Zo verbeter je het geluid van je televisie
De geluidskwaliteit van sommige televisies laat nog wat te wensen over. Maar juist het geluid bepaalt voor een groot deel het plezier bij het kijken naar je favoriete tv-programma's, series of films. Is het geluid van jouw tv nog niet optimaal? Hier lees je wat je daar allemaal aan kunt doen.
📺 In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om de audio van je televisie te verberen. Van wat aanpassingen in de instellingen van je tv tot het aanpassen van de inrichting van je huis.
Lees ook: Alles wat je wil weten over beeld en geluid
In de eerste plaats kan de positie van de televisie in de woonkamer bepalen hoe goed het geluid van je televisie is. Tijdens de installatie vragen tv’s bijna altijd of ze op een tv-meubel staan of aan de wand hangen. Maak daar alvast de juiste keuze. Heb je je toch vergist, of wil je het even nakijken, ga dan in het menu naar de geluidsinstellingen, daar vind je die optie terug.
Zijn er nog zaken die invloed hebben? Jazeker, plaats je tv niet in een kast. Die omgeving creëert allerlei geluidsproblemen (reflecties) en kunnen de klank echt slecht maken. Dat geldt helemaal als je televisie beschikt over Dolby Atmos of opwaarts of naar opzij gerichte luidsprekers heeft. Die kunnen in een kast niet goed hun werk doen.
Normaal gesproken worden namelijk de muren van de kamer gebruikt om geluid naar je toe te sturen, maar als de tv in een kast staat, wordt het geluid via de wanden van die kast verspreid en dat komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Ook een schap boven de tv kan vaak zorgen voor vervormd geluid. Vermijd ook om je tv in een hoek te plaatsen, want ook dat kan de basweergave en surround negatief beïnvloeden. Als algemene richtlijn geef je de tv best een meter of meer vrije ruimte rondom.
©MG | ID.nl
Instellingen
De geluidsinstellingen van een tv zijn sterk afhankelijk van het merk. Maar bij ieder merk en model heb je vaak wel verschillende geluids-presets. De ‘standaard’- of ‘origineel’-preset is een goede allround keuze, maar vaak zijn er ook presets speciaal voor muziek of film. Er is geen juiste of foute keuze, ga gewoon af op wat jij het aangenaamste en duidelijkste vindt klinken. Vanzelfsprekend zal een instelling zoals ‘dialoog’, die de stemmen duidelijk(er) laat klinken, geen goede resultaten geven als je surround wilt horen. Veel tv’s bieden ook een equalizer waarmee je hoge, midden en lage tonen apart kunt versterken of verzwakken. Ook hier is jouw voorkeur de beste leidraad.
©MG | ID.nl
Televisie kalibreren Ook handig: een aantal fabrikanten biedt de optie om het geluid aan te passen op basis van de kamerakoestiek. Een korte kalibratieprocedure, waarbij de ingebouwde microfoon van de afstandsbediening wordt, laat de tv toe de klank te optimaliseren. Voer die procedure uit in omstandigheden die je typische kijkomstandigheden zo goed mogelijk imiteren. Dus indien je de tv verplaats, voer je de procedure opnieuw uit.
Akoestiek verbeteren in de kamer
Over akoestische behandeling van kamers zijn boeken vol geschreven, maar toch is er een eenvoudige richtlijn. In een kale kamer zul je onvermijdelijk last hebben van echo’s. Heb je het gevoel dat de klank wat hard is, met een beetje echo, overweeg dan een tapijt, gordijnen, of zoek een paar decoratieve akoestische panelen die je op verschillende plaatsen aan de muur hangt.
©Anatoli | stock.adobe.com
Externe apparaten
Geeft je televisie (nog steeds) niet het gewenste geluid, dan kun je overwegen om extra apparatuur aan te schaffen. Sommige televisies hebben een extra audiofunctie waarmee het mogelijk is om een subwoofer aan te sluiten. Een subwoofer helpt bij de lage tonen en zorgt ervoor dat het geluid wat voller zal klinken. of je televisie een aparte subwoofer-uitgang heeft, kun je terugvinden in de handleiding, of je kijkt aan de achterzijde bij het blok met de aansluitpoorten, vaak zie je daar dan een aparte uitgang voor een subwoofer.
©Eric Beeckmans
Natuurlijk zijn er ook andere apparaten waarop je je televisie kunt aansluiten. Op een soundbar bijvoorbeeld: deze wordt vaak later aangeschaft omdat blijkt dat het geluid van de televisie tegenvalt. Je kunt sommige soundbars ook uitbreiden met achterluidsprekers voor nog betere surround. Een soundbar sluit je aan via hdmi, maar kan ook draadloos via Bluetooth.
Verder zijn er ook voldoende mogelijkheden om televisie aan te sluiten op een AV-receiver, meestal kan dat gewoon via hdmi of draadloos, maar ook oudere audioapparatuur moet geen probleem zijn; daar kun je altijd gebruik maken van de bekende rood/witte cinch-kabels en deze met behulp van een verloopstekker aansluiten op de hoofdtelefoonuitgang van de televisie als deze geen aparte stereo-uitgang heeft.
©Timothy Hodgkinson | stock.adobe.com
Tot slot
Er zijn verschillende methodes voor het verbeteren van het geluid van je televisie; van het eenvoudig verplaatsen van je televisie of het aanpassen van wat instellingen tot wat prijzigere oplossingen zoals het aanschaffen van een aparte soundbar of het akoestisch verbeteren van de ruimte waarin de tv zich bevindt. Voor ieder budget is er in ieder geval nog voldoende mogelijk om jouw televisie-audio beter te maken.