Review LG 65QNED866 - Heldere tv voor de woonkamer

© PXimport

Review LG 65QNED866 - Heldere tv voor de woonkamer

Geplaatst: 21 september 2022 - 08:01

Aangepast: 15 september 2023 - 16:41

Eric Beeckmans

OLED-tv’s zijn het stokpaardje van LG, je zou bijna vergeten dat ze ook nog LCD-modellen verkopen. Onder de vlag ‘QNED’ heeft LG zelfs een aantal miniled-modellen met quantum-dot technologie voor ons in petto. Wat mag je van de 65QNED866 verwachten?

8,0

LG 65QNED866 (2022)

Pluspunten

Alpha7 Gen5 processor levert goede beeldverwerking

Mat scherm geeft de indruk van echt papier

HDR-beelden zijn helder en kleurrijk

Degelijk contrast

Goede kalibratie

Dolby Atmos en krachtig geluid

Dolby Atmos en krachtig geluid

Minpunten

Matig contrast

Local dimming kan zones niet volledig verbergen

Conclusie

Het matige contrast, maar uitstekende helderheid en kleurbereik maken onmiddellijk duidelijk dat deze tv bedoeld is voor een wat verlichtte woonkamer. Liefst nog met heldere content. In donkere filmscènes kan de local dimming niet altijd de zonegrenzen verbergen. Hou je daarmee rekening, dan is deze LG 65QNED866 een fijne tv met bovendien een relatief brede kijkhoek, dus nodig gerust vrienden uit.  Ook op alle andere vlakken presteert hij goed, soms zelfs uitstekend, van geluid en gebruiksgemak, tot ondersteuning van gamerfuncties. Waar we wel wat tegenaan kijken is de prijs, hou je ogen open voor een goede deal als je deze op het oog hebt. ...
Lees meer

We moeten er geen doekjes omwinden, dit design komt niet boven de middenmoot uit. Een donkergrijze rug, een donker titaniumkleurig kader, we gaan niet zo ver om het toestel een grijze muis te noemen, maar we worden er echt niet opgewonden van. Enkel de voet springt met zijn sikkelvorm wat in het oog. Het scherm hangt acht centimeter boven het meubel, dat laat genoeg ruimte voor een soundbar.

LG kiest voor dit model een iets minder rijke selectie aansluitingen. Uiteraard krijg je nog steeds vier HDMI-aansluitingen, maar slechts twee daarvan bieden de 48Gbps bandbreedte van HDMI 2.1. Een van die twee aansluitingen dient voor ARC/eARC dus als je een externe audio-oplossing aansluit, beschik je nog over één HDMI 2.1-aansluiting. 

Er is ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) en 4K120. Gamers mogen bovendien rekenen op een erg lage input-lag van 14,8 ms (4K60) en 6,2 ms (2K120). De QNED ondersteunt ook de combinatie Dolby Vision en 4K120 (voor Xbox Series X) en het Game Dashboard helpt gamers om instellingen aan te passen en in één blik alle relevante beeldinformatie te zien. 

Verder vind je twee usb-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetpoort, wifi en bluetooth en WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). De QNED866 is uitgerust met een enkelvoudige DVB-tuner, met een aansluiting voor DVB-T2/C en een voor DVB-S2. Alle aansluitingen wijzen netjes naar onder of opzij, dus wandmontage zal geen problemen opleveren.

 

© PXimport

QNED: helder en kleurrijk

OLED en QNED verschillen echt heel fundamenteel van elkaar. En dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen gebruikt LG in deze QNED866 een ADS-paneel, dat is een variant van IPS-technologie en levert dus eerder matig contrast maar een goede kijkhoek. De kijkhoek is zelfs opvallend goed en bewaart zowel helderheid als kleur. Concreet levert het paneel maar 1.070:1 contrast en de local dimming die werkt in 15x12 zones trekt dat op naar ongeveer 2.300:1 al haalden we in sommige scènes wel 11.700:1. 

Hoewel dat goed lijkt, hoort daar een belangrijke bedenking bij. Dat beperkt aantal dimming zones is geen goede combinatie met het lage eigen contrast. We zien in donkere SDR scènes al heel snel dat er veel zwartdetail is en dat de LG heldere accenten niet overmatig dimt, maar je ziet ook af en toe een zone aan of uit gaan. We kregen dat probleem niet weggewerkt via de instellingen. 

Ondertitels in donkere scènes triggeren dat probleem soms ook. In HDR zijn dat soort scènes nog uitdagender, en kan je dan ook erg gemakkelijk halo’s zien. Nog een onrechtstreeks gevolg van het matige contrast is dat je in HDR wel wat schaduwnuances verliest.

 

© PXimport

Naast dat bescheiden contrast legt de QNED866 wel een flinke piekhelderheid en ruim kleurbereik voor. Op een 10% venster zien we in de HDR Filmmaker mode vlot 1.130 nits en op een volledig wit scherm haalt hij nog steeds 570 nits. 

Het kleurbereik klokt af op 91% P3, dat is voldoende voor mooie, intense HDR-kleuren. Die combinatie kan LG vooral exploiteren in heldere beelden, zoals sport en animatie bijvoorbeeld. Zeker in HDR levert het erg mooie resultaten, vooral ook omdat LG’s tonemapping prima is.

De Filmmaker Mode is zowel in HDR al SDR de juiste keuze als je de beste kalibratie zo uit de doos wilt. De kleurweergave is over het algemeen erg goed, met enkel rode tinten die lichtjes te zwak zijn, iets wat ook doorschemert in huidskleuren. Die afwijkingen zijn echter heel klein en storen niet. 

Goede beeldverwerking over de ganse lijn

Het viel je misschien op dat de QNED866 uitgerust is met LGs Alpha7 processor. Een stapje naar beneden van de Alpha9, maar maakt dat veel verschil? Ja, maar gelukkig maar op een vlak. LG claimt dat de Alpha9 iets betere diepte in het beeld kan brengen door betere object-detectie en voor-en achtergrondscheiding. Maar in de praktijk denken we niet dat je dat zal merken. 

Neen, het grote voordeel van de Alpha9 is LG’s nieuwe ‘Dynamic Tonemapping Pro’. (lees erover in onze review van de LG G2). De Alpha 7 levert wel nog Dynamische Tonemapping, maar die is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. En die levert goede resultaten, ze haalt heel wat kleur en contrast naar boven die je zonder Dynamic Tonemapping zou missen. 

Foutloos is het niet, de tv clipt een beetje witdetail, en bij heel heldere beelden verliest het beeld ook wat kleurintensiteit. De LG ondersteunt overigens ook Dolby Vision, dat blijft een goede troef.

 

© PXimport

Van alle andere beeldverwerking kwijt de Alpha7 zich voorbeeldig. Zeer goede ruisonderdrukking, en een aparte instelling om kleurstroken weg te werken in zachte gradiënten, een prima upscaler die veel detail zichtbaar maakt, betrouwbare deinterlacing, het zijn allemaal zaken die er voor zorgen dat je van alle bronnen een knap 4K-beeld ziet. 

Enkel voor de bewegingsscherpte hadden we iets beter resultaat willen zien, maar dat is vermoedelijk te wijten aan het ADS-paneel. We zien op snel bewegende voorwerpen een zichtbare vage of dubbele rand, zeker aan het eind van het voorwerp. Heb je een hekel aan judder, dan kan LG TruMotion prima motion interpolation leveren, zonder overmatige beeldfouten. 

Krachtig geluid

De audioprestaties waren een aangename verrassing, de klank is zeker niet verwaarloosd. Met een korte testprocedure stel je klank zo in dat hij rekening houdt met de akoestiek. De 40 Watt vermogen zorgen voor een warme, en krachtige soundtrack die de kamer goed vult en die een flinke basweergave heeft. 

Het surroundeffect was weliswaar beperkt, ondanks Dolby Atmos ondersteuning bleven onze filmfragmenten wat vlak klinken. En je meest agressieve metal kan de speakers wel tot over hun grens duwen. Een soundbar is uiteraard beter, maar zeker niet verplicht.

 

© PXimport

WebOS 22 in nieuw jasje

Het smart tv-systeem van LG kreeg een facelift in het begin van het jaar, maar enkele maanden geleden kreeg het nog een nieuwe look voor de Homa Pagina. Die is nu sterk vereenvoudigd, een goede beslissing, maar verspilt nog steeds veel ruimte. Daar moeten we ons bij neerleggen.

WebOS 22 biedt wel erg veel apps en een ruime featurelijst, waaronder Airplay2, Google Cast voor YouTube en Netflix, een profiel per gebruiker, Multi View om verschillende bronnen tegelijk e bekijken en het Thuisdashboard waar je ook al je slimme apparaten kunt bekijken.

LGs afstandsbediening blijft een plezier om te gebruiken. Wijzen naar het scherm werkt vlot, en de selectie toetsen is uitstekend.

Conclusie

Het matige contrast, maar uitstekende helderheid en kleurbereik maken onmiddellijk duidelijk dat deze tv bedoeld is voor een wat verlichtte woonkamer. Liefst nog met heldere content. In donkere filmscènes kan de local dimming niet altijd de zonegrenzen verbergen. Hou je daarmee rekening, dan is deze LG 65QNED866 een fijne tv met bovendien een relatief brede kijkhoek, dus nodig gerust vrienden uit. 

Ook op alle andere vlakken presteert hij goed, soms zelfs uitstekend, van geluid en gebruiksgemak, tot ondersteuning van gamerfuncties. Waar we wel wat tegenaan kijken is de prijs, hou je ogen open voor een goede deal als je deze op het oog hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000