ID.nl logo
Black Friday: veilig online shoppen doe je zo!
© Prostock-studio
Huis

Black Friday: veilig online shoppen doe je zo!

Black Friday draait om de beste deals scoren, maar je wilt natuurlijk niet bedrogen worden, te veel betalen of na je bestelling met lege handen komen te staan. ID.nl heeft tien handige tips verzameld waarmee je veilig shopt bij betrouwbare webwinkels – dat maakt je koopjesjacht een stuk zorgelozer!

Echte deals scoren op Black Friday? Dat kan wanneer je winkelt bij betrouwbare webwinkels. Die vind je door op deze 10 punten te letten:

1: Thuiswinkel Waarborg 2: Realistische prijzen 3: Contactgegevens 4: Voor aankoop contact opnemen 5: Reviews op sociale media 6: Google gebruiken 7: Algemene voorwaarden 8: Privacybeleid 9: Naamsbekendheid 10: Vergelijkingssites gebruiken

Ook interessant voor jou: het prijsdalers-overzicht op Kieskeurig.nl.

1. Let op het Thuiswinkel Waarborg

Zoals je voor reizen het liefst een ANVR-gecertificeerd reisbureau kiest, shop je online het veiligst bij winkels met een Thuiswinkel Waarborg. Dat betekent niet dat winkels zonder dit keurmerk onbetrouwbaar zijn, maar het waarborg biedt je wel extra bescherming bij mogelijke geschillen. Wees wel alert wanneer je het logo ziet op een website: zelfs fraudeurs kunnen dit namelijk gebruiken. Kijk daarom altijd op www.thuiswinkel.org of de webwinkel werkelijk is aangesloten.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je dan op het YouTube-kanaal van ID.nl.

2. Beoordeel de prijzen: realistisch of niet?

De meeste winkels kopen hun producten in bij dezelfde leveranciers, waardoor prijzen meestal dicht bij elkaar liggen. Natuurlijk kan er wat verschil zijn – soms een paar euro of enkele tientjes – maar wees op je hoede als een MacBook die normaal 1600 euro kost ergens voor 800 euro wordt aangeboden. Je kent het gezegde wel: als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook het geval!

©Apple

3. Zoek contactgegevens

Controleer voordat je een aankoop doet of de webwinkel contactinformatie vermeldt. Een betrouwbare winkel maakt het makkelijk om even te bellen of een mail te sturen. Ontbreekt een e-mailadres, telefoonnummer of KvK-nummer op de website, dan is het verstandig om de betrouwbaarheid van de winkel te heroverwegen. Kijk ook naar het soort telefoonnummer dat ze gebruiken: alleen een mobiel nummer wijst niet direct op een onbetrouwbare winkel, maar het kan wel iets zeggen over de grootte van het bedrijf. Een check via de KvK-website kan bovendien extra duidelijkheid bieden.

4. Neem contact op voor je iets gaat kopen

Als je twijfels hebt, schroom dan niet om het bedrijf te benaderen. Stuur een e-mail en let op de reactiesnelheid en de manier van antwoorden. Hoewel sommige winkels sneller reageren op verkoopgerelateerde vragen dan op klachten, geeft een trage reactie op een pre-sales e-mail al een indicatie: het bedrijf is mogelijk niet sterk in klantenservice. Dit kan betekenen dat, mocht je na je aankoop met een klacht zitten, je wellicht ook niet snel geholpen wordt.

5. Check reviews op sociale media

Sociale media zijn tegenwoordig een uitstekende plek om klantenfeedback te vinden. Neem een kijkje op de Instagram- of Facebookpagina van de winkel om reacties te zien. Zoek daarnaast ook op platforms zoals Facebook of X naar de naam van de winkel. Als er veel ontevreden klanten zijn, wordt dit snel duidelijk. Je ziet dan ook meteen of en hoe het bedrijf reageert op deze feedback.

6. Gebruik Google

Als je op social media niets vindt, maar toch twijfelt, gebruik dan Google. Zoek naar eventuele zorgen die je hebt. Typ de naam van de winkel in samen met termen als oplichters, fraude, of vergelijkbare woorden. Een enkel negatief resultaat betekent niet meteen iets, maar als je stuit op talloze klachten, dan heb je een duidelijk signaal. Vergeet ook niet om het winkeladres in Google Streetview op te zoeken. Een officiële winkel met een zichtbaar logo of een showroom oogt betrouwbaarder dan een privéadres of een verzamelgebouw voor bedrijven.

Tip: De politie waarschuwt De politie houdt een lijst bij van bekende malafide webshops. Bij twijfel even daar checken kan nooit kwaad.

7. Controleer de algemene voorwaarden

Een betrouwbare winkel beschikt over heldere algemene voorwaarden die uitgebreid uitleggen wat de overeenkomst met de winkel inhoudt en welke rechten je hebt. Hoewel we het vaak overslaan, is het verstandig om deze voorwaarden goed door te nemen en te controleren of ze daadwerkelijk zijn gedeponeerd, in plaats van simpelweg gekopieerd van een andere site.

8. Kijk naar het privacybeleid

Bij het plaatsen van een bestelling bij een winkel deel je behoorlijk wat persoonlijke informatie. Een betrouwbare winkel behandelt deze informatie met zorg en legt in het privacybeleid duidelijk uit hoe ze dit doen. Het ontbreken van zo'n privacybeleid betekent niet automatisch dat je gegevens worden verkocht, maar het toont wel aan dat de winkel niet grondig over privacy heeft nagedacht. Dit is geen positief signaal.

9. Bekend = (vaak) beter

Naamsbekendheid zegt niet alles, maar wanneer je winkelt bij bekende ketens als Bol mag je ervan uitgaan dat je winkelt bij een goede en betrouwbare partij. In het geval van onjuist handelen van zo’n winkel treedt namelijk direct de kracht van sociale media in werking. Denk daarbij wel nog steeds aan het Thuiswinkel Waarborg.

10. Gebruik vergelijkingssites

Het bezoeken van een vergelijkingssite is een goede manier om een beeld te krijgen van een winkel. Niet alleen zie je daar het overzicht van de beste prijzen, maar ook recensies van alle gelinkte winkels, zodat je niet alleen op je eigen gevoel hoeft te vertrouwen. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij Kieskeurig.nl. Op Black Friday zie je daar meteen welke producten écht in prijs gedaald zijn: de site houdt namelijk de prijshistorie van producten bij. Want je wilt natuurlijk wel échte korting.

▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling