Black Friday: veilig online shoppen doe je zo

Black Friday: veilig online shoppen doe je zo

Televisie

Geplaatst: 23 november 2022 - 09:42

Aangepast: 28 november 2022 - 10:50

Redactie

Op Black Friday wil je goede deals scoren. Wat je zeker níet wilt, is opgelicht worden. Een prijs betalen die te hoog is. Of iets bestellen en helemaal niets thuisgestuurd krijgen. Met deze 10 tips van ID.nl zorg je dat je alleen bij betrouwbare webwinkels koopt. En geloof ons: dat shopt wel zo lekker!

1. Let op het Thuiswinkel Waarborg

Zoals je een reis het best kunt boeken bij een reisbureau met ANVR-garantie, kun je het best winkelen bij winkels met een Thuiswinkel Waarborg. Het is niet zo dat winkels zonder dat waarborg niet goed zijn, maar dit waarborg beschermt je bij eventuele conflicten met de winkel. Wel even opletten als je het logo tegenkomt bij een webwinkel: iedereen (dus ook een oplichter of fraudeur) kan een logo uploaden. Controleer op www.thuiswinkel.org of de winkel daadwerkelijk is aangesloten.

Controleer of een webshop het Thuiswinkel Waarborg heeft - en check dat even extra op de site van Thuiswinkel Waarborg zelf.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

2. Beoordeel de prijzen: realistisch of niet?

Winkels kopen in het algemeen bij dezelfde partijen in en zullen dus grotendeels hetzelfde prijsniveau hanteren. Daar kan best een paar euro verschil in zitten (of zelfs een paar tientjes), maar een Macbook die normaal 1600 euro kost en op één site ineens 800 euro, dan is dat is reden voor argwaan. Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn … juist!

Lijkt de prijs van een product te mooi om waar te zijn? Dan ís het vaak te mooi om waar te zijn.

3. Zoek contactgegevens

Controleer vooraf of een winkel contactgegevens op de site heeft staan. Een goede winkel is bereikbaar voor z’n klanten. Heeft een winkel geen e-mailadres, telefoonnummer of KvK-nummer op de site staan, dan heb je reden om de betrouwbaarheid in twijfel te trekken. Bekijk ook of het een gewoon telefoonnummer is of een 06-nummer. Dat laatste betekent niet per definitie een slechte winkel, maar geeft je wel een indicatie over de omvang van het bedrijf. En soms kan een KvK-check ook heel verhelderend zijn.

Als je geen contactgegevens van een webwinkel kunt vinden, kun je er beter niet mee in zee gaan.

4. Neem contact op voor je iets gaat kopen

Twijfel je, neem dan gewoon eens contact op met het bedrijf. Stuur ze een mailtje en kijk hoe en hoe snel er op gereageerd wordt. Er zijn natuurlijk áltijd winkels die sneller reageren op pre-sales-vragen dan op klachten, maar als je bij een pre-sales-mailtje al een week moet wachten op je antwoord, dan weet je dat het bedrijf niet erg servicegericht is. Dus grote kans dat je, mocht je er na aankoop terecht willen met een klacht, ook niet snel geholpen zult worden.

5. Check reviews op sociale media

Het fijne van sociale media is dat klanten tegenwoordig een prima uitlaatklep hebben. Bekijk de Instagram- of Facebook-pagina van de winkel op zoek naar reacties, maar zoek ook vooral binnen Facebook of Twitter op de naam van de winkel. Als er veel ontevreden mensen zijn, zal dit direct naar boven komen en zie je ook of en hoe het bedrijf daarop reageert.

Wat zeggen andere klanten van de webwinkel op sociale media?

6. Gebruik Google

Vind je op sociale media niets maar heb je toch (nog) twijfels, dan is Google je beste vriend. Zoek op wat je vreest te vinden. Oftewel zoek op de naam van de winkel in combinatie met woorden als oplichters, opgelicht, fraude enzovoort. Een enkel resultaat zegt uiteraard niets, maar vind je pagina’s vol met klachten, dan weet je genoeg. En vergeet ook niet om het adres van de winkel in Google Streetview in te voeren. Een echte winkellocatie met logo en/of showroom komt betrouwbaarder over dan een huisadres of bedrijfsverzamelgebouw.

7. Controleer de algemene voorwaarden

Een goede winkel heeft duidelijke algemene voorwaarden, waarin precies staat wat voor overeenkomst je aangaat met de winkel en wat precies je rechten zijn. We doen het eigenlijk nooit, maar lees die algemene voorwaarden eens door en bekijk of ze ook echt gedeponeerd zijn (en niet zomaar gekopieerd van een andere website).

8. Kijk naar het privacybeleid

Wanneer je een bestelling doet bij een winkel, geef je aardig wat persoonlijke gegevens op. Een goede winkel gaat daar zorgvuldig mee om en vertelt in het privacybeleid precies op wat voor manier dat gebeurt. Een winkel die niet zo’n privacybeleid heeft verkoopt niet per definitie je gegevens, maar heeft blijkbaar ook niet heel goed over privacy nagedacht, en dat is geen goed teken.

Hoe gaat de webwinkel met jouw persoonlijke gegevens?

9. Bekend = (vaak) beter

Naamsbekendheid zegt niet alles, maar wanneer je winkelt bij bekende ketens als Bol.com mag je ervan uitgaan dat je winkelt bij een goede en betrouwbare partij. In het geval van onjuist handelen van zo’n winkel treedt namelijk direct de kracht van sociale media in werking. Denk daarbij wel nog steeds aan het Thuiswinkel Waarborg.

10. Gebruik vergelijkingssites

Het bezoeken van een vergelijkingssite is een goede manier om een beeld te krijgen van een winkel. Niet alleen zie je daar het overzicht van de beste prijzen, maar ook recensies van alle gelinkte winkels, zodat je niet alleen op je eigen gevoel hoeft te vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij Kieskeurig.nl. Op Black Friday zie je daar meteen welke producten écht in prijs gedaald zijn: de site houdt namelijk de prijshistorie van producten bij. Want je wilt natuurlijk wel échte korting.

Gebruik een vergelijkingssite als Kieskeurig.nl om prijzen en recensies te vergelijken.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000