ID.nl logo
Review LG 65QNED866 - Heldere tv voor de woonkamer
© PXimport
Huis

Review LG 65QNED866 - Heldere tv voor de woonkamer

OLED-tv’s zijn het stokpaardje van LG, je zou bijna vergeten dat ze ook nog LCD-modellen verkopen. Onder de vlag ‘QNED’ heeft LG zelfs een aantal miniled-modellen met quantum-dot technologie voor ons in petto. Wat mag je van de 65QNED866 verwachten?

Uitstekend
Conclusie

Het matige contrast, maar uitstekende helderheid en kleurbereik maken onmiddellijk duidelijk dat deze tv bedoeld is voor een wat verlichtte woonkamer. Liefst nog met heldere content. In donkere filmscènes kan de local dimming niet altijd de zonegrenzen verbergen. Hou je daarmee rekening, dan is deze LG 65QNED866 een fijne tv met bovendien een relatief brede kijkhoek, dus nodig gerust vrienden uit.  Ook op alle andere vlakken presteert hij goed, soms zelfs uitstekend, van geluid en gebruiksgemak, tot ondersteuning van gamerfuncties. Waar we wel wat tegenaan kijken is de prijs, hou je ogen open voor een goede deal als je deze op het oog hebt.

Plus- en minpunten
  • Alpha7 Gen5 processor levert goede beeldverwerking
  • Mat scherm geeft de indruk van echt papier
  • HDR-beelden zijn helder en kleurrijk
  • Degelijk contrast
  • Goede kalibratie
  • Dolby Atmos en krachtig geluid
  • Dolby Atmos en krachtig geluid
  • Matig contrast
  • Local dimming kan zones niet volledig verbergen

LG 65QNED866

  • Adviesprijs: 2.099 euro
  • Wat: Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 15x12 zones, Quantum Dot)
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, VRR, 4K120), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, Bluetooth 5.0, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 7 Gen 5 processor
  • Afmetingen: 1.452 x 910 x 336 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 31,9 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 108 (G) / HDR 175 watt (G)

We moeten er geen doekjes omwinden, dit design komt niet boven de middenmoot uit. Een donkergrijze rug, een donker titaniumkleurig kader, we gaan niet zo ver om het toestel een grijze muis te noemen, maar we worden er echt niet opgewonden van. Enkel de voet springt met zijn sikkelvorm wat in het oog. Het scherm hangt acht centimeter boven het meubel, dat laat genoeg ruimte voor een soundbar.

LG kiest voor dit model een iets minder rijke selectie aansluitingen. Uiteraard krijg je nog steeds vier HDMI-aansluitingen, maar slechts twee daarvan bieden de 48Gbps bandbreedte van HDMI 2.1. Een van die twee aansluitingen dient voor ARC/eARC dus als je een externe audio-oplossing aansluit, beschik je nog over één HDMI 2.1-aansluiting. 

Er is ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) en 4K120. Gamers mogen bovendien rekenen op een erg lage input-lag van 14,8 ms (4K60) en 6,2 ms (2K120). De QNED ondersteunt ook de combinatie Dolby Vision en 4K120 (voor Xbox Series X) en het Game Dashboard helpt gamers om instellingen aan te passen en in één blik alle relevante beeldinformatie te zien. 

Verder vind je twee usb-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetpoort, wifi en bluetooth en WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). De QNED866 is uitgerust met een enkelvoudige DVB-tuner, met een aansluiting voor DVB-T2/C en een voor DVB-S2. Alle aansluitingen wijzen netjes naar onder of opzij, dus wandmontage zal geen problemen opleveren.

©PXimport

QNED: helder en kleurrijk

OLED en QNED verschillen echt heel fundamenteel van elkaar. En dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen gebruikt LG in deze QNED866 een ADS-paneel, dat is een variant van IPS-technologie en levert dus eerder matig contrast maar een goede kijkhoek. De kijkhoek is zelfs opvallend goed en bewaart zowel helderheid als kleur. Concreet levert het paneel maar 1.070:1 contrast en de local dimming die werkt in 15x12 zones trekt dat op naar ongeveer 2.300:1 al haalden we in sommige scènes wel 11.700:1. 

Hoewel dat goed lijkt, hoort daar een belangrijke bedenking bij. Dat beperkt aantal dimming zones is geen goede combinatie met het lage eigen contrast. We zien in donkere SDR scènes al heel snel dat er veel zwartdetail is en dat de LG heldere accenten niet overmatig dimt, maar je ziet ook af en toe een zone aan of uit gaan. We kregen dat probleem niet weggewerkt via de instellingen. 

Ondertitels in donkere scènes triggeren dat probleem soms ook. In HDR zijn dat soort scènes nog uitdagender, en kan je dan ook erg gemakkelijk halo’s zien. Nog een onrechtstreeks gevolg van het matige contrast is dat je in HDR wel wat schaduwnuances verliest.

©PXimport

Naast dat bescheiden contrast legt de QNED866 wel een flinke piekhelderheid en ruim kleurbereik voor. Op een 10% venster zien we in de HDR Filmmaker mode vlot 1.130 nits en op een volledig wit scherm haalt hij nog steeds 570 nits. 

Het kleurbereik klokt af op 91% P3, dat is voldoende voor mooie, intense HDR-kleuren. Die combinatie kan LG vooral exploiteren in heldere beelden, zoals sport en animatie bijvoorbeeld. Zeker in HDR levert het erg mooie resultaten, vooral ook omdat LG’s tonemapping prima is.

De Filmmaker Mode is zowel in HDR al SDR de juiste keuze als je de beste kalibratie zo uit de doos wilt. De kleurweergave is over het algemeen erg goed, met enkel rode tinten die lichtjes te zwak zijn, iets wat ook doorschemert in huidskleuren. Die afwijkingen zijn echter heel klein en storen niet. 

Goede beeldverwerking over de ganse lijn

Het viel je misschien op dat de QNED866 uitgerust is met LGs Alpha7 processor. Een stapje naar beneden van de Alpha9, maar maakt dat veel verschil? Ja, maar gelukkig maar op een vlak. LG claimt dat de Alpha9 iets betere diepte in het beeld kan brengen door betere object-detectie en voor-en achtergrondscheiding. Maar in de praktijk denken we niet dat je dat zal merken. 

Neen, het grote voordeel van de Alpha9 is LG’s nieuwe ‘Dynamic Tonemapping Pro’. (lees erover in onze review van de LG G2). De Alpha 7 levert wel nog Dynamische Tonemapping, maar die is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. En die levert goede resultaten, ze haalt heel wat kleur en contrast naar boven die je zonder Dynamic Tonemapping zou missen. 

Foutloos is het niet, de tv clipt een beetje witdetail, en bij heel heldere beelden verliest het beeld ook wat kleurintensiteit. De LG ondersteunt overigens ook Dolby Vision, dat blijft een goede troef.

©PXimport

Van alle andere beeldverwerking kwijt de Alpha7 zich voorbeeldig. Zeer goede ruisonderdrukking, en een aparte instelling om kleurstroken weg te werken in zachte gradiënten, een prima upscaler die veel detail zichtbaar maakt, betrouwbare deinterlacing, het zijn allemaal zaken die er voor zorgen dat je van alle bronnen een knap 4K-beeld ziet. 

Enkel voor de bewegingsscherpte hadden we iets beter resultaat willen zien, maar dat is vermoedelijk te wijten aan het ADS-paneel. We zien op snel bewegende voorwerpen een zichtbare vage of dubbele rand, zeker aan het eind van het voorwerp. Heb je een hekel aan judder, dan kan LG TruMotion prima motion interpolation leveren, zonder overmatige beeldfouten. 

Krachtig geluid

De audioprestaties waren een aangename verrassing, de klank is zeker niet verwaarloosd. Met een korte testprocedure stel je klank zo in dat hij rekening houdt met de akoestiek. De 40 Watt vermogen zorgen voor een warme, en krachtige soundtrack die de kamer goed vult en die een flinke basweergave heeft. 

Het surroundeffect was weliswaar beperkt, ondanks Dolby Atmos ondersteuning bleven onze filmfragmenten wat vlak klinken. En je meest agressieve metal kan de speakers wel tot over hun grens duwen. Een soundbar is uiteraard beter, maar zeker niet verplicht.

©PXimport

WebOS 22 in nieuw jasje

Het smart tv-systeem van LG kreeg een facelift in het begin van het jaar, maar enkele maanden geleden kreeg het nog een nieuwe look voor de Homa Pagina. Die is nu sterk vereenvoudigd, een goede beslissing, maar verspilt nog steeds veel ruimte. Daar moeten we ons bij neerleggen.

WebOS 22 biedt wel erg veel apps en een ruime featurelijst, waaronder Airplay2, Google Cast voor YouTube en Netflix, een profiel per gebruiker, Multi View om verschillende bronnen tegelijk e bekijken en het Thuisdashboard waar je ook al je slimme apparaten kunt bekijken.

LGs afstandsbediening blijft een plezier om te gebruiken. Wijzen naar het scherm werkt vlot, en de selectie toetsen is uitstekend.

Conclusie

Het matige contrast, maar uitstekende helderheid en kleurbereik maken onmiddellijk duidelijk dat deze tv bedoeld is voor een wat verlichtte woonkamer. Liefst nog met heldere content. In donkere filmscènes kan de local dimming niet altijd de zonegrenzen verbergen. Hou je daarmee rekening, dan is deze LG 65QNED866 een fijne tv met bovendien een relatief brede kijkhoek, dus nodig gerust vrienden uit. 

Ook op alle andere vlakken presteert hij goed, soms zelfs uitstekend, van geluid en gebruiksgemak, tot ondersteuning van gamerfuncties. Waar we wel wat tegenaan kijken is de prijs, hou je ogen open voor een goede deal als je deze op het oog hebt.

▼ Volgende artikel
Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen
Huis

Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Googles online tekst- en spreadsheet-bewerkers zijn een fijne, gratis alternatief voor Microsofts Office-suite. De mogelijkheden zijn vrijwel net zo uitgebreid. Het delen en samenwerken in bestanden is misschien nog wel makkelijker dan bij Word en Excel, maar er zijn wel wat dingen waar je op moet letten voor je ongebreideld bestanden gaat delen.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je Google Docs en Sheets deelt met anderen
  • Waar je op moet letten
  • Hoe je je documenten beveiligt

Ook interessant: Repetitief werk? Met templates maak je het jezelf zo veel makkelijker

Google Docs en Sheets

Google Docs, ook wel Documenten, is Googles tegenhanger van Microsoft Word, terwijl Sheets een concurrent voor Excel is. Anders dan bij Office-programma's werken Googles diensten in de cloud. De offline-functies zijn echter ook prima, en je kunt de tools prima gebruiken zonder internetverbinding. Het fijne aan dit cloud-first-idee is dat je in principe altijd en overal bij je bestanden kunt, en je niet vooraf hoeft te plannen wanneer en waar je je bestanden wilt openen. 

Back-up maken van bestanden

Voor je bestanden gaat delen, is het handig om eerst een back-up te maken van het te delen bestand, helemaal als je van plan bent om bepaalde mensen - of iedereen met de deellink - bewerkingsrechten te geven. 

Een back-up maken van een Docs- of Sheets-bestand is simpel genoeg. Open het document, ga in de menubalk bovenaan naar Bestand en klik op Kopie maken. Geef je kopie een naam, of laat de huidige naam staan. Het vinkje bij Delen met dezelfde mensen kan handig zijn, maar die wil je nu juist uit laten, als je het bestand al met iemand hebt gedeeld. Klik op Een kopie maken, en het bestand staat nu als los document in je map. 

Werk je veel met teksten en spreadsheets?

Investeer in een fijne muis: je pols is je dankbaar!

Bestand delen

Nu kun je originele bestand daadwerkelijk gaan delen. Klik op de grote Delen-knop rechtsboven. Standaard staat een bestand op Alleen voor jou, met de dropdown op Beperkte toegang. Via de adresbalk bovenaan kun je specifieke mensen uitnodigen - ze hoeven niet per se een Google-account te hebben, je kunt elk e-mailadres invullen. 

Via de dropdown onderaan kun je het bestand ook openstellen voor iedereen die de link heeft. Vanzelfsprekend moet je hier voorzichtig mee omspringen, want je hebt zelf weinig invloed op waar de link allemaal terechtkomt. 

Heb je iemand toegevoegd of heb je de link opengesteld, dan zie je een extra dropdown verschijnen, die standaard op Kijker staat. Zet je die op Reageerder, dan kunnen mensen reacties achterlaten in het document; met Bewerker krijgen ze volledige edit-rechten. Vandaar de back-up die we eerder hadden gemaakt: iemand kan per ongeluk (of expres!) het hele document wissen, zonder dat je er zelf nog veel aan kunt doen. 

Docs.new

Werk je veel met documenten, spreadsheets en presentaties, dan heeft Google een handige shortcut ingebouwd die je op de lange termijn veel tijd kan schelen. Je kunt namelijk direct een nieuw bestand openen zonder eerst naar de homepage van Google Docs te gaan. Dat doe je door docs.new in je adresbalk te typen en op Enter te drukken. Nu opent direct een nieuw Google-document. Hetzelfde geldt voor Sheets (sheets.new), Presentaties (slide.new) en Formulieren (form.new). 

Wachtwoord instellen?

Vreemd genoeg biedt Google geen optie om bestanden te beveiligen met een wachtwoord, al kan een wachtwoord natuurlijk net zo makkelijk gedeeld worden als een link. Wat je wel kunt doen, is een bestand maken in Word en Excel, daar een wachtwoord op zetten, en dat bestand vervolgens importeren in Google Docs of Sheets. 

Het is een wat omslachtige manier, en veel meer beveiliging dan een downloadlink biedt het niet, maar het is een optie. 

Tot slot

Bestanden delen via Google Docs of Sheets is nog makkelijker dan via Microsoft Word of Excel, je moet alleen wel even weten wat je doet. Zorg ervoor dat je niet meer mensen toegang geeft dan nodig, deel de openbare link alleen als je de mensen met wie je samenwerkt vertrouwt, geef niet zomaar iedereen bewerkingsrechten, en vergeet vooral geen back-up te maken, zodat je altijd een originele versie van het bestand in je persoonlijke Drive hebt staan.


▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Motorola Moto G35 – Begrijpelijke compromissen

Een toestel als de Motorola Moto G35 kan laten zien hoe goed een smartphone-ervaring kan zijn, zelfs als je er minder dan 200 euro voor betaalt. Dit model heeft een adviesprijs van 179 euro en biedt daarvoor een aantal mooie eigenschappen aan.

Goed
Conclusie

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.

Plus- en minpunten
  • Mooi scherm
  • Strak ontwerp
  • Groothoeklens
  • Prijs
  • Accuduur
  • Updatebeleid
  • Camerakwaliteit
  • Werkgeheugen

Net zoals bij seriegenoot Moto G55 kunnen we het ontwerp en de gekozen materialen voor de behuizing waarderen. De Motorola Moto G35 oogt strak en ligt lekker in de hand. Hij glijdt er bovendien niet snel uit, vanwege het polycarbonaat op de achterkant. Het toestel is niet waterdicht, maar is wel waterafstotend – dat is tenminste iets. Verder waarderen we het lage gewicht van 188 gram, de koptelefoonaansluiting onderop en de vingerafdrukscanner in de powerknop. De G35 voelt derhalve compleet aan, in elk geval op het gebied van hardware.

De Moto G35 heeft een aantal overeenkomsten met de 70 euro duurdere Moto G55. Zo heeft het riante lcd-scherm van 6,72 inch veel dezelfde eigenschappen. De (HDR-)kleuren en het contrast ogen mooi, maar de kijkhoek is niet fraai. De maximale helderheid ligt lekker hoog, waardoor je op zonnige dagen goed ziet wat er gebeurt. Daarnaast is er een hoge resolutie (1080 × 2400 pixels) en verversingssnelheid van 120 Hertz. Ook dit model heeft helaas last van die goedkoop ogende luchtlaag en bijbehorend schaduwspel aan de randen.

©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman




©Wesley Akkerman

Begrijpelijke keuzes

Onder de motorkap zit de relatief onbekende Unisoc T760-processor, die qua prestaties net iets achterloopt op de cpu van de Sony Xperia 10 VI (de Snapdragon 6 Gen 1). Als je bedenkt dat de Sony twee keer zo duur is, dan is dat helemaal niet verkeerd voor de prijs.

In tegenstelling tot de Moto G55 merken we soms dat het scherm te snel wil voor de processor. Dat merk je tijdens het scrollen. Het kan daardoor zijn dat het display, ondanks die hoge verversingssnelheid, schokt. Ook hebben apps soms wat tijd en ruimte nodig om op gang te komen.

Dat valt een beetje tegen, maar hoort bij deze prijsklasse. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid werkgeheugen en opslagruimte, die 4 en 128 GB bedragen. De eerste is echt het minimale voor een Android-apparaat, terwijl de tweede niet meer van deze tijd is gezien de ruimte die we nodig hebben, maar gelukkig kun je die uitbreiden met een micro-SD-kaart. Het updatebeleid is ook niet te scherp, maar voor minder dan 200 euro begrijpelijk. Je krijgt in twee upgrades en drie jaar aan updates. De vergelijkbare Samsung Galaxy A15 doet dat beter met vier en vijf jaar.







Groothoeklens in dit prijssegment?

Net zoals bij de Moto G55 beschikt de Motorola Moto G35 over een hoofdlens van 50 megapixel. Gezien de prijs zijn we iets vergevingsgezinder en willen we graag benadrukken dat het toestel kleurrijke en redelijk gebalanceerde foto's maakt. Echter, het ontbreekt her en der wel een detail. Daarvoor ogen de beelden helaas te wazig, ondanks de autofocus. Avondfotografie is helaas niets om over naar huis te schrijven, aangezien details nog meer opgaan in de achtergrond dan overdag. Als je hier dus een foto mee maakt, doe dat dan in goed verlichte omgevingen.

Wat de Motorola Moto G35 redelijk uniek maakt, is de toevoeging van een groothoeklens. Die komen we niet vaak tegen op toestellen voor minder dan 200 euro. Hoewel we over het algemeen de resultaten van deze cameralens een voldoende willen geven, moet je wel rekening houden met een aantal vervelende zaken. De beelden ogen soms onscherp, een beetje korrelig en ook de kleuren komen niet helemaal overeen met de werkelijkheid. Houd het dus lekker op de hoofdcamera voor wanneer je foto's maakt, voor zowel ver weg als heel dichtbij.







Motorola Moto G35 kopen?

Ook de Motorola Moto G55 biedt een accu met een totaalvermogen van 5000 mAh aan. Door de niet al te krachtige processor kun je er daarom van uitgaan dat je hem meer dan een dag kunt gebruiken zonder hem te hoeven opladen. Soms zelfs twee dagen, als je rustig aan doet. Opladen gaat niet ontzettend snel met maximaal achttien watt, waardoor het al snel meer dan twee uur kan duren voordat de batterij weer vol is. De oplader moet je overigens zelf even regelen, omdat die, volgens Europese regels, niet meer in de doos verpakt wordt.

Onderaan de streep doet de Motorola Moto G35 weinig fout, dus kun je hem prima meenemen in je overweging. De processor houdt hier en daar je input niet helemaal bij, maar dat is eigenlijk het grootste struikelblok, zeker gezien de prijs. Dat kan overigens ook voor problemen met HDR-content zorgen, aangezien die meer van een systeem vraagt. We zijn echter wel van mening dat de Samsung Galaxy A15 iets meer voor hetzelfde geld aanbiedt, helemaal als het gaat om het updatebeleid. Maar de Moto G35 is allesbehalve een slechte smartphone.