Gamen op je Chromebook? Zo doe je dat!
Wil je gamen op je Chromebook? Dat hoeft geen probleem te zijn, ook al zijn deze laptops over het algemeen minder krachtig dan andere laptops (en desktops). Met een aantal hulpmiddelen is het mogelijk recente games op de ChromeOS-systemen te spelen. Zo doe je dat!
Gamen op een Chromebook is niet onmogelijk. Je moet alleen er alleen een beetje langer over nadenken. Want op de volgende manieren kan dat gewoon:
- Je kunt via een webbrowser gamen.
- Je kunt een groot scala aan Android-apps downloaden.
- En anders kun je gewoon gamen via de cloud.
Ook interessant voor jou: 8 mythes over de Chromebook ontkracht
Wanneer je een Chromebook aanschaft, dan doe je dat waarschijnlijk niet om er games op te spelen. Dergelijke cloudlaptops zijn prima geschikt voor huiswerk, schoolopdrachten en werkgerelateerde taken. Chromebooks beschikken over het algemeen niet over sterke grafische kwaliteiten of ontzettend krachtige processors, waardoor veel mensen met interesse in gaming de producten niet eens overwegen. Maar dat betekent niet dat je als Chromebook-eigenaar achter het net vist. Mocht je zo’n laptop hebben (voor school, bijvoorbeeld), dan kun je er toch prima op gamen.
Gamen op je Chromebook via webbrowser
Eén van de gemakkelijkste manieren is gamen via een webbrowser. En het maakt dan niet eens uit welke browser je gebruikt, maar de kans is groot dat je hiervoor gewoon Google Chrome opstart. Vervolgens ga je naar de website van het Internet Archive, waar je een gigantische verzameling aan oude consolegames aantreft. Het gros van de games is perfect speelbaar, maar zo nu en dan kom je titels tegen die minder goed presteren. Dat heeft te maken met de kwaliteit van de (verouderde) game, of misschien toch de hardware van je laptop. Maar je kunt in elk geval lekker veel spellen uitproberen.
De modernste spelcomputer die we aantreffen, is de Sony PlayStation 1. Games tot aan die generatie nemen weinig ruimte in beslag en vergen ook weinig van hardware, dus in de meeste gevallen kun je spelen wat je wil. Ga je liever nog verder terug in de tijd? Dan kun je ook websites bezoeken die DOS-games aanbieden. Dat kan eveneens via het Internet Archive en anders bezoek je daarvoor DOS Zone. Houd er rekening mee dat vooral DOS Zone zogenaamde sharewareversies van games aanbiedt, waardoor ze beperkter zijn. Mogelijk kun je daardoor niet elk spel uitspelen.
Games downloaden via Google Play
Een andere gemakkelijke optie is games downloaden via de Google Play Store. Het ChromeOS, waar je Chromebook op draait, ondersteunt namelijk Android-apps. En dat betekent dat je toegang krijgt tot het complete aanbod games en apps die je in de downloadwinkel aantreft. Ook hier staat een belangrijke kanttekening bij, aangezien veel apps bepaalde systeemeisen hebben. Aangezien Chromebooks over het algemeen niet zo krachtig zijn, kan het zijn dat sommige apps dus niet draaien op jouw hardware. Dat is trial and error: per game moet je uitvogelen of die werkt of niet.
Voordat je echter games kunt downloaden, dien je in sommige gevallen Google Play eerst nog te installeren op je Chromebook. Dat doe je als volgt:
Klik rechtsonder op Snelle instellingen. Om die te bereiken, klik je op de klok.
Klik nu op Instellingen. Dat is het tandwielicoontje.
Scrol omlaag tot je Google Play Store ziet staan en klik op Inschakelen.
Lees de servicevoorwaarden en klik op Accepteren.
Wacht totdat Google Play geïnstalleerd is.
Daarna kun je de downloadwinkel openen en op zoek gaan naar games.
Sommige Chromebook-modellen hebben een touchscreen, waardoor je vrijwel elk spel kunt spelen. Waarschijnlijk kun je het scherm van dat Chromebook-model dan ook omklappen, waardoor je een soort dikke tablet overhoudt. En dan game je er dus op alsof het een tablet is.
In veel gevallen is het echter handig wanneer Android-apps ondersteuning aanbieden voor toetsenbord en muis, aangezien je de laptop zo ook gewoon gebruikt. En anders wil je misschien een gamecontroller aansluiten. Helaas maakt Google niet goed duidelijk wanneer games dat soort accessoires ondersteunen.
Controller support Wil je toch uitvogelen of een game toetsenbord en muis of een controller ondersteunt, dan moet je even googlen op bijvoorbeeld ‘android games with controller support’. Dan komt er vanzelf een lijst tevoorschijn. Hopelijk gaat de Google Play Store zelf dit soort informatie weergeven in de toekomst.
Linux en Steam installeren
Wanneer de genoemde twee opties niet toereikend zijn, dan hebben we een optie voor gevorderden. Je kunt namelijk ook Linux als besturingssysteem inzetten en daarna gamewinkel Steam op de Chromebook installeren. Ook hier hebben we een belangrijke kanttekening bij. Je bent dan echt afhankelijk van de processor en grafische kaart in de laptop; die bepalen voor het grootste deel welke Steam-games je dan kunt spelen. Ook moeten de pc-spellen Linux ondersteunen als besturingssysteem. Maar goed, je kunt het in elk geval eens uitproberen op een wat oudere Chromebook, om te zien wat werkt.
Voordat je dat echter kunt doen, dien je dus Linux als besturingssysteem te installeren. Dit kan alleen op een handjevol Chromebooks dat voor 2019 op de markt verscheen. Zo ga je te werk:
Selecteer rechtsonder de tijd op je Chromebook voor de Snelle instellingen.
Selecteer Instellingen (het tandwielicoon) > Geavanceerd > Ontwikkelaars.
Druk op Aanzetten naast Linux-ontwikkelomgeving.
Volg de stappen op het scherm. De installatie kan langer dan tien minuten duren.
Nu verschijnt er een terminalvenster in beeld. Je hebt een Debian 11 (Bullseye)-omgeving. Je kunt Linux-opdrachten uitvoeren, meer tools installeren met de APT-pakketmanager en je shell aanpassen.
Vul de volgende regel tekst in: sudo apt install steam
Daarna heb je zowel Linux aangezet als Steam geïnstalleerd. Vervolgens kun je Steam openen en inloggen met een bestaand account (of een nieuw account aanmaken). Ook moet je even checken welke van de games in je bibliotheek ondersteuning aanbieden voor Linux.
Games streamen naar Chromebook
Tot slot kijken we nog even naar hoe je games streamt naar een Chromebook. Voorheen kon dit bijvoorbeeld via Google Stadia, maar gelukkig is er een aantal andere opties beschikbaar. Het voordeel van cloud gaming is dat je geen dure of high-end hardware nodig hebt om de boel draaiend te krijgen. Je installeert een programma naar keuze, selecteert het spel en kunt vrijwel meteen beginnen met gamen (mits je internetverbinding dat toelaat). In de meeste gevallen heb je minimaal 25 Mbps nodig voor een stabiele verbinding met de server en een soepele game-ervaring.
Voor de beste streamervaring doe je er goed aan de Chromebook met een ethernetkabel aan het internet te verbinden. En hoewel een draadloze controller prima zou moeten werken, is een bekabelde variant geen overbodige luxe. Je wil zo min mogelijk ruis op de lijn hebben, namelijk. Op Chromebooks kun je gebruikmaken van Nvidia GeForce Now, waarmee je je eigen collectie games streamt. En anders kun je terecht bij Xbox Game Pass, die iets meer dan honderd titels aanbiedt (waarvan het aanbod maandelijks verandert). In beide gevallen heb je een abonnement nodig.
Steam Link Wil je liever games streamen over een lokaal netwerk? Dan kun je bijvoorbeeld ook Steam Link eens uitproberen, dan ben je minder afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Ook bieden Xbox en PlayStation apps aan waarmee je games vanaf een console naar een andere computer of laptop streamt. Denk dan bijvoorbeeld aan Remote Play, van zowel Sony als Microsoft.
Tijd voor een nieuwe(re) Chromebook?
Aantrekkelijke prijs en je kunt er zelfs op gamen