoppeld aan de online catalogus van Bol.com. Je vindt hier een indrukwekkend Nederlandstalig aanbod waarbij je ook luisterboeken kunt downloaden. Tientallen e-books zijn zelfs gratis. Ben jij een heuse boekenwurm? Overweeg dan een abonnement op Kobo Plus: vanaf 9,99 euro per maand heb je dan onbeperkt toegang tot honderdduizenden titels. 

Op www.kobo.com/plus kun je het uitgebreide aanbod van Kobo Plus verkennen. 

 

🟢 E-books lenen Net als fysieke boeken kun je ook e-books lenen. Je kunt hiervoor terecht bij de Online Bibliotheek. Een jaarabonnement kost 42 euro; je kunt dan elke drie weken maximaal tien e-books én tien luisterboeken lenen. Bovendien heb je toegang tot diverse online tijdschriften, zoals AutoWeek, Libelle, Story en Vrij Nederland. Het overzetten van geleende e-books vereist overigens wel enige aandacht. Allereerst is het een voorwaarde dat de e-reader het beveiligde formaat Adobe DRM ondersteunt. Producten van Kobo en PocketBook zijn geschikt, maar de Amazon Kindle bijvoorbeeld niet. Installeer verder Adobe Digital Editions op de computer. Je koppelt jouw e-reader aan dit programma en kopieert geleende e-books daarna naar het leesapparaat. 

De online catalogus van de bibliotheek telt talloze (luister)boeken in allerlei genres. 

7: Opslagruimte 

E-books bewaar je vanzelfsprekend rechtstreeks op de e-reader. Nieuwe producten hebben meestal 8, 16 of 32 GB opslagcapaciteit. Een enkel exemplaar bevat 64 GB opslag. Dat lijkt misschien weinig, maar e-books nemen nauwelijks ruimte in beslag. Ga uit van ongeveer duizend reguliere e-books per gigabyte. Kinderboeken en tijdschriften bevatten meer afbeeldingen, die slokken om die reden meer capaciteit op. Verder kun je op moderne e-readers ook luisterboeken en muziekalbums bewaren. In dat geval is een e-reader met flink wat opslagruimte geen overbodige luxe. 

Kun je niet alles opslaan wat je wilt? Sommige modellen bevatten een microSD-kaartslot. Met name producten van PocketBook hebben veelal een geheugenkaartlezer. Op die manier voeg je eenvoudig extra ruimte toe. Bovendien kun je zo makkelijker digitale boeken vanaf de computer naar de e-reader overzetten. Controleer in de specificaties welke microSD-kaarten de e-reader ondersteunt. 

De roodgekleurde PocketBook Touch Lux 5 bevat aan de onderzijde een gleuf voor een microSD-kaart.

8: Luisterboeken 

Van vrijwel alle populaire Nederlandse titels bestaan er ook luisterboeken. Die zijn ingesproken door de auteur, een bekende Nederlander of een ander persoon met een prettige stem. Check in de specificaties van de beoogde e-reader of het apparaat met audioformaten overweg kan. Nieuwe modellen van Kobo accepteren alleen luisterboeken die je in de Kobo online boekenwinkel aanschaft. Producten van PocketBook ondersteunen meestal meerdere populaire audioformaten, zoals mp3 en ogg. Naast audioboeken kun je daarmee ook eigen opgeslagen muziek beluisteren. Zo kun je tijdens het lezen bijvoorbeeld van rustgevende achtergrondmuziek genieten. 

Het afspelen van ingesproken boeken kan op verschillende manieren. Bepaal vooraf welke methode(n) jij prettig vindt en zoek daar een passende e-reader bij. Als het leesapparaat bluetooth ondersteunt, koppel je hieraan een draadloze hoofdtelefoon, speaker of autoradio. Sommige e-readers hebben daarnaast een ingang voor een bekabelde koptelefoon, hiervoor leveren sommige fabrikanten een speciaal verloopsnoertje mee. Je luistert dus vrijwel altijd via een extern apparaat naar het boek. Een uitzondering hierop zijn sommige luxe e-readers met een geïntegreerde speaker. Daarmee kun je namelijk rechtstreeks een luisterboek of muziekalbum afspelen. 

De PocketBook Era heeft voor de weergave van audio aan de onderkant een klein speakertje. 

 

🟢 Epub-ondersteuning Amazon Kindle? Amazon brengt met zijn Kindle-serie al jarenlang vriendelijk geprijsde e-readers op de markt. Deze apparaten kenden tot voor kort een groot nadeel: ze ondersteunden het epub-formaat niet (het gangbare bestandsformaat voor Nederlandstalige e-books). Gelukkig lanceerde het Amerikaanse concern onlangs een functie waarmee gebruikers eigen epub-bestanden naar hun Kindle kunnen sturen. Dat werkt via e-mail of een app. Amazon converteert het epub-bestand vervolgens naar een formaat dat de e-reader ondersteunt. Overigens werkt het converteren van epub naar een Kindle-formaat ook met het gratis programma Calibre dat sowieso handige software is voor het beheren van een e-bookbibliotheek.

Het 2022-model van de Amazon Kindle. Onlangs lanceerde het Amerikaanse concern een functie waarmee gebruikers eigen epub-bestanden naar hun Kindle kunnen sturen. 

 

 

 

▼ Volgende artikel
Review Eufy E20 3-in-1-robotstofzuiger – Conceptapparaat met groeiruimte
© Wesley Akkerman
Huis

Review Eufy E20 3-in-1-robotstofzuiger – Conceptapparaat met groeiruimte

De Eufy E20 is een 3-in-1-robotstofzuiger. In dit geval betekent het dat je hem op drie manieren kunt gebruiken: als robotstofzuiger, als steelstofzuiger en als kruimeldief. Het is een opmerkelijk product, maar ook eentje dat duidelijk net uit de conceptfase is.

Goed
Conclusie

De Eufy E20 laat een gemengde indruk achter. Laten we beginnen met de positieve punten. Het concept is slim: met één aankoop haal je in feite drie apparaten in huis. Je schakelt moeiteloos tussen standen en kunt de opvangbak altijd laten leegzuigen, zelfs na handmatig stofzuigen. De installatie is eenvoudig, de app is overzichtelijk en de prijs verrassend scherp. Daar staat tegenover dat de plastic afwerking en matte uitstraling het geheel wat goedkoper doen aanvoelen dan nodig is. De zuigkracht schiet tekort en op een vloerkleed lijkt de robot soms niet goed uit de voeten te kunnen. Navigeren gaat verder prima, maar de beperkingen zijn duidelijk. Dit voelt als een concept dat marktrijp is, maar nog flink wat ruimte heeft om te groeien.

Plus- en minpunten
  • Drie apparaten ineen
  • Wisselen van stand gaat moeiteloos
  • Navigatie gaat redelijk
  • Betaalbaar
  • Kleden vormen een probleem
  • Intelligentie en zuigkracht laten te wensen over
  • Steel te kort
  • Kaart vergt veel aandacht

De meeste mensen hebben óf een reguliere (steel)stofzuiger óf een robotstofzuiger, maar zelden allebei – dat zou wat overdreven zijn. Soms wordt een robotstofzuiger nog wel gecombineerd met een eenvoudige, goedkope stofzuiger voor de trap, maar dat blijft meestal bij een model van een paar tientjes, met bijbehorende beperkingen in zuigkracht en duurzaamheid. Wat nou als je met één product beide apparaten in huis zou kunnen halen?

Die vraag zal ongetwijfeld door de hoofden van de Eufy-ingenieurs zijn gegaan. Het Eufy E20-systeem combineert namelijk een robotstofzuiger met een steelstofzuiger. En de derde modus? Een kruimeldief – al geldt dat eigenlijk voor bijna elke steelstofzuiger. Vaak levert de fabrikant gewoon een extra mondstuk mee, zodat je het apparaat een korte snuit geeft. Het 3-in-1-concept is dus een beetje een marketingverhaal, maar dat maakt het niet minder cool.

©Wesley Akkerman

(Robot)stofzuiger

De Eufy E20 kost 549 euro. Dat is niet bijster veel voor een robotstofzuiger. Het installeren is zo gepiept. Je zet het basisstation neer, legt daar een plastic mat voor (die wel een béétje te goedkoop oogt…) en schuift de stofzuiger naar binnen om hem op te laden. Vervolgens download je de app, voeg je hem toe en volg je de resterende instructies op. Eufy is altijd erg goed geweest in het toegankelijk maken ingewikkelde producten; ook nu is dat het geval.

In de doos zit daarnaast de steel voor de steelstofzuiger en nog een snoet voor de kruimeldief. Wisselen van stofzuigermodus is zo gepiept. Je druk op de rode knop achterin en tilt de zuigmachine er zo uit. Dat is een handigheidje; maar als je dat door hebt, is het geen probleem. Vervolgens klik je er een andere steel of mond op en klaar is kees. Daarin is Eufy niet anders dan bijvoorbeeld een Dyson-steelstofzuiger, die op eenzelfde manier werkt met accessoires.

©Wesley Akkerman

Als een dronken zeeman 🥴

Waarin Eufy ook een beetje op Dyson lijkt, is het royale gebruik van plastic. Dat geeft beide merken een minder hoogwaardige uitstraling dan nodig is. Bij Dyson betaal je daar fors bedrag voor, maar omdat de Eufy een stuk betaalbaarder is, speelt dat hier voor ons een minder grote rol. Het voordeel van al dat plastic is dat het systeem licht in de hand ligt, waardoor stofzuigen minder inspannend is en je arm niet snel vermoeid raakt wanneer je ouderwets zelf stofzuigt.

Maar waarom zou je zelf stofzuigen als de robot dat voor je kan doen? Nou, zoals gezegd kan het handig zijn voor de trap. Bovendien lijkt de Eufy E20 op tapijt soms zijn richting kwijt te raken, waardoor hij als een soort dronken zeeman een flauwe bocht maakt en dan weer van het vloedkleed af dwarrelt… zonder dus echt schoongemaakt te hebben. Waardoor je het dus achteraf zelf nog een keer moet doen.

©Wesley Akkerman

Kaart aanmaken tijdrovend

Met handmatig zuigen bereik je ook beter de hoeken en andere plekken die de robotstofzuiger overslaat. Vooral de hoeken blijven een uitdaging, al zijn we over het algemeen tevreden over de navigatie van de robot. Het kan beter en nauwkeuriger, maar daar betaal je dan vaak het dubbele voor, en dan haal je geen 3-in-1-systeem in huis. En wat betreft de zuigkracht: als je geen huisdieren of kinderen hebt, dan volstaan de 8000 Pa van de Eufy E20.

Ondanks de scherpe prijs hebben we wel kritiek op de slimme functies. De E20 kan een kaart aanmaken, maar daar blijft het bij. Tapijten moet je handmatig markeren en grenzen zelf instellen, omdat het systeem geen meubels herkent. Zodra de no-go-zones vastliggen, werkt alles prima, maar het kost meer moeite dan bij vergelijkbare robotstofzuigers. Gelukkig is de app overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, al blijft het instellen een tijdrovend klusje.

©Wesley Akkerman

Op afstand bestuurbaar

Het schoonmaakproces neemt niet veel meer tijd in beslag dan bij andere robotstofzuigers die we getest hebben. Maar het kan wel zijn dat deze Eufy wat vaker naar de basis terugkeert om de opvangbak te legen: die is namelijk niet heel groot.  Over een oppervlakte van pakweg 57 vierkante meter doet de E20 ongeveer drie kwartier en dat is acceptabel. Je kunt ervan op aan dat hij de boel nog even aan kant krijgt voordat je bezoek krijgt.

Een van de tofste dingen (die we bijna nergens anders terugvinden) is de directe bediening. Binnen de Eufy-app vind je hier een speciaal venster voor, waardoor het net een op afstand bestuurbare auto wordt. Daardoor kun je hem op een specifieke plek laten stofzuigen, bijvoorbeeld als je geknoeid hebt naast de eettafel. Je zou hem de opdracht kunnen geven om de hele eetkamer schoon te maken, maar dan neemt hij alles mee. Met deze modus werk je een stuk gerichter.

©Wesley Akkerman

Een gaaf idee

Of je haalt de zuigmodule uit de robot en klikt de steel eronder (voor de duidelijkheid: in de robot zitten de wielen, sensoren en camera, terwijl het deel dat je eruit haalt de module van het zuigsysteem is). De steel zelf vinden we net iets te kort voor comfortabel gebruik. Je kunt hem een beetje uitschuiven, maar zelfs dan nog schiet de lengte tekort. Maar gewoon alleen het idee dat dit kan en dat je altijd de stofzuiger die je nodig hebt tot je beschikking hebt, is en blijft gaaf.

Welke stofzuigervariant je ook gebruikt, je hebt de keuze uit vier zuigmodi. De robot stel je in via de app, terwijl je de steelstofzuiger bedient met een knop op het systeem zelf. Op zich doet de steelvariant zijn werk prima, maar dit is niet het sterkste punt van de E20. Ondanks het hoge aantal Pascal (Pa) laat de zuigkracht te wensen over. Voor algemene schoonmaak is het prima, maar vuil blijft soms achter, zelfs als je er meerdere keren overheen gaat – of je dat nu doet in de robotstofzuiger- of in de steelstofzuigerstand.

©Wesley Akkerman

Zelf leegmaken

De standaard steelkop heeft overigens een borstel die goed overweg kan met zowel dieren- als mensenharen. We hebben niet gemerkt dat het systeem zich in haren verslikt of dat de borstel na een paar keer stofzuigen helemaal onder zit. De ervaring met de steelstofzuiger en kruimeldief is degelijk, maar zonder echte uitschieters. Voor nu is het prima, maar niet bijzonder. Doordat de kop en opzetstukken volledig van hard plastic zijn, oogt het geheel wat goedkoop. Een opvolger zou dat kunnen verbeteren met meer rubberen details of zachte borstels.

Wat dan wel weer uniek is, is dat je de stofbak kunt laten leegzuigen door de thuisbasis. Dat kan na een robotrondje, maar ook als je er zelf mee in de weer bent geweest bent (je doet dat trouwens door de bak opnieuw in de robot te klikken). Je zou tot iets meer dan twee maanden met de bak in de basis moeten kunnen doen; dat scheelt wat tripjes naar de vuilnisbak en gedoe met zelf de bak leeggooien. Verder laadt dat station de interne accu natuurlijk op. Met 2,5 uur moet de accu weer vol zijn.

Eufy E20 3-in-1 kopen?

De Eufy E20 laat een gemengde indruk achter. Laten we beginnen met de positieve punten. Het concept is slim: met één aankoop haal je in feite drie apparaten in huis. Je schakelt moeiteloos tussen standen en kunt de opvangbak altijd laten leegzuigen, zelfs na handmatig stofzuigen. De installatie is eenvoudig, de app is overzichtelijk en de prijs verrassend scherp.

Daar staat tegenover dat de plastic afwerking en matte uitstraling het geheel wat goedkoper doen aanvoelen dan nodig is. De zuigkracht schiet tekort en op een vloerkleed lijkt de robot soms niet goed uit de voeten te kunnen. Navigeren gaat verder prima, maar de beperkingen zijn duidelijk. Dit voelt als een concept dat marktrijp is, maar nog flink wat ruimte heeft om te groeien.

▼ Volgende artikel
Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?
© Rene Schroeder
Huis

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Het ontdooien van je vriezer is een klus die je waarschijnlijk het liefst zo lang mogelijk uitstelt. Toch is het belangrijk om dit regelmatig te doen. In dit artikel vertellen we je wanneer je je vriezer moet ontdooien en hoe je dit het beste doet.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wanneer moet je je vriezer ontdooien?
  • Waarom is het belangrijk om je vriezer regelmatig te ontdooien?
  • Hoe maak je je vriezer het beste schoon?

Lees ook: Hoe vaak moet je je koelkast schoonmaken?

Wanneer is het weer tijd om de vriezer te ontdooien?

Als de lades van je vriezer lastig sluiten, is dat een goede indicatie dat het tijd is om je vriezer te ontdooien. Door ijsvorming op de binnenste wanden is er minder ruimte voor de lades om goed te sluiten. Bovendien zorgt de ijsvorming ervoor dat je vriezer harder moet werken, wat niet alleen energie verspilt, maar ook de levensduur van het apparaat verkort. 

IJsvorming ontstaat doordat iedere keer dat je de deur van de vriezer opent, er warme, vochtige lucht van buiten tegen de wanden aan komt. Vervolgens bevriest de gecondenseerde lucht tegen de wanden. Hoe vaker en langer je de deur opent, hoe meer ijsvorming er ontstaat. Op de lange termijn ontkom je dus uiteindelijk niet aan ijsvorming, tenzij je een vriezer met No Frost-technologie hebt.

Is je vriezer uitgerust met No Frost? Dan is ontdooien vaak niet nodig. De technologie voert de vochtige lucht namelijk af en blaast verse droge lucht naar binnen. Maak het apparaat wel minstens één of twee keer per jaar goed schoon van binnen. Meestal is het voldoende om je vriezer twee keer per jaar te ontdooien en schoon te maken. Bij oudere vriezers kan deze onderhoudsklus vaker terugkeren, zoals elk kwartaal.

Ruik je een onaangename geur bij het openen van je vriezer? Ook dan is het tijd om je vriezer grondig schoon te maken (en eventueel eerst te ontdooien). Die muffe geur ontstaat bijvoorbeeld door open verpakkingen, etenswaren die ver over de houdbaarheidsdatum zijn of vocht dat is vrijgekomen uit nog niet helemaal ingevroren producten. Controleer regelmatig de inhoud van je vriezer en maak het apparaat indien nodig schoon.

Lees ook: Deze functies kun je allemaal vinden op een vriezer

©Yanukit - stock.adobe.com

Hoe maak je je vriezer schoon?

Is het tijd om je vriezer schoon te maken? Ga dan als volgt te werk. Trek eerst de stekker uit het stopcontact en maak de vriezer helemaal leeg. Leg producten die je wilt bewaren in een koeltas met koelelementen of een zak ijsblokjes. Als het vriest, kun je de bevroren etenswaren ook even buiten neerleggen. Verwijder ook alle lades en laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze schoonmaakt. 

Laat de deur van de vriezer openstaan om het ijs te laten smelten. Als er veel ijsvorming is, kan dit soms enkele uren in beslag nemen. Je kunt dit proces versnellen door een emmer heet water in de vriezer te plaatsen en de deur te sluiten. Na een halfuur moet het meeste ijs ontdooid zijn. 

Het overgebleven ijs is vaak makkelijk te verwijderen met de hand of met een warme, natte doek. Gebruik geen scherpe voorwerpen om het resterende ijs weg te halen en laat ook hittebronnen zoals een föhn achterwege; die kunnen je vriezer beschadigen. 

Is je vriezer ontdooid? Maak een sopje met warm water en een neutraal geurende allesreiniger (of gebruik soda). Zorg dat de binnenkant van je vriezer goed droog is na de poetsbeurt, zodat er niets vastvriest als je de stekker er weer in steekt en de vriezer weer langzaam op temperatuur komt. Je vriezer kan weer gevuld worden!

Lees ook: 12 tips tegen vieze geurtjes in huis

Baking soda nodig?

(je kunt het maar in huis hebben)