Amazon Kindle Paperwhite 2015 - Lekker scherp lezen

© PXimport

Amazon Kindle Paperwhite 2015 - Lekker scherp lezen

Computer accessoires

Geplaatst: 21 juli 2015 - 03:57

Aangepast: 24 november 2022 - 11:29

Jeroen Boer

De zomervakantie is het ideale moment om eindelijk eens een boek te lezen. Tegenwoordig ga je natuurlijk niet met boeken sjouwen en neem je een e-reader mee. Amazon heeftn et een nieuwe versie van de Kindle Paperwhite uitgebracht. Valt er eigenlijk nog iets te verbeteren aan een e-reader?

Amazon lanceerde onlangs de derde versie van zijn Kindle Paperwhite e-reader. Uiterlijk is er geen verschil met de vorige generatie die op zijn beurt weer weinig afweek van de eerste uitvoering. Het verschil zie je pas als je hem aanzet: Amazon heeft net als op topmodel Kindle Voyage gekozen voor een 6inch-scherm met een resolutie van 1072 x 1448 pixels. Hiermee kom je op 300 ppi, dezelfde scherpte als drukwerk. Toegegeven: Amazon moest de Paperwhite wel voorzien van deze hogere resolutie om een antwoord te bieden op Kobo's Glo HD die qua prijs vergelijkbaar is met de Paperwhite. Lees ook: Kobo Glo HD - Je nieuwe vakantieliefde?

© CIDimport

We raden je aan om het bijbehorende hoesje aan te schaffen.

De minimalistisch vormgegeven behuizing voelt stevig aan en is aan de achterkant rubberachtig afgewerkt waardoor de e-reader niet snel uit je hand glijdt. Ik zou je overigens aanraden om de bijbehorende lederen hoes (ongeveer 30 euro) aan te schaffen. Een E Ink-scherm is namelijk een stuk kwetsbaarder dan een bijvoorbeeld een tabletscherm.

Lekkerder lezen

Het scherm maakt gebruik van E Inks Carta-technologie en heeft een goed contrast waardoor het scherm goed te lezen is. De verhoogde resolutie is in vergelijking met het vorige model zichtbaar scherper, maar niet wereldschokkend. Koop je nu een e-reader, kies dan zeker voor een 300ppi-scherm. Heb je al een e-reader, dan hoef je niet direct naar de winkel te rennen. Zoals zo'n beetje iedere moderne e-reader heeft Amazon verlichting ingebouwd waardoor je ook in het donker kunt lezen of het 'papier' overdag juist witter kan doen tonen. Een andere grote verbetering op leescomfort zou moeten komen van de verbeterde typografie-engine in combinatie met het nieuwe door Amazon ontworpen lettertype Bookerly. Dit lettertype is door Amazon speciaal ontworpen voor weergave op schermen. Bookerly is prima leesbaar, maar een groot verschil met andere lettertypes merk ik zelf niet.

© CIDimport

Het verlichte scherm is prima afleesbaar.

Aanraakscherm

De Kindle Paperwhite heeft nog steeds enkel een aan/uit-knop en je bedient hem dan ook via het aanraakscherm. Dit werkt gelukkig erg goed: het aanraakscherm is een capacitief exemplaar dat uitstekend reageert en net wat beter werkt dan het op infrarood gebaseerde scherm van de vergelijkbare Kobo Glo HD. Daarbij is het apparaat ook nog eens heel vlot. Tijdens het lezen kun je rechts tikken om de pagina om te slaan en links tikken om een pagina terug te bladeren. Daarnaast kun je ook veegbewegingen maken. Als je tijdens het lezen ergens in de bovenste helft van het scherm tikt, dan opent het optiemenu waarmee je onder andere het lettertype en de verlichting kunt instellen. Deze verlichting werkt goed, een verschil met Amazons duurdere Kindle Voyage is dat het helderheidsniveau van de verlichting niet automatisch wordt aangepast.

© CIDimport

De achterkant is rubberachtig afgewerkt.

Nu ook Nederlandstalig

Niet alleen de e-reader zelf zit prima in elkaar, ook het ecosysteem voelt goed aan. Amazons Kindle-platform maakt het erg eenvoudig om boeken op de e-reader aan te schaffen. Schaf je de 3G-variant van de Kindle aan, dan heb je overal via 3G gratis toegang tot Amazons boekwinkel. Sinds eind 2014 biedt Amazon via Amazon.nl ook Nederlandstalige boeken aan, voor die tijd was het grootste nadeel van een Kindle dat je geen Nederlandstalige boeken kon kopen. Nog steeds is er geen ondersteuning voor ePub en je kunt dus geen boeken aanschaffen bij andere aanbieders. Wel is het met bijvoorbeeld Calibre mogelijk om ePub-bestanden om te zetten naar het mobi-formaat dat je op de Kindle kunt lezen.

Conclusie

Kindles tweede generatie Paperwhite was al een prima e-reader, maar met de derde generatie brengt Amazon hem weer helemaal bij de tijd. In vergelijking met zijn voorganger krijg je een beter scherm en meer opslaggeheugen. Het verbeterde scherm is zeker zichtbaar en wat mij betreft een bonus voor nieuwe kopers. Heb je al een e-reader, dan is het verschil niet wereldschokkend. Zeker als je al een exemplaar met verlichting hebt, is de toename in gebruikscomfort klein. Ga je een e-reader aanschaffen, dan gaat de keuze al snel tussen Kindle of Kobo. Vergelijk je de Kindle Paperwhite met de Kobo Glo HD, dan is de Kindle net iets vlotter en werkt het aanraakscherm beter. Het enige dat je bij Amazon moet missen is de ondersteuning voor ePub-bestanden zoals die in de meeste online boekwinkels te koop zijn.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Scherp scherm

Schermverlichting

Vlot

Bouwkwaliteit

Minpunten

Geen ePub-ondersteuning

Conclusie

Amazon Kindle Paperwhite 2015 ----------------------------- **Prijs** € 142,34 **Website** www.amazon.nl **Afmetingen** 16,9 x 11,7 x 0,9 cm **Gewicht** 205 gram (wifi), 217 gram (wifi + 3G) **Scherm** 6 inch (1072 x 1448 pixels) met verlichting **Opslaggeheugen** 4 GB (3 GB beschikbaar) **Draadloos** 802.11b/g/n, 3G (alleen Wifi + 3G-variant) **Ondersteunde bestandsformaten** Kindle, mobi, prc, html, doc, docx, jpeg, gif, png, bmp na conversie...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000