ID.nl logo
Zelf een mediahub instellen
© PXimport
Huis

Zelf een mediahub instellen

Veel mensen bewaren mediabestanden nogal versnipperd, waardoor ze weinig weet hebben van welke films en muziek ze nou bezitten. Denk aan mp3’tjes op een verdwaalde draagbare muziekspeler en stiekem gedownloade films op een laptop. Bewaar met behulp van eenmediahub als Kodi voortaan alles netjes bij elkaar, zodat je alle mediabestanden op het gewenste apparaat kunt afspelen.

01 Media verzamelen

Voordat je met Kodi aan de slag gaat, is het belangrijk dat de mediabestanden in elk geval ergens op een computer staan opgeslagen. Dat mag een willekeurig systeem zijn, zolang de pc of laptop maar is aangesloten op het thuisnetwerk. Kopieer muziekbestanden van een mp3-speler en kiekjes van de fotocamera dus naar de computer. Kodi is niet zomaar in staat om de inhoud van mobiele apparaten te indexeren, dus ook waardevolle data van een smartphone of tablet bewaar je het liefst op een computer. Voor een optimaal resultaat is het fijn als de map- en bestandsnaam de titel van de film of serie bevatten, waarbij series ook nog eens zijn voorzien van een seizoens- en afleveringsnummer. De vijfde aflevering van het derde seizoen van Breaking Bad noteer je bijvoorbeeld als Breaking Bad S03E05 (season 03, episode 05). Zet bij films verder het jaartal tussen haakjes. Belangrijk is om films en series in aparte (overkoepelende) mappen op te slaan. Kodi kan dan verderop in dit artikel namelijk aanvullende informatie over de titels ophalen, waardoor er beschrijvingen en afbeeldingen in de catalogus verschijnen.

©PXimport

02 Map delen

Staan je mediabestanden op verschillende computers opgeslagen, terwijl je ze vanuit één gebruikersomgeving wilt afspelen? Geen probleem, al is het wel een voorwaarde dat je de mediamappen deelt met overige systemen in het thuisnetwerk. In Windows regel je dat eenvoudig. Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op de mediamap en kies voor Eigenschappen. Via het tabblad Delen klik je op de knop Delen. Klik nu op het pijltje en selecteer jouw naam of indien nodig het gebruikersaccount van een ander gezinslid. Belangrijk is dat je de systemen met het juiste gebruikersaccount aanmeldt om mapdeling mogelijk te maken. Voor het gemak kun je ook Iedereen selecteren, zodat elk systeem met elk gebruikersaccount binnen jouw thuisnetwerk de map kan openen. Bevestig met Toevoegen / Delen / Gereed / Sluiten.

©PXimport

03 Kodi installeren

Kodi is al jarenlang een populair programma onder medialiefhebbers. Deze software is gratis, gebruiksvriendelijk en ontzettend veelzijdig. Met Kodi transformeer je praktisch elke computer tot een mediaspeler die zo’n beetje elk mediaformaat zonder morren afspeelt. Installeer dit programma dan ook op een machine waarmee je films en series gaat kijken. Dat kan bijvoorbeeld een (oude) laptop of mini-pc zijn die je vervolgens op een televisie aansluit. Kodi installeer je probleemloos onder de besturingssystemen Windows, macOS en de bekendste Linux-distributies. Verder bestaat er ook een versie voor Android. Een welkome aanvulling, aangezien er nogal wat Android-gebaseerde mediaspelers in omloop zijn. De Nvidia Shield TV, Venz V10 en Cood-E TV 4K zijn daar bijvoorbeeld bekende voorbeelden van. Knutselaars kunnen tot slot ook een Raspberry Pi tot mediaspeler ombouwen. Installeer Kodi bij voorkeur op een systeem waarop je ook een (optioneel verkrijgbare) afstandsbediening kunt gebruiken.

©PXimport

LibreELEC

Wil je Kodi uitsluitend op een computer installeren, dan is de Linux-distributie LibreELEC het overwegen waard. Na installatie van dit besturingssysteem heb je alleen toegang tot Kodi. Voor LibreELEC gelden minimale systeemeisen, zodat je dit besturingssysteem prima op een wat oudere pc of laptop kwijt kunt. Daarnaast werkt het ook op veel mediaspelers en de Raspberry Pi. Tot slot is er onder de productnaam Eminent EM7680 een kant-en-klare mediaspeler met een voorgeïnstalleerde versie van LibreELEC verkrijgbaar. Als je goed zoekt, vind je dit product voor minder dan 100 euro.

©PXimport

04 Eerste gebruik

Zodra je Kodi eenmaal op een geschikt apparaat hebt geïnstalleerd, zie je een Engelstalige gebruikersomgeving. Je kunt het programma echter ook in het Nederlands gebruiken. Kies linksboven voor het gereedschapspictogram om de instellingen te openen. Navigeer naar Interface / Regional en wijzig bij Language de taal naar Dutch. Binnen luttele seconden activeert Kodi nu de Nederlandse taal. Je keert terug naar het voorgaande scherm door op de rechtermuisknop of Escape te drukken. Heb je een afstandsbediening, dan druk je doorgaans op de knop Back.

©PXimport

05 Instellingen

Uit praktisch oogpunt is het verstandig om enkele instellingen bij voorbaat te wijzigen. Dat voorkomt onder meer dat je te maken krijgt met haperend beeld of dat je nieuw toegevoegde video’s niet kunt terugvinden. Ga binnen de instellingen naar Speler / Video’s en kies voor het onderdeel Aanpassen beeldscherm verversingsfrequentie. Bevestig met Altijd. Dat voorkomt dat Kodi een verkeerde verversingssnelheid gebruikt, waardoor de beelden gaan stotteren. Keer terug naar de instellingen en ga naar Media / Bibliotheek. Zowel bij Videobibliotheek als Muziekbibliotheek activeer je de schakelaar achter Bibliotheek bijwerken bij het opstarten. Nu zijn ook nieuwe films in Kodi zichtbaar zodra je het programma opstart. Heb je de machine rechtstreeks op een receiver of soundbar aangesloten? In dat geval is het slim om even naar de geluidsinstellingen te kijken. Ga vanuit de instellingen naar Systeem / Geluid en kies bij Apparaat voor geluidsuitvoer het juiste apparaat. Controleer daarnaast het aantal kanalen, voor het geval je films met surround-geluid over meer dan twee speakers wilt beluisteren. De meeste moderne receivers en soundbars kunnen eigenhandig surround-formaten decoderen, zoals dts en dolby digital. Activeer in dat geval de schakelaar achter Doorvoer toestaan. Kies aan de linkerkant voor Standaard en geef indien nodig per surround-formaat aan of je het decoderen aan de versterker wilt uitbesteden.

©PXimport

06 Films toevoegen

In het hoofdvenster zie je categorieën als Speelfilms, Series, Muziek, Afbeeldingen en Video’s staan. De inhoud hiervan is nog leeg. Kodi wil namelijk eerst weten op welke plek(ken) de bestanden staan opgeslagen. Het maakt hierbij niet uit of de bestanden zich op de huidige pc of een ander systeem in het netwerk bevinden, zolang je de map maar hebt gedeeld (zie tip 2). Ook de inhoud van een nas voeg je eenvoudig aan Kodi toe. Ga vanuit het hoofdvenster naar Speelfilms / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren. Staan de mediabestanden op het huidige systeem? Klik dan op de schijfletter en blader naar de juiste mediamap. Als de films op een andere pc, laptop of nas staan opgeslagen, kies je voor Windowsnetwerk (SMB). Klik vervolgens op de systeemnaam en blader naar de map met de mediabestanden. Bevestig met OK en bedenk een naam voor deze medialocatie. Achter Deze map bevat wijs je de optie Speelfilms aan. Kies via Instellingen bij Voorkeurstaal voor nl en sluit het venster met OK. Zodra je bevestigt met OK / Ja, voegt Kodi de titels aan de bibliotheek toe.

©PXimport

Series toevoegen

Het toevoegen van series werkt nagenoeg hetzelfde als bij het toevoegen van speelfilms (zie tip 6). Vanuit het hoofdvenster ga je naar Series / Bestanden/ Toevoegen video’s, waarna je de juiste mediamap opspoort. Belangrijk is dat je in het venster Inhoud toewijzen aangeeft dat de map series bevat. Kodi is hierdoor in staat om interessante gegevens over de mediabestanden op te halen vanaf het web.

©PXimport

07 Filminformatie

Nadat je films en series hebt toegevoegd, ziet het hoofdvenster van Kodi er ineens heel wat kleurrijker uit. Het programma laat namelijk de hoesjes van de titels zien. Wil je meer informatie over een bepaalde film? Selecteer de afbeelding, open het contextmenu (bijvoorbeeld met de rechtermuisknop) en kies voor Informatie. Bij gebruik van een afstandsbediening druk je doorgaans op i of info om aanvullende gegevens in te zien. Je leest onder meer een beknopte beschrijving en ziet hoe de film door het publiek is beoordeeld. Verder zie je welke acteurs en actrices er meedoen. Daarnaast kun je een trailer afspelen. Wil je filmgegevens liever direct in het menu weergeven? Ga dan terug naar het hoofdvenster en klik op Speelfilms. Zodra je met de muisaanwijzer op een titel gaat staan, verschijnt de informatie in beeld. Kies via Opties / Viewtype eventueel voor een andere weergave.

©PXimport

08 Film afspelen

Afhankelijk van de plek binnen Kodi kies je het juiste filmhoesje of selecteer je Afspelen om de weergave te starten. In het geval van een serie kies je daarnaast de gewenste aflevering. Soms is het noodzakelijk om het audiospoor te wijzigen, bijvoorbeeld als je geen surround-geluid hoort of de gesproken taal naar jouw smaak niet klopt. Kies via het tandwielpictogram Instellingen rechtsonder voor Geluidsinstellingen. Bij Geluidskanaal wijs je vervolgens het gewenste audiospoor aan. Lopen beeld en geluid niet synchroon, dan verhelp je dat euvel met Geluid synchroniseren. Ga terug naar het instellingenscherm en kies Ondertitelinstellingen om de ondertiteling aan of juist uit te schakelen. Ten slotte selecteer je achter Ondertitel de juiste taal.

©PXimport

Ondertitels downloaden

Tijdens het kijken van een film kun je eventueel ontbrekende ondertitels ophalen, al dien je hiervoor binnen Kodi wel een uitbreiding te installeren. Surf allereerst naar www.opensubtitles.org/nl/newuser en creëer een nieuw account. Ga vanuit het hoofdvenster van het mediaprogramma achtereenvolgens naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Ondertiteling / OpenSubtitles.org en kies voor Installeren. Na de installatie open je wederom OpenSubtitles.org, waarna je kiest voor Configureren. Bij Username en Password vul je respectievelijk de gebruikersnaam en het wachtwoord in. Bevestig met OK en start een film. Via Instellingen / Ondertitelinstellingen / Download ondertiteling selecteer je het juiste ondertitelbestand. De kans bestaat dat Kodi alleen maar Engelstalige ondertitels laat zien. Ga in dat geval vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Speler / Taal en selecteer bij Talen van te downloaden ondertiteling de optie Dutch.

©PXimport

09 Muziek toevoegen

Naast films en series wil je misschien ook muziek aan de mediabibliotheek toevoegen. Je navigeert in het hoofdvenster naar Muziek / Bestanden / Toevoegen muziek en selecteert met Bladeren de map met audiobestanden. Bevestig met OK en geef deze medialocatie eventueel een naam. Kies voor OK / Ja om de bestanden binnen Kodi te integreren. In het hoofdvenster zijn er nu albumcovers zichtbaar. Kodi organiseert de muziekbibliotheek op basis van de metadata (tags) van de aanwezige muziekbestanden. Als deze gegevens niet kloppen, herkent Kodi de muziek mogelijk niet correct. Met een gespecialiseerd programma als MusicBrainz Picard of Mp3tag pas je indien nodig de metadata van audiobestanden aan.

©PXimport

10 Audio-cd’s rippen

Als je nog veel audio-cd’s hebt liggen, bewaar je ze eenvoudig digitaal in Kodi. Het voordeel hiervan is dat je de muziekbestanden op verschillende apparaten kunt afspelen, zoals een computer, audiostreamer of smart-tv (zie tip 11). Doe de schijf in het cd/dvd-station van de computer en kies in het hoofdvenster voor Schijf / Cd kopiëren. Je bladert nu naar de map waarin je het album wilt opslaan en bevestigt met OK. Vervolgens start Kodi direct het ripproces, waarbij je rechtsboven de voortgang volgt. Fijn is dat het mediaprogramma automatisch de juiste metadata aan de liedjes koppelt.

Standaard bewaart het programma geripte cd’s als m4a-bestand. Wil je liever een ander formaat, bijvoorbeeld de gangbare indeling mp3 of het kwalitatief betere flac? Ga dan vanuit het hoofdvenster naar Instellingen (tandwielpictogram) / Add-ons / Installeer van repository / Audio-encoders. In dit voorbeeld open je Flac Audio Encoder en Lame MP3 Audio Encoder, waarbij je kiest voor Installeren. Keer terug naar het instellingenscherm en ga naar Speler / Schijven. Zorg er met de schakelfunctie linksonder voor dat de expertinstellingen zijn geopend. Je wijst nu via Encoder een ander audioformaat aan. Je wijzigt als laatste via Instellingen naar behoefte de kwaliteit van de opgeslagen liedjes.

©PXimport

Foto’s en video’s

Je gebruikt in Kodi de categorieën Video’s en Afbeeldingen om eigen beeldmateriaal toe te voegen. Het mediaprogramma neemt de onderliggende mappenstructuur van de toegevoegde bestandslocatie over. Het is dus belangrijk dat je zelf zorgt voor een logische indeling, zodat je eigen beeldmateriaal gemakkelijk kunt terugvinden. Interessant is dat Kodi bij foto’s diverse details laat zien, zoals de resolutie, brandpuntafstand en sluitertijd. Bekijk je een afbeelding op volledige schermgrootte en is het beeld gekanteld? Druk op de toets R om de foto te draaien. Verder vraag je met O extra beeldgegevens op. Tot slot gebruik je de cijfertoetsen om in te zoomen.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.