Uw foto's slim aan elkaar geplakt
Met het gratis programma Photosynth van Microsoft kunt u prachtige panoramafoto's maken. Niet alleen kunt u er overlappende afbeeldingen mee aan elkaar plakken, de software herkent ook vormen als deze vanuit een andere hoek of in een andere vergroting worden bekeken!
Met het gratis programma Photosynth van Microsoft kunt u prachtige panoramafoto's maken. Niet alleen kunt u er overlappende afbeeldingen mee aan elkaar plakken, de software herkent ook vormen als deze vanuit een andere hoek of in een andere vergroting worden bekeken! Dat betekent dat de computer niet alleen foto's aan elkaar kan plakken die u rondom u hebt gemaakt, maar ook foto's waarbij u het camerastandpunt telkens een stukje hebt verplaatst, waarbij u om een object heen hebt gefotografeerd of waarbij u in stapjes op een onderwerp hebt ingezoomd. Photosynth kan een grote verzameling van deze foto's aan elkaar knopen tot een ruimtelijk netwerk waar u vervolgens virtueel doorheen kunt wandelen.
Stap 1
©CIDimport
Voor het maken van een Photosynth hebt u om te beginnen natuurlijk foto's nodig. De resolutie maakt niet uit maar hoe groter de foto's, hoe langer straks de tijd om ze te uploaden. Ga naar een leuke plek en maak daar volop foto's. Fotografeer om u heen zoals bij een traditioneel panorama. Verplaats uw standpunt een of twee passen en maak nog meer foto's. Beweeg om interessante objecten (zoals een standbeeld of een boom) heen en fotografeer ze vanuit vele hoeken. Zoom desgewenst in kleine stapjes in of fotografeer een interessant object steeds dichterbij. Zorg dat de foto's elkaar flink (50 procent) overlappen en dat er geen grote egaal gekleurde vlakken in aanwezig zijn (daarin herkent de software geen objecten). Hoe meer foto's hoe beter.
Stap 2
©CIDimport
Als de gemaakte foto's eenmaal op uw harde schijf staan, opent u uw browser en surft u naar photosynth.net. We gaan ervan uit dat u nog niet eerder op deze site bent geweest. Klik midden in het scherm op Go om een willekeurige Synth te bekijken. De website stelt vast dat de benodigde software nog niet is geïnstalleerd en draagt u op een programma en een browserplugin te installeren. Dat doet u door te klikken op Install Photosynth. Ga na het downloaden van het bestand naar de map waar het is opgeslagen, start het installatiebestand (PhotosynthInstall.exe) en volg de instructies. Na installatie kunt u op de Photosynth klikken om deze te openen.
Stap 3
©CIDimport
U kunt nu door de Photosynth gaan navigeren. Toets om te beginnen F om de Synth fullscreen te bekijken. Met de pijltoetsen en U en J kunt u door de foto’s navigeren. Hierbij zijn de pijlen Links en Rechts en de toetsen U en J voor het navigeren naar naast-, boven- of ondergelegen foto's en zijn de pijlen Op en Neer voor het voor- en achteruit navigeren in 3d. In- en uitzoomen op een foto doet u met de toetsen + en - of met het muiswiel. Als de Synth uit meerdere zogeheten 3d-groepen bestaat springt u van de een naar de ander met de M-toets en met de Tilde (~) schakelt u van 3d naar 2d en terug. In 2d kunt u de foto's waaruit een Synth bestaat gewoon als losse afbeeldingen bekijken.
Stap 4
©CIDimport
Nu u weet hoe u door bestaande Synths kunt navigeren, wordt het tijd om er zelf een te gaan maken. Keer daarvoor terug naar de Photosynth-hoofdpagina door met F de volledige-schermmodus te verlaten en vervolgens linksboven op het Photosynth-logo te klikken. Klik nu op Create a Synth en doe dat in het volgende scherm nog een keer. Nu wordt het Photosynth-programma op uw harde schijf gestart. Als u in het bezit bent van een .NET-Passport (bijvoorbeeld omdat u Live Messenger of een andere dienst van Microsoft gebruikt die hiermee werkt), kunt u de gegevens daarvan gebruiken om in te loggen, zo niet dan klikt u op Get a Windows Live ID. Volg hier de aanwijzingen voor het aanmaken van een LiveID. Vul vervolgens uw inloggegevens in, zet in beide vakjes een vinkje en klik op Sign In.
Stap 5
©CIDimport
Geef uw Synth een naam onder Name. Wij gebruiken een serie foto's van het Zwinger-paleis in Dresden en dus geven we de naam Zwinger. Onder Tags kunt u trefwoorden invullen die het voor andere gebruikers makkelijker maken om uw Synths te vinden (alle Synths zijn openbaar, houdt u daar rekening mee!). We voeren als trefwoorden (gescheiden door komma's) de woorden 'Zwinger', 'Dresden', 'Palace', 'Architecture' en 'Germany' in (Nederlands mag natuurlijk maar zo zien meer mensen uw Synths). Dan klikken we op Add Photo's en geven aan welke foto's moeten worden toegevoegd (als u kiest voor Miniatuurweergaven dan vindt u ze het makkelijkst).
Stap 6
©CIDimport
Selecteer de mooiste foto uit de set om deze als logo voor de Synth dienst te laten doen. Tot slot moet u een beslissing nemen over de rechten. Wilt u volledig auteursrecht houden, dan laat u de License-instelling zoals hij is. Wilt u dat anderen uw Synth onder voorwaarden mogen gebruiken, dan kunt u een van de cc-licenties kiezen (klik op Creative Commons om daarover meer te lezen). Kiest u Public Domain, dan mag iedereen de Synth vrijelijk gebruiken. Klik nu op Synth om het syntheseproces te starten.
Stap 7
©CIDimport
De software begint nu zijn werk te doen. Niet alleen probeert het programma als een razende om uw foto's aan elkaar te passen maar tegelijk worden ze geüpload. Onze Synth bestaat uit 43 jpeg-foto's van 12 megapixel, dus dat is samen zo'n 200 MB aan data. Afhankelijk van uw processorsnelheid (Photosynth ondersteunt multicore) en internetverbinding kan de klus wel even duren (reken zeker op 30 minuten). U krijgt overigens 20 GB opslagruimte.
Stap 8
©CIDimport
Het programma meldt zich weer als de klus is geklaard. U ziet hoeveel procent van de foto's aan elkaar zijn geplakt (in ons voorbeeld 98 procent; niet slecht voor een eerste poging). Klik op View om het resultaat in de browser te openen en te bekijken als in stap 3.