ID.nl logo
Review LG 65QNED866 - Heldere tv voor de woonkamer
© PXimport
Huis

Review LG 65QNED866 - Heldere tv voor de woonkamer

OLED-tv’s zijn het stokpaardje van LG, je zou bijna vergeten dat ze ook nog LCD-modellen verkopen. Onder de vlag ‘QNED’ heeft LG zelfs een aantal miniled-modellen met quantum-dot technologie voor ons in petto. Wat mag je van de 65QNED866 verwachten?

Uitstekend
Conclusie

Het matige contrast, maar uitstekende helderheid en kleurbereik maken onmiddellijk duidelijk dat deze tv bedoeld is voor een wat verlichtte woonkamer. Liefst nog met heldere content. In donkere filmscènes kan de local dimming niet altijd de zonegrenzen verbergen. Hou je daarmee rekening, dan is deze LG 65QNED866 een fijne tv met bovendien een relatief brede kijkhoek, dus nodig gerust vrienden uit.  Ook op alle andere vlakken presteert hij goed, soms zelfs uitstekend, van geluid en gebruiksgemak, tot ondersteuning van gamerfuncties. Waar we wel wat tegenaan kijken is de prijs, hou je ogen open voor een goede deal als je deze op het oog hebt.

Plus- en minpunten
  • Alpha7 Gen5 processor levert goede beeldverwerking
  • Mat scherm geeft de indruk van echt papier
  • HDR-beelden zijn helder en kleurrijk
  • Degelijk contrast
  • Goede kalibratie
  • Dolby Atmos en krachtig geluid
  • Dolby Atmos en krachtig geluid
  • Matig contrast
  • Local dimming kan zones niet volledig verbergen

LG 65QNED866

  • Adviesprijs: 2.099 euro
  • Wat: Ultra HD LCD-tv (MiniLED FALD, 15x12 zones, Quantum Dot)
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (2x v2.1 (48 Gbps), 2x v2.0, ARC/eARC, ALLM, VRR, 4K120), 2x USB, 1x optisch digitaal uit, 2x antenne, Bluetooth 5.0, WiSA
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision IQ, Dolby Atmos, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 22, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Alpha 7 Gen 5 processor
  • Afmetingen: 1.452 x 910 x 336 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 31,9 kg (incl. voet)
  • Verbruik: SDR 108 (G) / HDR 175 watt (G)

We moeten er geen doekjes omwinden, dit design komt niet boven de middenmoot uit. Een donkergrijze rug, een donker titaniumkleurig kader, we gaan niet zo ver om het toestel een grijze muis te noemen, maar we worden er echt niet opgewonden van. Enkel de voet springt met zijn sikkelvorm wat in het oog. Het scherm hangt acht centimeter boven het meubel, dat laat genoeg ruimte voor een soundbar.

LG kiest voor dit model een iets minder rijke selectie aansluitingen. Uiteraard krijg je nog steeds vier HDMI-aansluitingen, maar slechts twee daarvan bieden de 48Gbps bandbreedte van HDMI 2.1. Een van die twee aansluitingen dient voor ARC/eARC dus als je een externe audio-oplossing aansluit, beschik je nog over één HDMI 2.1-aansluiting. 

Er is ondersteuning voor ALLM, VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) en 4K120. Gamers mogen bovendien rekenen op een erg lage input-lag van 14,8 ms (4K60) en 6,2 ms (2K120). De QNED ondersteunt ook de combinatie Dolby Vision en 4K120 (voor Xbox Series X) en het Game Dashboard helpt gamers om instellingen aan te passen en in één blik alle relevante beeldinformatie te zien. 

Verder vind je twee usb-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, ethernetpoort, wifi en bluetooth en WiSA (Wireless Speaker and Audio Association). De QNED866 is uitgerust met een enkelvoudige DVB-tuner, met een aansluiting voor DVB-T2/C en een voor DVB-S2. Alle aansluitingen wijzen netjes naar onder of opzij, dus wandmontage zal geen problemen opleveren.

©PXimport

QNED: helder en kleurrijk

OLED en QNED verschillen echt heel fundamenteel van elkaar. En dat heeft verschillende redenen. Om te beginnen gebruikt LG in deze QNED866 een ADS-paneel, dat is een variant van IPS-technologie en levert dus eerder matig contrast maar een goede kijkhoek. De kijkhoek is zelfs opvallend goed en bewaart zowel helderheid als kleur. Concreet levert het paneel maar 1.070:1 contrast en de local dimming die werkt in 15x12 zones trekt dat op naar ongeveer 2.300:1 al haalden we in sommige scènes wel 11.700:1. 

Hoewel dat goed lijkt, hoort daar een belangrijke bedenking bij. Dat beperkt aantal dimming zones is geen goede combinatie met het lage eigen contrast. We zien in donkere SDR scènes al heel snel dat er veel zwartdetail is en dat de LG heldere accenten niet overmatig dimt, maar je ziet ook af en toe een zone aan of uit gaan. We kregen dat probleem niet weggewerkt via de instellingen. 

Ondertitels in donkere scènes triggeren dat probleem soms ook. In HDR zijn dat soort scènes nog uitdagender, en kan je dan ook erg gemakkelijk halo’s zien. Nog een onrechtstreeks gevolg van het matige contrast is dat je in HDR wel wat schaduwnuances verliest.

©PXimport

Naast dat bescheiden contrast legt de QNED866 wel een flinke piekhelderheid en ruim kleurbereik voor. Op een 10% venster zien we in de HDR Filmmaker mode vlot 1.130 nits en op een volledig wit scherm haalt hij nog steeds 570 nits. 

Het kleurbereik klokt af op 91% P3, dat is voldoende voor mooie, intense HDR-kleuren. Die combinatie kan LG vooral exploiteren in heldere beelden, zoals sport en animatie bijvoorbeeld. Zeker in HDR levert het erg mooie resultaten, vooral ook omdat LG’s tonemapping prima is.

De Filmmaker Mode is zowel in HDR al SDR de juiste keuze als je de beste kalibratie zo uit de doos wilt. De kleurweergave is over het algemeen erg goed, met enkel rode tinten die lichtjes te zwak zijn, iets wat ook doorschemert in huidskleuren. Die afwijkingen zijn echter heel klein en storen niet. 

Goede beeldverwerking over de ganse lijn

Het viel je misschien op dat de QNED866 uitgerust is met LGs Alpha7 processor. Een stapje naar beneden van de Alpha9, maar maakt dat veel verschil? Ja, maar gelukkig maar op een vlak. LG claimt dat de Alpha9 iets betere diepte in het beeld kan brengen door betere object-detectie en voor-en achtergrondscheiding. Maar in de praktijk denken we niet dat je dat zal merken. 

Neen, het grote voordeel van de Alpha9 is LG’s nieuwe ‘Dynamic Tonemapping Pro’. (lees erover in onze review van de LG G2). De Alpha 7 levert wel nog Dynamische Tonemapping, maar die is onveranderd ten opzichte van vorig jaar. En die levert goede resultaten, ze haalt heel wat kleur en contrast naar boven die je zonder Dynamic Tonemapping zou missen. 

Foutloos is het niet, de tv clipt een beetje witdetail, en bij heel heldere beelden verliest het beeld ook wat kleurintensiteit. De LG ondersteunt overigens ook Dolby Vision, dat blijft een goede troef.

©PXimport

Van alle andere beeldverwerking kwijt de Alpha7 zich voorbeeldig. Zeer goede ruisonderdrukking, en een aparte instelling om kleurstroken weg te werken in zachte gradiënten, een prima upscaler die veel detail zichtbaar maakt, betrouwbare deinterlacing, het zijn allemaal zaken die er voor zorgen dat je van alle bronnen een knap 4K-beeld ziet. 

Enkel voor de bewegingsscherpte hadden we iets beter resultaat willen zien, maar dat is vermoedelijk te wijten aan het ADS-paneel. We zien op snel bewegende voorwerpen een zichtbare vage of dubbele rand, zeker aan het eind van het voorwerp. Heb je een hekel aan judder, dan kan LG TruMotion prima motion interpolation leveren, zonder overmatige beeldfouten. 

Krachtig geluid

De audioprestaties waren een aangename verrassing, de klank is zeker niet verwaarloosd. Met een korte testprocedure stel je klank zo in dat hij rekening houdt met de akoestiek. De 40 Watt vermogen zorgen voor een warme, en krachtige soundtrack die de kamer goed vult en die een flinke basweergave heeft. 

Het surroundeffect was weliswaar beperkt, ondanks Dolby Atmos ondersteuning bleven onze filmfragmenten wat vlak klinken. En je meest agressieve metal kan de speakers wel tot over hun grens duwen. Een soundbar is uiteraard beter, maar zeker niet verplicht.

©PXimport

WebOS 22 in nieuw jasje

Het smart tv-systeem van LG kreeg een facelift in het begin van het jaar, maar enkele maanden geleden kreeg het nog een nieuwe look voor de Homa Pagina. Die is nu sterk vereenvoudigd, een goede beslissing, maar verspilt nog steeds veel ruimte. Daar moeten we ons bij neerleggen.

WebOS 22 biedt wel erg veel apps en een ruime featurelijst, waaronder Airplay2, Google Cast voor YouTube en Netflix, een profiel per gebruiker, Multi View om verschillende bronnen tegelijk e bekijken en het Thuisdashboard waar je ook al je slimme apparaten kunt bekijken.

LGs afstandsbediening blijft een plezier om te gebruiken. Wijzen naar het scherm werkt vlot, en de selectie toetsen is uitstekend.

Conclusie

Het matige contrast, maar uitstekende helderheid en kleurbereik maken onmiddellijk duidelijk dat deze tv bedoeld is voor een wat verlichtte woonkamer. Liefst nog met heldere content. In donkere filmscènes kan de local dimming niet altijd de zonegrenzen verbergen. Hou je daarmee rekening, dan is deze LG 65QNED866 een fijne tv met bovendien een relatief brede kijkhoek, dus nodig gerust vrienden uit. 

Ook op alle andere vlakken presteert hij goed, soms zelfs uitstekend, van geluid en gebruiksgemak, tot ondersteuning van gamerfuncties. Waar we wel wat tegenaan kijken is de prijs, hou je ogen open voor een goede deal als je deze op het oog hebt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare tablets om mee te nemen op vakantie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Als je op vakantie gaat, hoef je naturlijk niet altijd een apparaat met een groot scherm mee te nemen, maar wil je wel iets dat een beter beeld geeft dan een smartphone: een tablet! Wij bekeken vijf tablets met een lange accuduur, handig voor de reis op de achterbank of op je vakantieadres.

Een tablet biedt een mooie middenweg tussen de compacte smartphone en de krachtige laptop. Vergeleken met een smartphone heeft een tablet een groter scherm, wat het veel prettiger maakt om te lezen of video's te kijken. De voordelen ten opzichte van een laptop zijn er ook: ze zijn lichter, dunner en sneller opgestart. Je neemt 'm eenvoudig overal mee naartoe en dankzij een lange accuduur is hij ideaal voor onderweg. Wij maakten een selectie voor je van de vijf beste tablets voor onderweg of op je vakantieadres.

Lenovo Idea Tab Pro - 12.7 inch

De Lenovo Idea Tab Pro 12.7" is een krachtpatser voor creatievelingen en multitaskers. Met zijn 3K-resolutie en 144Hz-scherm biedt hij een vloeiende en scherpe visuele ervaring. De meegeleverde Lenovo Tab Pen Plus maakt het eenvoudig om te tekenen en notities te maken. Aangedreven door de MediaTek Dimensity 8300-processor en 8GB RAM, levert deze tablet snelle prestaties voor zowel werk als entertainment. Het slanke ontwerp en de robuuste bouw maken het een betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik.

🔋 Batterijcapaciteit: 10.200 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Xiaomi Redmi Pad SE - 11 inch

De Xiaomi Redmi Pad SE is een betaalbare 11-inch Android-tablet met een slank en licht ontwerp is deze tablet gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. Het heldere IPS lcd-scherm heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels en een verversingssnelheid van 90 Hz. Met een batterijcapaciteit van 8000 mAh biedt de Redmi Pad SE een prima gebruiksduur. Daarnaast beschikt de tablet over vier luidsprekers met Dolby Atmos-ondersteuning.

🔋Batterijcapaciteit: 8000 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 13 uur bij gemiddeld gebruik

Apple iPad 128 GB - 11 inch

Deze tablet beschikt over een 12 MP camera aan de achterzijde en een 12 MP frontcamera met Center Stage-functionaliteit, waardoor je altijd centraal in beeld blijft tijdens videogesprekken. Met een batterijduur van ongeveer 10 uur ondersteunt de iPad langdurig gebruik zonder tussentijds opladen. De ondersteuning voor Apple Pencil (usb-c) en het Magic Keyboard Folio maakt het apparaat geschikt voor creatief werk en productiviteit.

🔋Batterijcapaciteit : 7606 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: 10 uur

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - 10.4 inch

Deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een veelzijdige tablet die werk en ontspanning moeiteloos combineert. Met een 10.4-inch scherm en AKG-tuned speakers biedt hij een meeslepende multimedia-ervaring. De meegeleverde S Pen maakt het eenvoudig om notities te maken en te tekenen. Hoewel de prestaties niet op het niveau van premium tablets liggen, biedt hij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding voor Android-gebruikers.

🔋Batterijcapaciteit: 7040 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 12 uur bij gemiddeld gebruik

Honor Pad 9 - 12,1 inch

De Honor Pad 9 is een 12,1-inch Android-tablet die zich richt op gebruikers die waarde hechten aan een groot scherm en krachtige prestaties. Het apparaat is uitgerust met een 2,5K IPS-display met een verversingssnelheid van 120 Hz, wat zorgt voor vloeiende beelden bij het streamen van video’s of het lezen van documenten. De Honor heeft een de Snapdragon 6 Gen 1-chipset, gecombineerd met 8 GB RAM en 256 GB opslagruimte. De batterijcapaciteit is 8300 mAh en de tablet ondersteunt 35W snelladen.

🔋Batterijcapaciteit: 8300 mAh
🔋Opgegeven batterijduur: Tot 8,5 uur bij intensief gebruik

▼ Volgende artikel
Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Ring Buitencamera Plus – Veelzijdig voor binnen en buiten

Laat je niet misleiden door de naam van de Ring Buitencamera Plus, want dit model is ook gewoon binnen te gebruiken. Het is daarmee een van de meest veelzijdige beveiligingscamera's van dit moment, en dat voor een prijs van nét geen 100 euro.

Goed
Conclusie

Ring heeft met de Buitencamera Plus een typisch product neergezet. De beelden ogen scherp en kleurrijk (ook 's avonds), al is de HDR-stand net iets te veel van het goede. Je bent goed verstaanbaar door de speakers, terwijl de stemmen van andere mensen prettig opgepikt worden door de microfoon op het apparaat. De installatie is daarnaast ontzettend flexibel, voor zowel binnen als buiten, en de app-opties zijn zoals altijd een sterk punt. Echter, om volledig toegang te krijgen tot alles wat de Ring Buitencamera Plus biedt, dien je toch echt dat abonnement af te sluiten.

Plus- en minpunten
  • Hoge resolutie
  • Kleurrijke beelden
  • Gemakkelijke installatie
  • Overzichtelijke app
  • Groot kijkveld
  • Nachtzicht in kleur
  • Niet compleet zonder abonnement
  • Stand in HDR wat heftig

Wat de Ring Buitencamera Plus zo veelzijdig maakt, is het feit dat je hem zowel bedraad als op batterij kunt gebruiken. Je kunt hem daardoor vrijwel overal neerzetten of ophangen, ongeacht de locatie, ongeacht het stopcontact en ongeacht het oppervlak. Je plaatst hem moeiteloos op een plank, kast of vensterbank en kunt hem ook ophangen aan een muur of plafond. Het voetstuk van de camera kun je namelijk loskoppelen en aan de achterkant bevestigen. Plus: je kunt hem helemaal om z'n as draaien en in een gewenste hoek positioneren.

Dat is echter niet de belangrijkste boodschap van Ring. De grootste aanpassing heeft namelijk te maken met de resolutie. Die is verhoogd van 1920 bij 1080 pixels bij het vorige model (ooit de Stick Up Cam 3rd Gen, maar nu Buitencamera) naar 2560 bij 1440 pixels. De marketingafdeling van menig camerabedrijf maakt je wijs dat dit een 2K-resolutie is, maar niets is minder waar. De officiële term is Quad-HD, maar dat bekt minder lekker. Plus: 2K doet denken aan de helft van 4K. Dat is een positieve connotatie waar veel bedrijven gretig gebruik van willen maken.

©Wesley Akkerman

Ziet meer dan de voorganger

Het vervelende is echter dat je onterecht kunt denken dat 2K een verdubbeling is van 1080p. Maar ook dat klopt niet: voor 1080p kijken we naar het cijfer achter de x, terwijl we voor de marketingterm 2K naar het cijfer vóór x kijken. Dat is dus appels met peren vergelijken. Maar dat betekent niet dat er geen beeldwinst is. Horizontaal gezien zijn er 360 en verticaal 640 pixels bij gekomen. Dat verschil valt vooral op wanneer je bijvoorbeeld inzoomt op een persoon. Gezichten komen een stuk scherper in beeld, al moet je natuurlijk niet té ver inzoomen.

De kijkhoek is er daarnaast ook op vooruitgegaan. De Ring Buitencamera Plus ziet net iets meer dan zijn voorganger, met hoeken van 140 graden horizontaal, 80 graden verticaal en 160 graden diagonaal. De voorganger heeft respectievelijk 115, 59 en 143 graden. Daarnaast is er zowel nachtvisie in zowel kleur als in grijs-wit – net wat je prettiger vindt. In alle gevallen hebben we gemerkt dat we de omgeving hier goed hebben kunnen volgen. De beelden ogen duidelijk en scherp. In de HDR-modus ogen kleuren wel iets té verzadigd, maar die kun je uitschakelen.

©Wesley Akkerman

Ring Vision

De Ring Buitencamera Plus beschikt over Ring Vision, een nieuw onderdeel dat het merk begin 2025 aankondigde. Vision combineert verschillende hardwarecomponenten (zoals antireflecterend glas) met software-optimalisatie (zoals dynamische beeldverwerking) en de expertise van het team om de beste beelden te presenteren. Natuurlijk klinken dit soort dingen vaak mooier dan ze zijn, maar de beelden liegen er niet om. Zowel in het donker als overdag ogen de beelden rustig, kleurrijk en scherp. Precies zoals je zou willen.

Omdat dit geen high-end of dure camera is van Ring, mis je misschien wel een aantal zaken. Denk dan aan het vogelperspectief en de 3D-bewegingsdetectie. Eerlijk is eerlijk: die hebben we tijdens het testen niet echt gemist. Dat is wellicht ook afhankelijk van hoe je het systeem inzet en welke mate van beveiliging je zoekt. Daar staat dan wel weer een flexibele installatie tegenover. Zoals gezegd kun je de camera op allerlei manieren installeren; je kunt er ook voor kiezen om een zonnepaneel op aan te sluiten, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

©Wesley Akkerman

Met of zonder zonnepaneel

Als je de Ring Buitencamera Plus niet direct op het stroomnet aansluit, mis je een belangrijke functie: pre-roll in 1080p. Dat is een korte video waarin je ziet wat er gebeurde vlak vóór een bewegingsmelding of het aanbellen. Deze functie werkt alleen als de camera via een stekker op netstroom is aangesloten.

Goed om te weten: de Buitencamera Plus met zonnepaneel kost 159 euro. Een losse batterij kost meestal tussen de 20 en 30 euro. Je kunt de camera zowel met als zonder batterij aanschaffen, maar in beide gevallen betaal je 99,99 euro voor de basisversie.

Verder werkt deze camera zoals je van Ring gewend bent. Via de app kun je van alles instellen: van bewegingszones en het zwartmaken van delen van het beeld (zodat de camera daar geen beweging detecteert) tot het aanpassen van de gevoeligheid. Je kunt de bewegingssensor ook helemaal uitschakelen of alleen de meldingen dempen. Met een handig tijdschema bepaal je bovendien precies wanneer de camera actief moet zijn. Op dat vlak doet de Ring Buitencamera Plus zeker niet onder voor andere Ring-modellen.

Met of zonder abonnement?

De Ring Buitencamera Plus ondersteunt ook slimme meldingen. Daarmee bepaal je zelf waarvoor je een notificatie ontvangt – bijvoorbeeld bij detectie van een voertuig, persoon of pakket. De opgenomen beelden worden standaard in de cloud opgeslagen, maar die kun je alleen terugkijken als je een abonnement afsluit. Dat is typisch voor Ring: zonder abonnement fungeert de camera vooral als live meekijk-apparaat met microfoon en speaker, maar kun je geen opnames terugzien.

Heb je meerdere Ring-camera's en maak je er intensief gebruik van, dan kan een abonnement wel de moeite waard zijn. Met het duurdere pakket krijg je bijvoorbeeld toegang tot de beeld-in-beeldmodus en kun je meerdere camera's tegelijk volgen. Kies je voor het meest uitgebreide abonnement, dan worden ook 24/7-opnames mogelijk – al betaal je daar wel 19,99 euro per maand voor. De goedkoopste variant kost 3,99 euro per maand en geeft toegang tot basisfuncties in de cloud, die veel andere aanbieders tegenwoordig kosteloos leveren. Daardoor vallen de totale kosten van een Ring-camera uiteindelijk toch wat hoger uit.

©Ring

Ring Buitencamera Plus kopen?

Over de installatie hebben we in deze review bewust weinig gezegd – die is namelijk simpel en snel. Met de Buitencamera Plus levert Ring opnieuw een typisch Ring-product af: de videobeelden zijn scherp en kleurrijk, ook 's avonds. Wel is de HDR-modus wat aan de overdreven kant. De ingebouwde speaker zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent, terwijl de microfoon stemmen van anderen helder oppikt. De installatie is bovendien flexibel en geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassing, en de app biedt zoals altijd uitgebreide instelmogelijkheden.

Toch blijft het bekende pijnpunt: om alles uit de Ring Buitencamera Plus te halen, heb je een abonnement nodig. Dat is al vaker een zwakke plek geweest bij Ring, en voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen. Als eenvoudige deurcamera is dit model aan de prijzige kant – er zijn goedkopere alternatieven beschikbaar. Maar heb je al een Ring-abonnement of ben je bereid daarin te investeren, dan is deze camera zeker het overwegen waard. Nu is het alleen nog wachten tot Ring ook echt werk maakt van lokale opslag.