ID.nl logo
Je scherm kalibreren met Netflix: zo gebruik je deze geheime functie
Huis

Je scherm kalibreren met Netflix: zo gebruik je deze geheime functie

Wist je dat je met Netflix je (televisie)scherm kunt kalibreren? In dit artikel leggen we uit waar je deze goed verborgen functie vindt en hoe je daarmee je scherm instelt!

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • dat Netflix een schermkalibratietool heeft
  • waar je de tool vindt
  • wat de tool precies doet
  • wat je nodig hebt om de tool te gebruiken
  • hoe je de tool in 8 stappen gebruikt

Ook interessant: Movie time! 8 tips voor het inrichten van een thuisbioscoop

Zit je al klaar voor die nieuwe episode van je favoriete serie? Op de populaire videostreamingdienst Netflix, kijk je allerlei films, series en documentaires. Maar die content komt het beste tot z’n recht wanneer je de televisie (of het scherm waar je op kijkt) optimaal instelt. Je kunt natuurlijk zelf de tv-instellingen aanpassen en bijvoorbeeld googelen wat de beste opties zijn, maar Netflix kan je hierbij ook assisteren. De dienst biedt namelijk een schermkalibratietool aan waar nog maar weinig mensen van af weten.

Onthoud daarbij wel: je optimaliseert het scherm in principe voor Netflix. Het kan dus zijn dat andere content minder mooi oogt dan voorheen, of er ook juist beter uit gaat zien. Elke videostreamingdienst hanteert weer andere regels en richtlijnen als het om filmen en produceren gaat. Is het je wel eens opgevallen dat shows op Amazon Prime Video net even wat donkerder ogen bijvoorbeeld? Ben je een fervente Netflixkijker, dan maakt het allemaal niet zo veel uit en kun je de tv daarvoor net zo goed optimaliseren. Ook kan dit een startpunt zijn voor betere beeldkwaliteit in het algemeen.

Je scherm kalibreren met Netflix in 8 stappen

Voor je begint... Houd er rekening mee dat je dit trucje met de kalibratietool met een omweg moet uitvoeren. Als je hieraan begint, zorg er dan voor dat je toegang hebt tot een pc of laptop, en een tv (of mediaspeler), waarbij je op beide apparaten ingelogd bent met hetzelfde Netflix-account.

Je kunt de kalibratietool van Netflix gebruiken voor het instellen van allerlei schermen, mits ze die optie hebben. We nemen in dit artikel een tv-scherm als voorbeeld, maar je kunt ook de monitor van je computer instellen. Smartphones en tablets bieden helaas geen uitgebreide opties voor scherminstellingen. Mocht je dus al je Netflixseries bingen op dat kleinere scherm, dan vis je helaas achter het net. Hoewel, misschien kunnen third-party apps helpen, zoals de Color Calibrator voor Androidtelefoons. Maar we gaan aan de slag: volg de 8 stappen hieronder om je scherm te kalibreren via Netflix.

Je televisie mooi aan de muur hangen?

Shop voor televisiebeugels

Stap 1: ga naar Test Patterns op de Netflixwebsite

Eerst ga je naar de Netflixwebsite en log je in met je eigen account (delen zit er waarschijnlijk niet meer in). Daarna ga je naar de 'serie' Test Patterns (je kunt ook inloggen via deze link), dit biedt het testbeeld dat je nodig hebt om het scherm op de juiste manier in te stellen. De volgende stap wordt ingewikkeld, dus let goed op.

Stap 2: zoek de resolutie en verversingssnelheid van je tv

Bij Test Patterns zoek je het juiste testbeeld dat past bij de resolutie en verversingssnelheid van je televisie of beeldscherm. Het aantal fps (frames per second) is gelijk aan het aantal Hertz. 60 fps is dus 60 Hertz, terwijl 30 fps gelijk is aan 30 Hertz. Selecteer de zogeheten Multipurpose Chart die past bij de specificaties van je scherm.

De specificaties van je scherm Van de mediaspeler van ondergetekende weten we toevallig dat die een resolutie heeft van 3.840 bij 2.160 pixels, en 59,94 fps. Dat is dus de optie die wij zouden selecteren. Je kunt bij de beeldinstellingen (of specificaties) van je tv of mediaspeler zien welke optie bij jou past. De kans is groot dat het gaat om 3.840 bij 2.160 pixels, op 60 fps voor 4k-televisies of 1.920 bij 1.080 pixels, op 60 fps voor full hd-tv’s.

Stap 3: kies je testbeeld uit

Kies een testbeeld uit de lijst bij Test Patterns. Het kan zijn dat je een ander seizoen moet selecteren om de beeldopties te zien. Maar je kunt in dat dropdownmenu ook Alle afleveringen selecteren, om alle mogelijkheden overzichtelijk onder elkaar te zien staan. Voeg de gekozen aflevering toe aan de kijklijst door hem bijvoorbeeld alvast af te spelen. Dan vind je hem het snelst terug in de Netflixapp op de televisie. Je kunt ook de serie via de plusknop toevoegen aan je persoonlijke lijst en dan de aflevering daarna opnieuw opzoeken.

Stap 4: speel het testbeeld af

Open nu de Netflixapp op je tv en selecteer de content die je zojuist aan de lijst toegevoegd hebt. Speel de content af en schrik niet van het harde geluid. Zorg er ondertussen voor dat je weet hoe je bij de beeldinstellingen van de televisie of monitor komt.

Stap 5: onderscheid de tinten grijs

Dan is het nu tijd voor het echte werk: de kalibratie. Op het scherm zie je een afbeelding, verschillende lijnen en wat blokken. Voor het eerste deel van de kalibratie is het belangrijk dat je je op de zwarte doos links bovenin focust. Het is de bedoeling dat je goed onderscheid ziet tussen de lichtgrijze, donkergrijze en zwarte delen van dat blokje. Dat doe je door de helderheidsinstellingen van de tv aan te passen. Die staan bij de beeldinstellingen van je televisie. Omdat per model kan verschillen waar je die vindt, raden we je aan hiervoor de handleiding te gebruiken.

Ook je geluid verbeteren?

Shop voor soundbars

Stap 6: stel het contrast in

De volgende stap gaat over de witte doos rechts bovenaan. Met deze box kunnen we de contrastinstellingen instellen. Ook nu is het de bedoeling dat je heel goed onderscheid moet kunnen maken tussen lichtgrijs, donkergrijs en dit keer wit. Dat doe je door wederom naar de beeldscherminstellingen te gaan en dit keer voor de optie contrast te kiezen. Hopelijk overlapt de interface van je televisie, mediaspeler of monitor het blokje niet, anders moet je het menu telkens openen en afsluiten.

Stap 7: beken kleur

Dan kijken we naar de saturatie van de kleuren. Rechts in beeld zie je drie blokken staan: rood, groen en blauw (ook wel RGB, voor rood, groen en blauw). Wanneer je de kleurinstellingen van de tv of monitor aanpast, dan veranderen de kleuren van de dozen tegelijkertijd, let dus goed op. Het is de bedoeling dat je het blokje in het midden van de dozen goed kunt zien. Vraag je je af over welk blokje we het hebben? Dan is het sowieso tijd om dat scherm eens aan te passen!

Stap 8: stel de scherpte in

Tot slot stellen we de scherpte van het scherm in. Wellicht is het je nog niet opgevallen, maar soms kom je – veelal rondom lijnen – een soort gloed of waas tegen die het beeld kan vervormen. Dat betekent dat het scherm te scherp ingesteld is. Voor deze test is het belangrijk dat je je concentreert op de resolutiebalk in het midden van het scherm. Dat is die grote, horizontale balk die lijkt op een liniaal. Het is de bedoeling dat de cijfers er scherp en solide uitzien. Ook de opties voor scherpte vind je binnen de beeldinstellingen.

Je beeld instellen in Windows 11? Heb je Windows 11 en wil je op een andere manier het scherm correct instellen? Lees hier alles over de beste beeldinstellingen!