Nieuwe tv kopen? 5 dingen die écht belangrijk zijn

© Samsung

Nieuwe tv kopen? 5 dingen die écht belangrijk zijn

Geplaatst: 8 juni 2024 - 07:53

Wesley Akkerman

Wil je graag een nieuwe televisie kopen? Dan zijn er flink wat opties, mogelijkheden, specificaties en andere zaken waar je tegenwoordig rekening mee moet houden. In dit artikel lees je welke 5 features echt belangrijk zijn. Om naar uit te kijken dus!

Lees ook: Zo kies je de ideale televisie voor jouw woonkamer

Vroeger was alles beter, horen we onszelf nog wel eens denken. Een tv kopen was simpel: naar de winkel, afrekenen, thuis de stekker in het stopcontact en klaar. Het apparaat hoefde immers alleen maar een televisiesignaal te verwerken en hoogstens kunnen omgaan met een videospeler of -recorder. Maar inmiddels is er ontzettend veel veranderd, waardoor een nieuwe televisie kopen een flinke klus kan zijn. Daarom geven we in dit artikel een aantal dingen mee waar een televisie anno nu echt aan moet voldoen. Zo zorg je dat je een toestel koopt waar je echt met plezier naar kunt kijken.

Oled of qled

Als je het geld ervoor (over) hebt, dan raden we oled of qled aan. Dit zijn twee populaire beeldschermtechnologieën, die een ouderwets led-scherm voorbijstreven. Oled biedt de diepste zwartwaarden, levendige kleuren en een ontzettend scherp beeld. Dat komt onder meer doordat elke pixel afzonderlijk belicht wordt. Ouderwetsere lcd-schermen hebben verlichting achter het paneel zitten, waardoor er op den duur vlekken of schaduwen kunnen ontstaan. Daar heb je bij een oled-paneel gewoonweg geen last van.

Maar… oled-tv's zijn meestal ook de duurste in hun klassen. Daarom is een qled-paneel een mooie middenweg tussen lcd en oled. Hoewel qled oled niet evenaart, kan dit type paneel wel enorm heldere en kleurrijke beelden genereren. Bovendien is het risico met betrekking tot het inbranden beperkt (dat kan nog wel eens bij oled gebeuren), is het zo dat de kijkhoek veel groter is én heb je minder last van de felle zon (vanwege de helderheid). Qled is dus een meer betaalbare optie in high-end tv-land, maar oled biedt de betere beeldkwaliteit.

Televisie

© Gorodenkoff Productions OU

HDR en anti-schittering

HDR is een afkorting die staat voor High Dynamic Range. Daarmee krijgt een tv toegang tot een breder kleurenspectrum. Maar niet alle HDR-standaarden zijn gelijk aan elkaar. De standaardversie is HDR10. Die heeft maar één helderheidsinstelling voor het complete scherm, waardoor de helderheid overal gelijk is. Dolby Vision kan per scène de beeldinstellingen aanpassen en daardoor een veel dynamischere weergave aanbieden. HDR10+ zit een beetje in het midden en kan ook per scène de weergave aanpassen. Een goede tv ondersteunt meerdere standaarden.

Daarnaast is anti-schittering belangrijk, zeker in het kader van HDR. Qled kan misschien wel helder ingesteld worden, maar eigenaars van een oled-tv kunnen in de zomer nog wel eens met dichtgeknepen ogen proberen te achterhalen wat er precies op het scherm gebeurt. Goede anti-schittering kan uitkomst bieden. Deze laag moet niet te donker zijn (zodat je er goed doorheen kunt kijken), maar wel donker genoeg om die zonnestralen weg te kaatsen. Dat is vooral belangrijk bij donkere content of schermen die niet helder ingesteld kunnen worden.

3x met HDR-ondersteuning 👇
0

Powered by

logo

Lees ook: TV-jargon: dit betekenen al die technische termen en afkortingen

Energiezuinigheid

Let ook vooral op het energieverbruik van een televisie. Doe je het niet voor het milieu, dan wel voor je eigen portemonnee. De regel is: hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik. De Consumentenbond heeft eerder onderzocht dat een tv van 65 inch gemiddeld tot drie keer meer energie verbruikt dan een 32 inch-tv.

Ook is het handig om te weten dat nieuwe tv's vaak minder energie nodig hebben dan oude televisies (van pakweg tien jaar geleden) en dat de stand-by-modus zo goed als geen stroom verbruikt (dat is altijd onder de 0,5 watt). Aangezien televisies voorzien zijn van een energielabel, kun je hier snel een gedegen besluit over nemen. Hoe groener de beoordeling, hoe hoger de energiezuinigheid. Oled verbruikt meestal minder energie, maar verder zou een energiezuinige stand op jouw tv niet overbodig zijn.

Toegankelijk besturingssysteem

Net zoals je verschillende soorten HDR hebt, heb je ook allerlei soorten besturingssystemen voor tv's. Sommige systemen zijn trager dan andere, en bieden daarnaast minder functies of apps aan. Er is momenteel niet één de beste, maar de meest populaire opties zijn Android TV (van Google), Tizen (van Samsung) en WebOS (van LG). Check van tevoren wat die systemen in huis hebben en controleer of ze aan je eisen voldoen. Vooral in het kader van apps kan dit belangrijk zijn, tenzij je een aparte mediaspeler koopt. Dan kun je vooral op tv- en audio-opties letten.

Lees ook: Dit zijn de beste apps voor jouw smart-tv

Honden die tv kijken

© Javier brosch

Een aantal (draadloze) aansluitopties

De meeste televisies hebben tegenwoordig wel twee tot vier HDMI-poorten. In onze ervaring is twee te weinig, waardoor je toch wel minimaal naar een apparaat met drie van die poorten moet kijken. Streamingapparaten, gameconsoles, blu-ray-spelers, audioapparatuur – de poorten zijn zo gevuld. Dan moet je ook nog letten op welke versie die HDMI-poorten zijn. 2.0 is voor veel mensen prima, maar 2.1 is simpelweg beter voor gamers en content in hogere resoluties, framerates en HDR. Hoe hoger de standaard, hoe beter – dat is een fijne stelregel.

Het kan ook handig zijn te checken wat de draadloze mogelijkheden zijn. Met bluetooth kun je bijvoorbeeld een koptelefoon aansluiten, en zo in de avond genieten van je films en games zonder iemand te hoeven storen. Sommige tv's bieden tevens een draadloze verbinding aan met soundbars of andere speakers van hetzelfde merk, voor een naadloze integratie. Houd er rekening mee dat je dan soms de audiovertraging bijstelt, maar als het goed is beperkt de fabrikant in kwestie dat soort problemen. Bedrade speakers aansluiten is altijd het beste.

Allemaal een 10 van consumenten, da's goed bekeken!

Kijktoppers!

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten