MediaMonkey: Muzikale beestenboel

© CIDimport

MediaMonkey: Muzikale beestenboel

Geplaatst: 11 mei 2011 - 12:10

Aangepast: 19 september 2022 - 13:35

Redactie ID.nl

Wie veel muziek op zijn pc heeft staan, kan niet zonder een snel en solide beheerprogramma. Hoog tijd voor MediaMonkey! 

MediaMonkey: Muzikale beestenboel

Wie veel muziek op zijn pc heeft staan, kan niet zonder een snel en solide beheerprogramma. Hoog tijd voor MediaMonkey!

MediaMonkey: Muzikale beestenboel-16252633

© CIDimport

Eigenlijk zou MediaMonkey AudioMonkey moeten heten: het programma is er namelijk niet voor het beheren van media in het algemeen, maar alleen voor audiobestanden op uw pc. Daarin is het dan echter wel de absolute kampioen. In deze korte workshop laten we u kennis maken met de basisfuncties.

1. Installeren

Surf naar www.mediamonkey.com en download daar de gratis versie (op het moment van schrijven Media-Monkey_3.2.2.1300.exe, 8053 kB). Installeer het programma met alle voorgestelde instellingen. Aan het eind hiervan start MediaMonkey automatisch en vraagt of we Gold willen registreren, de betaalde versie. Dat willen we niet. We klikken daarom op OK (dat staat voor ‘doorgaan met de gratis versie’). Vervolgens stelt het programma voor om zelf alle harde schijven te doorzoeken op muziek. Dat vinden we wat rigoureus en dus klikken we op Annuleren. In het daaropvolgende Tip-venster klikken we op Afsluiten. Het programma is nu klaar voor gebruik.

MediaMonkey: Muzikale beestenboel-16252635

© CIDimport

2. Muziek toevoegen

Muziek toevoegen aan de database gaat via Bestand, Nummers Herscannen/Toevoegen aan Bibliotheek of met een druk op de Insert-toets. Er verschijnt nu een venster waar u de mappen waarin u uw muziek bewaart kunt selecteren door deze eenvoudig aan te vinken. Ook kunt u onder bestandstypen aangeven naar welke soorten audiobestanden MediaMonkey moet kijken. Wij gebruiken de bestandstypen die standaard staan aangevinkt en voegen een aantal mappen met recent gedownloade Charles Aznavour cd’s en lp’s in mp3-formaat toe (die we uiteraard ooit netjes hadden gekocht, maar gedownload hebben omdat we te lui zijn om ze zelf te digitaliseren) (zie afbeelding). Als u klaar bent met mappen selecteren, klikt u op OK. De vele andere audioformaten die het programma ondersteunt laten we voor nu even buiten beschouwing.

3. De navigatieboom

Wanneer we nu in de navigatieboom links op Bibliotheek klikken, zien we alle nummers die MediaMonkey tot nu toe kent. In deze boom kunnen we muziek selecteren op basis van een specifieke locatie (mappen op uw harde schijf), op basis van artiest of albumartiest (het eerste is de daadwerkelijke uitvoerende, het tweede is vaak het bekende ‘various artists’ op een verzamel-cd), op basis van componist, album, genre, jaar of score. Al deze gegevens worden gelezen uit de tags die in veel mp3’s aanwezig zijn. Als deze niet aanwezig zijn, moeten we ze zelf toevoegen. Hier komen we direct op terug. Er zijn ook nog enkele speciale categorieën waaronder Ordening waarmee we op specifieke kenmerken zoals tempo of sfeer kunnen zoeken. De categorie Te Bewerken Bestanden is een hele nuttige. Hier zien we direct welke nummers in onze bibliotheek niet, niet juist of niet volledig getagd zijn.

MediaMonkey: Muzikale beestenboel-16252640

© CIDimport

4. Informatie opzoeken

Wanneer we de mappen langsgaan (Bibliotheek, Locatie) die we zojuist hebben toegevoegd vinden we al snel een map met een cd die niet (goed) getagd is. We rechtsklikken op deze map en kiezen Auto Label van Internet. Standaard zoekt MediaMonkey muziek bij Amazon US, maar met een klik op Opties kunnen we een alternatief opgeven. We kiezen (Aznavour is ten slotte Frans) voor Amazon FR, klikken opnieuw op zoeken et voilà! MediaMonkey toont ons alle gegevens plus het hoesje. Vinken we nu in de bovenste schermhelft alle vakjes aan (voor zover nodig), dan zien we in de onderste helft direct welke tags van welke bestanden worden aangepast. In ons voorbeeld nemen we de categorie ‘nummers’ niet over vanwege tekstfouten. Onder Opties hebben we ook gezorgd dat Afbeelding opslaan in Label is aangevinkt. Dat is later prettig als we de muziek op een iPod willen zetten (zie afbeelding). Met een klik op Auto Label worden de nieuwe tags aan onze bestanden toegevoegd, waarna we dit venster kunnen afsluiten.

MediaMonkey: Muzikale beestenboel-16252644

© CIDimport

5. Afspelen

 In het venster Album Art zien we nu het van internet gehaalde hoesje terwijl het middelste schermdeel de automatisch ingevoerde tags laat zien. Met de zojuist bewerkte map geselecteerd kunnen we op Alt+Enter drukken om de cd af te spelen. Het rechtervenster (Nu spelend) toont nu alle af te spelen nummers terwijl onderin beeld de audiospeler met de verschillende transportknoppen (stop, pauze, enzovoort) zichtbaar is (zie afbeelding).

6. Handmatig taggen

De bovengenoemde manier van taggen, dus per album en automatisch via internet, verdient voor complete albums de voorkeur. Voor losse nummers kan deze methode ook werken als dat nummer ook ooit los te koop is geweest (met de verkoop van losse mp3’s is die kans tegenwoordig vrij groot). Handmatig taggen kan echter ook. Kies daarvoor een individueel nummer (in het middelste venster), rechtsklik daarop en kies Eigenschappen. U komt nu in een invulscherm waar u handmatig een ongelofelijke hoeveelheid gegevens voor elk nummer kunt invoeren waaronder sfeer en gelegenheid (voor de categorie Ordening in de navigatieboom), songtekst en album art (denk aan zelf gescande hoesjes en boekjes).

MediaMonkey: Muzikale beestenboel-16252648

© CIDimport

7. Gelijkschakelen

Wanneer u eenmaal al uw muziek hebt getagd, zult u merken dat er toch nog onvolkomenheden in de database zitten. Veel gedownloade muziek bevat slordige tags en wat u van offi ciële bronnen als Amazon haalt is niet noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd – en dat is wel van belang als u iets in een grote verzameling muziek wilt terugvinden. Hebben we muziek van ‘Charles Aznavour’ of van ‘Aznavour, Charles’? Als verzamelaar moet u voor een van beide mogelijkheden kiezen en dit consequent voor alle artiesten volhouden (eventueel met uitzondering van ‘the’ in bandnamen, want dat kan MediaMonkey zelf negeren). Gelukkig is er een hele krachtige manier om zaken snel gelijk te schakelen. Wanneer we in Bibliotheek, Locatie naar de map gaan waar we alle albums van één artiest hebben staan en vervolgens op Alle klikken toont MediaMonkey de inhoud van alle submappen. Selecteer deze allemaal door op Ctrl+A te drukken, rechtsklik op een van de bestanden en kies Eigenschappen. U komt nu in een zelfde venster als bij stap 6. Hier vullen we bij Artiest de naam in die we overal willen gebruiken. Zeker bij artiesten die in één genre werken is het handig dat genre nu ook in te vullen; in ons geval dus ‘chanson’. Nummers die op dit alles een uitzondering vormen (duetten, nummers met een ander genre) moeten we later individueel aanpassen (zie afbeelding). Gaat u veel bestanden in één keer te lijf, dan vraagt MediaMonkey voor de veiligheid nog om een bevestiging.

MediaMonkey: Muzikale beestenboel-16252652

© CIDimport

8. Bestandsnamen

Naast juiste tags zijn eenduidige bestandsnamen van belang voor een goed beheer van uw verzameling. Elke artiest zijn eigen map, elk album van die artiest in een submap daaronder en elk schijfje van dat album (voor dubbel-cd’s en boxen) daar weer onder is hiervan slechts één aspect. Alle tracks in de vorm ’01 – Titel van dit lied’ hoort er ook bij. Daarvoor rechtsklikken we op een albummap in de navigatieboom en kiezen Auto-organiseer Bestanden. In het vak Doel kunnen we nu allerlei varianten kiezen waarbij ‘.\<Volgnummer> - <Titel>’ het door ons gewenste resultaat oplevert. Voor we op OK klikken toont het venster de nieuwe (geel) en oude (grijs) situatie (zie afbeelding). U kunt dit hernoemen overigens ook voor heel veel bestanden tegelijk doen, zelfs voor de hele bibliotheek. U moet dan wel de voor- en na-lijst goed controleren! Dit is nog maar het topje van de ijsberg. We hebben het nog niet gehad over andere bestandsformaten, muziek converteren, cd’s branden, normaliseren, tempo analyseren, werken met een draagbare speler, enzovoort. Wellicht komen we hier in een volgend nummer op terug.

Deze workshop komt uit Computer Idee 24, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten