Aan de slag met een 3D-printer: Leapfrog Creatr
Het Nederlandse Leapfrog is het bewijs dat de 3D-revolutie aanstaande is. De fabrikant kan zijn jongste creatie, de Creatr, amper aanslepen en vliegt de wereld rond om de betaalbare 3D-printer aan de man te brengen. Wij kregen de kans een dagje met het apparaat door te brengen.
De Creatr installeren
Heb je onlangs nog een printer aan je pc gehangen? Dan zal de installatie van de Leapfrog Creatr je geen grote problemen opleveren. Het apparaat heeft een aansluiting voor de voeding en een usb-poort die hem direct met de pc verbindt. Om de Creatr vervolgens aan de praat te krijgen, moet je nog wel wat instellingen langslopen in Apparaatbeheer, maar erg complex is het tot dan toe gelukkig niet.
Een ander verhaal is de software. Leapfrog gebruikt geen eigen programma, maar valt hiervoor terug op een aangepaste variant van open-source software Repetier. Gelukkig was Leapfrog zo vriendelijk ons een handje te helpen bij het installatieproces, anders was er van printen weinig terechtgekomen op de testdag. De software is vrij complex, vooral wanneer je een eigen 3D-model hebt gemaakt en deze wilt overzetten naar Repetier. Je kunt natuurlijk ook gewoon kant-en-klare printopdrachten van internet downloaden, wat voor de meeste gebruikers de voorkeur zal hebben.
Een aanwezige printer
De Leapfrog Creatr is een fors apparaat (500 x 600 x 500 mm) en dit in huis een geschikt plekje geven kan een hele opgave zijn. Daarbij moet je ook zeker rekening houden met het geluid dat de machine maakt tijdens het printen en de sterke geur van gesmolten plastic die vrijkomt. Niet iets dat je graag in de woonkamer neerzet. Dit, samen met de complexe software, is vermoedelijk ook de reden dat Leapfrog de Creatr nog niet in de markt zet als consumentenproduct.
Wel is het een ronduit indrukwekkend apparaat om te zien. Alles voelt degelijk door het vele gebruik van aluminium, de onderdelen zitten stevig gemonteerd en door het blauwe licht doet het systeem futuristisch aan. En laten we eerlijk zijn, futuristisch is het printen van 3D-objecten zeker.
©PXimport
De Creatr is aan de voor- en bovenkant open, waardoor je overal eenvoudig bij kunt.
De door ons geteste printer beschikt over twee zogenoemde extrudors, wat wil zeggen dat er met twee verschillende spoelen geprint kan worden. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld twee kleuren te gebruiken, of twee verschillende soorten plastic. Het biedt aanzienlijk meer creatieve mogelijkheden dan de Creatr met één enkele extrudor.
Industrieel proces
Roterende motortjes, de lopende 10mm band, de aangesloten slangetjes die de nozzles van vers plastic voorzien, het is indrukwekkend om de printer zijn machinale werk te zien doen. Daarbij schakelt de printmodule druk in drie richtingen (X, Y en Z) waarbij je goed kunt zien hoe het 3D-object langzaam vorm krijgt. Het piepen en brommen van de Creatr verraadt dat er een zwaar industrieel proces plaatsvindt in je huis.
Is de printopdracht klaar? Dan moet je deze voorzichtig van het glazen bed wippen. In ons geval was het eindresultaat (een huisje) verrassend goed. De afwerking hangt wel grotendeels af van het 3D-model dat je gebruikt. Zo zagen we bij Leapfrog een telefoonhoesje dat er broos en gerafeld uitzag, maar ook schitterende modellen van tandwieltjes en Star Wars-figuren met een glad oppervlak en stevige constructie.
©PXimport
Als je op de print-knop hebt gedrukt, is het geduldig wachten tot de Creatr de opdracht heeft uitgevoerd. In geval van ons huisje: 54 minuten.
Conclusie
Aan het eind van de testdag waren we onder de indruk van de prestaties die Leapfrog levert met zijn Creatr. De printer lijkt een goede prijs/kwaliteitsverhouding te bieden. Het apparaat zit degelijk in elkaar, heeft de optie tot een tweede extrudor en blijkt behoorlijk nauwkeurig te kunnen printen. De software kan voor de gemiddelde gebruiker wat te hoog gegrepen zijn, maar daar zal de fabrikant vast verbetering in aanbrengen als de consumentenmarkt echt gaat warmlopen voor de 3D-revolutie... En dat kan niet lang meer duren.
Leapfrog Creatr
Prijs € 1500,- (€ 1250,- voor single extrudor)
Afmeting 500 x 600 x 500 mm
Max. printvolume 12,4 liter
Nauwkeurigheid 0,05 mm
Laagdikte 0,05 - 0,35 mm
Gewicht 32 kg
Materialen ABS, PLA, PVA, Laybrick
Energieverbruik 400W
Productiesnelheid 2 cm3/min
Pluspunten
Bouwkwaliteit
Prijs
Printresultaat
Twee spoelen
Minpunten
Restafval in printer
Pittige software
Printen traag